Tagovi

Velikosrpstvo buja, a mi ništa

Dajem link na kolumnu T. Dujmovića pod naslovom Velikosrpstvo buja, a mi ništa. Ma koliko nekome naslov se može činiti pretjeran, pa i paranoičan, mislim da je Dujmović na sažet način postavio neka pitanja.

Drugi link je na članak M. Ivkošića pod naslovom: Dioba hrvatske podložnosti koji elaborira sličnu temu ali s drugačijeg aspekta.

Obje kolumne vrijedi pročitati pod uvjetom da se ostavi po strani bilo kakva ostrašćenost i apriorno odbijanje notornih činjenica samo zato jer se ovaj dvojac percipira kao "desničari". Valja hladne glave proanalizirati dnevne događaje ( nedavni ispadi Dodika, organizacija SNV u Zagrebu, izjave M. Pupavca..itd. materijala u svezi sa "srpskim pitanjem" ima podosta...).

Pitanje koje vama svima ovdje postavljam: trebamo li se zabrinuti da će možda već našu unuci biti manjina u RH? Hoće li se povijest ponoviti - ne mislim rat, božesačuvaj - nego hoće li Srbi opet imati prednost pri zapošljavanju na bolje pozicije, kao nekad u Ex-Yu, hoće li se njima vraćati i nacionalizirana imovina, dok Hrvati za to nemaju šanse (referiram na stambene prostore). I posebice: što znači prodaja lokalnih TV postaja TV Pinku u kontekstu mogućeg scenarija razvoja događaja, itd.? Ovdje citiram dio iz Dujmovićeve prethodne kolumne: "....prodaja lokalnih TV koncesija u Americi je zabranjena. Riječ je o takvim relacijama u kojima je dodjela lokalnih TV koncesija iznimno striktno i precizno određena u ozbiljnijim europskim državama koje jednako kao Amerika tretiraju lokalne TV postaje kao prostor za komunikaciju informacijama s lokalnim stanovništvom..."

http://www.vecernji.hr/home/kolumne/dujmovic/3100767/index.do

http://www.vecernji.hr/home/kolumne/ivkosic/3092974/index.do

Tagovi

Komentari

Ah, evo nam još jedne

Ah, evo nam još jedne genijalke koja bi - da nema "srpskog pitanja"- sama ga izmislila, koja da nema imaginarnih ustaša, sama bih ih izmislila, itd.itd. Još jedna koja živi na račun novčića koje dobije od raznoraznih fundacija, nešto valjda i iz državnog budžeta, i tak....sve u svemu super poslić. Pa se digne oko podne, pa odluči pisat pismo Sanaderu i tak...malo se poslikat po novinama...ma, super život. To su vam tzv. karijerni branitelji ljudskih prava; to novo zanimanje je kod nas prvi promovirao Čičak.

evo tekst (samo dio) iz VL. jer je toliko bezvezan da mi se ne da ni pastat sve..

Predsjednica udruge Documenta Vesna Teršelić uputila je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu i ministru unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću u kojem prosvjeduje protiv "dvosmislenog odnosa Vlade spram ustaštva", vezano uz nedavni koncert Marka Perkovića Thompsona na središnjem zagrebačkom trgu i suspenziju inspektora Josipa Gašparca koji je protiv pjevača podnio kaznenu prijavu.

"Nakon što je Thompsonovom pozdravu "Za dom spremni!" na Trgu Bana Jelačića kumovao SDP, kroz neshvatljivu odluku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da podrži i financira održavanje koncerta, sada vlada HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima pokazuje odlučnost na krivom mjestu u krivo vrijeme, suspenzijom inspektora Gašparca odmah pošto je podnio prijavu zbog pozivanja na najgore oblike nasilja. ..itd.itd.

Mislim, slažem se da treba vidjet zašto je zapraff taj Gašparac suspendiran, itd. itd. ali daj, Teršelićka, ne talasaj bez veze. I ti, kao i Pusić samo podgrijavaš nekakav tobožnji animozitet Hrvata spram srpske manjine. A sve to na temelju sporadičnih događaja koji - pametan čovjek to vidi - se dešavaju bez ikakvog plana i sistema. Muka mi je više od tih ustaško-partizanskih tema, kad će to prestati, jel' mi itko može reći?

CC

Tko je glasao

Muka mi je više od tih

Muka mi je više od tih ustaško-partizanskih tema, kad će to prestati, jel' mi itko može reći?
Prestati će ili se jako smanjiti kada ne bude imalo tržišnu vrijednost. Sada to nije problem, ili čak postaje obrnut. Po ovim područjima to inače brže prestaje, iako se je ovo malo oduljilo, ali baš zato što se je oduljilo sada je ušlo u zrelosti i sintezu u kojoj svakim danom sve više zrelih plodova dugih napredovanja pada samo (izviru leševi, ruši se, Goran Bregović pada sa stabla, brižljive estetike tj slike se brzo mijenjaju a ostale uobičajene sklonosti.i prakse nikad ne miruju ...) i to rastuće izobilje već prijeti da brzo izazove opću pretilost i zbunjenost.

Međutim, s druge strane postaje nezgodnije. I ako pobjedimo i ako izgubimo od Turaka, u EU postaje nezgodnije. Ako mi postanemo prvaci Evrope šta je logičnije nego da će se Bandić i Thompson pridružiti proslavi na trgu. Ako pak prvaci Evrope postanu fanatični Turci, to će biti tolika ludnica da će sigurno i nama zamjeriti što ih nismo eliminirali. Po EU inače ide sporije, i u navodno najmirnijoj Skandinaviji nu nakon 100 godina Danci neće kričiti nogom preko puta svoga glavnog grada u južni dio Švedske, koji je nekad bio danski. A po južnim i istočnim djelovima EU nije ni objektivno da puno togaa mine tako brzo.

Iako smo jako iskusni i s lakoćom povezujemo razna čuda (EU, Rusiju i stepe, arapska područja, Balkan, po 5 pobjeda i poraza istovremeno ...), vjerojatno smo se preforsali a i prekomjerna narudžbe za naše usluge nas forsaju još više, pa je možda vrijeme za razmisliti da li te narastujeće teškoće imaju s tim veze. Bolje je reći da ne može i da ti se ne da više, nego praviti nepotrebne daveži i teškoće na i onako prekomjernoj nužnosti nužnosti koja nije nužna. Baš zato je čisto zadovoljstvo pustiti inerciju forsanja neka forsa kako hoće, kao što se novije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučuju za starije od 65 godina slobodu jela, pila itd. (jer organizam sam će u toj dobi bolje podesiti od liječničkih mjera). Time se ujedno iskazuje i čovječnsot čovjeka, jer kako bi šta netko sa cca 30 % divizija ako bi nestalo ustaša i partizana i četnika, Balkana, Thompsona i raznog.

Tko je glasao

dvije stvari su mi odmah

dvije stvari su mi odmah zapale za oko i na tragu su onoga što i ja, ali i svaki iole pametan hrvatić, misli - NARUDŽBA - jer, mora biti da netko naručuje da se taj "ustašluk, bleiburgizam i jasenovština", njeguje i dalje, nameće se hrvatima kao da je to leitmotiv njihove cijele povijesti - pa i ovaj, Domovinski rat gleda se kroz tu prizmu a ne kroz prizmu onoga što je doista on bio, itd.itd.

i ovo na na kraju: što bi netko s cca 30% divizija ako bi nestalo ustaša, itd. no kako ste to ipak vi, dear ap, morat ću post još jednom, možebitno i dvaput pročitat da točno uhvatim "crvenu nit" ...

btw. kad smo kod tekme i Turaka, baš me zanima za koga Pupi i Stanimirović njihovi navijaju...mislim, oni su Srbi, ali hrvatski srbi, ak se ne varam..ili se varam? No, jedno je sigurno: na hrvatskoj su sisi (financijskoj) i nekak mi se čini da im je lijepo tu kod nas :))

Btw. ovo što kažeš: kad pobijedimo Turke (jer ja sam ziher da budemo) pa ako Bandić i dođe na trg s Thompsonom, so what? Ako neće galamit Sieg Heil i pjevat Tomorrow belongs to me, ne vidim nikakav problem (koliko god mi bili antipatični..)..A ako se opet nađe kakav nadobudni junoša pa zareve Sieg Heil, pa nećemo valjda opet zbog pojedinaca osuđivat cijeli narod, neću valjda (opet) morat slušat Pupija i njegove kretenske izjave za štampu, ili pak ovih "plaćenika" Teršelićke, Pusićke i sličnih, kako eto, Hrvatska opet šalje lošu poruku i prema istoku (Srbiji) i prema zapadu (EU)...

CC

Tko je glasao

Budimo bar malo korisni i

Budimo bar malo korisni i pogledajmo to sve skupa u svjetlu onoga što je svima važno, što je dovoljno očigledno i čvrsto da ga nikakve zgode i nezgode ne mogu dovesti u pitanje - ekonomije i osnova poslovanja.

Potpuno je sigurno da su, od čistki početkom sedamdesetih i modifikacije poslovanja na partijsko "samoupravljanje", sa proširenjem baze i značajnim dotakanjem love sa zapada (radi rastakanja istoka) pod vodstvom moskovske škole do danas, osnove ekonomije i poslovanja cirkularna okretanja po tim kardeljističkim orbitama, gdje se dešava sve i svašta ali su jedino važno slijedeća tehnološka pravila:
- ništa nije važno, sve je to farsa (naglašeno početkom osamdesetih i u JNA, radi praktičnih pravila postupanja), osim samog sudjelovanja u farsi;
- nitko ništa više ne odgovara osim ako ugrožava samu farsu, pa je iz toga nehotice proizišla maoistička kulturno-revolucionarna dogradnja farse, koja se da pojednostavniti na to da je manje problema i više uspjeha i napredovanja i kretanja po (svjestkim) farsičnim orbitama što se više toga mulja i cirkulira, u okviru čega inercije jačih cirkulacija i muljanja profiliraju intenzitet podpojava;
- obzirom da to i jeste dokreirano kao bućkuriš a radi povezivanja zbilja tako nespojivih svjetskih realacija, kako radi uloge na raskrižjima puteva još više i radi zbilja prva liga svjetskih muljavina, htjelo ne htjelo svo to poslovanje se zbilja veže i sa raznim svjetskim poslovnim muljanjima i školama, pa je odavno nehotice došlo i do iznimnih svjetskih forsanja. To treba razumijeti kao logičnu posljedicu, takve igre je jedva povezivao superiskusni Tito uz pomoć superpovoljnih mogućnosti, a kako bi neiskusne pretežno mlade snage + nešto nemislećih boljševika (sve ostalo je bilo počišćeno) u srazu sa svim stranama svijeta a da to brzo ne ode u pijanku i ...

Pa se većina toga odavno ne odvija namjerno niti po bilo kakvim minimalno racionalnim i smislenim pravilima, nije to ni maoistički kapitalizam kao u Kini niti bilo šta, nego inercija te vrtnje, bućkuriša svjetske razine.

A zašto je to tako čvrsto i očigledno jako dobro funkcionira? Budimo realni, pretežnim snagama se to omililo, jer su su većinu toga rješili i rješavaju pomoću toga, još više zato što to stalno omogućuje nešto pouzdanije i u većem postotku dobitke nego na lutriji (dugovi, prodaje zajedničkog i cijeđenje onih koji se iz nekih misterioznih razloga pridružili ...) a najviše zato što odavno po svim područjima nitko od mislećih nije ništa razmatrao stvarno, bar kao raspravu, drukčije pa niti minimaalnu logiku toga i poslovanja (vode se beskrajne rasprave ali strogo ne gdje treba i strogo ne da se stvarno poslovanje osvjetli ni minimalno).

Unutar takvog poslovanja se ne treba ama baš ništa truditi oko bilo kakvih gluposti, to ide nezadrživo samo od sebe i kada se beskrajno hrveš protiv, što se više hrveš to glupost buja. Čak ni pravi mak na konac ne pomaže, jer šta to znači u pijanki takvih razmjera. To najbolje shvaćaju iskusni mešetari koji su u svim situacijama jako in, naprdni iili ono drugo, svejedno, važno je samo biti dovoljno bezobrazan i cirkulirati na tim valovima i nema nikakvih problema dugo cirkulirati kako faca, što više spornog to lakše.

Završno, karikirajmo situaciju:
- u Srbiji se je to isto malo pomaklo kroz čuvenu parolu "ako ne umemo da radimo, možda umemo da se bijemo", tako da oni to isto prakticiraju još značajno besprizornije;
- Slovenija se je forsala u drugom smjeru pa su, za razliku od nas, odforsali i preko mjera oko rada i kapitala;
- mi smo jedini zadržali izvornu nit bućkuriša, i prethodnih godina sve praši kao sedamdesetih, uključujući smjerove i onaj ključni dio koji kroji tu dugu dramu a taj je da se misleće (obrazovane) snage, za razliku od manje obrazovanih, još nisu udostojile baciti pogled niti malo razmisliti oko bilo čega. I baš zato smo gotovo sigurno na putu da ćemo morati predvoditi i svoje i evropske smjerove. Jer kada uskoro zrelost i sinteza ohlade usijene glave, suočiti ćemo se sa većinom toga zahtjevnijim od bilo koga po EU i bilo koga bilo gdje (npr. samo nekretnine i stanja vlasništva i u prostoru su sigurno povjesni vrh nereda), biti hladnije glave i od Slovenaca i Skandinavaca te jedini gdje će ama baš svaaki građanin biti involviran u sva minimalistička pitanja. Rješavanje te dugo stvarane zbrke će automatski osiguravati da smo prima majstori za rješavanje i narasle evropske kardeljističke zbrke, kao što do sada prednjačimo u muljanjima tako sada i u tome.

Ovo o ekonomiji i poslovanju je bio samo uvod u prognozu da neće puno proći da se konačno shvati da su Bandić, Pupovac, Pusić i svi glazbenici iz istog ex SK orkestra a Thompson i razne polugastarbajterske pojave odavno članovi orkestra u proširenom sastavu, koji nas za vrijeme tako dugih poslovanja zabavljaju s voljom i od srca. Kada nakon vječnosti tako dugih poslovanja i zabava stigne vrijeme inventure i pregleda poslovanja te bavljenja plodovima i pričama uz to, a izgleda da je krenulo, biti će sve to neka druga pjesma. Mnogi će zazivati dr Vlatka Mačeka i njegov politbiro, koje su najviše pljuvali, ali to više neće igrati igru u tom novom svijetu.

Tko je glasao

Ono sto je neosporno jest

Ono sto je neosporno jest velika traumatiziranost u hrvatskom drustvu. Traumatiziranost se jos povecava kako strukture vlasti ne znaju rjesavati ekonomsku problematiku. Vec je danas jasno kako je 7% rasta BDP-a ove godine misaona imenica i biti cemo sretni ako ne dojde do recesije. Na perifernim pitanjima konfrontacija iz drugog svjetskog rata te konfrontacije prema Srbima sto i neodmjerene izjave sa strane beogradskih i banjaluckoh politicara zarad njihove unutarnje uporabe dokazivanja patrijotizma dodatno podgrijavaju ksenofobiju niti odmjerene izjave Pupovca iz posljednjeg Ferala: BRAĆO, NE POMAGAJTE! http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article.tpl?IdLanguage=7&IdPub...
ne mogu smiriti. No ono sto se valja iza brijegaa sto mi daje motiva za zabrinutost jest cipelarenje jednog ucenika osnovne skole zbog pogresnog prezimena.
Dakle ono sto je danas hrvatskom drustvu potrebno jest postavljanje polozaja manjine koja je nekad htjela biti vecina na trajne i zdrave odnose koji ne ukljucuju dobrovoljnu razmjenu stanovnistva. Pri tome mislim kako je put Pupovca ispravan no posut smetnjama i s jedne i s druge strane.

Tko je glasao

"...Dakle ono sto je danas

"...Dakle ono sto je danas hrvatskom drustvu potrebno jest postavljanje polozaja manjine koja je nekad htjela biti vecina na trajne i zdrave odnose....." A kako misliš da bi se to trebalo izvesti kada se čini da neki priželjkuju malo veći status od samo manjine?

"..No ono sto se valja iza brijegaa sto mi daje motiva za zabrinutost jest cipelarenje jednog ucenika osnovne skole zbog pogresnog prezimena..." I sad će to Bube "pametno" nazvati izoliranim incidentom koji ne znači baš ništa?

CC

Tko je glasao

Dakle kako se Večernji ne

Dakle kako se Večernji ne čita dovoljno, treba linkati na kolumne cijenjenih autora T. Dujmovića i M. Ivkošića zvanog Madrac.

U maniru sličnih propagandnih sadržaja za maloumnike je i ova propaganda tvog posta. Post sugerira strah, na temelju minornih događaja projicira potencirane opasnosti, pokušava manipulirati mišljenjima, uklapa se u metode suvremenog rasizma.

Srpsko pitanje je po prvom predsjedniku dr. F. Tuđmanu u Hrvatskoj zauvijek riješeno. Zašto ga njegovi pojedini vojnici i sljedbenici stalno opovrgavaju. Mislim da je razlog u gladi za (citiram tvoj nedavni komentar adresirajući ga ovdje osobno) „sistematskim ludilom, perverznošću mašte i permanentno prisutnom agresijom kroz povijest“.

Odgovaram posredno, izvinjavajući se zbog neovlašteno prenošenja, dijelom teksta Damira Grubiše koji se ne odnosi na Hrvatsku, ali govori o pojavi koju vidim upravo u tvom postu:

Izgleda kao da netko upravlja nevidljivom propagandnom mašinerijom koja stalno proizvodi neprijatelje.
.
Suvremeni rasizam pothranjuje se sustavnim širenjem straha i poprima najrazličitije oblike
.
Na ozbiljnu pojavi rasizma upozoravaju politolozi, sociolozi i psiholozi. Ovih dana je izašla iz tiska i knjiga koju su zajedno napisali profesor genetike Guido Barbujani i novinar Pietro Cheli, s naslovom »Rasist sam ali pokušavam prestati«. Moderni rasizam u Italiji danas, tvrde autori, nije jednak onome rasizmu koji je obilježio XX. stoljeće i razdoblje talijanskog fašizma. No nakon pada fašizma talijansko se društvo nije do kraja oslobodilo rasizma i nacionalizma: oni su preživjeli, tinjajući kao žeravica nakon ugašene vatre. Suvremeni rasizam pothranjuje se sustavnim širenjem straha i poprima najrazličitije oblike. Često se krije u »zdravom razumu« upravljača koji odbijaju dati azil siromašnim imigrantima, drugi puta se javlja u obliku verbalnog nasilja. »Djeca ove zemlje«, pišu autori, »rastu u jednoj zemlji u kojoj su verbalne manifestacije rasizma postale uobičajene«. Novi rasizam krije se u proliferaciji brojnih »ali«, rezervi prema onima koji su različiti od nas i drukčiji. Na djelu su mehanizmi proizvodnje ksenofobije i rasizma, zbog čega raste osjećaj ugroženosti i percepcija nesigurnosti Talijana. Taj su osjećaj ugroženosti i percepcija nesigurnosti neosnovani, što autori i dokazuju znanstvenom argumentacijom. No tehnike manipulacije javnim mnijenjem jače su od svake logičke i znanstvene argumentacije. Mediji proizvode rasističke stereotipe, političari ih pothranjuju i služe se demagogijom radi manipulacije i osvajanja vlasti, a građani bivaju tako uvučeni u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Nadamo se, kažu na kraju svoje knjige autori, da će ova knjiga pomoći svima onima koji su »umjereni rasisti poput nas«, ali su kao i mnogi nezadovoljni što su baš takvi i pokušavaju prestati to biti.

u citiranom bodirao @bube

Tko je glasao

Pro primo: „…kako se

Pro primo: „…kako se Večernji ne čita dovoljno, treba linkati na kolumne cijenjenih autora T. Dujmovića i M. Ivkošića zvanog Madrac..." Imaš li ti, Bube sunac, podatke o nakladi i remitendi ili možda broju posjeta Internet izdanja VL itd. na temelju kojih to zaključuješ ? Pitam samo. Odmah da te razuvjerim, ja nemam te podatke niti me oni zanimaju i fućka mi se ako VL kolumne čitaju samo trojica punoljetnih Hrvatića. Ono što je mene navelo na linkanje na te kolumne jest to što su autori naveli neke ČINJENICE o kojima bi valjalo porazmisliti. Btw. ne vidim kod Ivkošića niti kod Dujmovića nekakvu "ostrašćenost", ne vidim riganje vatre, poticanje na mržnju i sl. a čega je bogami bilo za vrijeme rata kšto na HTV što po novinama (spomenut ću samo ST, pa slikanje Silvane Menđušić pored mrtvih Srba, ne sjećam se sad točno ali neka brija je tu bila. ..) pa onda onaj antologijski primjer dirigiran od bogznakoga, totalno zgusnutog govora mržnje s ubojitim - skoro - efektom: "Vještice iz Rija", tekst objavljen u Globusu, autor: NULA koja se odaziva na ime Slaven Letica; namjerno neću stavit titulu Dr. jer ta nula je osramotila kompletnu hrvatsku intelektualnu elitu i ostale normalne i civilizirane Hrvate sa ili bez doktorata) itd..

Pro secundo: "...U maniru sličnih propagandnih sadržaja za maloumnike je i ova propaganda tvog posta. Post sugerira strah ...".

Ljudi koji čitaju VL ili koji će tek pročitati ove kolumne jer sam im ukazala na to štivo upravo zato da čujem druga mišljenja, ako su maloumnici: a) takvi su već tako i tako razvili i utvrdili svoj "maloumni" stav i niti nekakav Ivkošić, Dujmović a još manje Bube ili CC ih mogu pomuvati; b) a ako su ono, zbilja maloumni, i.e. s nekom laganom dijagnozom, ili pak s IQ na rubu retardiranosti..hm, nekak' čisto sumnjam da takvi ljudi uopće išta čitaju....dakle, niti tu se ne trebaš brinuti

Pro tertio: "...na temelju minornih događaja projicira potencirane opasnosti, pokušava manipulirati mišljenjima, uklapa se u metode suvremenog rasizma..."

Na temelju minornih događaja: hm, hm, ajde dobro, elaborirat ću ovu točku kasnije večeras, jer imam sad posla...Nego, daj ti meni objasni zašto Pusićka galami ? Na temelju minornog događaja - jer kako drugačije nazvati pojavu dva tri, pa neka bude i pet-šest ustaška simbola u masi od, koliko ono, 60tak, 70tak tisuća duša, ona gradi priču kako se eto ustaštvo u Hrvata revitalizira ili zapraff nikad nije niti nestalo. I još gore od toga, Vlada, kaže uvažena profesorica Pusić, to sve podržava ..., blabla-truć-truć. Ne čini li se tebi da ONA raspiruje stvar, da podgrijava juhu koja je već odavno ne samo hladna nego nije ni jestiva....Zašto? Kome to treba? Ne bih rekla da to radi samo zbog osobne promidžbe.. Je li to ona možda pomaže manjini koja bi opet htjela biti nešto više nego obična manjina...? Jer, ako smo mi svi "pritajeni ustaše" normalno da se Srbi (a i drugi) trebaju zabrinuti, pa možebitno osjećati i ugroženim, i naravno da će onda - makar i preventivno - tražiti više e da bi se osigurali od tih "opakih ustaša koji nikad ne spavaju" .....

CC

Tko je glasao

Kao i mnogo puta do sada,

Kao i mnogo puta do sada, Vesna Pusić je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja stvari imenuje pravim imenom. Time dokazuje svoju građansku i političku hrabrost, dosljednost i vjerodostojnost. Ako vlada ne čini ništa ili čak sprječava da se postupa u slučajevima propagiranja i/ili veličanja fašizma i ratnih zločina, onda je to jasan znak da takve akte implicitno podržava. Pristojni i lojalni građani i građanke dužni su reagirati ukoliko vlada ne poštuje Ustav i zakone.

Umjesto da širiš plitku i prozirnu propagandu o "bujanju velikosrpstva", mogla bi se upitati kako to da se Hrvatima imputira osjećaj ugroženosti od Srba (kažem imputira, jer znam da se većina, uključujući mene i moju obitelj, NE osjeća ugroženo), kada im je nacionalna država well & kicking, kad su većina i po nacionalnoj i po vjerskoj pripadnosti i kada su na putu da kao takvi postanu dio Europske unije? I komu je u interesu da se na taj način Hrvatima neprestano nameće kompleks manje vrijednosti i vječne žrtve?

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Pojave ne samo jesu nego i

Pojave ne samo jesu nego i prilično bujaju s vremena na vrijeme (nisu fikcija, ni po ex SFRJ, Italiji i drugdje po EU a u ostalim djelovima svijeta također), uz ostalo i zato što se razne napredne snage kao dolično i slavno bave iskorjenjivanjem (tumačenjem i dugom borbom) tako da sa više takvog iskorjenjivanja korov logično buja.

Vrijeme je, možda, za drukčije, minimalističke tehnike bavljenja. Npr. minimalno priznati očigledno, npr. po ex SFRJ da je logično da pojave nisu fikcija, da je to "normalno" i kao "dobar dan" stanje, baš kao i razne druge pojave i razni redovni interesi koji prate globalna i lokalna poslovanja, uz tehnike izbjegavanja bilo čega što ide uz ta poslovanja, čak i ona minimalistička koja nitko nikada ne može izbjeći.

Dakle, skoro sve je to duga istina i praksa, kao što su sve zbrke i najgore oznake o povezanim pojavama ne samo istina nego i duga i redovna praksa. Pa će, izgleda, tek minimalizam oko tih istina i dugih praksi, konačno, tu dalje moći igrati igru, jer su sve dosadašnje igre nekako iscrpile sve moguće mogućnosti u umor čini svoje, ne samo mogućnosti nego su i prešle sve granice pa i granice nečega a la "U agoniji" (M. Krleža).

U tom smislu pe ex SFRJ području ide pouzdanije nego u Italiji i raznim EU zemljama, baš zato što je ovdje odigrano sve što se je moglo odigrati dok su kod njih okolnosti malo odgodile odigravanje svih mogućih varijacija na temu. Zato se Grubiša i drugi (krivo) hvataju EU primjera, USA primjera i raznog - puno pouzdanija karta za stvarne promjene su ex SFRJ zemlje i Balkan koji nestaju. Npr. dok kod njih kuhaju neki gradovi u ne baš zavidnoj situaciji u Vukovaru ipak ne kuhaju daljnja sranja. Intelektualci se ne moraju baviti Vukovarom, vjerojatno je bolje da se većina i ne bavi, ali treba minimalno primjetiti da i dalje griješe u izboru primjera i orjentacije oko značaja, po običaju misle da promišljaju događaje a zapravio neuspješno trče za događajima, čak i oko naknadne pameti (što sve skupa konačno nije loše).

Ad aktualno po srpskim, hrvatskim i drugim nacionalnim pitanjima su sada, naravno, aktualne razne osjetljive nijanse, za koje intelektualni i politički svijet većinom nikada nije imao i nema sluha. Zato npr. vjerojatno taj svijet nije ni pozvan u nedjelju na premijeru suvremene izvedbe djela M. Krleža "U agoniji", nedvojbeno povjesno najambicoznije, skoro 4 sata se igrači raspadaju u visokom intenzitetu i najiskusniji su se svi složili da je nepotrebno i zamišljati veće rasturanje i da je time došao kraj krležijanskog i postkrležijanskog doba, da to više nije isti svijet i da se smjerovi razdvajaju, po raznim a ne nekim odabranim logikama, konačno.

Tko je glasao

Poštovani @ap, Slažemo se

Poštovani @ap,

Slažemo se u tome, ako sam dobro protumačio, da su se pod ovim našim suncem te „korovne“ nijanse razvile u autohtone korovne pasmine ili vrste. Mislim da su im otac i majka isti ili najmanje rođaci u prvom koljenu.

Pojave ne samo jesu nego i prilično bujaju s vremena na vrijeme (nisu fikcija, ni po ex SFRJ, Italiji i drugdje po EU a u ostalim djelovima svijeta također), uz ostalo i zato što se razne napredne snage kao dolično i slavno bave iskorjenjivanjem (tumačenjem i dugom borbom) tako da sa više takvog iskorjenjivanja korov logično buja.

Za bujanje korova bi trebalo plodna zemlja bez previše kiselosti (kiseline?), dosta korovskog sjemena na jedinicu površine (manje od 5%) i naravno zalivatelji koji će redovno donositi vodu (na taj mlin). A onda dovoljno glasno uzviknuti „vidi buja!“

Tko je glasao

"nego hoće li Srbi opet

"nego hoće li Srbi opet imati prednost pri zapošljavanju na bolje pozicije, kao nekad"
Tako je to kad posao dobivaš jer si "rođak" a ne jer znas.

Tko je glasao

Tako je to kad posao

Tako je to kad posao dobivaš jer si "rođak" a ne jer znas.

To s rođacima danas imaš samo kod Bandića.
A i ne moraš biti rođak, možeš biti iz propale stranke, tipa iz vesninog DC-a ili Đapićvog HSP-a

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Samo kod Bandića? Ja ne

Samo kod Bandića? Ja ne znam ni za jednu instituciju ili poduzeće u ovoj zemlji (a znam ih podosta) u kojima se ljudi ne zapošljavaju po tim nepostičkim linijama (rođaci, prijatelji, susjedi,...). Čak i kad se objavljuju natječaji, u 98 posto slučajeva su namješteni. Nema to danas više veze ni s Hrvatima, ni sa Srbima, ni s Kinezima. Drugi su "kriteriji" u igri. Ili, možda, oni koji su ovdje uvijek i bili? Samo što ih se još malo pokušavalo pojačati "etničkim ključem".

Tko je glasao

Ja bih sa svoje strane

Ja bih sa svoje strane postavio pitanje: OK, i što sad? Da, slovenski političari očito imaju interes polarizirati hrvatsko- slovenske odnose (iako su oni stoljećima bili i više nego prijateljski) - o tome sam i ja pisao dnevnik; Srbija još nije doživjela katarzu i još živi u nekom imaginarnom vremenu devedesetih, koje, usput budi rečeno, i nas još uvijek sputavaju, ali što sad? Jel bi im trebali objaviti rat? Oba kolumnista reagiraju relativno ok, ali tu i staju, s naglaskom na problemima...a ne nude nikakvo rješenje ili nikakav put prema rješenju. Što bi značilo, rješenje nije u zaoštravanju odnosa, jel? Što nas vodi na drugo pitanje, a to je, a zašto je naša diplomacija toliko nesposobna? U hrvatskoj vanjskoj politici su prisutna samo neka ad hoc rješenja, nažalost.

Eh, to balkansko blato...Krleža je imao pravo, i više od tog .

Tko je glasao

točno si postavio pitanje:

točno si postavio pitanje: što sad a i dao odgovor: rješenje nije u zaoštravanju odnosa (naravno, niti ja to zagovaram, a isto mislim za Ivkošića, Dujmovića i slične) nego u formiranju kompetentne diplomacije, one koje će znati adekvatno odgovoriti na raznorazne provokacije bilo sa slovenske ili srpske strane.
Netko dolje je napisao da ja (a valjda i ovaj dvojac iz VL) produciramo ili sijemo strah .....da skratim priču i da ne moram naširoko objašnjavati: nisam ni desno ni lijevo, prema Srbima sam indiferentna (kao što je napisao Whatever, ak se ne varam), nemam ništa ni protiv Slovenaca ili bilo koga tko se ponaša pristojno - barem u državi u kojoj živi (Pupavac i dr.) a doma, kod sebe, neka radi što hoće. To je ovak', u grubo i vrlo plošno, pokušaj da objasnim svoj generalni stav - za one koji me ovdje prozivaju i imputiraju mi da sijem strah ili tako nekako.....

Usput, ne skroz vezano za temu mojeg dnevnika, ali opet ima neka tajna veza, muči me ona narodna poslovica: Kad si s vukom, ponašaj se kao vuk :))

CC

Tko je glasao

htjela sam još dodati par

htjela sam još dodati par riječi u svezi s galamom koja se digla zbog Domagoja Burića, tj. njegovog nespretnog zahtjeva za vatrometom, itd. a kojeg su mnogi brže-bolje etiketirali nacionalističkim ispadom - bitno je bit' prvi, hehe, to je ona "hrvatska uslužnost" o kojoj Ivkošić piše - ali kad hoću popravit/dopunit text, ne mogu ga više ponovo postat.

MOLIM MRAKA PO DRUGI PUT ILI KAKVOG IT EXPERTA DA MI OBJASNI U ČEMU JE HACK?

CC

Tko je glasao

ako nisi, prijeđi na

ako nisi, prijeđi na Firefox (dvojku, ne još na 3), IE i ostali imaju nekakve mušice...

Tko je glasao

Problem ispravke posta je u

Problem ispravke posta je u vremenskom (istovremeno) podudaranju isprake ili dopune s novim direktnim komentiranjem tog posta ili komentara od strane drugog komentatora. Ako se dovoljno sačeka obično sve bude OK. U protivnom treba napraviti korak nazad, vratiti se, vraća se i tekst koji je napravljen u ispravkama.

U slučaju ispravke/dopune svog komentara ako/kada je drugi komentator u međuvremenu upisao svoj komentar, više nije moguće provesti svoju dopunu ili ispravku komentara. "Popravi" komentara je zaključan.

Ako bi se išlo do krajnjih konzekvenci vjerodostojnosti, mislim da bi već poslije prve ocjene trebalo zaključati "Popravi" kako onaj koji je dao ocjenu popravkom komentara ne bi bio doveden u zabludu.

Vrsta browsera u ovom slučaju ispravaka ne igra nikakvu ulogu, kao i vrsta virusne i druge zaštite.

Tko je glasao

u svim primjerima koje si

u svim primjerima koje si naveo, meni ispravak - radi... (Firefox 2.0.0.14)
moguće da software na kojem radi pollitika, ima malo i bugova...

(a jedan od najvećih je ocjenjivanje, doli ocjene... :)

Tko je glasao

Firefox ili srpska manjina:

Firefox ili srpska manjina: što je važnije? Hehe...Predlažem da postove na temu Firefoxa prebacimo na neko drugo mjesto, jer je ovdje sad nastao ršum...Dobro?

CC

Tko je glasao

"Ako bi se išlo do krajnjih

"Ako bi se išlo do krajnjih konzekvenci vjerodostojnosti, mislim da bi već poslije prve ocjene trebalo zaključati "Popravi" kako onaj koji je dao ocjenu popravkom komentara ne bi bio doveden u zabludu."

Zato postoji mogućnost korekcije ocjene.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Točno, samo to bi tražilo

Točno, samo to bi tražilo stalnu pasku i ponovljena čitanja, jer se ispravke ne prepoznaju drugačije.

Moj je komentar u međuvremenu dobio dodatak o browseru koji nije bio kada je tvoj komentar započet pisati. Izvoli pogledati.

Tko je glasao

Svaka promjena se javlja kao

Svaka promjena se javlja kao "nova objava" pa i nije tako teško pratiti što se događa. Primjerice, kad god vidim da je pod ovim dnevnikom nova objava, otvorim Tvoj komentar :-)

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Abies, Dvojka od Firefox-a

Abies,

Dvojka od Firefox-a je nesigurna i dozvoljava špijunažu.

Svi novi programi štitiju od toga i zato ih se i kod puno stranica jednostavno pokušava izigrat i to košta vremena.

Tko je glasao

ja dosad bez problema...

ja dosad bez problema... možda jer imam trenutno No1 u svijetu antivirusa (legal NOD32 ) (ne Smart Security, on je za napredne)
što se tiče SOE, naše i strane, no panic, sve će doć na svoje, polako...

Tko je glasao

Ja imam Kaspersky Internet

Ja imam Kaspersky Internet Security i mislim da sam relativno na sigurnoj strani dok god ne dozvolim nekom ono kaj bi od mene htel, a nije mu baü potrebno za normalnu komunikaciju.

Tko je glasao

Svi ti antivirusni, anti ovo

Svi ti antivirusni, anti ovo search i destroy ono, AWGejovi i ostala čudesa su tu da te riješe cookiesa i ostalih metoda kojima ti se porno siteovi i ebayovi razne reklame i ostala gnjavaža, popupovi, dialeri, crvi i ostalo nakupe na kompu i smetaju. Ako te policija, HT i takvi igrači hoće malo špijati onda ti tu nema puno pomoći.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Grdi, Ja nemam kaj skrit i

Grdi,

Ja nemam kaj skrit i iza svojih rjči stojim.

Imam Harddisk samo za internet i na njemu nemaju kaj najt jel nemam niš zabranjenog i kak sam na bilo koji oblik pornografije alergičan od malih nogu, mogu dobiti takve štetočine samo preko elektronske pošte.

Kak ne otvaram poštu od nepoznatih i ne pogledam svaku golu mačku mogu mirno spavat.

Tko je glasao

Dvojka od Firefox-a je

Dvojka od Firefox-a je nesigurna i dozvoljava špijunažu.
Zadnja verzija je 2.0.0.14 i sigurnija je od ostalih preglednika, a pogotovo od IE.
Treba tu instalirati i ostale zaštite, antivirus i antispyware kao "Spybot - Search & Destroy".

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Ja koristim firefox portable

Ja koristim firefox portable dok od zaštite koristim veliko ništa... i nikakvih problema nema.
Stvar je u tome tko sve koristi računalo i koje se stranice posjećuju?
I da, imam ADSL (optima telekom) i tu je teže nešto pokupiti u odnosu na dial- up.

cogito ergo sum

Tko je glasao

oprez... Spybot je izuzetno

oprez... Spybot je izuzetno opasan tko nezna s njim, samo za napredne...

za špijune, neželjenu poštu itd, kažu da je tata-mata Blaster ...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci