Tagovi

Uzgoj pilića je proizvodnja. Odgoj djece je potrošnja.

Iako sam bila za potpisivanje ugovora koji bi u ovoj situaciji (recesiji, pokradenosti...) smanjio plaće u prosvjeti, komentari na razne najave prosvjeda prosvjetara su me jako deprimirali.
Naravno da su me iznenadili učitelji, nastavnici, profesori koji nisu htjeli dopustiti da se trenutno smanje plaće zbog takve situacije gdje nitko u državi nema novca; pa svjesni smo toga da ne mogu rasti plaće koje se grade od ostalih plaća ako te ostale plaće također ne rastu, a svi moramo napraviti nekakvu žrtvu da bi se nekako namoglo novaca da se počne ulagati u proizvodnju i polako ići prema oporavku opljačkane države. No, sada kada prosvjetari najavljuju prosvjed zbog smanjenja plaća, koje su smanjenje uz obećanje da će se prve povećati, ali bez ikakvog pismeno potpisanog obećanja koje bi to povećanje činilo sigurnim; vrijeđaju me komentari građana Republike Hrvatske koji su 99 posto negativno pljuvanje po pozivu prosvjetara.
Kada sam razmišljala što želim raditi u životu, uvijek mi je u izboru bila mogućnost biti učiteljica. Ne zbog radnog dana, praznika, novaca, nego zbog toga što je meni moj učitelj bio jedan od glavnih odgojitelja (uz roditelje, prijatelje i okolinu) koji je u velikoj mjeri oblikovao moj karakter. Smatram da učitelji (nastavnici, profesori također, ali najviše učitelji koji su s tobom svaki dan nekoliko sati) svojim ponašanjem, djelima, svime što rade utječu na razvoj ličnosti djeteta, a kasnije odrasle osobe. Tako da sam uvijek nekako htjela doprinjeti boljem razvoju svijeta na taj mali način, kao što je moj učitelj utjecao na mene, potičući ljubav, prijateljstvo, toleranciju, kreativnost i aktivno razmišljanje. Nikada u cijelom životu, do završetka fakulteta nisam ni pomislila na to kako ostatak građana loše gleda na to, trebalo bi biti, plemenito zanimanje. I po završetku obrazovanja (iako nikad nije završeno) sam ponekad čula loše primjedbe, ali, nikad me nisu toliko žacnule, jer je uvijek zadovoljstvo s dobro obavljenim satom bilo važnije. No, sada kada sam na bolovanju, i osjećam se beskorisno jer ne mogu biti sa svojim učenicima, čitajući te komentare na internetu, prvo mi je na oči pao nekontrolirani bijes, pa beskrajna tuga; ne zato jer sam ušla u prosvjetu, ne zato jer želim veće plaće u recesiji, već zbog nevjerojatnog nedostatka razmišljanja kod građana koji redovito blate, kao da i mrze prosvjetare.
Kako je došlo do toga da prosvjetni radnici ugrožavaju kruh radnih ljudi? Kada je došlo do toga da će ili jedni ili drugi imati poštenu plaću, ali nikako ne svi? Točno s kojim djelima je to zanimanje navuklo na sebe toliku mržnju da se maltene uskoro bude glasalo da se ukinu sve odgojno - obrazovne ustanove jer će tako državi i njenim građanima biti savršeno i svi će biti zadovoljni?
Ne znam stvarno tko je od učitelja išao na fakultet da bi bezbrižno radio i uživao u novcima koje donosi njegov rad? Nitko, to zanimanje nije poznato po novcima niti lakom radnom danu, jer radni dan dobrog učitelja ne završava izlaskom iz učionice. Svejedno većina komentatora ne želi niti zamisliti kakav je to položaj, a kamoli suosjećati. Bitno da se pljuje, kao da se svi učitelji bune protiv ostalih građana, a ne protiv onih koji su nas sve skupa zajedno opljačkali.
Umjesto da svi zajedno pokušamo napraviti bolje za sve, mi se moramo međusobno omalovažavati. Zar Hrvatska stvarno ne vidi važnost učiteljevog posla? Tko bi se brinuo za svu djecu školske dobi da škole ne postoje? Tko bi svu tu radnu snagu pustio u optjecaj, tko bi naučio doktore da budu doktori, odvjetnike da budu odvjetnici, obrtnike da budu obrtnici....? Zar smo stvarno toliko kratkovidni? Zar ćemo međusobno voditi bitke, umjesto onih na puno većem bojnom polju?

Komentari

Uzorna struka

ww.jutarnji.hr/u-skoli-se-dila-droga--djecak--15--zavrsio-je-na-psihijatriji--a-nitko-nista-ne-poduzima-/1061990/

Tko je glasao

jahačica rumene prosvjete

A ako se dila na ulici onda je kriv komunalni redar? Ili županijske ceste?

Rado bih pročitao Arenu ali još ne znaš isparvno postaviti link...

Tko je glasao

Pa, logično

da je kriv komunalni redar i županijske ceste!

Naročito ove posljednje, i to zato jer ne obavljaju kako treba svoj društveni zadatak, a to je: obrazovanje i odgoj naših mladih na kojima budućnost ostaje.

Dobile su zadatak, te ceste, da bdiju nad našom djecom dokle god su ta naša djeca na cesti - a one ne bdiju!

I još traže regres.

Tko je glasao

Oduzimanje nije rješenje

Bez obzira na ono što mislim o razlici u primanjima onih u državnoj službi (u što spadaju i učitelji/profesori) i onima kod privatnika smanjivanje plaća nije rješenje s kojim ćemo izaći iz recesije.

Ispravno rješenje bi bilo dugogodišnje zamrzavanje plaća (može i 10 godina) s garancijama Linića, Milanovića i Karamarka da snižavanja plaća neće biti. Tako bi se vratilo samopouzdanje, sigurnost zaposlenih da nastave normalno trošiti.

Tko je glasao

naknade nisu placa.. prije

naknade nisu placa..

prije bilo cega trebalo je sve prihode stvarno pretvoriti u placu.. a sve vrste naknada ukinuti..

tek sa tako cistom situacijom se moze poceti bilo sto rjesavati

samo mi se cini kako to nije nikom cilj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

BRAVO SINDIKALCI!

Ajd, KONAČNO jedan pristojan pokušaj prosvjeda ! Živjeli porosvjetari-prosvjednici!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

zanima me sto ti mislis da bi

zanima me sto ti mislis da bi se dogodilo kada bi Vlada rekla samo smo se salili, necemo ukidati bozicnice i ostale dodatke?

sto bi sindikati na to rekli i ovih 7000 ljudi danas okupljenih, jel bi mozda nastavili prosvjede zbog onog sto su dodatno naveli kao razlog danasnjeng prosvjeda?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nisam za prosvjed

Kao što možeš vidjeti u samom dnevniku, ja sam bila za potpisivanje ugovora, i jako su me iznenadile kolege kada ih je 90 posto potpisalo protiv. Svjesna sam loše situacije i znam da rezova mora biti jer je država u takvoj situaciji kakvoj je.
S druge strane, mislim da bi logično bilo, kao poruku građanima, smanjiti i plaće u Saboru. To bi napravila prvo, da ostali građani imaju primjer.
A prosvjedi, mislim da imamo jako puno stvari koje nam smetaju. Ne samo prosvjetarima, nego svim građanima. Ne bi rekla da bi trebali prosvjedovati, nego možda čak i štrajkati. Trebali bi se svaki put svi zajedno pobuniti kad se nešto sprema što ne želimo, a ne čekati da dodje do ovakve situacije - kao što pričate za gradnju novih škola gdje ih već ima, za rezanje parkova i sadnju novih gdje su stari parkovi sasvim u redu, i za ostale stvari za koje se sad tereti učitelje, a nemaju nikakvog udjela u tome.
Da smo svi složni i da ustajemo kada treba, složili bi si sve po mjeri. Kada bi oni na vlasti vidjeli, ne, osjetili da od nas žive i da o nama ovise, onda bi se stvarno počelo s radom, jer bi se tražila naša podrška; više ne bi na prvom mjestu bilo đepiranje što više para.
Evo, moje skromno mišljenje. A što se tiče ovih prosvjeda, ništa neće postići, od povećanja plaća pa do rješavanja puno većih problema, ništa. Nemaju dovoljnu silinu, masu, moć.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

i ja mislim da nece...

i ja mislim da nece...

uostalom Ribic je jednom nazical Jacu da digne harac kak bi iskamcil bozicnice i slicno... ne vjerujem da bu to uspio kod Linica.. njemu novci od povecanja poreza treba za sasvim druge stvari..

ma sve je to u biti strasno. mi smo strasni.
i nikakve koristi od toga sto svi zajedno radimo, a bogmec nece biti ni od poteza vlade.. tak da je banana mala rijec.. za ono sto ce jos biti..

prek 400K nezaposlenih na proljece, sve place jos manje i siva zona jos manja nego sad.. cuda nas cekaju cini mi se.. zato je ovo sve blesavo i bespotrebno. niti zahtjevi ne vode necem pametnom i drugacijem, niti ce usicariti ponovo lovu prijetnjama socijalnim nemirom.. stvarno ne znam kakve koristi od danasnjih protesta?... osim da nam pokazu gdje smo svi stigli kao drustvo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pravo vrijeme, krivi cilj

Građani trebaju pogurnuti ove na vlasti kada žele nešto promijeniti, da se ne zaboravi za koga se radi. Ali, definitivno ovaj cilj prosvjeda sada nema smisla. Kao što kaže ovaj članak : http://www.index.hr/vijesti/clanak/jedni-se-bore-za-privilegije-ostali-n...

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

posipanje pepelom

Evo, da kažem da sam pohodio ove prosvjede kao šetač-promatrač - i da sam prilično razočaran. Razmišljao sam napisati dnevnik o tom događaju - ali on to ne zaslužuje.

Odlušao sam većinu govora - svidio mi se govor predsjednice sindikata medicinskih sestara koja je odudarala govoreći o klasnoj borbi, o tome kako nigdje socijaldemokrati toliko ne pogoduju krupnom kapitalu i slično - što je bilo meni zanimljivo, ali i zbunjujuće jer prosvjed nije imao tu temu :)

Uglavnom - dala se osjetiti neka čudno "lepršavo, politikantska, odbijajuća atmosfera". Sve nešto u stilu - podržite nas, ali mi zapravo to ne želimo. Mahanje silinom broja zaposlenih i važnošću službe (škole, bolnice) kao jedinim argumentom. To nije bio prosvjed gdje se tražila podrška građana - to je bio prosvjed "vidite koliko nas ima, važni smo, nemojte se slučajno solidarizirati s nama jer ćemo mi, ako nam se zahtjevi ispune - odmah zaboraviti na vas."

Jedan od rijetkih prosvjeda (mrzim organizirane proteste) na kojima sam se osjetio kao totalni višak i sve skupa mi je bilo totalno gubljenje vremena. Eto, posipam se pepelom!

Tko je glasao

A da?

Evo mi se donji gebis objesio od čuđenja!

Tko je glasao

Treba dat šansu novima...Onima koji nisu

sudjelovali u dovođenja društva u ovakvo stanje...
Luna je zasigurno jedna od njih ...

Provinciopolis

Tko je glasao

makar se radi o visokom

makar se radi o visokom skolstvu cini mi se da ovaj clanak treba dodati ovom dnevniku

Pismo Vladi
Zašto ste potpisali pismo, svojevrsni apel Vladi?
- Zbog hrvatske znanosti i znanstvenika. Situacija u Hrvatskoj kritična je za kvalitetne znanstvenike, pogotovo mlade koji sada ulaze u sustav. Sadašnji zakon vrlo je rudimentaran i isprepleten različitim interesima ljudi koji su bili u sustavu dugi niz godina. Postojeći zakon ne nudi neophodne uvjete za razvoj znanosti u Hrvatskoj i mislim da ga je apsolutno potrebno mijenjati. U Hrvatskoj se pogrešno shvaća autonomija sveučilišta - mnogi profesori smatraju da imaju sva prava, a malo obveza. U tome leži pasivni otpor većine u hrvatskoj akademskoj zajednici.

http://www.jutarnji.hr/ivan-dikic---intervju--ovdje-nema-kriterija--svi-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Odličan naslov!

Odličan naslov!

Tko je glasao

Hvala

Nažalost, nisam sama zaslužna za njega. Čula sam nešto takvo slično, ali mi baš odgovara za situaciju. Kod nas se baš samo gleda koliko se troši na odgoj i obrazovanje, ništa drugo.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Mmaestral

Bravo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Možda biste još i platili da ih možete učiti!?

No, sada kada sam na bolovanju, i osjećam se beskorisno jer ne mogu biti sa svojim učenicima, čitajući te komentare na internetu, prvo mi je na oči pao nekontrolirani bijes, pa beskrajna tuga; ne zato jer sam ušla u prosvjetu, ne zato jer želim veće plaće u recesiji, već zbog nevjerojatnog nedostatka razmišljanja kod građana koji redovito blate, kao da i mrze prosvjetare.
Nedostatak razmišljanja je kod vas @Mmaestral.

Na bolovanju ste i osjećate se beskorisno jer niste sa svojim učenicima!?
Možda biste još i platili da ih možete učiti!?
Takav "izrečeni" stav prosvjetara vodi izravno prema manjoj plaći- prema volonterskome radu.

To je Vaš "posao", kojega će odrađivati neki drugi profesor, koji je sretan što može uopće i raditi. Vaše bolovanje nije prekinulo odgoj i obrazovanje Vaših učenika, jer je to, ponavljam: "posao" koji će već netko odraditi, a ljubavi kao ljubavi dolaze i prolaze

"Uzgoj pilića je proizvodnja, a odgoj djece je potrošnja" koju se može smanjiti, jer radnici toliko uživaju u radu, da im je sami rad nagrada, a bolovanje kazna jer se osjećaju beskorisno "jer nisu sa svojim učenicima".
A vrijeme je rezanja potrošnje!

Ovaj dnevnik je prikaz tipičnih prosvjetara, koji su sami sebi krivi za taj položaj u društvu.
Već drugi dan bilo kojega štrajka, velika većina bi odustala jer ne mogu bez "volonterskoga rada"

Uostalom, u prosvjeti je odradila, i odrađuje svoje, negativna selekcija. U krivu su oni koji misle da je dovoljno imati propisani VSS, da bi to bila nekakva "inteligencija društva".
Osim toga, nekada su u prosvjeti žene raznih "funkcionera" , radile samo onako za svoj džeparac, pa je taj stav prema prosvjeti i ostao.
Prosvjeta se, uz to totalno feminizirala, pa nije ni čudo što su "nadnice" znatno manje nego u drugim javnim ustanovama, za slično kvalificiranu radnu snagu (VSS). Slično se događa i sa zdravstvom, pa nije čudo da i jedni i drugi bježe u politiku i tamo prave "rusvaj", jer su stručnjaci za nešto drugo, a ne za gospodarstvo, socijalni rad, i tko zna gdje će se već utrpati.

Žao mi je prosvjetara što su sami tako jadni, ali na mjestu poslodavca, gledala bih svoje interese i dala im još manje, jer su oni ti koji uče našu djecu: krivo, za preživjelo društvo, a ne ovo u kojemu se plaća ne zarađuje plemenitošću, dobrotom, ..., već je jedni zarađuju teškim radom, a drugi kriminalom (političkim, poslovnim,....).
Sva sreća da djeca uče i "suprotnim primjerom", pa im oni postaju primjer što u životu nije dobro raditi- ako misliš zaraditi za pristojan život.

Vrijeme je da svoj "boravak" i svoj rad na radnom mjestu shvate radom koji prodaju.

To ne isključuje da u tome radu budu plemeniti, da vole svoj posao, da su djeci dobri odgajatelji i profesori, roditeljima suradnici u odgoju te djece, a društvu korisni i poticajni pojedinci, ali neka ne grade na tome svoje pravo na zahtjeve za boljim materijalnim položajem, jer i svi drugi koji rade s ljudima trebali bi imati slične osjećaje, prema svojim korisnicima usluga, tj. biti ljudski, profesionalni, radno raspoloženi, korektni,.... Ima ljudi i izvan prosvjete koji su sve to što si prosvjeta pripisuje. Volonteri su jedno, a profesionalci su drugo.
Prosvjetari koji svoj rad kite s previše volonterskih osobina, sami sebi "skaču u želudac", a htjeli bi da ih netko drugi vadi iz toga želuca, kada im postane previše nagrizajuće.

Iz @lunoproficinoga komentara:
da, ja od prosvjetnih radnika ako zahtijevaju empatiju ocekujem da to isto daju drustvu natrag, ili djeci. borba za iskljucivo svoje povlastice bez obzira na sve ostalo nije ono sto opravdava njihov zahtjev. ako nista drugo u obrazovnom smislu daje potpuno krivi poucak.Slažem se s njome, ali od najposlušničkije "kaste" empatije nema za nikoga, osim za njih same.
To ne opravdava jal jadnijih od njih- nezaposlenih i onih koji rade za minimalce u svakakvim radnim uvjetima, a kojega dirigirano izazivaju mediji i vlast, jer vrijedi ona "zavadi pa vladaj".
I jedni i drugi su jadni zbog istih razloga: nesposobnosti vlasti, gospodarskoga i političkoga kriminala i podrivanja države i umjesto da "pas grize psa ispred sebe" jer ovaj ponekada dobije koji kreker, trebali bi se umjesto grizenja oko krekera, okrenuti prema lisicama koje odnose kokoši iz dvorišta.

ps. Želim Vam ozdravljenje.
Ispričavam se ako ovaj komentar shvatite osobno, ali ovo je samo jedan drugačiji pogled na prosvjetu.

Osobno sam svojoj djeci preporučila. "što dalje od prosvjete, jer je to posao od kojega nećete moći dobro živjeti", "bit ćete najjadniji od svih visokoobrazovanih ljudi", "svi će vas vidjeti na stalnim praznicima, a vi nećete imati više godišnjega od njih", "bit ćete među magarcima na koje tovare, jer su navikli da ti vuku", "bit ćete - učenicima za ismijavanje, jer vas zakonima i propisima stavljaju u ponižavajuće uvjete za djelovanje na one koji maltretiraju druge učenike svojim "posebnim potrebama",...
i na vrijeme sam pobjegla od "volonterskoga rada", te samo pratim "prosvjetarska događanja", kao i sva ostala u društvu- a za koje sama prosvjeta, većinom nema vremena, jer se utaplja u svome svijetu iz kojega se budi, tek kada im zaprijeti kresanje, ionako mizerne "crkavice", prema ozbiljnijim poslovima u državi.

Tko je glasao

Glupost

Na ovaj napis moram reagirati, pa makar ispala nepristojna.
Ovo je niz neargumentiranih, ograničenih, isključivih i suludih generalizacija koji nemaju veze s ničim i uopće ih ne želim detaljno analizirati i pobijati.
I ja sam prosvjetar koji profesionalno i stručno obavlja svoj posao i cijenim svakoga tko bilo idealistički, bilo realno opisuje svoj rad i obavlja ga najbolje što može.
Ovdje se radi o senzibilizaciji u kakvom to društvu živimo.
Znanje i obrazovanje su jednini način izlaska iz krize. Bilo to znanje čitanja, pisanja i računanja sa 11 godina ili kompetencije za tržište rada u 21. stoljeću nebitno je, ali bitno je da država svim svojim građanima mora osigurati pristup znanju i cijeniti sve profesije koje se bave industrijom znanja od početka do završetka.
Žalosno je samo što su prosvjetari u tim težnjama tako osamljeni i što žele samo pravedniju raspodjelu tereta krize.
A ako je svim mamama, tatama, bakama i djedovima totalno nebitno tko poučava i što poučava njihovu djecu i njihove unuke, onda je to žalosno.
Ti isti će se vjerojatno složiti sa groznom tezom da su si prosvjetari sami krivi, ali onda neka budu spremni da će netko drugi za njihovu nezaposlenu djecu i unuke tvrditi da su isto tako sami krivi za svoju nemogućnost pronalaženja posla kojeg nema.

Tko je glasao

Spremni na žrtvu, traže pravednost koje nema

Znanje i obrazovanje su jednini način izlaska iz krize. Bilo to znanje čitanja, pisanja i računanja sa 11 godina ili kompetencije za tržište rada u 21. stoljeću nebitno je, ali bitno je da država svim svojim građanima mora osigurati pristup znanju i cijeniti sve profesije koje se bave industrijom znanja od početka do završetka.Jedini način izlaska iz krize je rast gospodarstva, industrijske i poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i smanjivanje proračunskih potrošnji, a prosvjeta je jedna od njih, i to velikih potrošača:

-u prosvjeti je ogromna nepotrebna birokracija

- masa ljudi u administraciji škola (tajnici, voditelji, računovođe,..).koji nemaju dovoljno posla za osmosatno radno vrijeme pa rade u nenastavne dane skraćeno radno vrijeme, što je javna tajna. Tajnici-pravnici čak ni sada nemaju popise radnih obveza i posao im se svodi na 10-tak zapisnika sjednica školskih odbora godišnje i nešto posla oko novoprimljenih na posao. To bi u realnom sektoru, administracija odradila za nekoliko dana, umjesto za cijelu godinu.

-čak i sada država plaća u svakoj školi 3 sata tjedno nastave + pripadajuće priprave, sindikalnim povjerenicima. Koji je to broj djelatnika na cijelu državu? Ogroman. Prosipaju se radni sati, kao da smo u zemlji blagostanja- na 6-7 škola 1 zaposleni na sindikalnim poslovima- ničemu.

-na svakoj srednjoj školi država daje 5 sati za "koordinatora za maturu", a tajnici po školama i voditelji nemaju što konkretno raditi, osim izmišljati administrativne poslove koji ne služe ničemu. Koliko je to nepotrebno otvorenih radnih mjesta?

-kolika je cijena državne mature, birokracije u NCVVO-u, koja nije donijela boljitak hrvatskome školstvu, već nazadovanje i povećane troškove, te skupo održavanje toga mastodonta.

-koliko košta uvođenje "građanskoga odgoja"?

-"tiskarizam" udžbenika je odnio milijune kuna poreznih obveznika u džepove prosvjetmafioza.

-"dvoranizam" i gradnja škola koje su gotovo bez učenika, također je dobro osiromašio porezne obveznike.

-širom RH rasađivanje i presađivanje fakulteta-kao da su glavice kupusa ili salate, koji proizvode nepotrebne kadrove i za kojima neće biti potrebe sljedeća desetljeća
...

Ti isti će se vjerojatno složiti sa groznom tezom da su si prosvjetari sami krivi, ali onda neka budu spremni da će netko drugi za njihovu nezaposlenu djecu i unuke tvrditi da su isto tako sami krivi za svoju nemogućnost pronalaženja posla kojeg nema.Prosvjetari su velikim dijelom sami krivi za vlastiti položaj u društvu, jer ih se lako uspavljuje pričicama o njihovoj važnosti, humanizmu, idealizmu, ljubavi prema djeci, plemenitosti, razumijevanju prema mukama političara s teškom gospodarskom situacijom, njihovoj spremnosti da se žrtvuju, ali oni uvijek uz svoju žrtvu traže nekakvu "pravednost", kao da bi im bilo lakše ako i bi i drugi patili.

Spremni na žrtvu, traže pravednost koje nema!

Tko je glasao

Ovo je već rastezanje unedogled

Stalno o tim udžbenicima i gradnji škola, pa zanimanje koje ja branim u tekstu nema apsolutno nikakvog utjecaja u tim stvarima. Škole se ruše i grade bez obzira na to što učitelj kaže, ovisno o tome tko je na vlasti u danoj lokalnoj sredini, da se može slikati i reći da se nešto radi.
Udžbenici se mijenjaju jer ih izdavači mijenjaju kako bi zaradili, a ne zato jer su učitelji rekli da se mora. Da se uvaže potrebe napravio bi se jedan super set knjiga i ne bi se više morao mijenjati, ali to bi značilo smenjenje posla za tiskare i knjižare.
I kakvo je to pljuvanje po tajnicima škola? Oni nemaju što raditi? Dajte molim vas prije takvih izjava odite i zatražite bilo kojeg tajnika/cu da vam pokaže što je sve u jednom danu napravio. Nevjerojatne predrasude, i onda se ja uopće čudim da smo takva nacija kakva jesmo.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Zaboravila si spomenuti...

koliko nas košta vjeronauk?

Prosvjetari su si krivi za svoj položaj otprilike koliko su si i radnici krivi za svoj položaj.

Već poznato okretanje pile naopako...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne osvrću se na sudbine drugih, dok im ne gori pod petama

Nisam zaboravila vjeronauk i vjeroučitelje, ali je to poseban slučaj jer se radi o međudržavnom ugovoru.

Prosvjetari su si krivi za svoj položaj otprilike koliko su si i radnici krivi za svoj položaj.Točno.
I jedni prema drugima nemaju empatije.
Svi očekuju da će im netko drugi riješiti njihove probleme i ne osvrću se na sudbine drugih dok njima samima "ne gori pod petama"!

Tko je glasao

Zaboravila si, zaboravila...

Naša se škola recimo nedavno preuredila, a u novom krilu posebno je mjesto zauzela - dvorana za vjernauk. Kao mala crkva unutar škole...

Što se par dvoranarina tiče, dvorana doduše nije obnovljena, ali su obnovljena školska igrališta i to dva puta u dvije godine - prve godine su stavili onaj gumeni pokrov koji je poguban za zglobove, ali se srećom raspao na mrazu. Potom su stavili plastičnu umjetnu travu, pa kad dijete padne, dobije opekotinu, a ne normalnu ogrebotinu. Malo su se zanijeli, pa travom prekrili i odbojkaško i košarkaško igralište...

Tjelesni su izmjestili u suprotan turnus, a vjeronauk je naravno u redovnom.

Likovni, glazbeni i tehnički održavaju se jednom tjedno, a vjeronauk dvaput.

I kakve to sve veze ima s učiteljima? Baš nikakve!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pretjerano košta

Nije to ništa, u jednoj školi su htjeli silom rušiti već postojeću dvoranu, jer treba obnoviti pod(!?) da bi sagradili novu za drugu školu i bili u njoj "podstanari". Inače sama dvorana je "mlađa" od škole i u najboljim je godinama, te kvalitetnija od današnjih "brzopoteznih" limarija.

A vjeronauk?
Pretjerano košta i trebalo bi i tu doći do ozbiljnih rezanja, ili da sama Crkva plaća vjeroučitelje iz prihoda koje dobiva iz proračuna!

Tko je glasao

Dobro, i...

jel to ima neke veze s učiteljima i nastavnicima?

Oni nisu smjeli zucnuti niti u doba samoupravljanja, a kamoli danas.

Ako si bila u prosvjeti, to bi morala dobro znati.

Možda misliš da bi trebali štrajkati oni iz bivših i sadašnjih ministarstava i raznoraznih agencija :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ima veze, ima!

Tako dugo dok prodaješ filozofiju izgovaranja: "Oni ne smiju zucnuti!" - tako dugo ostaješ nesposobna za nekakvo restartanje programa.

Svatko i svugdje i uvijek smije zucnuti! O tome se i radi! Tu i jest jedina "kvaka 22"!

U mojoj radnoj sredini netko je nekome, glasno, prezrivo i uvredljivo, dobacio da je "Srbin". Bile su godine 90-te....

Između te bljuvotine i moje reakcije koja je bila veoma burna, da ti sad ne pišem podrobno, nije prošlo niti 5 sekundi. Dok su moji kolege buljili u pod i šutjeli, ja sam urlala.

Radni dan je na taj način bio završen puno prije kraja. Skandal koji sam napravila bio je toliko da se dalje nije moglo raditi.

Ja ne znam koji anđeo mene čuva, ali - meni je ostala glava na ramenu, a oni koji su pokušali blatiti moje kolege srpske nacionalnosti shvatili su da u mojoj radnoj sredini, dok se ja nalazim tamo, to ne mogu činiti bez nekih posljedica.

Svatko i uvijek može zucnuti! Nije to takav problem kako hrvatski građani misle da jest. To postaje problem upravo kada se MISLI, tj. PRETPOSTAVLJA da je problem.

Upravo kada se misli i pretpostavlja da je "zucnuti" veliki problem - u takvim uvjetima se rađaju i rastu manipulatori i zlikovci poput Ive Sanadera. to su spojene posude.

Tko je glasao

???

Zar su kolege srpske nacionalnosti bili nevini kao suze kada si se tako založila za njih?

Tko je glasao

Da!

Ili sumnjaš u to?

Koji si ti kreten! Svaki put se ponovno začudim! Jel' ti uopće kužiš zakaj između lijeve i desne strane jednadžbe piše znak "jednako", makar sa svake strane stoje totalno različiti brojevi i totalno različite matematičke operacije?

Ako s takvim forama djeluješ i u zbilji, a ne samo u virtualnom prostoru, onda se nije za čuditi što si tako sitan poduzetnik.

Tko je glasao

S ovom glupom

pošalicom koju si ovdje napisao, dokazao si (još jednom) da si intelektualno i moralno dno dna.

Tko je glasao

dno dna...

Ne razumijem te. Napišeš 100 komentara kako oni koje ti podržavaš moraju biti anđeli, a ovdje ustaneš u nečiju obranu - ali totalno nekritički.

Uopće ne sporim da se nikoga ne smije šikanirati, pogotovo na nacionalnoj osnovi - ali me zanimalo zašto si tako bezrezervno ustala u njihovu obranu?

I ja bih ustao. A ustao bih i ako moje kolege nemaju regres, a ja ga imam. Isto bezrezervno. A zašto ti ne bi?

Tko je glasao

dno dna...

dno dna...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

haha :)

Daj, ti si Foma si dajte ruku u nerazumijevanju i čupanju stvari iz konteksta :)

Ne razumiješ paradoks?

Uvod: Foma brani samo anđele.
Situacija: Netko uvrijedi nekoga iz njezine okoline - po bilo kojoj osnovi
Zaplet. Foma ga brani.

Pitanje: Gdje je provjera anđela? Zašto reakcije nema inače?

I ne petljaj mi molim te nacionalno pitanje, fakat si čudna ako misliš da o tome pričam.

Tko je glasao

Pa, pričaj ti

što god želiš (premda je glagol "pričati", kad si ti u pitanju, potpuno pogrešan) - a ja sam pričala upravo o brojanju krvnih zrnaca jednom mom sugrađaninu, kolegi s posla, državljaninu RH, te po svim osnovama koje se mogu odatle izvesti - nevinom čovjeku.

Uzmi si udžbenik logike za srednje škole, pa prouči one pasuse o postupcima zaključivanja..... Od posebnoga ka općemu, od općega k posebnome...... i te stvari.....

Premda mislim da se kod tebe ne radi niti o neznanju, niti o gluposti, nego isključivo o karakternoj prljavštini.

Tko je glasao

... dragi moji tajni agenti...

... sada ću vam ispričati kako sam ja jednom reagirao na nešto... prije dvadeset godina... bla :)

Shvatio sam, shvatio, bitno je dakle samo da je potpuno nevino optužen - tj. da je onaj koji ga optužuje ili nečovjek ili da je pogriješio.

Dakle - ništa kreativno i pokretački, nego samo kao odgovor na tuđu reakciju. I to samo kad je optužba u toj kategoriji - protuustavnoj. Da je netko, npr., došao i rekao "vi bijedne ljenčine na državnom proračunu", ti se ne bi pobunila jer ne bi bila sigurna ima li među njima i stvarnih ljenčina.

Formalist do kraja. Sve pet. (i s prilično lošim sposobnostima za raspravu, osim za maštovito vrijeđanje puno seksualnih konotacija... moram priznati da mi je to opet dosadilo)

Tko je glasao

Ne, nije ti dosadilo!

Jer da jest, ne bi se javljao s ovakvim pizdarijama na moje komentare koji nisu upućeni tebi nego nekom drugom sugovorniku.

Molim boga već dugo vremena da ti dosadi. Pa nikako.

Tko je glasao

Jer kad smo "pričali"

o "nevinosti mojih drugova prosvjetnih radnika", onda smo, bit će, "pričali" o njihovoj "seksualnoj" nevinosti - na primjer?!?

Takvim metodama se služiš, i sebe još uvijek imaš hrabrosti pogledati u ogledalu?

Da sam ja organizator onih prosvjeda, takvima kao što si ti ne bi uopće bilo dopušteno da se pridruže koloni prosvjednika! Ne bih dopustila niti da se šlepaš sa strane, na bicikliću i s pizzom u šapi.

Tko je glasao

opet omašila fuzdbal

Pretpostavljam onda da si ti dobila suglasnost svojih kolega da ih braniš, nakon što sam pročitao ovaj pasus "da sam ja organizator onih prosvjeda..."?

Ne razumiješ, ili se praviš da ne razumiješ.

Nekog optuže po nacionalnoj bazi - ti ustaneš u njegovu obranu. Bravo.

Nekog optuže (za rastrošnost i neimanje novaca, iako mu je plaća fiksirana x godina) i smanje mu plaću (tebi je ne smanje) - ti ustaneš i govoriš: da, da, 25% njih su potkupljivi.

Kužiš razliku?

Tko je glasao

Ne kužim,

ali ti Martin kuži, pa ti je to valjda dovoljno.

Moje kuženje dopire samo dotle da znam da plaću ne "fiksira" ona kemikalija u koju se umoči filmska vrpca, pa je ona onda "fiksirana".

"Ugovor" općenito, pa tako i "kolektivni ugovor" nije kemikalija u koju se umoči, pa je stvar onda "fiksirana".

Toliko kužim.

A tko ne bi promašivao tvoje fudbale, s obzirom da tvoj fudbal nije fiksiran? Niti će, po svemu sudeći, ikada biti!

Tko je glasao

menage a trois

daj vas troje uzmite si sobu negdje pa to sve lijepo raspravite kako spada...

:)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Gdje im je bila "plemenitost"?

U "doba samoupravljanja" nisu smjeli "ni zucnuti", osim o sitnicama koje su po volji vlasti.

Danas smiju, ali su im navike ostale iz prošlosti i prenose ih svojim odgojem i obrazovanjem i na mlade kolege, pa i na učenike.

Možda misliš da bi trebali štrajkati oni iz bivših i sadašnjih ministarstava i raznoraznih agencija :PSamo sam iznijela drugačiji pogled iznutra, jer su mi se toliko zgadili svojom poslušničkom životnom filozofijom, da mi je žao pojedinaca (prijatelja iz te faze života, te zato i napišem ponešto o prosvjeti) koji još imaju snage "popravljati ih" i trpjeti, ne njihovo nesudjelovanje u otporu glupostima i štetama koje dolaze izvana (politički i građevinsko-gangsterski), već i aktivno otežavanje rada takvih pojedinaca, sve dok se situacija ne preokrene, a tada se prave blesavi, kao- ništa oni nisu znali, tako i tako drugi odlučuju,...

Već sam rekla da je sasvim normalno da vlast "reže" baš tu, jer tu je najmekše.
Da moram raditi isto- smanjivati "potrošnju" a da me ne zanima napredak RH, i da sam se odrekla Plana 21, radila bih sasvim isto kao što rade ovi koji to rade, a kao ministrica prosvjete ne bih bila javno za to, već bih se "borila" da plaće ostanu iste, ali bi me preglasali, pa što mogu- i vuk sit i ovce cijele,( iako podšišane.)))

Sa sindikatima bih dogovorila, jer su sindikati samo rezervni ventil na posudi koji u pravom trenutku ispusti paru da bi situacija ostala strogo kontrolirana, kako ćemo postupati i kada ćemo prestati glumatati , da se sve stabilizira na takav način da se pravi prosvjedi spriječe.
Svi popustili, svi se dogovorili i prosvjetari dobili obećanje da će biti bolje, kada bude!

Pravi zahtjevi prosvjetarskih Sindikata, bili bi, prema zacrtanome 2007. ili tu negdje, zbog potplaćenosti prosvjetara, o izjednačavanju plaća u prosvjeti s onima iz drugih javnih i državnih ustanova, sa sličnom složenošću, da se plaće prosvjetara ne diraju, da se ostalima koji su uvijek bolje prolazili od njih smanje, te da bude konačno izvršeno i ono prije potpisano i da bude "pravednosti".

Ovako, prosvjetari se bore za "malo pravde" , jer eto teška su vremena- u kojima se 2 milijarde državnih kuna plaća sloboda prometnoga ubojice iz RH, a štedi se na džeparcu od 500 eura za generale u Haaškome zatvoru i na njima jadničcima koji su čekali 5 godina na izjednačavanje, a sada im se "zadesila kriza", pa kao "plemeniti" moraju opet podmjestiti svoja leđa, te se kupuju automobili s grijanim sjedalima,...

Ovo je bilo sasvim dovoljno od mene- iz prijateljskih pobuda prema pojedincima koji su ostali u tome sustavu, i bore se na svoj način, i protiv onih koji misle da ne trebaju ništa misliti osim o svojim stvarima, kao što su plaće i naknade i uživati u svojoj "plemenitosti" prema samima sebi.

Ali ipak malo o "plemenitosti"!

Plemenitije bi bilo da svojim učenicima pokazuju kako trebaju biti svjesni, informirani i kako se trebaju boriti ne samo za svoje interese već i interese svoje zajednice, pa i države.

Gdje im je bila"plemenitost", "ljubav prema djeci", i ostale floskule, kada su trebali zaštititi svoje učenike od održavanja ispita državne mature za vrijeme same nastave (prve godine), zatim neposredno nakon nje, a i sada kada im nije dozvoljeno ni 20-tak slobodnih dana da se pripreme na takve opsežne ispite?
Zašto podržavaju takvu državnu maturu, na kojoj ispiti za učenika traju i oko 4 puna sata?
Ni obrane doktorata ne traju tako nakaradno dugo?

Jednostavno, zato što su im omogućili da i oni sami zarade na tome, pa tako u 2 dana mogu zaraditi i do pola svoje normalne plaće na ispravljanju testova koji su mogli biti napravljeni tako da nisu potrebni ispravljači?
Gdje to još ima?
U društvu najplemenitijih, ali samo prema sebi.
---
Već u startu na posao usađen im je poslušnički gen, jer više ne mogu uopće ni doći u obzir za posao, ako nisu dobili pomast političke klike koja sva radna mjesta u RH, pa i na najnižim nivoima- po školama, vrtićima, u staračkim domovima,..., drži u svojoj šaci.

Samo rijetki se otresu toga i predstavljaju ono što bi prosvjeta trebala biti.
Za takve i ovo moje vrijeme piskaranja na ovoj temi!

Tko je glasao

Nije istina da se nisu bunili...

Samo vrlo površnim informiranjem u vidu ubijanja dosade dok čekam na informacije ili roditeljski, pa čitam oglasnu ploču sindikata, mogu zaključiti da su uočavali i upozoravali na sve ove probleme o kojima govoriš. To bi isto morala znati ako si radila u prosvjeti ili pri prosvjeti.

Jesu li nastavnici zbog državne mature možda trebali organizirati štrajk?

Većina tih nastavnika pokazalo je plemenitost gandijevski odolijevajući da svoje frustracije i žuč ne prelijevaju na učenike i roditelje.

To im se, vidimo, vraća kao bumerang.

Već u startu na posao usađen im je poslušnički gen, jer više ne mogu uopće ni doći u obzir za posao, ako nisu dobili pomast političke klike koja sva radna mjesta u RH, pa i na najnižim nivoima- po školama, vrtićima, u staračkim domovima,..., drži u svojoj šaci.

S ovim se slažem - to je pojava na svim razinama, a ne samo u prosvjeti, u smjeru puta prema putu za "govno od naroda"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pozdrav s ove teme

Evo odgovora, samo za tebe, iz pristojnosti:

Dosta mi je prosvjetara, i ovo vremena što sam izdvojila za njihove "probleme" s plaćicama, mi je preskupo da ga dalje trošim.
Pozdrav!

Tko je glasao

Ajde, ajde...

Priznaj da zapravo ideš ovdje, mislim, kao promatrač ;)

"Sindikati prosvjeduju: U obranu socijalne države koju Vlada pokušava oteti" - http://www.jutarnji.hr/sindikati-na-nogama--skupa-u-obranu-socijalne-drz...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ajd stani na loptu malo

Nije li ovo što radiš upravo to - ni ti se ne želiš solidarizirati jer ti ne gori pod petama.

Ili - da bi se solidarizirala s nekim - tražiš da ti prvo donese plaketu nevinosti i savršenih postupaka?

Ljudi su glupi, da. Pa što onda. Idu linijom manjeg otpora. Ne dižu glas dok nije dogorjelo do noktiju. Nismo li svi ponekad baš takvi.

Zar zbog toga što smo nesavršeni - treba zabraniti solidariziranje? Treba li prosjaku objašnjavati da je on, jamačno, svojedobno bio rasipan? Ili pomogni ili šuti. A pomaganjem ćeš dati najbolji primjer. Koja je to fora da se prvo od onog drugoga očekuje da se solidarizira s tobom, a ne obrnuto?

Tko je glasao

Velika većina ne "doživljava" ništa, osim svojih plaća i naknada

Ne samo da prosvjetari nisu željeli pomoći, već su svojim besplatnim radom na "rasparčavanju" udžbenika uništavali radna mjesta u knjižarama i u bankrot otjerali njihove vlasnike.

Velika većina ne "doživljava" ništa, osim svojih plaća i naknada, a sada se čude radnicima, što ne doživljavaju njih.

Tko je glasao

Pa daj se saberi...

Tko je donio odluku o kupnji udžbenika direktno od izdavača - valjda nastavnici?!

Tko ih je natjerao da žrtvuju svoje slobodno vrijeme u tu svrhu - valjda voluntarističko volonterstvo?!

Pored kvarnih ravnatelj(ica)koje su im prijetile još i prilikom prošlih štrajkova, dobro je vidjeti da ipak nisu posve slomljena duha

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bili su u većini, a "nemoćni su"

Tko je donio odluku o kupnji udžbenika direktno od izdavača - valjda nastavnici?!Nisu, ali nisu trebali šutjeti, a šutjeli su!

Tko ih je natjerao da žrtvuju svoje slobodno vrijeme u tu svrhu - valjda voluntarističko volonterstvo?!Natjerala ih je mizerna poslušnička duša i nedostatak empatije prema radnicima u knjižarama.
Čak su od svoga sindikata dobili objašnjenje kako ih nitko ne može prisiliti da to rade, ali radili su. Tu je i problem Sindikata koji se nije tada jače aktivirao, jer je sam sebi svrha.

Pored kvarnih ravnatelj(ica)koje su im prijetile još i prilikom prošlih štrajkova, dobro je vidjeti da ipak nisu posve slomljena duha Bili su u većini, ali "strah je strah"!

Tko je glasao

Najviše u tim stvarima mogu roditelji napraviti, ali ne naprave

Umjesto toga rade što i ti, ne bune se zbog onoga što im smeta, nego zbog toga krive druge, koji nemaju utjecaja u tome.
Zar misliš da se to moglo provesti da su roditelji rekli da ne žele da im se dijete tako obrazuje? Ne, nikako, jer je dijete najbitnije. Za razliku od toga, mišljenje učitelja u školi je dobro dočekano samo ako je pohvala.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci