Tagovi

Velimir Srića o Hrvatskoj 2020

Danas je u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, pred oko 250 ljudi, predstavljenja novoizašle knjige prof. dr. sc. Velimira Sriće "Hrvatska 2020 - jedna moguća bodućnost". Osim po znanstvnenom angažmanu, autor je u posljednje dvije godine poznat je i po političkom. Iako smo danas politički bitno različiti, cijenim ga i nosim u dobroj uspomeni, jer sam 1980-ih čitao njegove knjige o managementu i vizijama budućnosti (godine 1989. - knjiga "Od krize do vizije"), U to doba sam jednom, kao novinar "Studentskog lista", napravio s njim intervju (bio je tada republički sektretar za znanost SR Hrvatske). Izdavači knjige predstavljaju ga kao "znanstvenika, pisca i prosvjetitelja", što je opravdano s obzirom na stil njegovog pisanja.

Posebno je zanimljiva "koalicija" koja se okupila oko ove knjige: predgovor je napisao prof.dr.sc. Ivo Josipović, trenutačno na dužnosti predsjednika Republike Hrvtske, recenzenti su prof. dr.sc. Guste Santini (autorov kolega s Ekonomskog fakulteta) i novinarski urednik Davor Butković (nije bio na promociji zbog gripe), a u ime izdavača, poduzeća "Profil", govorio je Danijel Žderić, inače član iste stranke kao i autor (Srića je predsjednik, a Žderić potpredsjednik njihovog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu).

Donosim, novinarski, bilješke o održanim govorima. Kasnije ću vjerojatno nešto komentirati.

Danijel Žderić
("Profil") spomenuo je svoje nedavne posjete Varšavi, Bratislavi i Delhiju. Ti se gradovi posljednjih godina vrlo brzo razvijau, dok Zagreb i Hrvatska zaostaju. Treba nam hrvatski nacionalni program. Nijedan hrvatski premijer u posljednjih 20 godina nije bio pravi reformator. Treba nam premijer reforemator. Iako ne želim politizirati, treba nam vizija, a to nam nudi V. Srića.

Guste Santini (profesor Ekonomskog fakulteta, recenzent): Kriza je šansa da mijenjam osebe i gledamo prema naprijed. Najdraži mi je dio u Srićinoj knjizi što on ne prihvaća "transplatacije", dosljedno prenošenje stranih iskustava, nego poticaje, Znanost nam omogućava da operacionaliziramo viziju.

Ivo Josipović (profesor Pravnog fakulteta, predsjednik Republike Hrvatske): donedavno sam bio kao Srića - nisam bio političar nego znanstvenik, pisao sam i govorio o onome što znam. Sada kao političar moram govoriti i o onome što ne znam, a to je ekonomija. Imam savjetnika za ekonomiju, Cotu s ovog fakulteta, imam Gospodarski savjet, nastojim naučiti. Danas na internetu možemo pronaći set različitih projekcija za 2020. godinu, vizija nove dekade, ali ništa za Hrvatsku. Napisao sam predgovor ovoj knjizi kao osoba koja želi znati što stručnjaci misle o našoj budućnosti. Ono što mi se najviše sviđa u knjizi je optimizam. Ja sam također optimist. Mislim da Hrvatska zna, da hoće, da može. Može postati zemlja visokih tehnologija, pravne države, ekologije, očuvanja naših specifičnosti. U isto vrijeme, nudi se jedna druga vizija, koju je ponudilo Vijeće za konkurentnost. Te su vizije komplementarne. Šteta je što Hrvatska nema desetak različitih vizija o slijedećoj dekadi. To bi otvorilo dijalog koji nam često fali.

Velimir Srića (profesor Ekonomskog fakulteta): Drago mi je da mogu predstaviti knjigu pred ovim skupom. Ovoliko pameti se u Hrvatskoj rijetko nađe na jednom mjestu. Ovo je treći put u 21 godinu da se nečim sličnim bavim. Godine 1989. objavio sam knjigu "Od krize do vizije", tada sam bio ministar i bila je politička krema na promociji, bilo je optimizma o mogućim promjenama, ali tada je došao rat i ta je vizija odgurnuta. Onda sam 2000. godine, na poziv predsjednika Republike Stipe Mesića, sudjelovao u izradi "Strategije informatizacije". Mislim i danas da je taj dokument vrlo kvaliteta, ali ga je Vlada, kao i sve što je od predsjednika dolazilo, spremila u ladicu s napomenom "ne miješajte nam se u posao".

Knjiga sadrži analizu stanja, viziju te 63 konkretne mjere, koje bi se mogle pretočiti u političke programe.

Potrebne su nam promjene, ali moramo mijenjati sebe. Kod nas je čest stav "Ja sam za promjene, ali ne želim se angažirati, neka se mijenjaju drugi". Moramo se angažirati, uključiti. Kažem svojim studentima, vi se pokrenete samo oko hrane u studentskom restoranu i slično, sasvim materijalitički, treba se angažirati za promjene u društvu.

Da žive dobro ne svi oni, koji su na budžetu, nego oni koji su na tržištu.

Knjiga je puna šašavih ideja, kakve sam odavno predlagao. Npr. predlagao sam da poklonimo jedan otok Billu Gatesu, i sad stojim iza toga iako Gates nije u prvom planu. Tu je također moguća rekonstrukcija brodogradilišta na novim temeljima.

Izvući mlade iz narodnjačkih klubova i šoping centara, angažirati za hrvatski novi deal.

Ništa nije jače od ideje čije je vrijeme nastupilo. Nadam se da je danas, nakon 22 godine, vrijeme stvarno nastupilo.

Danas smo u sličnoj situaciji kao 1991., kad je državu trebalo braniti od agresora - danas ju treba braniti od uutarnjeg mangupluka.

Ne kažem vam da morate ući u moju stranku. Uđite u bilo koju. Uđite u politiku! Nećemo mijenjati Hrvatsku pljujući po kafićima.

Danas nepopularni filozof, kojeg su svojedobno mnogo spominjali na ovom fakultetu, napisao je u svojim tezama o Fojerbahu "Filozofi su svijet različito tumačili, a radi se o tome da se on promijeni". Danas se znanstvena zajednica mora uključiti u mijenjanje svijeta.

Izvještaj HINA-e o prezentaciji na monitor.hr.

Komentari

Moj dalji tekst na tu temu

Neću sad coppy/paste ovdje, niti objavljivati kao poseban dnevnik. Koga zanima, na mom blogu: Nezavisni nezavisni i HSLS-ovi nezavisni.

Tko je glasao

huh, nekoliko komentara na dnevnik (ovaj na koji linkaš)

kratko:

1. Totalno je krivo listu smatrati Srićinom, nijedan zastupnik na njoj nije Srićin; u času kada se sastavljala lista dogovor je bio da prvo mjesto bude srićino, drugo i treće kregarovo, potom opet srićino pa kregarovo... Čovjek koji je nominalno bio Srićin se još tijekom kampanje prestrojio na Kregarovu stranu.

2. Moj glas je postojao i prije lokalnih izbora i imali su neke aktivnosti, baš kao što imaju i sada, možda nisu toliko redoviti i činjenica je da je bilo prilično malo događanja ali se ekipa u međuvremenu regrupirala.

3. Ne znam točno, no čini se da će se Kregar kandidirati na parlamentarnim izborima.

Tko je glasao

@Mrak:

Totalno je krivo listu smatrati Srićinom
Pa tako se zvala, "Nezavisna lista Velimira Sriće", dapače, to je još i danas u imenu kluba zastupnika: Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Velimira Sriće - HSLS-a. Poanta mog teksta jest kako je ta situacija čudna: Srića je napustio nezavisne, prešao u HSLS, a oni ga ipak prihvaćaju kao predsjednika zajedničkog kluba, iako imaju više članova (4-3).

Da su ljudi nezadovoljni djelatnostima udruge "Moj glas" znam iz prve ruke, jer sam bio na obje navedene tribine; tada je bila najavljena Skupština udruge u studenom, ali nije održana. Hoće li se ipak ponovo aktivirati i hoće li se Kregar angažirati - pa, vidjet ćemo. Meni se čini da kao nezavisni ne bi imao realne šanse.

Tko je glasao

Bez triće nema sriće

S ovima koje si do sad propagira smo prezadovoljni . Ako je i ovi prika s mudrinićem kaži odmak da nam ne promakne na nekoj listi .

Tko je glasao

Vizija

Sjećam se da je ime prof. V.S stajalo na vratima jednog kabineta Ekonomskog Fakulteta mada osobno nisam imao
privilegiju prisustvovati niti jednom njegovom predavanju ustvari čovjeka tamo nikad nisam ni vidio.

Kada čujem nešto poput izjave o Misiji ili naša Vizija automatski mi se stvori određena nelagoda jer me previše podsjeća
na korporacijski "mumbo jumbo" PR u stilu mi nismo ovdje da vam uzmemo novce već da vašoj zajednici i vama donesemo nove
vrijednosti i unaprijedimo vaš život 8))).

Iz osobnog iskustva znam da profesori na Ekonomiji imaju naviku producirati dosta knjiga koje onda naravno ulaze u obveznu
literaturu kod polaganja ispita na kolegiju koi drže i eto svake godine 150-200 prodanih primjeraka što je sasvim solidan tiraž.

Reanimator

Tko je glasao

Delfini i ajkule

Profesor S.V. voli publicirati "vizije" i "projekcije" kao i mnogi drugi.

No, unazad koju godinu, uvaženi profesor je pobjegao iz zagrebačke skupštine niti nakon mjesec dana rada u njoj; kada su ga se "dohvatili" menadžeri "ajkule" ( a ne "delfini" !).

Profesor je pobjegao glavom bez obzira i post festum davao intervjue, skoro pa kroz plač.

Imali smi i mi drugi, i imamo još uvijek vizije i snove, i principe, i skupo su nas koštali, i još nas koštaju, i još bi nas i više mogli koštati !

Vizije su jasne, jasni su i uzroci propadanja, a vidimo danas u Tunisu, tko i kako "plaća" ostvarenje vizije, a tko bježi sa tonama zlata.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

da,

sve presvjetli do presvjetlog iskompromitirani do kostiju. fino su šutjeli dok su sebe potkoživali u prekrasnom li i poštenom sustavu koji su trebali umjesto toga denuncirati - a sada nam prodaju pamet!!!

a i ti Oštriću, ili si naivan ili si glup!

Tko je glasao

@Veli Jože: Zapravo se slažem s obje kvalifikacije. :)

a i ti Oštriću, ili si naivan ili si glup!Međutim, u ovom, posebnom slučaju, uzmi u obzir da je ovo gore uglavnom neutralni, novinarski izvještaj, otprilike ono, što biste u nekim dnevnim novinama mogli pročitati. Na početku napominjem da se sa Srićom politički ne slažem! Valjda ću napisati neštpo vieš o tome - pisao sam i ranije, Srića se izričito izjašnjava kao liberal, neoliberal u ekonomskom smislu, nedovsmisleno zalaže za interese poduzetnika ja kao ljevičar to čitam kao podršku interesu kapitala i kapitalista. A ja sam ljevičar i drago mi je, da je Lesar oštriji u nekim posljednjim nastupima, govori protiv kapitala.

Njegov raskol s ostalo četvero u zagrebačkoj gradskoj skupštini je bio grub - slao je okolo pismo da poziva sve da pređu u HSLS i načelno pljuje po ideji "nezavisnih lista" - a Kregar i ostali još su u Skupštini kao "Lista Velimira Sriće" - fakat čudna pozicija - i to su formirali zajednički klub sa HSLS-om i još je Srića, sada kao HSLS-ovac, na čelu tog kluba - neka shvati tko može. :(

Što ipak ne znači da Sriću, kao intelektualca, ne cijenim.

Tko je glasao

Što to znači biti intelektualac?

Samo kao primjer, da li je za intelaktualca OK da se i dan danas predstavlja kao gostujući profesor na UCLA (što je bio prije bitno više od deset godina). Koliko znam, gostujući profesor si dok gostuješ, poslje toga više nisi.

Osim toga, u svojoj knjizi poezije Razne igre (koju je on napisao, žena mu uredila, a djeca ukrasila slikama) u biografiji je napisao da je redovni profesor na UCLA (što nikad nije bio).

Da li za intelektualca priliči da poriče kako je bio član partije, a onda kada su ga mnogi počeli podsjećati, rekao da je bio, ali je odstupio kada je Šuvar postao glavni jer, kao, preko toga nije mogao preći. Ja nikako nisam obožavatelj lika i djela Stipe Šuvara, ali ne mogu mu predbaciti da je bio nedosljedan, da je mijenjao kapute kako je vjetar puhao i da se ikad odrekao svojih nazora i ideala.

Po mom viđenju, razlika između intelektualca i "običnog" čovjeka je baš u tome da intelektualac treba spoznati svoje greške i ne bježati od njih. On se nikad i nikako ne bi smio braniti neznanjem i zaboravom.

Ja zapravo Srići trebam biti zahvalan, on je (pored Slavena Letice) bio jedan od onih koji su me inspirirali da sastavim i napišem ove tri rečenice, koje su mi de facto poštapalice, ali dobro opisuju stanje kod nas:

1. Kod nas ima dosta ljudi čiji su uspjesi čuveni čuveni - čuveni po tome što su svi za njih čuli, ali ih nitko nije vidio.

2. U našoj zemlji nekad su se svi razumjeli u nogomet, politiku i seks. Danas se svi razumiju u nogomet, politiku, seks - i informatiku.

3. O informatici puno ljudi zna malo ili nimalo, no to nikako nije razlog da se o toj temi ne čuje i njihov glas.

Tko je glasao

od intelektualca kao

od intelektualca kao osviještene osobe očekujem plemenitost i rad za opće dobro. da ne ljevičarim previše, onda barem - zauzimanje za pošteno i denunciranje nepoštenog.

osnovni problem kod RH intelektualaca je to da u stvari oni to i nisu i toga su u svojoj dubini i svjesni. iz osjećaja inferiornosti prema onima koji zaista znaju, pojavljuje se taština, egotrip i bahatost koji ne daju da zaživi revolucionarna misao i pokret oslobođenja zemlje od mafije i korupcije.

dakle, ja, pa ja, pa ja....i tako u propast.

živjeli nam mediokriteti!

Tko je glasao

srića je jedan lik koji se

srića je jedan lik koji se bavi managerskom self help literaturom i to je otprilika razina ozbiljnosti na kojoj ga treba i shvaćati, s time da ovo "self help" je ograničeno na njega samoga

to je lik koji je žestoko uključen u događanja na ekonomskom fakultetu, koji u možda lijepo govori ali iza sebe nema ama baš nikakve substance ili sadržaja, te osoba nema pojma niti elementarnog razumijevanja o politici ili političkom

on zauzima prvih deset mjesta razočarenja na lokalnim izborima 2010 godine

on i HSLS su si zaslužili jedni drugoga

Tko je glasao
Tko je glasao

Stoicizam

Da, zavidim ti na mirnoći s kojom o njima pišeš. Za mene su to moralne nule, pa izbjegavam pridavati im bilo kakvu važnost, a kamoli da ih još reklamiram.

Tko je glasao

Sve vizije su zacrtane jos u

Sve vizije su zacrtane jos u Solvayu prije 70 godina.

Tko je glasao

@G-news:

Sve vizije su zacrtane jos u Solvayu prije 70 godina.
Kaj, Solvay Pharmaceuticals? Nadam se da ipak ne. :(

Nego, off topic, ako si tak pametan, daj ti meni objasni što je to zapravo G-točka i gdje se nalazi, imam problema s tim. :((

Tko je glasao

ostricu-naravno da nisam ja

ostricu-naravno da nisam ja pametan za ta pitanja kao ti.
Konferencije o fizici i kemiji u Solvajskoj knjiznici su iznjedrile planove i smjerove za tehnolosko ubrzanje nake, toliko da se ljudsko znanje udvostrucilo u samo 50 godina od kad se zna za povijest covjecantva.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Solvayska_konferencija
Iz ovih ce se konferencija ubrzati razvoj informatike, kemije, genetike, medicine....
Ali!
2 svjetski rat inspiriran nacionalnom ili internacionalnom utopijom socijalizma su zaprijetili vracanju napretka unazad.
Nacionalna verzija je pregazena 1945 a internacionalna jos krepavala u CCCP dok se i to smece sa satelitima nije rasulo od redova za wc papir i konzerva, na koje se cekalo po 5 sati u dugim redovima. Internacionalna verzija zadivljuje danas napretkom u npr. Sjevernoj Koreji, Kubi i mozda jos ponegdje...
Da se to ne bi ponovilo izvjesni Salvador de Madariaga y Rojo, razmislja kako onemoguciti ratove makar u Europi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_de_Madariaga_y_Rojo
Njegov unuk, Solana ( onaj rogati mason iz bajki o Bilderbergu i NLO-ima) je direktor najaceg EU think tanka koji pokusava rijesavati najbitnija pitanja za EU.
Zajedno sa:
Sindikatima : http://www.etuc.org/IMG/pdf/110111_Olli_Rehn.pdf
Dakle da se to gore pojasni:
http://www.madariaga.org/upcoming-events/437-the-euimf-rescue-packages-a...

Opcoj perspektivi EU http://www.madariaga.org/past-events-2011/415-europe-30-building-a-viabl...
Kina i dr. http://www.madariaga.org/images/madariagaspeeches/2010-nov-26%20eu-china...

Uslijed silnog zagadjenja od pocetka ovih tehnologija, ljudski se vijek povecao sa 56 na 74 godine zivota.
Posljedica toga je nemogucnost odrzavanja silne "nadgradnje" na grbi preskupe ( radi silnih poreza i socijalnih prava ugradjenih u davanja proizvodjaca) proizvodnje.
Stvari ce se definitivno samo pogorsavati, ako se nesto ne promijeni.
Opcije su samo dvije:
1. praviti se glup kao nasi sindikati pa dok traje traje
2. smanjiti "obavezna" prava i promijeniti trend obrazovanja prema konkretnoj proizvodnji i nauci umrezenoj sa proizvodnjom.
Ako te zanima, linkove imas.
Nego taj program...
Znas Ostricu, ja bi se radije vozio 250 km/h sa Schumacherom nego sa nekim tko je tako dobar u PC igrici.
O poduzetnistvu ne moze govoriti onaj tko je procitao 300 knjiga Branka Horvata, Kardelja i sl. a nije nikad imao ni stand sa salatom na placu.
Gola, cyber ekonomija, nedokazana u realnom zivotu me ne zanima.
Nase stranke nisu zrele za smjenu pozicija vlast/oporba vec kolektivni odlazak na deponij povjesno propalih ideja.Tako da nekavi ofrlje programi nisu vrijedni kritike i mikroskopskog trazenja poneceg dobrog u njima.
Zasto?
HDZ baca pare umjesto da strane investitore privlaci sa po 15000€ za svako novo izvozno orjentirano radno mjesto. 150 mil. € = 10.000 novih radnih mjesta, bolji omjer uvoz/izvoz, oni forsiraju - zracnu luku?!
http://www.vecernji.hr/biznis/povratak-jpp-a-prva-se-tom-modelu-gradi-zr...
SDP pljucka iz oporbe na HDZ i radi ovo:
http://www.jutarnji.hr/marina-lovric--za-cajnu-kuhinju--darove-i-vecere-...

Znaci MMF nam je jedini lijek, ma sto neki pricali o tome!

Tko je glasao

A o G-točki ništa? :(

2 svjetski rat inspiriran nacionalnom ili internacionalnom utopijom socijalizma su zaprijetili vracanju napretka unazad... a sad je tu nacionalna ili internacionalna utopija neoliberalizma da nas dokosuri. :((

Tko je glasao

Ostricu, dakle ja o

Ostricu,
dakle ja o ekonomiji, linkovi zujanje po webu da bi stvari ispale jasnije i ne preozbiljne a ti:
A o G-točki ništa? :(
Pa u svezidbi krucijalnog pitanja koje te najvise muci, tj. g-tocke:
S obzirom da je to pitanje iz da izvnes pickologije, ako doticna lokacija uopce postoji trebao si iskoristiti press.iskaznicu i kao mlad SKOJ-evac/novinar i radoznalost utaziti kod nekog seksologa a ne u knjigama Marxa & Engelsa.
Tako da i sad lutas izgubljen svijetom u potrazi za tom g- tockom.
Tako je to kod pubertetlija zarobljenim u tijelu odraslih ljudi...
Vjerujem da jedan plenum na temu " G-tocka svima, a ne samo njima!" bar malo pomogao rijesavanju te misterije.
Sretno!

Tko je glasao

@G-news: nismo svi bili skojevci kao ti. :)

Ja sam oduvijek bio sumnjivi anarholiberal, u ona dobra stara vremena. :(

iskoristiti press.iskaznicu i kao mlad SKOJ-evac/novinar i radoznalost utaziti kod nekog seksologa a ne u knjigama Marxa & Engelsa.Ma imali smo onda uglednog seksologa Marjana Košičeka, ne bi vjerovao, ali jednom sam s njima napravio intervju. Čak i bez skojevske iskaznice. :) Međutim ova nesretna G-točka je nešto što su kasnije izmislili, i nisam jedini koji ima problema s tim. :(( Pa sam mislio, s obzirom na tvoj nick, da možda nešto više znaš. ;->

Usput, nije da je ta tema posve nepolitička. Košiček je, u skladu sa seksološkim spoznajama, koje su se razvijale od revolucionarnih radova A. Kinseya (pa se oko te znanstvene discipline stvorio i jedan prosvjetiteljski pokret), zastupao liberalne stavove u pogledu spolnosti i obrazovanja o spolnosti, koje se tada počelo stidljivo uvoditi u škole. Val konzervativizma 1990-ih razorio je tu tradiciju, koja se počela stvarati, Košiček je otišao u mriovinu i preselio u Sloveniju. Sjetite se kako je spolni odgoj prije par godina postao važna politička tema, s dva konkurentska programa, liberalnim i konzervativnim. Da sad ne duljim o tome.

Tko je glasao

Kapitaliste i "demokrate"

Kapitaliste i "demokrate" muči istočni grijeh. Itekako je oslobađanje sexualne energije i žene važno za suzbijanje istih. A glavna inkvizicija po tom pitanju je Katolička crkva koju upravo žene podupiru svojim ponašanjem (paradoks!).

Vrhunska manipulacija, nema šta! Oslobađanjem od istočnog grijeha, oslobodit ćemo se i od muškog kapitalizma!

Tko je glasao

nova klasa

Dobro je kada netko stavlja na papir svoje vizije ili studije razvoja, kao što je to slučaj sa Srićom i Mudrinićevim Nacionalni vijećem za konkurentnost (NVK) i vizijom razvoja Hrvatske u sljedećih 15 godina. Od vizije do operativnih projekta dug je put.

Ja bih skrenuo pažnju na aktere razvoja neke države, regije ili općine. Nedavno mi je u ruke došao magistarski rad povjesničara Hrvoja Volnera pod nazivom «S. H. Gutmann d.d. u industriji međuratne Jugoslavije i razvoj Belišća», obranjen kod Ive Goldsteina na Filozofskom. Važna činjenica za razvoj ovog dijela Slavonije jest da je postojala neka obitelj S. H. Gutmann iz Velike Kaniže u Mađarskoj koja je 1884. nedaleko od Valpova na rudini uz rijeku Dravu podigla pogon drvne industrije, a uz njega i radničko naselje, koje će logikom razvoja proizvodnih snaga rasti neslućenom brzinom. Ta obitelj je prepoznala resurse tog kraja (šume, kamen, voda, ribe...) i na valu industrijske civilizacije preobrazila ovaj kraj. Kapital nije bio problem, jer su banke Austro-ugarske bile spremne financirati ovaj projekt, a i država je poreznom politikom stimulirala industriju kao novost na obzoru povijesti. I danas još koristimo blagodati te obiteljske avanture.

Mi smo u ovom trenutku zarobljeni snom o stranim investitorima koji će u Hrvatskoj nešto prepoznati i investirati, a mi ćemo eto dobiti nešto radnih mjesta... Mi priželjkujemo neke nove Gutmanne da u Srićinoj viziji skuže gdje u Hrvatskoj leži lova i da se upuste u poduzetničku avanturu, a nas da uz put pomalo eksploatiraju.

Želim reći da ne postoji više 'društvo' ili 'država' (kao u socijalizmu) kojima je to zadatak (da nas razvijaju), nego postoje samo neki pioniri (pojedinci) avanturističkog duha sa svojom strašću za bogaćenjem, koji se odvaže ući u neke tamo projekte (o kojima Srića piše). Volio bih na horizontu vidjeti te nove snage koje će nas povesti u svjetliju budućnost.

Tko je glasao

Nacionalno vijeće za konkurentnost

Što se NVK-a tiče, mogu reći da je to vijeće za pametovanje i demagogiju. Dovoljno je pogledati kako konkurentnost živi u firmama i institucijama članova tog vijeća.

Da ponovo ne natežem HT i putanje paketa hrvatskog interneta koji idu izvan Hrvatske, međutim cijena, brzina, mogućnosti i dostupnost širokopojasnog interneta u Hrvatskoj direktno ruše Hrvatsku konkurentnost. Dovoljno je pogledati cijene i ponudu u Sloveniji. Sve na stranu da je HT, dan danas, monopolist.

Član NVK je bio Damir Polančec, a što je on - sinonim za konkurentnost :-)

Njihov program nije ništa drugo nego demagoška lista želja, čemu najbolje svjedoči ono što sam već rekao - kako ta načela žive u svakodnevnom radu institucija i firmi čiji čelni ljudi se nalaze u NVK.

Tko je glasao

Da ponovo ne natežem HT i

Da ponovo ne natežem HT i putanje paketa hrvatskog interneta koji idu izvan Hrvatske, međutim cijena, brzina, mogućnosti i dostupnost širokopojasnog interneta u Hrvatskoj direktno ruše Hrvatsku konkurentnost. Dovoljno je pogledati cijene i ponudu u Sloveniji. Sve na stranu da je HT, dan danas, monopolist.

Tu nema nikakvog iznenadjenja. Sve je bilo jasno već znatno ranije:

http://pollitika.com/pogled-u-kristalnu-kuglu-buducnost-interneta-u-hrva...

The Observer

Tko je glasao

Joooj, opet Srića...

Čovjek je profesionalni prodavač magle. Očito je shvatio da su saborska plaća i saborska mirovina jedini meritum u našoj banana državi.

Zgodno je pogledati njegovu imovinsku karticu, pa sami možete zaključiti o kakvom se moćnom menadžeru i konzultantu radi (vlastita firma mu je de facto u bankrotu). Po legendi koju širi o samom sebi čovjek bi rekao da je težak bar 3-4 milijuna eura. Inače, imovinska kartica mu je pravo ogledalo transparentnosti u koju se toliko zaklinje. Uopće nije deklarirao imovinu supruge, niti je jasno deklarirao izvore stjecanja (naravno, nitko to ne radi, ali ako se posebno kuneš u čast, poštenje i transparentnost - zar ne bi trebao otići korak dalje?). Kao moćni menadžer i konzultant ima jadnih tridesetak tisuća kuna u dionicama, pravo čudo za čovjeka sa takvim poslovnim vezama i drugim kontaktima.

Kako je naš narod naivan i voli ovakve prodavače magle, lako bi mogao dospjeti do Sabora. Dovoljno je vidjeti da je Tatjana Holjevac nakon mandata provedenog pod Bandićevim repom odjednom postala antibandićevac i ponovo uspješno ušla u zagrebačku skupštinu.

Inače, njegova čuvena strategija informatizacije je prazna lista želja i demagogija, kao što su i sva njegova propovijedanja. U zadnje vrijeme posebno voli koristiti mantre "strategija" i "vizija" u svojim nastupima. Je, strategija ostvarivanja vizije ulaska u Sabor i zasjedanja na grbaču poreskih obveznika.

Što se Srićinih ostvarenja tiče, dovoljno je pogledati njegov rad u zagrebačkoj skupštini, gdje su se lijepo raspodijelile raznorazne pozicije i sada se krcka kao u najboljim Bandićevim vremenima, osim što Bandić krcka u gradu, a SDP i braća krckaju u Skupštini i Holdingu. Ne bi bilo loše da deklarira kakve prihode tamo ima.

BTW, interesantno je da likovi poput njega, Mirjane Sanader i sličnih "besmrtnika" na fakultetima preko raznih funkcija i "funkcija" ubiru plaće tipa 15, 20 pa i više tisuća kuna. Ljudi sa istim kvalifikacijama u pravilu imaju 2-3 puta manje - baš su nevješti :-)

Tko je glasao

"Karijera"

Ne bi bilo pošteno komentirati njegov rad kao profesora, jer su ga studenti rijetko viđali, kako za katedrom, tako i na ispitima. Sigurno je imao pametnijeg posla...

Ne bi bilo fer niti kritizirati knjigu prije nego li se pročita, ali dala mi je ideju za jedan super biznis, što je već jedna velika korist - izdati knjigu ideja o oporavku Hrvatske kompiliranjem dnevnika i komentara s politike! Mogla bi biti relevantnija od ove njegove, tko zna... (Molim, prva sam se sjetila ;)

(Netko opet nije dobro savjetovao predsjednika s kime da se danas slika...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zgodno je pogledati njegovu

Zgodno je pogledati njegovu imovinsku karticu, pa sami možete zaključiti o kakvom se moćnom menadžeru i konzultantu radi (vlastita firma mu je de facto u bankrotu). Po legendi koju širi o samom sebi čovjek bi rekao da je težak bar 3-4 milijuna eura.

Pod "zanimanje" stoji "sveučilišni profesor", i ako se zna kakav angažman takvo zvanje zahtjeva i uz koja primanja, stanje zapravo uopće i nije tako loše: dva stana u metropoli, vikendica, apartman na moru, gliser, uštedjevina 100,000 EUR, imovina supruge nepoznata...

Pitam se u kojoj to zemlji sveučilišni profesori uživaju takav materijalni standard, čak i u apsolutnom smislu?

PS. Moj ovdašnji prijatelj, profesor na Copenhagen Business School, bivši član drzavne komisije ekonomskih mudraca, glavni ekonomski savjetnik grenlandske samouprave, s djelovanjem na najprestižnijim ameriškim sveučilištima u USA u CVu, stanuje u kućici u nizu od 100 m2 i odlazi na posao biciklom. Nije da ne bi mogao i bolje, ali ga ne zanima.

The Observer

Tko je glasao

Taj tvoj prijatelj, profesor,

Taj tvoj prijatelj, profesor, ne živi u zemlji gdje si faca jedino ako voziš Majbah!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Za Velimira Sriću sam samo

Za Velimira Sriću sam samo čuo i dok ne pročitam knjigu, ne mogu dati nikakav suvisli komentar.
Mada mi se u startu jako svidio zbog izjave koju i ja stalni proturam mladima, da ne vrijedi sjediti po kafićima i "lajati", nego se uključiti u život i politiku, bez obzira u koju stranku, jer jedino će tako nešto uspijeti promijeniti za sebe i druge.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci