Tagovi

Veleizdaja Ustavnog suda RH

Prema čl. 340. KZ-a RH-e veleizdaja je ugrožavanje ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske. A upravo je i ta konstatacija sadržana u optužbi ministra Orepića da je US postao problem nacionalne sigurnosti svojim činjenjem i nečinjenjem u zadnjih 10-15 godina...
Pravosudni niz rušenja slučajeva koji su Hrvatskoj bili referenca za ulazak u EU jer su svjedočili da smo doista odlučni obračunati se s korupcijom, pa smo zatvorili famozno Poglavlje, ozbiljno je pokrenut početkom godine. Tada je Ustavni sud (i to nakon četiri godine) u slučaju Branimira Glavaša osuđenog za ratni zločin djelomično ukinuo osuđujuću presudu. Politička i pravna javnost negativno je dočekala i odluku ustavnih sudaca kojom su intervenirali u odluke o istražnom zatvoru zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Spomenutom nizu valja dodati i činjenicu da su se neki predmeti koji su prilikom njihovog otvaranja ukazivali na konačni obračun s političkom korupcijom, a radi se o suđenju u aferi Podravka gdje je kao jedan od aktera naveden bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, potom aferi kamioni gdje glavnu ulogu ima bivši ministar obrane, a potom unutarnjih poslova iz Sanaderove vlade, Berislav Rončević, te bivšem ministru policije Ivici Kirinu koji se po podacima USKOK-a pokazao široke ruke u aferi Fimi-Media, izgubili u brojnim danima sudskih rasprava, vraćanjima na popravak, procesnih radnji, rokova, žalbi i drugih stvari koje obični građanin ne može razumjeti. Snažan dojam da sve polako ide dovraga potkrijepila je i nedavna odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuta presuda u slučaju Sibinj. Radi se o korupcijskoj aferi kojom je, po presudi prvostupanjskog suda, općina Sibinj oštećena za 52 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna. Osuđeni su bili general Mladen Kruljac, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, poduzetnik Ivan Rimac i drugi
Kažnjavanje za ratno profiterstvo tipa Čermak & Co, te kriminal u pretvorbi i privatizaciji je praktično zaustavljen. Ukidanje presude Ivi Sanaderu za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi upravljanje Inom preuzeo MOL, te za uzimanje provizije u kreditu što ga je Hypo banka koncem rata dala Hrvatskoj za gradnju veleposlanstava, za jednu od glavnih posljedica ima suspenziju ustavne odredbe o nezastarijevanju ratnog profiterstva. Kad pak govorimo o Sanaderu, u pravno-političkim krugovima najavljuje se i rušenje nepravomoćne presude u aferi Fimi-Media - kraljici svih korupcijskih afera u sklopu koje je u prvome stupnju osuđen i HDZ kao politička stranka.
U visokim krugovima pravosuđa se spekulira o 5 mil € kojim je US podmazan za rušenje presude Sanaderu a koja je definitivno pomogla gubitku arbitraže s MOL-om. To je samo 15-20 mlrd direktne štete RH. Daljnjih 15-20 mlrd Kn štete po ekonomski sustav RH predstavlja proglašenje US-a nenadležnim za ocjenu ustavnosti međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom čime je očito US drastično povrijedio čl. 5. i 128. Ustava jer pod ostale propise nije priznao međunarodne ugovore čime je iste izdigao iznad Ustava a što direktno proturječi navedenom čl. 5. Ustava koji određuje da svi zakoni i propisi koji sačinjavaju infrastrukturu Ustavnopravnog poretka RH moraju biti suglasni ustavu ili su u suprotnom ništavni...

Dakle, na djelu je rabota US-a protiv Ustava RH a da sve institucije to ne žele vidjeti tj zabijaju glavu u septički mulj, a ceh plaćaju pokorni građani.
A o kriminalnim rabotama pojedinih konkretnih likova u US-u da i ne govorim...

Koju perspektivu imaju novorođeni u zemlji svojih "korumpiranih otaca"!

Tagovi

Komentari

Sve manje ili više stoji kada

Sve manje ili više stoji kada je riječ o Ustavnom sudu RH o radu kojeg malo tko osim njih samih ima dobro mišljenje, ali je činjenično netočno da bi ustavna potvrda presude Sanaderu mogla poslužiti kao temelj za pozitivnu odluku Arbitražnog suda. Odnosno, ne stoji da je poništenje presude Sanaderu bilo temelj, dakle presudno, za gubitak arbitraže.

Kao što je javnosti dobro poznato usprkos spinu iz HDZ-ovih krugova na koji su nažalost nasjeli mnogi, upravljačka prava MOL-u, nesrazmjerna vlasničkom udjelu mađarske kompanije, dala je Vlada RH, a ne premijer Ivo Sanader osobno pa presuda njemu po logici stvari ne čini ništavnom odluku Vlade RH.

Prema Zakonu o vladi, što je također kristalno jasno, glas prvog ministra, odnosno premijera je jedan od mnogih i ima vrijednost "1", kao i glasovi drugih osamnaest ili koliko je tada već bilo ministara i ministrica.

Naivno je bilo očekivati da bi međunarodno arbitražno tijelo uzelo u obzir hrvatsku "sprecifičnost" koju čini beskičmenjaštvo i posvemašnje otsustvo "svojeg ja" članova HDZ-ove vlade, kako ondašnje, tako i kasnijih.

Drugačije bi bilo jedino da je bilo koji hrvatski sud pravomoćno utvrdio da je natpolovični broj hrvatskih ministara primio mito u kom slučaju bi presuda uistinu mogla poslužiti kao krunski dokaz u arbitraži.

Međutim, kako su za hrvatsko pravosuđe čisti svi ministri koji su podigli ruku za prepuštanje Mađarima svih upravljačkih prava, a možda kriv jedino Sanader, nije bilo osnova za to da Arbitražni sud utvrdi drugačije i eventualno poništi svih osamnaestak glasova vrhovne hrvatske izvršne vlasti.

Pravna je to abeceda dobro poznata svima koji barem ponešto znaju, a spinove koji imaju za cilj oprati "najdomoljubniju hrvatsku državotvornu stranku" smjestimo tamo gdje im je mjesto, u smeće.kojim se trebaju baviti jedino strogo kontrolirani mediji, dok bi se svi drugi trebali baviti isključivo činjenicama i na logici i zdravom razumu zasnovanim argumentima.

Nije dakle kriv Sanader, nego tadašnja vlada koja je i ustupila MOL-u upravljačka prava.daleko veća nego su mu pripadala prema njegovom udjelu u vlasništvu INA-e. ..

B-52

Tko je glasao

Ustavni sud neustavno pokušava biti 4.stupanj sudovanja

Namjera dnevnika nije bila ulaziti u sadržajni meritum srušenih presuda a koje su zato bile uzrokom pravnog kaosa koji sada caruje već ukazati na političku odgovornost ukupne države koja je dozvolila da si US dodijeli prerogative koji mu po Ustavu ne pripadaju i tu je Petra dolje u pravu kada proziva sve političke elite od 90-tih naovamo za urotu protiv vlastitih građana.
Nigdje ne stoji moja tvrdnja da je samo presuda Sanaderu bila baza odluke arbitraže međutim da je poslužila kao manjak hrvatskih dokaza o koruptivnom djelu - nedvojbeno jest.
U ostalim konstatacijama podržavam tvoj stav...
Ali ponovo skrećem pozornost na krik Orepića o sigurnosnom po državu problemu Ustavnog suda (bez obzira jel podnio prijavu il ne!!!) čije kako činjenje tako i nečinjenje je u zadnjih 15-tak godina prouzročilo direktnu financijsku štetu društvu od preko 30 mlrd Kn.
O posrednoj šteti nikad nećemo ni saznati!!!

A za nagradu dobivaju sulude otpremnine i dužnosničke mirovine.

Tko je glasao

Licemjerje i dvostruki kriteriji daleko su opasniji od svega

http://pollitika.com/ustavni-sud-rh-treba-ukinuti-jer-je-politicko-a-ne-...

Orepićev krik je krik licemjera koji iste kriterije koje bi primjenjivao na druge (ustavne suce), ne želi primijeniti na sebe (u svakoj normalnoj državi odavno bi bio smijenjen, ili sam dao ostavku, nakon GRIZLI-ja i afere "Terenac moj prvijena" i afere sa zlatom) i svoje MOST-aške grješne drugove.
Po kriterijima koje navodi za ustavne suce i sam bi odavno odlepršao, a i mnogi njegovi MOST-aši.

Recimo sada bi odlepršao Petrov, Bulj i ostali koji su aferom Arbitraža oštetili RH za milijarde dolara!

Ali, svi vi koji sada pišete protiv US, ste plejeskali što je narodni referendum neustavno zapriječio hrvatskim gađanima.

Upravo to licemjerje i dvostruki kriteriji daleko su opasniji od samog US.

Tko je glasao

Širiš laži, jer SDP, Račan, Jurčić, Linić, ..krivi su za INA-u

Vesna Balenović o prodaji INE

Vesna Balenović o INI:

U svojoj prvoj reakciji udijelili ste lekciju Peđi Grbinu oko grijeha SDP-ovaca kada je u pitanju Ina.

"On je u to vrijeme još bio tinejdžer, pa očito zaboravlja da je upravo vodstvo SDP-a na čelu s Račanom, Linićem i Jurčićem postupilo krajnje neodgovorno prodajom prvih 25 posto Ine. Prodali su jedno nacionalno bogatstvo, obiteljsko srebro, a da to uopće nije bilo potrebno. Kada su u to doba pitali Linića zašto prodaja INA-e, on je rekao da za to nema potrebe, ali da su htjeli eto malo naučiti od boljih ljudi iz Europe, odnosno zapadni način poslovanja.
To nas je naukovanje stajalo jako puno novca. Svi znamo da je INA vrijedila preko 25 milijardi dolara. Tu su bila uključena i polja u Siriji, kao i sva rudna bogatstva kojima smo raspolagali. Oni su poklonili INA-u za 505 milijuna dolara, vrlo sitan novac. To je za mene bio čin veleizdaje, što dobar dio hrvatske javnosti zaboravlja.

"Mislim da sam jedina osoba u Hrvatskoj koja sve zna što se tiče INA-e. "Grijeh SDP-a i HNS-a je neviđen i u odnosu na HDZ-ov, kada je INA u pitanju, je nemjerljiv. Vi morate znati da je INA bila socijalni amortizer, da je bila u vlasništvu svih građana Hrvatske, da je bila kralježnica čitave države. Njihova je odluka bila da se nešto što je vrijedilo 8 milijardi dolara proda za 500 milijuna USD. Razlika je završila u nečijim džepovima",

http://direktno.hr/en/2014/direkt/71900/Balenovi%C4%87-rekla-tko-je-glav...

"Istini je suđeno boriti se protiv laži. Istina će pobjeđivati, ali će se laž uvijek vraćati, te će se istina uvijek iznova morati boriti s njom.Ako to ne bude činila, bit će zauvijek izgubljena"

Tko je glasao

Smiri doživljaj Petra

INA je samo jedan segment sudovanja Ustavnog suda gdje Ustavni sud nije činio ono što mu je Ustavom nacrtano.
A glede stranačke odgovornosti jedne ili druge gomore - jesi negdje vidjela ili ćula da je HDZ ikada optužio SDP za veleizdaju glede INE!
25 godina se međusobno šutke podržavaju u parazitiranju svega pa i u slućaju kadroviranja u Ustavnom sudu...

Ajmo razgovarati kako potaknuti hrvatsko društvo da jednostavno sruši štetnu vlast elita pa i ovakvog Ustavnog suda...

Tko je glasao

Ustavni sud je opasnost po demokraciju i pravosuđe

Na ovoj stranici napisala sam najmanje 5 dnevnika o Ustavnom sudu i njegovom antidemokratskom i antipravosudnom djelovanju.

Taj sud se usudio uskratiti referendum za koji su hrvatski građani skupili oko 650 000 potpisa,te se tako staviti u ulogu arbitra koji može narodu zabraniti ispunjavanje ustavne uloge i referendum.

Predlagala sam i da ih ne izaberu, tako da bi se urušio sam od sebe.

Ustavni sud je opasnost po demokraciju, jer preuzima ovlasti koje mu ne pripadaju i pokušava preuzeti ovlasti diktatora koji može sve.

Ustavni sud predstavlja i oružje kojim se strane zemlje koriste u nametanju raznih direktiva, pa se zato Merkelica petlja u načine odabira ustavnih sudaca u Mađarskoj, Poljskoj,...

Tko je glasao

U načelu podržavam iznijeto

US kao instituciju u sadašnjim odnosima moći upravljačkih i vladajućih elita nije moguće ukinuti ali je moguće reducirati njihovu nadležnost.
Treba im oduzeti nadležnost arbitriranja nad sudskim tužbama i odlukama te iste prepustiti sudu za ljudska prava u Strazburu a sucima ostaviti promjenom ustavnog zakona o Ustavnom sudu samo apstraktno odlučivanje o ljudskim pravima.

Tko je glasao

Mislim da bi sud trebalo

Mislim da bi sud trebalo ukinuti.
Previse kosta, suci imaju previše povlastica, predug mandat. Sud ne bi smio imati nikakve ovlasti nad referendumom za koji se narod izjasnio potpisima, a ako bi ipak ostao, trebali bi takvi ljudi biti birani izravno na izborima, kao talijanski senatori, pa ne bi doalzili kojekkavi "pipl mast trast as" u njega.
Paralelno s tim promjenama moralo bi se lustrirati ljude u pravosuđu.

Tko je glasao

Paralelno s tim promjenama

Paralelno s tim promjenama moralo bi se lustrirati ljude u pravosuđu.
Lustracija, kako to gordo zvuči.
Ajde da ponovimo:
http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/aktualno/Je%20li%20mogu%C4%87a%20lustra...
pročitaj
i nakon toga pitanje, lustracija koga?

Tko je glasao

daj

Kažnjavanje za ratno profiterstvo tipa Čermak & Co, te kriminal u pretvorbi i privatizaciji je praktično zaustavljen.

Pa baš ne kužim o čemu pričaš. Kakav kriminal u pretvorbi i privatizacija. Za takav kriminal netko bi trebao steći na nelegalan način imovinu, a niti jedna imovina prije 2005 nije stečena na nelegalan način !? To inače kaže zakon Milanovićeve vlade koji je još uvijek na snazi !?

Tko je glasao

Svi su u dogovoru za Badnji performans i vraćanje kasice-prasice

A INA-u su prodali Račan,Linić , Jurčić i G. Granić za sitniš od 505 milijuna dolara.

Nije Ustavni sud samo kriv , nego i ovi drugi,a pogotovo DORH za događaje oko INA-e i neprocesuiranje prvih prodavatelja INA-e: SDP-a, Račana , Jurčića, i ostalih koji su četvrtinu INA-e upravljačku dionicu prodali za 505 milijuna dolara:
http://direktno.hr/en/2014/direkt/71900/Balenovi%C4%87-rekla-tko-je-glav...

Da su tada procesuiratli kriminalnu prodaju, ostale se ne bi niti dogodile, kao ni ova zadnja s Croatia osiguranjem.

Ipak izgleda da je to sve zajednička igra poznatih struktura, koje su svuda gdje se odlučuje, pa i u Ustavnom sudu. Sve je to isplanirano za Badnji performans i vraćanje kasice-prasice za omogućavanje dalje pljačke:
http://pollitika.com/igra-plenkovica-i-petrova-most-a-i-hdz-a-odigrana-n...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci