Tagovi

Valcer s Mefistom

Nije li podrijetlo danas najmanje bitno? Kažu da je domovina ondje gdje se pojedinac dobro osjeća, gdje mu se poznati mirisi šire nosnicama, a kristalasti se koloriti talasaju u odrazu nabreklih irisa. Nije li razlog putovanja mnogih mladih Europljana proživljavanje snova, ne želeći se tako osjećati okovanima prošlošću koja svakog od nas na stanovit način neposredno obilježi? Odlazak, međutim, ne znači rastaliti okove prošlosti, već pomiriti se s činjenicom da njeni ostatci ostaju duboko u nama, kamo god nas put odveo.

Moja prošlost? Ona počinje već davne 1991. godine u Puli prilikom raspada jednog meni nepoznatog univerzuma. Kad je puškom, perom i batinom sjećanje na njega u potpunosti ukaljano i smrvljeno u blatnjavim, tenkovima razorenim putevima, Hrvatska, ta danas patogena gorgonska tvorevina, odlučuje zauzdati svoju diplomatsku prostituciju diljem svijeta i 1995. okončava građanski sukob. Meni su četiri godine i nisam nikada vidio bombu, čuo granatu, osjetio đon čizme na tada rumenom lišcu, slušao harpijske vriskove silovanih žena. Oca se iz tih dana gotovo ni ne sjećam. U sjećanje mi samo dolaze rana proljetna jutra, neprestana zvonjava telefona, osjećaj truleži i propadanja nekog novog svijeta u kojem smo se odjednom našli beskompromisno katapultirani.

Otada jedino što pamtim jest mrtvački veo kojim su pokrili pedeset godina prošlosti. Šutnju ne prekida nitko, raskinuti njene niti nije dozvoljeno. Tišina, pak, znači isto što i smrt. Ona skriva štošta – sreću, bol, nepregledne akvarele prošlosti i ogledala budućnosti. Svakome od nas potreban je samo dio tih akvarela, komadić zrcala, jezičak plamena, ništa više. Jer uzimamo djelić prošlosti kako bismo mogli dalje živjeti, znajući pritom da je dio našega identiteta u njemu grčevito sadržan. Ostatak možemo baciti, riješiti ga se poput najvećih lopova. Doista, bismo li morali uprijeti prstom u najgluplje lopove u povijesti, to bismo doista bili mi, danas izmorena plemena na agonijom ispunjenom Balkanu – sustavno se lišavati vlastitog identiteta umiju doista samo veoma nadareni pojedinci.

A tko smo mi, djeca konca osamdesetih i početka devedesetih godina? Spodobe pokradenih ličnosti, bez pionirskih kapica i crvenih marama, nacionalizma i beskompromisnog patriotizma kojim bismo se trebali odlikovati kao generacija čije su oči morali brisati od krvi onih koji su ju odlučno, bezuvjetno za nas prolijevali. Mi, tranzitna generacija, prognanici u vlastitoj koži, slomljenih kopalja i osjećaja pripadnosti nepostojećim međudimenzijama. Mi, koji nismo stigli pjevati Titu u čast, nismo stigli dizati stjegove, boriti se rame uz rame poštenjaka koji su za nas htjeli izgraditi bolju budućnost, a s druge strane klati, silovati i pljačkati u čast voljenog nam crveno-bijelog barjaka, poput onih, drugih, koji se danas junače da su najveći heroji, najsvjetliji branitelji. Mi, od kojih se zahtjeva šaka na srcu za zemlju koja nas je ostavila da se gušimo u vlastitim pupčanim vrpcama, da se koprcamo u vlastitim posteljicama, koja nam je oduzela djetinjstvo i pokopala ga zajedno s ponosom koji nikad nije ni neće doživjeti. Mi, pripadnici rak-rane europskih društava, zajednice čije se izdužene vučje gubice pjene od žara pred slabijima, a čiji se repovi podvijaju pred silinom jačega. Mi, koji nikamo ne pripadamo i čije su glasove odavna pogušili.

Mi. Mi nismo generacija. Ne. Mi smo mrtvaci iskopanih očiju, svezanih udova i prerezanih jezika. Nama se presudilo rođenjem u tišinu kojoj svojevrsno ne pripadamo, ali čijoj se volji šutke prilagođavamo. Mi smo djeca rata i Disneylanda što se, na koncu, ispostavi istim. Nas nema mnogo, ali nas ipak ima. Mi nismo generacija. Mi smo iskustvo, pilot-projekt, tihi zagovornici sutona. Mi. Mi smo negdje između, zapeli. Mi smo tranzitna djeca.

Vakuum koji nas okružuje sve je teže podnijeti, a bez zraka smo odavna ostali. Navikli smo živjeti i bez njega, ustrajući tako na poprilično mizernom životu kojemu smo svi podvrgnuti. Naša su tijela i imena, kao i zastave, nekoć bila na usnama šarlatana; danas su njihove usne na našim čelima, pored naših lijesova, nad bijelim svijećama, u mraku. Odlučili su nam prekriti lice istim onim velom koji su rasprostrli iznad gotovo stoljeća našeg kolektivnog sjećanja. Pokriveni tako, tim velima tuđe, ali ponajviše vlastite sramote, ležimo u mračnom bespuću, u beskrajnom nokturnu cijevastih orgulja, u mramornoj sobici zidova prekrivenim križevima i leševima na njima. Naša je žrtva bila mnogo veća od čistunca na tim križevima. Trnovitu nam krunu pak nisu zakovitlali oko glava, već su ju postavili oko naših vratova i njome nas pomalo gušili. Da ne zaboravimo. Nikad. Jer ne smijemo. A nas su zaboravili.

Jednom sam pročitao da je s kamenjem ili cvijećem jednako hodati – čovjek se, naime, na oboje navikne. Koračati, međutim, s bremenom sramote pripadnosti zemlji koja svoj opstanak temelji na konstantnoj reviziji vlastite povijesti, heroiziranju zločinaca, krvi i pokolja, s vremenom postaje Sizifov posao. Robovima svoje prošlosti moramo biti, kovači svoje sadašnjosti nismo, a budućnost je za nas, tranzitnu djecu, odavna iščezla. Znam; s cvijećem smo hodali jednom. Kaplje jesenjih kiša polako padale u naše očne duplje, 1995. je to bilo, sjećam se, dok su se svijeće polako gasile i domovinske usne odmicale, a nas su napokon sahranili. Bilo je to prelijepo cvijeće čijeg se mirisa još uvijek sjećam, napoja koji mi katkada prostruji tijelom. Naši su grobovi obrasli travom i koprivama, svijeće su odavna izgorjele, a od križeva je nad našim glavama ostao truo komad drveta. Da se zaboravi.

Mi nismo bili generacija. Mi ne. Mi smo bili pilot-projekt, tihi zagovornici sutona. Mi. Mi smo bili negdje između, zapeli. Mi smo bili tranzitna djeca. Mi smo zaboravljeni.

Tagovi

Komentari

Bravo!

Bravo, ovo je bila veeelika kost ! Nemam više volje čitati sve komentare, naročito one koji ti spočitavaju mladost-glupost i one koji te svrstavaju među neprijatelje svoje pameti. Samo ti ostani svoj i misli svojom glavom,prosuđuj svijet oko sebe (ozračje u kojem živiš su ionako potakli oni koji po tebi pljuju ) i dobro se provedi u stranom svijetu .
Mnogi još ne kuže što znači "durat ma ne molat" jer to je izraz koji se u Istri koristio zbog nametanja stranih normi i nije propagirao istarsku tvrdoglavost već je prije značio "ostati svoj (na svome)".
A bo...

vojko27

Tko je glasao

Zatraži, i dat će ti se! :)

Elem, daklem, nemoj pisati da "ostaci ostaju" (ili "ostatci", svejedno)! To je stilski malo "hm, hm"..... Možda paše u šlagerski žanr (ono: "put putujem" i sl.), ali ovdje baš i ne.....

Početak drugog odlomka: "..... prilikom raspada jednog meni nepoznatog univerzuma....." - Nepoznati univerzum je nepoznat, kaj ne?! Pripovijedački subjekt, kojemu su u trenutku raspada "nepoznatog univerzuma" tek 4 godine, i ima rumeno lišce (od čistoće, nevinosti, neznanja, nerazumijevanja i puno zdrave HIP papice - pretpostavljam), navaljuje odmah s poprilično prenapregnutim zapažanjima o tom "nepoznatom univerzumu"...... Čitatelj dobiva neugodan dojam da pripovijedački subjekt, kojemu su sada dvadeset i kusur godina, neprimjereno idealizira spoznajne kapacitete četverogodišnjeg djeteta..... "Harpijski vriskovi silovanih žena" su upečatljiva figura, ali čemu služe ako ih zapravo nikada nije čuo ni dvadesettrogodišnji pripovijedački subjekt, a kamoli onaj od četiri godine?..... Čitatelj se namah upita: čije se ovdje iskustvo zapravo pripovijeda? Čini se: ničije! Ničije ISKUSTVO, nego samo neki mentalni stereotipi, neki umišljaji koji su pripovjedaču iz nekih razloga vrlo privlačni......

Treći odlomak započinje u istom lažno-ispovijednom, ili prisiljeno-izmišljeno-ispovijednom duhu: "Otada jedino što pamtim jest mrtvački veo kojim su pokrili pedeset godina prošlosti". ??? Tri upitnika! "Mrtvački veo" je također krasna figura, snažna........ I neopisivo banalna....... Međutim, tri upitnika idu upravo začudnom (be)smislu te rečenice: kako se može PAMTITI pedeset godina prošlosti koje pripovjedač NAPROSTO NEMA? Što je pripovjedački SUBJEKT prisvojio kao "pedeset godina prošlosti" da bi to mogao PAMTITI, to jest, da bi mogao VIDJETI MRTVAČKI VEO kojim su to pokrili neki zli ljudi?

Za ostatak tog odlomka (trećega) trebala bi mi cijela večer da ga shvatim i analiziram..... To je zaista najsublimniji stupanj refleksivne poezije - onaj pri kojemu iz pera samo izlaze uznosite riječi, a niti znamo što znače, niti je to važno, niti se od pristojnog čitatelja očekuje da pita što znače.....

U četvrtom odlomku se raskošno razrađuje to isto, pa ne bih htjela duljiti....

Mali, peti odlomčić bi već bio poticaj da se upitam: odakle je to prepisao?, pa da stanem kopati ne bih li pronašla izvor..... No, s obzirom da je u postmoderni prepisivanje bez navođenja izvora takoreći legitimni književni postupak, a bogme ni ja nisam doktorirala na komparativnoj književnosti, onda taj poriv moram prigušiti.....

Međutim, taj odlomčić me asocira na jedno osobno iskustvo, pa ću ti ga prenijeti:

Ne bi vjerovao, i mi ostali smo pripadnici "neke generacije"! Tako sam ti ja pripadnica generacije kojoj slavna, revolucionarna '68. nije ništa značila! Također ni slavna '71. u Hrvatskoj! Naprosto - bila sam klinka, istina, malo starija nego što si bio ti '91., ali ipak dovoljno klinka da bi to na mene djelovalo kao formativno iskustvo. Nakon toga sam porasla dovoljno da mogu "ubirati" stvari, međutim, ni tada ih nisam "ubrala" - jednostavno zato jer je to bilo vrijeme tzv. "hrvatske šutnje", a ja nisam pojma imala o ikakvoj "hrvatskoj šutnji" - sve dok ona nije prošla, i dok se to nije naglas imenovalo! Međutim, kad se to imenovalo - to je već bilo prošlo! Postalo je povijest!

I što sad s time, mladiću? Da pišem ovakve patetične sastavke zato jer su mi naknadno objasnili da sam ja svoje "univerzitete", svoje najbolje mladenačke godine, odradila u razdoblju "hrvatske šutnje", a dok je ona trajala ja nisam pojma imala da se o tome radi? Igrom raznih slučajnosti, ja nisam POJMA IMALA da na ovom svijetu živi čovjek koji se zove Franjo Tuđman, da se on gore u Nazorovoj grije dekicom jer mu je hladnjikavo u vili koju mu je Maršal velikodušno daoi za stanovanje, i da čeka svojih pet minuta u životu da bi ušao u povijest!

I što s tim, mladiću? Da od toga pravim predstavu o sebi i svom životu, svojoj "izgubljenoj generaciji", kao što ti činiš u ovom sastavku? Bilo bi glupo, i nadasve isforsirano!

Od sljedećih odlomaka odustajem, potpuno onemoćala!

Zato jer nemam pojma koliko tona žganaca još moraš pojesti da bi došao k sebi!

Oprosti, al' kad me se povuče za jezik, onda ga imam..... :)

Tko je glasao

A sad sam ti još,

poslije toliko dana od kada si napisao dnevnik, pljusnula i minus - zato jer sam se sjetila da se djecu može izdresirati da redovito peru zube samo tako da ih se za nepranje kazni: "Ako ne opereš zube poslije jela - nema sladoleda popodne!"

To jest, minus ti dolazi iz pedagoške nužde! Uči se pisati, uči se misliti, i uči se pristajati na to da ispadneš i glup, ako si glup - radije nego ....... bez identiteta!

Tko je glasao

kako odgojiti male potencijalne monstrumiće

foma, možda da nam napišeš jedan priručnik

rti si ZBILJA tako odgajala svoiju djecu???

Foma Fomić, ti si Debil Debilić u tvom životnom romanu

Tko je glasao

Fala na pitanju,

monstrumić postiže lijepe uspjehe u dosegu svojih mladenačkih godina, htijenja i ambicija! Sve vlastitim snagama!

No, možda si u pravu: dijete koje napreduje, a roditelj mu za taj napredak ne osigurava veze, protekcije, mita i korupcije, mora da zbilja nalikuje na malog monstruma u ovom društvu! Tko je to vidio: oslanjati se na sebe i svoje snage!

:)

Za takvo dijete se isplati biti debil na kvadrat - mislim, u očima Brojčeka i sličnih posvećenika jedne ideologije kojoj zapravo ne razumiju domete, konzekvence, glupost ni uzaludnost.....

Tko je glasao

Udba, thank you for the final proof

JNA je tako odgojila događanja u Srebrenici i okolnm zemljama

Tko je glasao

Na ovakve

jake usporedbe naprosto se ostaje bez riječi.....

Jako mi je drago što se sad mnogo bolje osjećaš....

Tko je glasao

dresura...

Taj tip "dresure" (krasan izraz za odgajanje djece) koriste samo osobe koje o odgajanju nemaju pojma.

Takav je i tvoj minus - besmislen. Osoba koja nema pojma da živi u "vremenu šutnje" - pljuje mladu osobu koja ima osjećaj za vrijeme? Osoba koja se hvali kako nigdje nije izlazila jer nije imala za taksi - spočitava mladom čovjeku zainteresiranost za svoje i prošlo vrijeme?

Ako je to promoviranje gluposti s identitetom, ok, to poštujem.

Tko je glasao

U svakom slučaju je

boje bit glupan s identitetom nego - metroseksualac!....

.... koji običava napisat štošta što ne misli, samo da bi na taj način provjerio što drugi misle......

..... pa se onda prilagodio......

.... A prigovori o dresuri su jako upitni kada dolaze od onih koji se hvale da imaju velike tikve zapravo zato jer su im profesori u školi bacali snopove ključeva u glavu.....

.... Pa su velike od hematoma, a ne od pameti.....

Tko je glasao

Lima, dobro si to sebe i

Lima, dobro si to sebe i svoje opisal. Stvarno ste niš koristi jer si inače nikako dozvolili nebi da budete tak otrovno beskorisni.
I nemoj ni za čime plakat, ništa nisi ni imao ništa nisi ni izgubio. Ni Domovinu, ni državu, ni prošlost ni budućnost, ni dom ni obitelj jer takvi kao ti dom i nemaju (sam si to naglasio već u početku svog srcedrapateljnog dnevnika) kao što reče jedan veliki gotovac u jednom povjesnom govoru još dok si ti piškil u pelene.
.... a piškiš i sad, isto u pelene...

Tko je glasao

:(

a šta ti je ovo tribalo :( ko da i sam ne vidiš da od vake "domovine" nema ništa, žali bože života, truda i ideala :(((( najbolje što prije na bubanj š njome, možda je neko i kupi... ili opet pušku u ruke, samo godine čine svoje, i u fizičkoj, i u psihičkoj "spremi"...
profesor

Tko je glasao

Naravno da mi nije trebalo (

Naravno da mi nije trebalo ( a ni njemu) ali mislim da oni koji nisu bili u tome svemu u zadnjih 50 godina ne bi ni trebali donositi takve presude/osude.
Njihovo je da krenu "čistiti" a ne kukati nad nečim što niti znaju niti poznaju.

Tko je glasao

je, lako je reć...

a kako? da rastopimo čobankovića u čvarke na jelačić placu? da raščetvorimo nosatog vrdoljaka koji će priko hns-a brzo i kućne ljubimce zapošljavat u hep-u? da pravimo švargle od mrakače-taritašovice koja će legalizirat sve za šta će lovu dobit?... ili da čekamo čađavog i vasu da oni stvari srede... čini mi se da je krug zatvoren, biži di te noge nose, kao što mladić piše :((((((
profesor

Tko je glasao

Za početak potpiši za

Za početak potpiši za referendum "Birajmo zastupnike s imenom i prezimenom"!

Tko je glasao

si vidla

@ppetra
Srčeko mi se nekak vidi da su ovi tvoji protiv referenduma.

Tko je glasao

UIO ih je istjerala na čistinu- sve poilitičke faktore

Partijaši misle da su ljudi koje zanima politika također partijaši, jer ne znaju drugačije misliti.

HDZ, a pogotovo Šeks, koji je dovukao Sanadera , nisu moji.
Upravo na primjeru Šeksa sam odmjeravala je li HDZ sprema za građanstvo Splitsku riu+ivu 2- odnosno navlakušu obećanjima i suprotno djelovanje, kao što ej SDP napravio slično s Planom 21, a Predsjednik s "Novom pravdom".
Zato su se svi ujedinili sa svojim GONG-onm i jašu na zabrani referenduma, odnosno udarom an demokraciju.

Kao što sam napisala u dnevcniku: "Hvala "U ime obitelji" što je na političku čistinupred narod izvela političke partije RH"
http://pollitika.com/hvala-quotu-ime-obiteljiquot-sto-je-na-politicku-ci...

Drago mi je da svi politički faktori razotkrivaju i s radošću ću potpisati za referendum.

Tvoji Laburisti su propali jer su podržali ustavne promjene (između ostaloga). HDSSB se spasio jer je u zadnji trenutak odustao, i sada im je valjda jasno da bi odigrali ulogu za SDP-HDZ koaliciju, koji bi time dobili što su željeli, a HDSSB-u bi pripala odgovornost.

Kao što sam napisala: SDP-SKJ i HDZ- SKH- dva krila jedne partije- slično je i u ovome teksu:
http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/132622-skj-sdp-i-skh-hdz-slozni-m...

Tko je glasao

ma ja bi odma'

ma ja bih odmah tebe bira da ti znan ime i prezime k'o što si ti moje saznala priko debelo-udbaških veza i vezica :))))
profesor

Tko je glasao

¸@ppetra zar ti sumnjaš da

¸@ppetra zar ti sumnjaš da postoji netko razuman a da to neće potpisati? @profesor je vrlo razuman koliko sam zaključio iz njegovih upisa ovdje.
Problem je što ni slučajno to neće dopustiti "stranački oci" jer bi narod birao Sabor a ne oni kao što ga već 24 god. biraju po naredbi EU/USA i Belzebuba osobno.

Tko je glasao

Bez-uman, a ne razuman

Profesor razumno blati RH, DR i branitelje, domoljube, Hrvate, KC.. ?

Ne vjerujem da će potpisati, jer ipak mu je najbolaj vlast bivših komunista- što god da radili, pa se zato okomljuje na vrijednosti poput gore nabrojanih!

Razuman?
Vulgaran čovjek nije razuman, nego bez-uman u svome bijesu!

Tko je glasao

Mislim da si preoštra i

Mislim da si preoštra i griješiš u presudi/osudi.

Tko je glasao

Nisam i nisam pogriješila!

Nisam i nisam pogriješila!

Tko je glasao

nisam pogriješila!!!

luđaku je najteža uvreda kad mu kažeš da je lud :P pa ali postoji i teoretska šansa da ti pogiješiš :))))))
profesor

Tko je glasao

Svatko može pogriješiti, ali

Svatko može pogriješiti, ali reći da je blatitelj onaj tko je od najčasnije akcije oslobađanja svoje države- nametao zločinaštvo, nije nikakva pogrješka , nego ublaženi izraz za pravo zlo koje je dotični radio.

Ta ti si, zajedno s ostalima, natrpavao cijeli život u zatvoru., nedužnim ljudima,-Anti Gotovini, Mladenu Markaču, svima ostalima, našoj RH.

I što bi sada,nikome ništa? Da i dalje jednako blatiš, bez kritike?
Da se to zaboravi i da se još samonazivaš braniteljem?

Preblago je reći da si "blatitelj" DR%, RH, - jer si puno gore, jer si monstruozno ovome narodu naturao zločinaštvo, a time i ogromne odštete za isplatu.

A kome?
Upravo tim besprizornim zločincima.

I ti si tu perverzariju zdušno podržavao i zastupao, a ni sada se ne odričeš takvih blasfemičnih tvrdnji.

Nadalje, s tolikom mržnjom odnosiš se prema Hrvatima, da samo što ne iskočiš iz kože. Uporno ismijavaš ono što nemaš niti u tragovima -domoljublje prema RH, te ga zbog toga ustrajno povezuješ s lopovlukom.

Nikada ništa nisi napisao o zločinima agresorske strane- njih štitiš kao kvočka piliće. Što si umišljaš , kada ustraješ na samobičevanju RH, na samooptuživanju i samoozločiniziranju jer je stradalo i nešto nedužnih agresorskih civila?
Najmanje ih je na svijetu, zato što su s druge strane bili Hrvati.
Sasvim je normalno u takvim ratovima da višestruko više nastrada civila neprijatelja.
I točka.
Vrijeme je da budeš "kuš" zbog to nešto srpske kolaterale", kao i ostali blatitelji.

Da se u budućnosti dogodi nešto slično, upravo zbog vas blatitelja, bilo bi daleko više kolaterale, a daleko manje ovako obzirnoga ponašanja Hrvatske vojske.

I , prema tebi sam, preblaga, jer nisam napisala niti dio onoga što zaslužuješ za svoje zlo djelovanje, a pogotovo zato što to niti ne smatraš zlodjelima.

Ne mislim da si luđak, nego se samo strogo držiš programa koji zastupaš memoranduma SANU.
Nakon svih tvojih zapisa sa sigurnošću mogu reći sve ono što sam napisala i to je preblago.

Svi koji su RH naturali zločinački poduhvat su ili zločinački simpatizeri, ili su budale koje su nasjele na njihove uporne goebelsovske konstrukcije.

Mislim da ti nisi budala, nego si to svjesno i s namjerom radio. Uostalom, kao i sada, nakon što je i sudski presuđeno da nije bilo zločinaštva.
Sramota je da je uopće zbog tako male kolaterala i došlo do suđenja RH, ali ipak radi se o najpodlijim, najlažljivijim i najgnjusnijim agresorima koji čak traže i nagrade za svoje zločine, ali ovaj puta čak i u i ratu u kojemu su poraženi- što ej stvarno epohalno dostignuće njihove lažljivosti i podlosti.

S ono malo kolaterale pomirio bi se svaki agresor, uvukao svoje prste i bio sretan što nije prošao, kao što bi prošao svugdje dalje u svijetu.

Ali, malo koji narod se hvali i ponosi svojom lažljivošću.
Malo koji narod se otvoreno hvali probitcima na zločinaštvu- "Nož, žica, Srebrenica" . S druge strane malo koji narod bi dozvolio da se blatitelji "raspištolje" nakon pobjede i drugim sredstvima nastave djelovati u cilju nepriajtelja, a da se još i samonazivaju braniteljima.

Biti u nekoj postrojbi HV-a, ne znači biti branitelj, jer se naziv branitelj zaslužuje obranom Domovine, a ne njenim blaćenjem- po kriterijima papskiji od Pape, dok takvi stodobno ispoljavaju simpatije za agresora čak do te mjere da neprijatelje proglašavaju žrtvom, a državu koja se branila zločinačkom, iako je bilo najmanje kolaterale u redovima neprijatelja-na svijetu

Ali, poput tebe, ima zdušnih "branitelja" koji blate/ su blatitli najsjajniju pobjedu.

Osjećaj koji prevladava u svezi s tobom, nije mržnja, jer ja ne mrzim baš nikoga, nego prezir koji zaslužuju svi koji zastupaju takve stavove i koji su nam (preko generala i političko-vojnoga vrhovništva) podmetali zločinaštvo.

Možeš bjesniti koliko hoćeš, prozivati luđakom, koliko hoćeš, ali zauvijek ostaje činjenica da si kopao jamu pod našim generalima i namjerno blatio državu, na sitnicama, da bi sudjelovao u njezinome vječnome označavanju zločinačkom.

Ostaje činjenica da duboko mrziš RH, a mržnju suptilno ispucavaš na način da povezujući s negativnosti nekih, ismijavaš i omalovažavaš domoljublje- usko ga povezujući s lopovlukom, iako su najveći lopovi politička i menadžerska struktura bivše SFRJ i njihovi nasljednici., a posebno si mrzilački, prema najzaslužnijemu za postojanje RH- dr. F. Tuđmanu, podmuklo koristeći neminovnosti koje su se dogodile u svim zemljama tranzicije, pa čak i u nekim već demokratskim zemljama (Mađarska, Litva, Latvija, Slovačka, Češka, SSSR,..., te Portugal, Španjolska, Italija, Grčka ,..)- a na koje nisu mogli utjecati niti oni koji su imali mir, a ne rat za opstanak.

Nisi zaslužio ovakav komentar, nego onakav kakav bi dobio da se spustim na nivo na kojem jesi, ali to mi je ispod svakoga nivoa, jer ne mrzim tebe, nego mrzim lažljivost, podmetalaštvo, pokvarenost i ostalo što ispisuješ u svojim komentarima zbog patnje što je ovo RH,a ne ono što si volio- bivša država.

p.s.
luđaku je najteža uvreda kad mu kažeš da je lud .
Možda bi tebi bila najgora uvreda da kažem da si lud, ali ja te ne želim vrijeđati.

Ljudsko si biće, a ja ne mrzim nikoga-samo mrzim zla djela i zato "plahta", iako bi daleko lakše bilo napisati rečenicu s uvredama koje i zaslužuješ. Ali, nismo svi jednaki.

Tko je glasao

heh

evo i tebi jedna plahtica pa se pokrij :)
čitaj ako možeš tvoj traktat ali tako da zamijeniš subjekte/objekte tvoje spike: ti veličaš partizane, minoriziraš Blajburg i križni put kao kolateraru, a ja da sam napadač te mantre i ustašofil... može?
e, pa bi li u tvom tekstu išta trebali promijeniti ili je špranca, potka, identična?
po tome je dosta vidljivo tko si i što si: pripadnik onog najgadljivijeg nakota ljudskog iz redova božića (ST), mile štule, smiljka šagolja, kloverke, lazanskog i sličnih piskarala koja su zaslužila teže sudske kazne nego izravni zločinci, jer uvijaju zločin u celofan i minoriziraju ga, samo ako je to za "našu" stvar.
pa ti bez uvijanja proglašavaš perkovića pozitivnim likom kad radi za franceka, inače je hrvatožder svemirskih razmjera :P
univerzalni naziv za takve ljudske hijene je "psi rata", samo što su oni ipak malo hrabriji, bore se oružjem za svoje razbojničke interese, a tebe bih okarakterizirao kao hijenu rata koja iz sigurnog prikrajka reži, kevće, kleveta i budi zlu krv jer joj je to jedina duhovna hrana... fuj
profesor

Tko je glasao

Vječita sramota: pokušaj prevaranja žrtve u agresora i obratno

pa ti bez uvijanja proglašavaš perkovića pozitivnim likom kad radi za franceka, inače je hrvatožder svemirskih razmjera :PFrancek je pozitivac- jer u ratu je najvažnije pobijediti- pa taman iskoristivši i Perkoviće.
A Perković?
Neka pravna država, Njemačka kada ne može Hrvatska , odradi svoj posao.

Koja zamjena!
Ta tvoji su sve pokušali da ga spase od njemačkoga pravosuđa.

TI si sve svoje rekao gradeći ZZP, našim generalima, vojnome i političkome rukovadstvu i preko toga cijeloj RH.
Svakako da će te plusirati slični- iz društva blatitelja DR, RH, dr. F. Tuđmana.

Nikada nisi u svojim tekstovima ništa napisao protiv agresora na RH- jer ti je zadatak blatiti branitelje, DR, RH , KC i Hrvate, domoljube- pa si uvijek zauzet tim poslom.

Nema nikakve klevete prema tebi- to je jednostavno istina koju si o sebi pokazao svojim blaćenjem DR, i gradnjom zločinaštva našim najčasnijim i najhrabrijim ljudima.

Koliko god bjesnio, vrijeđao, navodio neka "piskarala", ne možeš pobjeći od istine- u miru si napadao ovu državu, ove ljude, generale HV-a, najgorim klevetama, gradeći im zločinaštvo, dok si u isto vrijeme pokušavao od agresora stvoriti žrtve, na najmanje kolateralnih žrtava.
Može te biti sramota, a i sve one koji su radili slično.

Srbi ni svoje dokazane zločince ne napadaju tako, kao bijesni psi, kao što ste vi napadali naše najčasnije ljude.

To je vaša vječna sramota, a razlozi vjerojatno leže u tome što ste debelo povezani ili s manjinom koja je bila agresor, ili s "komunjarama"- koji nisu bili ništa bolji od ovih, a u miru su još deseterostruko gori!

I tvoj rječnik odaje osobu koja je prepuna mržnje na Hrvate i njihove vrijednosti.

Nema tebi gore muke od svjesnosti da živiš u RH,a ne u SFRJ ili bilo kojoj drugoj srpskoj državi .Zato mi te je žao- duboko patiš za vampirskom pokojnicom i odatle vuku korijeni zla koje si radio: nametao zločinaštvo RH, generalima i hrvatskome narodu!

Tko je glasao

:(

opet se koprcaš u živom blatu odnosno fekalijama koje si proizvela... tako ćeš samo brže potonuti patetična plaćenice.
čovjek koji koristi razbojnike, ubojice, lopove za svoje "više" ciljeve kakav može biti - sama zaključi.
čovjek koji odlikuje izvjesnog rimca nakon hladnokrvnog ubojstva djevojčice od 13 godina za nekakve zasluge (koji je to i priznao a zahvaljujuć tvom šeksu preko toga se prešlo) - sama reci, kakav je.
na takvim zasadama ne raste cvijeće nego takve užasne amoralne gnjide kao ppppetra.
matematički rečeno, presjek tebe i bilo kakve ljudske vrline je prazan skup, nula, ziro, zip, ti si jednostavno maligna bolest, rak, sotona, ekološki i ljudski otpad najgore vrste
profesor
PS pošto si inferiorne inteligencije, hvataš se samo za ono što si skopčala (a nema puno toga) pa gradiš svoje beskrajne lamentacije konstruirajući premise i izvodeći konkluzije tipa: nebo je plavo; voda je mokra; dakle, nebo je mokro :)))))))

Tko je glasao

Žrtvariš-strvinariš na sasvim sporednoj smrti za karakter rata

Opet se jedan dohvatio A. Zec, i žrtvari-strvinari nad njenom smrću u korist blaćenja RH, HV, dr, Tuđmana!.
Smrt kojega od 400 hrvatske djece nisi nikada dotaknuo u svojim zapisima.To ti je nebitno.

Otac joj je bio u mutnim poslovima, kao i njegov i njezin ubojica.
I u miru se događaju strašne stvari, pa nije čudo što se događa u ratu.

Ali, u kojoj to državi nazovi "branitelji" rastežu jednu smrt neke djevojčice iz redova naroda koji se kvislinški odnosio prema toj državi ne bi li blatili svoju vojsku, zapovjednike, državu?

Samo blatitelji to rade, a normalni to shvaćaju kao kolateralu u ratu, jer rat sa sobom nužno donosi i mnoga zla. Nisu u RH ubijana srpska djeca po nekakvim zapovijedima, nego se dogodio pojedinačni slučaj.
Rimac kojega spominješ, nije ubioo A. Zec. Njemu , 18 godišnjaku su Srbi neposredno prije toga događaja pobili obitelj u Slavoniji, a on je ubio samo nejzinoga oca, a ne i nju, te je zahtijevao da je ne ubiju. Suljić ju je ubio.

Što je bio M. Zec i zašto je došlo do obračuna s M. Suljićem je pitanje kojekakvoga mafijašenja. Djevojčicu je ubio Munib Suljić, samo zato što ih je vidjela i mogla biti svjedokom.

Pogledaj si film "Svjedok"- pa će ti biti jasno da se to događa i u mirnodobskim mafijaškim poslovima

I ovim upisom se pokazuješ kao običan blatitelj, koji izvlači sasvim sporedan događaj za rat, da bi i predsjedniku RH i HV i RH nametao stigmu zločinaštva.
Stvarno vrhunski podlo, jer budala ne vjerujem da jesi.

I masa veliokosrba i jugoslavena taj slučaj koristi za svoje cilejve, kada već nemaju drugih slučajeva , pa žrtvare i strvinare nad njenom smrću- slično kao ti, ne bi li dokazali svoje fikcije.

Iz istoga razloga zbog kojega im je trebalo onih lažnih ubijenih 40-ero srpske djece u Vukovaru, okomili su se strvinariti (kao i ti) smrt djevojčice koja je nastradala i zbog mutnih poslova vlastitoga oca.

Uopće i spominjati jednu takvu smrt, pokraj 400 smrti hrvatske djece, i izdizati je na pijedestal, iako su okolnosti izrazito mafijaški- podzemne, je stvarno vrhunac podlosti . Pročitaj si o smrti braće Tomisalva i Darija Jurića- to je bio plan istrebljenja Hrvata, dok je A. Zec stradala samo iz razloga što je mogal biti svjedok.

čovjek koji koristi razbojnike, ubojice, lopove za svoje "više" ciljeve kakav može biti - sama zaključi.
čovjek koji odlikuje izvjesnog rimca nakon hladnokrvnog ubojstva djevojčice od 13 godina za nekakve zasluge (koji je to i priznao a zahvaljujuć tvom šeksu preko toga se prešlo) - sama reci, kakav je.
Ma trebao je svakoga branitelja prije primanja u HV poslati na višemjesečna ispitivanja kod psihijatara Raškovića ili Karadžića i njihovih vojnika, te kod psihologa, da kojemu Srbinu ne bi pala vlas s glave,(((
Budaleskaš!

U ratu su dobrodošli svi koji hoće braniti svoju državu.
Mnoga fina gospoda koja su danas u vlasti, su jednostavno pobjegli- ili "imali važnijega posla".

Tko je bio u agresorskim redovima?
Popovi, balerine, opatice?

Da bi njima parirali morali sud s ruge strane biti ljudi spremni na borbu, pa nije čudo da je među njima bilo i onih od kojih su neki napravili zločine, neki se osvećivali za smrti svojih najbližih, za protjerivanje. To je bio rat, ako ti nije jasno i ako ne znaš što rat nužno nosi sa sobom.

A čudno je,i što , takvi kao ti, uopće ne uzimaju u obzir da su i sami Srbi organizirali ubijanja svojih, da bi natovarili to Hrvatima. Nisi nikada čuo za specijalne ratove? Koliko su pobili svojih ljudi koji nisu htjeli na traktore?

Primjerice ubijanja srpskih hendikepiranih osoba u Dvoru na Uni (ali su naši branitelji, zbog problema oko Petrinje, zakasnili da im Srbi pripišu taj srpski zločin), pa ono gaženje Srba sa srpskim tenkovima- i to bi drugima rado pripisali, pa ono lažno izvješće o 40-ero ubijene srpske djece u podrumu u Vukovaru (što su demantirali).

Mislim da Srbi Vukovarci nisu sklonili, ili čuvali svoju djecu, da bi ih srpski fanatici toliko i pobili, samo da bi optužili Hrvate, jer ako su mogli tenkovima gaziti svoje, što bi im bilo i napraviti te zločine, a optužiti Hrvate.

O njima sasvim dovoljno govore njihova nedjela-koja su s ponavljali bilo gdje gdje su uspjeli upasti u kuće Hrvata, dok je broj stradalih Srba iznimno malen- najmanja kolaterala na svijetu.

I ti onda žrtvariš na takvome pojedinačnome događaju.
Strašno!

Jesi li gledao film "Svjedok"?
U filmu - u miru žele ubiti amiškoga dječaka koji je slučajno vidio lice ubojice, a ti sličan slučaj, u ratu, izdižeš na nivo vrha hrvatske države. Baš pišeš po podlome velikosrpskome memorandumovskome scenariju.

Opet pokazuješ da si samo zlonamjerni blatitelj koji Hrvatima, RH, dr, F. Tuđmanu, nameće papskije od Pape kriterije, da bi i najčistijoj i najčasnijoj oslobodilačkoj obrani vlastite zemlje zlonamjerno i podlo podmetao zločinaštvo.

Jedina druga mogućnost bi bila da si glup.
A glup, vjerujem da nisi!

Svašta blatitelji koriste, pa i žrtvarenje- strvinarenje na jednoj jedinoj srpskoj dječjoj žrtvi, dok sasvim ignoriraju smrti preko 400 hrvatske djece. Može ih biti vječna sramota!

Tko je glasao

ovo ti je stvarno vrhunac

"a normalni to shvaćaju kao kolateralu u ratu"... to kad ti kćerkica bude tako završila a ti to opišeš kao nevažnu kolateralu, priznat ću te kao ljudsko biće... eto, ja nisam normalan kraj tebe i takvih, jedino se nadam da te tvoj bog učinio jalovom da to ne doživiš, otpadu roda ljudskog, gaduro odvratna, upljuvče od brekulje...
profesor

Tko je glasao

Profesionalni blatitelj RH, afektira i strvinari- žrtvari

O tebi je sve rečeno!

Opet si se fiksirao za jednu nesretnu sudbinu, srpske djevojčice, da bi blatio cijelu jednu državu.
Podlost je ono što te krasi, a ova afektiranja su tipični razlog zašto takvi žrtv re baš tu sudbinu, a ne primjerice neke srpske djevojčice koju su srpski tenkovi samljeli kada su išli preko traktorske kolone. O tome ni riječi, Ili su to bili samo "tenkići, tenkići".

Ovu smrt mogu istrvinariti i ižrtvariti, dok je ona druga, pod gusjenicama, njima neisplativa, valjda i tebi, pa svi šutite o tome kao zaliveni.

I umjesto iskrenoga suosjećanaj, samo to i tvoje podlo žrtvarenje-strvinarenje.

I , po običaju, nemaš niti riječi za Tomisalva i Darija Jurića i njihovu majku iz Kostrića, za ostalih oko 400 ubijene djece, dok razvlačiš tu jednu žrtvu mafijaškoga obračuna, da ne bi bila svjedokom.

Upravo na sebe možeš primijeniti sve ono što upućuješ drugima, ali i još mnogo gore ti pripada, jer podlo blatiš zbog te ratne kolaterale (koliko god da je strašna) koje nije bilo nigdje manje na svijetu u ratnome sukobu takvih dimenzija.

Uzalud afektiraš, samo se pokazuješ onakvime kakav jesi: strvinarenjem nad pojedinačnim slučajem pokušavaš blatiti DR, branitelje, HV, dr, F. Tuđmana.

Pogledaj si film Svjedok i u tu svoju ograničenu glavu utuvi si da se to jednostavno dogodi i u mirnodobsko, a kako ne u ratno vrijeme, a pogotovo u sredini onih koji se bave mafijaškim poslovima.

Nije li i Ivana Hodak ubijena, već zbog nečega.

Da je u ratuImiru tako ubijena neka srpska djevojka, ti bi i to strvinario i razvlačio pokušavajući ozločinizirati cijelu RH!
nije li onaj Srbin zaklao dva hrvatska dječaka?
Da je obratno zažarili bi pollitiku njihovom ugroženošću,..., a ovako, nikome ništa!

Ma, gadljivo je to što radiš,
Kao što za smrt I. Hodak nije kriva RH, Tuđman, .., tako ti niti za ovu smrt nitko ne snosi krivnju osim ubojica, dok ti krivnju pripisuješ HV, RH, dr. F. Tuđmanu, profesionalni blatitelju RH!

Tko je glasao

Jel to neka novost koju sam propustila?

Zar je ubojica I.Hodak je pomilovan i rehabilitiran?!

Idi bre ppetra pa se leči :P

Možda bi ti bilo bolje završiti u ludnici, nego u zatvoru, zbog širenja lažnih poganih uznemirujućih vijesti!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Još jedna koja je generalima kopala vječni zatvor/zločinaštvo RH

Liječiti se mogu osobe koje su vidjele i gradile ZZP tolike godine, a nije ga u najčasnijoj osloboditeljskoj borbi niti bilo.

Ubijena u mirno doba samo je primjer iz kojega je vidljivo da se mafijaška ubijanja događaju i u mirno vrijeme, dok blatitelji u puno gore ratno vrijeme od toga prave predstave i žrtvare i strvinare ne bi li optužili cijeli DR, RH, vojno i političko rukovodstvo.

Za razliku od tisuća hrvatskih žrtava, čiji krvnici još nisu niti optuženi, ovaj slučaj razvlače, jer nemaju drugih.

Od to malo kolaterale, prave predstave, ZZP i ostale gluposti, ne bi li pobjedničkoj i pravednoj strani nametnuli teško zločinaštvo gubitnika.

Ta i sama si poznata po tome što si od vlastite im bežanije, zbog debelo im nečiste savjesti, pravila genocid nad zločincima i njihovim simpatizerima!

Svi zajedno budite sretni što su na suprotnoj strani bili plemeniti Hrvati, inače bi bilo kolaterale daleko više nego li hrvatskih žrtava.

Koje su to uznemirujuće vijesti?

Da je stradala u ratu i jedna srpska djevojčica, dok je stradalo oko 400 hrvatske djece. Da smrt te jedne žrtvare, jer očito nisu imali onih 43 u Vukovaru koje su izmislili, te da o smrti neke srpske djevojčice pod gusjenicama srpskoga tenka svi šute, jednako kao što šute o preko 400 ubijene hrvatske djece, jer nije z+im zgodno za memorandumaške ciljeve.

Ne moraš se liječiti, jer te nikakvi lijekovi ne mogu izliječiti, niti ti oživjeti pokojnu vampiricu (SFRJ) čije bi ti uskrsnuće smanjilo muke!

Tko je glasao

pproljevuša

O tebi je sve rečeno!
Jel ti možeš normalno komunicirati bez izvikivanja kretenskoih parola i odvratnog vrijedjanja?

leddevet

Tko je glasao

Samo istina i pristojni odgovri na teške uvredljive riječi

Pogledaj komentare i svoje, i dotične osobe, pa onda govori o vrijeđanju.

Ne da mi se nabrajati, ali ima stotine psovki, fekaličnih riječi,...,samo ja ne uzvraćam na njih.

Pristojna sam i s takvima i ne projiciraj mi vrijeđanje kada samo navodim istinu. Čovjek je profesionalni blatitelj DR, RH, branitelja, onda generala, a sada i dalje dr. F.Tuđmana, te strvinari nad to nešto malo kolaterale (kako god da pojedinačne sudbine bile teške), nigdje manje na svijetu (što ničime nije mogao pobiti), u tome svome poslu blatitelja!

Tko je glasao

Pogledaj komentare i svoje, i

Pogledaj komentare i svoje, i dotične osobe, pa onda govori o vrijeđanju.
Jesam, ali sam za razliku od tebe pogledao i tvoje i vidi vraga primjetio da vrijedjanje i kretensko lupetanje uvijek krece od tebe.

leddevet

Tko je glasao

Dosta je laganja u svrju prretvaranja poraza u pobjedu

Lažeš, kolega pollitičaru!

Kada nemate argumenata (jasno je da ste zastupali ZZP, postoje dokazi-vaši zapisi na pollitici, a to onda znači vječitu robiju Gotovini, Markaču, zločinaštvo RH- jer bi nastala na zločinu, osudu vojnom i političkome vrhu RH, isplate ratne odštete upravo krvnicima RH iako bi ti krvnici i njihova država Srbija trebali plaćati ratne odštete RH, a ne obratno... a to je samo istina), krećete s napadima mržnje fekalističnim rječnikom, ili "luđačkim", "psihopatskim" (prozivate luđacima i psihopatima osobe koje ne zaboravlaju ta vaša zlodjela, dok se vi i dalje trudite forsiranjem podmetanja zločinaštva- podlo nastaviti po memorandumovskim planovima.) Mržnjom na RH, KC, dr, F. Tuđmana,..., te zagovaranjem nagrađivanja zločinaca,... zaslužujete da se ta istina i napiše- svaki puta kada ispucavate svoje podle bljezgarije.

Vi ste ti koji ste tvrdnjama i gradnjom ZZP-a, vrijeđali sve nas, naše branitelje, generale, državu,.. a sada se ponašate kao uvrijeđene mlade- neka se zaboravi , i čak još i dalje jašete na to najmanje kolaterale na svijetu.
Nije li bigulica išla čak do toga da joj je samobježanija- bilo genocidno protjerivanje, a i danas joj se ta laž sviđa više od istine?)

Tko se obraća fekalističnim ječnikom?
Tko nekoga proglašava ludim?
...
Kada vam se uzvrati, na pristojan i kulturan način, kričite o nasilju prema vama. Vama je istina nasilje, jer laž biste željeli postavili za istinu.

Kada sam ja, ili ostali Hrvati, vrijeđala vašu vjeru ili nevjeru, a vi već sada oštrite zube za najveće katoličke blagdane?
Baš nas briga za vaše crkve, vaše popove, vašu nevjeru,..., ali vi se stalno kačite svojom mržnjom mza nas!

Nekulturni ste!

Ne uvažavate različitost, ako ona podrazumijeva katoličku vjeru većinskoga hrvatskoga stanovništva, pravo na nenagrađivanje zločinaca za njegovo zločinaštvo- civilizacijske tekovine kojih se nikada nećemo odreći.

Tako "poganim" (ovo je vaš opis) i mrzilačkim riječima odnosite se prema katoličkim svećenicima, prema katoličkim vjernicima, dok smo sa suprotne strane mi tolerantni, pustimo vas blagovati vaše blagdane u miru, ne solimo o vašim popovima (Kačavenda i ostali) u te dane, ili ako ste nevjernici ne pišemo protiv ateista i kojekakvih drugih.

Za razliku od vas Hrvati se brane na kulturan način, dok vi napadate na nekulturan i agresivno primitivan, pa se joši prikazujete kao žrtve,

O tome svjedoče tvoji/ vaši napisi- mržnja pretvorena u fekalistični izričaj.

Konačno : "Jeste li vi zastupali ZZP ili niste"?
Jeste!

Dakle, onda slijedi sve ostalo što ste time htjeli postići:
radili ste najveću podlost: žrtvama i napadnutoj državi, podmještali ste žrtvama upravo zločine njihovih krvnika- genocid, zločinački poduhvat, , a od krvnika ste htjeli (lažima, pretjerivanjima, izdizanjem nekih pojedinačnih slučajeva na razinu cijele države i zločinačkoga plana, postavljanjem papskijih kriterija za sv e Hrvate, a zaborava kao zaloga budućnosti zčak i za najkrvoločnija i najzvjerskija zločinaštva Srba) ) stvoriti krvnike. Zato nije slučajno da većina vas podupire srbizaciju Vukovara i njegovo obilježavanje srpskim svastikama.
Imamo totalno različite svjetonazore, ali vaše mjerenje dvostrukim mjerilima je totalno neprihvatljivo za plemenite ljude, poput nas Hrvata i uzrokuje netrpeljivost između nas i vas.

Uvjerili ste me da ste dovoljno loši da biste tražili nagradu za zločine, po principu "Nož, žica , Srebrenica", ali čak i u ratu u kojemu ste poraženi, koristeći se lažima, podvalama, spretnim ubacivanjem, svojih ljudi "Nož, žica , Srebrenica"-mentaliteta uz pomoć struktura bivše države u strukture naše nove države.

"Kretensko lupetanje" je krenulo od vas, jer ste kretenski htjeli zamijeniti uloge žrtve i krvnika, a sada biste da budemo vaši kreteni (kreteni kretena) i sve shvatimo kao neuspjeli vic, kojega i dalje stalno pričate na pollitici i u svrhu toga čak i besprizorno strvinarite nad tijelom poneke kolateralne žrtve iz redova agresorske manjine, dok istodobno totalno ignorirate stradalu hrvatsku djecu, ali i onu srpsku djecu koja su život izgubila pod gusjenicama tenkova tih agresora.

Podlo i dvolično, memorandumovski!
Dosta je toga vašega laganja da biste ušićarili ono što ste porazom u DR izgubili!

Tko je glasao

Pljuc, podla zlobna lažljivice, hijeno rata!

Zahvaljujući takvima kao što si ti i došlo je do rata, prolivena je krv, etnički se čistilo do genocida, pa sad vi vampiri opet niste zadovoljni jer u nedostatku žrtve grizete vlastitu nogu!

Iza vaših izbljuvaka ostala je pustoš, upropaštene zemlje među kojima prednjači Hrvatska - zemlja najvećeg potencijala s najviše tajkuna i najmanjim indeksom sreće.

Ti i takvi vrhunski ste znalci rastura svega dobrog.

Trebalo vas je pljunuti na vrijeme, ali niti sad nije kasno.

Srećom, a sudeći i po ovom dnevniku, ljudi sad gledaju i vide, a nisu više dovoljno uljuljkani u povjerenje u "događanja naroda". Stići će vas zasluženi hraćak posred čela!

S razlogom paničarite :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vukovar će vas opet "doći glave"!

Srećom ljudi vide i biti ćete poraženi i politički kao što ste vojno!

Pustoš i masovna grobišta ostala su za djelima tvojih političkih istpmišljenika,

Pljuskali ste vi nas devedesetih, ali završili ste pljusnuvši sami sebe tako da ste pobjegli zbog moguće osvete za pljuskanje Hrvata.

Ovakvi memorandumaški dnevnici su posljednji trzaji poraženih snaga koej bi probitke i na vlastitim porazima.
Što ćete,nakupili ste se na portal pri gradnji ZZP-a i propalo vam je, pa su ovakvi dnevnici vaše uporno žalovanje!

Vukovar će vas opet doći glave- odnosno na njemu ćete se toliko iscrpiti da će vas RH opet zgaziti-zgazirti vašu politiku "Bož, žica , Srebrenica"- odnosno srpske probitke na račun zločina koej su činili, ovaj puta do kraja- znači do kraja velikosrpske i jugoslavenske politike na ovim prostorima!

Tko je glasao

bum ti nekaj rekel

@Atomos
Sinek vidim da si novi na sajtu i mladi dečec. Nemo žaliti kaj nisi prešel to kaj smo mi stariji koji smo s Mojsijem išli skup v školu prešli. To isto prolaziš i ti samo sa zakašnjenjem od nekaj desetljeća. Kad su 1945. partizanci stukli narodne neprijatelje povijest hrvatske je bila takva kaj da se prije 45. niš ni događalo. Ni dobro ni zlo. Onda je došla 1991. i partizanci su dobili po vuhima i vušli smo z juge van. I kaj ? Opet isto. Kak da prije 91. ni bilo povijesti o kojoj bi se trebalo reči dve tri reči. Tak je bilo i tak bu za navek. Slušaj lijeve, slušaj desne, deni u centrifugu, zažmići, i sam izvuci zaključak. To kaj ti bumo mi rekli ne valja niš. Pol družine sa sajta bu za, pol protiv. Ak si u duši socijalist, komunist onda to budi. Ak si konzervativac, nacionalist i desničar, to i budi. Jedino tak buš znal tko si kaj si.

Tko je glasao

Brus!

Dok desničari nastoje laganjima, izmišljotinama i podvalama izvrnuti istinu i tumačiti kako su ustaše maltene bili cukreni rodoljubi, dotle se pak ovi normalni, pa čak i lijevi nekak nastoje ulizati desnici onak za svaki slučaj, pa počnu sraćketat kak to treba nekak zmešat, pa probućkat pa kak je to sve nekak slično, skoro pa isto, i kaj, ne bumo sad valjda terali mak na konac.

Ipak, ja bih našemu mladcu ipak spomenula da se ja (kao niti moje šire okruženje), koja sam krajem 80-tih bila (procjenjujem) njegovih godina, pa ako zanemarimo post-adolescentsko propitivanje smisla života, nipošto nisam osjećala kao da živim u smećezemlji, kao što mi se čini danas i kao što se čini svakome jadnome građaninu ove upropaštene zemlje koji ima kvocijent inteligencije veći od broja cipela.

Tj. Boltek, to ti je slično, a pogotovo isto - malo sutra!

To je otprilike kao da veliš da je sad ovo s poplavama isto kao kad smo prije par godina imali lijepu i rodnu jesen :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

je baš tak

@Bigulica
Vidiš i sama da sam ti dal plus jer nemam kaj protiv reči. Samo nekak mi se vidi da nisi razmela moj komentar i da si prva opet pokrenula diskusiju na nivou desni lijevi.

Dok desničari nastoje laganjima, izmišljotinama i podvalama izvrnuti istinu i tumačiti kako su ustaše maltene bili cukreni rodoljubi, dotle se pak ovi normalni, pa čak i lijevi nekak nastoje ulizati desnici onak za svaki slučaj, pa počnu sraćketat kak to treba nekak zmešat, pa probućkat pa kak je to sve nekak slično, skoro pa isto, i kaj, ne bumo sad valjda terali mak na konac.

S druge strane ovi drugi budu rekli suprotno. I kaj da si dečec misli ?
I opet ponavljam :

Kad su 1945. partizanci stukli narodne neprijatelje povijest hrvatske je bila takva kaj da se prije 45. niš ni događalo. Ni dobro ni zlo. Onda je došla 1991. i partizanci su dobili po vuhima i vušli smo z juge van. I kaj ? Opet isto. Kak da prije 91. ni bilo povijesti o kojoj bi se trebalo reči dve tri reči....

Kažeš da si krajem 80- tih bila otprilike njegovih godina. Što ti to znači ? Ništa. Obitelj, okruženje i svjetonazor u kojem si odgojena, obrazovanje, to je temelj kasnoijeg političkog promišljanja i zauzimanja lijevih ili desnih pozocija.
Zar bi ja sada kao sin pokojnog partizanca, ja koji sam 83. završio elitnu političku školu treba reči : Čuj sinek Atomos to ti je bil raj na zemlji. Jedina istina je da smo živjeli ljepše ne i bolje, sigurnije, zadovoljnije. Za bolje nismo znali niti su nam dali.
Bilo nam je lijepo, bili smo mladi i si smo se meli radi.

Tko je glasao

potpino si u pravu, osim kada GENERAliziraš

unatoč uvjetima kuge

tako za generaciju tvojih roditelja (našu), mogu reći da je izgubljna: naučila i odrasla u svim prednostima socijalizma, potpuno nespremna na borbu za vlastiti probitak ali i generacija koja je časno otišla u rat obraniti od nasrtaja jake vojne sile; nije dobila ondašnje društvene stanove nego je ugurana u lihvarske kredite, dobrim dijelom izmorena generacija.

generalno bi to bila greška jer stasale su i „elite“ i njihovi glasači:

u toj istoj generaciji je u Jugoslaviji stasao onaj dični dio koji je naslijedio tate u foteljama političko-korupcijskim (da, to nije otkriče samo zadnjih 20 godina – dulje to traje, upravo taj mali dio je danas na svjetlu dana, vrlo uspješan - počelo je jače sa generacijom tvojih djedova)
stasao je dio koji je jako ratno profitirao, trgujući oružjem i naftom sa napadačima
stasao je i onaj dio „intelektualaca“ (pisaca, teatrologa, novinara i drugih „kulturnih“ radnika) dovoljno krimogenih i pohlepnih da osmišljavaju, provode i održavaju fašističke i osvajačke misije.
takođe je stasao onaj dio koji j spremno otišao u osvajački rat (nema opravdanja zbog medijskog laganja)
stasao je i onaj dio koji je na sve tri zaraćene strane izronio kao pobjednički: lažljivci, ubojice, silovatelji, lopine – jednom riječju kriminalne skupine
stsao je i onaj dio koji služi te kriminalne skupine spremno jer je i sam sklon grabeži u uvjetima kuge

na žalost, u tom začaranom krugu smo i mi iz onog dičnog dijela u smislu služenje krimogenom sustavu nastalom na pljački i otimaćini dičjem ex YU, moramo služiti jer djeca trebaju zdravlje, hranu, obrazovanje.....

(o ovome trebam napistai dnevnik, ali ne stignem u erama poplava i rada za okupatora gradnjama) - možda nam je potop stigao u pomoć?)

SFRJ je bila jedina u bivšem svijetu tzv. komunističkih zemalja koja je bila u stvarnom smislu napredna, Oćito nije odgovarala velikim fašističkim silama. Da nije bilo nekolicine kriminalnih djedova i njihovih pobočnika koji su spremno prihvatili dogovireno razaranje nje na najgori mogući način i da nije bilo uvaljenih u kućne fotelje krajem radnog dana ispred televizora i zabavljene gradnjom vikendica (bez gd) vikendom velikog ostatka te generacije ... možda bi se ona sačuvala i pomogla današnjem svijetu
ali nije
(ne obraćaj pažnju na ove podkapacitirane sa svojim komentarima – to su spremni održavatelji „elita“ i lažni branitelji – era velikih hrvata upravo je prošla)

Tko je glasao

na žalost, u tom začaranom krugu smo i mi iz onog časnog dijela

a ne kako je napisano iz dičnog, odnosno "dičnog"
(lapsus 50+ , kratkotrajna memorija kritično :))

Tko je glasao

onak najozbiljnije, meni se

onak najozbiljnije, meni se ovaj kiceni dnevnik cini naprosto nedoraslo djecacko preseravanje ... uz veliku potrebu "biti u centru paznje" pa makar zato sto si duboko nesretan iz vrlo virtualnih razloga.. (otprilike jednakih kao kad netko istinski i duboko pati zbog pingvina jer nemaju dovoljno velika krila)

nadam se da ce te proci i da ces postati svoj covjek, nedosadan covjek, prvo sam sebi pa onda mozda i okolini
da ces naci svoju svrhu i srecu "zavrnuvsi rukave" i radeci nesto smisleno i nesto sto te ispunjava umjesto ovih traktrata o "silno zalobnom svijetu koji ti je ucinio ovo ili ono".. i zbog cega si u silnom badu, svijeta oko tebe (ali nikako u tebi) koji je kriv za sve..

na kraju, ako o tebi budu pisali kao o "mladom werteru", istina bog, ne zbog neuzvracene ljubavi, kako je uobicajeno, vec zbog "nedozivljene drzave" .. ispricati cu se za gornji komentar i u svom narodnom krugu nastaviti usmenim predanjem prenositi tvoju slavu i pricu o silnoj nesreci i patnji sto god kicenijim rijecnikom budem umijela..
makar ne vjerujem da ce me okolina (bez obzira na medunarodnu slavu koju bi tada imao) sa nogama na zemlji ozbiljno shvacati..
no takva je sudbina, valjda, svih pjesnika ljubavnih poema, makar se ovdje radilo o prenatalnom neiskustvu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Vlastite komentare i argumente temeljiti na generacijskoj diskrepanciji doista je primitivno i prozirno. Ja kao 23-godišnjak ne moram nužno manje znati od Vas. Empirijske su vrijednosti bitne, ali ne uvijek održive, ponajviše jer su pretežno subjektivne.
Nije ovo dnevnik à la Weltschmerz da me uspoređujete s Wertherom ili kojekakvim balavcem... Vaš komentar naprosto i više nego očigledno pokazuje da ovom dnevniku niste dorasli, to je sve. Ovo nije snobizam, već realnost; rječju "dorasli" pretežno mislim na čitanje među redovima i na spoznaju metafore kao sredstva pisanja. Takvo što, međutim, iziskuje stanovit intelektualni napor koji si svatko od nas nažalost ne može priuštiti.
Pa eto, što da Vam još kažem osim da doista radim ono što volim i što me ispunjava, da besmislenih stvari koje bi se mogle raditi naprosto ne postoji, a ako besmislenim klasificirate ovaj moj tekst, onda samim time implicirate činjenicu da je Vaš komentar, nastao na temelju ovog "dosadnog" teksta, gdje se jedan mladi glas, balavac neobrazovani, patetični suhoparni polutan odlučio izraziti na način koji on smatra najboljim, besmisleniji od samog teksta.

Tko je glasao

vis, meni ti taj mladi werter

vis, meni ti taj mladi werter izgleda puno razumniji u svojoj patnji od ove tvoje kicane "weltschmerz" tragedije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vrijedjati djecu

Mogu samo najveca djubrad...

Tko je glasao

Djecu treba kovati

dok su vruća.... :)

Tko je glasao

"Mindenki a maga szerencséjének kovácsa"

Poznata mađarska poslovica u naslovu jasno kaže da je svatko kovač svoje sreće i svoje sudbine.
Ako me roditelji nisu htjeli ni željeli iskovati na način koji bi rezultirao gubljenjem dijela mog identiteta, onda to bome neće uspjeti nikome drugome tko mi u životu ne predstavlja nikakav faktor :-)
Hvala na naporu, ali nastavit ću se ja i dalje sam kovati da kojim slučajem ne bih razmišljao kao dosta pripadnika ovog društva, a možda i Vas, ne znam.

Tko je glasao

Igaz

Nyomja meg .A fiatalok számára a világ is.

Tko je glasao

Uf, al ga "briješ"!

Znači, kovačnica "identiteta" po načelu "sam svoj majstor"......

Međutim, promakla ti je jedna stvar: ti baš razmišljaš kao "dosta pripadnika ovog društva"!.....

Međutim, zbog toga ne treba paničariti.....

"Identitet" nije 'tica pa da ti odleti iz ruku...... :)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci