Tagovi

Viktor Ivančić: Intervju s krumpirom (Ivo Josipović)

U međuvremenu dok pišem svoj originalni dnevnik evo malo prenosim...

VIKTOR IVANČIĆ: INTERVJU S KRUMPIROM

Vlastiti primjer je vrlo važan“, kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović glavnome uredniku „Jutarnjeg lista“ Mladenu Plešeu. Ta je jednostavna rečenica odisala takvom snagom i uzvišenošću da sam se sav naježio nad završnim fragmentom intervjua, inače plasiranog preko tri novinske stranice. Da nije bilo okrutnih i sprdnji sklonih ukućana, možda bih ustao, položio ruku na srce i konzumirao taj dio štiva kao himnu. Još jednom sam pažljivo razgledao priložene fotografije, tražeći svetačku aureolu nad glavom intervjuiranog: razlog što se ova izgubila može biti samo u nesavršenosti tiskarske tehnologije… Uglavnom, zbog izuzetne političke težine, nevjerojatne preciznosti uvida i kategoričnosti moralne poruke, finalnu dionicu novinske mise predsjednika Josipovića ovdje ću citirati u cijelosti. Dakle:

„Vlastiti primjer je vrlo važan. Sa zaprepaštenjem sam pročitao da jedna velika stranka u svojim redovima ima, te da ga želi angažirati u kampanji, čovjeka za kojega postoji sumnja da je torbama prljavog novca kupovao vlasničke udjele u medijima za račun politike. Nadam se da to nije istina i očekujem da će se javno demantirati! Nije moguće zagovarati borbu protiv korupcije, borbu protiv utjecaja prljavog novca i kriminala na medije, a u isto vrijeme koketirati s korupcijom i kriminalom. Na takvim stvarima prolazi ili pada vjerodostojnost politike i političara.“ Amen!

O kojoj se „velikoj stranci“ radi, te tko je „čovjek“ što je „torbama prljavog novca kupovao vlasničke udjele u medijima za račun politike“, predsjednik Josipović ne precizira, no ipak se nada „da to nije istina“ i očekuje da će se njegova prozivka „javno demantirati“. Ali tko da to demantira ako predsjednik Josipović ne navodi o kojoj je velikoj stranci i o kojem čovjeku riječ, nego se koristi „vlastitim primjerima“ bez vlastitih imena? Možda on misli da bi se sve velike stranke i svi hrvatski ljudi trebali izjasniti o neadresiranoj optužbi i tako, referendumskim načinom, potvrditi njegove nade da „to nije istina“?

Da sam na mjestu Mladena Plešea ne bih imao iluzija oko predsjedničkih aluzija, pa bih sugovorniku olakšao iskaz dobro ugođenim potpitanjem: Oprostite, da li pod „velikom strankom“ mislite na HDZ, dok je neimenovani „čovjek“ zapravo Ratko Maček, kojeg se sumnjiči da je par stotina tisuća eura, isisanih iz državnih poduzeća preko Fimi-medije, odnio u „Hrvatski list“ Ivice Marijačića? Ovaj bi se možda zagonetno nasmiješio, ili diskretno klimnuo obrvama, ili pak ustobočio u mudroj državničkoj suzdržanosti: „Ne bih baratao vlastitim imenima kada govorim o važnosti vlastitih primjera.“

Ja, razumije se, ne mogu biti na Plešeovu mjestu, ali priznajem da mi ideja izgleda dosta primamljivo. Što bi falilo načas uskočiti u njegovu ulogu i osjetiti blagodati javnog ugleda, profesionalne časti i društvene odgovornosti? Kao da čitatelji „Novosti“ ne mogu začepiti nos i zamisliti da je ovo „Jutarnji list“, a ja uvažena novinarska olupina koju je predsjednik države naručio zbog redovite ture propagandne masaže, pa sada pokušava(m) – pošto je već „vlastiti primjer vrlo važan“ – s nekoliko pitanja konkretizirati jedan frazerski intervju i privesti ga logičnome kraju. Elem:

Gospodine predsjedniče, zar se čovjek koji vam je donirao dvjesto tisuća kuna u predizbornoj kampanji nije zvao Robert Ježić?

Zar ta suma nije bila najveći privatni financijski prilog vašem naporu da osvojite vlast?

Zar taj Robert Ježić, inače član HDZ-a, nije po nalogu Ive Sanadera kupio riječki „Novi list“, i to novcem isisanim iz HEP-a i drugih državnih firmi?

Zar mu Sanader zauzvrat nije ishodio odluku Vlade da se terminal za ukapljeni plin gradi u Omišlju na Krku, na Ježićevu zemljištu, čime je vrijednost toga zemljišta ustostručena?

Zar mu k tome nije osigurao monopolistički posao prijevoza nafte duž jadranske obale, dok ovaj još nije raspolagao ni jednim tankerom?

Zar sve to nije bilo poznato mnogo prije nego ste od Roberta Ježića primili dvjesto tisuća kuna, s obzirom da je, u najmanju ruku, o tome pisala ona svinja Ivančić?

Zar takvog Roberta Ježića – koji je dakle opljačkanim novcem preuzeo „Novi list“, a poslije iz iste vreće vama udijelio dvjesto tisuća kuna – ne možemo smatrati „čovjekom za kojega postoji sumnja da je torbama prljavog novca kupovao vlasničke udjele u medijima za račun politike“?

Zar vijest da vam je takav Robert Ježić isporučio dvjesto tisuća kuna, a vi ih bez krzmanja uzeli, gospodine predsjedniče, niste trebali primiti „sa zaprepaštenjem“?

Zar niste morali pomisliti kako „nije moguće zagovarati borbu protiv korupcije, borbu protiv utjecaja prljavog novca i kriminala na medije, a u isto vrijeme koketirati s korupcijom i kriminalom“?

Zar biste danas mogli reći kako je sve to išlo mimo vas, budući da ste bili zauzeti zamornom predsjedničkom kampanjom, ako se zna da ste se s donatorom osobno sastali, u jednom elitnom restoranu?

Zar vaša svojedobna izjava – dana u očaju, nakon što je Robert Ježić uhapšen – da ćete „vratiti novac ako se na sudu utvrdi da je on kriminalnog porijekla“, nije u potpunoj suprotnosti s vašim današnjim „zaprepaštenjem“ što „velika stranka“ namjerava „angažirati u kampanji“(!) čovjeka „za kojega postoji sumnja“ da je prljavim novcem kupovao medije?

Zar bi za neimenovanog Ratka Mačeka trebali vrijediti jedni, a za vašeg donatora drugi kriteriji?

Zar bi korisnici Mačekovih usluga trebali biti pod snažnijom moralnom lupom od onih koji su primali financijske darove od Roberta Ježića?

Zar je moguće da ste toliko tendenciozni pa se i danas „nadate“ da korupcijska saga o Robertu Ježiću „nije istina“, te će se valjda „javno demantirati“ sudskim pravorijekom, dok ste druge spremni moralno i politički osuditi već zbog „postojanja sumnje“ da čine slično što i on?

Zar vam nije poznata uloga Roberta Ježića u primanju mita od deset milijuna eura prilikom operacije kojom je mađarski MOL preuzeo kontrolu nad INA-om, a što se stavlja na teret Ivi Sanaderu?

Zar istražitelji nisu utvrdili kako je polovica te sume – pet milijuna eura – još uvijek na švicarskom računu Roberta Ježića?

Zar iz svega nije razvidno da je upravo Robert Ježić, kao svjedok pokajnik, potkazao Ivu Sanadera za primanje mita, te na taj način – bez obzira na nagodbu s tužilaštvom i eventualno dogovorenu presudu – priznao svoju rolu u najvećoj korupcijskoj aferi od postojanja hrvatske države?

Zar vas nije stid, gospodine predsjedniče, što ste od takvog razbojnika uzeli dvjesto tisuća kuna, i to u doba dok se ovaj uz Sanaderovu pomoć namirivao iz državne blagajne, i dok su njihovi mutni aranžmani bili javno obznanjeni, da biste danas drugima dijelili lekcije zbog „koketiranja s korupcijom i kriminalom“?

Zar nije sramotno što ste s tim Robertom Ježićem uspostavljali financijsko-partnerski odnos u vrijeme kada ga je uvaženi član vaše stranke nazivao „štetočinom“, „zlostavljačem“, „HDZ-ovim nasilnikom“ i „gušiteljem slobode medija“?

Zar ne bi bilo pristojno da ste – makar naknadno, makar nepodnošljivo kasno – vratili novac za koji, je li, „postoji sumnja“ da je otet od hrvatskih građana, to jest da je, kako volite kazati, „prljav“?

Zar nije, uzgred budi rečeno, prozirno što ste zbog zaštite Ninoslava Pavića od policijske istrage sazvali Vijeće za nacionalnu sigurnost, a onda u njegovim novinama pozvali na svetu „borbu protiv utjecaja prljavog novca i kriminala na medije“, čiji je osnovni smisao – očigledno – ekskulpiranje vašeg medijskog promotora?

Zar vam nije neugodno što ste parole o „novoj pravednosti“, uz koje ste dobili izbore, pretvorili u demagoški bofl, pa one danas imaju vrijednost i značaj muhoserina na prozorskome oknu?

Zar u svjetlu svih tih činjenica, gospodine predsjedniče, nije izraz krajnjega cinizma kada ističete da je „vlastiti primjer vrlo važan“?

Zar nije posve perverzno naglašavati kako „na takvim stvarima prolazi ili pada vjerodostojnost politike i političara“?

Zar ona u vašem slučaju ne pada tako što prolazi?

Tko zna kamo bih s daljnjim pitanjima zalutao da me ukućanka nije prodrmala po ramenu i uputila mi zabrinuti pogled. „Kako možeš pisati klečeći?“ rekla je. „Podsjećaš na Plešea…“

To me, priznajem, malčice kosnulo. Bilo bi mnogo ugodnije podsjećati na predsjednika države. Ali za takvo što valjalo bi usavršiti posebne egzistencijalne vještine. Trebalo bi znati isključiti vlastitu osobu iz „vlastitog primjera“.

Tekst objavljen u tjedniku http://www.novossti.com/

Komentari

Tekst super, ali...

Osobno mi se sviđa način na koji je napisan dnevnik, lako ga je čitati, zanimljiv je, ali zaključci mi se čine malo pregrubi prema predsjedniku. prvo zbog toga što u današnje vrijeme predsjednik nema neku veliku ulogu u politici, najveći dio odgovornosti pada na vladu i predsjednika iste- tj. sada predsjednicu. Ne znam zašto, ali moje mišljenje o predsjedniku nije tako loše, istina je da je malo mlak, ali smatram da u našoj državi bez rata ne može niti biti neki zapovjednik koji može utjecati na vladajuće. Gaf s primanjem novca od naknadno otkrivenog možda prljavca ne treba prikazivati kao korumpiranost od strane predsjednika, jer doniranje novaca se baš i ne odbija, a tada se nije znalo što se zna sada, a i novce nije primio od osobe, te ih nije primio za sebe, nego za kampanju.
Samo moje skromno mišljenje, opet, nije da sam obožavatelj predsjednika, ali ne pada mi ni na pamet netko tko bi drugačije mogao obavljati taj posao. Beskonačno važnije mi je to kako i zašto smo izabrali sadašnje vladajuće i hoćemo li ih opet izabrati??

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Glasao sam za Josipovića!

Što reći. Ovdje sam skoro promoviran u najvećeg Ivelinog kritičara. Iako me zapravo smeta samo jedan njegov potez. Al to me jako smeta, i neće biti mira zbog toga. Iskreno s današnjim iskustvom opet bih glasao za njega i opet iz istih razloga. Budem o tome jednom!

Tko je glasao

sta bi mi bez nase diane!?

Znamo da su ovakve teme tlaka, svakako je ugodnije čitati funny mailove, ali ako neki od vas koji ste dobili ovaj mail na kavici s prijateljima, rodbinom otvori poneku ovakvu ili sličnu temu ostaje tračak nade kako će u ovoj državi predstojeći izbori nešto promijeniti. Ova hrvatska šutnja postaje sve ubitačnija.

I dok nas tjeraju da bacimo u zaborav sjećanja na Domovinski rat, koji je završio prije petnaestak godina, istovremeno se i dalje našim novcima financiraju razno-razni 'antifašistički' spomenici širom Lijepe Naše, kako se slučajno ne bi zaboravilo da su Hrvati genocidan, ustašoidan narod, pa slijedom toga, snose valjda i svu krivicu što je do tog Domovinskog rata uopće došlo.
Naravno da je nakon šetnje Ovčarom Tadić u našoj zemlji postao skoro pa domaći, te nije propustio priliku pojaviti se na Jadovnom, gdje je nama, fašistoidnim Hrvatima, održao lekciju iz povijesti. Zašto i ne? Ako slobodno može hodati preko kostiju onih koje su na najpodliji način pobili njegovi sunarodnjaci, bez da je priznao agresiju koju je njegova zemlja izvršila, onda valjda može otići i korak dalje i pozvati nas na red.
A da ne ostane usamljen u natjecanju 'Tko će više i bolje pljunuti po Hrvatskoj' pridružio mu se i drug iz BiH, Dušan Bastačić, prozivajući Hrvatsku za prikrivanje ustaških zločina.
Zar to nije lijepo?
Usred Hrvatske, dva drugara iz Srbije i BiH pljuju li ga pljuju po našoj zemlji i nama, a mi glave dolje (ili gaće dolje, kako već) i šutimo. Ne znam kako se dogodilo pa su zaboravili povesti i Šljivančanina koji bi nam svima lijepo objasnio kako su strahote u Vukovaru pa i samu Ovčaru skrivili genocidni Hrvati, koji se za isto trebaju ispričati Srbima.
Ne smijemo se sjećati kako su u Domovinskom ratu četnici i jugofašisti ubijali po našoj zemlji, ne smijemo se sjećati njihovih logora smrti, mučenja i ubijanja. Ali se moramo sjećati kako smo pola stoljeća prije Domovinskog rata imali Jasenovac, ili Jadovno.
Jednostavno, moramo pamćenje podesiti tako da funkcionira selektivno. Naša sjećanja moraju funkcionirati samo onda kada se nešto loše dogodilo Srbima. Kada su pak ti Srbi činili zločine, poželjna je i prijeko potrebna kolektivna amnezija. Ili još jednostavnije: Dogadjaje od prije dvadeset godina trebamo izbrisati iz glave, kako bi nam ostalo više mjesta za dogadjaje od prije sedamdeset godina.
Zanimljiva neka logika.
No, ono što hrvatski mediji uglavnom nisu prenijeli, najzanimljiviji je dio cijele ove priče.
Boris Tadić izjavio je, naime, kako se svi zločini trebaju procesuirati, i to, gledajte, ovako:
Hrvatska mora procesuirati zločince koji su činili zločine u Hrvatskoj, kao što Srbija mora procesuirati one koji su zločine radili u Srbiji.
Ej, ljudi!!!!!!!!!!
I nitko, ama baš nitko iz državnog vrha ove zemlje da nadje za shodno prozvati Tadića radi ovakve izjave.
Pa gdje se ratovalo, gdje se borilo i umiralo, u Srbiji možda? Kako će to, prema Tadićevim riječima, Srbija procesuirati one koji su činili zločine u Srbiji, kada se rat vodio u Hrvatskoj?
Ovim riječima, Tadić nam je otvoreno poručio kako nas smatra idiotima.
I ima svako pravo na to mišljenje.
Jer, da nismo idioti, ne bi nam danas na Markovom Trgu i Pantovčaku sjedili ljudi koji se nisu ni osvrnuli na ovakvu izjavu, kojom je Tadić otvoreno poručio, po meni, slijedeće:
Obzirom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, tamo nisu počinjeni ni zločini. Pa shodno tome, Srbija nema koga ni procesuirati. Kraj.
Poruka šutke i pokorno primljena od strane hrvatske vladajuće garniture.
Dok Veljko Marić i dalje sjedi u srpskom zatvoru.
Pa, hrvatski narode, bude li u buduće na ovim prostorima nekih eventualnih novih ratova, očito je kako moramo voditi računa o tome da se oni vode na teritoriju Srbije, a nikako Hrvatske. Jer, kako kaže Tadić, samo u tom slučaju će Srbija procesuirati one koji su zločine počinili.
To sve, naravno, pod uvjetom da uopće ostane koji Hrvat koji bi se mogao boriti za Hrvatsku.
Jer, što Tadićevi četnici nisu pobili, to su 'hrvatske' vlasti optužile i zatvorile, a što je tek početak onoga što slijedi hrvatskim braniteljima, što pod palicom EU, što radi boljih 'medjususedskih' odnosa sa Srbijom.
Ostaje nam tračak nade kako će predstojeći izbori nešto promijeniti, ukoliko se državotvorni Hrvati uspiju ujediniti.
Ne bude li toga, uskoro neće biti ni Hrvatske ni Hrvata.

Diana Majhen

Kitz

Tko je glasao

Što je tu sporno?

"Hrvatska mora procesuirati zločince koji su činili zločine u Hrvatskoj, kao što Srbija mora procesuirati one koji su zločine radili u Srbiji."

Pa to je pitanje pravne nadležnosti. Ako se Tadić zaista zalaže za ovakav princip može dobiti samo podršku svih. Barem ima moju. Očito nešto niste dobro shvatili.

Primjena ove nadležnosti bi znaćila da će Srbija prestati s kaznenim progonima po kojima je pokrenut bio postupak protiv Purde. Jer ona za to neće biti nadležna što sada smatra da je.

Ako su dobro prenjete ove Tadićeve riječi ima moju podršku.

Tko je glasao

@Kitz

Šta reći za ovakav komentar, ludo, ludje i najludje !

"Jer, što Tadićevi četnici nisu pobili, to su 'hrvatske' vlasti optužile i zatvorile,"

Tko je glasao

bane sa banovog brda...

...ti si postao na ovome portalu svakome loncu poklopac!
da mozda nisu ustase i nekoga tvoga u ratu ubili pa da napravimo jos jedan spomenik, kad vec gradimo, uvek ostane malo betona i maltera, pa da se ne baci!
idi, begaj, bre! vec sam ti rekao da mozes biti sretan sto gotovini nisu dopustili ici do knez mihajlove i banovog brda, inace bi ti sada bio izbeglica u przogrncima...

Kitz

Tko je glasao

@Kitz

Ustaše u ludare (jedino lekovito), jer su zatvori već puni!

Isti, nisu, nikoga mog ubili ,ali je otac njih bogami, po pi..ci !

Inače, svi, koji dodju u Bgd, su dobrodošli, ali Balkanskom ulicom u tvom slučaju (uzbrdo, peške, kao svi gejaci).

Tko je glasao

srbendo

zbog ovoga:
Isti, nisu, nikoga mog ubili ,ali je otac njih bogami, po pi..ci !

za svako slovo koje si izasrao na ovom portalu bit će solovom po glavi srbina. vratit ćemo vam kad tad i to s kamatama.

odmah sam znao da si četnik provokator, a sada bi to trebalo biti jasno i ovim našim yusipovićevcima.
nema pomirdbe s tom gamadi koja nam se na naš teren dolazi naslađivati.

Tko je glasao

huh mjesec dana u karanteni

huh

mjesec dana u karanteni

Tko je glasao

@krrrrekani

"odmah sam znao da si četnik provokator,"

E,sa ovim si me raskrinkao, a sebe podigao u vidovitu ŽABU.

Kada nekome bude trebalo, tumačenje tekstova, preporučiću te,
Ti ćeš to uraditi od kuće - vdovito (možda koristiš visak), posao od kuće, šta ćeš lepše!

Tko je glasao

@krrrrekani

Nisi čitao dnevnik, zato, ne znaš, o čemu se radi, ložiš se i pretiš bezveze.

To što si naveo

"Isti, nisu, nikoga mog ubili ,ali je otac njih bogami, po pi..ci !"

odnosi se na Dnevnik "Oslobadjanje ili Okupacija", tj. učestvovanje mog oca u oslobadjanju (okupaciji) Zagreba i delova Hrvatske u II sv. ratu.

Pročitaj, pa se izvini, nemoj se fiksati, sa rekla kazala !

Tko je glasao

ej bre bane

prosla su vremena kada su tvoji pravili reda u mojoj drzavi, pomiri se konacno s tim!
doduse, probali ste prije dvadesetak godina pa dobili po pi..i, a i po jajima!
jadan je onaj kome srbende prave reda u drzavi!
izgubiste sve ratove koje ste zapoceli devedesetih godina prosloga stoljeca, samo su vam u deytonu britanci asistirali pa ste dobili pola bosne, kosovo otislo, hrvati vas zgazili itd. itd.
naravoucenije je da gledate svoja posla...
ma kako ti se samo uvijek ustase prividjaju, dobru skolu si pohadjao, nema sta! ovdje na pollitiki.com imas istomisljenika u izobilju, uzdravlje!

Kitz

Tko je glasao

@Kitz - ја или ми ?

У првој реченици, ми се обраћаш лично и то је ОК.

А оно, после, ви оно, ми вама........ и све оне глупости, које имаш потребу рећи, можда, неком уопштено, каве то везе има самном.

То, ми, ви, само показује да си усташа (можда ниси свестан, али, то је то)

LP

Tko je glasao

bane bre

niti sam ja ustasa niti je itko moj niti sada niti bio, jer, mos si mislit, ja pored ostaloga imam i zidovske krvi, to sam vec pisao ovdje na pollitiki.com, a nacisti i fasisti su mi u drugome ratu poubijali vise od pola obitelji, a u ovome ratu kada su nas tvoji napali ubijen mi je stariji brat, koji je bio tjelesno hendikepiran!
a ti si rekao da je tvoj otac promijenio cetnicku uniformu partizanskom samo sto je u dusi ostao cetnik, a to je prenio i na tebe, imbecilu jedan!
skini mi se vec jednom s kurca, srbendo, a ako si placen za to da ovdje propagiras velikosrpske ideje, oprastam ti to, ali to mi onda barem napisi privatnom porukom! a ako stvarno mislis i ako si stvarno toliko zagrizen u te velikosrpske ideje onda nemam vise sta sa tobom raspravljati!
od sutra sam gotovo mjesec dana na kupanju u rovinju, tako da, na zalost, ili na srecu, necu sudjelovati u diskusijama na pollitiki.com
POZDRAV SVIM HRVATOMRSCIMA, MA GDJE BILI!!!
;-)

Kitz

Tko je glasao

@kitz

uključi pp, da bi mogli izmeniti poruke.

Tko je glasao

@kitz

"ti si rekao da je tvoj otac promijenio cetnicku uniformu partizanskom samo sto je u dusi ostao cetnik, a to je prenio i na tebe, imbecilu jedan!
skini mi se vec jednom s kurca, srbendo, a ako si placen za to da ovdje propagiras velikosrpske ideje,"

ŽAO MI JE, ALI OVO UOPŠTE NIJE NIGDE NAPISANO, ODAKLE OVAKVO MIŠLJENJE ?

Tko je glasao

Hua Hua splav

i Kuća cvijeća :)

Provinciopolis

Tko je glasao

@Kitz

Pravi si, nema što :) Vidiš da je Tadić u pravu, on je pretpostavio da postoje ovakvi kao ti :))

Tko je glasao

Kad sam već počeo s copy-paste

Evo još jednog teksta koji sam dodao malo kasnije ispod mog "pamfleta" :

BLOG - ČLANAK - ZAMP sponzorira hrvatske suce, autor klamidija

http://savjest.com/blog_clanak.php?s_blog_id=142&title=blog:zamp-sponzor...

Odgovor na pitanje kakav je odnos između Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, državnog tijela nadležnog za zaštitu intelektualnog vlasništva, hrvatskog pravosuđa i udruge građana Hrvatsko društvo skladatelja za zaštitu muzičkih autorskih prava je savršeno jednostavan: odnos je rodbinski! Može se reći, njihov je odnos vrlo tijesan. Zapravo, odnos je suradnički. Točnije, oni su otvoreno interesno, financijski povezani. I dok je u državama s razvijenom demokracijom uobičajeno da se takve potencijalno koruptivne veze skrivaju od očiju javnosti, u Hrvatskoj to nije slučaj.

Hrvatsko društvo za autorsko pravo, skraćeno – ALAI Hrvatska, je nevladina udruga osnovana prije 10-ak godina u Zagrebu. Prema odredbama statuta okuplja "pravnike, druge građane i pravne osobe koji se bave autorskim pravom i pravima srodnim autorskom". Budući da je na njihovoj web-stranici objavljen i popis svih članova udruge, može se vidjeti da u članstvu participira 20,4 posto članstva koji su profesori i asistenti na pravnim fakultetima u Hrvatskoj, 18,5 posto članova su glazbenici i članovi udruga glazbenika poput HDS ZAMP-a i pridruženih udruga, 13,0 posto su menadžeri, 18,5 posto predstavnika različitih institucija poput Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, 14,8 posto su odvjetnika, 3,7 posto režisera, 11,1 posto sudaca različitih hrvatskih sudova.

Na web-stranici udruge ALAI lijepo piše da je njihov kongres u Dubrovniku sufinancirao ZAMP. Drugim riječima, ZAMP je sufinancirao hrvatske suce, odvjetnike, državne dužnosnike zadužene za zaštitu autorskih prava, profesore i asistente na pravnim fakultetima, a da to nikome u ovoj zemlji nije sumnjivo. Ali to nije sve. Članovi udruge drže predavanja koja plaća ZAMP. Ili, primjerice, ZAMP je za sve suce početkom svibnja o.g. jedne županije održao besplatni koncert. Prema ovoj klijenteli ZAMP je oduvijek bio široke ruke. I što je najvažnije, sve je to događalo manje-više javno.

- Ne razumijem logiku po kojoj je jednoj strani u sudskom postupku, ZAMP-u, dozvoljeno podmititi hrvatske suce, nadležne državne službe, vještake, a drugoj strani u postupku, nama ugostiteljima i vlasnicima hotela, to nije dozvoljeno. I mi bismo htjeli tim istim sucima, odvjetnicima, državnim dužnosnicima ponuditi mito pod istim uvjetima kao i ZAMP, kako bismo u njihovim očima bili jednakopravni sa ZAMP-om. Ako ne primaju novce, i mi bismo ih mogli podmititi u naturi: organizirati im besplatne izlete, omogućiti im besplatan boravak u našim hotelima, konzumaciju jela i pića – izjavio je dubrovački ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

Razumljivo je da kad se pred sucem na kraju nađe ZAMP i ugostitelj kao stranke u postupku, da će činjenica kako je jedna strana pružila sucu nezaboravne trenutke u Dubrovniku, a druga nije pružila ništa možda biti presudna u presudi. Zbog toga suci ne smiju suditi supružnicima, roditeljima, rodbini. Kako sada stvari stoje, to se ne odnosi na financijere.

i

Mreža Telemah optužila ZAMP da utječe na sudstvo

U udruzi Alai Hrvatska više od trećine članstva čine suci i odvjetnici iz područja autorskog prava

Mreža Telemah, koja okuplja nezadovoljne korisnike telekomunikacijskih usluga, optužila je ZAMP da utječe na sudstvo.

Fizičke prijetnje

Potpredsjednica Telemaha Jagoda Radojčić kaže da ZAMP financira udrugu Alai Hrvatska koja u svom članstvu ima brojne suce različitih domaćih sudova, profesore i asistente s pravnih fakulteta, odvjetnike pa i dužnosnike Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji nadzire rad ZAMP-a.“Pitanje je biste li kao stranka sudjelovali u parnici protiv ZAMP-a ako znate da su sudac, tužitelj i sudski vještak, ali i državni organ koji kontrolira zakonitost rada ZAMP-a, članovi organizacije koju sufinancira ZAMP”, pita Radojčić. Dodaje da su akteri upravo takvih parnica kabelski koncesionari. Direktor varaždinskog Magić Telekoma Stanislav Magić tvrdi da ima više načina pritiska protiv onih koji nisu zadovoljni načinom naplate naknada za glazbena prava.

“Mene se bombardira prijavama sucu za prekršaje pa sam u jednom navratu od ZAMP-a dobio više od 20 prijava na kućnu adresu”, kaže Magić.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, u čijem je sastavu ZAMP, izjavio je da ih Mreža Telemah pokušava neosnovano ocrniti. Šaban, koji je samoinicijativno došao na Telemahovu konferenciju, kazao je da su otvoreno odgovorili na sva pitanja koja su im iz Telemaha postavili. “Predložili smo im sastanak da raspravimo i o ostalim pitanjima, ali oni se na to ne žele odazvati. Konačno, jedna njihova članica objavila je tekst u kojem sugerira da smo joj fizički prijetili za što odgovorno tvrdim da je neistina”, kaže Šaban. Dodaje da je točno da financiraju udrugu Alai, koja se punim imenom zove Hrvatsko društvo za autorsko pravo – Alai, ali da to čine i Adris, Croatia osiguranje, BSA i drugi. “Udruga Alai promiče autorska prava, a nama je u interesu da se o autorskim pravima zna što više i da ih se što bolje primjenjuje”, kaže Šaban te ističe da ne vidi ništa sporno u tome.

Plaćanje konferencije

Šaban dodaje da se tako potiče rad udruge i financira sudjelovanje stručnjaka na edukativnim skupovima koje Alai organizira. Za Mrežu Telemah upravo je takva praksa sporna. Jagoda Radojčić kaže da je udruga Alai u listopadu 2008. organizirala u Dubrovniku međunarodnu konferenciju koju je sufinancirao ZAMP. Prema analizi Telemaha, u udruzi Alai desetinu članstva čine hrvatski suci, oko 15 posto odvjetnici za autorska prava, 18,5 posto je državnih službenika poput onih iz DZIV-a, 20,4 posto profesori prava, dok glazbenika ima 18,5 posto.

Tržišna utakmica
ZAMP vraća novac

U ZAMP-u kažu da poštuju odluku AZTN-a o ukidanju popusta za privatno kopiranje, ali i da razrađuju nov model popusta. “Kako smo vjerovali da smo svima pružili jednake uvjete, samoinicijativno ćemo svima vratiti novac do naknade koju bi platili uz maksimalan popust što je ukupno 700.000 kuna”, kaže Šaban.

http://www.poslovni.hr/vijesti/mreza-telemah-optuzila-zamp-da-utjece-na-...

Tko je glasao

@Papar

E, ovo mi je sada već simpatično od tebe - nema priče o Mudriniću već kritika Josipovića, i to uz pomoć Ivančića... Bilo bi simpatičnije da se ne služiš tuđima člancima, nego i sam napišeš na temu Josipovićevih "makinacija"...
Model ZAMP-a je inače model koji funkcionira u svim članicama EU, ne vidim razloga da ne funkcionira u Hrvatskoj?!
Da li su članovi udruge ALAI u njoj dobrovoljno ili po prisili?
I pišeš:
...." Prema ovoj klijenteli ZAMP je oduvijek bio široke ruke. I što je najvažnije, sve je to događalo manje-više javno. "
Ako se nešto događa manje više javno, daleko je od korupcije. Ovo je primjer javnog lobističkog djelovanja strukovnih tijela. I cijeli dnevnik odiše podcjennjivanjem autorskih prava kreatora. Vidio bi ja Ivančića da li bi dozvolio da mu tiskaju članak bez njegova odobrenja ili bez honorara!?
Dalje, i najvažnije:
Koliko znam izvještaj o financiranju izborne kampanje Josipovića, dotaciju nije dao Robert Ježić osobno nego firma DIOKI! Osobno ili firma - ipak je razlika! U trenutku davanja dotacije Ježić nije bio pod istragom i koliko se sjećam, Josipović je izjavio da je, ukoliko se ustanovi krivnja Ježića nakon provedene istrage, voljan vratiti donaciju!
Čekam nakon godinu dana harange protiv Josipovića konačno taj KRUNSKI DOKAZ da Josipović "pokriva" Mudrinića? Pa nakon godinu dana larmanja, red je da daš neki konkretan dokaz! Ako mi se učini uvjerljiv /dakle, nikakave koincidencije i indicije/ ispričat ću ti se zbog kritika tvojih napisa u vezi Josipovića. Naglašavam, nigdje ne tvrdim da je Mudrinić cvijeće... ali ako bi išli logikom ograđivanja Josipovića od mutnih tipova političkog i ekonomskog establishmenta, on bi radio na Pantovčaku i u Hrvatskoj, okružen sa stotinjak "čistih" poslovnih ljudi...I ponavljam ti po deseti put: pa postoje u Hrvatskoj na desetke pravnih, policijskih i drugih institucija kojima je prioritet eliminiranje korupcije i sličnih zala..-od DORH-a, policije do Sabora, polit. stranaka i i vlade - zašto očekuješ od Josipovića da po svaku cijenu bude predvodnik lavovima?? (Jedna iz Talmuda: "Ne budi rep lisicama, ni glava lavovima!")
Što ne znači da sam na Josipovićevu mjestu, da ne bi energičnije nastupao prema nesposobnoj i podosta još korumpiranoj vladi i još nekim drugim dužnosnicima, tražio bih iz Telekoma drugu osobu u savjet, zatim, vrisnuo bih prema, primjerice, Karamarku! Jer, ako se i pola baci u vodu od onoga što je otišlo ovih tjedana u javnost, ministar unutrašnjih poslova izgleda mi daleko najozbiljniji problem danas u Hrvatskoj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nikakav dokaz se ne čeka

Nikakav dokaz se ne čeka godinu dana već od 11.2.2011.

http://pollitika.com/posteno-sudenje-za-ivu-josipovica-drugi-dio

Dokaz sada imamo i samo čekamo službenu potvrdu i onda o ćemo s tim izaći u javnost, a svakako će Pollitika i Ljubo dobiti prva priliku da o svemu kaže svoju!!!!

Ako neće biti lav zašto je onda pisao ona pisam i slao ih na stotine tisuća domaćinstava i uvjeravao građane da moraju glastati baš za njega jer jedino on....

Tko je glasao

@Papar nemoj se ljutiti ali

@Papar nemoj se ljutiti ali odgovor na ovo tvoje "zašto je onda pisao ona pisma i slao ih na stotine tisuća domaćinstava i uvjeravao građane da moraju glastati baš za njega jer jedino on...." je po onoj narodnoj "obećanje ludom radovanja"

Josipović je bio lav samo onda kada je trebao izvući vlastite novce, ostvariti osobni profit, iterese i prevariti birače lažnim obećanjima. Danas kada je svoj na uspješno ostvarenoj prevari lakovjernih birača da će dorbom protiv mita, kriminala i korupcije zaslužiti obećani nadimak PRAVEDNI, trudi se opravdati svoj nadimak SVILENI.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Da samo to pismo će biti

Da samo to pismo će biti jedan od dokaza na sudu.

Tko je glasao

@papar

Sada si ga baš prolupao!
Kako mogu stavovi iz izborne kampanje biti dokazi na sudu?? Inače, baš sam nestrpljiv vezano za tvoje "otkriće"?!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Druže Ljubo

trebao bi znati da svka javno izrečena riječ podliježe pravnoj odgovornosti ukoliko je lažna.

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis a

Tebi je sigurno poznato da s ene gleda samo sadržaj pojmova javno izrečenih, nego i njihov kontekst. I stoga riječi izrečene u izbornoj kampanji nemaju istu težinu kao i riječi iskazane u drugim okolnostima. Drugim riječima, malo friziranja činjenica u izbornoj kampanji je dozvoljeno!

Tko je glasao

Što su dokazi i kako će se

Što su dokazi i kako će se ocjeniti njihova važnost ocjenjuje Sud.
Budi pristojan.
Informacija je privilegija. Tko ju zna cijeniti dobro, tko ne, njegov problem.

Tko je glasao

@Papar iluziorno je očekivati

@Papar iluziorno je očekivati da će se u skoroj budućnosti u Hrvatskoj naći sud koji će pošteno i čestito odradi svoj posao. Onako kako to Ustav i zakoni propisuju.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Nije.

Samo što su za sada postupci odvjetništva i MUP-a selektivni. Ono što rade dobro rade. Kad s tim završe....

Doći će Cica na kolica....

Tko je glasao

Papar...

...ti si apsolutno moj idol :)) zbilja je dobar feeling kad čovjek vidi da ima (još) ekipe koja ima cojones, živaca, volje....blabla da se usudi potezat konkretne akcije, itd.
..
uopće je sad nebitno hu iz d target, dotur Ivela, Mudrica, Sanki ili Jaca...bitna je odlučnost da se ide do kraja, itd. i to je ono što bismo svi zapraff trebali iz tog primjera naučit. svi mi redom..

evo recimo ovaj case with DSK....kojim spidom su Ameri zalisičili gospon Strauss Kahna...da nisu ni trepnuli, fućka se njima što je on chief of MMF and potential future president of France, itd.itd. na stranu sad što se otkrilo da je to namještaljka od te koke iz Gvineje, itd. bitna je promptnost kojom se djelovalo, nikog nije preseklo to što on jest to što jest, izvadili su ga iz aviona ko' zadnjeg kriminalca...

eeee, kad ćemo mi to doživjet? valjda bude prije nego se uputimo prema Mirogoju?

CC

Tko je glasao

@Papar točno postupci

@Papar točno postupci odvjetništva i MUP-a su selektivni, a selektivnost je ovisna od količine putra na glavi. Što više putra na glavi to su "naputrani".nedostupniji odvjetništvu i MUP-u.

Da bi se osigurali minimalni uvjeti za funkcioniranje Državnog odvjetništva, pravosuđa i MUP-a, a zbog osnovane sumnje u višegodišnje organiziranje, sudjelovanje, pogodovanje i prikrivanje kaznenih djela na štetu države, općeg dobra i zajednice, potrebno je uhititi cjelokupni državni vrh na čelu sa gubernatoricom Jacom i vodstvom sabora, uključujući i glasačku mašineriju bez koje ta skupina potencijalnih osumnjićenika iz Banskih dvora i s Markovog trga nebi mogla činiti kaznena djela.

Naravno nemogućnost provedbe takve akcije počinje već zbog toga što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jedan od jataka i petih ortaka mafije koja određuje i obnaša vlast u državi.

Mišljenja sam da imamo gordijski čvor koji se bez lustracije ne može i neće riješiti u dogledno vrijeme, a do tada će zahvaljujući ulasku u EU lupeška banda uspješno posložiti mozaik u kojem će ceh platiti sitne ribe i naravno narod, koji je prevaren, opljačkan i prodan u dužničko ropstvo.

Ovdje je riječ ne samo o HDZ-u i njegovim staelitima i aparatčkima, već i o SDP-u i njegovim staelitima i aparatčkima. Naime i jednim i drugima je zajednička opsesija i gramzivost za vlašću pod svaku cijenu.

Opsesija i gramzivost u kojoj se ne biraju kako sredstva, tako ni lupeži sa kojima će se sklopiti koalicija potrebna za obnašanje vlasti!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ajmo stvari staviti u realni kontekst.

1. USKOK je formiran prije nekih deset godina
2. USKOK je tek u srpnju 2007. godine dobio ovlsti da postupa po 337. (zloupotreba položaja) , 343 (protuzakonito pogodovanje) do tada je prema Račanu bio nadležan samo za "100 eura" i zloupotrebe droga.
3. Izmjene ZKP za USKOK su stupile na snagu 1.7.2009.
4. Uskok je po svojoj veličini (ja sam osobno razgovarao s većinom Cvitanovih zamjenika) odvjetnička kancelarija kakvih u Zagrebu ima desetak privatnih.

Kada ovo uzmemo u obzir, a to jesu činjenice, onda se mora pohvaliti ono što je USKOK učinio do sada.

Ostaje problem selektivnosti. Ali taj mehanizam ostaje. Taj mehanizam neće sutra sjediti skrštenih ruku. Ići će se dalje.

Sigurno je da će biti onih koji će se izvući. Ali krupne stvari, koje upadaju u oči će doći na red. Dakle bahati nerazumni likovi poput Mudrinića će najebati. Kao i oni koji im drže merdevine. Ili kišobran.

Tko je glasao

@papar točno USKOK je osnovan

@papar točno USKOK je osnovan 2001 godine http://hr.wikipedia.org/wiki/Ured_za_suzbijanje_korupcije_i_organizirano...

Nažalost po pitanju čl. 21. st.2. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (NN 88/01, 12/02, 33/05 i 48/05-isp.) http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=609 USKOK koristi Općinska državna odvjetništva. Nažalost u 99,99% slučajeva kaznene prijave završavaju rješenjem o odbačaju.

Osim što ima problema na relaciji ministar MUP-a Karamarko i Mladen Bajić http://beta.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=84EED572-E075-4B96-B26E-8DD14ABE6830 imamo problema i sa oduzetom i zaljenjemom imovinom kojom nema tko gospodariti. Istini za volju DORH i USKOK se baš i ne mogu pohvaliti nekim velikim uspjesima ali ipak http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/66132/Imovinom-mafijasa-nema-tko-...

Sve u svemu složio bi se sa poznatim mišljenjem javnosti o sposobnostima i "uspjesima" DORHA Mladena Bajića i USKOKA Dinka Cvitana za koje bi upotrijebio onu mudrost da stado ne može biti dobro ako mu je pastir ovca!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Dobro je da si to stavio, da se vidi kontrast!

za razliku od Ivančevićevog argumentiranog teksta, ovdje se jasno vidi manipulacija, silovanje činjenica, nategnuti zaključci. ZAMP je zainteresiran za pitanje autorskih honorara, i surađuje s onima, koji se time stručno bave. Sasvim normalno, nikakva korupcija, u najgorem slučaju, legalno lobiranje. Ugostitelji i hotelijeri bi htjeli zarađivati na radu glazbenika a da glazbenicima ništa ne plate. A to ne ide.

Po tvojem obrascu, Ivančić bi napisao da je iz činjenice da je Ježić financirao Josipovićevu kampanju prilogom od 200.000 kuna dokaz da je Josipovića na položaj zapravo doveo HDZ.

Tko je glasao

za razliku od tvojih pamfleta protiv Ive Josipovića.

.... ovo je, iako sarkastično, bazirano na činjenicama.

Ivančić je profesionalac, koji zna da se činjenica treba držati. A ne promovirati Jospiovića, na osnovu nekih njegovih problematičnih poteza i veza, obilato garnirano posve proizvoljnim zaključcima, u Velikog Meštra Sviju Hulja.

Takve stvari su naprosto neminovne, ako želiš prospeririati u visokoj politici. (Svijet koji ja osobno, uostalom, ne razumijem, pa nisam mogao prosperirati ni u sasvim maloj.) Ja nikad nisam imao iluzija o Josipoviću, nisam za njega glasovao u prvom krugu, ali poslove za koje je izabran i plaćen on uglavnom obavlja korektno, a u konkurenciji s Milanom Bandićem, koji jesta VMSH, nije se imalo što birati.

Tko je glasao

Bazirano na činjenicama:

Zar nije, uzgred budi rečeno, prozirno što ste zbog zaštite Ninoslava Pavića od policijske istrage sazvali Vijeće za nacionalnu sigurnost, a onda u njegovim novinama pozvali na svetu „borbu protiv utjecaja prljavog novca i kriminala na medije“, čiji je osnovni smisao – očigledno – ekskulpiranje vašeg medijskog promotora?

Dakle činjenica je da Josipović štiti Pavića od kaznenog progona. Super, a ja samo postavljam pitanje da li štiti i Mudrinića.

Ja sada imam konkretan dokaz da štiti Mudrinića. I samo čekam ješ jednu potvrdu i onda idem van s tim.

Tko je glasao

"Pamflet"

Taj pamflet se također sastoji od činjenica. Navedene su četiri činjenice, dani linkovi gdje su izvori i zatraženo je mišljenje čitatelja ovog portala o tim navodima.

To je bio smisao "pamfleta".

Neki su navode ocjenili ovakvima ili onakvima. Ako nisi dobro shvatio pročitaj "pamflet" ponovno:

http://pollitika.com/ivo-josipovic-ivica-mudrinic-ninoslav-pavic-vladimi...

Između ostaloga čak sam stavio i link na čitav sudski spis. Ti to naravno ništa nisi pročitao, ali jesi napisao što si već napisao, a poslije još.....

Tko je glasao

Neke činjenice si naveo, možda čak i točnoe...

... ali zaključci su evidentno umjetna konstrukcija, bez veze s tim činjenicama.

"Od svakog ima neke koristi. Ako ništa drugo, može poslužiti da bude loš primjer."

Tko je glasao

Nemoj tako o sebi! Ja tamo

Nemoj tako o sebi!

Ja tamo nisam naveo nikakve zaključke. Samo dao linkove na navode. Opet komentar bez da pročitaš o čemu komeniraš.

No bar si mene prokazao kao agenta HDZ-a.

Što bi rekli i ćorava koka ubode neko zrno :)))

Tko je glasao

Ivelja zločinac ???

Ako sam prije godinu ovdje na politici slučajno napisao da je Ivelja zločinac, to sada povlačim! On je samo sitni udbaški doušnik koga su šefovi postavili da im drži lojtre i osigurava da sačuvaju pokradeno i oteto.

Tko je glasao

"Šuvare ustašo!"

Na stranu što se frustrirani novinari oduvijek vole igrati pravnika i sudaca, na stranu što je Sanaderov/Ježićev Novi list, jednako kao i većina izdanja Pavićevog EPH, od te "kupovine" i uopće od Sanaderove vladavine, još gore hrvatofoban negoli ikada prije (uglavnom zato što su ex-Fekalovci redom prešli u tzv. mainstream medije i sad ih, onako kao agent Smith iz "Matrixa", sve pokušavaju pretvoriti u sebe, u svoj tragikomično degenerični i anakroni jugoslavenski filosrpski "računalni program") - ali po mom skromnom mišljenju, ovaj Ivančićev tekst ima dva neposredna povoda.

Kao prvo, Medvednica.

Ove godine na Dan... hm, nečeg, po prvi put nakon Mesićevih 10 olovnih godina bijednog jugoslavenskog deja vu mraka, kompletni državni vrh otišao je na "Tuđmanov" Oltar domovine na Medvednici i položio vijence.

Fekalovci to jednostavno ne mogu otrpjeti. Za agent-Smithovske vampire, to je kao da ste ih polili svetom vodicom, ili kao da ste im doveli "ustašu" Nea da ih sve redom išamara i išuta nogom u guzicu :-)

Kao drugo, Josipovićev interview za Večernje novosti.

Neću analizirati, nema potrebe. Uza sve svoje nevjerojatno naivne iluzije i odavno viđene i povijesno isprobane političke zablude, Josipović između redaka ipak kaže ono što je jasno svima - da je haaška presuda hrvatskim generalima obična sramotna nakarada koja ni s pravom, ni s činjenicama, ni s elementarnim zdravim razumom, nema baš nikakve sveze.

Još jedna debela crvena (s crveno-bijelom šahovnicom) krpa pred fekalnim očima. Sjetite se što je Mesić napisao u Novom listu nakon reakcija državnog vrha na presudu? Citiram: "...Izjavljivati na političkoj razini kako je presuda neprihvatljiva za Hrvatsku, govoriti o tome kako je Hrvatska bila na optuženičkoj klupi, to nije samo neozbiljno, to je politički opasno..." Na isti način, upravo orgazmično ushićen haaškom presudom, kopitnuo se još jedan ex-Fekalovac, Marinko Čulić.

Kužite?

Njihova intencija nikada nije bila pronaći i kazniti krivce za hrvatske ratne zločine. Jebe se njima živo za "nevine žrtve" i slične žvake. Oni su htjeli i hoće dokazati da Hrvatska nije vodila obrambeni rat za nezavisnost, nego da protjera Srbe.

Od Borisa Budena u Arkzinu 1996. preko nekih sudionika "trećejanuarske revolucije" 2000, pa sve do izjava Save Štrbca nakon presude generalima, sve je to jedna ista priča - ona koju su nam ispričali Memorandum SANU i Slobo Milošević.

Pakiranje je, istina, drugačije, zapravo mijenja se po potrebi, ovisno o okolnostima i povijesnom trenutku. Namjesto kokarde s dvoglavom kokoši, tu je crvena zvijezda petokraka, namjesto tenkova i aviona, tu je "borba za ljudska prava", namjesto "Slobodane pošalji salate...", sad nam na debilno rvacko uvce pjevuši "jugoslavenski" Big Brother, ali sadržaj je u osnovi ostao jednak. Vuk Karadžić, Nikola Stojanović, Draža Mihailović, Aleksandar Ranković... Boris Tadić. Jučer, danas, sutra.

Oduvijek.

Tuđmanu za života nisu mogli ništa. Preživio je sva jugopljugo sranja još od 1967. kad je javno rekao "ne bu išlo" fekalnoj jasenovačkoj "700.000" mitomaniji. Dvadeset godina su ga vucarali po zatvorima i kućnim pritvorima. Unatoč silnom medijskom navijanju za SKH-SDP, pa i Koaliciju nečeg, pregazio ih je sve i dobio prve slobodne izbore. Kad su došli balvani i rat, nisu ga uspjeli navesti da se goloruk frontalno sukobi s JNA i završi kao Kurdistan. Nisu uspjeli ni s pučem 1994. u Saboru. Popušili su i s Planom Z4, jer krvožedni britanski kućni ljubimci nisu htjeli glodati kost države u državi. Ali najgore od svega, Tuđman ih je na kraju opet sve pomeo, u Oluji, u manje od tjedan dana.

Pravi "krivousti" Neo, a? :-)

E, zato ga je trebalo osuditi i mrtvog. Na ovom svijetu ili onom, pomoću "Braveheart" svjedoka-pokajnika na mjestu predsjednika države, 44 žrtve ratnih zločina u najvećoj vojnoj akciji u Europi od II. svj. rata naovamo, 62 granate na 3 grada koje nit' su koga ubile, nit' su bilo što civilno srušile, i cirkusantsko-mađioničarske "neizravne namjere za zločinački poduhvat".

A kad je to napokon učinjeno, nakon što se kompletni politički i obavještajni stroj Njezine omnipotentne otočke Ekscelencije toliko uznojio i uspuhao da slomi i zgazi neposlušni duh tamo nekog izmišljenog nazovi-naroda veličine jednog osrednjeg grada, vot d fak dej kikd ar es u nogometu, gad demnid, tko je sad taj neki Josipović da to ne prihvaća?

Moolim, štaa? Zar mu nismo stavili tamo tog nekog Dejana nekako, da mu suflira i objasni šta treba reć' i mislit', bre? I koji dik radi taj madrfakn Desić? Šta? Dobro, Mesić, onaj što smo mu sve redom njuzpejprz i televižnz pokupovali i ljude namestili gde treba, bre? Džizs krajst, pa šta je ovo, jebemu sunce kalajisano!? :-)

Dakle, pripazi se, Josipoviću. Nastaviš li tako, dogodit će ti se isto što i Šuvaru 1989. Ne vjeruješ mi? Pa kriptočetničke spodobe po forumima već te zovu luburićevcem i nacistom.

Mislim, ono, iskreno, baš me briga. Ali nemoj poslije reć' da te nisam upozorio :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

svaka čast

MKn,
Svaka čast za ovaj osvrt, osim što se u potpunosti ne slažem s ocjenom Tuđmana, ali je to pitanje gledanja iz drukčije perspektive.
Što se tiče josipovića ne bih ga tek tako lako eskulpirao, jer on je ipak proizvod Ujedinjenog kraljevstva sa svim svojim savjetnicima na čelu s jednim od najutjecajnijih Srba (po njihovoj ocjeni) Dejanom Jovićem. Činjenica je da je za takvog predsjednika glasovalo samo 29,7 posto od ukupno upisanih birača jasno govori da hrvatsko biračko tijelo nije sastavljeno od samih ovaca. Druga je stvar što te ovce piju namještene ankete po kojima Josipović uživa potporu od oko 80 posto anketiranih telefonom, pri čemu u odgovorima tih marketinških agencija sudjeluje samo oko 30 posto pozvanih, dok ostali jednostano zalupe slušalicom.
Odmah po dolasku Ive Josipovića na pantovčak na ovom portalu napisao sam nekoliko tekstova u kojima sam ga raskrinkao kao zastupnika tuđih a ne hrvatskih interesa koje bi po položaju trebao braniti, ali me je jugosrpskoudbaškosovska bulumenta Mrakovih komentatora, uključujući i njega samog, ispljuvala ad hominem, jednostavno zato što su neznalice i plaćenici, bez ljudskog dostojanstva kojima činjenice ništa ne znače jer su im odavno oprani mozgovi.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

jugosrpskoudbaškosovska bulumenta

mr.brown, tenor, martin, zaphod,

dok ostali mudro šute vi ste se u ocjenama ovog komentara ne ulazeći u njegov sadržaj brzo pobrinuli da još jednom potvrdite svoje političke i ideološke pozicije. welcome posebice ovopj trojici kojise javljaju iz njihovo inostranstva i smatraju da imaju pravo soliti pamet hrvatima u Hrvatskoj. ako ništa drugo bar ste pošteni u svojem deklariranju pripadnosti jugosrpskoudbaškosovskoj bulumenti.
inače, stojte mi dobro

Tko je glasao

@vrsnik

"jugosrpskoudbaškosovska bulumenta "

Nadji drugu zajebanciju, ova je bajata, nisi sam, u svome stanu, da možeš bulazniti gluposti.

Lupiš, pa, ostaneš kao pametan, a u stvari ti je vukabular iz 90-tih i viri iz pozadine.

Tko je glasao

skužajte gosp. vkrsnik...

... ali ja čim vidim da riječ počinje na "jugo..." a ima više od četrdeset slova, lupim minus, pa što bude.

Tko je glasao

jedinica iz matematike

poštovani drug zaphod,
spomenuta riječ ima mnogo manje od četrdeset slova.

Tko je glasao

jedinica iz matematike

poštovani drug zaphod,
spomenuta riječ ima mnogo manje od četrdeset slova.

Tko je glasao

hm

nije da volim josipovića, no nemojmo bit jednostrani i neobjektivni. koliki je postotak UKUPNOG biračkog tijela glasao za tuđmana, a kamo li za HDZ u oba mandata '90-tih, barataš li sa tim podacima? mislim da velike razlike nije bilo
profesor

Tko je glasao

usporedba

profesor,
mogu se uspoređivati samo podaci iz predsjedničkih izbora, jer su saborski sasvim nešto drugo. na predsjedničkim izborima 1992. franjo tuđman je izabran u prvom krugu među osam kandidata. od ukupno 3,575.000 birača dobio je 1,519.000 glasova ili od ukupnog broja birača čak 42,4 posto. na idućim predsjedničkim izborima 1997. godine na kojima su bili dva protukandidata (tomac i gotovac) od ukupno 4,061.000 biračča franjo tuđman je u prvom krugu dobio 1,337.000 glasova ili 32 posto.
ivo josipović je pobijedio u drugom krugu pa rezultati nisu usporedivi. On je u prvom krugu dobio samo 640.000 glasova, odnosno svega 14,5 posto, a u drugom krugu protiv jednog protukandidata (bandić) dobio je 29,7 posto glasova od ukupnog broja upisanih birača. to su brojke a vi ih možete tumačiti kako hoćete.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci