Tagovi

Velika većina glasača Mosta je za podršku SDP-ovoj vladi

Objavljeni su rezultati ankete, provedene 27.-29. studenoga na uzorku od 1000 ispitanika u Hrvatskoj.

Ipsosova anketa: Većina građana smatra da bi se Most trebao prikloniti SDP-u.

Rezultati su vrlo slični onima, koje je dala anketa koju je ista agencija provela 10-11. studenoga.

Opcija "koalicije skoro svih" očito nije realna. Most, ako ostaje pri tome da ne sklapa koaliciju, može dati podršku jednoj ili drugoj manjinskoj vladi. Pritom, očito, može doći i do podjele unutar 19 zastupnika i zastupnica izabranih na listi Mosta. Ako nitko ne prikupi većinu, slijede novi izbori.

Najzanimljivije je naravno što misle oni, koji su na izborima za Sabor 8. studenoga glasali za Most. Takvih je u uzorku 117. Od njih, 44% je reklo da Most treba dati podršku SDP-ovo koaliciji, 17% HDZ-ovoj koaliciji, 10% smatra da svo troje treba sklopiti sporazum, a 30% je neodlučno.

15-11-29-Kome bi Most trebao dati podršku

Iako je uzorak malen, razlika je dovoljna da zaključimo kako među onima koji su glasali za Most znatno više podržava SDP nego HDZ. Population Confidence Interval Calculator daje za granice 95% pouzdanosti uz N=117 da je u ukupnoj populaciji onih, koji su 8. studenoga glasali za Most, podrška za SDP između 35% i 53%, a za HDZ između 10% i 24%.

Važno je i to, da od onih koji su glasali za "ostale" (njih 163) samo 8% smatra da Most treba dati podršku HDZ-ovoj koaliciji, a 33% SDP-ovoj koaliciji (neodlučnih je 53%).

Od onih, koji su glasali za Koaliciju Hrvatska raste, 93% smatra da bi Most trebao dati podršku SDP-u. Među onima koji su glasali za Domoljubnu koaliciju, ima nešto više neodlučnih: 86% smatra da bi Most trebao dati podršku HDZ-u.

Na pitanje o tome za koga bi sada glasali, od ukupno 1000 ispitanika, odbivši one koji su rekli da ne bi izašli na izbore ili su neodlučni kojih ima 216, odnosno 38 (istraživanje je provedeno 27.-29. studenoga), SDP i HDZ su izjednačeni s 30%, a čak 20,8% je reklo da bi glasalo za Most.

Usporedbom s rezultatima izbora, podrška Mostu raste prvenstveno na račun "ostalih", ili se za njega opredjeljuju oni koji na izbore nisu izašli.

Most je prije izbora objavio da neće s nikim koalirati, tj. neće ulaziti u izvršnu vlast. Podrška manjinskoj vladi ne bi bila protiv tih obećanja. Izabrani zastupnici s liste Mosta mogli bi preuzeti svoja mjesta u Saboru, te sudjelovati u vrlo važnom i odgovornom poslu donošenja zakona i proračuna te nadgledanja izvršne vlasti.

Bez osnova je tvrdnja da bi trebali "preuzeti odgovornost za reforme" time što osobno ulaze u izvršnu vlast. Valjano obavljati posao zastupnika u tijelu zakonodavne vlasti zadatak je od ogromnog značaja.

U članku O modelima buduće vlade: prilog javnoj raspravi, objavljenom 16. studenoga, komentirao sam rezultate prve post-izborne ankete, te naveo zaključke o trenutnoj situaciji, ali i o općem društvenom kontekstu, koji i dalje stoje. Dnevni događaji pak obilježeni su nesuvislošću, hirovitošću, histerijom, kaosom, nedostatkom pouzdanih informacija... tako da nisu vrijedni komentara. Zemlja se trese. Treba pričekati smirivanje tla, pa onda analizirati ishod.

Izvorno objavljeno na blogu "Zelena politika"

Komentari

Velika većina glasača Mosta

Velika većina glasača Mosta je za podršku SDP-ovoj vladi

O, super, znači Kukuriku se na novim izborima ne moraju brinuti za rezultat.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

I ja sam za Zorana.

Most je svoju ulogu odigrao odlično. Sada je manje bitno kako će se formirati izvršna vlast. Dani su potpisi da se ide u reformu države na način da se štite interesi Crkve i kapitala. Bara je sve manja, neki krokodili su višak. Režemo državnu upravu, ali ne smanjujemo obaveze prema Crkvi. Ukidamo županije, ostaju biskupije. Likovi idu tako daleko da bi ukinuli oporbu u državi. Ionako većina tvrdi da je nekada bilo bolje. Mjesto Centralnog komiteta imamo Biskupsku konferenciju. Koalicija s Karamarkom bi tu bila primitivno preseravanje. Tu sam za Zokija. Treba paziti na stil, zamisli sjednice Vlade na Latinskom.

Tko je glasao

Takve ankete nikad nisu

Takve ankete nikad nisu relevantne i obično se koriste kao sredstvo pritiska. Međutim, činjenica je da većina medija (skoro svi) i većina nekih kolumnista i novinara otvoreno podržava koaliciju MOSTa i SDP-a. Rijetki su, poput MIlana Ivkošića koji podržavaju HDZ-MOST.
Kao što sam napisao u jednom svom dnevniku, suludo je podržavati MOST u koaliciji s HDZom ili SDPom. Tako se gubi smisao MOST. Ako preferiraš jednu ili drugu opciju da s njom MOST koalira, onda mi nije jasno čemu glasovati za MOST?

Ovakvim anketama se postavlja dojam (a možda i nije dojam) da u Hrvatskoj postoje samo dvije opcije. Sve ostalo je dio te dvije opcije. A to jednostavno nije istina.

Tko je glasao

@weteran:

Ovakvke ankete su pouzdane i normalne svuda u svijetu. Imajući, nravno, na umu granice greške, osobito kad je mali uzorak, za što gore dajem izračun.

Ako preferiraš jednu ili drugu opciju da s njom MOST koalira, onda mi nije jasno čemu glasovati za MOST?
Ne zhvaćam što tu tebe muči. takva situacija je normalna za glasače manjih stranaka. Ja sam glasao za ORaH, znajući da je moguće da, ako budu u prilici, poslije izbora koalira sa SDP-.om, ali nikako ne sa HDZ-om. većina ljudi ima svoj prvi i drugi, možda i treći izbor. U Njemačko,j, glasači Zelenih znaju da će ovi koalirati sa SPD, a glasači FDP da će koalirati sa CDU/CSU. Tako je i drugdje.

Ovakvim anketama se postavlja dojam (a možda i nije dojam) da u Hrvatskoj postoje samo dvije opcije.
Anketa je zapravo ponudila tri mogućnosti. Zanemarivši kao nerealno da se svi ujedine, ili da koaliraju HDZ i SDP i bez Mosta, zaista za formiranje vlade, i postoje samo dvije opcije. I to je uobičajeno, naime da postoje jedna stranka lijevog centra i jedna stranka desnog centra, te da ili jedna ili druga bude stožerna u formiranju vlade.

Tko je glasao

Ma pitanje se nije odnosilo

Ma pitanje se nije odnosilo na tebe, konkretno, već općenito na glasače, trenutno, MOSTa, koji onda preferiraju da MOST ide u koaliciju s SDPom ili HDZom.
Ali kad si već spomenuo svoje iskustvo s OraHom, da budem iskren, nije mi jasan takav način razmišljanja. Ja bih onda glasovao za SDP. Što imam eksperimentirati s OraHom?
Orah je mogao onda biti i frakcija unutar SDPa, zar ne?

Ne postoje dvije "stožerne" stranke. Kod nas su umjetno stvorene i takva situacija se forsira još od 90tih godina. To je Tuđmanova ideja. Vlast i oporba. Dvije stranke, s time da on nije očekivao da će jedna od tih biti SDP.
Takav način "demokracije" ili "izbora" i nije neka demokracija niti je neki izbor.Pogotovo ako su te dvije stranke jednake. Proistekle iz iste partije s istim modusom operandijem.

Ukratko, s takvim načinom razmišljanja ne treba niti glasovati za te "male" stranke. To je samo podržavanje uhljebljivanja nesposobnih ili polusposobnih individua koje ne znaju plivati u većoj partiji pa su osnovali svoju. Ne znamo razmišljati svojom glavom pa se opredjeljujemo tko je veći ili manji Hrvat, tko je za pedere, tko je za branitelje, tko ide u crkvu nedjeljom itd, itd.....hrpa imaginarnih stvari koje nemaju veze ni s malim ni s velikim mozgom.

Tko je glasao

@wetaran:

Ali kad si već spomenuo svoje iskustvo s OraHom, da budem iskren, nije mi jasan takav način razmišljanja. Ja bih onda glasovao za SDP. Što imam eksperimentirati s OraHom?
Da budem iskren, meni nije jasno što tu tebi nije jasno. Razmišljamo očito na različite načine. Ne vidim svrhe da se oko toga natežemo Ali ti moraš prihvatiti, da si u manjini, i kod nas i u svijetu.

Ne postoje dvije "stožerne" stranke. Kod nas su umjetno stvorene i takva situacija se forsira još od 90tih godina.
Umjetno ili neumjetno, situacija je takva. Na svim izborima za Sabor, uključujući i 1990. (ako računamo i dvaput izbore za županijski dom Sabora, deset izbora), dvije vodeće snage su zajedno imale prilično konstantno, između 58% i 68% glasova. Tako i sada. A tako je uobičajeno i u svijetu. Bude i više, iako je posljednji 20-ak godina tendencija da "treće" snage dobivaju više (u Njemačkoj, CDU/CSU + SPD su na nekim izborima imali zajedno čak i preko 90%, a 25 godina su u Bundestagu bile samo tri stranke - sad su samo četiri).

Tko je glasao

Nije mi jasno zašto glasati

Nije mi jasno zašto glasati za malenu stranku ako joj odmah ograničavaš mogućnost suradnje i koaliranja. Imaš dva bloka a tvoja stranka je između. Ne smije koalirati sa HDZom. Dakle, ostaje joj samo SDP. Što se onda preseravati? Glasaj odmah za SDP. Što siluješ jadne političare da moraju kupovati druge političare (naravno s mojim parama) ili da se moraju bezveze blamirati? Kako bi rekao general Rojs "Budi muško, reci, peder sam." Tako i ti, budi muško i reci da si SDPovac. A ne da jadnoj Mireli kidate živce bezveze. Već se obradovala, kad ono....

Tko je glasao

Ma jašta

Uostalom, najbolje bi bilo jednu stranku, onu domoljubnu, i bok!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vidim i kod tebe u tekstu da

Vidim i kod tebe u tekstu da olako prelaziš preko činjenice da je za imenovanje i manjinske vlade potrebno 76 ruku, odnosno da MOST kako god se okrenuo, mora za jedne dići ruku.

Ili reći - ok, ne želite zajedničku vladu pa hajdemo još jednom pred građane da oni kažu koju opciju podržavaju nakon cirkusa koji su nam svi skupa ponudili nakon izbora.

B-52

Tko je glasao

@sm:

Vidim i kod tebe u tekstu da olako prelaziš preko činjenice da je za imenovanje i manjinske vlade potrebno 76 ruku
Odakle ti utisak da "prelazim preko te činjenice"? Naravno, to je notorna činjenica. Pišem u tekstu: »Most, ako ostaje pri tome da ne sklapa koaliciju, može dati podršku jednoj ili drugoj manjinskoj vladi. Pritom, očito, može doći i do podjele unutar 19 zastupnika i zastupnica izabranih na listi Mosta. Ako nitko ne prikupi većinu, slijede novi izbori.«

Tko je glasao

Evo što je stvorilo takav

Evo što je stvorilo takav dojam:

Most je prije izbora objavio da neće s nikim koalirati, tj. neće ulaziti u izvršnu vlast. Podrška manjinskoj vladi ne bi bila protiv tih obećanja.

"Nećemo s nikim" ne ostavlja prostor za manjinsku vladu. Koalicija ili tehnička potpora nečijoj manjinskoj vladi je svrstavanje na jednu stranu, kako god okreneš. I kao takvo je suprotno onome što su najavljivali prije izbora.

I sam kažem da se verbalnom ekvilibristikom može "rastegnuti i pretumbati" ono što je Petrov potpisao prije izbora, ali je danas Grmoja eksplicite rekao što jedino dolazi u obzir, osim novih izbora na kojima je siguran da dobivaju najmanje 35 mandata.

He,he, nemaju izabrani zastupnici što više vijećati. Utjecajniji dio Nacionalnog vijeća je već izvijećao što će biti. Ako se koji i pobuni, bit će proglašen kukoljem koji će sam otići.

Volio bih da dobijemo priliku još jednom izaći na birališta pa da birači svakome od sudionika kažu što misle o poslijeizbornom ponašanju. Karamarko i Milanović su već ionako započeli novu kampanju. Natjerati će MOST da za novi krug izbora biračima točno kažu što žele, "mix vladu svih", pa i onih koji u njoj ne žele sudjelovati.

Dopre li to do svijesti birača, sve su opcije otvorene.

B-52

Tko je glasao

@sm:

"Nećemo s nikim" ne ostavlja prostor za manjinsku vladu. Koalicija ili tehnička potpora nečijoj manjinskoj vladi je svrstavanje na jednu stranu, kako god okreneš. I kao takvo je suprotno onome što su najavljivali prije izbora.
Ja to ni onda tako nisam shvatio, a ni sada ne mislim da je nužna takva intepretacija. Bilo je jasno u medijima preneseno: »Božo Petrov, čelnik MOST-a ovjerio je danas kod javnog bilježnika izjavu da nakon izbora neće u koaliciju niti s jednom strankom ili nekom koalicijom«. KJTV, rečeno je precizno, ne treba ništa natezati ni pretumbavati. Ja nisam glasao za Most, ali očito i većina glasača Mosta ne misli da je davanje podrške jednoj strani u suprotnosti s najavama.

Tko je glasao

Naravno da je suprotno

Ljudi koji su glasali za njih, glasali su upravo zato da ne glasaju niti za HDZ niti za SDP (kako koji). Ovako ispada da je njihov glas omogućio Vladu koju nisu htjeli...zamisli tek zbrku ako je nekome dozlogrdio SDP pa je odlučio glasati za Most, jer ni mrtav ne bi za HDZ...a onda oni odu s HDZom...

Osim toga, Petrov je tu izjavu potpisao neposredno pred izbore, upravo kako bi pridobio glasače. Iznevjeriti ih tako brzo, praktički odmah u startu, i nije nekakav početak duge i uspješne političke karijere.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Ma jasno je to oko koalicije,

Ma jasno je to oko koalicije, potpora manjinskoj vladi to nije (vidi moju raspravu sa Sjenkom, zastupao sam baš ovaj tvoj stav).

Ovdje se radi o novim izjavama, da neće s nikim, odnosno da neće poduprijeti opciju u kojoj ne bude trojne vlade. Ne govore o koaliciji, već uopće - to znači da manjinska vlada također ne dolazi u obzir.

B-52

Tko je glasao

Velika većina glasača Mosta je za podršku SDP-ovoj vladi :D:D:D

aha, baš bi me zanimala anketa vjerojatno od nekih drugih agencija da je kojim slučajem hdz sada tehnička vlada, da ipsosu ne paše više sdp nego hdz, da je uzorak veći od 117, da su među tih 117 proporcionalno zastupljeni glasači iz recimo 9 i 10 izborne jedinice i tako dalje.......

sjedi -1. . i počni radit nešto korisno.

Tko je glasao

@Quinquaginta:

Ovi su izbori pokazali da su Ipsos i Promocija plus pouzdane agencije.

Razumijem da ti svoje navijanje smatraš "korisnim", a objektivno ustanovljavanje činjenica i analizu - ne.

Treba napomenuti i to, da je izlazna anketa pokazala da je znatno veći broj glasača Mosta godine 2011. glasao za Kukuriku koaliciju nego za HDZ:

Tko je glasao

pouzdane po čemu?

Koliko su davale mostu? I pogodile su Josipovića za precjednika u dlaku. Uglavnom su smiješne kao i oni koji im vjeruju.

Nadalje u tablici je N=999, isto tako 117 mostovih glasača je 11,7%, a oni su na izborima ukupno dobili 13,8% važećih listića, sukladno tome njihov uzorak bi trebao biti za 21 veći što je cirka 17% više, potom kao što sam već rekao rasprostranjenost uzorka je nejasna i podložna manipulaciji.

Tko je glasao

@Quintqua:

Pouzdane su po svojim mjerenjima raspoloženja javnoga mnjenja.

pogodile su Josipovića za precjednika
Ankete nisu prognoze, a još manje pogađanje. Na predsjedničkim izborima, izlazna anketa je pokazala da je vrlo velik dio glasača donio odluku u posljednjem tjednu kampanje. Nažalost, ankete su bile obavljene desetak dana prije samih izbora. Nismo imali ankete dva-tri dana ranije.

Ankete su odlično pokazale trend rasta Mosta.

O tome sam puno puta pisao, i neke stvari i ovdje objavio.

Nadalje u tablici je N=999, isto tako 117 mostovih glasača je 11,7%, a oni su na izborima ukupno dobili 13,8% važećih listića,
Malo više truda treba uložiti u čitanje tablice! To su brojke i shvaćam da le većini to zaguljeno.

Tko je glasao

Da, da, uvijek postoji opravdanje za greške

Brojke nije teško isčitat sve ti jasno piše, ali kao što ti već rekoh pokušaj radit nešto korisno, jer ovo što ti radiš je nekorisno do bola.

Tko je glasao

zagovarač staljinizma?

Tako je vrhovni vođo, ti reci što je korisno, a što nije - a mi patuljici ćemo se povinovati tvom sudu :P

Tko je glasao

redikulu,

ja ne vjerujem svemu što kaže ipsos, ako ti i Oštrić vjerujete to je vaš ozbiljni problem, koji je izliječiv u blažim slučajevima.

Tko je glasao

Treba napomenuti i to, da je

Treba napomenuti i to, da je izlazna anketa pokazala da je znatno veći broj glasača Mosta godine 2011. glasao za Kukuriku koaliciju nego za HDZ:
Ovo ne mora značiti da žele i da Most da podršku SDP-u. Ili bilo kome.A možda nas je većina za to da budu novi izbori.

Tko je glasao

Ne mora značiti to, ali

Ne mora značiti to, ali upravo provedena anketa ipak znači. Sigurno nije 100% točna, ali se to niti ne tvrdi.

No da je raspoloženje baš suprotno, ili da je anketa skroz nepouzdana, ne bih se baš složio. To su za razliku od one 2 u 1, ili kako se već zove, ipak ozbiljne agencije.

B-52

Tko je glasao

@marival:

Ovo ne mora značiti da žele i da Most da podršku SDP-u. Ili bilo kome.
Ne mora, naravno, ali je određena indicija, uz odgovore na eksplicitno pitanje.

A možda nas je većina za to da budu novi izbori.
Po ovim anketama, ne.

Tko je glasao

Što se babi snilo...

Most u slućaju jednostruke koalicije ide u povijest. Ili dvostruka koalicija ili novi izbori - po hladovom poučku da se veliki sa svime slažu tada nema razloga za vladu nacionalnog spasa iliti trojnu koaliciju. Mislim da ovadio pametnijih u Mostu to razumije a u pametnije ne ubrajam psihijatrea koji autoritarno određuje što je demokratski a što nije...

Tko je glasao

između MOST-ovog paketa

između MOST-ovog paketa prijedloga reformi, i odgovora HDZ-a i SDP-a na prijedloge MOST-a, nema gotovo nikakve razlike. Svi zajedno izgledaju kao Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije, koji se uvijek slagao sam sa sobom u svemu.
Ako bi se tražile nijanse, onda postoje veće sličnosti između MOST-a i HDZ-a u odnosu prema poduzetništvu - MOST i HDZ su suglasni oko veće liberalizacije poduzetništva, smanjenja postojećih poreza i odgađanja uvođenja novih poreza, liberalizacije tržišta energije, demonopolizaciju HEP-a i vlasničko razdvajanje prijenosa i distribucije energije od HEP matice. Ali i jedni drugi su zaboravili objasniti kako ćemo vraćati dugove, ako smanjimo poreze.

Tko je glasao

U jednoj rečenici

Ali i jedni drugi su zaboravili objasniti kako ćemo vraćati dugove, ako smanjimo poreze.

Rast gospodarstva znači veće prihode, racionalizacija rashoda znači manji deficit.

Možda da malo pogledaš stranicu ministarstva financija i vremenske serije podataka. Malo mogu pomoći i moji dnevnici.

Tko je glasao

To što su zaboravili

To što su zaboravili objasniti kako bi vraćali dugove i osnove usluge koje pruža socijalna država govori mnogo. Znači da se i dalje šiba po onoj Lucićevoj "imamo mi šest puta bolnije reforme, ali o njima nismo smjeli govoriti jer građani ne bi glasali za nas".

Mislim da građani još nisu ni svjesni toga što točno traži MOST. Bit će zanimljivo promatrati reakcije kad se konačno sazna (ono bitno, a ne populistički dio priče).

B-52

Tko je glasao

Tko želi znati zna

Sumnjam da je mnogo ljudi uopće zainteresirano za reforme...Most je dobio ljude na "različitost" i poštenje.

No, ono što nude osobno mi se niti malo ne sviđa.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci