Tagovi

Užasne rečenice i užas koji čine

Rečenice s velikim djelovanjem, dobrim ili lošim
Rečenice upravljača koje su povezane sa sustavima i javnim politikama i kada govore o bitnim elementima sustava i javnih politika, izazivaju velik utjecaj na događanje i mogu činiti velike koristi ili velike štete državi.

Državni dužnosnici bi trebali govoriti i prema govoru djelovati. Što kada su rečenice koje govore, a pripadaju u grupu rečenica koja se objašnjava u prethodnom odlomku, loše i čine direktne gubitke državi od više stotina milijuna kuna svake godine te indirektne štete višestruko veće od direktnih?

Dijelove ovog teksta možete razumjeti kao dva različita mišljenja o visokom obrazovanju. Ili kao jedno dobro i jedno loše mišljenje odnosno nemišljenje. Pitanje je kako ćete ocijeniti koji dio teksta.

Rečenice ministra znanosti, obrazovanja, .....g. Mornara
Večernji list 09.01.15., članak Irene Kusture navodi da je g. Mornar rekao:
1/ U ovom trenutku to (op. primjenu vaučera za studente) ne možemo pokriti ni financijski ni organizacijski.
2/ Dok god ne možemo pokriti materijalne troškove nekih javnih sveučilišta
3/ teško je razgovarati o financiranju privatnih visokih škola.
4/ U budućnosti kad se uspostavi bolja kontrola kvalitete,
5/ najpravednije bi bilo dati vaučere studentima pa da studiraju gdje žele.
6/ Samo to je daleka budućnost. (Brojeve sam dopisao zbog analize rečenica i dijelova rečenica.)

Analiza
5./.. najpravednije bi bilo dati vaučere studentima pa da studiraju gdje žele.
* Vaučeri za studente nemaju veze s pravednosti. Vaučeri su sredstvo za stimulaciju razvoja sveučilišta (i državnih i privatnih) te sredstvo koje omogućava studentu najpovoljnije izbore studija istovremeno na više sveučilišta te oblikovanje osobnog programa obrazovanje kakvog studenti žele, a ne kakvog im nameću sveučilišta.
* Građani su korisnici proračuna, a ne organizacije kada govorimo o tržištu kao sustavu koji omogućava najbrži razvoj države i demokracije.
Sadašnja državna sveučilišta su nerazvijena i zbog lošeg načina financiranja bez obzira je li riječ o "glavarinama" ili "ukupnom iznosu".

Sredstvo vaučer nije svemoguće. Ovisno o pravilima sustava vaučera te primijenjenim sredstvima u drugim sustavima visokog obrazovanja bitno se mogu smanjiti troškovi studija i povećati izvrsnost.

6/ Samo to (op. "vaučeri") je daleka budućnost.
* Vaučeri za studente se primjenjuju u svijetu. Implementacija vaučera se može izvesti u jednoj kalendarskoj godini, uz malo novca i jednostavno. Dakle, nema razloga za odlaganje primjene vaučera. Svi razlozi za uvođenje vaučera ukazuju na potrebu hitne primjene.
* Upravljačka sposobnost na državnim sveučilištima je mala i ona će takova ostati sve dok se ne ministarstvo ne razvije.
* Loš je i organizacijski sustav cijelog visokog obrazovanja. Zdrave organizacije se stalno razvijaju, a u lošim se uvodi krizno upravljanje pa to nije razlog odgađanja promjena.
* Mišljenje aktera i upravljača u visokom obrazovanju je zaostalo u vremenu, pomiješano s ideologijama, a prisutno je i neznanje pogotovo neznanje upravljanja.
Predodžba upravljača o tome što je za činiti sa državnim sveučilištima je odgovarajuće tome loša. Tvrdnja da su vaučeri daleka budućnost ukazuje na nerazumijevanje situacije i nerazumijevanje budućnosti što je izuzetno opasno.

1/ U ovom trenutku to (primjenu vaučera) ne možemo pokriti ni financijski ni organizacijski.
* U proteklom i budućem razdoblju troškovi nastave na državnim sveučilištima su i bit će preveliki apsolutno, a ako se povežu sa stupnjem izvrsnosti ishoda učenja onda su znatno i bit će znatno preveliki.
Promjena metoda nastave može omogućiti veliko smanjenje troškova rada nastavnika, a tako dobiven novac bi se mogao uložiti u sustav vaučera za studente. Novaca ima samo se s njime loše upravlja.
* Upravljanje fondom sati određenim za nastavu i istraživanja bi se moglo ostvariti povećanje učinkovitosti nastavnika za više desetaka postotaka te podići «znanstveno izdavaštvo».
* Organizacijski sustav državnih sveučilišta je zaostao više desetljeća, ali to je sekundarni problem.
U razvoju svake organizacije organizacijski procesi su uvijek potreban rad, a ne teškoća na početku jer procese treba razviti i obučiti ljude.
Primarni problem je loše upravljanja visokim obrazovanjem koji rasipa resurse, nije učinkovito, ne ostvaruje odgovarajuće ishode učenja i ne zna sintetizirati i pokrenuti razvoj.

2/ Dok god ne možemo pokriti materijalne troškove nekih javnih sveučilišta
Više je razloga nepotrebno visokih troškova državnih sveučilišta pa se troškovi dobrim upravljanjem samim državnim sveučilištima mogu mnogo smanjiti. Posebno ističem prevelike troškove pomoćnih funkcija.
Tu su i sustavni – državni razlozi, ne postoji vaučer za studente, ministarstvo nije unaprijedio zakone i uvelo mehanizme konkurencije za državna sveučilišta, nije stvoren konkurentni odnos privatnih i državnih sveučilišta,

HW (zgrade, oprema i IT infrastruktura) je u dijelu zgrada i oprema prevelik i zastario, a u dijelu u IT infrastrukture nedovoljno razvijen.
SW za djelatnosti nastave i učenje studena je tek u fazi nastanka i ima ga nedovoljno.

Struktura i kvaliteta procesa državnih sveučilišta je loša, loše su pravno određene i uloge zaposlenika i njihovi ugovori o radu. I to znatno i nepotrebno povećava troškove državnih sveučilišta.

3/ teško je razgovarati o financiranju privatnih visokih škola.
Ne treba uopće razgovarati o financiranju privatnih škola. To je neozbiljna tema. Privatni sektor se mora sam financirati. Vaučer ima samo indirektne veze s privatnim sektorom.

Potrebno je razgovarati o onome o čemu se šuti. O lošim metodama i preskupoj nastavi, o smanjenju troškova nastave na državnim sveučilištima te kako novcem dobivenim od smanjenih troškova u roku tri godine i faze oživiti sustav vaučera. Time se i broj studenata može povećati za dvadesetak postotaka u svakoj generaciji studenata.

4/ U budućnosti kad se uspostavi bolja kontrola kvalitete,
Kvaliteta svih sveučilišta se omogućava zakonima s konkurentnim mehanizmima, zakonski propisanom minimalnom strukturom elemenata ugovora sveučilišta i studenata o studiju koji sadrži i metode i garantirane ishode učenja, vaučerima za studente, internim sustavima kvalitete državnih sveučilišta.
Kvalitetu određuje tržište, a ne država.

Organizacije financirane iz proračuna koje kontroliraju kvalitetu sveučilišta su nepotreban trošak za proračun i loše sredstvo kontrole kvalitete.
O kvaliteti se trebaju brinuti sama sveučilišta ako žele preživjeti i dobiti dodatni novac od obitelji studenata, o kvaliteti se ne treba i ne može "brinuti" država.
Kvalitetu najboljih sveučilišta na svijetu ne kontrolira država. Niti kvalitetu Mercedesa, niti Lindove čokolade.

Nema nikakvog razloga tvrditi da je uspostava sustava kvalitete uvjet za uvođenje sustava vaučera . Kada organizacije visokog obrazovanja dobiju dozvole za rad time su dobile i potvrdu da rade dobro. Ako tvrdimo da tržište nagrađuje i eliminira onda tome moraju biti prilagođeni mehanizmi u zakonima. A ne da država pokušava imitirati tržište i uvoditi organizacije koje kontroliraju kvalitetu.

Nakana Bolonjskog procesa nije u tome da organizacije za kontrolu kvalitete sveučilišta podižu kvalitetu sveučilišta, one to mogu činiti samo indirektno, već da eliminiraju sveučilišta koja ne mogu zadovoljiti uvjete.
Sveučilišta su postojala prije Bolonje i pomogla su da stvorimo ovaj svijet. I bez Bolonje ona će pomagati u tome i dalje. A neka će propasti. Odgovor koja je jasan.

Zaključak
Predlažem da zaključite sami.

Komentari

@rodjen u dnevniku si zapravo

@rodjen u dnevniku si zapravo napisao ono što je očito: EU ne želi niti treba visokoobrazovene iz sirotinjskih EU država.
Barem ja to tako sebi tumačim a naročito nakon neuspjeha "bolonje" koji je kod nas očit.

Tko je glasao

Vaučeri su glupost, ne financirati suficitarno!

Država ne bi trebala niti da može, da je financijski jaka, davati vaučere za studiranje onih programa u kojima ima veliki broj nezaposlenih-odnosno ogroman višak obrazovanih zbog obazovanja, a ne potrebe društva!

Studenti bi trebali plaćati za one fakultete koji obrazuju za Zavod za nezaposlene i to u većem postotku što je veći broj prekobrojnih kadrova.
Isti tako, profesori koji predaju na takvim suficitarnim programima trebaju imati sve manje i manje plaće i na kraju im se treba zahvaliti jer društvo nema potrrebe za onime što oni "proizvode".To je ejdnostavno čisti gubitak i društvu se ne isplati plaćati niti njih, niti njihove studente!

Ovi vaučeri su gluposti, a pogotovo državno financiranje privatnih fakulteta.
Ako su privatni, neka žive privatno od svoga rada.
Još da obrazuju deficitaran kadar, hajde, a ovako -čista glupost: studiranje radi studiranja.

Tko je glasao

odgovor ppetri

Moji odgovori su kosima slovima.

Država ne bi trebala niti da može, da je financijski jaka, davati vaučere za studiranje onih programa u kojima ima veliki broj nezaposlenih-odnosno ogroman višak obrazovanih zbog obazovanja, a ne potrebe društva!

* Strategija ...viskokog obrazovanja.....ne određuje za koje se tržište studenti pripremaju, državno ili država.
* Svaka osoba treba slobodno izabrati što će studirati to je njeno pravo. Sadašnji prevelik broj nekih kvalifikacija na burzi možda će za desetak godina biti manjak.
* U praksi sam sreo mnogo ljudi koji su završili jedno, a radili drugo. Studij u svakom slučaju povećava sposobnost ljudi.
* Mislite li da je država sposobna odlučivati o izboru studija. Hoće li ona plaćati odštetu ako se studenti upišu po kvoti pa ne mogu naći posao.
* Netko može završiti fakultet s kojim ima mnogo nezaposlenih i uz dodatno obrazovanje ostvariti dobru karijeru.
* I kućanice imaju pravo završiti fakultet

Studenti bi trebali plaćati za one fakultete koji obrazuju za Zavod za nezaposlene i to u većem postotku što je veći broj prekobrojnih kadrova.
Ne. Po kojem načelu bi dio studenata smio upisat, a dio ne. Hoće li oni studenti koji su upisali, a nisu završili studij plaćati odštetu onima koji se nisu mogli upisati zbog kvota.

Isti tako, profesori koji predaju na takvim suficitarnim programima trebaju imati sve manje i manje plaće i na kraju im se treba zahvaliti jer društvo nema potrrebe za onime što oni "proizvode".To je ejdnostavno čisti gubitak i društvu se ne isplati plaćati niti njih, niti njihove studente!
Ne, smanjenjem plaća nego otkazom.

Ovi vaučeri su gluposti, a pogotovo državno financiranje privatnih fakulteta.
Vaučeri ne služe za financiranje privatnih sveučilišta. Student bira gdje će se upisati.
Privatni faks o će možda dobit vaučer, a možda ne. Svrha vaučera je uz ostale sredstva povećati konkurentnost i kvalitetu rada u visokom obrazovanju. Vaučer ima više funkcionalnosti ovisno o vrsti vaučera, a financiranje mu je samo jedna funkcionalnost.

Ako su privatni, neka žive privatno od svoga rada.
To sam ja napisao. Mlm pročitati

Još da obrazuju deficitaran kadar, hajde, a ovako -čista glupost: studiranje radi studiranja.

Logika sredstava u javnim politikama se određuje prema međunarodnoj konkurentnosti, ako se želi biti konkurentan. Sredstva se oblikuju prema trendovima i načelima razvijenih sustava na prema predrasudama kvazi elite i medija,

rodjen

Tko je glasao

Sve je to lipo i poželjno o

Sve je to lipo i poželjno o visokome obrazovanju u nas. Dapače! Međutin, zaboravija si temeljni problem državnih sveučilišta. Hrvatska država financira školovanje studenata u državnin sveučilištima a studenti kad dobiju diplomu promptno odlaze radit u drugu državu odnosno zarađivat za kompanije ili sveučilišta u drugoj državi. Pogotovu od kad smo članica EU. Dok god to bude tako državna sveučilišta će bit sve neisplativija i sve zaostalija dok jedan dan ne ostanu samo privatna. Neka me neko ispravi ako san u krivu ali zašto bi neki novopečeni doktor radija za soma eura u našin bolnicama kad može u nekoj privatnoj, recimo u Engleskoj, za 10 somova uz naj uvjete i naj opremu.

http://webcafe.net.hr/svastara/house-md-hrvatska-verzija?gclid=CLPJwIbmn...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci