Tagovi

Velik brat iJabuka

Na HTV se odnedavna vrti jingle u kojem se reklamira mlađašan ženik, pristale dinaridske fizionomije (doduše nespojive sa zadanom "modni mačak" metroseksualnom frizurom) koji se odziva na ime Jabuka, Ivan Jabuka.

Javnosti je postao poznat kao glavni nametnuti kadar uredništvu vijesti HTV-a, što je dovelo do disturbancija unutar istog.
Široj javnosti je pak postao poznat po ljigavom kvazi-intervjuu sa premijerkom (u opozivu), o kojem više ne bih trošio riječi.
Što čini potrebu da se ovaj bezličan, nezamjetljiv i neinteresantan kadar, nameće javnosti poput nove zvijezde Super-Talent-Star-Šoa?
Nadalje:
Koliko košta reklamiranje Jabuke u top-terminima televizije, koju financiramo skupom pretplatom?
Napominjem da ovdje nije riječ o "Jabuki, novinaru", "Jabuki, uredniku HTV-a", "Jabuki, zetu tajnice Jadranke Kosor"...
...već samo - "Ivanu Jabuki". Ivan Jabuka privatno, novi medijator svega bitnog valjda.
Bez emisije i identiteta, ali sa utrženom sinekurom.
TRAŽIM DA SE IVANU JABUKI (PUNICI, JACI, WHATEVER) NAPLATE TROŠKOVI SNIMANJA I PRIKAZIVANJA PRIVATNOG JINGLEA.
U situaciji kada tvrtke nemaju resursa za bazično reklamiranje/obavještavanje o svojoj djelatnosti, na ego-trip nekog fićfirića troše se milijuni!

Vizualno, uradak izgleda kao lgbt-trash-remake Big Brothera (ne RTL-ovog već Orwellovog: http://www.imdb.com/title/tt0087803/).
U nedostatku vizualne kulture, jingle-makeri (odn. naručioci) ne poimaju da je nedorečeni jingle tek prva polovica arhetipa, a nastavak je ono što je Apple učinio 1984 (da, Apple je postojao i prije iPada i Jabuke iPhonea):
http://www.youtube.com/watch?v=HhsWzJo2sN4 odn http://youtu.be/HhsWzJo2sN4
('"1984" Apple Macintosh Commercial, 22.1.1984.)
Nevjerojatno je pak da kadrovi trčećih specijalaca pod vizirima kaciga i pancirkama koji brane velikog brata djeluju identično onim snimljenim danas u Zagrebu! 1984. je to bila fantastična distopija, 2011 realnost. Razlika je pak u tome što današnje jabuke ne znaju prebrojati prosvjednike. Doista, čak se i policija počela ispričavati zbog svojih ridikulozno minoriziranih brojki. Ali ne i jabuke, niti iJabuka.

Ništa se tu pak ni od Jubito-fenomena nije naučilo:
Logičan je medijski slijed domaći remake na Youtube-u, i već sad predviđam da će se takav vrlo brzo desiti, upravo kao bumerang bahatoj vladajućoj garnituri i kadrovima. Fejsbuk aktivisti, iJabuka vam je sâm otvorio vrata HTV-u!
To nam neće vratiti potrošeno vrijeme i novce... ali, kao i prosvjedi, nek' bude kao opomena svim budućim bahatim kadrovima na poziciji.

Forsiranje Kulta ličnosti, čak i ako je riječ o uzaludnom pokušaju forsiranja neperspektivnog, institucionalnog činovnika, nedopustivo je u XXI stoljeću, u demokratskom društvu na JAVNOJ televiziji. Tita, Enver Hoxhu, Staljina i Hitlera smo (nadam se) prerasli.

Upozoren sam da je u "promo-kampanju" kulta ličnosti uključena i mlada poslušnica gdična Sandra Križanec, koja do sada osim relativno ugodne vanjštine, tek povremeno poremećene krutim facijalisom i odsustvom prirodnog osmijeha, nije uspjela iskazati novinarsko-uredničke vrline.
Mlada (a već) teta Sandra doduše, nema motoričko-operativnih problema pa može u normalnom ritmu pročitati tekst sa blesimetra za razliku od (također feštanog) kolege Igora Duića.
Oh da, nema govornu manu (osim neiritirajućeg lagano provincijalnog naglaska), što je donedavno valjda bila (nadam se da više nije) karakteristika potrebna za čitanje vijesti na HTV-u (e moj Đuzele).
Međutim, starmala Sandra bez treptaja okom ili pak facijalnog grča čita (ili pak i smišlja) i budalaštine koje nam vladajuća-garnitura-u-odlasku pokušava servirati kao činjenice.
Hebragovštine su, doista, postale prepoznatljivost ove mlade stare tete, koja barem naizgled ne djeluje toliko intelektualno inferiorno da ne bi bar posramljeno spustila pogled kad čita partijske uratke.
Putevi su božanskih sinekura na HTV-u nepoznati. Nije na nama da sudimo što kadrovi dobivaju za uzvrat dobrovoljnoj amputaciji kičme, kičmene moždine, mozga...
Yakuze odsijecaju prst. Ali oni su ipak neformalna organizacija; HRT je legalna, društvena organizacija koja pak dopire u svaki dom, stoga je njihova moć još veća. A amputacija uvjetovanija.
I želja za napredovanjem opravdanija. I siguran sam da je popločana dobrim namjerama.

To što se (bes)perspektivni kadrovi na dalekovidnici stavljaju u službu Partije u silasku, nije neka novina.
U krajnju ruku, imamo Čuljak koja besprizorno prkosi fizikalnim i društvenim zakonima: stameno postoji usprkos svim mogućim skandalima koji vise za njom.
Zloverku nema smisla ni spominjati: Lap-dance na ministru, bacanje u vodu usred prijenosa... tek je odvraćanje pažnje od sukusa problema.
Kako mi se čini, čak i da Dnevnik (ponovno!) kasni, a prvi kadar bude Čuljak s bijelim brkovima i hrpicom kokaina na desku, i dalje bi na ekranu bivstvovala kao provjereni, bogom dani kadar koji nam treba objasniti sve što ne bi smjeli sami shvatiti.
Vjerojatno postoji "civilizacijski" partijski adeze-esdepe konsenzus oko npr. Čuljak, a za primjer ostalim "kadrovima", kako je uvijek dobro odreći se vlastite kičme i instalirati analno vladajućoj stranci | vladajućoj mafiji (ako tu više i postoji distinkcija).
Na kraju krajeva, imamo Silviju Luks na vrh kolača koja je tu valjda da podeblja navedeno.

Međutim, dalekovidnica je upravo otišla korak dalje (a sve to na naš trošak): Sad se reklamira KADAR, bez onog: vojnik ha-de-zea; perspektivni urednik; budući astronaut; whatever.
Naprosto, ono: Tu sam, vi to plaćate, lijep sam sebi i svojoj punici, fuck you all, nemeretemi ništa.
Nema više ni elementarnog intelektualnog truda oko predumišljaja zločina: Vi ste moje žrtve, a mi smo tu da vas j*****, nemamo se zašto skrivati, gledajte nas i zapamtite!
Ono, Gadafi je to suptilnije radio.

p.s.
Ako Jabuka doista ima uredničkih ambicija, predlažem mu novi un|reality show: MIJENJAM VLADU.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci