Tagovi

Usud svih postizbornih žalbi

Prije desetak dana na pollitika.com se krenulo pisati o problemu koji proizlazi iz neusklađenosti Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Zakonu o izbornim jedinicama i biračkim popisima.

Naime, ovdje ima više problema koje su mnogi detektirali i nisam osobiti originalan u tome (iako sam možda o tome krenuo pisati prije drugih, iako niti to ne isključujem). Prvi i očigledni problem je problem neusklađenosti popisa birača i stvarnog broja birača; nekim bizarnim slijedom događaja ako netko umre ili se odseli izvan hrvatske ne postoji mehanizam koji bi automatski evidentirao te promjene. Kao krajnji rezultat, ispada da u Hrvatskoj ima otprilike pola milijuna birača više nego što ih doista ima. Jedan dio žalbi i pritužbi stranaka i kandidata DIPu i Ustavnom sudu odnosio se upravo na tu činjenicu. Svi prigovori i tužbe su redom odbijene.

Naime, DIP nije odgovoran za biračke popise nego je on samo korisnik, pa stoga nema smisla tužiti DIP nego je problem negdje drugdje. Kao što sam rekao, problem nepostojećih birača i nije stvarni problem jer, kako je to i Mesić lijepo rekao "mrtvi u principu ne bi smjeli glasati". Makar se ovaj "u principu" čini šaljivim, činjenica je kako se kod nas događaju i čudnije stvari pa stoga ne čudi informacija kako su neki dokazano mrtvi glasali i to ne po prvi puta u tom svojstvu nego opetovano. Naravno, glasanje jednog ili dva zombija nije problem sam po sebi, no postavlja se pitanje koliko je takvih slučajeva bilo u stvarnosti?

To nikada nećemo saznati jer se birački materijal ne arhivira nego uništava i u principu prebrojavanje glasova nije moguće iz jednostavnog razloga što su glasački listići uništeni nedugo nakon izbora (a definitivno unutar roka u kojem se neke žalbe smiju događati), masovni recount kao što je bio u americi kod nas jednostavno nije moguć, a tragovi eventualnog zločina i eventualne izborne prijevare zatiru se momentalno po zatvaranju birališta. Iako sam uvjeren da su izbori bili u globalu legalni, jednako tako sam siguran da su na pojedinim mjestima prerevni članovi odbora omogućavali različite makinacije koje nisu u skladu sa zakonom. Po zakonu, glasanje u ime drugoga i glasanje bez osobnih dokumenata jednostavno nije dozvoljeno pa makar u biračkom odboru imaš brata, suprugu ili sestričnu. No, nazovimo to sporadičnim aktivnostima koje u globalu možda i donose koji bod u lijevo ili desno. Recimo u petoj izbornoj jedinici se tražilo ponovno prebrojavanje glasova u Oriovcu, selu nadomak Slavonskog broda u kojem je na čelu općine čini mi se kombinacija HSSa i nezavisne liste i u kojem HDZ makar prezastupljen u organima općine nije vodeći. Znam ponešto o tome kako se tamo glasalo ranije (i sve gore navedene metode su tamo na djelu) i možda baš tamo je HDZ mogao izgubiti a SDP dobiti pokoji glas koji bi riješili tog jednog zastupnika. Dakle u Oriovcu su uništili glasački materijal prije prebrojavanja i istinu nikada nećemo saznati, ali smo barem saznali za potencijalni problem u izbornom postupku.

U Negoslavcima je trebalo ponoviti glasanje na glasačkom mjestu zbog toga što je u jednoj od kutija (za manjine) pronađen višak listića. Nakon tužbe Ustavni je sud odredio da se ponavlja glasanje ali samo s jednom kutijom i to onom za manjine. Fora je u tome da manjine mogu na licu mejsta odabrati hoće li glasati za svoju izbornu jedinicu (petu) ili za jedinicu manjina. Ustavni sud se potrudio dokazati argumentom kako se treba ponavljati samo izbor za manjinsku listu koristivši primjere prvog izbornog mjesta u Zagrebu u kojem ste imali glasačke kutije za sve izborne jedinice pa bi tom logikom da je u bilo kojoj kutiji broj listića bio pogrešan trebalo ponoviti glasanje za sve izborne jedinice. Ja osobno mislim da analogija nije dobra, jer zakon govori o glasačkom mjestu a ne o kutijama, i dok osoba koja dođe na prvo glasačko mjesto u Zagrebu u stvari nema izbora oko toga u koju kutiju mora ubaciti svoj listić, osoba koja je manjina ima pravo na taj odabir u trenutku prijave na glasačkom mjestu. Ustavni sud je naveo u svome obrazloženju kako se "ne smije baviti izbornim inženjeringom" i dozvoliti takvu situaciju što je suluda tvrdnja jer funkcija Ustavnog suda nije izborni inženjering (ili bilo što slično tome) nego osiguravanje vladavine prava, a to znači da ponekad moraš donijeti i nepopularnu odluku neovisno o posljedicama koje iz toga proizlaze. Moje je dakle mišljenje da su morali omogućiti glasanje na cijelom izbornom mjestu, no niti sam član ustavnog suda niti sam pravnik pa me slobodno ignorirajte (ali nemojte ignorirati mišljenje sudaca koji su dali izdvojeno mišljenje, koje nažalost na internetu nije vidiljivo).

Eh i sada dolazimo do situacije sa izbornim jedinicama o čemu sam ja drvio u nekoliko navrata. Ako kažemo da su birački popisi ispravni (a tko smo mi da njima proturječimo) ispada kako je Zakon o izbornim jedinicama u direktnoj koliziji s Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor budući da je u ovom potonjem definirano kako je dozvoljena razlika u broju glasača među izbornim jedinicama max. 5%. Obzirom na neočekivano bubrenje izbornih popisa ovo pravilo nije ispoštivano i došlo je do kršenja zakona. Zanimljivo je da ne postoje konsekvence za kršenje zakona pa to čini se i nije neki pretjerani problem.

Jedna od jedinica koja odstupa po broju birača je i deveta izborna u kojoj je drugačijom raspodjelom općina i gradova koje upadaju u jedinicu moglo lagano (dapače, sasvim sigurno bi i došlo) promijeniti izborni rezultat.

I sada se vraćamo na gore navedene prigovore DIPu i tužbe Ustavnom sudu a koje su sve redom odbačene, a moje je skromno mišljenje da su odbačene zato jer su sve do jedne tražile poništenje izbora što nije realna opcija. Naime u dosadašnjim situacijama ustavni sud nikada nije poništavao određene odluke nego je poništio sporni akt i dao rok za njegovo ispravljanje. Mislim da je to i ključ rješenja u ovome slučaju, dakle trebanapraviti pravno vrijedeći dokument koji će natjerati Ustavni sud da poništi Zakon o izbornim jedinicama. Ako se u tome uspije, cijeli niz situacija proizlazi iz toga.

Naime, u tome času zakonodavac postaje direktno zainteresian razriješiti i stanje u biračkim popisima (jer između ostalog referendumi za NATO i EU su vrijedeći samo ako se odazove više od 50% svih birača - eto situacije gdje će nam dijaspora i pola milijuna ekstra birača direktno pomoći). Također, zakoni koji se odnose na izbore mora izglasati 2/3 zastupnika, a vidi čuda, trenutno nitko ne može sklepati niti natopolovičnu većinu a kamoli 2/3 zastupnika. Stoga, proces pobijanja ovih zakona je u stvari edukacijski proces.

Misao dana:
In law a man is guilty when he violates the rights of others. In ethics he is guilty if he only thinks of doing so.

Komentari

Činjenica je da nam je

Činjenica je da nam je izborni sustav još uvijek naslijeđe HDZ-a iz '90, i da u njemu ima prste omiljeni nam Pašalić. Mada je sad teška politička margina, on i dalje putem svoje ostavštine, žari i pali političkom scenom. najmanje što se može napraviti je da se "prirodnije " poslože izborne jedinice.
A zatim da se zamjeni slavni nam d'hont, ( ili kako se već piše).
Ako se već neće ići u u kompletnu izmjenu ovog sustava sa stranačkim listama, koje daju neograničenu moć stranačkim "vođama". Trenutno se Boga igra Friščić, koji sad postavlja zamjene za svoje buduće ministre. Krasno okruženje za proboj poltrona i jednu negativnu selekciju.

Tko je glasao

Ustavni sud je pokazao da je

Ustavni sud je pokazao da je podložan politici jer je 1. listić viška razlog za ponavljanje izbora jer kao utjeće na izborne rezultate, ali jedan mrtvački glas ne utjeće na rezultate izbora pa se izbori nemoraju ponavljati.

Tko je glasao

Može li netko pojasniti

Može li netko pojasniti odredbu
Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kojom je (citiram navod iz posta) "definirano kako je dozvoljena razlika u broju glasača među izbornim jedinicama max. 5%"?
5% razlike nije dobro definirano ako se ne kaže na što se postotak referira. Ako jedna izborna jedinica ima 10000 evidentiranih glasača, a druga 9500, onda je stvar u redu ili nije u redu ovisno o tome je li osnovica 10000 (pa 9500 ulazi u dozvoljenu marginu) ili je osnovica 9500 (pa je 10000 više 9975 koliko je 5 postotno uvećanje broja 9500). Što točno piše u zakonu?

Tko je glasao

evo čistog teksta Zakona o

evo čistog teksta Zakona o izboru:

Članak 36.
Izborne jedinice određuju se Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor tako da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od +– 5 %.
Pri određivanju izbornih jedinica, mora se koliko je to najviše moguće, voditi računa o zakonom utvrđenim područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Znači, Zakon ne definira na što se postotak referira. No unatoč toj nedefiniciji (ili bolje rečeno usprkos), izborne jedinice daleko odstupaju tom postotku.

Ja sam u izračunu npr iščitao (ono što ne piše) da se tih +-5% odnosi na SREDNJU VRIJEDNOST veličine izborne jedinice, nešto što sam nazvao "idealna jedinica", koja je veličine _broj birača u RH_/_10 izbornih jedinica_. time sam postavio fiksnu referencu za izračun +-5%, no odstupanja od takve reference su čak veća od +-10% (vidi 9. i 10., kao i 4. I.J.)

Osim toga sam uzeo i direktne omjere među jedinicama (po pretpostavci da su same jedinice referentne). tu je situacija dakako još nepovoljnija, tako da govorimo o odnosu između 9. i 4. jedinice od -21,38%, a gledajući odnos 4. i 9. jedinice taj se broj penje i na +27,19%

Dakle u pravu si sarli, čak i sam Zakon o izborima je loše napisan, jer ne definira precizno i jednoznačno dozvoljeno odstupanje u broju birača. Uz to se poziva na Zakon o izbornim jedinicama, koji niti jedno moguće tumačenje veličine izbornih jedinica iz Zakona o izborima ne poštuje.

Da ponovim, glasovi 4 Slavonca vrijede kao glasovi 5 Dalmatinaca

Pošto nisam pravnik, molio bih da neki pravni stručnjak pregleda i da svoje mišljenje.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

hvala, z00ey! i mislio sam

hvala, z00ey! i mislio sam da je sama definicija loša. kad se već otvorio problem broja glasača u izbornim jedinicama, bilo bi dobro da se i ova zakonska odredba precizira. tvoja interpretacija zvuči razumno. Mene jedino uvijek nervira da se zakoni pišu tako šlampavo da se i najelementarnije stvari u praksi moraju interpretirati. kao da je bogzna koliko komplicirano ovakvu jednu jednostavnu odredbu napisati matematički pismeno.

Tko je glasao

Nije komplicirano, ali nije

Nije komplicirano, ali nije ni isplativo. Tko bi onda i zašto plaćao pravnike.

Tko je glasao

sitna ispravka, za

sitna ispravka, za donošenje Zakona o izboru zastupnika nije potrebna 2/3 većina, nego kvalificirana većina. samo za Ustav i Ustavne zakone potrebna je 2/3 većina zastupnika. za izmjene i dopune ili donošenje novog Zakona o izboru zastupnika, budući da je riječ o organskom zakonu, potrebna je kvalificirana većina, odnosno za njega se mora izjasniti većina svih zastupnika. u konkretnom slučaju 6. saziva Hrvatskog sabora to je 77 zastupnika.

Novo vrijeme
novo.vrijeme@gmail.com

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

zadržat ću se samo na tvom

zadržat ću se samo na tvom zaključku kad kažeš da je rješenje "napraviti akt koji će poništiti zakon o izbornim jedinicama", dakle to bi pretpostavljalo prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona, ako si tako formulirao i zamislio. međutim misli da ti upireš na nejednak broj birača po izbornoj jedinici, odnosno na veći ili mani broj palih glasova potrebnih za jedno mjesto u saboru. ako je to cilj onda treba reagirati slijedeći put kad se budu određivale izborne jedinice, a kako su to upravni akti, sad nemam pri sebi zakon, iste osporiti putem dip-a- ustavnog suda ili možda upravnim sudom. pogledat ću zakon o izbornim jedinicama pa možemo nastaviti... inače o konkretnim primjerima koji si naveo može se reći da je riječ o posvemašnjoj neprofesionalnosti ustavnog suda, nepoznavanju ili neprepoznavanju prava očito politički uvjetovane odluke svjesno ili nesvjesno (autocenzura). da se tako sudi na općinskim sudovima zakon o parničnom ili kaznenom postupku ne bi ni bio potreban ili npr. ne bi se moglo desiti da se zbog procesnih razloga oslobode ubojice obitelji zec odnosno bili bi suđeni iako su priznali bez branitelja (da parafraziram ustavni sud "nije na sudu da zbog procesnih pogrešaka osporava ubojičino priznanje") itd. itd.

Tko je glasao

iggypop, nažalost

iggypop, nažalost konstitucija izbornih jedinica nije određena upravnim aktima (npr prije izbora, ili jednom u 10 godina, nakon popisa stanovništva), već je određena upravo Zakonom o izbornim jedinicama iz 1999. godine, koji niti jedan saziv Sabora dosad nije doveo u pitanje niti pokrenuo promjenu istog. Ako me tko može demantirati, molim lijepo (+link)

Stoga proizlazi činjenica o posvemašnjoj neurednosti glavnog legislativnog tijela države koji sam sebe nije u stanju urediti. Kad se tome pridoda element izbora vlade kroz taj Sabor, i činjenice da niti Vlada nije pokrenula preispitivanje Zakona, možemo samo reći da riba smrdi od glave...

Mrakov prijedlog podržavam upravo u toj mjeri koliko je i iznio. Naime, velike promjene u ovom sazivu Sabora, tj u zastupničkim mjestima, ne bi bilo i da su izborne jedinice "poštene". Ponešto sam obrazložio i na mrakovom prijedlogu .

Naime, ne vidim kako bi BILO KOJI saziv Sabora ili pak Vlada pokrenula promjenu ovog nakaradnog zakona. Jedini način je da se sam zakon sruši, i to preko Ustavnog suda, koristeći naravno zakon koji je iznad njega, a to je Zakon o izborima (pročišćeni tekst).

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ajde, mrače, nemojmo biti

Ajde, mrače, nemojmo biti loši gubitnici. Prepustimo HDZu vlast i IDEMO DALJE. Narod je izabrao, neka mu tako i bude. Čemu se živcirati? To je štetno za zdravlje.

Tko je glasao

mislim da ova priča nema

mislim da ova priča nema veze s gubitnicima ili dobitnicima, dapače

Tko je glasao

Iskreno, smatram da ima. Da

Iskreno, smatram da ima.

Da je ishod izbora bio drugačiji, neka od ovih pitanja se na ovom portalu uopće ne bi postavljala.

...kad se jureći približio jednoj vjetrenjači, njena krila ga udare i obore s konja...

Tko je glasao

Hoćeš reći da se ne treba

Hoćeš reći da se ne treba držat zakona kao pijan plota?

Tko je glasao

zar se u Hrvatskoj treba

zar se u Hrvatskoj treba držati zakona?

to bi bila novost.

Tko je glasao

ajde da to ovako

ajde da to ovako definiriamo
ja se iskreno nadam da je ishod izbora bio drugačiji da bi isto pitanje postavio ili ja ili netko drugi, sasvim je svejedno tko ali se nadam da bi jedan od nas bio pozvan to učiniti

Tko je glasao

da je ishod izbora bio

da je ishod izbora bio drugačiji, vjerojatno bi se interpretirao svaki glas, u dalmaciji i slavoniji bi se zatvorile ceste, i vjerojatno bi sanader prvi primijetio nelogičnosti.

al sad je HDZ pobijedio. znamo da ovdje bilo kakav pokušaj neće imati efekta.
osim toga, SDP i HNS se koncentriraju na krive stvari i rade već sad pogreške (npr. osijek), umjesto da puste HDZ da upropasti još više narod i pritom ga svakodnevno ga napadaju.

mi smo ionako preslabi igrači
na internetu je više ljudi koji su obrazovani. do HDZ-a i njihovih birača ionako ovaj zvuk ne dopire.

postavljali mi pitanje ili ne, ovo je jedna u nizu od milijun prevara na koje smo navikli kod HDZ-a, a za koje HDZ nije nikad snosio posljedice. tako neće ni sada. nemojmo stvarati iluzije.

kao što rekoh, borba protiv vjetrenjače.

naravno, ne kažem da je loše truditi se i upozoravati. no po meni je bolje pustiti HDZ da ubere plodove svoje prevare i skupe koalicije i istovremeno argumentirano napadati na područjima koja će se ticati malog čovjeka. a ne trošiti vrijeme na izborne analize, koje su ionako u međuvremenu nemoguće.

potrebno je okrenuti se budućnosti i napadati na mjestima gdje se nešto može i dokazati.

Tko je glasao

nikom nije u interesu da se

nikom nije u interesu da se otkrije tko je mrtav glaso.. tko uopce nije.. ciji su se glasovi podijelili.. pa se to nikad nece ni otkrit...

Tko je glasao

Madona U interesu je cijelog

Madona
U interesu je cijelog HR naroda da se to otkrije. Ponekad se pitam: Ima li nade za nas....

Madona

Tko je glasao

Pa dobro nek se konačno

Pa dobro nek se konačno jave ti mrtvaci. Pa znaju da nisu smjeli glasati!

Tko je glasao

"Svi prigovori i tuzbe su

"Svi prigovori i tuzbe su redom odbijene"

- pa to je bilo i logicno za ocekivat i to sve po direktivi Sanader & Co., potpracena tihom Mesicevom ("Judinom") potporom.

" Naravno, glasanje jednog ili dva zombija nije problem sam po sebi, no postavlja se pitanje koliko je takvih slučajeva bilo u stvarnosti?"

- Slazem se, glasanje jednog ili dva pa cak i nekih stotinjak zombija nije nikakav problem jer se takve stvari ipak znaju pogreskom i dogoditi, medjutim ovdje se govori o masovnim "Zombijevskim Hordama" koji umjesto uzvikivanja "Brain, Brain", uzvikuju "HDZ, HDZ"

"... ovom potonjem definirano kako je dozvoljena razlika u broju glasača među izbornim jedinicama max. 5%. Obzirom na neočekivano bubrenje izbornih popisa ovo pravilo nije ispoštivano i došlo je do kršenja zakona..."

- Pa o cemu mi tu diskutiramo ???!!! " krsenje zakona na izborima, a nakon toga slijedi njezina legitimna potvrda = laziranje izbora"

"...poništenje izbora što nije realna opcija..."

"Zato se treba i izborit za tu Realnu Opciju", osim toga kao sto sam vec i prije napomenuo s novim sazivom Sabora RH, automatski nastupa stanje Anarhije. Svi buduci izglasani zakoni = nelegitimni"

"...na izbore mora izglasati 2/3 zastupnika, a vidi čuda, trenutno nitko ne može sklepati niti natopolovičnu većinu a kamoli 2/3 zastupnika..."

- Zastupnici Sabora RH nece postojati jer nisu legalno izabrani, izbori se moraju ponovit !!! "Anarhija - Sabor ce biti ispunjen Zombijima"

Mrak, po meni Vi razmisljate na sljedeci nacin: "ah neka im je jos i ovaj put, drugi put ne budu uspjeli". A s tim nacinom razmisljanja se svjesno postaje saucesnikom u tom prljavoj izbornoj raboti. Utilizirajte svoje kontakte na Radiju 101! Radio 101 je oduvjek bio simbol demokracije i "freedom of speech".

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Ustavni sud se već dugo

Ustavni sud se već dugo vremena trudi pokazati svekolikoj javnosti da je nepotrebna ali skupa igračka koju bi valjalo ukinuti. Sve ovo što radi Ustavni sud, može raditi i Vrhovni. Jednako su doduše nesposobni ali je zato Vrhovni sud jeftinije rješenje.

Tko je glasao

Možda mi je promaklo da li

Možda mi je promaklo da li se časni sudac Ustavnog suda opravdao što nije plaćao porez (onaj koji je otišao u zastaru)? Ili se još uvijek ne javlja na mobitel?Što očekivati zaista od takovog suda?

cvjetići

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci