Tagovi

VIZE ZA TURISTE IZ RUSIJE, UKRAJINE I TURSKE

Dnevnik na ovu temu počeo sam pisati prije par mjeseci, kad sam shvatio kako će nam vlada zakomplicirati i otežati poslovanje svojim sporim reagiranjem na probleme. Za ovaj problem, uvođenja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske (naveo sam samo nama najbitnije) znalo se odavno, kao što se znalo i na koji način bi se taj problem trebao riješiti ili barem ublažiti njegove štetne posljedice. Naime, iz vlade su još najesen govorili da ćemo uvesti režim brzog izdavanja viza po ugledu npr. na Poljsku, kako bi se umanjila šteta od toga koraka koji nam je obavezan po ulasku u EU. Znao se i datum uvođenja viza, 1. travnja 2013.

Već sam gotovo zaboravio na taj problem, uvjeren kako je vlada obavila svoj dio posla, kad smo shvatili da do travnja još nije završen niti odabir agencije koja će biti zadužena za pomoć pri izdavanju viza . Taj dio posla odrađen je tek početkom travnja i logično je da su se pojavili ogromni problemi, od kojih se veliki dio više nije mogao riješiti jer su se turisti odlučili za druge destinacije. Koliki ćemo minus zbog toga bilježiti u blagajnama još ne znamo, ali znamo kako je do sada trajno otkazano više od stotinu rotacija čarter letova. Iz Ukrajine su za cijelu sezonu ukinuta 4 leta sa po 10 rotacija, a iz Rusije 6 letova sa po 12 rotacija. To su jučer osjetili i moji gosti, koji su uplatili ljetovanje još ove zime, a prekjučer još nisu znali da li će i kojim letom doletjeti, jer je onaj kojim su planirali putovati otkazan. Na kraju ih je pola letjelo u 6 sati ujutro, a ostali oko 17 sati, o čemu smo i mi i oni bili obaviješteni večer prije. Uz nerviranje do zadnjeg trenutka to ih je koštalo jedan prijevoz kombijem više s aerodroma, oko 100 eura nepredviđenog troška, i u startu im srušilo financijsku konstrukciju ljetovanja.

Koliki će biti minus u blagajnama ne znamo, ali će se sigurno odraziti na ukupan prihod od turizma jer smo godišnje sa tih tržišta, po nekim podatcima, imali oko milijardu kuna prihoda. Po meni osobno najveću krivnju snose dva ministarstva, turizma i vanjskih poslova, koji nisu na vrijeme odradili svoj posao. Minus bi mogle ublažiti dvije stvari. Prva je nesreća drugih (Grčka, Tunis, Maroko, Egipat itd), faktor koji nam je iznimno pomogao i prošlih par godina. Ove su godine nemiri u Turskoj počeli baš u last minute, kada najveći broj gostiju sa tih tržišta rezervira smještaj. Druga je to da se sada viza može dobiti dosta brzo (za oko 7 dana) i bez previše papira. Šteta je što privatni iznajmljivači i obrtnici nisu još o svemu obaviješteni, zapravo većina ih ne zna što trebaju učiniti za svoje goste, pa ih odbijaju misleći da trebaju pisati garantno pismo, što većina odbija zbog rizika koji takav potpis nosi.

Pošto sam bio prinuđen u kratkom roku pomoći desetcima svojih gostiju iz Rusije i Ukrajine u vađenju vize, informirao sam se kod svih nadležnih organa te sam vrlo brzo i jednostavno, e-mailom, završio svoj dio posla. Sve što sam morao učiniti bilo je slanje potvrde o boravku gostiju u mojim smještajnim jedinicama u rezerviranom periodu te potvrde o kategorizaciji smještajnih jedinica. Potvrda o boravku može se sastaviti u slobodnoj formi i vrlo je jednostavna, sadržava samo rečenicu u kojoj izjavljujete da će ti gosti boraviti u vašem objektu, na vašoj adresi, u rezerviranim smještajnim jedinicama i u rezerviranom periodu, te imena gostiju i brojeve njihovih putovnica. Potvrdu ćete potpisati, a ako ste obrt i pečatirati, te ćete je poslati gostima faxom ili skeniranu e-mailom.

Postoji još jedan problem koji će se tek pokazati, a to je nemobilnost gostiju kad dođu na južni dio naše obale. Oni koji su dobili vizu s dopuštenim jednim ulaskom u Hrvatsku, ne mogu praviti izlete s Makarske rivijere do Dubrovnika, kao što oni koji su sletjeli u Dubrovnik ne mogu izletnički posjećivati ništa izvan našeg krajnjeg juga, osim možda brodom preko Pelješca. Jučer smo primili dvije skupine gostiju, iz Rusije i Ukrajine. Ukrajincima je broj ulazaka u Hrvatsku ograničen na jedan, dok Rusi mogu ulaziti višektratno. Kako to objasniti gostima? Može li nam netko iz nadležnog ministarstva objasniti zašto se radi razlika među njima? Znam da postoji diskrecijsko pravo, ali netko će se s pravom osjetiti manje poželjan u našoj zemlji.

Na kraju bih napomenuo još nešto, veoma bitno, a to je da se sve što sam gore napisao ne odnosi na goste iz navedenih zemalja koji putuju autom i dolaze k nama preko Mađarske. Oni trebaju izvaditi i tranzitnu vizu za Mađarsku, za koju je i dosad trebalo jako puno vremena, živaca i novca. Ukratko, prvo vi kao domaćin trebate veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu poslati potvrdu o boravku ili garantno pismo, što će vam oni vratiti ovjereno za otprilike 7 dana. Zatim ćete taj dokument poštom poslati svojim gostima, koji će ga morati priložiti prilikom osobnog odlaska u veleposlanstvo Mađarske u svojoj zemlji, i to najkasnije mjesec dana prije planiranog putovanja. Također će ti gosti morati unaprijed uplatiti puni iznos ljetovanja te na sastanak u veleposlanstvo ponijeti i potvrdu o uplati. Zadnjeg gosta koji dolazi k nama autom preko Mađarske imali smo prije dvije godine. Jasno je zašto.

NAPOMENA: Ovaj dnevnik napisao sam za našu stranicu i stranicu
http://www.iznajmljivaci20.com/

Komentari

E, ne bih ti ja bila turist u Hrvatskoj...

ma i putnik namjernik je teško...

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Najbolje mi je, onako za kraj, nakon opisa svakojakog lopovluka i nezgoda koje mogu snaći jadnog turista, slijedi zakuc:

"Nisu propustili upozoriti turiste na to da, ako napuštaju poznata turistička mjesta, pripaze na minska polja, i to u istočnoj Slavoniji, posebice u Brodsko-posavskoj županiji, te u okolici Karlovca, Zadra i Plitvičkih jezera. Britanci upozoravaju i na to da se ne ide u brda i planina bez nadzora jer se turisti lako mogu izgubiti. Također, u tom veleposlanstvu ističu da je bilo izvješća o bandama koje bi na cestama stavile znak da im je auto u kvaru, tražili su pomoć, a zatim bi one koji su se zaustavili kako bi im pomogli – opljačkali."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Komentar gosta iz Rusije sa portala Iznajmljivači 2.0

Evo što konzulat Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji:
Ruski građani prijeći hrvatsku granicu potrebna viza
Dokumenti za vizu za Hrvatsku
• 1 fotografija u boji 3,5 x 4,5
• popunjenu prijavnicu (jedan primjerak u ruskom tisku) (slika zalijepljen na obrascu) (anketa)
• fotokopija prve stranice putovnice (strana sa fotografijom)
• pismo od poslodavca navodeći plaću
• bankovna izvješća prikazuju financijsku imovinu u obzir i datum otvaranja računa
• Međunarodni zdravstveno osiguranje, vrijedi u Hrvatskoj za 30 000 € za cijelog boravka u Hrvatskoj
• povratnu kartu
• Ako je svrha putovanja turizam – potreba potvrda iz hotela plaćanja, ili Book.com, ili potvrde vlasnik stana za stopama (za stan je potrebno više informacija o tome što vlasnik ima pravo obavljati turističku djelatnost i pomoć hrvatskom sudu da je registrirani vlasnik apartmana uslugu najma – prihvatiti potvrde poslane faksom ili e-mailom)
ako je svrha putovanja privatnom posjetu – Izvornik garantno pismo od pojedinca iz Hrvatske (Jamstveno Pismo, potvrdu o zaposlenju domaćina), a ako je svrha putovanja poslovni posjet – Izvornik garantno pismo od pravnih osoba iz Hrvatske (Jamstveno Pismo, bon bon 1 ili 2).
• konzulat ne prihvaća putovnice, datum izdavanja više od 10 godina.
Putovnica mora vrijediti i za najmanje 3 mjeseca nakon završetka vize
Konzularnim Naknada za obradu zahtjeva za vizu je 35 €, za obradu vrijeme je jedan tjedan
Rok za podnošenje zahtjeva za vizu je 3 mjeseca prije planiranog putovanja. Vrijeme je za razmatranje zahtjeva – tjedan dana.
Viza može biti izdana za razdoblje od najviše 90 dana (3 mjeseca), ali uvijek je viza izdana u skladu s predstavljanja dokumenta (vrijedi za rezervacije hotela i iznajmljivanje stanova, odnosno trajanje poziva.
Konzularni odjel
Veleposlanstvo Republike Hrvatske

Link
http://www.iznajmljivaci20.com/2013/06/vize-za-turiste-iz-rusije-ukrajin...

Tko je glasao

Pa i nije baš kao u priopćenju

Važno !!!
Maloprije smo zvali MVEP zbog viza za naše goste koji trebaju doći 15.7. i dobili info da će to biti teško izvedivo jer su ogromne gužve.
Do tada ima 8 radnih dana i po priopćenju MVEP vize bi u tom roku morale biti izdane. Nadam se da se radi o čestoj nespretnosti naše birokracije no ako to nije tako imat ćemo (i već imamo) velike probleme.
P.S. Kao što već napisah, ovaj dnevnik je rađen za portal Iznajmljivači 2.0 , kao uputstva iznajmljivačima kako do viza za svoje goste tako i za pollitika.com kako bi se naša Vlada malo trgla i sprječila veći minus u proračunu i našim blagajnama. MVEP je nakon toga izdalo priopćenje , koje opet stavljam, u kom ukratko stoji da dramimo bez potrebe. Da li je to stvarno tako uvjeriti ćemo se jako brzo.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,14942.html

Tko je glasao

Lorencin je upravo na Dnevnim

Lorencin je upravo na Dnevnim novostima izjavio da su sve vize do sada izdane u roku od pet radnih dana, a u hitnim slučajevima do tri radna dana.

Tko je glasao

Navijam

Bilo bi dobro da je tako. No ne zvuči mi ubjedljivo jer je opasno škripalo u travnju i svibnju na čijem su kraju smanjili papirologiju i ubrzali izdavanje (on iznajmljuje svoju kuću jako dobro u tom periodu i morao bi znati da je i to turistička sezona.
Ovi moji gosti, navedeni u prošlom komentaru, bili bi odličan tester no ispalo je da imaju schengensku vizu i da im je potrebna samo moja potvrda o boravku. Kada su mi pisali i kada sam zvao MVEP nisu mi naveli "samo" taj detaljčić".
Pitanje je bilo da li ćemo dobiti vizu na ulasku u Hrvatsku samo sa potvrdom. Bez shengenske vize - njet :)

Tko je glasao

imaju schengensku vizu i da

imaju schengensku vizu i da im je potrebna samo moja potvrda o boravku

Ako imaju schengensku vizu, što će im onda tvoja potvrda? Onda je potvrda potpuno nepotrebna i svinjarija je da se traži.

Tko je glasao

Informiranje

Da, i neka onda informira ljude u svom ministarstvu da se vize izdaju u tom roku.
Tko onda dezinformira ljude ? Njegovi djelatnici ?

Tko je glasao

Definitivno je strašno

kako su ovi trenutni na vlasti (ne mislim da su oni prije bili bolji) jaki sami na verbalnoj razini, među sobom nemaju nijednog sposobnog, a Milanović me u svojoj bahatosti sve više podsjeća na ono smeće Sanadera. Zato nema nikakvog problema ubrzano donijeti propise za pokušaj izbjegavanja izručenja običnog ubojice Josipa Perkovića.

Tko je glasao

Malo meda

pa žlicom po glavi.

Vi Dalmoši,Istrijani i Primorci morate se pomiriti s činjenicom da uz psa idu i buhe.

Živjeti 12 mjeseci od samo 2-3 mjeseca nekog rada ( qurac rada zapošljavate djecu iz unutrašnjosti i iz BiH za mizeriju često na crno) i luksuzno živjeti, zimovanja i sl. je prošlost.

Dragoj državi samo onoliko koliko baš eto morate.

Vize su najnormalnija stvar, jer kako bi se EU proširivala da ne štiti svoje tržište. Sad kad vam prestanu dolaziti ruski etc. novopečeni bogataši morat će te malo sniziti cijenu da i mi sirotinja iz unutrašnjosti malo ladimo jaja na našem moru.

Politika tipa: pošaljite pare a ne morate ni dolaziti je prošlost. Preskupi ste,daj malo pojeftinite.
Ne moš se za dvije godine obogatiti .

Strpite se da Rusija,Turska,Ukrajina,Bjelorus itd uđu u EU, a ne cmizdrite.

E da, a što će nam ministarstvo turizma u današnje vrijeme kad se svatko sam može predstavljati prema van. Uhljebljenje i ništa više.

To isto treba ukinuti i rastjerati da rade nešto korisno a ne da putuju po svijetu o državnom trošku.

sve dobro...

Tko je glasao

Ukratko

Na putu sam već 3 dana i bez pristupa interneti (Vesna Pusić i ja se uhodimo :)
-mojb obrt je registriran za rad od 1.5-30.10. , 6 mjeseci. Imam minimalno zaposlenu jednu osobu uz suprugu i kćerku. Radni dan mi počinje u 6h ujutro a završava u 22h. Onda moram pobjeći iz kuće da ne bi i dulje trajao. Nemam niti vikenda niti praznika pa kada dodamo 26 vikenda to je još 52 radna dana plus 10 tak dana praznika bez pauze. Jednostavnom matematikom možeš izračunati kako sam za to vrijeme odradio već godišnje radno vrijeme prosječnog Hrvata. Bez pauze.
Na to radno vrijeme dodaj još 2 mjeseca pripreme apartmana, bar kod nas večih. Osobno sam počeo 10.2. i kasnio zbog lošeg vremena. Sa ta 3 mjeseca debelo sam iznad prosječnog i zakonom dozvoljenog radnog vremenna.
I sada na to dodaj odgovoriti na nekih 10-20 upita dnevno, plus ažuriranje 10 tak web stranica na kojima se oglašavamo.
O koja ti 2 mjeseca rada pričaš ???
Hrvatska je u vrhu europskog prihoda od turizma. nešto manje od 2 000 dolara po stanovniku. 6.8.milijaerdi eura. To padne sa neba, bez ikakvog rada ???? Kada čujem ovakve bisere kao tvoj stvarno mi se digne stomak i živci. Umjesto da ste nam zahvalni što smo među rijetkima što pozitivno radimo i punimo proračun ti pljuješ po nama. Akjo mi puknemo, puknuti će i Hrvatska.
Kada bih prodao svoju kuću iumao bih veći prihod od kamata nego sada od gostiju. Jel ti treba pomoć da ti to izračunam ?
O investiciji bolje da ne pričam, opet ukratko samo kamata mi je koliko 4-5 prosječnih plaća u Hrvata. Možeš i sam računati. Ako jedan stan košta oko 2 000 eura onda najtraženiji apartmani 2+2, koji minimalno mora imati 36 kvadrata, vrijedi oko 72 000 eura. Sa prosječnom cijennom od 20 eura po krevetu i popunjenošću od 100 dana (malo tko to ima, prosjek je 56 dana) on bruto donese 8 000 eura. Znači da se isplati za cca 15 godina. Računicom ispadne 9 godina ali dodaj amortizaciju, poreze, struju, vodu itd.
Nemamo traktore da izlazimo na ulice makar kada Vilim Ribić kaže da će biti viška u turizmu i da to trebaju podijeliti državnio službenici dođe mi da nagovorim kolege da na 1 dan zatvorimo svoje objekte pa bi vidili što je problem. No mi, tako divlji i nepristojni to ne radimo i ne ucjenujemo državu. Ali ne provociraj i vrijeđaj nas, molim te.

Tko je glasao

Maa svaka čast

@splica

ajd sad malo o nelojalnoj konkurenciji tj.am schwartz poslovanju.

Ti si znači poslovni čovjek u kapitalizmu i trudiš se biti uspješan. Zaposlio si sebe i svoju obitelj.
Čestitam. Krediti,a jebiga poslovni rizik kao kod mljekara.

Međutim, tema je o vizama i sad je problem znači ulazak u EU.

Za tebe je dobro da ne dolaze turisti koje će možda neki tvoj susjed udomiti na crno. Nemoj samo reći da toga nema.
Pola pije pola šarcu daje,ako ne i manje. Sad je problem vize,fiskalizacija i joj,joj.

Želim ti sreću i uspijeh da budeš prebukiran i da ti gosti budu, ono vrlo bogati.

Jel Milanović kaže:Uvodimo reda )))

ps. žao mi je ako sam te naljutio

sve dobro...

Tko je glasao

Rad na crno

Ljudi koje spominješ i o kojima ne najviše negativnog piše, sa razlogom, učestvuju u promilima u prihodu od turizma a čine ogromnu štetu. Oni su večinom proizvod negativne apatmanizacije, pretvaranje kapitala, jako često nelegalnog pogotovo kod nas na Makarskoj Rivieri, u čvrstu valutu, nekretnine.
Zaštio im pravna država ne stane na kraj vjerojatno postoji jako puno razloga. Jedan koji se često provlači je socijalan. Pusti sirotinju da nešto zaradi i preživi. Zato su u predizbornim godinama kontrole jako rijetke. No oni, ponavljam, predstavljaju poneki promil prihoda u turizmu.
Veća zarada leži u rukama pravih lupeža koji imaju ogromne kučerdaće, mahom nelegalne,i koji opstaju zahvaljujući korupciji na lokalnom nivou.
Oni ne samo da ne pune proračun, plaćaju poreze, već ruše i nama cijene i ugled. Tu smo stvarno nemoćni bez pomoći države koje nema.
Očigledan primjer se može vidjeti na koncesijama za ležaljke gdje koncesionari ugnjetavaju goste i večina nelegalno 2zapasa" ogromne komade plaže. Lokalnim šerifima to služi za kupovanje glasova jer recimo 70 koncesija u jednoj općini znači 150 glasača ili 2 vječnika, prevedeno. Koliko mi kao država gubimo na tom ciganluku, nitko ne računa.
Taj iznajmljivač na crno apartmana ili soba ne može dovesti gosta iz Rusije itd ali kada se spomene sa ovima na plaži (u principu isti ljudi) može da ga otjeraju.
Naglašavam, radi se o jednocifrenom procentu kreveta i jako maloj zaradi zbog koje se i mi i država i gosti patimo. Tko jedini može zavesti red ? Država. No ona umjesto da istražuje ilegalno tržište bavi se nama. Valjda im tako lakše.
Tu bi mi trebali imati podršku ostatka države a ne da nas poistovjećujete sa našim najvećim i nelegalnim konkurentima koji stvarno za 2 mjeseca rada pokupe nešto novaca za sebe ali puno više od nas i proračuna.

Tko je glasao

Da.

Vezano za tvoj prethodni upis, može jedno pitanje.

Naveo si kako jako puno radiš, pa se pitam da zašto pobogu ne zaposliš još bar jednu osobu, a ti lijepo samo šefuješ, organiziraš i to.

sve dobro...

Tko je glasao

Vlasnik

Zašto šef ili vlasnik restorana mora stalno biti u restoranu ? Iz istog razloga kao i ja. Mi smo uslužna djelatnost i ako ja ne porazgovaram ili se pozdravim sa gostom pomislio bi da sam iznad njega. Neće sobaricu ili kućnog majsora pitati gdje na ilet, kojim rent a carom, u koji restoran ili kojem doktoru otići. Ja sam ta osoba od povjerenja koja će ga uputiti i posavjetovati gdje i kako da najbolje prođe. Mogao bi to biti šef recepcije ali na njegovu plaću bi otišao jedan apartman.
Uz to ide i počastiti goste nekim roštiljem i pićem.
To je iz ugla gosta a iz ugla države ili inspekcije prvo i zadnje traže mene. Kao i u slučaju bilo koga ugostiteljskog objekta.
Sve se to može i je dobro organizirati ali ja moram uvijek biti tu negdje. 10 tak puta godišnje mi zvone i u 5-6 ujutro pitajući za smještaj. Ili u ponoć. Posmatrao bih što se dešava kada ne otvorim vrata. Uđu u kuću i zvone drugim gostima. Kako ima svakakvih iznajmljivača ima i gostiju. Imati recepcionara ili čuvara 3 smjene (ma i jednu) može samo hotel platiti.
A dan mi ovako izgleda. Ustajanje u 6h da bih do 12h ujutro bio na rapolaganju gostima. Onda odlazak u nabavu, banku itd . Najbliža banka u Makarskoj-10km. Oko 14 h ručak i odmor do 17h. I onda opet vrijeme za goste poslije dolaska za plaže. Ponekad manje ponekad više posla. Ali moram biti tu.

Tko je glasao

Normalno

tvoja imovina, tvoj rad,ti si poduzetnik u turizmu čini mi se uspješan. Čestitam.

Što se onda buniš na takvu banalnost kao što su vize za par zemalja. One su i u tvom interesu jer se država ( u ovom slučaju i Europa) štiti po više pitanja a jedno je pitanje sigurnosti , a sigurnost je i u tvom interesu.

sve dobro...

Tko je glasao

i još inspekcije...

Kod nas u Puli godinama se ustalio običaj da krajem petog mjeseca dođe pedesetak inspektora sa kontinenta, uplati im se boravak u nekom od manjih hotela i njih pedesetak po slobodnom izboru ( tako kažu ) šetaju Istrom i traže dlaku u jajetu ( ..." a gdje je onaj natpis...). Dvojica inspektora iz Osijeka nedavno u nadzor kod prijatelja urara ( besprijekorno pedantan ) i cjenkaju se oko remena za sat i navlače ga da popusti za 10 kuna. Nisu uspjeli i dobiju fiskalizirani račun na istaknutu cijenu te komentar : "svaka čast..." .
Koliki problemi su tek u zahtjevnijim objektima, posebno sada sa nebuloznom odredbom o radnom vremenu sezonaca, ne treba ( ili treba ) pričati kada zbog previda u odjavi sa blagajne možeš staviti ključ u bravu.
Evo i karakterističan primjer mogućeg scenarija
http://www.vecernji.hr/zagreb/porezna-zatvorila-slasticarnicu-zagreb-zbo...

Tko je glasao

Drvo

Moraš znati da se ovdje ne može živjeti od dva tri mjeseca turizma.
Rijetki su takvi.
U prošlosti je to bila sporedna djelatnost i večinom su ljudi radili ii imali neki drugi stalni posao.
Na žalost danas je to ovdje silom prilika postala glavna djelatnost.
Drugih poslova je vrlo malo.
Ta dva, tri mjeseca služe za krpanje rupa tijekom godine.
I odlično dođu.
Da nema toga bilo bi gadnije nego u Slavoniji.
Moraš znati da je Dalmacija totalno u autu.
Ono malo industrije je propalo.
Mnoge firme su zatvorene.
Selo je u doba socijalizma napušteno te su ljudi za poslom išli u veće gradove.
Industrijalizacija je uništila selo.
Danas ti ljudi u gradovima više ne mogu živjeti.
Gladni su kruha.
Polako počinje i vraćanje na sela.

E sad bi te pitao koju cijenu smještaja bi ti smatrao realnom?
Kakav apartman bi želio, za koliko osoba i koja cijena bi te zadovoljila?

Zatim pokušaj te cijene usporediti sa smještajem u unutrašnjosti.
Usporedi klvalitetu hotela sa onima u unutrašnjosti i takve ovdje.

Slažem se da neki deru nemilice ali danas je već takva ponuda da svatko može nači smještaj prema svojim primanjima i potrebama. Ako već nemaš novca ne moraš tražiti smještaj odmah uz more. Ima i drugog pa i kvalitetnijeg ali nije odmah uz more.
Tu su cijene pristojnije i po meni je takav smještaj puno bolji.

Tko je glasao

Ja ljetujem

na Rabu i na Viru uglavnom. Na Viru imamo obiteljsku (šira obitelj) vikendicu ,a na Rabu prijatelje kod kojih sam badava. Ribarimo oko Golog, a na Goli se ide i u lov. Oni dođu kod nas zimi. Budem koliko hoću i živim kao u svojoj kući, a starom od prijatelja sam pomagao prenositi ovce iz jedne ograde u drugu,hehe ,pa obarati mrežu uvečer i dizati ujutro.
Da mi nije tih dodatnih sadržaja ne bih mogao izdržati duže od 3,4 dana.

Osobno meni ljetovanje na moru pada teško jer mi je ovdje kod mene ljepše, ali ova moja..., pa zbog klinaca dok su bili manji i tako to.

Ovi na Rabu su oboje zaposleni u drž.sl.,ali su napravili novu kuću,apartmane, ja odsjednem u staroj gdje mi je ljepše.

Turisti su ovce za šišanje (ne samo smještaj nego i vanpansionska potrošnja) a ja ne volim biti ovca)))

Samo od turizma se teško živi,znam. Otprilike kao ratar koji se bazirao samo na pšenicu i ništa više.

Raduje me da počinje vraćanje na sela.

sve dobro...

Tko je glasao

badava

Ok, valjda platiš barem boravišnu pristojbu državi koju voliš?

Tko je glasao

Da ne bi

ovim lopovima / tad su bili uglavnom hadezeovci na vlasti pa se to njih tim više tiče/dam samo baš što moram, platim pdv na ono što potrošim,dostaa.

sve dobro...

Tko je glasao

nema što...

... pravi domoljub... Ono, baš si faca.

Od doprinosa mjesto uređuje zajednička dobra... na temelju čega raste kvaliteta turizma - pa onda svi više zarađuju, pa i država koja kroz potrošnju ubire novac... iz čega ti isplaćuje tvoju beneficiranu penziju.

Samo ti potkivaj konjiće na crno, veličaj Francetića i "nemoj plaćati porez HDZu"...

Tko je glasao

Moš mislit

kak su tamo svi pošteni.
Maslinovo ulje, domaće vino,ribu sve kupujem tamo od domaćih .

Ako sam već ovca za šišanje tj.turist, trudim se da me bar što manje ošišaju.

Sve plaćaju samo oni koji moraju, pa ću i ja kad budem morao.

Kad prestanu krasti i bahatiti se, e tad budem razmislio o domoljublju preko poreza i boravišne takse.

Pa sačekaj malo da ostariš i ti ćeš u mirovinu, što si ti - neki međugeneracijski šovinist,da da starce bi trebalo na planinu ili na led da ih zvjerad rastrga, samo smetaju

sve dobro...

Tko je glasao

ti nisi turist

Turisti plaćaju boravišnu pristojbu.

Tko je glasao

Pa da

ako nisam turist nego u prolazu zašto bih plaćao neke pristojbe.

Mazati vrat debeloj guski. Tja.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

Ok za priču-
Ali ja sam pitao nešto drugo.

Pitao sam koliko bi tvoja obitelj bila spremna platiti za ljetovanje u npr. nekom apartmanu sa jednom ili dvije sobe.
Dalje možemo uspoređivati cijene u predsezoni i postsezoni.
Hebeš cijene od polovice sedmog do polovice osmog mjeseca.
Tada one idu visoko jer je to srce sezone i teško je nači smještaj.
A svi žele na more baš u to vrijeme kad je i najskuplje.

Bio sam par puta na skijalištima i zaključio sam da su cjene veće od ljetovanja.
Smještaj je također lošiji kao i izbor restorana.
Cijene u unutrašnjosti nisu u korelaciji neke posebne ponude.
Uzmi hotele u unutrašnjosti, njihove zvjezdice i cijenu te to usporedi sa hotelima na jadranu.

Pogledaj malo cijene u Tuheljskim toplicama pa ćeš past na guzicu.
Mislim da je sad cijena smještaja u trokrevetnom apartmanu 350 kuna po osobi.
Spličini apartmani su uz samo more te ih on lako renta (iako ne bez problema).
Moj je u starom selu pa ako je pun dva mjeseca- puna šaka brade.
S tim da je moj udaljen tristo metara od mora, a njegov dvadeset.
On ih može puniti vjerujem pet mjeseci, a ja dva.
Renta položaja.
Moj na osami za gušte, a njegovi u gužvi.
I gost bira tu gužvu i plaća je puno više nego moj mir.

Drugi smješaj imam u mom selu.
Možemo reči seoski turizam, na potpunoj osami , poviše tebe velika šuma i Biokovo, a okolo maslinici i povrtnjaci.
Jeftinije nego na moru, a kvaltetniji odmor, pogotovo za one koji žele mir, tišinu i zvukove prirode..
Napravljeno je i više kuća sa bazenom.
To mi nedostaje ali nikako da krenem u tu investiciju.
I tu imam svog starog prijatelja Slovaka koji dolazi već trideset pet godina.
On je to prepoznao kao pravo mjesto za svoj odmor.
Siguran sam da će takvih biti i više.

Tko je glasao

Znam ja da

oni koji žive SAMO od turizma kubure. Zato ne treba držati sva jaja u istoj košari,hehe.

Da nije turizma Dalmacija bi se još više iseljavala kao u 19-20 st.

Dobro je to. Samo ne treba biti pohlepan, oblaporan.

To je moj point.

Vjerujem da ti dobro znaš što su vize,vizni režim i zašto se to uvodi.

Na tvoj upit moj odgovor je jednostavan-ne znam, nisam nikad o tome razmišljao.

Znam samo da je vanpansionska potrošnja koma i zato velim da ne želim biti ovca za šišanje.

sve dobro...

Tko je glasao

nti sveznalice

Turizam, pederluk, vize, zdravstveni odgoj, sociolozi, ekonomisti, ministarstva.... bokte, ima li teme o kojoj ti ne znaš sve, ono baš meritorno.

Bokte, najveći poslovni rizik ti je do sada bio... koji? Vi - koji ste prvo radili u društvenim konglomeratima (uz benificirani radni staž), pa bili u MUPu, pa sada u penziji potkivate konje na crno... baš Vi ste se našli mudrovati o ljudima koji su privatni kapital uložili u nešto?

Vi ste definitivno promašili partiju u kojoj ste sada.

Tko je glasao

Bolje ti je vjerovati

meni @zap

nego vlastitim očima. Čemu animozitet,NBF

ps. rugala se sova orlu, kao da ti nisi dežurni TROL ovdi

Vic:
Sjedi orao na planini u nekoj grabi. Dođe lisica i pita ga: Jes ti kopao?

Ovaj veli. Ne ja sam orao

sve dobro...

Tko je glasao

koliko sam upoznat grci

koliko sam upoznat grci izdaju vize rusima na samoj granici. tako smo i mi trebali to riješiti. da dođu sa nekim vaučerom i pečat/viza automatski. postupak ne bi smio trajati više od minute. posebni šalter za ruse na svakom aerodromu, jedan činovnik i neka udara. i neka naplate, ne puno, recimo 20 ojra.to je naravski trebalo početi pripremati prije godinu dvije no vlast i vlada su bili zauzeti dizanjem poreza i cijena komunalija.

a naša ministirica VP u sadašnje vrijeme ima prečeg posla obilaženja gej parada a ostatak vlade fiskalizacijom kumica i lex perkovic zakonom.

neznam kako vama ali 7 dana za neku vizu, čekati u redu, i da sve to na koncu moraš platiti nema smisla.

Tko je glasao

Cijena vize

koliko sam ja vidio na njima piše 35 eura po osobi. Znači daleko od jeftinog.
No kako većina kaže, sa kojima sam razgovarao, platili bi i više da nema čekanja.
Makar cca 100 eura za jednu familiju samo za vize, nije malo. Jedna povratna avionska karta niskotarifnih avio-prevoznika.

Tko je glasao

Znadeš li...

kako to rade recimo Grci?

Inače, turizam je po meni too much overrated - mislim, ne bih se ja mučila i ponižavala oko dobivanja neke vize, pa se potom išla kuhati na +40, frustrirati s našim trajektima i žderati užegle ćevape... još s obitelji i recimo malom djecom... ma, nema tih para...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

e-Turska

https://www.evisa.gov.tr/en/
https://turkey-evisa.travisa-online.com/turkey/about

"Turkey e-Visa can be processed within approximately 72 hours or less.
The Turkish Government charges an authorization fee of $20 and Travisa charges a service fee to process the e-Visa. The service fee is $39.
Once the e-Visa is issued, you will receive a copy by email. We recommend that you keep a copy for your records, and you must print a copy to carry with your passport. Upon arrival in Turkey, the traveler must have
A passport valid for at least 6 months beyond stay
A confirmed onward or roundtrip ticket
Sufficient funds to meet the expenses during stay in Turkey ($50 per day)
A valid e-Visa"

Može li jednostavnije? (vjerojatno može jeftinije):

Tko je glasao

"Glavu dolje, ruke na leđa"

Problem s vizama je samo jedan od problema s kojima se suočavamo, odnosno, s kojima ćemo se suočiti. Pokušavam zamisliti što nas čeka prilikom uvođenja tzv. šengenskog režima prelaska granice. Mi smo inače poznati po tome da po nekim pitanjima želimo biti i "veći pape od pape" pa nije nerealno očekivati da će barem elementi šengena biti uvedeni i prije nego formalno postanemo članica tog ekskluzivnog kluba.

Iskustvo koje sam doživio prilikom prvog prelaska slovenske granice na putu u Austriju, otkako su uključeni u šengen, bilo je šokantno. Izlazak svih iz autobusa, iznošenje stvari duž neke crte, postrojavanje putnika također do crte u koloni po jedan, insistiranje na razmaku pri prilaženju kućici za kontrolu dokumenata pa potom opet prikupljanje na crtom označenom prostoru me snažno asociralo na neka logorska postojavanja tijekom rata. To me je iskustvo za dugo vremena odbilo od putovanja preko Slovenije, sve do nedavno kad je režim ipak ublažen.

Ne znam kakav bi turistički sadržaj trebao biti u pitanju da iole normalnog čovjeka privuče toliko da pristane biti žrtvom "slovenskog" načina prelaska granice. Mislim da nema takvog koji bi ponovno uspio mene. Kako je u dnevniku rečeno, o vizama se nije razmišljalo na vrijeme pa su izostala odgovarajuća i praktična rješenja. Nisam siguran da se već sad razmišlja o tome što će za naš turizam značiti uključenje u šengen. Kao i obično, o tome ćemo tek kad se suočimo s posljedicama izostanka ikakvog strateškog promišljanja. Vrlo je to opasna praksa za zemlju koja najveće nade polaže upravo u prihode od turizma.

B-52

Tko je glasao

Iskustvo koje sam doživio

Iskustvo koje sam doživio prilikom prvog prelaska slovenske granice na putu u Austriju, otkako su uključeni u šengen, bilo je šokantno. Izlazak svih iz autobusa, iznošenje stvari duž neke crte, postrojavanje putnika također do crte u koloni po jedan, insistiranje na razmaku pri prilaženju kućici za kontrolu dokumenata pa potom opet prikupljanje na crtom označenom prostoru me snažno asociralo na neka logorska postojavanja tijekom rata. To me je iskustvo za dugo vremena odbilo od putovanja preko Slovenije, sve do nedavno kad je režim ipak ublažen.

Slovenci su posebna priča dok im nekom silom ne drekne da se smire oni glume gospodu i divljaju. Inače sjetiti ću se 1998 godine kada smo se stopom ja i ekipa vraćali iz Francuske , da bi nas Slovenci kod tunela Karavanki jedini vraćali TRI PUTA... (cijelu Njemačku, Austriju prošli BEZ imalo problema (još policija pomagala....) Zatvorili nas ko najgore kriminalce i dok nam roditelji nisu poslali novce za daljnji put (West Union kako već ono čudo preko pošte...) nisu nas pustili.

Zato i danas ispaštaju ohoho jer njihov ego je puno veći od njihove beznačajne i male državice... NE znam da li je tako bilo u Jugi , ali ovo iznad mi je ostalo ohoho u pamćenju...

Justice for all !

Tko je glasao

Slovenci koje ja poznajem

su svi odreda super ekipa i dvoje od najboljih prijatelja su mi upravo Slovenci, ali istina je da je sližbena slovenska politika poprilično ksenofobična i na sramotu većine normalnih Slovenaca.

Sile represije moraju orvavdavati svoju svrhu i potencirati vlastitu važnost kako bi si osigurali pozicije, pa odatle i takva revnost u postupanju. Oni, kad bi ih se slučajno ukinulo, nitko su i ništa, nesposobni za ikakav drugi posao niti ulogu u društvu. Jasno je svakom razumnom da takva postupanja veze nemaju s nikakvom sigurnošću, već im je cilj samo maltretiranje čovjeka, ponižavanje i "stavljanje na mjesto".

Ja bih takve situacije rješavala diplomatskom inicijativom, ali i reciptocitetom ako treba, jer često je za pozitivne promjene ipak presudan pritisak odozdo. Da se nekom važnom Slovencu pokvarila zaseka dok je iz nepoznatih razloga čekao satima na granici na putu prema svojoj viksi na našoj obali, drugačije bi slovenski graničari pjevali...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nadam se da neće i naši na

Nadam se da neće i naši na sličan način iskazivati ponos što smo postali članovi tog ekskluzivnog kluba.

Inače, odlično si uočila razliku između tzv. običnih ljudi i službene slovenske politike. Živio sam i radio tamo puno godina pa znam iz prve ruke. A nije za zanemariti ni činjenica da po majci i sam pripadam tom narodu. :)

Ako je do sada i bilo kalkulacija zbog dobijanja suglasnosti za prijem, od sljedećeg mjeseca je širom otvoren put za reciprocitet i to bez obzira na šengen. Ako naši velikodostojnici uzmognu pogledati što sitnozubani prolaze na granici.

B-52

Tko je glasao

Harač

Grcu ubiru, harač od viza od kada znam za njih, nevezano za EU. Daju vizu , ništa ne gledaju i pune kasu. Treba obratiti kako ona ne graniči sa jezgrom EU. Zato na moru imaju jako skupe kontrole i velike probleme sa imigrantima. Ako pratiš crni odredi idu po ulicama i tuku ih. Optužuju ih da im kradu posao....

Tko je glasao

SVE JE TO NAŠA LIJENOST-INTELEKTUALNA I ONA DRUGA

Dobar dnevnik s konkretnom stvari. Na žalost, kako imam iskustva s posljedicama adaptacije na primjenu viznih režima, reći ću samo to da sam prije par godina ministru turizma, pravosuđa i MVPEI-a savjetovao koordinirani pristup spram zemalja s kojima imamo uzlazni trend u turizmu (Rusija,Ukrajina,Korea,Izrael,Japan,i sl.) i stalnu 24/7/365 vezu s MUP-om, odnosno njihovim pandanima u tim zemljama, a radi odobravanja vize osim u konzularnim uredima i u zrakoplovnim lukama tijekom ljeta, kad je najveći pritisak. Dovoljni termin checkinga za MUP bi bio 48 sati, što bi uz suradnju tour operatora i avio-prijevoznika bilo lako postići, kada bi država doista radila ono zbog čega joj se plaća porez, a ne računala kako će ove godine "zaraditi 40 do 60 miliona eura od viza" (nonsens na n-tu, kad se hvališ nečim što je trenutačna prepreka za zaradu hotelijerima,ugostiteljima i čitavom sektoru- k tomu, još uvijek 90 % sezonska industrija, gdje nema šanse za popravak poslije u godini. Trenutačno Istra kaska 30 % u bookingu, Primorje čak i malo više i teško će to sve biti nadoknađeno do kraja sezone.Zašto nismo Ukrajincima i drugima ponudili irski vizni režim (više ulazaka i izlazaka), to je stvarno u domeni naše gluposti, tim prije jer nismo sastavni dio Schengen zone. Kako sami sebi znamo uprskati stvari, pa to je nevjerovatno. Ministar sad trči na početku sezone otvarati konzularna predstvništva i ubjedjivati ruske operatore hahahahaha. Najbolja mjera bi bila recimo da svi pomenuti dobiju vizu za više ulazaka/izlazaka na period do 3 mjeseca, a da država onu "zaradu" na vizama zaboravi, već je usmjeri ka tour-operatorima, s obvezom dovođenja turista i u rujnu te listopadu mjesecu.
U vezi tranzita preko Mađarske za one turiste koji dolaze s kolima, dalo se srediti istom stvari s Mađarima, Rumunjima i ostalima kao garancija boravka i smještaja te troškova od strane autoriziranih tour-operatora. Da ne spominjem mogućnosti poput australskog eVisitora ili ETU u doba interneta , ali to će kod valjda doći s narednim stoljećem, kako se stvari mijenjaju.

Tko je glasao

Slika

Mislim da će neke nasmijati slika sa potvrdom o boravku. Obratite pažnju na imena:
http://www.iznajmljivaci20.com/2013/06/vize-za-turiste-iz-rusije-ukrajin...

Tko je glasao

Putin poslao svoju rodbinu na

Putin poslao svoju rodbinu na ljetovanje ... , a izgleda da je i sam potajno navratio :)

Justice for all !

Tko je glasao

netko

netko je totalno rasturio našu ekonomiju....
i ide mu na živce koliko-toliko uspješni turizam.....
sada će i njega pokušati rasturiti.....
pod krinkom: ah, mora se, eu....
a posljednji zahtjev eua bit će: ispalite si metak u glavu....

Tko je glasao

Pičvajz

Splića, fali ti jedan važan dio vezan za naše goste iz BiH, ili mislimo dozvoljavati ulaz samo onima kojima bi "trebalo dizati spomenike"

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ex-Yu

Sa BIG, Srbijom i Crnom Gorom trenutno nema problema, bar sa naše strane i barem trenutno. Što znači da normalno dolaze, bez viza.
Bilo kakav poremećaj ozbiljniji na tim granicama, pogotovo BIH, imao bi katastrofalni učinak na naš turizam, pogotovo na mojoj Makarskoj Rivieri gdje većina ljetuje.
Šta će se dogoditi i da li će se nešto dogoditi poslije 1.srpnja, ne mogu biti prorok. Evo jučer je BIH , srpski dio, na silu natjeran da potpiše prekogranični sporazum bez koga bi granice potpuno bile blokirane.
Koliko znam, zemlje ex Yu bi imale status kao i mi u Sloveniji kada je ona primljena u EU. Znači prelazak sa osobnom. No načuo sam za neke probleme sa njihovim osobnim iskaznicama... Ništa, vidjeti ćemo. rekli bi slijepi :)

Tko je glasao

Nered i nekompetencija

Po meni osobno najveću krivnju snose dva ministarstva, turizma i vanjskih poslova, koji nisu na vrijeme odradili svoj posao.

Ministarstvo turizma nije nadležno za vize. Ono uostalom u uređenijim državama ni ne postoji.

Vize izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva, a uključeno je i Ministarstvo unutarnjih poslova, ovisno o viznom režimu prema zemljama iz koje dolazi zahtjev za vizu.

Zahtjev za vizu donedavno se morao osobno podnositi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Dakle, ako je Meksikanac htio putovati u RH morao je skočiti u SAD, a netko iz Kolumbije navratiti do nadležne Brazilije, Sudanac usput posjetiti Kairo, a iz Vladivostoka je čas posla skočiti u Moskvu. Pa danas je to samo nekoliko sati leta avionom. Naravno, podrazumijeva se da je to usput i korisno za cjeloživotno obrazovanje - dok čekaš vizu lijepo posjetiš zemlju u kojoj je čekaš i koješta pritom naučiš, a usput se i riješiš nekoliko suvišnih stotina eura koje te žuljaju u džepu, za put, hotel i nekoliko dana boravka.

Odgovornost za ovu situaciju s ruskim, ukrajinskim i turskim turistima isključivo na Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Ono je bilo nadležno za pregovore o pristupanju Europskoj Uniji i ono je znalo za vizne režime EU od samoga početka pregovora, dakle od daleke 2004. godine, i trebalo je na vrijeme, već davno, pripremiti set propisa koji će olakšati izdavanje viza navedenim državljanima i riješiti administrativni dio problema prolaska kroz BiH na turističkom putovanju.

No od silne opterećenosti razrađivanjem brojnih vanjskopolitičkih strategija i taktika koje je lako prepoznati u vanjskopolitičkom djelovanju, nije naprosto stiglo.

Tko je glasao

Ministarstvo turizma

A zašto ja ovaj blog pišem po zamolbi portala Iznajmljivači 2.0 ? Zato što večina ne zna kako ishoditi vize za svoje potencijalne goste. Makar složio bih se sa vama da je MVP krivlje.
Danas, malo kasnije, napisati ću malo duži komentar sa par bitnih stvari. Najbitnija, turizam nema šanse ostvariti prošlogodišnji prihod. Zato sam u tagove i stavio proračun....

Tko je glasao

Nakaradnost

Da je državni aparat kompetentan i uređen, iznajmiljivači ne bi trebali imati pojma o ulaznim vizama za svoje goste.

Vi ste se sjajno snašli i dragocjeno podijelili svoje iskustvo s drugim iznajmljivačima, no to zapravo nije vaš, nego državni posao, za koji plaćate porez, a država ga ne obavlja kako treba: iznajmljivački je posao da mu gost bude zadovoljan smještajem i boravkom i poželi doći ponovo, a vize su posao državnoga aparata.

Ovako ste vi morali svoje vrijeme, energiju i kreativnost uložiti u birokratski posao, a ne u svoj iznajmljivački posao.

Evo i obranaškog priopćenja MVEP-a.

Tko je glasao

zahvala

Hvala što si stavio priopćenje. Slažem se i ja da sada sistem funkcionira ali ne slažem se da su na vrijeme odradili svoj posao jer je odabir agencije trebao biti završen najkasnije u siječnju a ne 6.4 . (iz "glave" sam napisao datum ali mislim da je točan).
Uglavnom radi se o minusu u stotinama milijuna kuna koji druga tržišta neće moći nadoknaditi što znači kako turizam neće ostvariti prošlogodišnji rezultat.
Trebalo bi doći do umjetnog povećanja prometa zbog fiskalizacije ali kako sam zaphodu već napisao, ona još nije zaživjela. Ako inspekcije krenu kao u Zagrebu mogu u danu zatvoriti pola objekata.
Na prihode u proračunu treba obratiti pažnju i da je PDV smanje sa 25 na 10 % za hranu i bezakoholna pića.
Kada napravim grubu kalkulaciju, skoro sam siguran kako će biti panika u proračunu početkom listopada.

Tko je glasao

Kada napravim grubu

Kada napravim grubu kalkulaciju, skoro sam siguran kako će biti panika u proračunu početkom listopada.

nemoj zaboraviti niti to da se carine sada smanjuju (prema primjerice trećim zemljama jer su EU tarife u pravilu niže nego naše tarife) ili ukidaju (prema EU) i da čak i ono što se ubere ide 75% u Brussel. Također PDV pri uvozu će se morati ukinuti i plaćati ćeš po izdanoj fakturi.

Ne treba trošiti riječi da umjesto da je ova vlada išla u reforme ona je dignula poreze i tako shebala ekonomiju (i ono malo što nije pocrkalo prije). Također "uvođenje reda" na što se stalno pozivaju nije dobro u situaciji kada ekonomija pada. Takve stvari se rade kada ekonomija raste (to je načelo zdravog razuma). I isto tako nama prioritet ne bi trebao biti "uvođenje reda" nego zapošljavanje i ekonomski rast. Po meni Linić je sa svojom politikom dao preveliku notu pokušajima ove vlade. Njegovi potezi vuku zemlju na dno iako su u osnovi dobri kada bi bili provedeni u doba rasta. Međutim ovoj vladi očito cilj nije ekonomski rast nego privremeno punjenje proračuna. Da ne kažem da svakih tri mjeseca imamo "novu spasonosnu strategiju".

Tko je glasao

Evo i obranaškog priopćenja

Evo i obranaškog priopćenja MVEP-a.

Mrak prenio dojmove Vladi o stanju na politici :) ... U zadnje vrijeme daje plusiće i prati zbivanja, mora da mu dojadilo unaprijeđivati "projekte"...

Justice for all !

Tko je glasao

malo trolanja

"Subjekti koji su u sustavu poreza na dodanu vrijednost i koji će poslovati sa osobama iz drugih država članica Europske unije, morat će zatražiti PDV identifikacijski broj – PDV ID."
http://www.limun.hr/main.aspx?id=937869

PDV-ID, ako sam dobro shvatio je broj VIES sustava, a kod nas se tvori tako da se na OIB naprijed nakelji "HR" :)

Međutim, umjesto da porezna svim "OIB-tvrtkama" - dodijeli PDV-ID brojeve... ne, svaka tvrtka će morati ZATRAŽITI taj broj :) Dobar dan, molim vas broj. Evo... samo stavite HR ispred OIB-a... wow, hvala :)

Heh, koji ršum će nastati, nitko pojma nema kako se sada pdv obračunava, promijenjen je obrazac, nema edukacije ("besplatne")... samo se nadam se će kazne, kao i uvijek, biti drakonske! :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci