Tagovi

Uvijek ista priča - osvrt na RU2

Nije prvi puta da su organizatori na krilima obećavajuće prve akcije upropastili politički kredit koji su ponijeli sa sobom.

"Stegnite vi svoj pojas bando lopovska" je jedan takav primjer. Prvi prosvjed koji je bio u organizaciji širokog broja pojedinaca uključujući i našeg Mr. Jaksa. Nakon što je prosvjed kvalitetno najavljen, nakon što su se odazvali deseci pojedinaca i grupa, te tako kreirali obećavajuću snagu, bio je ujedno i kulminacija cijele ideje.

Nakon prvog prosvjeda slijedilo je čišćenje organizacije od "štetnih" elemenata. Krenule su optužbe, recimo naš Mr. Jaks se odmah povukao, a neka nabrijana jezgra koja je zabrijala da je ona upravo taj pokret riješila se u biti svakog tko je bio izvan njihovog razumijevanja.

Organizatori su zaključili da ako kvalitetno očiste organizaciju, da će imati dobar kostur na koji će se zakačiti nove grupacije, te kreirati još šira podrška projektu.

Umjesto toga, rezultat je bio suprotan očekivanju. Olako odricanje dojučerašnjih suradnika, pretjerana paranoja i nerazumijevanje kompleksnosti zahtjeva koji je ispred jedne takve organizacije, u jezgri je ostalo jako malo političkog kapitala, a intelektualnog još i manje.

Bianco potpis onih građana koji su podržali prvi projekt u nadi da će isti evoluirati u nešto još kvalitetnije, već drugi puta je zaključio da projekt nije otišao u dobrom smjeru, izostala je potrebna podrška, a projekt je doživio debakl. Nakon nekih 5 000 prvi puta, drugi puta je bilo jedva koja stotina.

Inicijatori zaluđeni svojom veličinom i nesposobni da sagledaju širu sliku nastavljaju sa inicijativom i treći puta, kada se projektu odaziva točno troje ljudi. Troje inicijatora glavom i bradom. Taj puta inicijatori su ipak shvatili da nešto ne štima i to je bio kraj njihove aktivističke karijere.

U RU2 vidim sličnu priču. Organizatori su odlučili očistiti organizaciju, s time da im znanje ipak nije bilo dovoljno visoko da bi napravili kvalitetnu analizu, te na njezinom temelju proveli daljnje odluke. Samim time suvišno su ugrožena razna dotadašnja partnerstva, a inicijatori umjesto da su provjerili svoju snagu, na krilima prošlog uspjeha su zaključili da im je samo nebo granica. Ali to nije bio slučaj, kao što i nikad nije slučaj.

Sjećam se i pokreta s filozofskog - plenuma, opet ista priča, samo što je proces trajao malo dulje. Sve je krenulo potpuno otvoreno, svi su sudjelovali unatoč raznim netrpeljivostima, a onda je krenulo distanciranje "vodstva" od "plebsa", sjećam se da je vodstvo kolektivno napustilo i forume i blogove i bilo koji drugi direktni kontakt sa javnošću, jer im je smetalo "destruktivno okruženje", odnosno kritika unutar takvih slobodnih i otvorenih foruma.

No, tog trenutka kada su se vođe udaljile od javnosti, od svojih ljudi, tog trenutka su si zapravo prepisali smrtnu presudu svojih političkih aspiracija. Jer bez povratne sprege, s podignutim nosom i razvijenom samodopadnošću, osudili su cijeli projekt na propast.

I to se naravno i dogodilo. U suštini ista priča.

Ekipa nije imala na umu da ima podršku samo i isključivo dok uspješno artikulira misli i želje svoje okolice. A onog trenutka kada su se udaljili od okolice u potrebi da razviju čistunsku organizaciju, udaljili su se i od mogućnosti kanaliziranja tog širokog poriva.

Volio bih naravno čuti komentar bilo koga iz dotičnih ili sličnih inicijativa što se događalo u njihovim glavama u to vrijeme, kako to da nisu uspjeli ojačati početnu priču, već su prokockali kredit?

Moja procjena je da je ekipa nenaučena na takvo okruženje jednostavno počela krivo tumaćiti poruke okolice, opijena prvim uspjehom. Osjećaj moći i lako ćemo dao je ekipi oštar mać s kojim su bez previše pardona radili čistke. U pogrešnoj percepciji svoje snage, lako ćemo stavom, ostali su izolirani i nesposobni da artikuliraju široke potrebe, umjesto toga su si jedni drugima pjevušili što su htjeli čuti i tako se dodatno uljuljavali u dolazeći neuspjeh.

Isto tako, sva ekipa je imala istu mantru u glavi. Ako bi svi radili kao što smo mi radili, ovaj projekt će uspjeti. Ali ekipa zaboravlja da ima milijun projekata, da svako radi neku svoju stvar i da će uvijek netko i najmanje sa strane (a nikad nisu svi jednako uključeni) raditi očekivano manje nego što rade sami nositelji projekta. I da se od nikoga ne može očekivati tako nešto. I da su vođe zato vođe. I da ih drugi zato slijede, jer su isti zaslužili to upravo svojom dobrom vjerom.

E da. Imao sam i ja udrugu Tiaktiv. I gurao sam i vukao. I bio sam iz ove pozicije mogu slobodno reći u teškom deluzijskom stanju dajući projektu koji sam vodio daleko veći značaj nego što je to objektivno bio. Ali u to vrijeme me je upravo ta deluzija i tjerala da guram i da grizem. I da na kraju optužujem sve druge što nam projekt ipak nije prošao. OK. Možda iz te perspektive sada gledam i na ove inicijative na isti način. A da tako nije. Ali moram primijetiti taj običaj.

I još jedna stvar. Volio bih da ekipa iz svake takve akcije izvuče pouku za buduće generacije, za buduće ekipe. Jer ako se povuče, kao što su se povukli prije navedeni, sve to je onda za ništa. A iskustvo i razumijevanje koje se stekne kada se pogleda na sve sa određene distance vjerujem da su ipak presudni da se konačno napravi i korak dalje, umjesto da se opet padne na istoj stepenici.

Jasno, možda sam omašio cijeli fudbal, ali volio bih čuti i viđenje nekog trećeg para očiju.

Komentari

Zoran Mihajlovic: nebi se

Zoran Mihajlovic:

nebi se složio s nekoliko teza....nismo čistili redove, već su to odradili drugi, sofisticirano i sa ogromnim resursima, nadalje jako smo dobro znali da će biti akcija manjeg inteziteta, no blokada u medijima nas je ipak zatekla. faktor specijalonog ratovanja uopće ne spominje, već ispada da mi maštamo, neznamo ništa i samo se oslanjamo na staru slavu. poredba sa protestima i slićno nije baš realna, tamo su drugi činbenici koji utjeću na razvoj stvari. akcija se nastavila, jer je potrebna kontinuirana borba u ciklusima, svi su pozvani iz prvotne postave no nisu se odazvali svi, rade svoje akcije ili odmaraju, tako je to. sam uspjeh je relativan, u ovim uvjetima, na koncu obzirom na bezbroj inicijativa ukupno je uspjeh tu, pokrenuli su se svi prema direktnoj demokraciji točnije referendumima, i nebi se kladio da RU to nije potaknuo snažno. ma kako pitanja izgledala loša ili nepotrebna, jasno je da su se potaknuli brojni procesi, a i da će prije ili poslije i važna pitanja doći na red. za kraj dakle puno inicijativa ide a svako se tu može naći, bude li se ćekalo da se sve posloži nikada se neće ništa napraviti.

Tko je glasao

za gale

Lijepo ste opisali što se je dogodilo.

Kada tako lijepo budete mogli opisati šte ćete napraviti i time zainteresirate ljude te proučite upravljanje, organizaciju i metodu moći vjerojatnost da ćete ostvariti utjecaj u državi će biti velika.

rodjen

Tko je glasao

Moram naglasiti da je ovo

Moram naglasiti da je ovo samo moja interpretacija dogadjaja kao zainterresiranog promatraca koji je proces pratio iz bliza. Znaci, postoji niz detalja s kojima nisam upoznat, a mozda i vecih segmenata koji bi moguce promijenili ovu percepciju. Zato ostavljam mogucnost da i nije ovako kako pisem. Ali bih volio i onaj treci par ociju da da svoj obol.

Tko je glasao

učiti iz pogrešaka

@gale
Hrvati spadaju u narod koji ne uči iz tuđih grešaka. Svoje ne vidimo.
Sada te ne pitam kao kolegu s pollitike.com nego kao čovjek čovjeka.
Zar si zaista mislio da će RU2 nešto polučiti ? Poznaješ li, doista da li dobro poznaješ
ljude iz inicijativnog odbora , ili ekipe ?
Prema onome što ja znam, s većinom njih ne bi išel ni u ribolov.
Ti i ekipa ste bili toliko samouvjereni da ste zanemarili ono što sam rekao u prvoj rečenici.
Niste ništa naučili iz tuđih grešaka. ( pravaši, zeleni i druge građanske inicijative)
Riječ ustanak u nazivu. Pogledaj malo u prošlost. Tko je dizao ustanke ?
Dragi moji „ustanici“. Živite li vi u stvarnom svijetu? Kvalitetnije „ustanke“ dižu moji sumještani nakon dobrog proštenja ili kakve vatrogasne zabave. To je jedino vrijeme kada zbog svakodnevnih poslova i briga mogu politizirati i ustančiti. Radnim danom su toliko umorni da ne mogu ni zaspati zbog grčeva i ne pada im na pamet ništa osim odmora.
Za bilo kakav ustanak potreban je lider. Karizmatska ličnost u kojoj će ljudi prepoznati
onog koji želi i zna. Za običnog malog čovjeka, svi ostali su samo glumci iz lošeg vodvilja.

Tko je glasao

A joj!

Drugovi su se jako natiskali za stolom! Sljedeći puta neka uzmu dulji stol, tak da mogu barem disati normalno!

A onda, tko se nije rodio kao dobar govornik, taj bi ovako važno javno izlaganje morao doma napisati i naučiti napamet......

Zatim, "karizmatske ličnosti", kako kaže kolega gore, morale bi znati da se za ovakve prigode nemre obući ista majica u kojoj se ide haklat mali nogomet..... Malo "obaveznija" košulja, možda čak i kravata, možda čak i sako, pa možda čak i nekakvo odijelce.....

A i lica su im tak natmurena, i glas im je svima tak depresivan..... Kao da su zapravo došli zamoliti javnost da ih spriječi u samom startu u njihovim naumima.....

Gledajući ih, čovjeku samo padne na pamet misao: demokracija je jebeno na izdisaju, a prosvijećenog apsolutizma ni od korova! Loše nam se piše!

:)))

Tko je glasao

Reci jednu karizmaticnu

Reci jednu karizmaticnu licnost koja zivi i koja bi osigurala taj movens. Ako ih imas vise jos bolje.

Tko je glasao
Tko je glasao

Karizmatična osoba

ništa ne "osigurava"!

Tko je glasao

falši vs. izvorni

...prepoznat ćeš ju na prvi pogled.
Bit´ će to osoba izraza lica zabrinutosti za opće dobro, spremnog na ljubav prema tebi i zajednici, ...i spremnog za podnijeti teret ljubavi tvoje i zajedničke prema njoj/njemu...
(predlažem da koristiš egzaktnu provjeru obostrane ljubavi ovim ljubavnim spektrometrom, ako uspiješ prvi u povijesti)
Osoba spremna na izazov reformiranja svega što je bilo loše, što znači svega,...osoba sposobna da ljude tretira poput potpunih imbecila, da spominje sve moguće političke entitete i pojmove, povijesna razdoblja, subjekte i objekte, mandarine i povijesti i ideologija i uređenja i politika, države, regije, narode, kolektivne svijesti...
a da se ni riječju ne dotakne pojedinca iliti individualca u razmatranju teme koja bi trebala proisticati iz njegove volje...da je sve bez subjekta kojeg su ili nisu ti svi pojmovi zadovoljili, da li će zadovoljiti...i jesu li ili nisu ispunili, ili će ispuniti potrebe i očekivanja pojedinca, osnovnog elementa svih tih entiteta ili tih procesa...
...tako ćeš prepoznati karizmatski potencijal, taj koji pobuđuje eros skupina ne obračajući se pojedincu...
...prepoznati ćeš ga po pozivu na "promjenu svijesti"...što je samo obnovljena igra stvaranja novih pozicija iskoristivih za osobna i grupna predatorstva. Ništa mudro niti novo... Pokušaji promjene percepcija masa e da se osobe i skupine pozicioniraju na mjesta vladanja u novostvorenim potrebama, čista trgovina, nova tržišta, makar virtualna...
Bit će zgodno kada izađe na vidjelo da su i ti novi karizmatici dobro poslužili starima za učvršćivanje one moći protiv koje se, kao, zauzimaju.
...i prepoznati ćeš takve po citiranju povijesnih veličina...U njih se ugleda nevjerojatno velik broj ljudi koji misle da su i oni daroviti za izvođenje sličnih velikih djela, no takvi redovito sljedbu odvedu natrag u onu baruštinu i žabokrečinu, ali traže da ih se časti, štuje i nagrađuje kao i one koji su svoju sljedbu izveli iz nje.
...ne vjerujem da i oni sami vjeruju u svoju posebnost...samo parazitski koriste i prisvajaju znakove koje su u kolektivnu svijest uvele izuzetne osobe,...poput fake vuittonovih torbica što glume prave...
...i sljedbenici i suvremenici isto tako, glume da vjeruju u te posebnosti...za male pare i malo truda dobijaju ugodan osjećaj da sudjeluju u posebnoj i povjesno relevantnoj egzistenciji.
Onda, pak, prepoznati ćeš ih po uvjerljivosti izrečenih nevjerojatnosti:
..ne treba zaboraviti da je prvi postulat svih ribara ljudskih duša....
...i onih što se tek spremaju ribariti i onih što su već usješno ljudsku naklonost ulovili...
...kad´ stvari postanu ozbiljne, laži...
...i tako kroz povijest, samo se tome danas veli "socijalni inženjering", voluntarizam protiv prirodnih zakona,...stalna prisila da se svaki problem vidi u toj jednoj aktualnoj dimenziji a ne kao proces koji je doveo do problema,...
...predstavljanje svake predložene promjene revolucionarnom što implicira i samorazumljivost odricanja u revolucionarna vremena...ideološka borba za prevlast omnipotentnih s vlašću u rukama vs. potencijalno omnipotentnih bez ovlasti ...(s naglaskom u svih na "potentni")
...i uvijek iznova pouka... "nikad niste dovoljno stari da naučite novu glupost"
''''''''''''''''
...a možda ti se desiti da naiđeš i na autentičnu karizmatsku osobu izvornog mislioca....
Taj neće očekivati da ga voliš niti da se mjenjaš po liku njegovom...

Tko je glasao

...

Moša Pijade i Edo Maajka :)

Tko je glasao

realnost

@gale
Vidiš tu je razlika u našim gledanjima na takve inicijative. Spreman sam priznati da da ne poznam takve ljude. ( dovoljno karizmatične) Ne tvrdim da ne postoje. Postoje ali ne tamo gdje je moj radijus kretanja. Stoga mi ne pada na pamet da se aktivno priključujem takvim pokušajima. Drugo precjenili ste internet kao mogućnost (barem kod nas) djelovanja raznih građanskih akcija. Sve te društvene mreže spajaju ljude koji se u praksi ne poznaju. Mogu imati i iste svjetonazore no kad dođe do praktičnog djelovanja ukazuju se razne falinge.
Drugi moment je korist, profit. Uvjerio si se (ne jednom) kako sa dobrim startom rastu zazubice ili želje za moći. I odjednom uvidiš da to nisu ljudi s kojima bi mogao nastaviti svoj put.
Još si mlad i pun energije. Kad dođeš u moje kodine i kad prođeš ono što sam ja prošao(čega se ne želim ni sjećati), smijat ćeš se sam sebi.

Tko je glasao

Gle Boltek. Upravo si rekao

Gle Boltek. Upravo si rekao da zapravo pojma nemas, odnosno da cekas neocekivanu silu koja se spusta i rjesava stvar. To bas pretjerano ne pomaze.

Tko je glasao

kaj si slijep ?

@Gale
Ovo kaj si sad napisal samo je jedan od dokaza "vaših i tvojih" uspjeha.
Označi citatom gdje sam ja to rekao da nemam pojma. O čemu, o komu.
Ili neznaš čitati ili niš ne razmeš. Svakog boli neuspjeh. No poraz treba priznati i amen.
Daj jedanom priznaj sam sebi da nisi za političara, ma kako visoko mišljenje o sebi imao.
Nisi premazan mastima potrebnim za vođenje politike.
I ja želim da sve u društvu kak ti voliš reči bude JOT. I ja želim da se kazne svi što oteše od naroda. (poništenje privatizacije). I ja želim socijalnu pravdu i jednakost.
No život me naučio da od toga ništa. biti neće.
Propinja se ti do nebesa, ali zajedno samnom samo si jedan broj u životnoj statistici.
Taj život me naučio da će se jednom ipak spustiti ta sila.
Kuda će nas odvesti ne znam. Možda u bolje, a možda i ne.

cekas neocekivanu silu

Usput. Ako čekaš nešto to onda nije neočekivano.

Tko je glasao

Ne čeka.

Ne čeka.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci