Tagovi

Važna i nepostavljena pitanja g. Josipoviću

Izostanak predsjedničke inicijative u vezi indeksa demokracije je propust djelovanja institucije?
Na listama instituta i organizacija koji ocjenjuju stupanj demokracije u državama u svijetu RH se nalazi u grupi država s "ograničenom demokracijom", "nerazvijenom demokracijom", "slabom demokracijom" ili sličnim nazivima. RH je daleko udaljena od država koja su na prvim mjestima rang liste razvijenih demokracija.
Većima područja demokracije ekonomske slobode, sloboda štampe, pravosuđe, korupcija,..... su ocijenjene loše.

Djelomično demokratska država, između ostalog, bitno uništava poduzetničke slobode, tržište, time i srednju klasu, a time i opstojnost građana kao autohtonih subjekata prostora. Dolazi do degradacije građana.
Djelomično demokratska država e važna za loše stanje gospodarstva jer se njene posljedice mjere gubitcima od više desetaka milijardi kuna godišnje.

Predsjednička inicijative u vezi indeksa demokracije je trebala biti dugotrajna i s brojnim mjerama. Koje ste sve inicijative poboljšanja zakona poduzeli tijekom pet godina mandata da povećate stupanj demokracije u državi?

Izostanak predsjedničke inicijative u vezi ukidanja javnih natječaja od strane SDP-a za izbor ravnatelja i uprava je propust djelovanja institucije?
Natječaji za izbor ravnatelja i uprava u javnoj upravi i sektoru su demokratsko sredstvo velike funkcionalnosti, čak veće od funkcionalnosti javnih natječaja u javnim nabavama roba i usluga.

Postoji direktna veza između kvalitete uprava poduzeća i organizacija i rezultata njihovih poslovanja. Ukidanja javnih natječaja pogoršalo je loše stanje u javnim poduzećima i organizacijama, a što se "preljeva" na ostatak privrede. Visina mogućih šteta se mjeri u milijardama kuna godišnje..

Kada je SDP došao na vlast ukinuo je javne natječaje za izbor ravnatelja i uprava koje je HDZ uveo s ogromnim zakašnjenjem, uz tvrdnju da ih je HDZ zlorabio.
SDP umjesto da razvije sustav javnih natječaja kako bi se izbjegla zlouporaba. on ga ukida i unazađuje organizaciju javnog sektora, tvrdeći da uvodi reda u državu. Hm. Hm.

Koje ste sve inicijative i kada poduzeli da spriječite ukidanje ili da vratite instituciju javnih natječaja za uprave i ravnatelje?

Je li spomenuta dva izostanaka predsjedničke inicijative u ili izvan ustavnih ovlasti institucije predsjednika republike?
Ustavna je zadaća predsjednika da se «brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.» Kako ovu zadaću niste razradili, a na što je obvezivao ustav koji je nalagao da se izradi zakon o ustrojstvu institucije predsjednika tako se niste odgovarajuće ljudski ekipirali pa niste bili sposobni kvalitetno raditi ustavnu zadaću.
Inicijative za pokretanje promjena zakona, za sprječavanje štetnih promjena zakona i za poboljšanje promjena zakona koje su pokrenuli drugi su svakako sredstva djelovanja predsjednika i to kao sastavna zadaća kontrole koju bi predsjednik trebao obavljati. Otvaranje tema za raspravu i izvješća predsjednika su svakako demokratska i neophodna sredstva za rad predsjednika.

Razumijete li da izostanak demokratizacije države i ukidanje javnog natječaja za izbor uprava i ravnatelja čine veliku štetu državi, privredi i građanima?
Razumijete li da ste suodgovorni u nedovoljnom činjenju i to dosta?

Komentari

jos jedno pitanje...

sta je sa dnevno.hr i
http://direktno.hr/en/2014/direkt/5739/Urednik-kriti%C4%8Dan-prema-Josipovi%C4%87u-bit-%C4%87e-u-zatvoru-sve-dok-ne-pro%C4%91u-izbori!.htm

Kitz

Tko je glasao

nije stigao čovjek

od silnog farbanja Hrvatske u crvenu boju i nastojanja da se što većem broju građana zgadi demokratsko društveno uređenje i da požale za nekim bivšim crvenim vremenima

radio je na regionalnim projektima..borio se za prava manjina pa i nekih izmišljenih manjina i izmišljenih..novokomponiranih prava..

od ugošćavanja člana srpske kraljevske obitelji do sviranja klavira kod Dodika..od smišljanja kojekakvih lex.ova..pa gdje da se čovjek bavi i tim nekim za njega efemernim pitanjima

smišljajući programe i načela za kojekakve parašpijunske firme poput Dokumente.. ma gdje čovjek da nađe vremena da prouči takve banalne stvari poput - javnih natječaja za ravnatelje..

čemu javni natječaj kad njegova stranka ima ljude od povjerenja..iskusne kadrove poput Stojanovića iz Siska koji je eto pretvorio i privatizirao bivšu Sisciu...a nije..gle čuda hadezeovac..nego stari komunistički kadar..direktor- menadžer- vlasnik..i ne..nije neki ognjištarac iz Hercegovine..katolik.. nego naš lojalni Srbin esdepeovac

http://www.zadarskilist.hr/clanci/15022012/predsjednik-uprave-hz-holding...

Gospodin predsjednik je radio na tome da RH danas vrati u SRH iz 1985.

Trudio se da hrvatske branitelje izjednači s komunističkim partizanima koji se danas vole nazivati samo - antifašisti i te..visoke stvari...

Tražio je ustaške guje po Hrvatskoj i veličao zvjezdu petokraku i kapu partizanku..od milja zvanu Titovka..pa kako da se bavi tako običnim stvarima kao što je uredno funkcioniranje sustava.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci