Tagovi

vanjska politika i financije ili o euru, dolaru, NATO i EU kako se Hrvatska snasla

Kada smo usli u NATO tadašnji predsjednik SAD Georg W. Bush je rekao da je Hrvatska sada sigurna i pozvao se na članak 5. Povelje (koji garantira obranu od strane Saveza ako jedna zemlja članica bude napadnuta).Tada su njegove riječi na Markovom trgu bile dočekane s velikim aplauzom, međutim nad SAD ovih dana nadvili su se oblaci....da skratim ako se ne postigne dogovor demokrata, Predsjednika i republikanaca državi koja uplačuje 75% troškova NATO Saveza prijeti bankrot i to od 2.8. Hrvatska se ulaskom u NATO osjecala sigurnije jer postoji taj sistem solidarnosti. No što taj osječaj vrijedi ako nemate novaca u samom Savezu? Dugo godina (šest) odvijali su se pregovori za ulazak u EU, sada kada je to iza nas u Uniji vlada financijska kriza i jedan od stupova unije opasno se ljulja- euro. Osim sto vecina nasih turista dolazi iz euro zone, sto vecina naseg izvoza i uvoza ide iz EU, sto su dvije nase najvece banke u taljanskom vlasnistvu, i sto smo preko svake mjere zaduzeni najvise bas u eurima...nemamo potrebe za nekim strahom i brigom (ovo je ipak cinizam).
Dolazak taljanskog Predsjednika u Zagreb, samo dan nakon objave banaka u taljanskom vlasnistvu da nema nikakve opasnosti ustvari samo je potvrdio sve razloge za zabrinutost....Taljanski je Predsjednik rekao sve sto je bilo ocekivano, od cestitke Hrvatskoj za zavrsetak pregovora ,do odlicne pozicije taljanske manjine, ali sto je tu najinteresantnije pozvao je na jacu gospodarsku suradnju (i to je bilo ocekivano posebno da se smire stedise i domaci ulagaci u taljanskim bankama). Sada se Hrvatska nalazi u cudnoj poziciji, ali nikako svojom krivnjom....rekli bi ljudi tako je pao grah.
Mozda jos neke stvari jos uspijemo ispraviti...recimo liberalizirati trziste za strana ulaganja,davati cak i povlastice npr. određenu svotu za svako novo radno mjesto u proizvodnji. Mozda jos uspijemo napraviti i sporazum s Rusima oko opskrbe plinom i naftom (povlastene, jeftinije cijene) što bi predstavljalo i olakšanje za gospodarstvo....

Komentari

A još da podsjetim.....

da je Gates nedavno rekao da NATO ovakav kakav je ne može opstati. Jer sve zavisi i ovisi o SADu. EU države uopće nisu ni ulagale u svoju vojsku, nisu ulagale u obranu u istarživanje i razvoj i sad se dolazi do situacije da se ne može riješiti situacija sa Gadafijem!!! Nema se bombi.
A mis mo ušli u taj savez.
Je li sudbina NATO saveza i EU da se raspadnu nedugo nakon našeg ulaska u njih. Čim Hrvatska penetrira sve se raspada. :)

Tko je glasao

Pomalo!

Ekonomija ne trpi filozofiju Pomalo!

Iako izrečena samo u Dalmaciji, svojstvena je nama u Hrvatskoj (i zemljama "svinjama"), a zašto i ne bi bila kad živimo u tako blagoslovljenoj zemlji (na prirodu mislim, dakako).

Pomalo se izvrsno primjenjuje na samoopskrbni život i poljoprivredu, vrtal do mora ili par pajceka iza kuće, ali i na standard koji takav život omogućuje.

Ubaci u tu priču kreditnu karticu i propada banka, Pomalo ostaje :)

Živio.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci