Tagovi

Veni, vidi, izgorjelo

Iako sam već odavno želio pisati o ovoj problematici, danas samo imao poseban povod. Na podrućju Šibensko-kninske županije izgorjela je do temelja jedna stoljetna borova šuma koja je, eto sad več, bila na ponos stanovnika županije. Nema osobe koja živi na ovim područjima a da ne zna gdje se je ta šuma nalazila.
Postavalja se pitanje razloga požara. Uzroci mogu biti razni, ali se svi svrstavaju u dvije skupine:

1) nenamjerni – nepažnja, nesretne okolnosti itd.

2) namjerni – piromanija

Međutim ja se ovdje neću baviti piromanima, poremečenim personama, niti ću se baviti nepažnjom ili nesrećom koja možde dovesti do ovakove katastrofe. Nekako mi se ćini da ovdje odgovornost pada na još nekoga.
Hrvatske šume, javno podužeće za gospodarenje šumama i šumskim zemljištima u RH, je ustanova koja ima svoje podružnice u svima županijama RH kako bi mogla provoditi adekvatan nadzor nad šumskom fondom RH. Ono kao poduzeće gospodari šumama štp obuhvaća uzgoj, zaštiti i korištenje šuma i šumskoh zemljišta, te izgradnju i održavanje šumske infrastrukture (članak 7 Zakona o šumama). U tom smislu HŠ kao trgovačko društvo i šumoposjednici dužni su:

- u šumama koje su ugrožene sušenjem i elementarnim nepogodama uspostaviti cjelovitu mrežu nadzora radi sagledavanja kretanja negativnih procesa,
– njegu i sječu šuma provoditi na način kojim se ne uzrokuju trajne štete ekosustava te poduzimati mjere za poboljšanje i održanje biološke raznolikosti,
– uzgoj, iskorištavanje i zaštitu šuma te gradnju i održavanje šumske infrastrukture prilagoditi zaštiti tla i voda u smislu izbjegava¬nja štetnih utjecaja na kvalitetu i kvantitetu izvora i akumulacija te slobodno kretanje površinskih i podzemnih voda.
(članak 8 Zakona o šumama)

– dopustiti neometan pristup šumi osobama ovlaštenim za obav¬ljanje nadzora nad gospodarenjem šumama,
(članak 9 Zakona o šumama)

- trgovačko društvo i šumoposjednici, te pravne osobe koje koriste šumu ili šumsko zemljište dužne su pošumiti paljevine, površine na kojima nije uspjelo pomlađivanje i površine na kojima je izvršeno pustošenje,
(članak 10 Zakona o šumama)

Ukoliko se gore navedene mjere ne provode treba postupiti prema članku 11 istog Zakona, koji glasi:
Ukoliko Trgovačko društvo i šumoposjednici, te pravne osobe koje koriste šumu ili šumsko zemljište ne izvrše mjere naređene na osnovi ovoga Zakona i na osnovi njega donesenih propisa, kao i na temelju posebnih propisa, ove će mjere provesti tijelo koji ih je naredilo ili pravna osoba koju ono ovlasti, na trošak Trgovačkog dru¬štva, šumoposjednika ili pravne osobe koja koristi šumu ili šumsko zemljište, a bila je dužna izvršiti naređene mjere.

E sad kada sve uzmemo u obzir, a upoznati smo sa ćinjenicom da u zadnji petnaestak godina HŠ UŠ Split šumarija Šibenik nije mrdnula prstom da bi posebno ugroženu stoljetnu šumu Jelinjak njegovala, krćila, ućinila sve njezine djelove dostupnima, nije pošumila paljevine od prije par godina u istoj onda je ta institucija jednako kriva kao onaj piroman. Odnosno kako HŠ na podrućjima na kojima je vlasnik ne provodi gore navedene mjere onda je ta javna ustanova indirektan/direktan krivac za požare, jer naime takva šuma lakše gori, lakše ju se može zapaliti i na kraju teže se gasi. Da ne govorimo o financijskim štetama, ljudskim ozljedama, izgorjelim kućama itd. Ako se sada vratimo na početak priće onda ispada da HŠ nenamjerno izazivaju požare ili u najmanju ruku ih olakšavaju svojom nebrigom, barem na području Šibensko-kninske županije.

Naime samo 2000. god izravne štete od požara su iznosile 945 milijuna kuna, a neizravne 2,6 milijuna kuna. Ta godina je bila najgora, ova već sada obećava novi rekord. Zamislite samo da ste uzeli 500 milijuna kuna, to vam dođe 6900 plaća od 72000 kuna na godišnjoj razini, odnosno 4200 mjesećno kada se odbiju sva davanja. To je vojska ljudi koja za jednu godinu može oćistiti, ućiniti dostupnima šumske dijelove, pošumiti izgorjele šume i na kraju sve zazeleniti ...
Pitam ja Vas ?!

DODATAK

Odlućio sam nadopisati ovaj dio nakon što sam prisustvovao sjednici gradskog vijeća grada Šibenika gdje su glavne toćke dnevnog reda bile financijska izvješča poslovanja gradski poduzeća. Međutim kako su požari aktualna tema više se raspravljalo o preventivi požara nego o tim izvješčima.
---pa stoga mogao bih reći AKCIJA, REAKCIJA, DIM
Nevjerovatna je kolićina gluposti kojom je odisala gradska viječnica, požari, šume, akcijski plan, sve to se danas spominjalo u toj ustanovi. Dokazali su da nemaju pojma o ćemu govore, grad će ovo, grad će ono, gradski vijećnici totalno nepripremljeni za prava pitanja u tom kontekstu, nije mi jasno kako je to moguće.
Nitko, ma ama baš nitko se nije pripremio za tu sjednicu, pitanja su postavljana kao da je Grad odgovoran za preventivu što se tiće požara. Ne znaju da postoji Zakon o šumama gdje je toćno definirano tko je odgovoran za preventivu i održavanje šumskog podrućja, a to je šumoposjednik bilo da se radi o privatnoj osobi ili javnoj ustanovi. Isto tako je definirano što raditi ukoliko se prethodne institucije ili pojedinci ne pridržavaju stavaka dotićnog Zakona.
I sada gradonačelnica govori o nekakvom akcijskom planu. Ma o kojem ona to planu govori. Shvaća li da je ona kao predstavnik lokalne samoupravne zajednice dužna pozvati na odgovornost šumoposjednika ukoliko je svojim nedjelovanjem doveo u opasnost ono što u biti ne pripada nikome od nas već generacijama koje tek dolaze.
Na upozorenja o stanju šumskog fonda gradonačelnica je još prije par mjeseci pozvala predstavnika Šumarije i dogovorili se oni da stanje nije kritično. Šume će se ćisititi od parazita na jesen, a nitko tada nije niti spomenuo ćiščenje šume od već osušenih stabala, podrezivanje grana i td, što šumoposjednik je i morao ućiniti i to prema Zakonu koji je donio Sabor RH.
Sada kada je izgorila svima nama draga šuma, sada se svi javljaju, treba ovo, treba ono. Sada govore o pošumljavanju, ćiščenju i kako će Grad to financirati. Notorna glupost. Grad to može napraviti, ali prema Zakonu o šumama, na račun šumoposjednika, a ne na račun poreznih obveznika.
Nikako mi ne ide u glavu da osobe koje pretendiraju na saborska mjesta nemaju pojma, ili nemaju nekoga da im objasni tko je odgovoran za ovakve stvari. Još mi teže ide u glavu da svake godine o tome oni pričaju za vrijeme sezone požara. I na kraju kao šlag na tortu predsjednik Vlade RH najavljuje za sljedeću godinu kupnju nekoliko zraćnih prometala u vatrogasne svrhe. Jednostavno ne razumijem
Svaka čast vatrogascima, dobrim ljudima, dajmo im manje posla preventivom

Komentari

a možda to ipak nije tako

a možda to ipak nije tako jednostavno

link

Tko je glasao

odgovor leži u ćinjenici

odgovor leži u ćinjenici koju je lijepo opisao svima nama naš dragi mrak

hvala

savjesni

Tko je glasao

Njabitniji razlog je

Njabitniji razlog je spomenuo drlesar, a to je prenamjena zemljišta. Vjerujem da je najveći dio izgorio baš iz toga razloga, nešto je sigurno nepažnja, pa i piromanija.

Bitno je istaknuti da Hrvatske šume izdvajaju, gotovo jednaku,ako ne i veću, količinu novca za pravljenje prosjeka, pristupnih cesta i sl. na kontinentu i u priobalju.
Jednako tako i Hrvatske vode puno više novca "ulože", za zaštitu od poplava, na otocima i priobalju nego na kontinentu.

Tko je glasao

ne znam baš da je tako,

ne znam baš da je tako, stvar procijene, konkretno šume oko Šibenika nitko nije taknuo zadnjih petnaestak godina, što je izgorjelo nije obnovljeno ili ako je negdje na interesantnom mjestu izgrađeno je, što se tiće navodnjavanja ova županija doslovno leži na vodi dok se sva voda vuće samo iz dviju rijeka, pa čak i studija o navodnjavanju uopće ne spominje alternativne izvore, a ima ih koji niti po najvećim žegama ne presuše i nitko u to ne ulaže

savjesni

Tko je glasao

To što govoriš o izvorima

To što govoriš o izvorima je činjenica od prvorazredne važnosti. Trebate POD HITNO organizirati građansku inicijativu za zaštitu tih prirodnih resursa (uz ostale) od nekontrolirane ekspolatacije ili eventualne zloupotrebe. Jedino su zainteresirani i odgovorni građani sposobni to učiniti, štoviše, to je naša dužnost.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Požari po jadranskom

Požari po jadranskom području su logični kao spoj prirode i društva, onoga što se uči u prvim razredima.

Za prirodu je jasno a za društvo se dugo zaobilazi a u grubo je tako da je sve sustavno okrenuto, prakticira i uspješno žuri u smjeru u kojem su raznovrsni požari potpuno logični. Kao što se svi čude požarima oko bespravne gradnje, raznim turističkim problemima i kako nam reagira kakav izabrani vođa a nema tko tome nije doprinio i tko ne zna puno toga o tome, tako je i za ovakve požare.

Sva koncentracija i novac su već dugo fokusirani na sve što je ukazuje na bilo kakve šanse za nove interesne uspjehe, pri čemu je bilo šta u vezi s tim, pa i nužno, nešto što iritira ili se u najboljem slučaju uvažava kao "treba, mora, zašto nije". Pravi "požari" tek slijede, po pravilu smetlišta "kad više nikako ne bude moglo".

I dok nije bilo toliko turista i nikakvih prihoda od toga, zajednica se je složeno bavila prevencijom požara u vezi sa još složenijim brigama. Od početka sedamdesetih je bilo logično da se to radi još sustavnije ali ide kako je naznačeno, kao i u svemu drugom. Mogu veoma relevantno posvjedočiti da je krajem osamdesetih na složenim javnim zahvatima situacija bila takva da preko 80 % bilo čega ne funkcionira ni minimalno i ne radi ništa osim što davi preostalih amorfnih 20 %, a kad prva 2-3 auta njemačke registracije s kakvom prethodnicom jadnika prođu magistralom nastupa panika. Tako ili ne baš naročito suvislije je dugo, tako da je stanje s raznim "požarima" puno bolje od toga kakvo je logično, zahvaljujući izuzetnim naporima, znanju i snalažljivosti manjine.

Tko je glasao

Bez namjere da insinuiram

Bez namjere da insinuiram podsjećam na odredbu zakona da se opožareno područje iz šumskog može prenamjeniti u građevinsko i to bez plaćanja naknade za prenamjenu.Besplatno, brzo i jednostavno.

Tko je glasao

to je šala ili?

to je šala ili?

Tko je glasao

Ne, nije. Doista ta odredba

Ne, nije. Doista ta odredba postoji. Upravo na to smo upozoravali, a poučeni iskustvom otoka u Grčkoj. Sve šume su izgorjele, otoci postali "građevinsko područje" a odredba njihovog zakona slična našoj.
Podaci dobiveni praćenjem u 2005:
Od 48 požara u blizini naselja, njih 26 bilo je na područjima koja su kasnije prenamjenjena u građevinska.

Tko je glasao

Dovoljno materijala danas za

Dovoljno materijala danas za povezati građevinsku mafiju, gay promociju Dalmacije i grčke homo otoke u zaseban dnevnik.

Ipak, prevruće je za pisati, a vi ćete profitirati.

Tko je glasao

.

.

Tko je glasao

nisam imao pojma za tu

nisam imao pojma za tu odredbu, dali možete dati toćno u kojim NN ih mogu naći, ali sam nekako sumnjao u tu mogućnost jer naime velika većina požara, pa i ovaj zadnji je uz more, blizu turistićkih mjesta koja se više nemaju gdje širiti

savjesni

Tko je glasao

Zaboravil si zapisat da je

Zaboravil si zapisat da je ta odredba preuzeta od jugoslavenskih odredbi.

Tko je glasao

Ne, upisana u naš, HR zakon

Ne, upisana u naš, HR zakon 2005. HR iJugoKomunisti nisu takove stvari dozvoljavali.

Tko je glasao

Kolko se sječam u 80-im

Kolko se sječam u 80-im godinama mi je to rečeno na području Šibenika. Možda sam dobil pogrešnu informaciju i bilo bi dobro da se neko javi s područja Dalmacije.

Tko je glasao

Veni, vidi,

Veni, vidi, concremavi

Razlog zašto ovaj dnevnik zaslužuje bod je jer obrađuje požare kroz prizmu državne odgovornosti i vrlo jasno imenuje i (isto tako bitno) dokazuje tko je odgovoran.

Ono što bih ja dodao je da je problem nešto širi i zahvaća cijelo društvo koje jednostavno nije naviklo investirati u prevenciju šteta jer nikako da shvati da je to jeftinije od ignoriranja sigurnosnih rizika i onda financiranja popravka štete jednom kad ona nastane. Ultimativnu odgovornost ovdje snosi država koja tvoj novac troši neekonomično i u daleko većim iznosima nego što je potrebno.

Nije se naravno potrebno kladiti hoće li niti jedan mainstream medij ovo pitanje detaljno obraditi iz ovog kuta jer sezona kiselih krastavaca u hrvatskim medijima traje 12 mjeseci godišnje.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

eto Sanader obećao kupnju

eto Sanader obećao kupnju nova dva kanadera (čak se i rimuje s njegovim imenom)
Samo ne znam jel' mu to spada sada u ovo vrijeme pod preventivu ili kurativu, ili predizborni trik?

savjesni

Tko je glasao

Veni, vidi, concremavi hvala

Veni, vidi, concremavi
hvala nikakao nisam mogao naći zadnji dio

savjesni

Tko je glasao

..."cijelo društvo koje

..."cijelo društvo koje jednostavno nije naviklo investirati u prevenciju šteta jer nikako da shvati da je to jeftinije od ignoriranja sigurnosnih rizika i onda financiranja popravka štete jednom kad ona nastane"

Tako bi trebalo biti i u uređenijim društvima uglavnom jest (ali ne sasvim). Međutim, u čudnoj zemlji Hrvatskoj popravak štete je još uvijek jeftiniji of prevencije, a u puno kraćem roku donosi i profit.

Jedan od razloga je i razoreni vrijednosni sustav (uključujući i relativno nisku cijenu ljudskog života na ovim prostorima), ali i nepostojanje pravne države i u normativnom i u regulatornom smislu. Zato su mogući ekološki incidenti tipa karlovačke pivovare koji šalju vrlo jasnu poruku stranim investitorima - rizik je ovdje nepostojeći, a cijena sitnica. Što se tiče požara (u postu spomenuti kao i onaj nedavni u Kopačkom ritu) tu se može samo sjesti i plakati. Isto je i s rijekama i jezerima. Slava i mit o ekološki očuvanoj Hrvatskoj pretvara se malo po malo u prah i pepeo.

ps
govori se da je zaštita okoliša za Hrvatsku najskuplja stavka za ulazak u EU i da će se za njezinu realizaciju obilato koristiti europski fondovi. Interes dakle postoji i nije samo (kako sugerira DrLesar) građevinske prirode. Još jedna potvrda tezi ap da su u EU diletanti naspram nas profesionalaca.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci