Tagovi

Veleizdaja u financiranju filmova

Prije nešto vremena, točnije 24/02/2015. napisao sam dnevnik Oluja nad Unom

http://pollitika.com/oluja-nad-unom

gdje spominjem na poticaj kolegice @petre i zločin koji se dogodio u Dvoru na Uni nad osobama, bolesnicima smještenim u jednoj zgradi nadomak pukta Un danskog kontigenta. Imao sam prilike pogledati i film gdje se priča o tome i gdje se bezobrazno implicira da su taj zločin počinili Hrvati.

Danci naravno pričaju sa svoje pozicije sa ciljem da prikriju svoju sramotu. Čučali su u zaklonu dok su neki neidentificirani likovi ubijali civile za koje su garant znali da su tamo gdje su bili i vjerovatno se tijekom prehodnih dana družili sa istima.
Ev. davali im cigarete, kontaktirali s osobljem koje se brinulo o bolesnicima i dr.

Četnik Mile Novaković naravno da će govoriti sve najgore o Hrvatima i svoju izjavu usmjeriti u cilju skidanja ev. odgovornosti s nekih drugih, pa možda i banjalučkih specijalaca koji su bili ubačeni da zadrže Gromove na ulasku u Dvor dok Novaković ne izvuče oklop preko Žirovca.

Naravno, njegovo izvlačenje oklopa tj. vojnom terminologijom rečeno- povlačenje u neredu iliti - bežanija...prošlo je kako manje više znamo; gaženjem kolone srpskih izbjeglica na pravcu Glina- Dvor preko Žirovca.

Bili su u panici i ubacili su elitnu jedinicu banjalučkih specijalaca, njih pedesetak koji su po sposobnosti u klasi naših Alfi, e samo da bi koliko toliko zadržali nadiruće hrvatske snage.

Dok se Dvor praznio uslijed biježanja srpske vojske Krajine, milicija i civila, oni su zadržavali Hrvate nadomak grada.

Poslije su se i oni izvukli kad im je javljeno da se oklop izvukao preko mosta na Uni.

Moja teza jest da su oni znajući da više nema Srba ubijali sve što se miče prilikom povlačenja, e da ih ne bi hrvatske snage pukovnika Pavlovića odsjekle, ili naš @otpisani sa svojima.

Druga teza je da su upale Hamze, elitna jedinica V.korpusa Armije BiH.

Mogućnost da su upali muslimani iz BiH držim manje vjerovatnom.

Tamo gdje su sjekli kolonu kod Žirovca ovi iz V. korpusa Armije BiH postoje svjedočenja i doslovce bi ih masakrirali, da nisu pristigle prethodnice Gromova pa im rekli da su se dužni povući s teritorija RH-a. Naš strateški cilj je i bio da bježe. Zato smo im i ostavili mogućnost izvlačenja inače bi im odsjekli izlaz preko mosta ( dovoljno ga je bilo poklopiti minobacačkom vatrom).

To gdje su pripadnici V. korpusa sjekli cestu je poprilično daleko za preći pješice, a vozilima oni garant tamo ne bi , nema šanse.

Eto, naša država je navodno sa 250 000 Kn sufinancirala taj film.

Bok te mazo kao da im je na čelu Sava Štrbac.

Tagovi

Komentari

Gledam ih kako cvile

http://dnevnik.hr/showbuzz/hribar-o-danskom-filmu-havc-je-bio-obmanut-i-...

danas . Morate znati kad nešto radite da se vlast može promijeniti jer smo demokratska država.

Ne vjerujem tim pederima koji jedni drugima dodjeljuju nagrade, pa i za filmove gdje pokažu ratnu situaciju iz 91., a nigdje zvijezde petokrake.

http://pollitika.com/kako-djeca-mirka-i-slavka-vide-domovinski-rat

sve dobro...

Tko je glasao

Strava i užas u Hrvatskoj

http://www.jutarnji.hr/pismo-hrt-ovog-novinara-o-danskom-filmu-koji-hv-o...

HRT-ov urednik i novinar Dražen Majić uputio je HRT-ovom Nadzornom odboru, Programskom vijeću te saborskom Odboru za medije pismo povodom dokumentarnog filma '15 minuta - Masakr u Dvoru'. Film priča o ubojstvu deset mentalnih bolesnika 8. kolovoza 1995., samo desetak metara od baze danskog bataljuna UNPROFOR-a. Međutim, Danci nisu reagirali, a za zločin se u filmu okrivljuje Hrvatska vojska. Film je u međuvremenu poslan na doradu.

Novi problemi su nastali kada je otkriveno da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC-a) sponzorirao film sa 250.000 kuna, zbog čega udruge iz Domovinskog rata traže hitnu smjenu Hrvoja Hribara. U svakom slučaju, Majić u pismu detaljno opisuje što se događalo kada je saznao za postojanje spornog dokumentarca.

Poštovani,

obzirom na osjetljivost situacije smatram vas potrebnim izvijestiti o nekim bitnim momentima vezano za moje istraživanje oko filma Masakr u Dvoru. Nažalost, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar je u pravu kada u javnim istupima kaže kako je "groteskno da HTV napada tu filmsku koprodukciju kada je otpočetka u njoj sudjelovao". Kao novinaru koji se često bavi osjetljivim temama, prilično mi je neugodno kada se u priči, kao važni akteri, počnu pojavljivati kolege, visokopozicionirani djelatnici tvrtke u kojoj radim, kao i članovi tijela koja nadziru njen rad.

Obzirom da mnogi propituju trenutak i motivaciju pojave ove priče ukratko cu vas izvijestiti o kronologiji dogadjaja. Nedugo nakon odlaska Roberta Zubera s HRT-a javile su mi osobe s informacijama o mogućim neregularnostima vezano za njegov rad i odlazak s HRT-a. Obzirom da se radilo o relevantnim filmskim djelatnicima - odlučio sam provjeriti njihove navode. Iz javno dostupnih uvidio sam da Zuber, kao rukovoditelj Dokumentarnog programa, dodjeljuje novce tvrtki “Nukleus film” s kojom se u isto vrijeme prijavljuje na HAVC-ove natječaje. Budući da.se radi o stotinama tisuća kuna takav Zuberov angažman ocijenio sam potpuno neprimjerenim te odlučio dodatno istražiti poslovanje “Nukleus filma”. Analizirajući HAVC-ove izvještaje otkrio sam postojanje filma “15 min – Masakr u Dvoru”, a posebice me zainteresirala činjenica da na Nuklesuovim stranicama o njemu, iako je sniman u suradnji s renomiranom danskom produkcijom, nema nikakvih podataka. Daljnjim istraživanjem uvidio sam i da na HAVC-ovim stranicama nedostaju neki podaci koji su u pravilu dostupni za druge produkcije te posumnjao da HAVC i Nukleus nešto kriju.

Sam dogadjaj kojim se film bavi, a riječ je o jednom od najstrašnijih zločina u posljednjem ratu, ponukao me istraživanju posvetiti veću pažnju. Tome je, moram spomenuti, doprinijela i činjenica da dio moje obitelji potječe iz Dvora, te da su u spomenutom ratu doživjeli veliku tragediju. Nastavljajući istraživanje otkrio sam da je oko filma već bilo javnih prijepora između hrvatskog branitelja Ivice Pandže i našeg novinara Saše Kosanovića.Kada sam otkrio da je Pandža podnio kaznenu prijavu protiv autora filma - odlučio sam ga nazvati.

Nekoliko dana kasnije otišao sam do Siska i s Pandžom pogledao film. Već nakon prvog gledanja, i odjavne špice, bilo mi je jasno da se radi o dobro osmišljenom propagandnom uratku Save Štrbca i mreža koje ga podupiru. Nakon drugog gledanja šokiralo me da su na odjavnoj špici navedeni Saša Kosanović, HRT, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te, kao konzultantica, članica HRT-ovog Programskog vijeća - Sanja Ravlić. U tom sam trenutku smatrao da ce istraživanje potrajati, te sam temu najavio svojoj nadređenoj bez određenog roka isporuke.

Prošli utorak odlučio sam nazvati Hrvoja Hribara te ga zamoliti da mi dozvoli uvid u materijale HAVC-a temeljem kojih je ustanova financirala film s 250 000 kuna. Kada je čuo sto me zanima Hribar je potpuno izgubio živce te me optužio da potičem braniteljski bunt u namjeri da potaknem njegovu smjenu.Obzirom da mi to nije bio motiv ponudio sam mu da dodje u Studio 4 i objasni poziciju HAVC-a. Hribar je, ničim izazvan, rekao da se film ne smije prikazivati jer je na doradi u Danskoj. Kako je to bio potpuno novi i, iz novinarske pozicije izrazito zanimljiv podatak, ponovio sam poziv u bilo koju emisiju HRT-a na što je on rekao da neće biti nikave emisije i prekinuo razgovor.

Svjestan da se radi o izrazito osjetljivoj temi obratio sam se Deanu Šoši, za kojeg sam znao da je dobar s Hribarom, te ga zamolio da intervenira u smjeru smanjivanja tenzija. Nakon dva sata Hribar je počeo zvati moje nadređene pokušavajući spriječiti obradu teme. Uskoro je stiglo i pismo odvjetnice HAVC-a Josipe Dasovic u kojem ona, u ime Hribara, traži da se tema odgodi zabranjujući usput ikakvo korištenje materijala iz filma. Obzirom da HAVC nema prava na film očita je namjera odvjetnice bazirana na premisi da je bez slike teško napraviti prilog, te da će bez scena iz filma gledatelju biti teško shvatiti u čemu se radi.

Uredništvo HRT-a 4 temo je odlučilo otvoriti kada je postalo jasno da su se u priču uključile PR agencije i kada se pojavila opasnost da ce cijeli slučaj u medijima dobiti potpuno drukčiji tretman. U tom trenutku novinarski kriterij po kojem smo pricu otvorili bila je cinjenica da se u danskoj prepravlja film koji je diljem svijete Hrvatsku vojsku optuzio za brutalan zlocin iako postoje brojne indicije a je to pocinio netko drugi. Podatak da se, nakon prikazivanja na festivalima i televizijama diljem svijeta, film sada prepravlja za hrvatsko trziste procijenili smo vrijednim objave.

Istražujući kako je moguće da su tri različite institucije od ogromnog nacionalnog interesa dopustile Savi Strpcu da film snimi hrvatskim novcem i uz potporu logistike koju su omogućile hrvatske institucije, otkrio sam da su, i u ministarstvu i na HRT-u, pojedinci upozoravali na moguće probleme ali su u oba slučaju iz nepoznatih razloga ignorirani.

MZOS

Iz dokumentacije koju smo dobili na uvid iz MZOS-a vidljivo je da se Osnovnoj školi Dvor obratio novinar RTS-a Vladimir Banić koji se predstavio kao dio ekipe filma „Danski bataljon”, ne spominjući da je masakr hendikepiranih civila tema filma. Ravnateljica škole ga upućuje na županiju i ministarstvo. Ministarstvo se oglasilo nenadležnim, dok je županijski pročelnik Lovrekovic odbio dati dozvolu objasnivši da bi to bilo protuzakonito.Tada se u priču uključuje novinar HRT-a Saša Kosanović koji u dopisu od ministarstva traži da utječe na odluku županijskog pročelnika.

"Ne vidim razloga da se kolegama ne izadje u susret. Naime, imao sam ozbiljnih problema objasniti im da se ne radi o službenom stavu hrvatskih vlasti, nego o odluci pojedinca.". Kosanović je uz potpis kao kontakt ostavio broj telefona HRT-a. Glasnogovornica MZOS-a Gordana Zucchon potom "moli" procelnika Lovrekovica da ekipi izadje u susret, sto on, kršeći zakon na koji se ranije pozivao, i čini.

Slično je bilo i na HRT-u kojem se novinar RTS-a Vladimir Banić obratio tražeći video materijal iz Oluje koji HRT jedini posjeduje,opetovano ne spominjući masakr. Ovdje treba napomenuti da je iz Banićevog novinarskog rada potpuno jasno kahko on drži da su zločin počinili hrvatski vojnici. Predmet vodi Tanja Šimić iz Odjela medjunarodnih odnosa. U početku se za tražene snimke traži cijena slična Reutersovoj, oko 20 tisuća kuna. Iz korespondencije koju smo dobili na uvid vidljivo je da je jedan djelatnik službe za medjunarodne odnose postavio pitanje opravdanosti davanja materijala iz Oluje stranoj produkciji bez znanja o čemu se radi. Materijal se na koncu prodaje uz diskont od 70 posto. Nije poznato je li na diskont utjecao Kosanović ili Sanja Ravlić koja je ovdje u trostrukoj ulozi: stručne savjetnice koja je ispred HAVC-a podržala projekt, konzultantice u filmu kako piše u odjavnoj špici, ali i članice Programskog vijeća HRT-a. Moguće je da je na cijeli postupak utjecao i Robert Zuber koji je u to vrijeme čelni čovjek dokumentarne proizvodnje pri HRT-u, suradnik Nukleusa koji se u medjuvremenu uključio u projekt ali i osoba koju je Kosanović naveo kao posrednika prilikom njegovog angažiranja u produkciji. Kosanović nam je u razgovoru potvrdio da je za taj posao bio jako dobro plaćen i to iznosom većim od 20.000 kuna.

Iz ova dva primjera vidljivo je da su u oba slučaju djelatnici u institucijama upozorili na nezakonitost ali su ipak prevagnule snažnije silnice, financijske ili druge.

U HAVC-u, kao sto je rečeno, nisu željeli reći temeljem kojeg su scenarija za film odobrili 250 000 kuna, obrazloženje te odluke više nije dostupno na internetu, ali je dostupna najava nastupa na Sarajevo film festivalu u kojem se film hvali kao proizvod HAVC-a iz čega se može zaključiti da ga je pogledala barem konzultantica Sanja Ravlić. Ona, pak, danima ne želi odgovarati na naša pitanja iako je u mejlu prije sedam dana obećala odgovoriti na njih u toku od par sati. U naknadnoj korespondenciji s Hribarom i Ravlić, koja je ponovo obilovala brojnim uvredama s Hribarove strane, pokazalo se da je suradnja HAVC-a i HRT-a doista groteskna. Naime, utvrdilo se da naši mejlovi završavaju u njihovom trash folderu. Nivo komunikacije Hrvoja Hribara pritom je ispred svake razine. On ne pokazujući nimalo pijeteta prema žrtvama ovog pokolja, brine iskljucivo o svojoj fotelji. Da stvar bude gora, Hribar je, u pokušaju smanjivanja štete, u skandal bez ikakve potrebe uvukao i danskog veleposlanika koji je žurno demantirao ikakvo sudjelovanje u snimanju i preinakama filma za hrvatsko tržište. Najkooperativnija u cijelom slučaju pokazala se danska producentska kuca “Final cut for real” koja je vrlo promptno odgovarala na sve naše upite.

To nije bio slučaj s njihovim hrvatskim partnerima – “Nukleus filmom” - koji nam već sedam dana ne želi odgovoriti na pitanje kako su potrošili 250 000 kuna, te za koliko su film prodali RTS-u. Vrijedi istaći da je film samo sedam dana nakon svjetske premijere u Sarajevu prikazan na RTS- u. Obzirom da nam HAVC i Nukleus film ne žele dati podatke kako se trosio javni novac, zahtjev ćemo podnijeti preko povjerenice za medije.

Zaključno, smatram da je od velike važnosti da HRT do kraja obradi ovu temu jer su je naveliko počeli forsirati vrlo desni mediji što doista može dovesti do braniteljskog bunta. Zanimljivo je i da su je "lijevo liberalni mediji" potpuno ignoriraju kao uostalom i tzv. “neprofitni mediji” i nevladine organizacije, te kulturni portali unatoč činjenici da je vrlo rijetko da neki film nakon festivalskog i televizijsko prikazivanja ide na preinaku. Iznenadjujuce je da na priču nije reagirao ni HND koji se oglašava oko puno manje značajnih stvari.

Buduci da su se u priču snažno ukljucile PR agencije i počele obradjivati sudionike, od kojih su neki otkazali unaprijed dogovorena snimanja, te na činjenicu da je Kosanović počeo na društvenim mrežama dovoditi u pitanje opravdanost priče, kao i na vrijeme promjena u vrhu HRT-a, smatrao sam potrebnim ukazati vam na navedene okolnosti i izvijestiti vas o aktualnom trenutka mog istraživanja. U ovom trenutku dogovaram s Dancima prilog o njihovoj strani priče, čekajući i dalje odgovore iz HAVC-a i Nukleus filma.

Dražen Majić, urednik i novinar pri HRT 4

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

ovdje se radi znači

o klasičnoj obavještajnoj operativnoj akciji propagandnog karaktera od strane Republike Srpske ( moguće da su njihovi počinili zločin) i BiH - Sarajevo zbog toga što su i njihovi iz V. korpusa bili tamo i isto su sumnjivi, gdje se u najboljoj maniri, kos- udbaških podmetanja izvodi operacija u suradnji s "domaćim izdajnicima" koji to rade iz gluposti ili za novac ako već nisu angažirani.............

- preko treće zainteresirane strane ( Danska) kojima je u interesu da bar donekle umanje sramotu svojih 200 vojnika kojima su pred očima ubijali civile.

Da bi se ev. krivnja natovarila Hrvatima. Ohh, tako poznato.

Kolike smo sve krivotvorine morali obarati, jedna manje - više.

Pitam se što rade naši kontraobavještajci da presjeku takve akcije.

Ovo sada je saniranje štete.

Naši 007-mice se bave tračevima i odrađivanjem "operacija" u unatrpolitičkim svađama, kako se čini.

U svakom slučaju mislim da bi nektko, neki u Zagrebu trebali biti obješeni za jaja. Za klavirsku žicu.

sve dobro...

Tko je glasao

Phillip Arnold,

Phillip Arnold, glasnogovornik UN-a, neposredno nakog dogadjaja::

https://www.youtube.com/watch?v=KrCbIDakP1I

Obrati pažnju na dio YouTube videa od 1:50 na dalje.

...people believed to be mentally handicapped were killed by men wearing military uniforms. The uniforms had the insignia of red shield with yellow V....

Prijevod:
...ljude za koje se vjeruje da su mentalno hendikepirani ubili su muškarci u vojnim uniformama. Uniforme su imale znakovlje crvenog štita sa žutim V...

New York Times, 10. kolovoza 1995:

http://www.nytimes.com/1995/08/10/world/frightened-and-jeered-at-serbs-f...

It is a crime against humanity, the United Nations spokesman in Zagreb, Philip Arnold, said. The Danish soldier who witnessed the incident reported that the killers were wearing uniforms with the insignia of the Bosnian Army's V Corps. The V Corps has been responsible for the defense of the Bihac pocket in Bosnia, and there have been other reports that Bosnia Army units had crossed into Croatia to fight with the Croatian Army against the rebel Serbs.

Prijevod:

To je zločin protiv čovječnosti, izjavio je glasnogovornik UN-a u Zagrebu, Phillip Arnold. danski vojnik koji je svjedočio događaju izvjestio je da su ubojice nosili unifor sa znakovljem 5. korpusa Armije BiH. 5. korpus je bio odgovoran za obranu bihaćkog džepa u Bosni, ali već je izvještavano da su njihove jedinice prešle u Hrvatsku kako bi se borile zajedno s Hrvatskom vojskom protiv pobuljenih Srba.

Ekstra Bladet (Danska), 10. kolovoza 1995. (nema na Internetu)

Efter hvad vi har fået oplyst, bar morderne på deres uniform et mærke med et gult V, romertallet for fem, på rød bund. Det er symbolet for det femte korps, sagde FN-talskvinden Leah Melnick i går

Prijevod

Kao što smo izvješteni, ubojice su na uniformama nosili oznaku sa žutim slovom V, rimski broj 5, na crvenoj podlozi. To je simbol 5. korpusa, rekla je glasnogovornica UN Leah Melnick

The Observer

Tko je glasao

A tko ih je pobio, nego Srbi?

Tko je bio u žurbi, taj ih je ubio. Da su Srbi žurili i da im srpski životi pri tome ništa ne znače, pokazao je Mile Novaković i gusjenice njegovih tenkova kojima je gazio Srbe. I to su pokušali pripisati Hravtima. Gnjusni lažovi.

A da znaju lagati, znaju.

Uostalom sami se hvale s time.
A Danci?
S njima jeli i pili, i štitili civile kao njihove kolege u Srebrenici! S njima i lagali!
Znaju zašto.

Tko je glasao

e da

zato je i premijera ovog spornog filma bila u Sarajevu...možebitno...

Općenito mi svi odavde znamo, a koji smo se zatekli na tom širem prostoru da su pripadnici Armije BiH sjekli kolonu , upadali na teritorij RH ohrabreni bježanijom vrsk...

dugo poslije Oluje su se zalijetali u pljačku, pa i dan danas dolaze u krivolov, drvokrađu, jer je granica dijelom kroz šumu...a i Una se za niskog vodostaja bez problema pregazi..

sve dobro...

Tko je glasao

Kraljevstvo za poštenog Srbina

DANCI, VI STE OBIČNI LAŽOVI: ‘Sramite se, bio sam izravan sudionik akcije u Dvoru na Uni… Ovako je bilo!’

"A ti spašeni iz kolone ako imaju imalo savjesti i duše, ako ovo pročitaju neka kažu, neka se sjete onih ljudi maskiranih lica koji su ih spašavali i riskirali svoje živote da bi bili spašeni i sklonjeni u sigurnost zgrada", kaže Ivo Vranić.

Zapovijednik izviđačko – diverzantskog voda Ivo Vranić – Buva iz Sunje donosi pravu istinu olujnoj pobjedi koja je za sobom ostavila jedan od najmučnijih ratnih zločina – likvidaciju invalida:

Obraćam vam se ovim pismom, a u svezi sramotnog i lažnog filma koji je snimljen o masakru civila u Dvoru na Uni. Obraćam vam se u ime svojih izviđača-diverzanata Sunja i opisujem što se dogodilo kao direktan sudionik 7.08.1995.-8.08.1995 događanja u Dvoru na Uni. U nekoliko navrata napisano je da sam sa svojim izviđačima i ostalim pripadnicima HV 6.8.1995 oslobodio Hrvatsku Kostajnicu.

Ujutro 7.8.1995 dobio sam zapovijed da sa svojim izviđačima krenem uzvodno prema Dvoru na Uni koji u to vrijeme još nije bio oslobođen.

Krećući se kroz sela Volinja,Kozibrod,Unčani ne nailazimo na nikakav otpor domaćih četnika i tzv. “Krajiških boraca”.

Dolaskom do sela pred samim Dvorom (Struga i Zamlaća) nailazimo na jači otpor koji uspješno rješavamo,ulazimo u sami centar Dvora iz tih sela gdje se otvara paljba iz strojnica snajpera i trocjevca koji se nalazio na povišenom dijelu desno od kružnog toka napominjem da smo u sami Dvor ušli tom sporednom cestom (jer postoji i zaobilaznica).

Iskačemo iz vozila tzv. 110-etka i s jednim dijelom 3.satnije izvidničko diverzantskog voda iz Zagreba prihvaćamo borbu sa neprijateljem.

Jedan dio mog voda kreće lijevo prema selu Matijevići na samu granicu sa BiH, ja sa drugim dijelom svog voda krećem desno uz kolonu koja je stajala od pravca sela Žirovac prema Dvoru.

U jednom trenutku opazio sam svog izviđača gdje pod jakom paljbom izvlači sprske civile iz traktorske prikolice pokušavajući ih odvesti u zaklon zgrade,u tom trenu nasuprot kolone sa desne strane čuje se rafaljna paljba po tim civilima i po mom izviđaču Ivicu Lapuhu koji je tom prilikom pogođen u prsa.Civili su uspijeli dotrčati u zgradu u zaklon.

Bio sam udaljen nekoliko koraka od svog izviđača i pokušavam ga izvući,vučem ga po asfaltu nazad prema kružnom toku.

U ležećem položaju prilikom izvlačenja svog izviđača puca mi lijeva strana trbušne stijenke,vidjevši kako izvlačim ranjenoga u pomoć mi pristiže Marijan Jakić (moj izviđač).

Vidio sam da su rane smrtonosne, previjamo ga, nažalost umire mi na rukama,a imao je samo 34 godine… Moram naglasiti da je tada i Marijan Jakić dobio prostrijelnu ranu kroz vrat od snajpera sa desne strane kolone, srećom nije bila smrtonosna.

Zajedno se vraćamo prema Žirovcu uz kolonu gdje primjećujemo negdje oko 100-tinjak ljudi srpskih civila koji bježe od Žirovca prema nama, a čuju se i tenkovi.Čuje se lomljavina tenkova koji gaze svoju kolonu, znači već toga dana 7.8.1995 ratni zločinac Mile Novaković gazi po svojim civilima.

Tih 100-tinjak ljudi srpskih civila, žena, djece i staraca smještamo u jednu zgradu na sigurno te ostavljam jednog pripadnika 17.d.p Sunja da ih štiti i čuva.

Želio bi Vam naglasiti da sam već tada shvatio da se ne borimo sa običnim domaćim četnicima jer svako njihovo djelovanje i razmještaj bio je dobro pripremljen. Pucanjem po nama, a u tom okršaju vidio sam da su ti njihovi poginuli bili uredni, obrijani i ošišani.

Opisujem Vam svoj pravac djelovanja prema Dvoru i u Dvoru.

Taj okršaj trajao je do kasnih popodnevnih sati… U svemu tome jedan moj izviđač je poginuo Ivica Lapuh, Marijan Jakić (ranjen) pripadnici 17.d.p.Zlatko Janković teško ranjen u prsa, Luka Mišić ranjen.

Taj sramotan film koji je snimljen od strane Danaca i najvećeg zločinca sa interpolove tjeralice Mile Novakovića i najvećeg lažova Save Štrpca, a i domaćih izdajnika koji su novcima hrvatskih poreznih obveznika financirani (250000 kuna )na čelu sa Hrvojom Hribarom koji je to platio i bacio ljagu na nas HV koja nije učinila taj zločin.

Želim tim zločincima i izdajnicima da se svako jutro bude i liježu sa slikom u očima mog poginulog izviđača Ivice Lapuha koji je žrtvovao svoj život da bi spasio srpske civile iz kolone, a bio je tako mlad.

A ti spašeni iz kolone ako imaju imalo savjesti i duše, ako ovo pročitaju neka kažu, neka se sjete onih ljudi maskiranih lica koji su ih spašavali i riskirali svoje živote da bi bili spašeni i sklonjeni u sigurnost zgrada.

Ti civili koji su plakali i proklinjali svoje što pucaju po njima, neka kažu istinu tko je masakrirao te bolesne invalidne osobe u toj školi.

U tom lažnom i sramotnom filmu posebnu pažnju treba posvetiti riječima tog Danca: “Vidjeli smo vojsku koja se kretala pješice pored kampa, prema školi” još je jedan dokaz da to zlodjelo nije uradila HV, a stavlja joj se na teret u tom filmu.

Već naprijed sam opisao da smo u Dvor ušli sa vozilima HV isto tako i pojačanje koje nam je stizalo obilaznicom kretalo se vojnim vozilima, tako da sve što je rečeno u tom filmu od strane Danaca i tog zlotvora Mile Novakovića nije istina, a poruka onima koji su dali novac za snimanje tog filma od hrvatske sirotinje:

Niste vrijedni da živite u mojoj državi,za koju je prolivena naša krv, a još manje da dajte naš novac onima kojima ništa nije sveto, Štrpcima i drugim velikosrpskim lažovima.

Oni koji su gazili svoj narod tenkovima, onima koji su pobili svoje invalidne civile da im nisu na teret, jer otišli su u svoju otadžbinu, a zajedno sa njima trebali ste i vi kojekakvi Hribari, Kosanovići i drugi upaliti traktor i poći s njima i nikada se ne vratiti.

Taj novac 250000 kuna trebao je biti usmjeren ljudima koji neumorno i o svom trošku istražuju i pišu istinu o Domovinskom ratu, koji pišu o malim ljudima ratnicima, seljacima i radnicima koji su stvarali ovu Hrvatsku.

Tim ljudima ovim putem izjavljujem svoje iskreno divljenje.

“Samo Bog je veći, a Hrvatski narod preči!”

Zapovijednik izvid-div voda Ivo Vranić,Buva Sunja

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Vidio sam taj film na danskoj

Vidio sam taj film na danskoj televiziji, ne znam je li to ista verzija koja je prikazana u Sarajevu i sada u Hrvatskoj.

Film obradjuje jednu temu (dilemu danskog zapovjednika i posljedice njegovog striktnog držanja zapovjedi) ali zahvaća i druge teme koje su autorima neinteresantne, ali imaju veliku težinu (tko su zločinci?). To ne podnosi niti najmanju grešku, aljkavost s činjenicama ili subjektivitet. Može se reći da je temi pristupljeno neozbiljno.

Danski vojnici u filmu ne lažu niti u jednom detalju - to je njihovo viđenje i razmjevanje dogadjaja. Sve je u skladu s detaljnim ratnim dnevnikom kojim se iz minute u minutu opisuje tijek dogadjanja. Tamo je zabilježeno slijedeće dana 8. kolovoza (do 16:00):

00:48 5 vojnih kamiona ispred naše glavne stražarnice. Vojska u tri kamiona.
00.55 Jedan tenk u napredovanju iz područja oko komande brigade u Dvoru prema jugu.
00:56 Intendantura javlja da je logoru vidjen jedan čovjek za kojim idu 3 psa vučjaka.
01:22 Čovjek u logoru još nije pronadjen
01:42 Dvoje osobe izvan ograde (vjeratno izbjeglice) vidjeni da hodaju sjeverno od logora, uz žicu
02:20 Moguć kontakt s čovjekom koji je skočio preko ograde, vrši se pretraga, ali bez uspjeha. 3 vojnika ARSK trče preko livade kod glavne stražarnice
03:11. kamioni voze iz Dvora i natrag prema sjeveru (možda sanitet)
03:33 Gasi se svjetlo prema školi, kod IT-SEK bunkera
06:00 Ponovno detonacije i pucnjava iz ručnog oružja.
07:15 Jako granatiranje, fragmenti padaju na naš logor. Tenk na zapadnoj cestu puca prema gradu.
08:04 Ponovno tenkovska paljba na cesti. Topovske i minobacačke eksplozije zapadno od logora. Paljba dolazi is smjera N D 07A.
08:10 Sporadična tenkovska paljba istočno od logora prema Bosanskom Novom (to je grad koji je na drugoj strani rijeke, nasuprod osmatračkog mjesta ND 71).
08:15 Atriljerijska paljba s položaja kod 07A prema Bos. Novom.
08:40 Paljba iz višecjevnog raketnog bacača od položaja kod ND 07A prema jugu.
08:48 jedan hrvatski tenk cilja prema električnom stupu na istočnoj strani Une.
08:52 Hrvati zarobljavaju 2 srpska vojnika, vidio vod za održavanje (sivi 2).
09:00 Primjećen nepoznati broj vojnika u jarku kod glavne stražarnice, koji ispaljuju salve iz automatskih pušaka prema jugu. Oni imaju kape šilterice (kao američke baseball kape). Srpski vojnik sa betonare puca po Hrvatima koji su kod glavne stražarnice. Istoveremeno, jedan tenk puca iz topa u istočno-jugoistočnom smjeru. . Ako vojnik sa betonare zapuca u naš logor, biti će ušutkan. Ponovno se čuje teknkovska paljba iz grada. Kod glavne stražarnice leži ranjen jedan hrvatski vojnik, koji zajedno s vojnim svećenikom traži pomoć iz logora. Još jedan pucanj s betonare. Pokušavamo dati prvu pomoć ranjemo Hrvatu. Bacili smo zavoje i morfij kod rampe, svećenih preskače bodljikavu žicu i pri tome mu se poderala odora. On preskače natrag na drugu stranu glavne stražarice, nakon čega ranjenika njegovi vuku u zaklon iza zemljanog bunkera izvan logora, gdje čeka medicinsku pomoć
09:36. Sve osoblje je u bunkeru ponovno 09:56. Izgleda da hrvati žele zasuti Drvor artiljerijom i zatim napasti pješadijom kroz grad.
10:01 Hrvatski časnik za vezu u DIVUSA bazi želi znati gdje se nalazi ranjenik. javljamo da je on povučen natrag prema sjeveru. 10 minuta kasnije čuju se eksplozije na rubu grada u jugozapadnom smjeru. Od ispaljenja do udara granate traje oko 7-8 sekunder, pa to mora biti minobacač..
10:34 Čuje se tenkovska paljba, zvuči kao da tuku prema sjeveru.
11:05 Iz glavne komande javljaju da su 2 UN oklopna vozila vidjena kod Kostajnice. Naš zapovjednik potvrdjuje da su sva naša vozila u logoru. Možda su to iz jedinice A-KMP, koja vrši rotaciju ljudstva na osmatračkom mjestu OP ND 54 kod Volinje?
11:30 Osmatrač javlja da je HV još uvijek lijevo od glavne stražarnice kod crvenih kuća.
12:00 Neidentificirani čovjek vidjen u logoru kod terase voda za održavanje (hrvatski vojnik, dezerter). Zapovjednik i Milka (prevoditeljica) trče dolje u signalni centar da utvrde njegov identitet.
12:10 Pucnjava desno od logora. Oko 30 minuta kasnije puca se iz tenka neposredno zapadno od logora.
14:30 Bore se sukobljene strane blizu oko škole u Dvoru. Škola je dobila nepoznati broj pogodaka, moguće od protivteknovskih raketa ili ručnih bombi. Pet minuta kasnije netko baca ručni bombu u školu. Neki od hendikepiranih koji su ostavljeni u školi pod prijetnjom oružja s rukama na vratu istjeruju se iz škole.
14:50 Primjećena je patrola kod voda za održavanje kako se pješke približava ulazu u školu i ktako nakog toga javljaju iz FSBM bunkera na krovu glavne kantine o likvidaciji ostalih hendikepiranih u školi.
15:00 Red kuća kod autobuskne stanice je u plamenu (vrlo jak požar 15:10)
15:21 Potvrdjuje se da 5 osoba nežui bezživotno u školskom predvorju
15:45 Javljeno je o buci gusjenica kod autobusne stanice

Sve napisano konzistentno je s naknadnim izjavama pojedinih vojnika koji su se izjašnjavali u medijima, uglavnom ogorčenih zbog pasivnosti.

Ono što ovo implicira je nesuglasje napisanoga i izjave hrvatskih zapovjednika o (ne)prisutnosti hrvatske vojske, što nepotrebno otvara prostor za špekulacije, tim više se i u nekim hrvatskim medijima (časopis "Zrin") opisuje osvajanje Dvora 8. kolovoza (Munje pod zapovjedništvom Matije Ciprića).

Netko je morao znati i danas zna, tko su bili ljudi sa žutim "V", ali šuti.

The Observer

Tko je glasao

Pogledaj ovu kartu @bet

https://karta-hrvatske.com.hr/dvor

Hrvatske snage dolazile su sa sjevera iz smjera mjesta Zamlača.

S juga ide srpski oklop i zbjeg, vode se bitke. Bužimci ( muslimani)sjeku cestu i "rade" posao dok nisu pristigli Gromovi i otjerali ih.

Naime, kod mjesta Topusko i iz smjera Gline dolazi do zastoja ( zato se i Bulat predao) dolazi do perjane jer se Srbi ne mogu povući ( efekt ranjene zvjeri) i tada je pala komanda vjerovatno od Novakovića : GAZI.

Naši su držali stalno otvoren prolaz, e ali nije se računalo na Bužimce koji su presjekli, pa da stvar bude još veći paradoks, dolaze Gromovi koji su bili na obližnjem brdu sjeverno od Žirovca ( Crne mambe), koji tjeraju muslimane i nedaju im da ubijaju Srbe, pogledaj ovu snimku i obrati pozornost kako jedan govori "nemoj, nemoj" to je "Grom", a onda se čuje "Alahu ekber" i "pada Republika srpska", da bi ga ovaj ispravljao da je u pitanju Krajina.

Pogledaj i poslušaj.

https://www.youtube.com/watch?v=BuS9CFe-Br8

sve dobro...

Tko je glasao

Ovaj što govori: "Ne, ne, SAO Krajina burazeru" je legenda

Valjam se od smijeha ili kako bi MKn rekao LMAO... :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

gore ispravak

cestom iz smjera Gline umjesto "S juga ide srpski oklop", iako zapravo pred samim Dvorom cesta čini oštro skretanje i dijelom se proteže smjerom jug-sjever..no ovi idu na most Matijevići.

sve dobro...

Tko je glasao

manje više ih poznajem

to su domobrani izviđački vod 17. dp...oni su pješice prošli od Sunje do Dvora i dalje, a onda nešto malo u kamionu, pa ponovno pješice.

Natjerani su žestokom vatrom na uzmak jer su četnici držali mostobran za izvlačenje oklopa preko mosta, zato je Buva u svom vodu imao mrtvih i ranjenih.

Taj ubijeni je prišao cesti i četnik s traktora ga je upucao...iz kolone se i pucalo jer su bježeći čejeni imali filing da se moraju vatrom izvlačiti.

Onda su oni upucali četnika. Preko nekoliko .

Naravno..taj dio opisuje i Čavić u filmu, da se iz kolone pucalo po njima pa su se povukli. Što zbog zapovjedi što im se nije baš ginulo u bliskoj borbi.

Jedino Buva ne pojašnjava koliko je on udaljen desno od Dvora tj. od baze Un-a, te da su se povukli na zapovjed da ne sijeku cestu Žirovac - Dvor.

Petrinja je pala dva dana prije a ti jadnici su bili već smješteni- ostavljeni u Dvoru. Prije toga su bili u Petrinji u psihijatrijskoj ustanovi.

Znači, Čavić, Buva i ostali su tu noć 7 /8... prenoćili ispred Dvora i kako svi opisujemo, nisu mogli ući u Dvor. Em zaista nisu mogli zbog snažnog otpora i četničke odsudne borbe da se po svaku cijenu izvuče oklop, a i po Dancima, ovi su pobijeni 8. V.

Pošto je imao mrtve i ranjene, Buvin diverzantski vod se izvukao, a u Dvor se ušlo tek poslije Gromova koji su tenkovima ( kako sam već opisao) ušli u Dvor. preko 24 sata poslije.

Danci peru savijest, a Srbi po običaju lažu i smještaju Hrvatima.

sve dobro...

Tko je glasao

Opet sam zaboravio link

http://www.dnevno.hr/domovina/danci-vi-ste-obicni-lazovi-sramite-se-bio-...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

O tenkovima i zločinu srpskih boraca u Dvoru na Uni, pisano je:

-još 2011., u dnevniku:

http://pollitika.com/tenkovi-i-ljudi
U njemu je opisano najogavnije zločinstvo neke vojske pream svojim civilima.

Ne treba očekivati da bi se koji "spašeni Srbin" javio, jer njih opisuje D. Ćosić: mrtve ne mogu oživjeti, pa zašto laganjima o njihovoj smrti, podmuklošću i sposobnošću laganja, ne bi ušićarili nešto za svoj "državni interes"- za ideju velikosrbije.

Četnici bi i poubijali 40-ero srpske djece, da bi optužili Hrvate, ali, srećom su ih čuvali njihovi roditelji, da ne padnu od četničke ruke, jer su ih podosta na vrijeme sklonili u Srbiju.

https://www.youtube.com/watch?v=SfQV0q0rivk

U Dvoru na Uni poslužili su im invalidni ljudi, a njihovu laž promoviraju Danci, ne bi li se oprali od zlodjela koje su morali spriječiti.

Najvjerojatnije je da su četnici s namjerom, a ne slučajno napravili masakr u Dvoru na Uni, i upravo sada ga koriste, onako kako su namjeravali koristiti i "40 zaklane srpske dece u Vukovaru"! Jedina razlika je u tome što pred njima tada nije bilo 40 -ero srpske djece, ali nemoćnih invalidnih srpskih civila- je.

Kukuriku vlast pomagala im je u tim lažima i dala im naših četvrt milijuna kuna da nam četnička zlodjela natovare u odgovornost.

Vrijeme je da se te štetočine odmaknu od pozicija moći u RH.

Tko je glasao
Tko je glasao

Kukuriku & četnici ruku pod ruku

Htjeli sakriti: na filmu s laži o masakru u Dvoru radio i novinar HRT-a

U večerašnjoj emisiji Bujica gostovao je pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan. Govorio je o aferi HAVC. Financirali su film 15 minuta – masakr u Dvoru sa 250 tisuća kuna. Pandža je podnio kaznenu prijavu protiv njih jer su, tvrdi, u filmu izrečene laži protiv hrvatske vojske. U emisiji je pušten insert iz filma, ali i odjavna špica koja razotkriva skandal.

Što mislite tko je, i čiji je, taj "novinar HTV-a"?

Novosti: Iznenadjeni i uvredjeni 18. rujna 2015. Piše: Saša Kosanović

Kako vidite, cijela stvar je zapravo prilično stara, samo što Kukuriku i Milanović na nju nisu ni trepnuli, nego su pustili Kosanovića da se podruguje Pandži. Zapravo, nema tu ničeg čudnog - sve je to pred nosom ovog nesretnog naroda već 15 godina, pa i više. Samo je pitanje kad će već jednom otvoriti oči i vidjeti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Moj prijatelj Pandža Ivica zvani Orkan

jedan od rijetkih školovanih vojnika u 17. dp Sunja i u okolici Siska zatekao se početkom Oluje na funkciji načelnika inženjerije tj. pomoćnika zapovjednika za inženjeriju.

Kada je počela Oluja rano u jutro on je sa svojom ekipom pravio prolaze kroz minska polja i desilo se da je jedna PT mina imala dopunski upaljač pa im je roknula i on osobno je završio u bolnici. Tako da je prespavao u bolnici cijelu Oluju zbog čega je poslije bio očajan jer je želio doći na čelu jedinice u rodno selo Mračaj kod Baćina tj. osloboditi ga i doći na djedovu kuću.

Jednostavno, kao i mnogi to jutro bio je izbačen iz stroja.

Poslije to nadoknađuje, tu svoju frustraciju zbog toga što nije gledao čejenima u leđa za što je živo 4 godine, stalnim medijskim ratovanjem protiv Save Štrpca i drugih medija četnika.

Zaista, tu u uskom grlu oko Dvora bilo je raznih jedinica, ali osnova je u tome da su Srbi Krajine bili u neredu, da se po svaku cijenu htijelo izvući oklop preko Une u RS, i da su iz RS došli u pomoć da koliko toliko zadrže naše dok se oklop ne izvuče i time ojača vojska RS.

Moje informacije idu za tim da je ubačeno oko 50 banjalučkih specijalaca, gdje ne tvrdim da su baš oni pobili te bolesnike, ali znam da se jedna takva jedinica zadnja organizirano izvukla iz Dvora preko Une bježeći pred Gromovima. Kroz gradić. U dnevniku Oluja nad Unom opisao sam taktiku kako se dobro obučena jedinica izvlači iz grada u urbanim uvjetima borbe, gdje nema tvojih snaga, tvojih civila i gdje si u neprijateljskom okruženju. S perspektivom da te odsjeku i zarobe.. Pucaš u sve što se miče, bacaš bombe i to...a slobodno neka to čitatelji uzmu kako hoće.

Ti momci iz Bosne su hrabro zadržavali naše, jedan je zoljom pogodio mog prijatelja tenk u kupolu i samo zbog rikošeta pajdo je preživio jer nije dobi ful mlaz pa su mu i danas leđa i potiljak puni sitnih gelera.

Na drugi tenk u kojem je bio zapovjednik pokojni F. se jedan čejen doslovce penjao iz kanala i zapovjednik ga je s nekoliko metaka iz pištolja skinuo.
Na ulazu u Dvor.

Njih pedesetak je zadržavalo naše koji ni nisu baš nadirali jer je zapovjed bila da se čeka da se čejeni izvuku da se izbjegne efekt ranjene zvjeri.

Orkan sada spominje Milorada Ulemeka Legiju i srbijanske crvene beretke zbog medijskog efekta jer se radi o imenu.

Ja ostajem kod svoje teze da se radi o specijalnoj jedinici iz RS, e sad da li vojske Republike Srpske, ili policije ( obje jedinice imaju sjedište u Banja Luci i naziva ih se kolokvijalno ; banjalučki specijalci.

Naime, ceste su bile zakrčene a nisu zabilježeni doleti helića čak iz Beograda. Sumnjam da bi Slobo poslao svoju elitnu jedinicu da zaštiti izvlačenje Novakovićevog oklopa. Interes da dođu u posjed tog oklopa , tenkovi, BVP-i, kamioni , samohotke prage i dr. imali su ovi Karadžićevi, da se ojačaju prema Bosancima. U pitanju su bili sati, jer se onaj Kordunski korpus našao već u okruženju gdje je Bulat pripremao predaju Stipetiću. Poznato.

Pandža je to istraživao i došao do zaključka da Hrvati ni teoretski nisu bili u poziciji da pobiju te susjede od danskih unproforaca i u tome se slažemo.

Ja ostajem kod svojih teza i verzija:

1. Verzija...specijalna jedinica iz BiH ( RS)- 70 %
2. Verzija..Hamze, elitna jedinica V.korpusa Armije BiH, koji su se obalom Une dovukli do Dvora, kroz šumu i upali na sat dva u mjesto.

Mala mogućnost je da je postojao plan da se pobiju civili bolesnici pa da se to naknadno pripiše "ustašama", jer oni su se nadali da će se u bitku uključiti Vojska RS i Srbije, pa da će povratiti izgubljene položaje.

Moguć je i pojedinačni osvetnički masakr nekog mještana Dvora jer je bilo i Hrvata među tim bolesnim osobama.

Regularne jedinice hrvatskih snaga to jednostavno nisu mogli učiniti jer ni nisu bili tamo...i u tome je sva zločestoća te podvale u filmu.

sve dobro...

Tko je glasao

Što rade Danci? Peru prljavu savjest

Što rade Danci? Peru prljavu savjest:

Danski producenti spornog filma o Dvoru odgovorili na 12 ključnih pitanja

"Sladoledari" su inače uvijek bili pomno birani i instruirani, da u "krajinu" idu štititi "jadnu nenaoružanu nejačad" od "Tuđmanovih ustaša". Ako bi neki imao mrvicu savjesti i vidio da stvari stoje posve drugačije, tome bi "antifašisti" brzo podveli kakvu kurabu, poklonili mu pozlaćen trofejni karabin, dali mu postotak od šverca...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Znam @MKn

pogotovo s Dancima i Nigerijcima. Za Dance sam bio "priučeni" prevoditelj na terenu kad je trebalo nešto našima objasniti na samoj crti u tzv. pink zoni i to... jer se služim njemačkim, a oni skoro svi govore njemački.

Kad se pojave onda domobrani na prvoj crti dođu pa me vode da im prevedem. Nisu imali uvijek sa sobom službene prevoditelje.

Činili su i nama usluge. Donosili su pisma naših Hrvata , recimo osobno sam pismo jednog starijeg Hrvata odnio sinu u Sisak i dr.

Sprijateljio sam se s jednim narednikom. Jedući žgance i šarana s procjepa kod jedne tete koja je živjela na prvoj liniji.

Naravno da su bili i potkupljivi, ja sam ih pridobijao na antikomunizam.

sve dobro...

Tko je glasao

Ma bilo je i puno foto

Ma bilo je i puno foto materijala na internetu, no nestalo netragom.
Vidlo se je kak su Nigerijci plaćani bili u krevetima.

Tko je glasao

Kanađani imaju primat u

Kanađani imaju primat u pretjerivanju.
Nizozemci su pak plesali užičko kolo nakon pokolja u Srebrenici.

Težimo i pripadamo "zapadnom svijetu".
Ali smeća tamo u izobilju.

Tko je glasao

Nigerijce smo zvali Kinta-kunte, hehe

došli neopremljeni za klimu. Smrzavali se. Užasno su se bojali. Srbi su im davali šljivovicu pa onda pređu kod nas na viski. Neotporni na alkohol. Jad od vojske.

Jednom smo im poklonili neku ribu iz Kupe, smuđeve od 5-6 kila, šarane od 10 i soma preko 15.

(Riba je te godine grizla na trotil) ;-)

Da, čak su i oni mislili da trebaju braniti Srbe jer su jadni, nezaštićeni, goloruki.

Jugoslavenska propaganda je bila već učinila svoje i trebalo je lomiti te predrasude.

sve dobro...

Tko je glasao

"Veleizdaja"

Jedna zanimljivost.
"Veleizdaja" kao pravna kvalifikacija (kazneno djelo) postojala je u KZ SRH.
Danas više ne postoji u mirnodopskim uvjetima kao kazneno djelo, već je vezano za poglavlje ratnih uvjeta.
"Veleizdaju" dakle, danas nije moguće počiniti kao kazneno djelo u miru.
Ma koliko god štetno bilo za Republiku Hrvatsku.

Tko je glasao

Glava XXXII, kaznena djela

Glava XXXII, kaznena djela protiv RH, članak 340.
Ne pratiš odkad si i mirovini. :-)

Međutim, ovo s ovim filmom ne spada u to jer opis kaznenog djela je drugačiji.

Prije 8 godina(11.3.2008.) sam htio podnijeti kaznenu prijavu protiv Hidajeta Biščevića zvanog Hido za veleizdaju zbog potpisivanja famoznog zapisnika što nas je kasnije dovelo do toga da moramo odustati od ZERP-a. Sad se više ne sjećam jesam li mijenjao prijavu jer nije bilo veleizdaje u KZ-u ili opis nije odgovarao. Uglavnom, podnio sam kaznenu prijavu po tadašnjem članku 137. Ugrožavanje državne neovisnosti. Za svjedoke sam predložio Roberta Antonionea, Kolindu Grabar-Kitarović, Gordana Jandrokovića, Michaela Leigha, Andreja Logara, Ollia Rehna, Ivu Sanadera, Miomira Žužula.
Mladen Bajić kao državni odvjetnik nikad nije reagirao po toj prijavi. Nakon toga sam svaki put kad bi u Saboru bila rasprava o radu DORH-a pisao svim saborskim klubovima tražeći da ga priupitaju u Saboru što je s tom prijavom. Nikad mi ni jedan klub nije odgovorio.

Gdje je danas Hido ne znam, za Sanadera znamo gdje je, za Kolindu(koja je tada poslala Hidu na taj sastanak gdje je on potpisao što je potpisao) isto znamo gdje je, a uskoro bi i Bajića opet mogli gledati, ali ovaj put kao suca Ustavnog suda.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Super

Mislim da je svakako došlo vrijeme za uvođenje smrtne kazne, da se bar minimalno kazni ove zločince što na sve mile i nemile načine pokušavaju uništiti Hrvatsku!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

U svakom zločinu ključ je motiv

Ima li motiv Hrvatska vojska da počini ovaj zločin? Nema, riskirati živote da bi se probilo do nekoliko mentalno bolesnih ljudi i pobilo ih konstruirati može samo bolestan srpski i srbijanski um.

Motiva za pokolj ovih nesretnih ljudi srbijanska strana ima napretek. Prvo, ostaviti ih Hrvatima bilo bi kontraproduktivno jer Srbi računaju da su svi smeće kao oni pa bi se ove bolesnike iskoristilo da se Srbe prikaže kao neljude koji ostavljaju svoje bolesnike. Voditi ih sa sobom u trenutku kad sa svih strana naviru časni hrvatski vojnici također nije opcija, osobito stoga što se njima živo jebe za mentalno poremećene makar bili i Srbi. Usput, tko kaže da su svi bili Srbi? Ima negdje neka informacija tko su bili ti ljudi?

I onda ostaje jedina opcija, jedina ako si zločinac u duši, a to je ubiti dvije muhe jednim udarcem:

1. Riješiti se tereta, odnosno pobiti bolesnike, a svi znamo da im je ubiti bolesne i ranjene nikakav problem..

2. Optužiti Hrvate da su pobili bolesnike i tako bar malo naštetiti Hrvatskoj, a koliki smo mi idioti naštetili su nam i puno, mi to čak i plaćamo, jer smo veći idioti od njih, šiju nas jedino u podlosti.

Inače da odgvorim i na Betovo pitanje zašto nismo sami to istražili?

Zato što smo mi kreteni i ne istražujemo skoro ništa. Kod mene su Srbi ubili sedmoro staraca, poklali ih kamom i mi ih pokopali bez ikakve istrage. Nakon nekog vremena razgovarao sam sa tadašnjim načelnikom SZUP-a i bivšim načelnikom SIS-a, pitao ih zašto mi nikad nikakve istrage nismo radili, načelnik SIS-a se samo bečio, a načelnik SZUP-a se šeretski osmjehnu i reče da kakve istrage, o čemu, došli četnici i sve pobili, što se tu ima istraživati?

Inače smo se tako ponašali, ono, normalno da Srbi ubijaju Hrvate, mi pokopamo mrtve i nikom ništa. E, al kad je Srbin u pitanju, onda se zovu forenzičari, policija, televizije, novinari ljevičari, piše se UN-u, HAAG-u, Udbi, Nikoliću, priziva se pravda, Bog, jebo im Bog više mater maloumnu...

Eto to je razlika, mi nismo manijaci, a nismo čak ni normalni kad dozvolimo da bagra svaku svoju žrtvu tisuću puta uveliča, a naših deset puta više umanje do nule.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ma gledaj @Laganini

mi smo pravna država. Podosta njih je osuđeno. Za samo sudjelovanje bila je abolicija i oprost.

Onda, podosta ih je izginulo do 95-te, a neki su zagnojili i na Kosovu.

Ja znam četnika Niku Lađevića samoproglašenog vojvodu koji je haračio oko Hr.Kostajnice i Hr. Dubice. Čisti pljačkaš. Kriminalac. Pljačkao je Hrvate koji su ostali. Sprovodio teror. Ubio ga stariji čovjek iz lovačke puške kad mu je došao odvesti stoku iz štale.

Oni specijalci martićevci što su imali bazu u Komogovini što su vršili teror a za koje se zna da su pobili i ruske novinare ubijali su se između sebe oko podijele plijena, a bogumi i mi smo im se najebali matera.

Kad smo Srbe povratnike ispitivali oko nekih zločina..ili ne znaju ili okrive neke nepoznate izBosne..ili svale na već poginule čejene...

što učiniti..ne možeš ga tući sad dok ne izmisli nešto...nema smisla...

ipak su to ratni zločini ili zločini počinjeni u uvjetima rata...teško je doći do materijalnih dokaza, a personalni dokazi ( svjedočenja) su lako oborivi na sudu.

Naravno, s obzirom da "8 od 10 " Srba glasa za Milanovića, kako se sam hvalio,da su svi glasali za Mesića ili Pusićku.., pogledaj Čačić je u istom saborskom klubu s Pupovcem, uzroke tog neistraživanja treba potražiti i u tom smjeru, kao i ovih 250 000 Kn koji su poslužili za antihrvatsku propagandu.

sve dobro...

Tko je glasao

Taj film nikada ne bi nastao

Taj film nikada ne bi nastao u ovakvome obliku da je Republika Hrvatska preuzela inicijativu u istrazi o ovome ratnom zločinu. Neshvatljiva je relativna pasivnost hrvatske strane, kako tužiteljstva tako i medija, kada se radi o zločinu počinjenom na hrvatskom teritoriju u kojem su pobijeni hrvatski gradjani (bez obzira na nacionalnost). Inicijativa je cijelo vrijeme na srpskoj strani, i sada imamo to što imamo. Srpski Internet vrvi opisima i (pristranim) ocjenama ovoga dogadjaja, a u Hrvatskoj je o tome malo pisano, kao da vlada zavjera šutnje.

Po pitanju sumnje na hrvatsku vojsku kao mogućeg počinitelja, u centru priče je kontroverza o tome jesu li hrvatske snage uopće bile u Dvoru 8. kolovoza ili nisu. S jedne strane zapovjednik hrvatskih snaga pukovnik Čavić i časnik za vezu s UNPROFOR-om V. Barbieri tvrde da hrvatskih vojnika nije bilo u Dvoru toga dana, a s druge strane Danci u svom ratnom dnevniku, dostupnom na Internetu (http://www.danbat7.dk/dagbogtekst.html) , opisuju iz minute u minutu borbe HV i ARSK kojima su svjedočili neposredno uz ogradu njihovog logora (npr. opisuje se izvlačenje jednog ranjenog hrvatskog vojnika). Pitam se zašto to nikada nije dovedeno "na čistac".

S obzorom da počinitelji zločina nisu imali prepoznatljive oznake (osim nekih žutih znakova, valjda za medjusobno prepoznavanje), jedini svjedoci dogadjaja - Danci - samo na temelju indicija mogu iznositi sumnje i zaključke. A jedna od indicija je (navodna) prisutnost hrvatske vojske u Dvoru u vrijeme tog dogadjaja.

Službeno, nikada nitko u Danskoj, osim nekoliko "običnih" vojnika u razgovorima s novinarima, nije se direktno izjasnio o mogućim počiniteljima. A ta izjašnjavanja su medjusobno kontradiktorna i ne daju jednoznačan odgovor.

The Observer

Tko je glasao

Nshvtljv j rltvn

Nshvtljv j rltvn psvnst hrvtsk strn, kk tžtljstv tk mdj, kd s rd zlčn pčnjnm n hrvtskm trtrj kjm s pbjn hrvtsk grdjn (bz bzr n ncnlnst). ncjtv j cjl vrjm n srpskj strn, sd mm t št mm. Srpsk ntrnt vrv psm (prstrnm) cjnm vg dgdjj, Hrvtskj j tm ml psn, k d vld zvjr štnj.

Zt št j nžlst mgć stn d s t pčnl Hrvt. Nmjm s zvrvt lj j bl zlčn vćn njh nj prcsrn , l nm s t ksnj bj glv...

Zšt s n prcsr , zt št mng zpvjdnc th glpst s dgrl VSK ...

Dnc k Dnc zšt b rskrl svj žvt, kd nš nkd n zbrš fgnstn - rsptjt s...

Justice for all !

Tko je glasao

Veliš moguća istina @busola

dobro, uzmimo da postoji teoretska mogućnost da je neka jedinica hrvatske prethodnice prošla kroz cijeli grad dok još HV nije isti osvojila, grad prepun civila, vojske. Zašto bi rafalanjem i bombama pobili duševne bolesnike na 20 m od UN baze. Zašto bi se otkrili? Zašto bi im cilj bio doći do baze UN-a za koju se znalo gdje se nalazi.?

Na samom mostu je dan ranije došlo do neplanskog susreta HV-a i bježećih četnika, ali s druge strane, vozilom cestom uz Unu, na kamionu na kojem je pisalo na ćirilici MILICIJA- SAO KRAJINA, kojeg su zarobili u H. Dubici, pa su zbog nepoznavanja terena domobrani otišli predaleko i.. došlo je do bliske borbe takoreći na pištoljmet...izginulo 9 naših u bliskoj borbi kod mosta, dan prije nego što Danci navode i opisuju ovaj događaj...cijelu noć su hrvatske snage provele nadomak Dvora držeći položaje i ne dopuštajući kontranapad.

Moj stariji brat je kao pripadnik 17 d.p. proveo noć između 7/8 u kanalu ispred Dvora, a na most je došao tek 9-tog.i dalje uz Unu.

Ovaj tvoj upis samo pokazuje koliko ti je medijski ispran mozak još iz vremena tzv. detuđmanizacije kad su Pusić, Savo Štrbac, Vesna Teršelić, Puhovski i sl. skupljali " dokaze" za izjednačavanje krivnje i ZZP.

Moja preporuka tebi, rijeđe na imbex, krajina force, a srpske portale ne uzimati zdravo za gotovo.

Naravno da su i naši pucali, pa jebajga..nismo ni mi časne sestre a i Srbe je trebao netko ubijati. Nemaju oni monopol na to.

No ovdje to nije slučaj.

sve dobro...

Tko je glasao

Veći anđeli smo mi od samih

Veći anđeli smo mi od samih anđela...

Problem je u nama , kakva Pusićka , Teršelićka, ovi oni za Slavoniju npr. znam puno stvari i to nikada neće biti raščišćeno ...

Ajmo ovako Srbi su počinili 80% zločina u ratu na bivšim prostorima , Hrvati i Muslimani po 10-tak % ... Tih 10% nas ne amnestira tih zločina zato što ih je bilo malo...

Znam u Slavoniji da su ubijani nedužni ljudi , dizane kuće u zrak, a bilo je i velikog međusobnog obračunavanja ... Npr. zgrada HOS-a je dignuta u zrak u Vinkovcima (desetak običnih mladih HOS-ovaca poginulo...) , jer se planiralo ubiti Paragu ..

U ratu loši ljudi isplivaju i rade gluposti, samo budala može pisati da smo anđeli , da smo anđeli danas bi Hrvatska bila nisko zadužena , samostalna država , ali ne mi smo obični protektorat u kojem ljudi od jada liječe svoje frustracije stalnim bacanjem krivnje na drugog...

Nastavi po starom... nemamo šta pričati...

Justice for all !

Tko je glasao

danas bi Hrvatska bila nisko

danas bi Hrvatska bila nisko zadužena , samostalna država

Misliš, kao što je bila 1990 - 1999, u vrijeme Franje Tuđmana? U pravu si.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a ne @Busola, ne može to tako

te fore prodavaj sebi ravnima . Vidi. Napisao si...

"Ajmo ovako Srbi su počinili 80% zločina u ratu na bivšim prostorima , Hrvati i Muslimani po 10-tak % ... Tih 10% nas ne amnestira tih zločina zato što ih je bilo malo...
Znam u Slavoniji da su ubijani nedužni ljudi , dizane kuće u zrak, a bilo je i velikog međusobnog obračunavanja ... Npr. zgrada HOS-a je dignuta u zrak u Vinkovcima (desetak običnih mladih HOS-ovaca poginulo...) , jer se planiralo ubiti Paragu ..
U ratu loši ljudi isplivaju i rade gluposti, samo budala može pisati da smo anđeli , "

Slažem se.

Pa onda...

"da smo anđeli danas bi Hrvatska bila nisko zadužena , samostalna država , ali ne mi smo obični protektorat u kojem ljudi od jada liječe svoje frustracije stalnim bacanjem krivnje na drugog..."

Ne slažem se.

Naime, moraš kod polemike biti bar donekle konzistentan.

Ono prvo nema ti veze s ovim drugim i to je školski primjer spinanja.

Mješaš kruške i jabuke. Naravno da nismo anđeli. Vjeruješ li ti uopće u anđele i znaš li koliko anđela stane na vrh igle.

Vidio sam da si jedan od opširnijih na imbexu kod onog jugonaciste.

Tamo je kratka forma u điru. Ne možeš u jednom postu otvarati drugu temu koja nema veze s prvom. Mislim, možeš ti što hoćeš, to je tvoje ustavno pravo;-)

sve dobro...

Tko je glasao

Podli i pokvareni licemjeri!

Neshvatljiva je relativna pasivnost hrvatske strane, kako tužiteljstva tako i medija, kada se radi o zločinu počinjenom na hrvatskom teritoriju u kojem su pobijeni hrvatski gradjani (bez obzira na nacionalnost).Shvatljivo je, jer takvi događaji indirektno pokazuju tko je svih ovih godina bio na vlasti u RH, te o stanju u DORH-u , hrvatskom pravosuđu i antihrvatskim udrugama.

Govori i o tome kako se ponašala, i kako se dalje ponaša MZ, čiji je cilj - Srbija u EU, pa se zločini brišu "gumicom".

Ne zna se tko je gori, oni ili gore navedene "naše" institucije.

Podli i pokvareni licemjeri!

Tko je glasao

Govori i o tome kako se

Govori i o tome kako se ponašala, i kako se dalje ponaša MZ...

Nema MZ s time nikakve veze. Republika Hrvatska je imala i ima puno suvereno pravo i obvezu da istraži taj zločin do kraja.

Evo prilike, sad kada je to aktualizirano prikazivanjem filma, i kada aktualna vlast dovede DORH u red, da se sve istraži do kraja.

The Observer

Tko je glasao

Znam kako bi postupala vlada Viktora Orbana i njihovo pravosuđe

@bet:
Nema MZ s time nikakve veze.Nema nikakve veze baš kao i s događajima oko Dvora na Uni, nekažnjenim srpskim zločinima nad stanovnicima Vukovara, Osijeka, Škabrnje (vidimo kako je postupao Haag oko optužnice za Mladića), Sarajeva, Srebrenice.....te sa sramotnim britanskim i inim manipulacijama s Haaškim sudom za ratne zločine.

Ova tvoja rečenica, da "nema MZ s time nikakve veze", ne prolazi više ni kod najvećih naivaca.

Republika Hrvatska je imala i ima puno suvereno pravo i obvezu da istraži taj zločin do kraja.Ovaj nelustrirani, projugoslavenski DORH i pravosuđe, to sigurno neće učiniti.

Eto, jedina dva osuđena silovatelja iz Vukovara, pobjegli su (sramotno pušteni su da odu) iz RH prije izricanja presude.

MUP je valjda bio prezauzet čuvanjem dvojezičnih ploča, hapšenjima roditelja ubijenih hrvatskih branitelja koji su ploče pokušali razbiti, razbijanjem lubanje Darka Pajičića, napadima na HRVI u Crkvi....

Evo prilike, sad kada je to aktualizirano prikazivanjem filma, i kada aktualna vlast dovede DORH u red, da se sve istraži do kraja.I da DORH nova vlast dovede u red, da radi u skladu s pravdom, pravom, misliš li da međunarodna zajednica ne bi radila ogromne pritiske na RH?

Centri moći žele Srbiju u EU, žele ju izvan utjecaja Rusije, te sve ovo što se događa s nekažnjavanjem(države Srbije i njenih glavnih političara -četnika koji sada glume demokrate) lako dokazivih srpskih zločina, treba gledati i u tom svjetlu.

Za takvu suverenu politiku Hrvatska treba imati poštene, neucjenjive političare - državnike na vlasti, kojima je nacionalna politika svetinja, iznad svega.

Imamo li ih?

Da živimo u Mađarskoj, sigurna sam kako bi postupala vlada Viktora Orbana i njihovo pravosuđe.

Misliš li da bi oni financirali neku svoju Documentu ili GOLJP?

Tko je glasao

Ova tvoja rečenica, da "nema

Ova tvoja rečenica, da "nema MZ s time nikakve veze", ne prolazi više ni kod najvećih naivaca.

Mislim da je spin za naivne upravo ovo tvoje svaljivanje krivnje na MZ. Takva kalimero-logika uz vječito izigravanje hendikeprane žrtve derogira Hrvatsku kao suverenu državu.

Navodno DORH-ovo projugoslavenstvo bi teško moglo imati ikakvog utjecaja da su oni koji su indirektno osumnjičeni i čija čast je ukaljana, direktno ili preko svojih političkih prijatelja, inzistirali preko javnosti i u političkim forumima, da Hrvatska ovaj slučaj istraži do kraja, a ne da se inicijativa prepusti RS. Nikakva MZ to ne bi mogla spriječiti. Ali, ono što smo vidjeli tokom 20 godina je opća ravnodušnost i tek kada informacije počnu u porcijama stizati s druge strane (članci u danskim novinama 2011, prikazivanje filma na festivalu u Sarajevu, i sada dolazak filma u Hrvatsku), reaktivno se i obranaški reagira što, nažalost, ostavlja dojam neuvjerljivosti.

The Observer

Tko je glasao

sjećaš se @bet da smo o tome pisali

i ovdje, nije da se o tome nije pretresalo. Sad se tema aktualizira jer ovi iz RS drve po tome poradi svoje javnosti, a i naši "lovci na zločince Hrvate" su istrošili municiju. Nema se na čemu žrtvariti, eno oni specijalci oslobođeni za Trusine, Hag je završen za RH, dosta je lokalnih zapovjednika i izvršioca i osuđeno za što-šta.

Priča se o zločinima komunista poslije 45-te.

Jebajga, pobili smo premalo Srba civila, manje nego što se očekivalo, pa se eto sada izvlače stvari koje je teško raspetljati, a pogotovo utvrditi tzv. zapovjednu odgovornost pomoću koje ucjenjivati ove ili one.

Dobro je to što se eto usput otkriva kuda sve cure novci naših "kulturnjaka".

sve dobro...

Tko je glasao

Već sam ti gore pisao, @Bet, kako smo tretirali

masakre Hrvata, nikako, pokopaš i idemo dalje, tako nekako mi tretiramo i druge, više manje.

Mi ne pravimo od svega psihopatologiju, odnosno nismo psihopati kao braća Srbi i ne tupimo po jednom dok nekome mozak ne iscuri, mada, kako se čini, morat ćemo jer se neda od ludila velikosrpskog više živjeti.

Ne znam kako to ide sa istragama u ratu ali znam da smo mi sve jednako tretirali, dok Srbi priznaju kao žrtve jedino Srbe.

Imamo i mengelovski slučaj Leposave Stanimirović koja je nesporno ratni zločinac, a li nitko neće da ekshumira one stotine i tisuće Hrvata koje je ona proglasila žrtvama nepoznatih granata, sve do jednoga, a Srbe, sve do jednoga, žrtvama zločina od strane Hrvata.

Imamo mi na čemu raditi, tu si u pravu. Treba širiti zatvore i treba uvesti smrtnu kaznu, jer zločin protiv Hrvatskog naroda postaje nizdrživ.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Kad bi se dovelo DORH u red puno bi toga bilo bolje

ali bojim se ništa od toga, to je država u državi, interesna skupina užasa.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Sve je to sitnica u odnosu na novac upućen Documenti, GOLJP-u..

@drvosjek, nije navodno, već, iako to zvuči nevjerojatno, hrvatska država je preko HAVC-a, sramotno dala 250 000 kuna za protuhrvatsku propagandu.

A danski dokumentarni film “15 minuta - Masakr u Dvoru”, je već i lani predstavljen na Sarajevo Film Festivalu, na brojnim drugim festivalima, te na programu Radiotelevizije Srbije.

Dokumentarni film danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda, "Masakr u Dvoru", napravljen je u koprodukciji s hrvatskom tvrtkom Nukleus film, a govori o zločinu u Dvoru koji se dogodio 8. kolovoza 1995., kad je ubijeno sedmero psihijatrijskih bolesnika i hendikepiranih osoba.

U njemu događaje komentiraju i Savo Štrbac, te zločinac iz JNA -Mile Novaković, poznat po događaju kada je bježeći u akciji "Oluj", tenkovima pregazio kolonu srpskih civila.

No, taj događaj (najveći i najgnusniji zločin u "Oluji", izgleda da ne zanima ni DORH, ni HHO, ni Documentu, ni GOLJP, ni Veritas, ni Haag..... ni Srbiju.

A jasno je i zašto!

..............

U navedenom filmu, prikazana je snimka danskih vojnika iz mirovnih snaga UN-a, a koji su se nalazili 30-ak metara od mjesta zločina.

Na snimci se vidi grupa vojnika kako idu kroz kukuruzište i prilaze mjestu gdje su bolesnici. Nakon toga čuju se pucnjevi, a snimljeni vojnici potpisani su kao hrvatska vojska.

Do danas nije otkriveno tko je počinio taj stravičan zločin.

Grupa vojnika koja je snimljena u filmu, kako prolazi kroz žito, deset minuta prije zločina, potpisana je kao hrvatska vojska. Time je bez ikakvih dokaza optužena za zločin.

Radi se o prevari, tipičnoj za srpsku propagandu, a sve to je financirao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) sa 250.000 kuna

Hrvoje Hribar, predsjednik HAVC-a, tvrdi kako je film 1. rujna 2015. javno emitiran bez njihovog odobrenja, čime je prekršen ugovor između HAVC-a i Nukleus filma. Isto tako, bez znanja HAVC-a, film se odmaknuo od prvotnog scenarija.

Jedinio nam ne daje objašnjenje: Zašto nisu odmah reagirali, već nakon prikazivanja te morbidne, četničke propagande, u Sarajevu?

Hribar je rekao da HAVC nije mogao spriječiti takvu manipulaciju.
Zašto su onda davali novac?
Iz naivnosti?

Sada su zatražili doradu filma, te će se pokazati gotov film, uključivo ‘deleted scenes’, odnosno scene izbrisane u postupku montaže.
Trenutačno je u ponovnoj montaži kako bi se mogao javno prikazati u Hrvatskoj!

Ali, učinjena je nemjerljiva šteta, za koju netko mora odgovarati.

Protiv svih onih koji su omogućili stvaranje tog filma, kaznenu prijavu sisačkoj policiji podnio je branitelj Ivica Pandža Orkan, i to zbog činjenice da je HAVC dao novac za film u kojemu je jedan od glavnih sugovornika Mile Novaković, zapovjednik vojnih postrojbi tzv. Srpske Krajine, kojeg je MUP tražio na tjeralici zbog ratnih zločina.

Hribar pak objašnjava da film nije na vrijeme pokazan onima kojima je morao biti pokazan, prema slovu ugovora i pravilnika..

Financirali smo film o danskom majoru koji je s bataljunom dobro naoružanih vojnika čučao kao zec, dok su 20 metara dalje ubijali nemoćne civile s posebnim potrebama, po nacionalnosti Hrvate i Srbe.

Taj major je slika čitave Europe koja godinama nije poduzela ništa da se zaustavi ubijanje.

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Bruno Čavić, tada je na tom području zapovijedao dijelom snaga, a kako je ispričao u Studiju 4 Hrvatske televizije, u centru Dvora vidjeli su kolonu izbjeglica. Kaže kako su neki od njih otvorili vatru na hrvatske vojnike te kako je tada počela borba u naseljenom mjestu.

Počeli smo se povlačiti prema Kostajnici. Tijekom noći stanje se smirilo, u zoru je počeo njihov kontranapad, a mi smo se vratili do ulaska u Dvor. Ujutro je počela naša ofenziva. Bitno je naglasiti da toga dana tamo nije bilo pripadnika HV-a. To govori o tome koliko je film “realan” - ispričao je Bruno Čavić.

Ljudi na čelu agencija poput HAVC-a, ponašaju se poput pijanih milijardera, te daju novac hrvatskih građana za protuhrvatske neprijateljske filmske koprodukcije, bez ikakve odgovornosti.

Sjetimo se i slučaja davanja hrvatskih novaca za film Jasmile Žbanić, poznatoj po tome što je, valjda iz poznate "zahvalnosti", hrvatskom Premijeru ( kada je Milanović otišao u BIH - zbog događaja u nedavnoj bošnjačkoj "revoluciji"), javno poručila "Marššš iz Bosne.!"

Ali, sve to je sitnica u odnosu na silan novac koji hrvatska država daje udugama poput Documente (financirane i iz svjetskih centara moći), GOLJP-u i sličnima, čiji je jedini smisao relativizirati srpsku agresiju i zločine.

Propaganda iz tih antihrvatskih udruga je višesruko gora i opasnija za Hrvatsku, od navedenog danskog filma!

Tko je glasao

dopuna informacije...

"Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, gostujući u Dnevniku 3, rekao je kako je to trebao biti film o pasivnosti UNPROFOR-ovog danskog bataljuna. Scenarij je u mnogome drugačiji od onoga kojeg smo mi odlučili sufinancirati. Prema njegovim riječima, u distribuciju film je pušten nezakonito. Na inzistiranje voditeljice zašto HAVC nije reagirao nakon prikazivanja na Sarajevo film festivalu, Hribar nije dao konkretan odgovor. Ustvrdio je da je zaustavljena njegova daljnja distribucija."

http://vijesti.hrt.hr/324582/danci-mijenjaju-film-15-minuta-masakr-u-dvoru

Jebga, ti financiraš neki projekt, tj. prijavu. U prijavi se napiše svašta. A rezultat može biti drukčiji. Svakako je izostala kontrola sufinanciranog, a ovo dajem samo kao nadopunu informacije. Hribar mi se čini vrlo kvalitetnim režiserom, šteta da ga se upropasti zbog ovakvog previda.

Tko je glasao

Dobar režiser veliš

al su mu ga metnuli. To će biti pouka svima koji se upuštaju u kojekakve koprodukcije .

Dao sam tako osvrt i na onaj pamfletić " Broj 55" čini mi se.

Radnja iz 91. a na ni jednom vojniku ne vidiš crvenu zvijezdu petokraku...haha..prozirno do kosti.

sve dobro...

Tko je glasao

ispravak

Nije to nikakva koprodukcija, sufinanciranje je nešto sasvim drugo.

Ja napišem dopis tvojoj lovačkoj udruzi kako ću, ako mi date 1000 kn, napraviti fantastično pojilo za ptičice, a vi kao društvo kažete da ćete pogledati pojilo za godinu dana kada bude gotovo.

Ja napravim pojilo i stavim ga nakon šest mjeseci, a pojilo strujom ubija ptice. Otprilike tako.

I onda nakon devet mjeseci netko objavi Predsjednik lovačkog društva financira ubijanje ptica.

Tko je glasao

Pa da, imaju pravo objavit

jer sam prije 6 mjeseci precjedniku rekao da pojilo ubija strujom ptice, a on mi je u povjerenju rekao da zna i da ga boli kurac čak dapače da mu je drago.

P.S. pun mi je kurac ovako jadnih apologeta.

Tko je glasao

zavidan sam :)

Fakat si pobrao kremu pluseva, bokte :))))

Tko je glasao

To su plusevi tvom jadu i priči od tri kurca.

zabrinuo bih se za svoje duševno zdravlje kad bi mi ti i tvoja tvoja "krema" davala pluseve.
Ne daj Bože.

Tko je glasao

Sve to govori o tome tko je svih ovih godina na vlasti u RH

Umjesto da RH napravi vlastiti dokumentarni film o pravom karakteru rata 1991-1995., te o najvećem nekažnjenom i neistraženom zločinu nad srpskim civilima u "Oluji", daje se novac danskim manipulatorima koji peru vlastitu savjest, a u to uključuju i ratne zločince poput Mile Novakovića, te propagandu Save Štrbca?

http://www.youtube.com/watch?v=uFS8PICXpms&feature=related

http://pollitika.com/tenkovi-i-ljudi

Sve to zapravo, najviše govori o tome tko je svih ovih godina bio na vlasti u RH, te o stanju u DORH-u i hrvatskom pravosuđu.

Tko je glasao

Sve to zapravo, najviše

Sve to zapravo, najviše govori o tome tko je svih ovih godina bio na vlasti u RH, te o stanju u DORH-u i hrvatskom pravosuđu.

Baš tako, od 1990. do dana današnjeg, od lošeg do najgoreg, što smo tražili, to smo dobili, bolje ne zaslužujemo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci