Tagovi

Višestruko oporezivanje 1 kn dohotka u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je, protivno hrvatskom Ustavu i pravnoj stečevini Europske unije, dopušteno višestruko oporezivanje. Razlog tome je sustavni reket koji vlast u suradnji s javnim medijem HRT-om provodi nekažnjeno nad hrvatskim građanima i to za uslugu, koju mnogi uopće ne koriste, jer je cenzurirana i usmjerena na zatupljivanje hrvatskog naroda.

Dakle, kuna hrvatskog dohotka oporezovana je na ulazu, svim mogućim doprinosima i porezom na dohodak te lokalnim porezom - prirezom, u visini od cca 70% ukupno. Od te bijede, koja mu ostane nakon oporezivanja, Hrvat plaća usluge koje koristi i hranu. Sve te usluge i hrana oporezivi su s dodatnih 25% poreza na dodanu vrijednost. Tako Hrvat kada koristi usluge interneta i mobitela, plaća na te usluge 25% PDV-a. Isti taj Hrvat, koji ne posjeduje TV prijemnik, ali posjeduje laptop i mobitel, na čije korištenje plaća 25% PDV-a, mora dodatno platiti još i 80 kn HRT pristojbe, za tu istu uslugu prijema internetskog i mobitelskog signala. Riječ je o trostrukom oporezivanju kuna u Hrvatskoj, najprije kao ulaznog poreza na dohodak i doprinosa na plaću, a zatim još i kao potrošnog poreza - pdv-a te nepotrošnog reketa RTV pristojbe.

Ovaj nevjerojatan presedan dopušten je u najzaostalijoj zemlji Europske unije. Zahvaljujući ukorijenjenoj moći javnog medija još iz doba Jugoslavije, nova vlast je nemoćna pred tom moći i ma koliko najavljivala da će ukinuti parafiskalni namet na usluge, koje se ne koriste, nije to učinila. Razlog tome je vjerojatno što su pripadnici te vlasti ucijenjeni od najjače institucije u državi. Ne vidim drugog razloga. A možda je u pitanju deal, odnosno podjela plijena, tko bi to mogao znati?!

Osnovna 4 stupa na kojima počiva Europska unija su slobodan protok ljudi, roba, kapitala i informacija.

Na žalost, nametnute informacije putem javnog servisa, ne mogu se podrazumijevati nikakvom slobodom informacija, već isključivo REKETOM.
Što nekoga briga gdje ja skupljam informacije. Ako hoću plaćati internet, koji koristim, ili mobitel za komunikaciju, s kojim pravom mi itko, pa i saborski zastupnik može nametnuti da moram primati tv-signal, koji ne želim i koji zapravo već i mrzim! To nije nikakva sloboda protoka informacija, već protok političke demagogije!

Mislim da bi svi intelektualci trebali ustati na noge zbog nametanja tv-pristojbe studentima zbog posjedovanja laptopa i mobitela. To je prestrašno!

Komentari

HRT-arinu je nužno ukinuti ili smanjiti na simboličnu razinu

HRT-naknadu nužno je ili ukinuti, ili svesti na simboličnu naknadu. A ovo plaćanje po mobitelu, televizoru, ili po laptopu je čisti reket.

Mogu kodirati svoj program i tko voli- neka izvoli. Neka budu plaćeni iz PDV-a koji je 25%, i plaćeni slično kao ostali državni službenici, a ne da sami od sebe stvaraju zvijezde kroz državni medij i onda imaju plaće kao 5 kirurga- stvaraju medijske zvijezde i od ljudi koji čitaju prognozu, ili dovode goste u studio, pa s njima razgovaraju!?

To bi bila reforma, a ne ovo sada.

Tko je glasao

A jeste se vas dvoje

A jeste se vas dvoje raspisali, no, nebitno.
Porez, porez na porez nema ali ga možemo nazvati trošarina pa ga ima, jel tak?
Ovu našu jadnu državu spašava SIVA-ekonomija, to je ono od čega preživljava stotine tisuća ljudi, to je ono što država mrzi.
Raznih parafiskalnih nameta se nikada nećemo riješiti jer od njih preživljavaju stranački namjesnici popularno zvani uhljebi.
RTV pristojba, jedini porez-namet koji ne ide u državni proračun već u državnu firmu, zašto?
Neka novci idu u državni proračun pa onda neka im država plati, kao i svima drugima kojima država "plaća" račune na vrijeme.
Porez na radio-talase, pa gospodo jel smo prerasli društveno vlasništvo?
Naime kaj, ja ljevicu i desnicu sam zamišljao kao mali Ivica, naivac naravno, ljevica je za neko društveno uređenje društvenog vlasništva, neke komune-zajednice, ovo ono.
A desnica je ta koja se zalaže za privatno vlasništvo, individualne slobode pisanja i govora, privatni kapital itd.
Na žalost kod nas ljevica-partizani-komunisti, desnica-ustaše-fašisti, o jebemtidržavu i uređenje.
Privatno vlasništvo kao takvo u ovom našem "desničarskom" društvu ne postoji, da postoji sve što je moje, moje je !
Radio talasi dolaze na moje imanje, moji su, voda ide iz mojeg imanja, moja je, nafta-plin se nalazi ispod mojeg imanja, MOJE JE !
Aha, valjda u mojim mokrim snovima.
Pretplata-namet na HRT, za koga, zašto? ako država nije u stanju financirati svoju propagandnu mašineriju onda je ne treba, zašto bi građani plačali
ono što njih ne prezentira, promoivira, što ne žele trošiti?
Moj omiljeni poštar već godinama mi pokušava prodati "evo-TV" a ja mi već godinama odgovaram, reci svojim šefovima da ništa od prodaje dok ja moram
svaki mjesec platiti porez HRT-u, kad to ukinu, kad pređu na emitiranje kakvo ima HP ja prelazim kod vas i vama platim ono što želim geldati, amen!
Internet strimovi, pa ko tjera HRT da strima otvoreno-besplatno, jednostavan postupak logiranja, tko je logiran taj plati tko nije ne plati
ali prije svega to mora prestati biti državna televizija. Ako država želi svju televiziju neka je plati, dovoljno poreza ubire, valjda ima.
Eto, tak seljak veseljak(sve manje) gleda na tu pretplatu-pristojbu-namet.

Tko je glasao

Pretplata-namet na HRT, za

Pretplata-namet na HRT, za koga, zašto? ako država nije u stanju financirati svoju propagandnu mašineriju onda je ne treba, zašto bi građani plačali

Kao prvo, pojam "pretplata" je pogrešan, jer pretplata predstavlja dobrovoljni ugovorni odnos ponudjača i korisnika usluga. U slučaju HRT, radi se o zakonski propisanoj dozvoli za korištenje, na koju su obvezni svi posjednici uredjaja koji mogu prikazivati sadržaje javog servisa.

Svrha prisile je uključenje što većeg dijela stanovništva, zasnovana na pretpostavci političkoj neovisnosti, objektivnosti, visokoj kvaliteti i kuturno-obrazovnoj relevantnosti emitiranih sadržaja javnog servisa. Ili, jednostavnije rečeno, na pretpostavci o javnom radio-televizijskom servisu kao najvažnijoj kulturnoj ustanovi koju neki narod ima.

Financiranje javnog RTV servisa putem "pretplate", a ne iz poreza je nužan, iako ne i dovoljan uvjet za ispunjenje uvjeta političke neovisnosti. Uz model "pretplate", HRT plaća narod, a ne država, (odnosno aktualna politička opcija). U ovom drugom slučaju bi politička neovisnost bila ugrožena u samom temelju.

Udaljenost prakse od ovih teoretskih postavki, čini da je "RTV pretplata" postala omražena kategorija i da se zazivaju druga rješenja - od financiranja iz poreza do potpunog ukidanja javnog RTV servisa. Ali, kao i demokracija, "pretplata" je drugi najbolji sistem za financiraje javnog informativno-kulturnog servisa (onaj najbolji još nije izmišljen).

The Observer

Tko je glasao

Kao prvo, pojam "pretplata"

Kao prvo, pojam "pretplata" je pogrešan, jer pretplata predstavlja dobrovoljni ugovorni odnos ponudjača i korisnika usluga. U slučaju HRT, radi se o zakonski propisanoj dozvoli za korištenje, na koju su obvezni svi posjednici uredjaja koji mogu prikazivati sadržaje javog servisa.

Nije pretplata već namet, porez na "zrak", tj. posjedovanje radio ili televizijskog prijemnika i kao takav je rep prošlosti. Valjda bi trebalo zatvarati ljude koji posjeduju bilokakvu vrstu prijemnika, kao nekad, u neka mračna doba.
Daj mi malo pojsni to o političkoj neovisnosti, jel to ono kada se svake 4 godine promjeni ekipa u Saboru pa se mjenja kompletno uredništvo?
Političke neovisnosti "državnog" RTV javnog servisa nema, nikada je nije bilo a nikada je neće ni biti, tko postavlja ravnatelje i urednike neka ih plaća, kaj narod ima sa tim , ništa.

Tko je glasao

U našim uvjetima

klijentelizma i političke korupcije Upravno vijeće od 7-9 članova trebalo bi birati dvotrećinskom većinom u saboru...ili bar Nadzorni odbor..s tim da se mandat istih ne preklapa s mandatom izabrane većine nego križa / siječe na polovici.
Sada u Radmanovoj eri imali smo ono što se u teoriji naziva: otuđeni centar političke moći.

Radman si je bio umislio da baš nikome ne mora polagati račune a radio je kontra većine naroda u RH i da je tako ostalo jedino što bi preostalo nama Hrvatima u našoj državi bilo bi da nas se skupi određeni broj i da organiziramo demonstracije i mitinge i da ih tamo nasilno rasturimo, sve polupamo i porazbijamo.

U svemu treba imati mjere pa tako i u provokaciji.

Zadnjih 3-4 godine HRT je bio prst u oko većini građana RH, kako cijenim.

sve dobro...

Tko je glasao

Sada u Radmanovoj eri imali

Sada u Radmanovoj eri imali smo ono što se u teoriji naziva: otuđeni centar političke moći.
prije bih rekao da su bili centar političke nemoći, jer da su bili moćni onda bi Milanović pobijedio na izborima. HRT je primjer financijski nezavisnog javnog servisa koji pati od pomanjkanja profesionalnih kriterija, pa onda na rukovodeće pozicije dolaze televizijski diletanti, tipa Radman, ili sada ovaj novi koji nisu ništa drugo nego stranački aparatčici.
Mislim da Hrvati tu traže kruha preko pogače. HRT i pretplatu treba ukinuti, a stranke mogu osnivati svoje neskrivene stranačke televizije, koje će promovirati njihove političke programe. Ostalo treba prepustiti privatnim televizijama, pa da vidimo kakva će biti gledanost svih tih silnih televizija.
Pa i najveće njemačke televizije, ARD i ZDF su zapravo pod direktnom stranačkom kontrolom.

Tko je glasao

Njihova " nemoć" @hlad

opisana je u rečenici: Možeš sve ljude varati neko vrijeme, neke ljude možeš varati svo vrijeme ali ne možeš sve ljude varati svo vrijeme.

Ti dobrodušno podcijenjuješ način rada KOS-a jna, njima je u temeljima da se nikad ne prizna poraz.

KOS i jugoslavenske snage, orjuna i četnjaci današnju RH smatraju samo privremeno zaposjednutim teritorijem.

Vjeruj, znamo kako razmišljaju.

Zato kod nas svjedočimo sinergiji antihrvatskih snaga. Još samo da nam počnu trovtai vodu i hranu.

HRT pod Radmanom je bio samo jedan punkt Meomarnduma 2 SANU.

Demokracija je i imamo državu pa se možemo demokratskim metodama suprostaviti.

Inače bi morali pribjeći radikalnim metodama, koje ni danas nisu isključene, jer zvijer jeste ranjena, ali nije dotučena.

sve dobro...

Tko je glasao

autoričino totalno nepoznavanje materije

Autorica brka osnovne porezne pojmove.

Dvostruko oporezivanje je zabranjeno. Recimo, prijatelju u Njemačkoj prevedete diplomski rad njegovog sina s njemačkoga na hrvatski. On plati "na bijelo" - dakle u Njemačkoj plati porez na autorski honorar, a neto vama na račun. Taj porez se smatra konačnim te nema načina da vam hrvatska porezna uprava odere porez na autorske honorare.

Dakle - zabranjeno je dvaput oporezivati ISTIM porezom.

Autorica potpuno brka porez na dohodak (porez od rada) i porez na potrošnju.

Pritom u vlastito neznanje utrpava Jugoslaviju, Europsku uniju i slično - iako nijedan porez Republike Hrvatske nema veze s ičim od nabrojanoga.

Zapravo je strašno koliko se ljudi usuđuju pisati o materiji o kojoj nemaju elementarna saznanja.

Tko je glasao

ti nemaš pojma o čemu

ti nemaš pojma o čemu govoriš. u tekstu nije riječ o dvostrukom oporezivanju između dviju država EU, već o dvostrukom oporezivanju jednog te istog unutar zemlje, a što je isto dvostruko oporezivanje. to je kao da sad hoćeš naplatiti porez na dohodak na onaj iznos koji je prethodno oprezovan porezom na dobit. ili kada u firmu pristigne novac od dividendi po osnovu udjela u drugom društvu, koji je u tom društvu oporezovan porezom na dobit, a ti ga u svom društvu moraš knjižiti kao prihod, pa ga oporezuješ kao prihod. to je dvostruko oporezivanje jednog istog novca. dakle, ako novac od dividende, koji je prethodno oporezovan u drugom društvu, knjižiš kao prihod, onda on tu više nije oporezovan, jer postoji pravilo da se jedna stvar ne smije dvostruko oporezivati. no što imamo kad su u slučaju internet i mobitel: imamo dvostruko oporezivanje prijema istog signala i to porezom na dodanu vrijednost, koju plaćamo davatelju internetske usluge i istog tog signala HRT-u. to je dvostruko oporezivanje i to temeljem dohotka, na koji su prethodno plaćena sva davanja, kao na dividendu.. i to u enormnoj visini od čak 70%.
stoga prije nego što napišeš glupost, prouči malo porezni sustav RH.

Tko je glasao

molim te, ne sramoti se više

Nemaš blagog pojma o čemu pričaš.

Preko 20 godina sam privatnik, znam vrlo dobro porezni sustav RH.

Ponavljam, nemaš blagog pojma o temi, niti osnovnog.

Ti HRT plaćaš signal? O čemu ti pričaš, zaboga.

U primjeru o tvrtkama brkaš porez na dividende i račun RD - recimo, ako firma ima gubitak, taj prihod neće biti oporezovan (jer nema dobiti) - jer je riječ o DVA različita poreza.

Tko je glasao

baš si ti smiješan. što nije

baš si ti smiješan. što nije točno u onom što sam napisala?! govorimo o poreznoj osnovici, a ne kada nema porezne osnovice. ako ostvariš gubitak, nema porezne osnovice, pa ne plaćaš porez. no ako je ista porezna osnovica, za istu uslugu, prema pravilima da se ne smije dvostruko oporezivati, ne može se ista usluga dva puta zaračunati i onda na nju platiti pdv i tv-pristojba. riječ je o jednoj usluzi. btw. u uređenom društvu se plaća usluga koju koristiš i koju si ugovorio s nekim, a ne ona koju uopće ne koristiš i koju nisi s nikim ugovorio. to bi bilo kao kad bi tebi sada netko poslao račun za korištenje zraka kojeg dišeš ili korištenje pogleda kroz prozor. ne želim plaćati tv-pristojbu jer ne koristim usluge HRT-a i točka!

Tko je glasao

zapravo, ni to ne bi bilo to,

zapravo, ni to ne bi bilo to, jer čak i zrak koji dišeš koristiš i pogled kroz prozor koristiš, a vidiš, pa bi i mogao primiti račun vlasnika tog zraka ili tog pogleda kroz prozor. za razliku od toga, ja ne koristim usluge HRT-a! kako se u tržišnom gospodarstvu naziva ono što ti se naplaćuje, a što ne koristiš nego REKET?!

Tko je glasao

razlika između naknade i poreza

Recimo, ako Vam tvrtka plaća porez na dobit i naknadu HGK-u, nećete govoriti da je riječ o dvostrukom oporezivanju, jer ćem vam se ozbiljni ljudi smijati, a majke će djecu odvoditi na drugu stranu ceste.

Dakle to je naknada. Moja tvrtka ju plaća, a ne koristim usluge HGK. Kad pobijedi stranka koja će to ukinuti bit će to jedna naknada manje.

Ako plaćate naknadu HRT u na posjedovanje prijemnika koji hvata radio i tv signal (hoćeš li ti to zvati haračem, pljačkom, jugočetnicizmom - tvoja stvar) i pritom plaćate neki porez (recimo pored na dodanu vrijednost internet provideru) također nećemo govoriti o dvostrukom oporezivanju jer... vidi gore.

Tko je glasao

Baš si ti čudan. Kažeš da si

Baš si ti čudan. Kažeš da si privatnik i da sukladno tome poznaješ porezne propise. Pa ako ih poznaješ, onda bi morao znati da se porez na dobit ne plaća na trošak HGK, jer je trošak HGK porezno priznat rashod, koji se odbija od porezne osnovice poreza na dobit pa nemaš dvostruko oporezivanje. Što se tiče članarine HGK, oduvijek sam se zalagala za to da se taj parafiskalni namet izbaci, odnosno da članovi HGK, koji to dragovoljno žele biti, plaćaju to članstvo, kao što plaćaju članarinu RRIF-u npr. Na žalost, HGK je duboko ukorijenjena u sustav, poput HRT-a i isto tako živi od nametnutog poreza i gotovo je nemoguće lobirati da se to ukine. Pokušala sam višekratno utjecati, ali toliko su jaki i ukorijenjeni da je nemoguće. Žalosno je što se sami gospodarstvenici ne skupe i to ne razriješe na jedini mogući način, općom pobunom. Da je HGK išta radio do sada, ne bi nam gospodarstvo bilo u banani. Koliko su se samo umjetničkih slika nakupovali o trošku HGK članarine, to je da čovjek ne povjeruje svojim ušima. Pisalo se o tome naveliko kad je Nadan bio na čelu HGK. Meni je gotovo bilo slabo od toga kuda odlazi i moj novac. Na žalost, ništa se nije promijenilo, niti je moguće promijeniti. Svaka stranka koja dolazi na vlast, dolazi s tim da će ukinuti parafiskalne namete, a kad se dokopa vlasti onda ih još pojača. Isto tako REKET. Stoga očekujem povećanje izdvajanja za HGK u budućem periodu.

Tko je glasao

kada Hrvat koristi internet plaća....

... a Čeh u Daruvaru plaća koliko?

Gle, izgubio sam strpljenje. Sori, brkaš pojmove, uvodiš nekakvo višestruko oporezivanje (misliš na dvostruko) koje ne postoji nigdje (a postoji u svakoj zemlji na svijetu), brkaš pristojbe, naknade, poreze... kreneš s 1 kn dohotka, završiš na HRT-u... totalna papazjanija.

Tko je glasao

Što je? Zapleo si se u svoju

Što je? Zapleo si se u svoju vlastitu mrežu nepoznavanja poreznog sustava. Mislim da sam bila dovoljno jasna. Ako se skoncentriraš, shvatit ćeš. No nije nužno. Ono što ti je nepoznato, slobodno preskoči. To je ipak za porezne stručnjake, a ne za obične ljude. Ne zamjeram!

Tko je glasao

off topic... ljuti me kad

off topic... ljuti me kad razgovaramo na neku temu, a ti minusiraš. nema potrebe minusirati nekoga s kim toliko dugo razgovaraš. ako ti se ne sviđa kako pišem, nađi nekog drugog s kim ćeš razgovarati. samim time što si se upustio u diskusiju sa mnom, znači da uvažavaš što govorim. prema tome, tvoj minus je zapravo znak da ne znaš ni bi li piškio ni bi li kakio.

Tko je glasao

a tvoj minus je znak.... čega?

Bokte, minusiraš mi svaki komentar i onda cviliš :)

Daj se uozbilji...

Tko je glasao

ma to kontra na tvoje minuse

ma to kontra na tvoje minuse :) neću više :))) deal!?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci