Tagovi

Več koliko vas je; vse bum tužil!

Sjećate li se onog „bradatog“ vica o Zagorcima? Da vas podsjetim
Jedan Zagorec je dobio veliku svotu novca na lutriji, pa se drugi zainteresirali što će on sad sa tim parama.
-Morti, buš otprl birtiju? - upitaše ga.
-Kaj god - veli ovaj.
-Morti, buš peneze dal v banku?
-Kaj god.
-Pa kaj buš delal s toliki penezi?.
-Joj, dečki - zažari dobitnik očima - več koliko vas je; vse bum tužil.

Na vic me je podsjetio časni sudac gosp. Branko Hrvatin i predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske svojim izjavama u Večernjem listu od 07.06.2006:

…krajnje je nedopustivo reći kako, eto, Finska ima samo 875 sudaca, dok ih Hrvatska, s podjednakim brojem stanovnika, ima 1900, kaže Hrvatin. Zašto je tako, pitanje je na koje bi u Hrvatskoj trebalo odgovoriti. Zašto svaka sitnica ide na sud, zašto se sporovi ne rješavaju mirenjem...? No na ta pitanja ne moraju odgovoriti suci.

Optužba je više nego jasna i precizno usmjerena na narod – koji se eto sudi bez veze i u ogromnim količinama, što je „logično“ prouzročilo hipertrofiju pravosuđa u Hrvata. Nije to mali autoritet, ta radi se o predsjedniku Vrhovnog suda: Ta Hrvati su nevaljao, mazohistički nastrojen narod , koji samo sam sebi čini zlo, i još k tome u svemu uživa?! Suci svakako nisu nimalo krivi; oni su samo nužno zlo proizašlo iz nastranog hrvatskog mentaliteta.

Zbunjenost, koju takve izjave izazivaju mogu biti goleme, pogotovu ako su izrečene od takvog visokog pravosudnog autoriteta. Ma da opet novinari nisu štogod zakuhali, nešto krivo razumjeli i potom neodgovorno prenijeli?!

Čekam tako ovih par dana neće li se pojaviti neka reakcija (bilo čija), neki demanti, neki suprotan komentar. No ništa! Svi šute pa i sam časni sudac Branko Hrvatin . Slavodobitno šuti jer je konačno možda otkrio, što skoro nitko u Hrvatskoj ili čak u dosadnoj Europi nije do sada znao: to da je Antun Zorislav Petrović neodgovorna budala, i da je Amnesty International neodgovorna i zlonamjerna institucija! Jer nitko u Hrvatskoj, osim sudaca, nije do sada uzimao u obzir da ustvari – ne valja narod. K vragu, pa najbolje bi dakle bilo da u državi ne bude naroda! Onda neće biti ni nereda ni nesporazuma. Da ne bi bilo mogućih daljnjih nesporazume glede ove „smiješne“ situacije, pobrinuo se u svojim izjavama sam časni gospodin sudac i predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske koji je dodatno precizirao:
Posve su besmislene usporedbe koje u javnosti plasira Transparency International Hrvatska i njegov predsjednik Zorislav Antun Petrović, prema kojima proizlazi da u Hrvatskoj ima previše sudaca, tvrdi predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.
Zašto on to tako odrješito naglašava? I tu je, sudački, vrlo precizan i jasan:
Tako se statistički podaci ne smiju uspoređivati. Javnosti se time šalje nedopustiva poruka kaže Hrvatin. U Hrvatskoj 1500 sudaca vodi 2,6 milijuna predmeta (bez prekršajnih sudaca i predmeta), što znači da svaki sudac u jednoj godini radi na oko 1800 predmeta! Za usporedbu, u Finskoj, koja ima tek nešto više stanovnika od Hrvatske (5,2 milijuna), ukupno sudovi godišnje riješe ne više od 130 tisuća predmeta, dok se u Hrvatskoj riješi desetak puta više, 1,8 milijuna predmeta.
Pa opet uspoređuje Finsku i Hrvatsku:
Na prvostupanjskim sudovima u Finskoj ukupno se godišnje donese 90 tisuća odluka, što je broj koji godišnje odradi samo jedan sud u Hrvatskoj, Općinski sud u Zagrebu. Prvostupanjskih kaznenih postupaka u Finskoj ima sličan broj kao i u Hrvatskoj, oko 85 tisuća, no čak trećina slučajeva su vožnje u pijanstvu ili pod utjecajem narkotika, laki slučajevi za većinu sudaca.
I, onda poentira:
U Litvi, primjerice, Vrhovni sud ima 18 sudaca u građanskom i 18 u kaznenom sudovanju, a godišnje riješe ukupno 1400 predmeta. Vrhovni sud u Hrvatskoj ima 40 sudaca i predsjednika, a godišnje riješi 7000 predmeta. Vrhovni sud u Finskoj godišnje dobije oko 3000 prijedloga da odlučuje, no samo u 10 posto predmeta o žalbama se mora odlučivati, što znači da Vrhovni sud riješi 300 predmeta.

No pitanje časnog sudca gosp. Branka Hrvatina i predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske je ipak na mjestu kad pita:

"Zašto svaka sitnica ide na sud, zašto se sporovi ne rješavaju mirenjem...?"

No, ne valja odgovor kojeg nam sugerira časni sudac gosp. Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske koji kaže:

"No na ta pitanja ne moraju odgovoriti suci!"

Jer njih i te kako treba pitati, a to ću pokušati objasniti!

Prvo: Neozbiljno je, obranaški i nečasno se poslužiti ovakvim objašnjavanjima katastrofalnog stanja u hrvatskom pravosuđu.

Naime, ako u našem narodu zaista postoji nagon da se „tužaka“ onda je to možda ipak rezultat prisutnosti i istančanosti osjećaja za pravdu, kojeg je narod stekao i sačuvao tijekom svoje neugodne prošlosti, kada su mu na razne načine uzimali mjeru.

Drugo: Činjenice je da je naše društvo previše zasuto nepravdama. Da je tome najvjerojatnije tako može posvjedočiti mnoštvo abnormalnosti koje su se ukotvile unutar hrvatskog društva, od pretvorbenih i privatizacijskih marifetluka do suvremenih korupcionaških malverzacija, koje listom ostaju nesankcionirane. Profiteri takvih abnormalnosti postaju ikone hrvatskog društva, a njihove žrtve su mnogobrojni građani ove države.

Treće: Sudovanje je luksuz, kojeg mali i osiromašeni hrvatski građanin teško da sebi smije i može priuštiti. Za to su se dobrano pobrinuli zakonodavci (donoseći zakonsku podlogu za skupi ustroj i još skuplje sudske takse), odvjetnici (svojim neprimjerenim honorarima), te sami sudovi i suci (koji visoko kotiraju na ljestvicama korupcije), te svakako i državno odvjetništvo u dijelu svojim struktura i osoblja (na manje transparentan način).

I četvrto,- svi gore spomenuti pravosudni čimbenici su ustvari formirali jednu „neprincipijelnu koaliciju“, koja je svoje građane uhvatila u ralje široko rasprostranjenog „crnog businessa“. Moćni krivac, koji obično ima novaca, namjerno ide na iscrpljivanje „protivnika“, jer će taj u nekom trenutku morati odustati (budući da ne može više plaćati skupog odvjetnika i skupe sudske takse procesa koji se vrti u krug do u nedogled). Svaki priziv se plaća, svaki dolazak na sud košta. Ako pritom treba malo podmazati, da se stvari produže, da sve završi u zastari, zašto ne.

U ovako organiziranom „black businessu“ namjerno se proizvode procesi, koji se nepotrebno vrte u nižim i višim sudskim instancama, pa iz toga svi oni izvlače koristi. Jer, kako drugačije objasniti hiperprodukciju sudskih procesa, od kojih su nekada neki toliko glupi da ih sud može odbaciti u pred-sudskom postupku ili riješiti već na prvom ročištu? Kako objasniti činjenicu da sudovi ponekad donose identične presude u više ponovljenih „sjednica“ istog procesa, a da sebe ne priupitaju kako si to oni profesionalno i moralno sebi smiju dopustiti.

Koliko je onda uopće primjereno navoditi recimo primjer Vrhovnog suda Litve, koji rješava godišnje 1400 nasuprot 7000 predmeta u Hrvatskom Vrhovnom sudu, a da sebe ne priupita kako i zašto je uopće toliko predmeta prošlo kroz niže sudstvo da bi završilo na Vrhovnom sudu. Takva gomila nastaje samo zato što netko na nižim razinama nije svoj posao činio savjesno i profesionalno. Isto se događa na nižim sudištima – na najnižim stepenicama Općinskih sudova, koje su obično (objektivno) najneprofesionalnije (tamo sjede uglavnom početnici), i najviše sklone ustupcima (raznih vrsta), koji time zagušuju Županijske sudove, ovi opet Vrhovni sud - i tako bez kraja i konca, pa se to neoliko puta vraća natrag i umnaža.

Dok takva sudska praksa traje, i dok takvu praksu podržava organizirani „black business“ u pravosuđu, dotle je neprimjereno govoriti o miriteljima, koji bi samo taj „business“ mogli ometati. Uostalom, na mnogo sudišta, već u prvom ročištu bi sam sud mogao mnoštvo takvih sporova riješiti i mirenjem, kad bi htio. Ali neće, dok je pravda u Hrvata usmjerena u prilog bogatima, tj. onima koji imaju novaca i koji kalkuliraju, da im se najčešće više isplati „investirati“ u besmisleno dugački sudski proces, nego platiti (od)štetu. Pa i slučaj onog onog Ombudsmana (kojeg nam nameće dosadna Europa da bi navodno štitio građane od pravnog nasilja) je karakteristično u skladu s trendom jer ga nitko ne šljivi. Koji su bili konkretni rezultati raznih državnih revizija, ili izvješća i intervencija pučkih pravobranitelja (ma koliko precizni i transparentni bili); i kad je u tim izvješćima jasno navedeno sve mnoštvo nepravilnosti i kriminala, najčešće se događa da se najvećim dijelom ne događa ništa, i da ta trabsparentna izviješća potonu u netransparentnom pravosudnom sustavu Hrvatske.

O nekim anomalijama i dimenzijama pravosudnih nastranosti sam ovdje već pisao (Ombudsman u Hrvata, Istina i pravda ima stajati nad svakim sustavom, te PPP ping pong pravosuđe), pa je suvišno ovdje ponavljati, ali svi navodi i dalje stoje.

Ovdje bih samo htio oduzeti kredibilitet pretpostavci da smo mi Hrvati narod koji uživa u sudovanju jer to naravno nije istina. Mi smo samo žrtve nastranog i "nahero" postavljenog pravosudnog sustava kojeg hitno treba početi liječiti, jer je njegovo moralno, profesionalno i korektno djelovanje temelj svakog demokratskog poretka.

I naravno izvrgnuti ruglu obranaška opravdavanja nositelja najviših sudačkih funkcija, koji bi jedan stari vic željeli zacementirati u temelje opstojanja i funkcioniranja modernog hrvatskog društva. Too nikada nije bila istina; ni onda, ni danas, pa niti u Zagorju ili bilo kojem dijelu Hrvatske. To je ustvari bijeg od odgovornosti za neuspostavljanje pravde, a za to nema eskulpiranja. Barem ne tako jeftinog!

Da bih sebi, a i vama pojasnio mehanizme na kojima se zasniva „black business“ pravosuđa, skinuo sam biografiju (na Internetu javno dostupnu) časnog sudca i predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske gosp. Branka Hrvatina, te ga vremenski poslagao u markantnu i znakovitu karijeru (bez komentara s moje strane - zaključke izvodite sami na vlastitu odgovornost):

1982 - Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. godine
1982. - Vježbenik u Općinskom sudu u Zagrebu(do1984.)
1984 - Pravosudni ispit položio 1984. godine
1986. - Sudac Općinskog suda u Zagrebu ( do 1993.)
1990. - Predsjednik Općinske izborne komisije Centar-Zagreb
1992 - g. raspoređen na mjesto predsjednika Izvanparničnog odjela, ali uz to nastavio voditi parničnu referadu(do 1992).
1992. - Savjetnik pri, tada Republičkoj izbornoj komisiji za izbore zastupnika u Zastupnički dom Sabora, Županijski dom, te Predsjedničke izbore(do1994. )
1993. - Sudac Županijskog suda u Zagrebu(do 2004)
1994. - 1994.-1997. raspoređen u Službu za praćenje i proučavanje sudske prakse uz istodobno rješavanje i drugostupanjskih predmeta do 1995. godine(do 1997)
1995. - Zamjenik člana Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske sa sudjelovanjem u pripremi i provedbi svih izbora u narednom razdoblju
1998. - voditelj Službe za praćenje i proučavanje sudske prakse
2001. - Član Državnog sudbenog vijeća
2002 -. predsjednik drugostupanjskog Građanskog odjela i uz to obavlja poslove u Službi za praćenje i proučavanje sudske prakse
2004. - Član Državnog izbornog povjerenstva
od 2004. - Sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Komentari

Sorry ali nisi skuzio

Sorry ali nisi skuzio poantu.

U RH nema previse sudaca u odnosu na broj predmeta. Po jednom gradjanskom sucu dodje nekih 1000 predmeta.

Problem je zaista u velikom broju predmeta, ali ne toliko jer se gradjani vole tuzakati, vec zbog objesnog parnicenja drzave. Naime u gotovo svakom drugom predmetu drzava je tuzenik.

Poanta je vrlo jednostavna, ne platiti nista, sudski spor traje 3-4 godine, zasto bi mi sad platili, neka plati sljedeca vlada (zajedno sa kamatama). To je radio i SDP, to sad radi i HDZ.

Tko je glasao

POST SCRIPTUM: Htio bih

POST SCRIPTUM:

Htio bih objasniti simboliku slikovne ilustracije u tekstu, koja odprve nije uočljiva, no moja mala grafička "igra" je bitna za razumijevanje cjeline problema koji se izlaže u tekstu:

- Slika je uzeta negdje s interneta, a predstavlja rimsku boginju pravde Justiciju;
- Njeno lice je za ovu priliku zamjenjeno licem predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske (pogledajte link njegove biografije gdje je i njegova slika);
- U ruci drži vagu kao općepriznati simbol mjerenja pravde s jedne, te krivde s druge strane.
- Na ruku je sletio orao, koji u svojoj simbolici (Prema Rječniku simbola - J.Chevalier i A. Gheerbrant- Matica Hrvatska 1989 g.) ima i sljedeće značenje:
Simbolizam orla može poprimiti i zlokoban aspekt. Kao što često biva, izvrtanjem simbola Krista, orao postaje simbolom Antikrista: okrutan grabljivac i otimač. Vezan uz razne oblike carske vlasti, kadšto je simbol oholosti i tlačenja. Znak je izopačenja vlasti.

Tko je glasao

Jasna stvar. Za sve su krivi

Jasna stvar. Za sve su krivi hrvatski državljani. To je i logično. Konačno, čitav ceh plaćaju hrvatski državljani. Zato jer su krivi. Mi suce, naime, biramo, kao Amerikanci. Pa smo si izabrali i Lozinu i onog čudaka iz Gospića koji kaznu propisuje za djelo počinjeno tijekom proteklih par stoljeća. Ili možda ipak nije tako. Možda ipak suce postavlja aktualna politička vlast, možda je ista ta vlast napravila pokolj među sucima devedesetih godina, možda su predstavnici izvršne vlasti sucima govorili "Vi ne možete provoditi politiku HDZ-a, pa više ne možete biti sudac", možda su suci prije svoje sudačke karijere bili politički poslušnici (policajci, savjetnici političara i sl.) pa su istim mentalitetom nastavili i sudovati.
Nezavisnost pravosuđa danas znači položaj sudaca kakvog nemaju ni svete krave u Delhiju. Ne samo da se na njihove odluke ne može utjecati (osim korupcijom, ima primjera, odnosno političkim pritiskom, i tu ima primjera). Ako to sljedeća vlast ne riješi kao prvo, ništa drugo neće napraviti.

nvuljanic

Tko je glasao

Znaš ovog. Dobil Zagorec 1

Znaš ovog.
Dobil Zagorec 1 ooo ooo € na lotu pozove celu familiu i pita.
Penezi su tu i kaj bumo napravili, bumo kupili Mercedes, napravili hižu ili bumo tužili suseda.

Tko je glasao

Svi znamo da su suci

Svi znamo da su suci zaštićeni kao lički medvjedi, a ako nekog zanima kako je došlo do toga neka pročita analizu Alana Uzelca.

Tko je glasao

Da li po toj logici, znači

Da li po toj logici, znači da za stanje u zdravstvu nisu krivi liječnici, nego Hrvati koji su stalno bolesni i još bi da za to dobiju lijekove i što ne još?
Pa ovakvo stanje u pravosuđu je ua posljedicu ima silne dugove. Jer je svima isplativije i progutati dug, nego ući u trošak višegodišnje parnice o utjrivanju doga. Naravno, ova predpostavka vrijedi za srednje i male poduzetnike. Velikima se sud i tako dodvorava. o privatnim parnicama da ne govorim. Ali kako je g. Jandroković rekao prošlu subotu na radiju sudstvo je odlično, sve su to podmetanja poraženih snaga. Politika se iz tog sudstva povukal još tamo 1990. Sudeći po objavljenoj biografiji, neko sanja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci