Tagovi

Veljko Marić - uvjet za zatvaranje poglavlja 23.

Veljko Marić, hrvatski građanin koji je već godinu dana u zatvoru u Srbiji, jedan je od uvjeta koji RH mora ispuniti da bi se zatvorilo poglavlje 23.

Jučer sam objavio na svom blogu dokument na ćirilici koji je potpisala ministrica Snežana Malović u kojem ona obrazlaže zašto je odbila izručenje Veljka Marića. A na pitanje zašto, njezin tekst odgovara: ZATO. Točnije, poziva se na nalaz Višeg vojnog suda u Beogradu koje je konstatiralo da se protiv Veljka Marića već vodi postupak, te da je to dovoljan razlog da ga se zadrži.

Skrenuo bih vam pažnju na nekoliko činjenica i na jedan princip. Prvo princip - za sve hrvatske građane trebala bi se brinuti hrvatska država, i to jednako, ili barem minimalno.

Nakon uhićenja Veljka Marića hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu, koje svi mi masno plaćamo, nije ponudilo nikakvu pravnu pomoć svom državljaninu. A to je po zakonu dužno, te zato i opstoji. Ali zato su mu komšije dodjelilie odvjetnika Nebojšu Milosavljevića iz Beograda koji se nije uopće žalio na pritvor.

Evo jedne mikro kronologije koja mi nije bila poznata, a koja dolazi izravno od Veljka Marića: 18.IV.2010. ujutro je uhićen. U 22 sata mu priopćavaju da je uhićen zbog ratnog zločina. 19.-og ujutro prave krivičnu prijavu, odvode ga kod istražnog suca Milana Dilparića koji mu određuje pritvor. 20.IV. u 13.01 i 13.02h sucu Dilpariću stiže faks iz Bjelovara, kojim mu stanoviti sudac šalje dokumente koji na sebi imaju oznaku službene vojne tajne. Sadržaj toga faksa je službena policijska zabilješka iz 2001. godine.

Ne zanima me niti sadržaj niti oznaka dokumenta, ali me smeta da hrvatske vlasti ekspresno dostavljaju tražene dokumente, i odlično su iskordinirani, a da se nitko nije uopće pitao da li hrvatski građanin treba neku pravnu pomoć, posebno ako se ima na umu da je ipak Marić hrvatski branitelj, a da smo mi sa Srbijom bili u ratu.

Sa druge strane, ministarstvo pravosuđa je tek 3.11.2010., dan prije dolaska Borisa Tadića u Vukovar uputilo zahtjev za izručenjem Veljka Marića, uopće se ne pozivajući na potpisani sporazum iz 2006. godine prema kojemu je presudno za nadležnost suda mjesto izvršenja kaznenog djela. (a da ne spominjemo da se u opisu kaznenog djela navodi da je hrvatski državljanin ubio drugog hravskog državljanina, na teritoriju hrvatske države.)

Međutim, ja ne smatram da je naše ministarstvo pravosuđa nesposobno. Ne. Nego je sposobno ili nesposobno prema potrebi. Ta zar vam moram spominjati slučaj Tihomira Purde? Odgovorno tvrdim: da je Marić vukovarski branitelj u Srbiji se ne bi zadržao niti 10 dana. Ali pošto je samo branitelj, onda nam nije niti potreban. Što je jedan branitelj, imamo ih puno. Veljko Marić medijski nije atraktivan, politički nije atraktivan, ali smo takvi gospodo svi mi. I ja nisam niti poltički niti medijski atraktivan, pa me zato treba zatvoriti? Do kada će se događati da medijska i politička podobnost budu mjerila primjene ljudskih prava?

Uopće mi nije bitno da li je Marić kriv ili nije. To će sud odlučiti. Ali je bitno da je hrvatska Vlada kriva što je hrvatski državljanin zaboravljen u srpskom zatvoru. Ovo je još jedan slučaj Laptalo, samo niti približno atraktivan, kao slučaj dubrovačkog kapetana.

Gospodin Marić ima troje djece. Hoće li im u posjet doći Jadranka Kosor? Hoće li se smješkati i slikati? Ili biti kuma jedom od njegove djece? Hoće li poslati Vladin zrakoplov po Marića? Ne treba, samo neka pošalje pravovaljani zahtjev za izručenje. Samo toliko.

Manipulira se braniteljskom populacijom, žele ih staviti u ustavnu kategoriju, a ne poštuju se niti osnovna prava koja svaki građanin bez obzira na sekundarne oznake mora imati.

Veljko Marić je razlog zbog kojega RH ne može zatvoriti poglevlje 23. Jer krši osnovna ljudska prava svojim građanima, te kao takva nije dostojna ići u EU. To je uvjet kojega mora ispuniti da bi mogla zatvoriti poglavlje 23. ili sam ja pogriješio, i poglavlje 23. ne radi o ljudskim pravima? ili barem ne radi o svim ljudskim pravima? ili ne radi uopće o pravima, već samo o ispunjavanju mjerila, uvjeta, bez obzira na to kakvo je stvarno stanje na terenu?

Dok je Veljko Marić u Srbiji mi ne možemo ući u EU. Barem nas EU ne bi smjela primiti takve. Ali ako nas već prima, onda bismo mi trebali reći ne. Barem NE dok se Veljku Mariću ne bude sudilo u Hrvatskoj.

Komentari

Na žalost, cijenjeni kolega @StarPil,

Vaš dnevnik točno ocrtava odnos prema braniteljima, ne samo aktuelne vlasti, već cijelog hrvatskog društva. Najbolje bi zapravo bilo da nas nema, da smo zaglavili negdje u vremenu između 91' i 95', tada bi se napravilo par spomenika, oprale ruke i krenulo dalje. Ovako, samo zato što postojimo, stvaramo probleme, te tražimo ovo, te tražimo ono i sl.
Ma kome se jebe za nekog tamo branitelja, ako je tamo, vjerojatno je to i zaslužio, takvo je razmišljanje u javnosti, takvo razmišljanje su nametnuli mediji, forsirani politikom. Politikom koja je bez duše, vlasti koja je sama sebi svrha. Podrepaška vlast, koja je, ma što reči, izvršila autookupaciju Hrvatske izvjesivši čak i zastave EU na službene zgrade iako to nitko od njih nije tražio. Po takvoj poltronskoj politici, što je jedan, dva ili tisuću hrvatskih građana u tuđim kazamatima, poglavito ako su još iz marginalizirane braniteljske skupine, prema medu i mlijeku koji nas čekaju u Europi.
Ya naše političare, ljudski su životi i onako odavno postali roba kojom se trguje, ako je potrebno i s dojučerašnjim agresorima.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Svaka cast na objavi.... Nas

Svaka cast na objavi.... Nas brat trune a vlast kupuje...vrijeme, ulaz u EU, Gluposti...a za kunu prodaje, ili mozda i poklanja, nas branitelje i jedinu nam domovinu!!
Tuzno je da hrvatskog branitelja brani srbin i ne ulaze prigovor na odbijenicu izrucenja....a sta je nasa vlada uradila da se taj prigovor preda na vrijeme? Dali je uopce razmisljala o zalbi na rijesenje o neizrucavanju hrvatskog branitelja? sumnjam!!! A branitelj dodjeljen od strane hrvatske vlasti je tako kvalitetan kada godja. Maric mora placati iz svog preskromnog budjeta, dodatnog odvjetnika iz Beograda!! Sramotno!!
A mi branitelji sada, po ministru Ivicu, mozemo slobodno preko grane...hahahaha, ali nije to problem, nego dali cemo se slobodni i vratiti nazad!?
Sudeci po 390 i koji dan "odmaranja" naseg brata u "ljetovalistu" na teret ministrice pravde srbije, bolje kupujmo i gledajmo hrvatsko!!!! iako,hmmmm, dali smo s takvim trgovanjem ljudima, sigurni i u vlastitoj domovini!?
Nasem bratu po oruzju zelimo sto skoriji povratak u domovinu za koju se borio i da ovdje dokaze da su sumnje o njemu neutemeljene!
Autoru jos jednom veliko HVALA sto se usudio objaviti ime VELJKA MARIC i nepravdu koja mu je ucinjena

Tko je glasao

Poznati politicki mocnici

Poznati politicki mocnici koji i uobicajeno uzurpiraju vecinu svjetskih i EU politickih mehanizama, a koji vjesto koristi nasu ljigavu i krvavu sudbinu organizirali su za Hrvatsku takvu stupicu od koje ce nam nasa samostalnost i nezavinost biti do te mjere bljutava da je to nesto nevideno i necuveno.
Nametnuti i prisilni rat koji smo vodili sada ce postati nas uteg u daljnjem postojanju.
Haaske optuznice samo su temeljni dio ove price.
Sudbina procesa optuzenih generala, sudbina procesa optuzenih bosanskih Hrvata, donose takve pravne temelje za progon velikog i raznolikog broja hrvatskih ljudi kako god se kome sprdne. Dakako da smo mi pristali na njega u nadi da ce progon zlocina biti usmjeren na zlocince koji su izvrsili agresiju na nas, ali to opet kao i kod Haskog suda opet nece biti slucaj. Hrvatska ce opet biti na promatranju, vezana i za pljuvanje i kamenovanje pribita.

Tko vjeruje da je to glupost, da se takvo sto nece dogoditi, vec da ce se stvari dogadati po nekakvoj pravdi i nekakvom pravu taj je doista naivan.
Dovoljno je samo pogledati ovo:
http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=39203
tj ovo:
http://www.sabor.hr/fgs.axd?id=17765

Posve je jasno da ce tijela Medunarodnog kaznenog suda imati izravan pristup davanja naloga, sudjelovanja i verificiranja procesa iz podrucja ratnih zlocina. Dakle, ono sto smo vidjeli da se vise od deset godina dogadalo u Haagu, mi cemo sad prenijeti da se dogada kod nas samih.
Cjelokupna ekipa koja nije "zavrsila u Haagu", a de facto i odnendavno i de jure je mogla, sva ta ekipa sada ce postati lovina za nove procese i to pred domacim sudovima.
U tom svjetlu ovakvi slucajevi kao sto je Veljko Maric, mrvicu prije Purda,.. su u potpunosti irelevantni i beznacajni ako smijem biti krajnje grub, izravan i brutalan. Ono sto slijedi dovesce do toga da se njih nitko za koju godinu nece niti sjecati niti uopce to smatrati nekom posebnom sokantnom stvari naspram onih koje ce se dogadati tu kod nas.
Svako odstupanje, svaki pokusaj uspostave ravnopravnosti, bjega iz ove nepravedne i ponizavajuce pozicije bit ice kaznjavan novim oduzimanjima i posezanjima... i tako dalje itako dalje.
Tko ne vjeruje neka samo mirno zivi.

Tko je glasao

dobro obrađena tema. plus

dobro obrađena tema.
plus unatoč neslaganju sa posljednjim odlomkom u kojem imho ipak koristis temu za plasiranje vlasite (i uz temu marginalno vezane) politicke poruke.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Zadnje dvije rečenice

Prihvaćam kritiku, radi se o posljednje dvije rečenice. Ali tu kritiku smatram pozitivnom, jer su moji tekstovi politički angažirani, što znači da oslikavaju moje političke stavove.

Hvala na plusu.

Petar Macut

Tko je glasao

Politika

Treba napomenuti da Veljko Marić dolazi iz okruženja koje tradicionalno ne podržava politiku HDZ-a , politiku Jadranke Kosor prema braniteljima ,sistemom "zavadi pa vladaj".
Veljko Marić dolazi iz kraja u kojem je pokrenuta PRVA OSLOBODITELJSKA AKCIJA U HRVATSKOJ "OTKOS10" u kojoj je oslobođen veći dio tzv. Zapadne slavonije,Veljko Marić dolazi iz onog dijela Hrvatske koji je opljačkan i opustošen HDZ-ovom "poštenom" pretvorbom , U kojem su HDZ-ovi "MLEČANI" porušili šume"sanitarnom sječom" ,a gdje su novci niko nesmije pitati......i u pravu ste kad kažete Veljko Marić nije medijski atraktivan.....ali biti če, i ZAPAMTITE.......VELJKO MARIĆ NEĆE LJUBITI JADRANKU KOSOR,jer zna da njegova djeca i supruga preživljavaju svo ovo vrijeme od pomoći Veljkovih suboraca i prijatelja, i da im ova Vlada ni na koji način ne pomaže..........

Tko je glasao

Djeca i supruga gospodina

Djeca i supruga gospodina Veljka Marica ne prezivljavaju samo od pomoci suboraca i prijatelja, nego zahvaljujuci i mojoj plemenitosti (da ne kazem gluposti), posto vise od 6 godina borave u mojoj kuci u Grubisnom Polju. Posto ja boravim vani, tamo ga je 2005. godine smjestio moj ujak Stjepan Marosevic,i to ilegalno, znajuci da njegova trecina ide na javnu drazbu zbog dugova - novca pokradenih u "Zdenki", u doba kad je bio veliki komunista, prije no sto se preobrazio u velikog Hrvata, kao i mnogi drugi. Nakon sto sam otkupila tu trecinu kuce na javnoj drazbi - dug banci jos uvijek teskom mukom isplacujem - iz postovanja prema mom pokojnom djedu veterinaru Stjepanu Marosevicu cija je to kuca bila- kao vecinski vlasnik sam se gospodinu Veljku Maricu bila pismeno obratila, dajuci mu moje dopustenje i blagoslov da privremeno i besplatno boravi u mojoj kuci. Najvise radi njegove troje male djece; iako sam ja zadnja osoba koja bi trebala pokazati toliku humanost, nakon sto sam u rujnu 1991 godine sprijecena da se vratim s godisnjeg odmora u G. Polje, i ostala na ulici bez igdje icega s mojoj kcerkom od godine dana u to vrijeme. Nakon sto nam je ilegalno oduzet stan, i urucen otkaz. Napominjem da se ni u kom momentu mog zivota nisam politicki opredijeljivala, da sam sa 17 godina odbila uci u Komunisticku partiju, ciji clanovi su iz koristoljublja bili mnogi od onih koji su kasnije mijenjali svoja politicka uvjerenja kako je vjetar puhao, opet iz koristoljublja. Isto tako, s ponosom mogu reci da imam prijatelje svih vjera i nacionalnosti, kako u Grubisnom Polju, tako i u drugim mjestima gdje sam boravila. U tom momentu mi je gosp.Veljko ljubazno zahvalio pismom i lijepo me ugostio u mojoj vlastitoj kuci kad sam tamo bila zadnji puta - ljeto 2008. Tu smo se dogovorili da ce placati simbolicnih 700 kuna mjesecno - za kucu katnicu i veliko dvoriste s vrtom koju je tri godine unazad besplatno uzivao. I nastavio tako - jer mi nikad nije uplatio ni jedne kune, iako je vozeci kamion zaradjivao vise od mene koja placam ogromne stanarine u tudjim kucama svih ovih godina. Ljudi koji ga znaju su mi lijepo bili govorili da nikad od njega necu vidjeti ni kune, ali ja imam obicaj (koji se u ovom slucaju pokazao glup) da misljenje o ljudima zasnivam na vlastitoj procjeni, a ne pricama drugih. A svi koji smo odrasli u G.Polju jako dobro znamo kakve su price oduvijek kolale o tom gospodinu, u cega ne zelim ulaziti. Pri zadnjem telefonskom razgovoru, za Bozicne praznike 2008, kad sam ga upitala zasto ne uplacuje kako smo dogovorili (da imam barem da pokrijem dugove koji se gomilaju za neplaceni porez za tu kucu), izvrijedjao me, opsovao i rekao agresivno da on ne izlazi odande dok mu JA ne nadjem drugi smjestaj. Mogla bih dodati i sto-sta drugo, ali ovo je momentalno sasvim dovoljno da osvijetli dio licnosti doticnog gospodina. I da zapitam njegove vjerne suborce i prijatelje, kao i drzavu za koju se strastveno borio (u to nimalo ne sumnjam) - sto njemu i njegovoj obitelji ne osiguraju smjestaj, da ja mogu koristiti moju rodnu kucu, a ne spavati kod prijatelja kad idem tamo u posjet?? Moj komentar nije anoniman, zovem se Spomenka Jaglicic, rodjena Savic - i mogu svoje ime potpisati svuda i uvijek, jer stojim iza svega sto sam napisala, savjest mi je cista i mogu svuda proci bez straha i visoko uzdignute glave.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci