Tagovi

Uzbuna u Rijeci: Iskrcavanje azijskih porobljivaca i kapitalista!

Dok se dugogodisnji strucnjaci i devastatori te gospodari zivota & smrti u Rijeci odmaraju od zasluzenih rezultata vlastite devastacije grada, taj su trenutak docekali zli, azijski kapitalisti - izrabljivaci. Takvi, a budimo iskreni - lopovi, prijete novim i iskorijenjenim zlom u Rijeci: zaposljavanjem!

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,8,10,koreja_brodog...

Zlikovci bi tim porokom zarazili i do 20.000 nasih ljudi diljem Hrvatske!?
Sreca je da cemo mi potkovani nadleznostima svake shushe da o necemu odlucuje, postaviti nemoguce uvjete da se ti invazori cim prije povuku sa tim nakaradnim idejama.Ne moze nas nekakva korporacija koja je nastala iz radionice za popravak motocikala prije mnogo godina uciti pameti.Dok su oni stvarali prva brodogradilista i tvornice automobila, mi smo vec imali uhodane
think-tankove za izucavanje Marxa & Kardelja. U Fazani i Kumrovcu.
Stoga nam sljednici nekog malog mehanicara iz azijske provincije ne mogu nista novo ponuditi. I mi smo imali majstore koji su upravljali industrijskim gigantima, a jos su stigli kao od sale obilaziti i komitete.
Ako je pitanje rezultata i profitabilnosti, nasih genijalaca i njihovih pikzibnera
jedino sto znaju, onda ne treba ni trositi puno vremena na njih. Kome je samo do profita to je obican izrabljivac. A mi znamo kako se rijesiti tih - profitabilnih!
No pasaran!

*

Kutic za radoznale:

Korea, South ( pod americkom cizmom)

GDP - per capita (PPP):
$24,500 (2006 est.)
Unemployment rate:
3.3% (December 2006 est.)
Exports:
$326 billion f.o.b. (2006 est.)
Imports:
$309.3 billion f.o.b. (2006 est.)

Korea, North ( isprasili amere, a neki tvrde i vlastitu pamet)

GDP - per capita (PPP):
$1,800 (2006 est.)
Unemployment rate:
NA% ( nema nezaposlenih, svi rade, a usput sretni & zadovoljni i napreduju)
Exports:
$1.34 billion f.o.b. (2005)
Imports:
$2.72 billion c.i.f. (2005) ( slican nam je omjer izvoz/uvoz ;) )

Komentari

Pa možda bi uzbuna i bila

Pa možda bi uzbuna i bila opravdana... naime korejci u ovom trenutku jedino mogu razgovarati s Polančecom i Vukelićem. To je dovoljan razlog za zabrinutost.

Tko je glasao

Imaju oni svoju cijenu.Samo

Imaju oni svoju cijenu.Samo trebaju platiti u kešu

Tko je glasao

Dakle, lijepo napisano,

Dakle, lijepo napisano, dobro "impoštano", ali pogrešno adresirano.

Naime, ovo je zaista dobro ali je pomalo nejasna adresa: da li je li to upućeno radnicima, samo "očevima" Rike grada koji su k tome i slučajno ili ne SDP-ovci (ja nisam, već sam se deklarirao ali ne žurim im dodavati nešto što im ne pripada - ima vremena kad se popnu na vlast pa će biti štofa). Ili bi ipak treba biti "uručeno" svima onima koji se u ovoj našoj "zemlji smiješka" eventualno slično ponašaju kao što je sad recimo sada ovaj najnoviji slučaj Karlovac, KIM, Polančec isl. - sve se može dogoditi, ali zaokret ne! Prije smo imali igri tenora a sada samo jedan sopran (tako pjevaju eunusi).

Ja ne vjerujem da bi itko od radnika u ovim manje-više potonulim firmama imao išta protiv da im Korejanci uzmu management i organiziraju tehnologiju (što je najbitnije), ako bi im to donosilo posla i plaće. To su uglavnom vrijedni radnici, i bilo be previše pretenciozno ih proglasiti negativcima i probisvjetima.

No, ono velo mnoštvo onih "pokvarenjaka" koji u svakom trenutku se oblizuju na ostatke ostataka iz kojih bi mogli još nešto čopiti, eh njih bi konačno trebalo početi zaustavljati i rušiti - svakako ne pogrešnim adresiranjem pošte, tj. trpajući ih u isti koš s vrijednim ljudima koji imaju samo svoj rad i prodaju ga, iako su najčešće ili realno neplaćeni jer im se zakidaju ili ne isplaćuju na vrijeme naknade za uloženi rad - da ne govorimo demodiranim izrazima plaće; ili su potplaćeni jer ukupni sustav koji je kod nas nakrojen nahero, ubacuje u buste premalo kuna a za javnost prikazuje previše eura, od čega se Korejancima vrti u glavi.

Radi tih "previše" eura u bustama, a premalo kunića, naše plaće su iznad onoga što bi Korejanci plaćali, ne čine to ni doma u Koreji (ne plaćaju ništa previše pa im zato ide dobro). Zato ne vjerujem da će od toga posla biti išta. Naime lažnim visokim krsevima kune (ili depreciranim eurom) naši uvozni lobisti u vrhu države čine dvije jako štetne i dugoročno teško izlječive stvari:

1. Štite uvozni lobby (kojima visoka Kuna a niski Euro je temelj svega,), a oni su ustvari regrutirani i pod kontrolom uvoznog lobbyja, koji postaju neobično nervozni i promašuju kad ulaze u turističke je hoteli izgledaju lijepe tako palače ali je taj posao izvozni - ako niste znali.

2. Iz takvog pretežito uvoznog stanja stvara se dodatno lijepa gomilica kunića, koji su ustvari rezultat smišljenog ali neformalnog dodatnog državnog poreza, koji služi za napuhivanje proračuna, pa knjigovođa iz Velike Gorice (koji je inače porijeklom iz Livna) može zadovoljno trljati ruke.

Ne bu niš od tog posla s Korejancima! Sem siguran! Ali ne zato što radnici ne bi htjeli raditi, nego što to naš sustav ne može progutati bez velikih perturbacija i lomova, jer je brodogradnja izvozni posao - ako to niste znali!! I uvijek će tako ostati. Ali, možda nisu došli zaludu: Dok se ovdje vrte možda shvate lokalnu igru pa bude neki istočnjački supermarket - to je u Hrvatskoj, uz bankarstvo "branša" koja ima najveću propulzivnost, a u njima su uobičajene plaće na razini za korejance prihvatljivih standarda.

A da Pullicer sve ostaviš isto, a promijeniš adresu?? Post bi bio excellent! Sada ap čekam tvoj komentar!! To što stalno pratimo našeg miljenika ne znači da imamo išta protiv. Dapače! Dajem plus radi poruke, a adresa i kad je pogrešna zna sama naći put do pravih vrata!

Tko je glasao

Azijati su uporni i prodiru

Azijati su uporni i prodiru sve više. Po našim maostičkim iskustvima iz one bolje faze (neka cvjeta stotinu cvjetova i neka se stotinu škola natječe), oni će naći neki put za nešto značajnije kod nas. O tome mogu samo minimalno subjektivno.

Npr. prije 2 godine u nekom poslu za nekog našeg veletrgovca, koji trguje djelom i japanskom tehnikom, Korejanci nanjuše da bi dobro bilo ubaciti jedan njihov tek na tržište izbačeni uređaj, kojem konkuriraju samo Japanci koji su stigli prije i imaju prednost. Obzirom da moćni štab moćne trgovine funkcionira tako da ne mogu srediti ni najelementarnije podatke o raznovrsnoj robi sa svih strana svijeta a Korejanci ne popuštaju, dolazi do primjene čvrstog modela - teret istraživanja i usporedne azijatsko-evropskih sofisticiranih tehnika te komunikacije s tim u vezi pada na kolateralne žrtve. Mi to, kao uvijek, obavimo i rješimo stvar tako da odbijemo napad (ipak smo mi iskusna zemlja). I za idući napad smo spremni, ali na bezuvjetnu predaju (a i inače je takvo stanje na bojištima), pa će Korejanci nešto uspjeti.

Od Kineza bi moglo biti više iznenađenja. Imaju sličnija iskustva, ide im a i prvu istraživačku grupu su poslali u Zagreb još 1978.g., pa nas bolje čitaju. Ugrađene su i male prethodne niti. Npr. bizarni preminuli hrvatski pjesnik Josip Sever se je ranih šezdetih probio u kineska bespuća i negdje 1979.g. u svome dugogodišnjem otvorenom uredu u birtiji Blato (Masarikova-Gundulićeva) bio domaćin većoj kineskoj multidisciplinarnoj delegaciji, uz podršku i učešće nas dodatnih divizije (tada je bila špica tzv. Zvečke ispred i raznih prolaza tom trasom). Bez obzira na vidljivi sukob interesa, u uvjetima kad se za nekog "neprijatelja" moraš opredjeliti preporučujem da se odmah igra na korak iza a to su Kinezi.

Tko je glasao

Ne može se znati kako će

Ne može se znati kako će se trke odvijati, ali se može nagađati.
Kad se te 1979.g. dio kineske delegacije odlučio nas zamoliti za neke diskretne kontakte koje zbog njihovih i naših nisu mogli ostvariti redovnim putem, kulturna revolucija je tek završila, Kina pusta zemlja i još je bilo opasno bilo šta među njima. Kod nas je bilo sve na vrhnuncu i svi vrh svijeta, kao Amerikanci u poemi Bertolta Brechta.

Ne znam kako su išli drugi kontakti, kojih je bilo, ali mogu ilustrirati ove s kojima sam ja imao veze.
Nakon što dulje vrijeme nisu uspjeli preko drugih, najprije sam sudjelovao samo prijedlogom. Jednoj grupici koja je tražila neka druga mišljenja osim onih na Fakultetu političkih znanosti kod Bilandžića i drugih sam predložio Filozofski fakultet i neke profesore sa uputo prikrasti se iznebuha i bez ikakve najave u petak u određeno doba i kakve reakcije mogu očekivati. To su izveli i uspjelo je šokovito (naši svjetski intelektualci su prije mogli očekivati bilo šta drugo nego tako nešto, i to docenti i profesori, opća predodžba je bila da kulturna revolucija još traje a da su ovi tu više od godinu dana nije iamo nitko pojma).
Sa Severom i Blatom je bilo još luđe. Tražili su nekog tko je imao ikakve veze s Kinom, jezikom i bilo čime. Nije nađeno ništa, osim što sam je uočio da je Sever napisao neke svoje pjesme (tu hašiš se ne puši tu krv se puši ...) i prijevod nekoliko njihovih. Izložio sam delikatnost stanja, ponajviše radi tadašnje popkulture i mase. Vršene su opsežne pripreme. Više puta sam povjerljivo kontaktirao sa Severom (i danas nisam siguran da je pijan razumio išta osim Kinezi i bio oduševljen) pa sa njima. Stigli smo u brižljivo odabrano mort vrijeme, cca 17.00. U početku sam atmosferu pijanog Blata održavao u redu u dogovoru s osobljem, plaćanjem pića svima i malim znacima a ponajviše jer je ta kultura na razini. Ali kako su prvi primjerci slavne omladinske pop scene uočili neke neobične znake, malo pomalo je pristizala ta cijela masovna scena i satima bila sve više i više šokirana, doslovno se prevaljivala preko stolova jer su zadnji redovi gurali prve, kao na utakmicama. Autoritet smo morali uvesti osobno i naredbama i taj show je trajao satima. Onda smo se premjestili u Frankopansku, gdje je bila značajnija scena, navraćali i nešto stariji kao Zuppa, Vujić i drugi.

Nakon niti 30 godina takva Kina trči i smanjuje neopisivi razmak. Među tim docentima i profesorima je bilo veoma vrijednih ljudi, koji su za 2 a neki i 4 godine proučili iz svojih tema sve o nama, ponegdje više nego svi naši zajedno, npr. prehrambeno područje, gdje već danas imaju tehnologije proizvodnje hrane bez pesticida i na prirodni način kojom mogu konkurirati najjačima.

Tko je glasao

"Nakon niti 30 godina takva

"Nakon niti 30 godina takva Kina trči i smanjuje neopisivi razmak."

Odlicno zapazanje!
Zaista ce EU sa protekcionizmom uskoro dobiti protuodgovor Kineza. A sto se tice Rijeke, pa i Ploca..... Rijeka je najpovoljnija luka za ulaz u srednju Europu.Nije slucajno sto su krediti za autocestu, prosirenje i modernizaciju luke i najavljena gradnja pruge do Rijeke, podrzani od meritornih mocnika.( ozbiljnih svjetskih banaka)
Slicna je situacija i sa onom autocestom od Ploca prema Madjarskoj i Ukrajini.Ako zamislimo Rijeku i mozda u manjoj mjeri Ploce kao Hong Kong, a Europu kao nasu Kinu u zaledju, vidi se sto se ovdje potencijalno moze izvuci.
S obzirom na nase radne "navike" i 30% takvog uspjeha bi bilo vrlo vidan napredak.
Korejci imaju najace zeljezare i brodogradilista na svijetu. Stoga je to zeljezo koje nasi nisu znali osigurati terminskom trgovinom, njima proizvod na kojem su magistrirali i bez prepisivanja.Takve trice ih ne brinu, ali pozicija i uvjeti investiranja, svkako - da. Jasno ukoliko ih netko "pametan" i "dobronamjeran" ne razuvjeri.
Bojim se da ce neke specificnosti sklapanja poslova i hodanja po zigove kojekakvih treceligasa iz Komisija za lov urdskih muha, otjerati ljude kojima je vrijeme novac.A iza njih ce druge eventualne ponude, slabijih biti takodjer slabije.
Ako na kraju od svega i ne bude nista, ne treba ocekivati bitnije razocaranje. Publika onih sa dna tablice, je naviknuta na visoku toleranciju, kad su u pitanju autogolovi.Uostalom, kad bi bilo drugacije, ne bi ta pozicija naseg kluba ni bila tako niska.

Tko je glasao

Zadivljen sam opisom

Zadivljen sam opisom atmosfere.

Kineze treba shvatiti ozbiljno, mnogo ozbiljnije nego ove Korejance, ako ništa zato što ih je mnogo više. Razmak će se uskoro ne smanjivati nego povećavati jer ce se brojiti s one druge strane (ne mislim na nas, u mnogim stvarima smo mi i iza Albanije).

Ipak, još uvijek sam impresioniran činjenicom da je Kolumbo dobio od španjolske kraljce kineske novac za putovanje u Novi Svijet tek kad joj je pokazao kineske zemljovide (Novog svijeta i kugle zemaljske koji to za njih već nekoliko stoljeća više nije bio).

To je vrlo poučan detalj (a oipsao sam ga u nekom od mojih postova). Neki ovdje smatraju čudesnim obrato ovih 18 godina od pada Berlinskog zida i "čudesnog# stvaranja Hrvatske države, a prava povijest takve sitne razmake smatra zrncem vodene prašinom na vrhu malo većeg vala, a on je tek neznatan dio oluje.

Ja znam da tvoj omiljeni globalni pristup čini neke veličine jako malenima i nervoznima (npr bijesprvi), ali što možemo kad je svijet ustvari globalan, i sve globalniji, a naša mizerija sve parcijalnija i mizernija.

Tko je glasao

@frederik bijesprvi ili

@frederik bijesprvi ili bijesdrugi?

@G-news - stavi link u post kako priliči da ne moramo kopirati... - ako slučajno trebaš savjet pogledaj Kako pisati dnevnike na pollitici - malo o štrikanju, nema veze s politikom

Tko je glasao
Tko je glasao

Netko, neznam više tko,

Netko, neznam više tko, napisao je na račun turista (a to kao da se odnosi na ovaj slučaj), da neka turisti predaju svoj novac koji su kanili potrošiti kod nas, na granici i da nas ne gnjave dolascima u hotele i pansione, na plaže i ljetovališta, da nam ne stvaraju gužvu na cestama. Mi od njih trebamo samo novac. A ne njih. Osim toga mi smo usvojili kapitalno znanje koje je opet demonstrirano na prodaji KIM-a. Nećemo doduše izvoziti mozak ali kako bi bilo da izvozimo političare. Pod motom "ideje naše novac vaš"!!

Tko je glasao

Upravo se tako pocelo

Upravo se tako pocelo postupati sa turistima. Vjerojatno si procitao u Vecernjaku sto se dogodilo u Dubrovniku. Turisti uredno platili smjestaj u vili, a turisticka inspekcija ih istjerala van. Budi Bog s nama!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci