Tagovi

Vermeer Terrain Leveler T855

Boreći se za svaki centimetar medijskog prostora, Ivo Sanader (premijer hrvatske, op. a.) jučer je samouvjereno i ponosno (kako to samo vozači mercedesea linije 124 znaju) pokrenuo veliki žuti bager. Naravno, ne radi se o bilo kakvom bageru nego niti manje niti više o "Vermeer Terrain Leveler T855", a sve skupa u okviru kontinuirane proslave sedamnaestogodišnjice HDZa koju HDZ slavi eto već drugu godinu (valjda im je ta brojka važna iz nekog razloga).

Vermeer Terrain Leveler T855 je pravi pravcati bager, pa i više od toga, dugačak je punih 10 metara, težak 40ak tona i širok 2.5m te je spreman na pritisak gumba iskopati rupu široku 2.5m i duboku 81.2cm i to u praktički bilo čemu. O svemu se raspisao i javno.com pa tako izdvajam slijedeće:

Predsjednik Vlade Ivo Sanader pustio je na predjelu Vira - Smokovik u rad 50-tonski stroj "Vermeer Terrain Leveler T855", vodeći u svojoj klasi, prvi od triju koje je hrvatska država nabavila u SAD-u. Ostala dva trebala bi biti smještena na drniškom području te u Istri. Takvih strojeva Europi do sada ima samo tri.

Naravno, priopćenje vrvi netočnostima pa tako odmah treba spomenuti kako se letimičnim pogledom na proizvodni katalog tvrtke Vermeer može ustanoviti kako ovaj konkretni stroj teško da može biti vodeći budući da se radi o najmanjem strojčiću kojeg ovi nude, a što se tiče tri komada u europi osim što je nejasno da li su sva tri hrvatska (to ostavljam za komentiranje) vjerojatno se treba podsjetiti jedne od mojih doskočica koja kaže "sometimes the road less traveled is less traveled for a reason" - dakle, može biti da postoji razlog zašto ih u europi ima svega tri komada.

No, daleko je zabavnije to što će se taj stroj koristiti za melioraciju zemljišta, ali ako pročitate sve što se o tom stroju može pročitati vidjeti ćete da se melioracija (ali ni bilo što imalo slično tome) ne spominje. Tako da će hrvatska primjerna ovog stroja nas sasvim sigurno smjestiti u anale koje najbolje opisuje početak zvjezdanih staza koji doslovce kaže "to go where noone has gone before". Hrvati su oduvijek bili spremni na inovacije te koristimo najneočekivanije alate za najčudnije poslove. No bit je da ćemo vrlo uskoro na tom terenu imati tisuće sadnica maslina i vinograda, pa umjesto da to radimo hard_way kako se to radilo tisućama godina ranije odabrali smo visoku (ili vrlo nisku, zavisi kako uzmete) tehnologiju (što je totalno na razini zemlje znanja kojoj težimo).

Naravno, ovi prljavi zeleni su se odmah pobunili, pa tako na stranicama Staroga Grada možete pročitati slijedeće priopćenje:

...Ministarstvo kulture mora biti unaprijed obaviješteno o svakoj zoni koja će se prema kriterijima Ministarstva poljoprivrede prenamijeniti u poljoprivredno zemljište, a osobito na području Starogradskog polja. Središnji dio Hvara - Starogradsko polje sa okolnim naseljima koja mu gravitiraju, zaštićen je kulturni krajolik predložen za upis na UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine, te nam je upravo najavljen posjet svjetskih stručnjaka zbog vrednovanja prijedloga za upis. Zbog jedinstvene vrijednosti Starogradskog polja kao arheološkog i etnološkog lokaliteta upozoravamo da bi upotreba stroja za mljevenje kamena u zaštićenoj zoni nepovratno uništila krajolik i dezaviurala napore Republike Hrvatske u prezentiranju značaja Starogradskog polja kao dijela svjetske kulturne baštine.

Eh društvo, prekasno, ništa ne može stati između drIve i dobre kapljice, pa niti nekakav UNESCO.

Komentari

Dakle taj stroj je dovučen

Dakle taj stroj je dovučen na predio tik blizu ulaza u ograđeno državno uzgajalište divljači Pelegrin a gdje bi trebala na opožarenom području ( čudni su ti požari, istodobno su planuli na svim mjestima gdje evo desetak godina kasnije u prostorni plan upadaju turističke i golf zone). Ma ne golf, kaže ministrica jer toga nema u županijskom planu, jedino eto u izmjenama i dopunama nekako baš tu dolaze golf zone, živio golf tradicionalni sport u Hrvata još dok su u Iranu bili. Dakle stroj mljeo i mljeo, ali pošto je tu samo stijena nikako da samelje u zemlju, pa su dan ranije kamioni i kamioni nosili zemlju da naš Ivek ne slomije motiku. Bidan pobiga od motike a oni mu opet motiku u ruku. Inače kažu u članku stroj će za cijenu najma od 6000 eura po ha obraditi 5000 ha. Što opet znači ukupno 30.000.000,00 eura. Stroj košta oko 6.000.000,00 kn dakle manje od 1.000.000,oo eura. Dakle za cijenu najma se može kupiti 30 strojeva. Dalje kaže fond za razvoj i zapošljavanje i tvrtka koju je osnovao "Terraforte" će nabaviti tri stroja. Dakle sve skupa će obraditi sve planirane golf terene za 90.000.000,00 eura, od Istre do Konavla. Kaže mi neki dan jedan Hvaranin ma ti fond za privatizaciju ti je jedna zločinačka organizacija, ma mi se čini da su svi hrvatski fondovi takvi. Narode skini gaće namjere su im mračne.

Tko je glasao

Dakle stroj je dovuče i

Dakle stroj je dovuče i melje li ga melje. Zato je drag HDZ-ovcima: melju li ga melju!!

Tko je glasao

Stroj jest dovučen, ali je

Stroj jest dovučen, ali je mleo vrlo malo...nedavno bilo u novinama da ga je obrastao korov...poslužio je svrsi, Sanader se slikao...i dalje ništa...možda bude još malo neposredno pred izbore.

B-52

Tko je glasao

Pa da! Kaj će Hrvatima

Pa da! Kaj će Hrvatima golf? To su ionak selaci, njima treba samo selacki sport, primjerice bacanja kamena s ramena! Hvala dragom Bogeku, kamena je napretek, a i onih s kamnjarov raznih fela još i više.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

jedna mala, majusna

jedna mala, majusna opaska...

je je maslinike je bravo za pet, a pri pregovorima s EU o poljoprivredi i kvotamasmo ukinuli, neprovjerena informacija, broj stabla maslina za cca 1,5 miliona, a odjednom bumo sadili masline.. no lepo... sto kod mene odmah potice drugo razmisljanje. stroj ce oko drnisa pripremati zemljiste za maslinike, znai li to da ce se maslinici po otocima ukidati, te s nekakvim porezima i pronamjenom zemljista inim tjerati vlasnike istih na prodaju da se mogu graditi velebni apartmani??

isto tak smo ljubi kupili nager od 120 tona, valjda je onda bio jedini u europi, a inace se koristi u velikim okopovima otvorenog tipa za poravnjnaje miniranog zemljista, preporucljivo je da isti u svrhu rentabilnosti radi cca 16 sati dnevno.... danas stoji, valjda, parkiran negdje u rcegovini u sklopu one famozne 61 bojne ili kak se vec zvala...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ah, zaborava: U sklopu

Ah, zaborava:

U sklopu “modernizacije pravosuđa i državne uprave” – koja se odigrava u sklopu predizborne kampanje – ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović izvela je zadnjih dana javni podvig koji će se u nacionalno pamćenje urezati zlatnim slovima: rezanjem vrpce svečano je otvorila nova dizala...

Piše: Srećko Jurdana, 12.08.2003. u Nacionalu

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Znaš li da je 2003. bila

Znaš li da je 2003. bila međunarodna godina osoba s posebnim potrebama i da je mrska Račanova vlada naložila svim tijelima državne uprave odlukom vlade da što više naprave da bi omogućili ljudima u kolicima da mogu doći do njihovih ureda. E takav je lift otvorila Antičević. Kao i Račan onaj u Vladi, pa se Kosorici svaki put štuca jer ne može reci da je HDZ omogućio najtežima invalidima dolazak u Vladu. I taj SDP jedini ima saborsku zastupnicu u kolicima. Lavice prozirna si i površna...

Tko je glasao

Lift je lift.

Lift je lift.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

sorry, no unatoč tome što

sorry, no unatoč tome što sam duboko vjerovao da taj lift nitko neće nadmašiti Šuica je sa svojim WCom to definitivno uspjela

Tko je glasao

To bi ipak morao pitati

To bi ipak morao pitati našeg Lera. On je jedini mjerodavan za procijeniti što je važnije, lift u nekoj zgradi, ili ta javna "ustanova" :))

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ali moram priznati da je

Ali moram priznati da je pritom dala totalno glupu izjavu:-) To već spada u druge znanosti:-)

Tko je glasao

Primjedba stoji utoliko što

Primjedba stoji utoliko što od gluposti ove vrste nisu imuni ni drugi, ali razlika u navedenom ipak postoji.

Nakon poruge u medijima i opravdane kritike ostatka javnosti, IAM je priznala da je pogriješila jer da su je uhvatili na brzinu i prilikom posjeta sasvim drugog cilja.
Točno ili ne, ipak je priznala grešku.

Šuica od WC-a ne odstupa ni danas i brani ga do zadnjeg daha. Bager i kamion na planiranoj trasi autoceste Zagreb-Sisak ni danas se ne priznaje kao greška i predizborni trik, čak ni nakon više slikanja u korovu u kojeg je isto nakon izbora zaraslo.

Isto tako ne vjerujem da će Sanader ikada priznati da mu je ovaj stroj bio loš uradak PR-a (žuta mu je kaciga dva puta padala s glave).

B-52

Tko je glasao

ma tko bi zaboravio ingrid i

ma tko bi zaboravio ingrid i njezin lift, ili recimo Šuicu i njezin WC od 70.000eur?

ima takvih primjera koliko god hoćeš ali me svejedno nasmiju svaki puta kada ih vidim

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci