Tagovi

Velika drska laž Vlade RH i medija u RH...

Danas je Vlada obradovala hrvatski narod koji pun "entuzijazma" upija njezine nenormalne planove pod nazivom 21. Službeno je objavljeno da struja pokupljuje 20% , a plin za 22% .

http://www.vecernji.hr/vijesti/prijedlog-odluke-struja-skuplja-16-96-cac...

Ono što je još gore je objava medija i Vlade da će računi za struju poskupiti za prosječno zajedno 73 kune što nitko od medija nije opovrgnuo. Ovoliko drska laž medija i Vlade RH je znak da isti ne poštuju hrvatski narod i državu u koju žive i da će izgleda nastaviti sa daljnjim velikim pokušajem obmanjivanja hrvatskog puka.

I dok je odstupanje za poskupljenje cijene struje po izračunu medija i Vlade RH maleno... (Vlada kaže da će poskupiti struja za 40 kuna , a po mom taj iznos se penje do 50 kuna... uzmimo da je prosječna potrošnja hrvatskog kućanstva 250 kuna...)sa stvarnom istinom da smo jedni od jeftinijih... (ne i najjeftiniji...)

http://www.eihp.hr/hrvatski/e_sustavi-an-eu.htm

dotle je izračun za plin o poskupljenju od 33 kune mjesečno takva drska i bezobrazna laž , da pljujem svu Vladu , predsjednika Vlade i institucije RH koje su obavile taj izračun. SRAMOTA jedna GNJIDE jedne. Vi ste gnjide, smrad , pokvarena gamad , isti oni ko Gordan Gekko iz filma Wall Street ugledni u medijima , a za ljude sa idealima ovo gore nabrojano...!

http://www.youtube.com/watch?v=2Mr4mjeZ2ko&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ufNMfPwcZi8

Pitam ja Vladu , "velike " stručnjake i sve ostale kako će prosječno poskupjeti plin za 33 kune , kada moja obitelj dobija zimi račun za plin u iznosu od 1200 kuna i jedna smo od štedljivijih obitelji u gradu. Nevjerovatno je kakvi proračuni o poskupljenju dolaze. Prosječno mi na godinu mjesečno trošimo najmanje 500 kuna sa tendencijom rasta zbog nestanka lažnog efekta globalnog zatopljenja , pa smo nažalost primorani uslijed "visokih temperatura " grijati se čak i u 4 mjesecu !

Ako uzmemo u obzir da prosječna hrvatska obitelj mjesečno u prosjeku plati plin u iznosu 500 kuna ,a poskupljenje plina ide za 22%, ja ne znam uopće kako su hrvatska Vlada i mediji došli na ideju da će plin u prosjeku poskupjeti na godinu za 33 kune. Koja je to BUDALA pravila analizu i sa ovakvim podatkom opskrbila naše vrle ministre, Vladu , ali i medije.

Šta očekivati u Hrvatskoj i kakve pomake kada Vlada RH ne zna koliko će u prosjeku poskupjeti plin hrvatskim građanima ili su poskupljenje bavili na temelju petog , šestog , sedmog ili osmog mjeseca kada se ljudi ne griju na plin. Ili je možda dežurni "stručnjak i analitičar" došao na ideju da ubroji u poskupljenje plina i one koji se griju na drva i druge vrste energenata i ne koriste plin, tj. koriste plin samo za štednjak...

Poskupljenje plina će u prosjeku gospodo biti za najmanje 100 kuna..., a zimi će računi povećati se za najmanje 200-300 kuna.

Što je još žalosnije mediji su toliko u temi i toliko prate da se sami ne znaju dogovoriti koliko će biti poskupljenje pa malo malo netko objavi pogrešan podatak. Ovolika neozbiljnost oko vrlo OZBILJNE stvari zabrinjava i pokazuje da ovu Vladu kao i one prije BOLI BRIGA ZA HRVATSKI NAROD I DRŽAVU , nego gledaju kako samo da namaknu sredstva kako bi oni i dalje mogli sebi i pijavicama države (birokrate, direktori , menadžeri, razne agencije i instituti...) isplaćivati ogromne plaće , dodatke , otpremnine i slične gluposti.

Komentari

blago majci II

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/gospodarstvo/4411-domaca-proizvod...

"
Domaća proizvodnja plina bila bi još neko vrijeme posve dovoljna za potrebe Hrvatske da se čak do 1/3 proizvedenog plina u bescjenje ne ustupa Italiji i da se plin u Hrvatskoj mnogo racionalnije troši (u velikim povlaštenim sustavima, u HEP-u i Petrokemiji).
Europa je po zadovoljavanju potreba za plinom lošija od Hrvatske, a 2009. proizvodila je plina tek za oko 54 % potreba. EU još je znatno lošiji i zadovoljavao je 2009. samo 37 % potreba. Samo su tri države u Europi koje proizvode plina više nego što im treba pa ga izvoze (Norveška, Nizozemska i Danska). Da nisu sklopili štetne ugovore sa strancima i da racionalnije troši plin i Hrvatska je mogla biti među njima. Najveći dio potreba Europska unija osigurava uvozom plina iz Ruske Federacije (između 1/3 i 1/4 potrošnje plina).
"
Malo se u javnosti zna da je HEP i najveći potrošač električne energije u Hrvatskoj. Gubici električne energije u HEP-ovoj elektromreži (i samopotrošnja u elektranama) su pojedinih godina bili veći od 3 milijarde kWh i čak su bili veći nego potrošnja električne energije cjelokupne hrvatske industrije. Ovi golemi gubitci struje utječu na prekomjerno visoku cijenu električne energije za kućanstva - osjetno je poskupljuju. U europskim zemljama gubitci i samopotrošnja bili su još prije dvadesetak godina oko 3 puta manji nego što su u Hrvatskoj (u odnosu na isporučenu električnu energiju). Da ih se svede na one u Europi to bi značilo uštedu više od 2 milijarde kWh. Proizvodnjom a zatim prekomjerno nepotrebno izgubljenom električnom energijom, ako se proizvodi u termoelektranama, osim što se nepotrebno troše primarni energenti (ugljen ili mazut ili plin), onečišćuje se okoliš. Ako za proizvodnju te prekomjerno izgubljene električne energije - 2 milijarde kWh HEP troši plin onda je potrebno potrošiti više plina nego što ga godišnje potroše sva kućanstva u Hrvatskoj. Posljednjih godina izgradnjom elektromreže ti gubici su dijelom smanjeni.

"

a mi govorimo o nekoj "pametnoj mreži, alternativnim izvorima, a nismo u stanju ni gaće navući na guzicu, zbog kmetskog odnosa u koje su nas doveli sposobni političari u ovoj zemlji, nevezano kojeg polariteta.
dakle, golemi lopovluk na svim razinama, i kao što u tekstu piše u raznim strukturama plaćaju konačno kmetovi hrvatske. nakon kmetskog odnosa koji je uspostavljen prodajom banaka, telecoma, naftne kompanije posljednji nas udar čeka ulaskom u eu. nakon toga, većina nas radit će od jutra do mraka za režije i biti sretna što ima koricu kruha.

Tko je glasao

robot-prica o Talijanima i

robot-prica o Talijanima i plinu ne drzi vodu.
Eventualno se moze razgovarati o % podjele.
Oni za razliku od nas imaju tehnologiju vadjenja plina.
Za to su uostalom angazirani.
I tu jos ima dosta posla dalje....
Nase 3 el. centrale su pred isticanjam roka trajanja.
Mozda 5-8 godina a pogledaj samo porast klima uredjaja oko sebe u zadnjih 5-6 godina..
Trose ludjacki.
Treba dakle biti profitabilan i dobit investirati a ne razbacivati.
Prosle godine su navodno u HEP-u konacno imali 2 mld kuna dobiti, ali je zna se tko odmah pretocio za krpanje rupa pola dobiti.
Jasno da su cijene neodrzive jer se vodila socijalna politika.
Sto se demagoga tice za 5 god bi ako ne bi uvezli el. energiju kao danas za ludjacki iznos, sjedili bi uz svijece.
Mislim da se radi o cca. 600 mil.€. Godisnje.
Ova kriza na zalost nece biti laka a ni rijesenje nece doci jos 10 godina,
Stednja ce postati modus vivendi.
Trenutno visimo na tankom koncu koji ce ako pukne baciti zemlju u pravcu Grcke.
Ne znam zasto Kuluriku ne kaze javno situacuju i obrazlozi pojedine mjere da se to izbjegne.

Tko je glasao

kmetski mentalitet

ne znam g news da li ti je poznato da je osamdesetih godina postojalo 5 platformi na sredozemlju, tri su bile inine a ostale dvije talijanske; onda smo imali know how, a potom je misteriozno nestao. trebalo je nahraniti buljumente svih političkih opcija i udbaške lavove, tako da je na kraju ostao kostur sa malo mesa, kojega konačno ugrabiše mađari.
iz plinskih polja sjevernog jadrana dvije cijevi idu u italiju i hrvatsku, pola pola, a potom dolaze u hrvatsku gdje ga onda misteriozno dijele sa mađarima. ove bande koje su godinama pljačkale inu bi za par godina bp ili chevron bacile na koljena, za njih su kolumbijci dobrotvorna ustanova. da se vrati giljotina i da se ogovorni skrate za veleumne glave, za par godina bi bili norveška.
što se tiče hepa ni tu priča nije daleko, koliko se proizvede toliko pokradu. i tu bi zahvalna bila giljotina.
dvije nuklearke ili veće plinocentrale i mogli bi se držati za onu stvar, a neka siemens i ostali bjelosvjetski hoštapleri prave ventilatore po brdima, dobro će doći za rasvjetu kojeg sela i usput razgone ptice iz vinograda.

Tko je glasao

'Istjerati socijalizam iz ljudi'

Proračun predviđanja povećanja dugovne strane mjesečne bilance obitelji uslijed poskupljenja energije je besmislica u svakom smislu osim u manipulativnom političkom.

Tko je glasao

Ove histerične reakcije imaju zaista veze sa ZAMP

... (kako dolje usput spominje sm). Tamo se radilo o potpunoj laži, a cijela histerija, kao i protiv ACTA, bazirala se na hiperultraekstramega apsolutnom egoizmu: »Ja oću slušat glazbu besplatno! Jebe mi se za sve drugo!« Najodvratnije je naravno bilo umatanje u nekakvu brigu za opće dobro.

Isto imamo ovdje. Kao i prije nekoliko mjeseci, kad su neki urlali zbog povećanja cijene naftnih derivata. Uza sva blebetanja kako političari ne valjaju i vlada ne valja i ne brine o ajmemeni općem interesu, imamo estremističku apsolutizaciju osobnog interesa. »Ja oću besplatni benzin da se vozam!!! Pa neću valjda biciklom! Vlada ima da mi to omogući!!!!«, odnosno isto za jeftini plin i struju.

Kako sam pisao prije nekoliko mjeseci, zbog takvih bljuvotina odustao sam od društvenog aktivizma, čime sam se bavio 25 godina. Činjenica je - bio sam jednostavno kreten, stvarno sam vjerovao u nekakvu borbu za opće dobro.

S obzirom na totalnu egoističku fiksaciju našeg naroda, naši političari, iako generalno loši, bolji su nego što zaslužujemo. Otprilike za dvojku, dok je narod za jedinicu. Malo nas je, al' smo govna! (Ja nisam izuzet, samo što je jedinica meni iz drugih razloga.) Nešto o tome sam ipak i prije uočavao, npr. u tekstu u prosincu 2009, "Ekonomija kapanja": zašto zapravo ne želimo kraj korupcije.

Subvencije koje vlada Hrvatske daje za fosilna goriva su oko 15 milijardi kuna godišnje. Ovim mjerama, to se donekle smanjuje i ispunjavaju određeni preduvjeti za racionalnu energetsku politiku.

Tko je glasao

Zaboravio si ostaviti broj

Zaboravio si ostaviti broj žiro računa kako bi za ovaj nadahnuti tekst mogli političari i mafijaši uplatiti koju kunicu za društveni tvoj aktivizam...

Justice for all !

Tko je glasao

blago majci

http://www.index.hr/vijesti/clanak/stuart-p-green-quotskidanjequot-pirat...

"
"Moguć je pokušaj argumentiranja tvrdnje prema kojem vlasnik autorskog djela u takvom slučaju ostaje bez novca kojeg bi zaradio da je potrošač kupio i platio njegovo djelo. Ali takva pretpostavka ima dva osnovna problema. Prvo, ne možemo znati bi li korisnik kupio autorsko djelo da ga nije skinuo s interneta. Drugo, takav argument u startu pretpostavlja tezu koju pokušava dokazati - da je svaka krađa jednaka", tvrdi Green.
"
zanimljivo plin je u par zadnjih godina poskupio gotovo dvostruko; a proizvodimo ga gotovo 90%;

izjave o pozitivnom utjecaju poskupljenja struje su na razini tvojih prijašnih ingenioznih zaključaka; to reci penzićima koji provode zimu u hladnim stanovima i prisiljeni su se grijati na struju, imat će dilemu, da li kupiti kruh; struju ili termoizolacijsku žbuku. prosječna četveročlana obitelj koja se nekada smatrala srednjim slojem ovakvim divljanjem cijena ( koje će lančano dovesti zbog povećanja cijena energenata )dovedena je na rub siromaštva.
što se tiče "poticaja" trebamo svakako graditi više ovakvih centrala
http://www.poslovni.hr/vijesti/otvorena-najveca-solarna-elektrana-u-hrva...
goleme snage od čak 315kW ( dovoljna za oštrića i njegovo susjedstvo) po bagatelnoj cijeni od 600.000€.

Tko je glasao

Ove histerične reakcije imaju zaista veze sa ZAMP

... (kako dolje usput spominje sm). Tamo se radilo o potpunoj laži, a cijela histerija, kao i protiv ACTA, bazirala se na hiperultraekstramega apsolutnom egoizmu: »Ja oću slušat glazbu besplatno! Jebe mi se za sve drugo!« Najodvratnije je naravno bilo umatanje u nekakvu brigu za opće dobro.

Isto imamo ovdje. Kao i prije nekoliko mjeseci, kad su neki urlali zbog povećanja cijene naftnih derivata. Uza sva blebetanja kako političari ne valjaju i vlada ne valja i ne brine o ajmemeni općem interesu, imamo estremističku apsolutizaciju osobnog interesa. »Ja oću besplatni benzin da se vozam!!! Pa neću valjda biciklom! Vlada ima da mi to omogući!!!!«, odnosno isto za jeftini plin i struju.

Kako sam pisao prije nekoliko mjeseci, zbog takvih bljuvotina odustao sam od društvenog aktivizma, čime sam se bavio 25 godina. Činjenica je - bio sam jednostavno kreten, stvarno sam vjerovao u nekakvu borbu za opće dobro.

S obzirom na totalnu egoističku fiksaciju našeg naroda, naši političari, iako generalno loši, bolji su nego što zaslužujemo. Otprilike za dvojku, dok je narod za jedinicu. Malo nas je, al' smo govna! (Ja nisam izuzet, samo što je jedinica meni iz drugih razloga.) Nešto o tome sam ipak i prije uočavao, npr. u tekstu u prosincu 2009, "Ekonomija kapanja": zašto zapravo ne želimo kraj korupcije.

Subvencije koje vlada Hrvatske daje za fosilna goriva su oko 15 milijardi kuna godišnje. Ovim mjerama, to se donekle smanjuje i ispunjavaju određeni preduvjeti za racionalnu energetsku politiku.

Tko je glasao

Vrlo dobri potezi vlade

Poskupljenje struje bilo je nužno već prije par godina. Realno bi trebalo biti oko 50%, ali je shvatljivo da vlada nije to mogla odraditi odjednom. Još jedno ovakvo poskupljenje trebalo bi se dogoditi u slijedećih godinu dana.

Slično je za plin, s time da slijedećih godina treba očekivati i znatno veća poskupljenja, zbog neminovnog rasta cijena na svjetskom tržištu.

moja obitelj dobija zimi račun za plin u iznosu od 1200 kuna i jedna smo od štedljivijih obitelji u gradu
Kako molim?? Živimo li u istoj državi?? Kolika ti je obitelj i koliki stan? Deset ljudi i 300 kvadratnih metara????

Meni je račun zimi 500 kuna mjesečno za stan od 65 m2 i neracionalan sam, jer je kuća u lošem stanju, loša izolacija. Evo sad sam konačno skupio nešto novca, pa mogu izvesti neka poboljšanja, krov i zidovi u svibnju a podovi nadam se u rujnu, tako da slijedeće sezone grijanja računam da ću potrošiti manje u prostornim metrima odnosno kilovatima, a bit će toplije u stanu.

Da ne govorimo o današnjim stambenim standardima, o čemu je konačno i ova vlada nešto shvatila -. o tome sam nedavno objavio dnevnik Zgradarstvo: ključno područje za energetsku strategiju. Jedna od pozitivnih posljedica poskupljenja jest i to, da investicije u izolaciju i druge građevinske zahvate za smanjivanje potrošnje postaju isplativije. "Energetski neutralna kuća" standard je ka kojem Europa ide.

To je u sezoni grijanja (šest mjeseci), tijekom ljetne sezone skoro ništa, jer nemam bojler na plin (imam na struju - skuplje od plina po litri vode, ali nije racionalno mijenjati ispravan bojler dok radi). Postavio bih solarne kolektore, ali nažalost, krov mi je u sjenci.

Tko je glasao

buducnost

ne samo energetski ucinkovita vec i ekoloska gradnja !

ekoloska gradnja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Koji si ti neodgovoran građanin ;)

Kao prvo, koliko sam shvatila, sam živiš u 65 kvadrata što je više nego bahato, ali riješit će to porez na višak kvadrata, koji ćeš bez sumnje pozdraviti.

Potom, imaš bojler na struju, što je tek raspikućno i još javno izjavljuješ kako nije racionalno mijenjati ispravan bojler dok "radi", dok si s druge strane zagovornik termofasadnih radova, tzv. "Čačićevih toplih cigli", na račun poreznih obveznika - evo, jedan od prvih projekata već se realizira u LOVRANU, poznatoj sibirskoj lokaciji - http://www.business.hr/ekonomija/dobra-vijest-za-gradjevinare-zapocinje-.... I te zgrade još uvijek "rade", al' fala bogu, nisu se povodili tvojom logikom, nego Čačićevom, pa se idu malo zaogrnuti javnim novcem...

Kladim se da su ti i kućanski aparati daleko po abecedi, a kao odgovoran građanin pod hitno bi ih trebao isporučiti krupnom otpadu u propisano vrijeme, i nabaviti one razreda A+. Ona štedna žarulja koju imaš te ne opravdava ;)

Što se tiče izolacije kuće, slušaj dobar savjet - uloži pare u one trake, pa zadihtaj prozore i vrata, na pod stavi tepih, kupi si one tople vunene šlape, a fasadu mijenjaj ako ti je ova ružna ili se raspada, pa ugrožava ljude i okoliš, a ne zbog toga što te "žbuka" Čačić.

A Čačić, da je pametan, donio bi propis prema kojem bi svi novi javni objekti trebali biti "energetski neutralni", a na materijale koji to omogućuju dao bi subvencije i poticaje kojima bi se to isplatilo i privatnoj gradnji. Samo, kako bi onda nakrmčio svoje pajde iz građevinske branše, jer za drugu niti ne zna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Neodgovoran jesam, totalis. Ali ne zbog ovog. :)

Ima nas dvoje u stanu. Kako imam električni bojler, kojem nije istekao rok trajanja, nije ekonomično mijenjati ga plinskim sada.

Što se tiče "termofasadnih radova", ne podržavam ja Čaćića, nego on mene, odnosno stručnjake koje i ja podržavam (prvi put sam propagirao projekt "Hrvatska energetska kuća" još 1995., naime ubrzo nakon Oluje predložili su da se načela niskoenergetske gradnje uvažavaju pri obnovi kuća, što nitko nije slušao). To se inače radi u cijeloj Europi kao jedna od ključnih tema energetske politike. Nadavno sam imao dnevnik o tome.

Ovo tvoje jadno pjenjenje jer ti je osobno trenutni ministar antipatičan (osjećaj koji dijelim), jedna je od potkrijepa za moju tezu da imamo bolje političare nego što ih zaslužujemo. Država ulaže u projekte korisne za energetsku nezavisnost zemlje i zaštitu okoliša, otvaraju se radna mjesta, sve to nimalo eksperimentalno nego po modelu koji naprednije zemlje provode posljednji 20-ak godina. Dakle, priznajmo Vladi, da je to dobro, što god mislili o drugim stvarima! Ćaćić za koju godinu više neće biti ministar, a fasade će ostati.

Tko je glasao

Prema političarima ne gajim emotivan odnos...

dok ne zabrljaju. Taman posla da bih emocije rasipala na političare samo zbog toga što su političari.

Čačić će privremeno otvoriti nešto radnih mjesta i to upravo za one koji su i ostali bez radnih mjesta zbog megalomanskog građevinskog booma prethodnih godina - sad započinje još jedan novi potpuno isti, već dokazano propali ciklus.

Načelno, odgovorno zgradarstvo je važno (zbog čega sam i dala plus dotičnom dnevniku), međutim termofasaderstvo da bi se štedjela struja u količini, ali bi se plaćala skuplje pa se zapravo financijski ne bi štedjelo ništa je perpetuum nemobile koji je trenutno nebulozan i neodrživ za Hrvatsku, a pogotovo u smislu da je to najvažniji projekt oporavka gospodarstva, Čačićev new deal.

Ovo tvoje jadno pjenjenje pokazuje da su ljudi ovce koje mogu do beskraja podnositi striženje, pa te lijepo molim da ga javno ne iskazuješ, barem ne u moje ime.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Došlo je na moje ;)

Već sam jednom prilikom bila napisala kako bi bilo bolje da su u vlasti bilo koji ljudi pobrani sa ceste i nisam se baš posve zafrkavala. Sad je to i znanstveno dokazano: http://www.h-alter.org/vijesti/politika/nasumicno-izabrani-zastupnici

Zanimljivi su i članci linkani u ovom članku, a za ovu prigodu izdvajam:

"3. A stupid person is a person who causes losses to another person or to a group of persons, while himself deriving no gain and even possibly incurring losses."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zgodno, samo u članku se izričito kaže...

... ne SVI, nego samo dio.

Već sam jednom prilikom bila napisala kako bi bilo bolje da su u vlasti bilo koji ljudi pobrani sa ceste i nisam se baš posve zafrkavala. Sad je to i znanstveno dokazano: http://www.h-alter.org/vijesti/politika/nasumicno-izabrani-zastupnici
Stvar je zapravo zdravorazumska: imenovati na dio dužnosti ljude, koji znaju da neče biti ponovno izabrani, ne žele stvarati karijeru, ne moraju voditi predizbornu kampanju, ne moraju se udvarati raznim lobijima, pa će u većem stupnju razmišljati o dobroviti cjeline (optimum cjeline suma je suboptimuma djelova).

U ovom slučaju, međutim, mislim da bi učinak mogao biti taj, da bi već i ranije bila donesena odluka o povećanju cijena struje i plina, jer je to u interesu cjeline. S druge strane, također, još i prije bi se uvele opežne mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.

Artur Clarke u jednom svom romanu, koji se događa u 23. stoljeću, duhovito primjećuje da pri izboru za političke funkcije prvo treba eliminirati sve one, koji se dobrovoljno javljaju. :)

Slična logika sa skrivenim gospodarom svemira u "Vodič kroz galaksiju za autostopere".

Tko je glasao

Imaš i onu...

gdje svaki političar nosi specijalnu ogrlicu oko vrata... a na gradskom trgu postoji gumb... pa kad ga dovoljan broj nezadovoljnih građana pritisne...ogrlica - krrrbuuuum....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kvaka 22

I Kvaka 22 dolazi do sličnog zaključka kada glavni junak pita može li se izaći iz vojske ikako i dobije odgovor "Naravno, samo trebaš zatražiti obrazac na kojem izjaviš da si lud. No, svatko tko zatraži taj obrazac - po samoj definiciji - nije lud." :)

Vodič je možda najbolje opisao savršenog vladara svemira, slažem se :) Nije ni čudo da junaci, kada odlaze od njega, mirno zaključuju "Mislim da je svemir u dobrim rukama."

Tko je glasao

Bez obzira na broj kvadrata,

Bez obzira na broj kvadrata, ako ti je zimski račun samo 500kn, onda si ti onaj koji do sada nije plaćao ekonomsku cijenu.

Ista kvadratura, ali toplinski odlično izolirana kuća moje sestre "proguta" zimi oko 250 kubika za centralno, kuhanje i toplu vodu. Kubik kod mene košta 3kn pa ti vidi. Inina prodajna cijena je cca 2kn a ostalo je distributivna razlika komunalnog poduzeća.

Ti očito dobijaš jeftinije. Ili se griješ kao Eskimi.

B-52

Tko je glasao

Ja naravno plaćam istu cijenu kao i svi građani Zagreba

Ista kvadratura, ali toplinski odlično izolirana kuća moje sestre "proguta" zimi oko 250 kubika za centralno, kuhanje i toplu vodu.
Misliš 250 kubika mjesečno? Gledajući sezonu grijanja, 1500 ili nešto manje? Kuća 65 m2?

Radio sam svojedobno i detaljnije kalkulacije energetskih vrijednosti, koliko za metar stana i litru vode, koliko za svaki stupanj celzijusa, pa onda po različitim standardima što se smatra privhatljivim, sad sam već to pozaboravljao, pa bi mi trebalo više vremena da se podsjetim. Osobno ne grijem vodu plinom, za potrošnju tople vode ovisi koliko ima članova obitelji i koliko se često kupaju, pa to odbijemo, dobijemo koliko se potroši za grijanje prostora.

Onako odoka - mislim da se to ne može smatrati "odlično izoliranom kućom". Hrvatski propis definira da "niskoeneretska kuća" troši za zagrijavanje prostorija 40 kWh po kvadratnom metru površine tijekom cijele godine (kriterij prilagođen kontinentalnom dijelu, na obali bi trebalo biti manje). Energetska vrijednost metana je nešto više od 10 kWh/m3 (za teže frakcije prirodnoga plina nešto više), dakle za stan kakav razmatramo to bi bilo oko 250 m3 tijekom cijele godine. To još nije obvezujuća norma, ali ide se ka tome. Kvaka je naravno u investicijama u izolaciju, trostrkue prozore idr..

Istina, grijem se manje, 20 stupnjeva C mi je sasvim dovoljno. Jedan stupanj više znači, koliko se sjećam, u prosjeku 7% veću potrošnju energije.

Tko je glasao

Molim uslugu!

Ima li neka bolja varijanta od ove koju primjenjujem:

- preko dana, kada smo doma: 20 stupnjeva
- po noći, i kada nas nema u stanu: 15 -16, ili najviše 17 stupnjeva

Imam 63 kvadrata, također nas je dvoje, i račun mi je, mislim, nešto veći nego tebi, ali očito zato jer i vodu grijem na plinski bojler.

Ne kužim zašto bi za takvu kvadraturu račun bio 12oo kuna.

Tko je glasao

Nemoj miješati odlično

Nemoj miješati odlično izoliranu kuću i niskoenergetsku kuću. Koliko je uopće u Hrvatskoj ovih drugih?

No tvoja pak nije ni jedno ni drugo pa je logično da bi trebao trošiti više, odnosno da je ili mizerno tih tvojih 20 stuonjeva (možda samo kod termostata) ili moraš sjediti u zimskom kaputu sa šalom i rukavicama.

A možda vi u ZG imate jako jeftin plin. Kod mene bi za te novce dobio tek 170 kubika plina i mogao bi izigravati pingvina u 65 kvadrata tijekom zimskih mjeseci. Ili možda zagrijavaš samo prostoriju-dvije?

Inače, stupanj manje je 5% manja potrošnja a znatno utječe i kolika ti je razlika između dnevne i noćne temperature. Najviše plina se troši na zagrijavanje vode do 50 stupnjeva pa je važan i radni režim bojlera, odnosno da li se između ciklusa paljenja gorionika voda potpuno hladi ili ne. Ima tu još puno caka ali nije tema.

Tema je da se Vlada RH odnosi podcjenjivački prema inteligenciji građana a ako si vidio

B-52

Tko je glasao

Između šala, rukavica

i kaputa, te kratkih hlača, bosih nogu i potkošulje - postoje nijanse. :))

Rado bih uvijek izabrala ovu drugu krajnost (golu), jer mi je tako veći gušt. Ali si zimi taj gušt ne dopuštam. Boravim u kući toplo odjevena. Spavam u pidžami, a kada je žešće hladno, onda kao pidžama služi i deblja trenirka koja je samo za po doma.

Ujutro nije ugodno ustati iz kreveta u pothlađenom stanu. Zato ustanem 15 minuta ranije, uključim grijanje, i još se malo vratim u krevet.

A kad nikoga nema u kući, pa makar samo i na pola sata - snizim temperaturu na termostatu.

O tome niti ne razmišljam - to radim automatski, bez obzira koliko plin košta ili ne košta. Jednostavno, zašto bih plaćala više, ako mogu plaćati manje.

Mislim da štednja na taj način nije sramota. Nepotrebno rasipati - to je sramota. Kad vidim da mi dijete riba zube, a iz pipe za to vrijeme curi voda tutta forza - odmah držim bukvicu. Jer, zaista je glupo za jedno pranje zubi potrošiti, recimo, 10 litara vode, ako se zubi mogu oprati i sa pola litre. A za to je potrebno samo nekoliko puta više otvoriti i zatvoriti pipu.

Tko je glasao

@foma .. mora da si sa

@foma ..

mora da si sa Braca..

nije da sam shvatila po plinu, ali voda te odala..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

He, he,

ni blizu!

Ja sam Amerikanka! :))

Pričala mi jednom davno prijateljica, vrativši se sa duljeg boravka u Americi, ili Kanadi - ne sjećam se više, ali nije ni bitno:

Te zime došla nekakva kriza energenata. Vlada objavila narodu putem medija: narode, izračunali smo da ćemo se izvući iz problema ako svako kućanstvo, svi vi, snizite svoje termostate za jedan do dva stupnja.

Moja prijateljica, 'rvatica, nije se mogla čudom načuditi: sav narod to učinio bez pogovora!

Čudila se s pravom! Jer, da 'rvatska Vlada (bilo koja) to zatraži od 'rvatskog naroda - 'rvati bi odgovorili: "Ma, 'oćeš moj k.... da ti ja snižavam temperaturu!" I digli bi je za pet stupnjeva!

Nije li tako? A kud može otići takva zemlja nego u krasni k....!

Tko je glasao

A to brat 'rvat

radi po onom načelu oko kojega smo se nekidan prepirali s onom kolegicom. Naime, po načelu: "Moram zajebati državu gdje stignem!"

Hrvat teži tome da bude pametan. Tako je, uostalom, sa svim narodima i rasama. Međutim, za razliku od drugih naroda i rasa, Hrvat misli da mu je najpouzdaniji način da ispadne pametan taj da - zajebe državu gdje stigne!

"Ako učinim bilo što drugo, mogu ispasti glup, tu nikad ne znaš! A ako zajebem državu gdje stignem - tu mi je zagarantirano da ispadam pametan!"

Tko je glasao

Naravno,

ta amerikanska poslušnost glede temperature u stanovima ima i svoju mračnu stranu.

Bijedni, poslušni Ameri, na primjer, nemaju muda ustalasati zemlju u borbi protiv rasizma, ili u borbi protiv rata u Vijetnamu, nemaju muda naći dva novinara (a kolika zemlja!) da uz osobni rizik otkriju aferu nakon koje prezidentu neće preostati drugo nego da odstupi.... itd.

Za razliku od njih, mi, samosvojni 'rvati, ponosni i dostojanstveni, nikad nismo otkucavali i surađivali sa UDBA-ma i sličnim organizacijama. Zato su one i propale. Nije se skupilo dovoljno, ni unutarnjih, ni vanjskih suradnika....

Sve to dolazi iz jednog uzroka: termostata u stanu!

Tko je glasao

A prijatelj mi Mujo

nastrado u saobraćajki, pa mu morali odrezati komad one stvari. Kad se razbudio iz narkoze, ja mu onako ufino rekla šta su mu učinili. A Mujo mi kaže: "De, bona, digni plahtu i pogledaj šta piše na njemu!" Pogledam ja. "Mujo, piše: olja!"

A Mujo se uhvati za glavu i zaplače: "A pisalo je: Pozdrav iz Grubišnog Polja!"

Tko je glasao

Pa kad sam

tako saznala što mi je prijatelj Mujo imo napisano na onoj stvari, odma sam otišla u UDBU i to prijavila. Ne samo zato što je bilo napisano "Pozdrav iz Grubišnog Polja", što je sigurno neka indikacija, nego i zato što mi je Mujo prijatelj, a to je još veća indikacija.

Tko je glasao

bla bla

Boriš se protiv rasizma nakon što ti je zemlja izmislila rasizam.
Boriš se protiv rata u Vijetnamu nakon što si ga pokrenuo (i mirno otišao u njega).
Boriš se protiv afere predsjednika... dakle, izabrani predsjednik je napravio aferu.

Hrvati imaju i Tita i Pavelića i Matiju Gupca i Miroslava Krležu. Prema tome - svaka rečnica tipa "Hrvati rado krado" i slično je totalni stupidarij, poopćavanje i proseravanje i stavljanje sebe "iznad TIH Hrvata".

Koliko si ljudi otkucala UDBI?

Tko je glasao

dragi Amerikanci...

... ušli smo u rat s Japanom, molimo prokažite sve Japance u susjedstvu... kako bismo ih... koncentrirali...

Živjela Hrvatska

Tko je glasao

sto je je.. meni je tam bilo

sto je je.. meni je tam bilo malo zimnjikavo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Eto vidiš! :))

Ja tamo nisam nikad bila, bogu hvala....

Tko je glasao

pa kaj bus i isla, kad ti je

pa kaj bus i isla, kad ti je doma kak vu amerikama

:)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Znaš kaj...

vidi se ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

vic...

... sjede Hrvat, Bosanac i Srbin u vlaku... ne znam kako vic ide dalje ali znam da ih je Srbin sve nadmudrio...

Bokte, pa ti si puna stereotipa - da je to čudovišno. Daj molim te prestani sa rečenicama tipa "Hrvat bi rađe ovo, Hrvat bi ono" - ma tko si ti da govoriš u ime jednog naroda ili da tako generaliziraš.

Tko je glasao

ili tri .. ili nista..

ili tri .. ili nista..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nema smisla dalje ići u detaljnu diskusiju

Ima niz raznih graničnih vrijednosti za ukupnu potrošnju. Naravno, "niskoenergetskih kuća" kod nas ima malo (a slijedeći stupanj je "pasivna kuća"). No dozvoljene granične vrijednosti za nove gradnje stalno se smanjuju (druga je priča da je kod nas, kad ljudi često sami grad,e to teško provesti, ne stavi ni žbuku...) "Energetska obnova" starih zgrada je pak slijedeći važni korak, to treba raditi i tu Vladu treba pohvaliti, da je nešto pokrenula, a ne odmah galamiti "ne će od toga biti ništa", "samo nas kradu" itsl..

Ne znam kolika je prosječna vrijednost potrošnje za grijanje kod nas, ima tih podataka i procjena, ovisi i o tome koliko soba ljudi griju idr..ima nekih analiza o tome, vjerojatno ne dovoljno - nemamo naprosto dovoljno ljudi koji se temom tako vitalnom za strategiju razvoja bave.

Slažem se s nekoliko ljudi dolje, Hadži je najjasnije mislim rekao, da je taj podatak o nekakvom "prosjeku" vjerojatno točan, ali nije relevantan, i da se Vlada nije trebal s time zavitlavati, nego jednostavno braniti odluku o poskupljenju. Ljudi jesu egoisti, tako reagiraju "na prvu loptu", hoće jeftino ono gdje država utječe na cijenu (osim naravno kad oni prodaju, kao seljaci), ali ipak, ako im se objasni da neprosto nizak nivo nekih cijena nije održiv, gunđat će, ali prihvatiti. A možda, s vremenom, tjiekom desetljeća, čak i pomisle da i sami nešto mogu napraviti umjesto da se samo deru, gunđaju i ogovaraju.

Mislim da, umjesto da ljudi galame kako hoće jeftino, trebali bi razmišljati kako smanjiti svoju potršnju. Ja potrošim za grijanej 1000 kubika godišnje, to je četiri puta više od "niskoenergetske kuće", ne mogu ipak samo reći da je problem vlade da mi osigura jeftin plin (struju, drva, što već), a ja mogu mozak na pašu.

Političari se ipak moraju koliko-toliko truditi da nešto korisno za društvo naprave, dok se velika većina običnih ljudi ne trudi nimalo. Zato i kažem, da naši političari bolji, nego zaslužujemo. Sve na niskom nivou, naravno - dvojka i jedinica. :(

Tko je glasao

Otkuda ti ideja da "ljudi

Otkuda ti ideja da "ljudi hoće jeftino"?

Zašto misliš da se ne radi o recimo tome da ljudi ne žele da se više poskupljenjima financira kriminal, korupcija i neracionalno poslovanje državnih i javnih poduzeća?

Jednako kao što će svoje građevinare zaposliti na fasadizaciji, Čačić je mogao krenuti u obnovu mreže u kojoj su gubici negdje od 20-40% (danas je neki energetičar malo o tome). Pa poskupljenje nije moralo biti toliko.

Pa je mogao još štošta, no za štošta treba htjeti, znati, plan i vrijeme.

Zato im je lakše posegnuti za poskupljenjima bez da se takne u višedesetljetne neracionalnosti, kriminal i korupciju.

B-52

Tko je glasao

Jednako kao što će svoje

Jednako kao što će svoje građevinare zaposliti na fasadizaciji, Čačić je mogao krenuti u obnovu mreže u kojoj su gubici negdje od 20-40% (danas je neki energetičar malo o tome). Pa poskupljenje nije moralo biti toliko.

linic u interviewu u magazinu jutarnjeg lista to i najavljuje:

HEP vec za mjesec, dva moze krenuti sa investicijama u dalekovode.

sto, opet, ne mijenja cinjenicu da su u hrvatskoj plin i struja osjetno jefitiniji nego li u drzavama clanicama EU, cije su prosjecne place nize od hrvatske.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzi .. znassto je u toj

@hatzi .. znassto je u toj prici strasno?

to sto ce HEP dignuti kredite koje ce vracati tako da ce na jesen jos poskupjeti struja, pa ond amalo kasnije jos malo itd..

i cijelo to vrijeme nece nitko voditi brigu o racionalizaciji poslovanja samog HEPa.. nece semaknuti visak, nesposobni.. sponzorirati ce se neki klubovi.. itd itd..

i u biti ce se nastaviti lose poslovanje .. i u biti ce se nastaviti sa "klasom" bez odgovornosti na tudoj grbaci.. i u biti ce se nastaviti sa javnim zaposlenicima koji ce nesto odlucivati a bez ikakve odgovornosti, koji ce imati svoja prava, mala ili velika..

gradani i firme ce placati te orgije kroz potrosnju.. sto pofali pokrivati ce se iz budzeta, kreditima.. i na kraju ce se HEP prodati jer neracionalno posluje.. a dugovi ce ostati..

eto, to je katastrofa ove vlade... ono sto je lose, idiotski, glupo ..

naprosto nista od teskih odluka nisu donjeli vec samo glupe odluke.. koje ce rezultirati jos glupljim i jos tezim zavrsetkom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u potpunosti se slazem da

u potpunosti se slazem da ovaj potez mora slijediti racionalizacija poslovanja HEP-a (i ostalih slicnih kompanija), koja cak nuzno ne mora rezultirati otpustanjima, vec je moguce visak radnika uposliti razvojem i ulaganjem u razvoj (poput racionalizacije gubitaka na transportnoj mrezi), cime se, em cuvaju radna mjesta, em povecava produktivnost, em smanjuje uvoz energije... no ako to ne uslijedi, onda je Vlada definitivno promasila, i stopu rasta BDP-a od 0,8% moze samo sanjati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hazi .. ovo je katastrofa od

@hazi .. ovo je katastrofa od greske

ovaj potez mora slijediti racionalizacija

poskupljenje je smjelo biti tek nakon rekonstrukcije poslovanja.. i tek tada bi se znala stvarna ulazna cijena i tek tada mozemo razgovarati o isplativosti ulaganja i u kojem iznosu i u sto..

ovo sto sad rade, poskupljenje bez racionalizacije je suluda metoda (kao i ostali potezi liniceve prcije od ministarstva) koja na nasilan nacin zeli puniti budzet i ama bas nista drugo..

jer mi za par dana pocinjemo placati dodatno sve jebivjetre u managementu, svo lose organizirano poslovanje itd.. i ama bas nista drugo..

meni je naprosto dosta, a vjerujem i velikoj vecini .. placanja nesposobnih i punjenja budzeta raznim haracima koji iscrpljuju bez konca i kraja da bi se vladajuci i dalje mogli jebivjetrirati..

vrijeme i mjesto je vazan faktor u ekonomiji, a posebno u politickoj ekonomiji..

normalni i razlozni politicari bi prvo racionalizirali poslovanje i vec tim bi ostvarili kapital potreban za odrzavanje i inovaciju, za pojeftinjenje energenata gospodarstvu kako bi potaknuli investicije i zaposljavanje a TEK NAKON TOGA bi struja smjela drasticno poskupjeti..

sto i ne bi bio neki problem jer bi nas puno vise radilo i proizvodili bi puno jeftinije..
ovako su ovo sto sam zadnje napisala naprosto sprijecili u zecetku.. i ja nemam sto drugo za reci nego da su idioti bez skrupula u svojem neznanju i nemaru.. pogotovo onaj dio koji bi trebao koordinirati i vremenski uskladivati poteze i zakone ove nove vlade..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kratki rezime

U ovih nekoliko mjeseci poskupilo je:

-gorivo
-voda
-javni prijevoz
-PDV
-struja
-plin

Cijene rastu. Kuna pada. Broj nezaposlenih raste. Smanjen je proračun za zdravstvo i školstvo.

Svi "bolni rezovi" su prvenstveno udar na već ispražnjene džepove građana. Sve su mjere usmjerene isključivo punjenju proračuna.

Jesam li nešto zaboravila? Je li još uopće išta ostalo?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

poskupljenje je smjelo biti

poskupljenje je smjelo biti tek nakon rekonstrukcije poslovanja..

buduci je to poskupljenje trebalo ici prije dvije godine, pa se jos sada pomaknulo za par mjeseci da prodje zima, sumnjam da su imali luksuz za daljnje cekanje


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

za luksuz cekanja ciscenja

za luksuz cekanja ciscenja javne i drzavne uprave, kao i takvih poduzeca..

prvo se nisu potrudili da pozure izbore ..

zatim se nisu pripremili za akciju nakon izbora ..

a sada jos cekaju da im osvanu ..

novi izbori ..

kako se ne bi trebali previse truditi, stvarno raditi i konacno poceti rjesavati probleme tamo gdje su nastali..

lakse je prvo unistiti svaku mogucnost oporavka, onda nece biti ni potrebe za daljnjim radom..

eto, tako ja vidim posljednje aktivnosti Vlade koja se odlucila pokrenuti.. konacno.. samo na krivim potezima u krivo vrijeme..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

He, he, i sad bi trebali biti

He, he, i sad bi trebali biti zahvalni Milanoviću što nas je poštedio zimskih računa?

Samo, ne može li se istom logikom ustvrditi da je racionalizaciju poslovanja i rješavanje korupcije i kriminala u javnim poduzećima također "trebalo riješiti još prije dvije godine"? Pa jednako tražiti da se prvo to riješi.

Naravno da da.

Ali to vrsnim PR-ovcima iz Kukuriku tabora izgleda nije palo na pamet.

sumnjam da su imali luksuz za daljnje cekanje

A ja se, vidiš, grozim spoznaje da su si za ovo što je stvarno trebalo napraviti prvo, najmanje dvije godine ranije, ipak uzeli luksuz da pričekaju "još malo".

B-52

Tko je glasao

mislim da bi bilo bolje da ih ne branis..

prakticno je nemoguce obraniti tu i toliku kolicinu nemara i nesposobnosti..

popis vidi kod @Bigi u komentaru..

princip je za sve navedono isti

nasilno punjenje budzeta od strane vodecih vladajucih koje ubija ili ce uskoro zatuci vecinu punioca, zato sto je naprosto blesavo tolike krave poklati radi snice ..

u zagrebu su sva poskupljena po istoj logici vec obavljena.. sad se to samo "diglo" na visi "nivo" ali razlozi nisu nista manje idotskiji sto vrijedi i za sluzbena objasnjenja neophodnosti tih poskupljenja..

@hatzi.. mislim da su presli granicu i da je danas stvar zdrave pameti ne pokusavati opravdati ih jer ovo sto rade je jako jako lose..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uostalom prvo moraju

uostalom prvo moraju odgovoriti da li ce udovoljiti zahtjevu eu-velikana za radvajanjem

distribucije od proizvodnje

jer ako to misle raditi onda se uopce ne treba investirati da bi vracali te kredite.. a oni prodali bud zasto ono sto vrijedi nakon razdvajanja a nama kao drzavi ostavili minus..

dakle Da li misle razdvajati HEP?

ako misle netreba investirati.. nek to radi onaj tko ce kupiti..

ionako ce propasti nakon razdvajanja i jedan i drugi segment HEPa..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

O zabognjie mile!

uostalom prvo moraju odgovoriti da li ce udovoljiti zahtjevu eu-velikana za radvajanjem distribucije od proizvodnje
Nažalost, stalno iznova padam u grešku da zamišljam kako ljudi, koji onako s Olimpa vlastite pameti i moralnosti arbitriraju kako ništa ne valja što radi Vlada, što radi HEP, što rade tete u vrtićima itd., imaju bar nekog elementarnog pojma o tematici! A ne samo pričaju onako napamet kako svi ONI ne valjaju.

Ajme stvarno dramatično pitanje, totalno puno neizvjesnosti DA LI RAZDVAJATI DISTRIBUCIJU OD PROIZVODNJE???? (A što je s prijenosom!!!???) Ma fakat, evo stvarno čudno kako se to pitanje sad najednom iz čista mira postavlja, ne, nije se o tome pričalo još 1980-ih, ne uopće... Neeee, ni slučajno nikakve organizacijske promjene u HEP-u nisu napravljene u posljednji 20 godina... :((((( Pa prema tome, jeli, nema potrebe ni priviriti malo na web site HEP-a da se osnovne stvari vide...

Tko je glasao

Ma fakat, evo stvarno čudno

Ma fakat, evo stvarno čudno kako se to pitanje sad najednom iz čista mira postavlja, ne, nije se o tome pričalo još 1980-ih, ne uopće... Neeee, ni slučajno nikakve organizacijske promjene u HEP-u nisu napravljene u posljednji 20 godina... :((((( Pa prema tome, jeli, nema potrebe ni priviriti malo na web site HEP-a da se osnovne stvari vide...

HEP svake dvije godine doživi novu "reorganizaciju" (u vidu promjene imena i zabavljanje oko prebacivanja radnika i bodova...) i otvori malo , malo nove račune i zatvori neke stare. NA te troškove se potrošilo namanje 10-tke milijuna kuna , a da se nije ništa reorganiziralo osim što si prebačen i HEP d.d. u HEP d.o.o pa u HEP ODS d.o.o. Glupost koju rade turbo budale i "stručnjaci koji nemaju veze sa vezom , a kada se nađe još stručnjak ko ti pametovati i od pametovanja se uvali u neki posao u HEP to dođe ko šlag na tortu...

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci