Tagovi

Ustavni sud samoproglasio se 4. -najvišom polugom vlasti u RH i pretvorio je u ustavnosudsku džamahiriju

Ustavni sud samoproglasio se 4. ali i najvišom polugom vlasti u RH i pretvorio je u ustavnosudsku džamahiriju

Novinari su pravosudnim stručnjacima postavili pitanje nije li Odlukom o poništenju pravomoćne presude I. Sanaderu US poništio ustavnu odredbu o nezastarjevanju privatizacijske pljačke?
Tko je US dao ovlasti rušenja Ustava RH?
Sam sebi, ili tu moć crpi iz trenutne moći političkih partija koje su „namjestile“ suce.
Zadnjom odlukom US u potpunosti je srušio ustavnu odredbu o ratnom profiterstvu!
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1700030/sanader-i-oni-koji-su...

Ako Ustavna odredba govori o „ratnom“ profiterstvu- onda je sasvim jasno na koje vremensko razdoblje se ta odredba odnosi. Kako onda Ustavni sud može donositi odluku kojom važenje te ustavne odredbe ograničava samo na predmete koji nisu zastarjeli do datuma izglasavanja te ustavne odredbe (a jasno je da je zastarjelo baš svo ratno profiterstvo)?

Ovdje dolazi do toga da Ustavni sud, sam sebi, omogućava preuzimanje uloge zakonodavca koji mijenja ustavne odredbe i postavlja temelje za onemogućavanje provođenja bilo kojih ustavnih odredbi donesenih u Saboru.

Na RTL televiziji novinar postavlja pitanje pravnom stručnjaku u kojemu ga pita nije li Ustavni sud na taj način postao dodatna poluga vlasti u RH: 4. poluga vlasti?

Stvarno se o tome i radi, ali ne samo što postaje 4.poluga vlasti nego poluga nadređena svim ostalim polugama vlasti, a to Ustavnom sudu ne omogućava nikakav pravni dokument, ili zakon, rođenje u monarhističkoj obitelji, dolazak na vlast državnim udarom , ..

Ili se možda ipak radi o državnom udaru druge vrste- puzajućem državnom udaru kroz institucije RH, i kroz nevjerojatnu floskulu o „obvezi poštivanja svih odluka Ustavnog suda“- o čemu čitam izjave svih vodećih političara, pa i oporbenih. Ustavni sud nije božansko tijelo čije odluke se ne smiju preispitivati, pogotovo od takvog preispitivanja odluka US, ne smiju biti oslobođeni vodeći politički čimbenici u državi, kao i pravosudni stručnjaci, jer zadnje biranje ustavnih sudaca pokazalo je da u US političke partije žele utrpati i svoj politički otpad, te kojekakve svoje poslušnike koji su već za njih ponešto odradili.

Poštivati se mogu samo one odluke koje su zasnovane na Ustavu, a ova očito nije, nego je baš suprotna Ustavu.
Ustavni suci pri izricanju svoje Odluke o poništenju pravomoćne presude za I. Sanadera, nisu poštivali važeći Hrvatski ustav i njegovu odrednicu o nezastarjevanju ratnog profiterstva!
Gotovo!

Otkuda pravo, nekim građanima RH, pa bili oni i Ustavni suci, ne poštivati Hrvatski ustav i tu odrednicu o nezastarijevanju ratnog profiterstva?
I ne samo to - ne pošštivati , nego još i ,svojom Odlukom u obrazloženju, i dokidati trenutno važeću odrednicu Ustava o nezastarjevanju ratnog profiterstva..

Otkuda pravo političarima na vlasti, ali i onima u oporbi, izjavljivati da će poštivati Odluku Ustavnog suda, a koja ne poštiva trenutno važeći Hrvatski ustav, niti ulogu Hrvatskog sabora, već taj Sud sam sebi daje ovlast mijenjanja Hrvatskog ustava -onako usputno -pri odlučivanju u nekom pojedinačnom slučaju, dok Sabor za takvu akciju treba dvotrećinsku većinu, narod 10% potpisa, i svi trebaju poštivati pravnu proceduru,? Ustavni sud čak nije niti upisan u Ustav- kao tijelo koje ima ikakvu mogućnost mijenjanja Ustava!

Prvorazredni je to pravosudni skandal- državni udar na hrvatsku demokraciju putem 11 sudaca Ustavnog suda!

Pa tko je , u RH, zakonodavno tijelo i zašto za ustavne suce ne vrijedi odredba Hrvatskog sabora donesena dvotrećinskom većinom hrvatskih zastupnika, unesena u Ustav, a koje su se oni dužni pridržavati, kao i svi građani u RH.?
Jesu li ustavni suci izuzeti od obveze poštivanja te odrednica Hrvatskog ustava? Ili bilo koje?

Nisu!
Pa zašto ga se ne pridržavaju u svom poslu?
Zašto predsjednici parlamentrarnih stranaka izjavljuju kako poštuju takvo nepridržavanje Ustava RH?

Ove izjave o poštivanju neustavne odluke znače da hrvatski političari ne poštuju demokraciju, Ustav RH i umjesto da prozivaju ustavne suce zbog takvog strašnog nepoštivanja Ustava, zbog uzurpacije zakonodavne uloge koju nemaju, zbog rušenja ustavnopravnog poretka RH kojime Ustavni sud sebe samoinstalira u vrhovno političko tijelo zakonodavne vlasti, i umjesto da traže hitno sazivanje VIjeća za nacionalnu sigurnost RH i raspuštanje Ustavnog suda zbog pokušaja državnog udara, oni sline o nekakvom poštivanju Odluke takvog uzurpatorskog US zasnovane na nepoštivanju Hrvatskog ustava, Hrvatskog sabora, hrvatskog naroda!

Praktično, gledajući po odluci, US se stavlja iznad ostale 3 poluge vlasti koje automatski postaju nižerazredne i podređene samovolji sudaca da rade s Ustavom što im "paše", a hrvatski sabornici mogu se u Saboru klanjati, zaklinjati, i moliti sucima Ustavnog suda, da im po potrebi povremeno poništavaju pokoju ustavnu odredbu koja im zasmeta!

Ostavimo za sada razloge tih postupaka.

Bolje o opasnostima od takvog uzurpiranog položaja Ustavnog suda u strukturi vlasti u RH:

1. u prvom koraku US se stavio iznad ustavne uloge naroda RH, kada im je zapriječio legalan referendum za koji je potpisalo 20% stanovništva RH. Na koji način?
Uz pomoć druge poluge vlasti: Hrvatskog sabora-u kojemu je većina onih zastupnika koji se protive izraženoj želji preko 650 000 građana RH (oko 20%) za referendumom o primjeni hrvatskog jezika i pisma u RH, pa je izvedena manipulacija oko provjere ustavnosti referendumskog pitanja: iako narod po uvjetima koje je zadovoljio IMA pravo MIJENJANJA svoga USTAVA, pa pitanje ni ne može biti PROTUUSTAVNO, jer samo pravo na mijenjanje daje narodu pravo postaviti protuustavno pitanje (kako inače mijenjati odredbe u Ustavu nego ih MIJENJATI u neke drugačije, pa onda čak i PROTIVNE onome što je prije pisalo?)

Time je opasno okrnjena demokracija i ustavna uloga naroda, isključivo samovoljom i manipuliranjiam partijaša uz pomoć prekoračenja ustavne uloge US i ograničenja ustavne uloge naroda!

O Ustavnome sudu i opasnosti da se pretvori u što se pretvorio:
http://pollitika.com/ustavni-sud-rh-politbiro-partija-i-njihovih-central...


Ali, tome nije kraj:
2. U drugom koraku Ustavni sud se usudio u Odluci o poništenju pravomoćne presude Ivi Sanaderu derogirati i zakonodavnu ulogu Sabora RH.
Što je sljedeće?
preuzet će i ulogu vrhovnog zapovjednika oružanih snaga kada se netko iz sustava obrane požali Ustavnom sudu?

O preuzimanju vlasti od strane Ustavnog suda (4.poluga vlasti kako su je nazvali bnovinari) progovorili su pravni stručnjaci, ali oni su oprezni jer znaju koju moć u svojim rukama, i kakav utjecaj na njihov karijere, ima neki otvoreniji pristup u tome, poput ovog moga.

Ali, novinari su postavili pitanje (konačno!) nije li to samoproglašavanje Ustavnog suda 4. polugom vlasti.
Istina- nisu se usudili izreći-„iznad svih ostalih“, i "proglašavanje diktature 11 ljudi" ubačenih u US od strane pojedinih političkih opcija, što bi značilo da se RH pretvorila u Ustavnosudostan, u Ustavnosudodžamahiriju, koja može odbacivati ustavne odredbe samo osobnom voljom ustavnih sudaca, jer takve ovlasti nikojom pravnom podlogom nisu dobili.

A kako su onda došli do tih ovlasti?
Jednostavno i originalno, državnoudarnički: Ustavni sud je sam sebe proglasio iznad svih ostalih nositelja vlasti.

U 1. koraku to je bilo samoproglašavanje US iznad ustavne uloge naroda -koji je u Ustavu iznad svih jer „narodu pripada i iz njega izvire vlast“- a ne, primjerice, iz neke monarhističke prošlosti neke obitelji. I tako, Ustavni sud je svojom odlukom praktično proglasio : „Ustavni sud je tijelo iz kojeg izvire i kojemu pripada vlast u RH“, i „nemaj drugih Bogova, osim mene!“

u 2. koraku US se samopostavlja iznad ustavne uloge Hrvatskog sabora, nakon što je, po volji većine u Saboru i njihovu asistenciju, pod svoju isključivu vlast stavio hrvatski narod i oduzeo mu pravo na legalan referendum..
Hrvatski zastupnici , zaslijepljeni uzurpiranom i nezakonitom moći US nad Saborom, skandalozno se usuđuju izjavljivati kako „će poštivati takvu odluku" zasnovanu na državnoudarnom nepoštivanju Hrvatskog ustava.

Možda je pao dogovor o zaštiti ratnih pljačkatora RH, jer nije moguće da su toliko glupi da ne shvaćaju posljedice ovakve uzurpacije ovlasti od Sabora i prava hrvatskog naroda na referendume kada skupe 10% (jer samo oni-narod ili 2/3 zastupnika i još Predsjednik uz suglasnost Vlade) mogu promijeniti odredbe Ustava, a ne nekakav, od politikanata izabran Ustavni sud usputnom formulacijom pri rješavanju pojedinačnog pravnog slučaja uz nepoštivanje Hrvatskog ustava.

Otkuda im pravo poštivati derogiranje Hrvatskog sabora čiji su članovi zastupnici koje je narod birao, i priznati Saboru ustavnopravni položaj kao zakonodavnog tijela, ispod samovolje 11 politički namještenih sudaca?

Poštivati neustavnu odluku o srozavanju Hrvatskog sabora hrvatski zastupnici jednostavno nemaju pravo, jer nemaju mandat za to, ali ako baš žele njih 2/3 mogu donijeti ustavnu odredbu: „Ustavni sud RH je iznad Hrvatskog sabora u sustavu vlasti i ima pravo poništavati njegove ustavne odrednice“! Narod bi tada imao pravo pokrenuti referendum protiv toga ,a onda bi opet ispred naroda stao Ustavni sud i pokazao tko je vrhvni gazda u RH ( i taj kontrolni mehanizam narodnog referenduma Kukuriku vlast je praktično uništila i stvorila od Ustavnog suda monstruoznu Godzillu koja jede demokraciju.)

Hoće li Hrvatski sabor reagirati, ili će dozvoliti da mu se US samoinstalira u nadvlast koja će ukidati njegove čak i ustavne odredbe, zbog dnevnopolitičkih potreba političkih partija koje namještaju ustavne suce u US, ili zbog zaštite privatizacijskih kriminalaca?
Koja je sljedeća odrednica Ustava na udaru?
Ovakvim nepoštivanjem Hrvatskog ustava, US može, pri odlučivanju o nekom pojedinačnom slučaju u svezi obiteljskog prava, jednostavno u obrazloženju odluke napisati nešto i time ukinuti primjerice odrednicu da je "brak životna zajednica muškarca i žene" i "dok kažeš keks" poništiti narodni referendum i promijeniti Hrvatski ustav!
Treba li nam takvo čudovišno tijelo u našoj demokraciji?
Mislim da ono nije ozakonjeno i da mu treba podrezati korijenje dok nam nije uništilo sve demokratske poluge koje imamo na raspolaganju!

Budući su ovlasti Predsjednika RH bitno sužene, u odnosu na Vladu i Sabor, a sada Ustavni sud poništava čak i ustavnu odrednicu koju je Hrvatski sabor ugradio dvotrećinskom većinom, Ustavni sud je ovom odlukom o poništavanju pravomoćne presude Ivi Sanaderu, proglasio svoju diktaturu nad RH.

Tako je RH od te odluke proglašena Ustavnosudskom džamahirijom, Ustavnosudistanom ,a Sabor se sveo na one koji donose zakone koje ustavni suci ne moraju uvažavati, nego ih čak mogu i poništavati pri bilo kojem svom predmetu- onako usputno.

Nisam pravna stručnjakinja, ali dovoljno dobro znam što je diktatura da mogu tvrditi kako se Ustavni Sud u RH pokušava pretvoriti u organ svevlašća. To radi spretno iskorištavajući političarske potrebe za manipuliranjima demokracijom u njihove dnevniopolitičke svrhe.

I zato ne poštujem tu odluku Ustavnog suda, a pogotovo je ne smiju poštivati drugovi koji su u vrhu vlasti u RH i oni koji tvrde da će zasjesti na sam vrh.

Otkuda im pravo da iznad sebe uvažavaju tijelo koje si je uzurpiralo moć poništavati važeće odredbe Hrvatskog ustava koje je zakonito donio Hrvatski sabor, umjesto da oni sami poštuju Hrvatski ustav, jer mi baš njih biramo za vrhovno tijelo vlasti u RH, za zastupnike u Sabor- koji donose zakone iznad kojih je samo hrvatski narod (može ih rušiti referendumom) i Bog, a to Ustavni sud nije!

Hrvatski zastupnici nemaju pravo, zbog svojih prizemnih i trenutnih interesa, stvarati i hraniti takvo samoustoličeno moćno antidemokratsko čudovište u RH. Nitko im nije dao mandat za to, nego naprotiv moraju sasjeći pipke koji prijete hrvatskoj demokraciji i hrvatskom ustavu, ma čiji to pipci bili!

Nakon što su ustavni suci praktično poništili jednu ustavnu odredbu u Ustavu, otvoren im je put da s Ustavom i ostalim njegovim odredbama rade što god hoće.

Molim sve pravne stručnjake, da se otvorenije uključe u zaštitu hrvatske demokracije od samovolje ustavnih sudaca, da otvoreno ustanu protiv pretvaranja RH u prćiju ustavnih sudaca, da osmisle kontrolu ustavnih sudaca i Ustavnog suda makar narodnim referendumom, promijene način izbora ustavnih sudaca, da uvedu ograničenje o nepripadnosti bilo kojoj političkoj stranci, da osmisle lustracijski zakon i primijene ga i na ustavne suce u RH, ... i slično.

Svi hrvatski zastupnici dužni su usprotiviti se diktaturi ustavnih sudaca odlukama toga suda, spriječiti postavljanje Ustavnog suda iznad Hrvatskog sabora, i što hitnije tražiti na Saboru raspravu o prekoračenju ovlasti US, te urediti položaj te državne institucije da se od nje, pod hitno zaštiti hrvatska demokracija, sam Hrvatski sabor i neposredna narodna vlast preko referenduma

Osim togahrvatske zastupnike podsjećam na prisegu,:
http://pollitika.com/prisega

jer mnogi nisu poštivali istu, a samo zahvaljujući ovoj zadnjoj špijunskoj aferi spasili smo se od gubitka državnog teritorija.

Ovaj puzajući ustavnosudski državni udar je ujedno čvrsti dokaz da se promjene ustava ne smiju odvijati nikako drugačije, nego voljom hrvatskog naroda izraženoj na referendumu.

Zato za svako izglasavanje promjena Ustava preko 2/3 zastupnika u Saboru moralo bi se nakon toga ići na provjeru kroz narodni državni referendum, jer dokle god vlada stranačka stega, a ne i osobna odgovornost biračima, odluke ne donose niti oni, nego 2-3 partijska predsjednika!

Tako nam ne bi svaka politička garnitura dnevnopolitički mijenjala Ustav, ne bi nam ustavni suci provodili njenu politiku, nego bi Ustav bio trajna vrijednost koja bi se samo u posebnim slučajevima dorađivala općim konsenzusom politike (2/3 zastupnika) i naroda -iskazano većinom na državnom referendumu, budući bi pokretači izmjena bili odgovorni i za troškove takvih referenduma, a svaki neuspjeh na referendumu bio bi pokazatelj u kojem smjeru ne smiju ići!

Spriječimo ustoličenje nedemokratskog tijela koje se samoproglasilo vrhovnom vlašću u RH, koje gazi Hrvatski ustav, a nama daje obvezu da poštivamo to njihovo kršenje Hrvatskog ustava.

Nitko nema pravo poštivati državni udar izveden kroz Ustavni sud, nego naprotiv i Hrvatski sabor, i Predsjednik RH, i Hrvatska vlada, imaju zadatak obuzdati tog Godzillu koji prijeti hrvatskoj demokraciji, te ih pozivam na sazivanje hitne sjednicu VONS-a, te sjednice Hrvatskog sabora, s točkom dnevnog reda- raspuštanje Ustavnog suda zbog nepoštivanja Hrvatskog ustava, ili pokretanje referenduma o tome!

Dužni su zaštititi našu demokraciju!

Komentari

Instituciju Ustavnog suda mora se ukinuti

Obzirom da ne postoji efikasno obranbeno sredstvo u slućaju neustavnog djelovanja ustavnog suda taj parazitski soj elite treba pod jučer ukinuti.

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/moja-je-ideja-radikalna-ukinimo...

Tko je glasao

Ustavni sud samo glumata demokraciju-a poluga je diktature

Obzirom da ne postoji efikasno obranbeno sredstvo u slućaju neustavnog djelovanja ustavnog suda taj parazitski soj elite treba pod jučer ukinuti.Ustavni sud sam sebe pokušava instalirati u vrh vlasti u RH i zato je opasan po demokraciju,. On stvara "Ustavnosudistan" u kojemu ustavni suci regrutirani čak i iz političarskog "otpada" -imaju apsolutnu vlast.

Svakako da ga hitno treba ukinuti i tako, uz ukidanje opasnosti od diktature političarskih marioneta ogrnutih plaštem pravosuđa, smanjiti i proračunske rashode!

Hvala na linku, pokazuje se da pisanje na pollitici potiče i neke rasprave na drugim portalima!

Tko je glasao

Dodatak post mortem

Progon pretvorbene otimačine i ratnog profiterstva praktično postaje nemoguć u okolnostima pokoravanja ovim likovima. Protiv organiziranog kriminala, koji je u sprezi s političkom vlašću u protekla dva i pol desetljeća opljačkao narod i razorio državu, ništ se ne more. Fait accompli. Drugim riječima, zločinačkoj strukturi koja je pokrala Hrvatsku ostaje tek staviti soli na rep. Odlukom Ustavnog suda država je kapitulirala pred kriminalnim naslijeđem. Ne samo da protiv gvalje državnog banditizma nikakvog efikasnog sredstva nema, nego se izvan snage stavlja i svaki pokušaj da mu se oponira.

http://pollitika.com/ne-vjerujte-ustavnom-sudu-podruznici-oligarh-holdinga

http://pollitika.com/bezobrazluk-ustavnog-suda-rh

Tko je glasao
Tko je glasao

...

ehh da...to mi je tvoj daleko najbolji dnevnik...šteta što ih više ne pišeš...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Pukovnik nema tko da

Pukovnik nema tko da piše!
Niti on nema potrebu da tako opet piše... nema potrebe ni svrhe.

Tko je glasao

Ne samo da protiv gvalje

Ne samo da protiv gvalje državnog banditizma nikakvog efikasnog sredstva nema, nego se izvan snage stavlja i svaki pokušaj da mu se oponira.
ima - to je efikasno pravosuđe, ali u pravo vrijeme i na pravom mjestu, a ne sa zakašnjenjem od dvadeset godina i bez obzira na posljedice koje mogu nastati nakon toliko godina....

Tko je glasao

Nisam se htel mešat, no

Nisam se htel mešat, no nemrem izdržat.

Ustani sud nadzire poštivanje ustavnog zakona i nema se kaj mešat u odluke ustavnog suda. Za to imamo vrhovni sud Hrvatske.
Isto tako US ispituje dali novi zakoni (doneseni od sabora) krše ustav i može poništiti odluku sabora ako nisu po ustavu.

Sanaderu nisu sa tom osudom prekršena ustavna prava.

Tko je glasao

ustavnopravni stručnjak skviki

Ustani sud nadzire poštivanje ustavnog zakona i nema se kaj mešat u odluke ustavnog suda. Za to imamo vrhovni sud Hrvatske.

hehe...bolje bi bilo da si se suzdržao :))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

No dobro, napisal sam umjesto

No dobro, napisal sam umjesto županijskog suda, ustavni sud.

Daj ti nama napiši koja je sljedeća istanca poslje županijskog suda.

Tko je glasao

...

vrhovni sud, skvikač...budući je nakon što je vrhovni sud manje više potvrdio presudu županijskog suda, žalba je upućena najvišoj instanci, a to je - ustavni sud...ustavni sud je poništio presude zbog proceduralnih pogrešaka i očiglednog narušavanja ustavnih prava sanaderu i predmet vratio natrag županijskom sudu na ponovno suđenje...ustavni sud se nije bavio tim da li je sanader kriv ili ne, to ni nije njegov posao, već se očitovao po pitanjima iz svog djelokruga...uglavnom, sve ti piše u obrazloženju odluke ustavnog suda...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

HYPO

Petra može se napadati koliko želimo ustavni sud, ali on je po minimalno jednom pitanju bio 100 % u pravu.

Ne može se nekog osuditi po zakonu iz 1997. godine za zločin počinjen 1995 godine

Pitanje svih pitanja glasi:

Zašto je tužilac digao tužbu na osnovi zakona koji nije bio na snazi u doba počinjenja krivičnog djela i zašto je sud prihvatio tu tužbu i na osnovu nje osudio osobu ?

Tko je glasao

Posebna kategorija ratno profiterstvo regulirano je baš Ustavom

Ne može se nekog osuditi po zakonu iz 1997. godine za zločin počinjen 1995 godineAko jZločin iz 1995. je bio zločin i te godine i osobe koje su napravile zločin bile bi kažnjene i po tom zakonu, ali uvjeti zastarjevanja u tom zakonu podilazili su lopovima.

Najviši pravni akt- Ustav, proglašava pljačku ostvarenu u ratno doba, kao posebnu vrstu pljačke - "ratnu pljačku" i kao takvu posebnu vrstu zlodjela uvodi nezastarjevanje.
Na sličan način su i kategorije "ratni zločini" u kategoriji zločina koji ne zastarjevaju i nema argumenata poput ovih koje navodi Ustavni sud: da to ne vrijedi za ratne zločine koji su učinjeni prije donošenja takvog zakona!

Treba shvatiti da podizanjem na razinu ustavnog zakona samo RATNU privatizacijsku pljačku, za nju vrijede posebni uvjeti koje definira Ustav, a to je nezastarjevanje.

Obične pljačke, razbojstva, ne podliježu tom ustavnom zakonu, pa za njih i dalje vrijedi zastara.

Posebna kategorija ratno profiterstvo regulirano je Ustavom, kao i ratni zločini!

Tko je glasao

kolegica @ppetra

ima malo problema s razumijevanjem načela zakonitosti.........

Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali

Strogo pravno gledano...ako u vrijeme činjenja ..nešto nije bilo zakonom predviđeno kao kazneno dijelo..onda se čovjeka ne može ni suditi za to..pogotovo ne retroaktivno...

uostalom..pravno gledano..ako nije bilo proglašeno ratno stanje nema ni ratnog profiterstva...

...ako ima..pa smješno je onda da Sanader bude jedini ratni profiter...

Tako to biva kad se zakoni predlažu i donose za točno ciljanu skupinu..

ili će biti; " tko je jamio jamio je" ili će se primjeniti Putinov poučak...prema tajkunima..

sve dobro...

Tko je glasao

Posebno RATNO profiterstvo po posebnoj ustavnoj odredbi,

Strogo pravno gledano...ako u vrijeme činjenja ..nešto nije bilo zakonom predviđeno kao kazneno dijelo..onda se čovjeka ne može ni suditi za to..pogotovo ne retroaktivno... Zakonom u Hitlerovoj Njemačkoj nije bio zločin ubiti Židova, niti mu oteti imovinu, niti ga strpati u logor. Naknadno se to zakonima Saveznika uzima na tlu Njemačke kao zločin protiv čovječnosti i nitko ne može poteći ovaj argument koji ti sada potežeš. Hrvatski sabor je slično donio ustavnu odrednicu o ratnoj pljački- profiterstvu i izričito navodi da nema zastarjevanja. Ne može Ustavni sud svesti ratne zločine u obične zločine i na njih ne primijeniti Ustav., odnosno mora primijeniti posebnu ustavnu odredbu za takva specifična ratna zlodjela.

uostalom..pravno gledano..ako nije bilo proglašeno ratno stanje nema ni ratnog profiterstva..Po tvojoj lošoj logici, onda ne bi moglo biti niti ratnih zločina, a svjedoci smo da ih je bilo i da su mnogi osuđeni za ratne zločine.
Bio je rat, čak je unijet i u naš Ustav pod nazivom Domovinski rat, pa za to nije bilo potrebno nikakvo proglašavanje ratnog stanja.

To su ti zamke onih koji žele eskulpirati Srbiju od ratnih zločina, ali ipak ona je na sudu u Haagu proglašena agresorom na RH.

Tako to biva kad se zakoni predlažu i donose za točno ciljanu skupinu.. Ciljali su se ratni profiteri, zbog posebne ogavnosti tih zlodjela, i to je regularno, zakonito, ustavno.
A upravo zato što bi se mogli ciljati svi ratni profiteri politika preko ustavnih sudaca pokušava dezavuirati taj članak Ustava.

Dakle, RATNO profiterstvo je posebno ogavno profiterstvo te je za njega u Ustav ugrađen dodatni - posebni članak koji ga razlikuje od svih ostalih zločina i nameće mu posebnu regulativu (kao i ratnim zločinima)- u koju je uključena retrogradnost i nemogućnosti zastarjevanja.

Tko je glasao

Pod ratno profiterstvo

se svašta nešto može podvesti..kao i pod organizirani kriminal..pa imaš slučajeva poput ove harange ..ne na Bandića nego na njegove suradnike..e da bi ih se pritisnulo da svjedoče protiv Bandića...radi se o svojevrsnim revolucionarnim metodama iza kojih stoji Josipovićev pravni um...i ekipe oko njega tada.

Naime..ako je vjerovati Gordanu Maliću..kako su se dogovarali....onda se ide na ciljanu skupinu...radi političkog obračuna...

Pošto nisu uspijeli sa ZZP-om za ratne zločine..trebao im je novi alat za borbu protiv političke konkurencije...tipično udbašenje draga @ppetra

Vidi:

1. nesavjesno gospodarsko poslovanje iz članka 103.,

2. prouzročenje stečaja iz članka 104.,

3. zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju iz članka 106.,

4. zaključenje štetnog ugovora iz članka 107.,

5. nedopuštena trgovina iz članka 113.,

6. utaja poreza ili doprinosa odnosno utaja poreza i drugih davanja iz članka 119.,

7. prevara iz članka 142.,

8. krivotvorenje isprave iz članka 212.,

9. zloupotreba položaja i ovlaštenja iz članka 222.,

10. nesavjestan rad u službi iz članka 225.,

11. krivotvorenje službene isprave iz članka 227.,

12. pronevjera iz članka 229.,

13. prevara u službi iz članka 231.,

14. primanje mita iz članka 234.,

15. davanje mita iz članka 235.

1. prijevara iz članka 224.,

2. prikrivanje protuzakonito dobivenog novca odnosno pranje novca iz članka 279. ako se prikriva korist ostvarena kaznenim djelima iz ovoga Zakona.,

3. zlouporaba stečaja iz članka 282.,

4. utaja poreza i drugih davanja iz članka 286.,

5. nesavjesno gospodarsko poslovanje iz članka 291.,

6. zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292.,

7. prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 293.,

8. sklapanje štetnog ugovora iz članka 294.,

9. nedozvoljena trgovina iz članka 297.,

10. izbjegavanje carinskog nadzora iz članka 298.,

11. krivotvorenje isprave iz članka 311.,

12. krivotvorenje službene isprave iz članka 312.,

13. zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337.,

14. nesavjestan rad u službi iz članka 339.,

15. prijevara u službi iz članka 344.,

16. pronevjera iz članka 345.,

17. primanje mita iz članka 347.,

18. davanje mita iz članka 348.

- koja široka mreža..

Znači...takoreći bilo koga tko se bavio bilo kojim biznisom...ma što se bavio...živio i nešto radio...u ciljanom vremenskom razdoblju..može se podvrći nekom policijsko- uskočkom.....ili tužilačko-pravosudnom reketu i maltretiranju..prijetnjama...i na neki način zlorabiti to kao malj za lupiti po glavi ..političke protivnike...u ovom slučaju..uglavnom one koji su bili na vlasti od 90-2000-te...

Poredbe sa ratnim zločinima ( ili zločinima u ratu) ti ne stoje jer je i međunarodnim konvencijama ratni ( ili kod bilo kojeg oružanog sukoba) zločin nezastariv...

Znači..radilo se o namjeri da se dobije alat za političke obračune...kao što se uostalom i kod onih ranije zakonodavaca radilo o namjernim kratkim zastarnim rokovima....e da se ne troši energija..vrijeme i novac na procesuiranje predmeta koji u perspektivi neće imati ni osuđujuću presudu ..ni povrat nezakonito stečene koristi...a i da bude po onoj "ko je jamio jamio je"...ili da se legalizira prvobitna akumulacija kapitala tj. ne pitaj me za prvi milion....

Dakle...imaš podmuklu namjeru komunističke kopiladi i jugošljamera da se obračunavaju s potencijalnim političkim protivnicima i oponentima...

...prikriveno dobrom namjerom...

Pored toga imaš i ...u konkretnom slučaju Ive Sanadera ..kako ja to vidim..da nisu razdvojili njega ..što je počinio kao predsjednik stranke a što kao premijer...jer neka KD može po definiciji počiniti samo službena osoba..a predsjednik stranke NIJE službena osoba...

Naime... upravo se desilo da su zbog dijela koja je počinio kao predsjednik vlade ( znači službena osoba)..osudi i kao odgovorna osoba stranke..a time i cijela stranka.

Razmisli malo o tome................................!?

Eto..zato postoje advokati...

sve dobro...

Tko je glasao

u cijelom to nizu

u cijelom to nizu inkriminacija pretvorba i privatizacija se uopće ne spominju, a zakon se odnosi na slučajeve ratnog profiterstva i pretvorbu i privatizaciju
Retroaktivno nezastarijevanje krivične odogovornosti je katastrofalan pravni institut. Ako i postoji neki razlog zbog kojeg investitori izbjegavaju neku zemlju, onda je ovaj siguran. Nitko neće ulagati u zemlju u kojoj možeš odgovarati po odredbama zakona koji su donešeni 10godina nakon počinjenja djela. To se vidi i u praksi. Jednostavno nas izbjegavaju.
Ima jedno pitanje koje stranci često postavljaju kad razmatraju svoju eventualnu namjeru ulaganja u Hrvatsku. OK, premijer je u buksi, to je ruku na srce malo neobična pojava, ali kako to da je samo on u buksi za kriminal, recimo, pogodovanja MOL-u u transakciji kupovanja INE. Ministar financija iz tog doba je zastupnik u Saboru, a predsjednik vlade u buksi. Kakva je to država u kojoj premijer sam odlučuje o stvarima privatizacije najveće državne kompanije.
U cijeloj diskusiji malo je neobično da nitko ne spominje "četvrtu" polugu vlasti, a to je Dorh, nego uglavno samo Turudića. Turudić je samo mala, igrom slučaja, eksponirana figura, kojem će cijela uloga u slučajevima mega političke korupcije samo štetiti.
Kad jedan Elmar Brok, uvaženi član Christlich Demokratische Union Deutschlands i uvaženi član EU parlamenta i Europske pučke stranke ima potrebu javno reći stvari koje idu u prilog Sanaderu, onda treba malo stati na loptu.

Tko je glasao

Uvjet pravne države-UKIDANJE političkog sudišta-Ustavnog sudaRH

Naime... upravo se desilo da su zbog dijela koja je počinio kao predsjednik vlade ( znači službena osoba)..osudi i kao odgovorna osoba stranke..a time i cijela stranka.Pretpostavimo da je neka odgovorna osoba npr. iz bolnice, škole, javnog poduzeća,...., napravila krivično djelo.

Može li se, zbog toga, optužiti cijelu ustanovu, sve ljude u njoj i zatvoriti ustanovu? Očito ne može, pa isto vrijedi i za političku stranku- odgovara odgovorna osoba, a ne cijela ustanova, To jedino ne vrijedi za sudkinju Čalić, bivšeg državnog odvjetnika SDP koji su htjeli osuditi, zbog Sanadera i ekipe, cijeli HDZ i zabraniti mu rad!, a zbog tih zasluga SDP ih je htio namjestiti u politički sud- Ustafvni sud, kojime želi gospodariti i nakon što ode s vlasti, pa mu zato odobrava rušenje i nepoštivanje Hrvatskog ustava.
Jedino rješenej za sprječavanje zlouporaba prava je ukidanje toga političkog suda kojji daje tumačenja po političkim smjernicama i smicalicama i praktično može političkim putem legalne odluke pravosudne vlasti i smiješnim tumačenjima poput ovoga da treba dokazati da je Sanader bio službena osoba, kao premijer.

Ti sada uvodiš smiješan argument da činjenicu koja je sama po sebi istina treba dokazivati, kao pprimjerice da netko treba dokazivati da je stranka u postupku živa, a svi svjedoče da se nalazi pred sudom s identifikacijskom ispravom (osobna iskaznica,....) i trežiš potvrdu od matičnog ureda da za ta stranka nije uvedena u Maticu umrlih.
Tako je Turudić u poravu kada izjavljuje da je premijer službena osoba (inače osiguranje štiti neslužbenu osobu, voza u službenom automobilu Vlade, neslužbenog premijera,...) Valjda bi trebalo nabrojiti i da je Predsjednik države službena osoba i ostale očiglednosti poput "Sunce je sunce i nalazi se na nebu" a ako to ne piše u Hrvatskom zakonu, onda to tako nije!

Pošto nisu uspijeli sa ZZP-om za ratne zločine..trebao im je novi alat za borbu protiv političke konkurencije...tipično udbašenje draga @ppetraMa nebitni su njihovi motivi.

Unesena je odrednica u Ustav o nezastarjevanju ratne privatizacijske pljačke, što odgovara interesima naroda RH.
O tome treba odlučuivati samo neovisno pravosuđe. Međutim , to se ne sviđa političarima, pa su si osmislili Ustavni sud koji bi mogao pravomoćne presude politički neovisnih sudova, poništavati kako im se smisli, uz smiješne izgovore, ali što je najopasnije, čak i uz kršenje važećeg Ustava RH.
Zato je, zbog oslobađanja pravosuđa od političkih manipuliranja (koje odgovara i jednoj i drugoj političkoj opciji), potrebno ukinuti Ustavni sud. Upravo zbog izrečenog političke partije se i bore da baš njihovi poslušnici upadnu i zasjednu u Ustavni sud, te stvaraju političke kompromise o kandidatima koji će u njihovo ime biti iznad Hrvatskog sabora i iznad Vrhovnog suda RH- u kojemu je izražena neovisnost pravosudne poluge vlasti.

Ustavni sud je kukavičje jaje političkih partija koje omogućava svevlašće, slično jednopartijskom sustavu koji od pravne države pravi partijašku sprdnju. Zato ga se političke partije ne namjeravaju odreći i njegovim članoviam daju povlastice, čak i u obliku ljetovanja u državnim rezidencijama, a što si je ovaj sastav Ustavnog suda vratio proglasivši odluku Sabora o ukidanju te privilegije neustavnom!?

Svaki zakon , pa čak i Ustav, postojanjem političkog suda, nazvanog Ustavni sud , može se zato tumačiti kako kome padne na pamet, prema trenutnom političkom stanju moći partija.

Pokazuje se da je osnovni preduvjet postojanja i vladavine pravne države u RH, UKIDANJE POLITIČKOG SUDIŠTA -nazvanog Ustavni sud RH.

Ostalo ti piše u dnevniku i drugim mojim dnevnicima o Ustavnom sudu!

Tko je glasao

Shvatiti ćeš ti to već, ali na "drugu loptu"

Tko je glasao

žao mi je @ppetra

sve dobro...

Tko je glasao

Čudno, ili zapravo ne...

ppetrica je zabrinuta za ppravosuđe sad kad se talasa oko Sanadera, koji je, lijepo se sjećamo, najavio da ako on potone, neće biti sam.

Zabrinuta ppravdoljubiva ppetrica ne brine oko kršenja pprocedure Glavašu... ili Bandiću... ili Mamićevima... ma nije ona brinula niti za kršenja procedura Arkanu i onome... kak se zvao... što je ubio malu Zec, al eto, oko Sankija se uzjogunila.

To je kao kad ljigavi brani Karamarka oko muljaže s Rusima, ili pak nakon pljuvačine po NATO-u uzdiže NATO tajnicu, sadašnju predsjednicu, ljubiteljicu hladnog i vrućeg oružja...

Koja ste vi ekipa ljigavaca...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čak niti nakon desetljeća niste u stanju prihvatiti istinu

Zabrinuta ppravdoljubiva ppetrica ne brine oko kršenja pprocedure Glavašu... ili Bandiću... ili Mamićevima... ma nije ona brinula niti za kršenja procedura Arkanu i onome... kak se zvao... što je ubio malu Zec, al eto, oko Sankija se uzjogunila.Ako ne znaš, Ustavni sud ruši osuđujuću, a ne oslobađajuću presudu Sanaderu i to kršenjem Hrvatskog ustava o nezastarjevanju ratnog profiterstva.
A "mala Zec" je u sklopu cijelog rata jedna tragična žrtva mafijaškog obračuna, koju srpski pobunjenici i raznorazni simpatizeri istih, graditelji ZZP-a, žrtvare , gore nego lešinari, toliko da je to njihova strašna sramota, spram svih ostalih žrtava.

Da tebe bole srpske žrtve spomenula bi onu djecu i srpske civile, koje su srpski tenkovi zgazili u traktorima iz kolone. Međutim te žrtve ne možeš tako žrtvariti, lažima stvarati privid o Srbima kao žrtvama "zločinaca"Hrvata u DR i onda ih odbacuješ, kao totalno nevažne.

Gnjusno je što radite vlastitim žrtvama- lažete o njima, povećavate brojeve deseterostruko, a o ovim istinskim ratnim žrtvama srpskih tenkova šutite kao pravi pokvarenjaci!

Mala Zec je postala zastava vaše laži, pokvarenosti, pretjerivanja ,lešinarskog žrtvarenja i hrana vašoj gebelsovskoj velikosrpskoj propagandi!

Čak niti nakon toliko desetljeća niste u stanju prihvatiti istinu o sebi, nego i sebe ustrajno lažete, a svoje mrtve "kasapite" lažima!

Tko je glasao

Demamoginja u akciji

Uzalud se ppetrice koprcaš, vidljiva je tvoja špranca - ustašuljadiju i lopine poštedjeti (glavno da, jeli, znaju na kojoj sisi se drži ruka), a Sankiju začepiti gubicu da ne propjeva, pa da tvoje lopine ostanu pod kamenom.

Iš iš... kako bi rekao moj dida dok je prolazio pored seoskih štriga...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pokušavaju spasiti sebe od nezastarjevanja pljačke

Poplašili se da ih vlastiti bumerang zakona o nezastarjevanju ratnog profiterstva ne pogodi u osjetljiva mjesta:
http://pollitika.com/quottudjmanovi-200-obiteljiquot-nemaju-veze-s-tudjm...

I evo:
komunjare se zaklinju u Tuđmana, plješću oslobađanju Sanadera, love onoga tko ga je pravomoćno osudio i u tome ruše Ustavne odredbe!

Stvarno neki neuračunljivi i pokvareni ljudi.
A ti bigulice opet s njima!

Tko je glasao

Pa kak nisi sama sebi glupa

kad si već drugima?!

Već si ne znam koji dnevnik posvetila hajci na USUD (koji je većinom imenovan još u vrijeme HDZ-a) ali još nikad nisam primijetila da se čudiš kako to da suci, a sve vrhunski, koji nisu vesla sisali, konstantno rade proceduralne pogreške baš na ovakvim masnim slučajevima...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ustavni sud postao je najveća prijetnja demokraciji u RH

Da, imenovan je u vrijeme HDZ-a u kojemu je bio Sanader, s ciljem da HDZ iznutra uništi kao stranku.
Zato je pitanje o čijim se to političkim igračima u Ustavnom sudu radi?

Već to što tvrdiš da su ti suci HDZ-ovi dokazuje da se taj sud sastoji od politički ovisnih ljudi, a ne od neovisnih stručnjaka.

Dakle politički sud, baš me briga kojih partija.
Nije neovisan, još manje je stručan, a sasvim je nepotreban i onemogućava demokraciju u RH.

Jedini način je raspustiti ga, pa neće služiti niti SDP-u, niti HDZ-u, nego će više političkog prostora dobiti ljudi drugačijih promišljanja, skloni uređivanju RH kao pravne države.

Svakako da sam protiv političkog suda, Ustavnog suda, jer su hrvatskome narodu onemogućili već nekoliko legalnih referenduma, a sada su otvoreno prekršili i sam Ustav RH i postali su opasna prijetnja demokraciji u RH!

Tko je glasao

Slabo...

Pa je li USUD prijetnja demokraciji samo kad pronalazi proceduralne pogreške kad se radi o glavi HDZove hobotnice, a inače kad pogoduje ratnom zločincu, onda je rodoljuban, ili...?

Ma daj ppetra, prozirna si, radije napiši neku pjesmicu :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ustavni sud samo glumata demokraciju-a poluga je diktature

Pa da, pogoduje "ratnom zločincu" kada to odgovara politici, pojedinim političarima u predsjedničkoj kampanji....i Ustavni sud daje svoje odluke, baš u tajmingu kada to zatraže njegovi politički instruktori.

I sama, svojim komentarom, ti povrđuješ da je riječ o političkom sudu.

I dalje ne shvaćaš da US ometa pravu demokraciju i ometa pravnu državu.
To političko sudište, preopasno je tijelo koje vodi u totalitarizam.

Sama, bilo čija, simpatija, može i moja, za neku odluku toga političkog suda, ne može me potaknuti da opravdavam njegovo postojanje, jer način biranja sudaca, političke trgovine pri tome, kršenje Ustava pri donošenju njegovih odluka, odbacivanje referenduma i slično, pokazuju da je to politički sud koji vodi u totalitarizam, koji uništavapravnu državu i fingira demokraciju!

Nitko nije dužan poštivati odluku sudišta koji tom odlukom krši Ustav RH!

Tko je glasao

žao mi je @ppetra

ovdje ispadaš kao primjer ;..kako mali Ivica tumači pravosuđe...

Mnoge države nemaju ustavni sud...naša ima..kada se odlučimo kao nacija da nam ne treba ustavni sud..onda dobro...za sada je dobar da bude brana političkom voluntarizmu....

Upravo to što navodiš...je razlog da imamo i tu ....četvrtu stepenicu..jer smo tzv. mlada demokracija....

Eto vidiš... da se ipak neki ne mogu samo tako dogovoriti o nečemu..pa da prođe i tri stepenice...na četvrtoj ...padne...

Ti zapela..ukinuti ustavni sud... a kod nas maltene svaki građanin..kao za nogomet..ustavni stručnjak..moš si mislit...

Za prljavu vodu bolje je imati što više filtera.............

Opusti se ..ne barataš tom materijom ni u osnovama...i zato je bolje da nisi tako pretenciozna i da si ne dopuštaš takve stvari i upuštaš se u tumačenje stvari..koje ..ali zaista..ne kužiš baš najbolje...

Ja znam da si ti za pravdu...ali nema pravde revolucionarnim metodama...nego upravo poštivanjem dogovorene procedure....

Moramo se prije dogovoriti da promijenimo proceduru...sve drugo je voluntarizam i podložno politikantskom tumačenju...kao što je u slučaju Saneder..iako je lopina...zbog politikanstva..može na kraju ispasti..nevin.

Znaš..jedna trula jabuka zatruli cijelu košaru jabuka ..ili jedan mućak pokvari cijelu kajganu...

..stoga..mani se tumačenja i komentiranja sudskih..a pogotovo ustavnosudskih odluka...

Ja npr. znam peći palačinke...ali se ne bih usudio ispeći tortu.

U zakone se kužim...garant..bolje od tebe...a ti si eto dopuštaš da se ne složiš sa mnom..iako smo oboje na istoj strani političkog spektra...

"Ostalo ti piše u dnevniku i drugim mojim dnevnicima o Ustavnom sudu!"

i još me upućuješ na svoje ostale dnevnike o istoj temi... hehe..

Naime..ja od tebe ..ali zaista..ne mogu ništa naučiti o toj temi.....

mogu se samo sažalno nasmiješiti kao što sam učinio nekoliko puta kad zabriješ na nekoj temi...

Zakoni su bili moj alat..koji sam godinama rabio...i zakoni nisu recept za kolače..bez uvrede...

sve dobro...

Tko je glasao

Shvatiti ćeš ti to već, ali na "drugu loptu".

Vidim da ne shvaćaš opasnost od uvođenja diktature Ustavnog (političarskog) suda.

Shvatiti ćeš ti to već, ali na "drugu loptu".

Znaš ono: postoji učenje metodom pokušaja i pogrešaka,....ali i.učenje uviđanjem.

Sve dobro!

Tko je glasao

Hitno raspusttitiUstavni sud jer se stavio iznad Sabora

I zbog ovoga nužno je sazvati VONS i Hrvatski sabor, te ustavne suce proglasiti prekršiteljima Hrvaskog ustava i odbaciti njegovu odluku kojojm se krši Hrvatski ustav.

U suprotnom Ustavni sud, neustavno priznajemo za Vrhovno zakonodavno tijelo u RH, umjesto Sabora , ali i priznajemo ustavnosudsku diktaturu.

Ipak u Ustavu smo demokratska država i to nam daje pravo da "odkantamo" njihovo kršenje Ustava.
Demokracija i Ustav ne mogu ovisiti o njihovom mišljenju :

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/391127/Pravni-strucnjak-Cijeli-sa...

Tko je glasao

poštovana kolegice

držim da ste malo pretenciozni, bez uvrede.... bolje je deset krivih osloboditi nego jednog nevinog osuditi... ukoliko je povrijeđeno neko njegovo ljudsko pravo na pravičnu obranu...ravnopravnost u postupku..primjena po njega povoljnijeg zakona i sl. red je da se postupak ponovi.... onda..nije na optuženom da dokazuje nevinost..nego da mu država dokaže krivnju...van svake sumnje...

kritiziranje samo da bi se kritiziralo zove se kritizerstvo...

Što se tiče Sankija..neće se izvući.. postoji mogućnost da se i namjerno napravi greška da bi predmet pao... recimo na sudu za ljudska prava EU...stoga je bolje da se još jednom sve preštiha...

sve dobro...

Tko je glasao

Ustavna odredba je i zakonski konkretizirana

"Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profi terstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije od 13. svibnja 2011. konkretizirao
je novu odredbu čl. 31. st. 4. Ustava o nezastarijevanju navedenih kaznenih djela. Zakon je u skladu s Ustavom propisao da se kazneni progon za kaznena djela taksativno nabrojena u njemu može poduzeti i nakon isteka rokova za zastaru kaznenog progona. Tu odredbu treba protumačiti tako da je kazneni progon moguć i kad je nastup zastare utvrđen sudskom odlukom jer Ustav
takvu situaciju ne obuhvaća zabranom ponovnog suđenja (načelom ne bis in idem)" prof.dr.sc. Petar Novoselec
(

Tko je glasao

Zakon o nezastarijevanju

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profi terstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije
....iz procesa pretvorbe i privatizacije....
Pretvorba i privatizacija su bili regulirani posebnim zakonima, koji su ukinuti, tako da je danas jako teško uopće definirati što su to bili procesi pretvorbe i privatizacije. INA je privatizirana po posebnom zakonu, koji se u procesu Sanaderu uopće i ne spominje, a Zakon o privatizaciji HEP-a je ukinut.
Zakon koji ti spominješ ima jednu jedinu stranicu teksta, i na toj jednoj stranici uvodi opću nestabilnost pravnog sustava retroaktivnim djelovanjem zakona u procesima koje su regulirali ukinuti zakoni, a onda je na brzinu sve gurnuto u okvir kaznenog zakonika, u kojem se opet privatizacija i pretvorba i ne spominju. Tako se valjda Josipoviću pričinilo što su to procesi u pretvorbi i privatizaciji, iako on u tome nikada nije učestvovao, ali zanimljivo, imovinska kartica mu je u sasvim solidnom stanju.
Po meni je ova Odluka Usuda na mjestu, jer uvodi kakvu takvu pravnu sigurnost u državu i onemogućuje da se zakoni zloupotrebljavaju kao sredstvo eliminacije političkih i poslovnih protivnika.

Tko je glasao

Odluka US je protuustavna- dokaz članak o nezastarjevanju

Po meni je ova Odluka Usuda na mjestu, jer uvodi kakvu takvu pravnu sigurnost u državu i onemogućuje da se zakoni zloupotrebljavaju kao sredstvo eliminacije političkih i poslovnih protivnika.Ovom odlukom US ne poštuje Hrvatski ustav i njegovu odrednicu, čak je krše, a to je nedopustivo, jer Ustav obvezuje sve građane RH, pa i njih. Jedino što su mogli je da su od određenih tijela zatražili usklađivanje svih zakona s tom odrednicom.

Ustav je jači pravni akt i svi ostali moraju mu biti usklađeni!

Ostalo je u dnevniku!

Odluka suda ne može ne poništavati odrednicu u Ustavu RH.

Ustavni sud si je time uzurpirao ulogu Hrvatskog sabora i ponižava i njih, i Ustav RH da bi privatizacijske pljačkatore zaštitio po nalogu politike!

Tko je glasao

Ti, kao što vidim iz tekstova

Ti, kao što vidim iz tekstova na pollitiki, jako voliš Orbana i mađarsku državu. Mađarska ima četiri grane vlasti - legislativnu, izvršnu, sudsku i ured glavnog tužitelja (Legfőbb ügyész).
Glavni tužitelj je postavljen za četvrtu granu vlasti odredbama mađarskog ustava, a cilj mu je spriječiti zloupotrebu državne vlasti protiv opozicijskih političara nepotrebnim i dugim sudskim procesima i zadržavanjem u zatvoru i pritvoru na temelju lažnih optužnica. Kad toliko voliš Orbana i način na koji on vodi Mađarsku, pokušaj ovu Odluku Usuda promotriti u svjetlu mađarskog modela podjele vlasti.
Možda imamo i mi četvrtu granu vlasti, samo još to ne znamo.

Tko je glasao

Ukinuti Ustavni sud!

Možda imamo i mi četvrtu granu vlasti, samo još to ne znamo.I ja to tvrdim, ali kod nas je to nezakonito i odvija se samoodlukama političkog i nelustriranog suda u koejm sjede i ljudi iz struktura bivše države ili njihova djeca, te rade po partijskim nalozima.

Najjednopstavnije bilo bi ukinuti taj sud, a Vrhovni sud bi preuzeo i ovlasti koje ovi imaju.

Ionako se u Ustavni sud trpaju politički igrači, a među njima i oni koji ne znaju niti Ustavni zakon ( kao primjerice neki od nedavno predloženih kandidata) ili su, kao u ovom slučaju, spremni kršiti odredbe Ustava RH, po narudžbama svojih političkih mentora i mecena!

Tko je glasao

Bitna je je povreda Ustava i uzurpiranje ovlasti Sabora

držim da ste malo pretenciozni, bez uvrede.... bolje je deset krivih osloboditi nego jednog nevinog osuditi... Da bolje je osloboditi 10 krivih, nego jednog nevinog osuditi, ali ni to se ne može raditi nepriznavanjem odredbi Hrvatskog ustava i stavljanjem jasnih i preciznim odrednica izvan snage- čistom samovoljom pojedinaca- ma tko oni bili!

Ustavni suci moraju poštivati Ustav RH, a on je jasan i decidiran: nema zastare za privatizacijsku pljačku u ratu.

Ovdje je Sanader sasvim nebitan, radi se eklatantnom kršenju Ustava RH, zlouporabi slučaja Ive Sanadera od strane Ustavnog suda za samoproglašenje US iznad Hrvatskog ustava i Hrvatskog sabora ,u tijelo koje ima pravo raditi izvan odrednica Ustava RH!

Novinari su odlično shvatili taj skandalozan postupak, a ti pričaš čiste naivnosti!

Naivan si kao francuska sobarica, a možda i više od nje.)))

Tko je glasao

"Novinari su odlično shvatili taj skandalozan postupak"

Većina novinara druka za nekog ili nešto...osim par izuzetaka sve su to moralne prostitutke...
a to sranje s ratnim profiterstvom je obični spin našeg zamporiona...to bi moglo poslužiti za lov na vještice..i političke obračune protiv ciljanih...za politički reket...

S tim treba biti oprezan..a ne pristupati tome sabljom..ako treba skalpel... Svakakva glupost se može podvesti pod ratno profiterstvo...eto..zato treba još jednom preštihati Slučaj Sanader..pa da se vidi što može a što ne može ići pod ratno profiterstvo...jer je malo čudno da je samo on ( i ) ratni profiter...

Kad je pao..onda su mu tovarili na kamare i što treba i što ne treba..a onda bi se na kraju našla jedna trula jabuka...i sve bi bilo dovedeno u pitanje....

Znači..usud inzistira da se razdvoji Sanader premijer od Sanadera predsjednika stranke.

Isto tako ..ne može se kazneno odgovarati tamo gdje je samo politička ili moralna odgovornost....

Jest da su mnogi pristalice suca Charlesa Lyncha...dok se ne dođe do njih...

Odluka usuda samo znači da se stvar još jednom pročešlja uz uvažavanje ovih napomena i primjedbi koje je usud stavio...sukladno svojim ovlastima.

Nije ga oslobodio....niti mu je to u opisu posla.

Što se tiče francuske sobarice..ma ne..ja sam ti više engleski sobar ;-) što bi rekli- obično dobro obavještena osoba...

sve dobro...

Tko je glasao

Zbog ZERP-a na doživotnu!

Što se tiče francuske sobarice..ma ne..ja sam ti više engleski sobar ;-)Zato si valjda na početku bio za uvođenje ćirilice u Vukovar.
Zato toliko voliš Janeza i Mojcu :)))

Kao što sam već napisala Sanader je ovdje samo marioneta koju su opet uporabili za slične ciljeve kao što su ga izvukli kada je trebalo spašavati Josipovića protiv Bandića!

A Sanadera bi trebalo suditi i osuditi zbog ZERP-a na doživotnu!

Tko je glasao

"Zato si valjda na početku bio za uvođenje ćirilice u Vukovar."

Naravno..i dalje stojim na stanovištu da bi ploče trebale biti na skoro svim jezicima i pismima..

Sve jezike i pisma zemalja kroz koje Dunav prolazi..jer je Vukovar riječna luka....a pošto dolazi sve više turista iz Azije..i na kineskom i japanskom pismu...

Naravno...na latinici i hrvatskom bi bilo istaknuto ...jer je to u službenoj uporabi..a za Ruse, Srbe, i ostale koji koriste ćirilicu..kao i za drage putnike turiste iz dalekog istoka..bi bilo ispod poredano..na njihovim jezicima i pismima..pa i na njemačkom i sl.

Eto..time bi problem ćirilice bio riješen na način kralja Solomona...zbog krusera... Hrvatima to ne bi trebalo smetati, a profesionalnim Srbićima bi bila začepljena gubica.

Kužiš...moraš priznati da je originalno rješenje..a za svađu...nađemo neki drugi povod.

sve dobro...

Tko je glasao

Svastikica za židovski grad?

Naravno...na latinici i hrvatskom bi bilo istaknuto ...jer je to u službenoj uporabi..a za Ruse, Srbe, i ostale koji koriste ćirilicu..kao i za drage putnike turiste iz dalekog istoka..bi bilo ispod poredano..na njihovim jezicima i pismima..pa i na njemačkom i sl.

Ma to ti je isto kao da Židovima savjetuješ da uz svoj naziv, istaknu i svastikicu i naziv grada na drugim jezicima!

Naivno i na kraju opet vrijeđa Židove, a u našem slučaju Hrvate Vukovara!

Tko je glasao

Rusi su nas tada podržali

sjećaš se..uredno su nas priznali..Bugari su u EU ..a oni koriste ćirilicu i nisu izvršili agresiju na RH..s Mekedoncima smo si dobri...a kad bi se primjenila moja metoda...ti natpisi ne bi bili dvojezični/ dvopismeni..nego bi se ćirilica jednostavno utopila među ostala pisma..i time bi se pokazalo ekstremima..koliko je to zapravo beznačajno pitanje..i odbacio se srpski prigovor da nema javno istaknute ćirilice....ujedno bi im se poslala poruka..da nisu ništa posebno..nego izjednačeni s ostalim manjinama ..susjednim državama dunavskog sliva...aka Mađari , Slovaci, Rumunji ili Ukrajinci...

Znači..relaksirali bi međusobne odnose...otklonili prigovore da ih se u tom dijelu kao manjinu tlači..Vukovar prikazali kao otvoreni europski grad a rječnu luku Vukovar kao međunarodnu luku otvorenu za transport utovar i istovar..kao što već i jest..

Tek tada kad bi se neki Srbin po profesiji javio s kmečanjem da mu se uskraćuje pravo na jezik i pismo..moglo bi mu se reći da se on ne zalaže za manjinsko nacionalno pravo..nego za pravo susjedne države Srbije...

Vidiš..ideja je praktična...po mom skromnom mišljenju..mudra i diplomatična..a i Hrvati bi se jednostavno pomirili s tim..jer obrazloženje stoji..i logično je...a i svi mogući svjetski putnici namjernici ..trgovci i poslovni ljudi..dobrohotno bi primili natpise na njihovom jeziku i pismu.

Činjenica jest da je i Srbija podunavska zemlja...da je Vukovar velika rječna luka.

Znači..problem s politikantstva i dnevne politike prebaciti na problem geografije i trgovine.

Eto..priznaj da je rješenje originalno ..i da..ne tražim nikakav honorar.

sve dobro...

Tko je glasao

Točno

pa onda na kineskom napišemo 日本光荣.
Slava Japanu.

Tko je glasao

...

prijepor oko zastare je samo jedna od više proceduralnih povreda koje su napravili županijski sud u zagrebu i vrhovni sud na štetu sanadera...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ustav RH ukinuo je zastaru za sve ratno profiterstvo

Ustav RH ukinuo je zastaru za sve ratno profiterstvo - djelovao je protuustavno, te tako oslobodio sve ratne profitere od mogućih tužbi i osude.

Sudac Turudić i njegov stav:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/ustavni-sud-opet-je-radio-moj-posao-ali-...

Tko je glasao

Ustavni sud je nelegalan

Jer je izabran od nelegalnih predstavnika suverena protivno čl. 1.st.3. Ustava!!!

Narode, probudi se - što će ti država ako se nećeš izboriti za svoje mjesto u njoj. Al da je to dobra metoda stimuliranja puzajućeg fašizma - dapaće...

Tko je glasao

...

SLUČAJ HYPO

1) Pravilo blaže kazne (blažeg zakona)

Sažetak obrazloženja povrede
1. Županijski sud u Zagrebu primijenio je kao mjerodavno materijalno kazneno pravo -KZ/97.

Pozivajući se na pravilo blažeg zakona, Vrhovni sud Republike Hrvatske primijenio je kao mjerodavno materijalno kazneno pravo - KZ/11.

2. Nijedan od tih dvaju zakona nije bio na snazi u relevantno vrijeme počinjenja djela (od
kraja 1994. godine do 22. ožujka 1995.).

U vrijeme počinjenja djela bio je na snazi KZRH/77-91.

3. KZRH/77-91 ne spominje se ni u prvostupanjskoj ni u drugostupanjskoj presudi.
U osporenoj prvostupanjskoj presudi ne postoji obrazloženje razloga zbog kojih je u
kaznenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu primijenjen KZ/97, a ne
KZRH/77-91 koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela.

U osporenoj drugostupanjskoj presudi ne postoji obrazloženje razloga zbog kojih je
Vrhovni sud u žalbenom postupku - primjenjujući pravila blažeg zakona - stavio u odnos
KZ/11 prema KZ-u/97, ali ne (i) prema KZRH-u/77-91.

4. Budući da zbog toga nije bilo moguće s izvjesnošću utvrditi je li u slučaju podnositelja
poštovano pravilo blažeg zakona, došlo je do povrede:
- pravila blažeg zakona u vezi s ustavnim jamstvom blaže kazne iz članka 31. stavka 1.
Ustava,
- ustavnog prava na obrazloženu sudsku presudu u dijelu koji se odnosi na pravilo
blažeg zakona (članak 29. stavak 1. Ustava).

2) Pravna utvrđenost kaznenog djela ratnog profiterstva

Sažetak obrazloženja povrede

1. Ni Županijski sud u Zagrebu ni Vrhovni sud nisu ispitali je li djelo/31-1 (to jest kazneno
djelo zlouporabe položaja i ovlasti za koje je osuđen podnositelj) bilo u zastari na dan
kad je na snagu stupila Promjena Ustava/2010 (16. lipnja 2010.).

Time su u osnovi propustili utvrditi je li uopće postojala pravna mogućnost kaznenog
progona, suđenja i penalizacije podnositelja za slučaj Hypo. Naime, u slučaju da je
nastupila zastara za djelo/31-1 na dan stupanja na snagu Promjene Ustava/2010, ne bi
bilo pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva u smislu
članka 7. ZoNKD-RPiPP-a.

2. Nadalje, ni Županijski sud u Zagrebu ni Vrhovni sud nisu ispitali jesu li u slučaju Hypo
uz obilježja djela/31-1 postojala i zakonska obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva
propisana člankom 7. stavkom 1. ZoNKD-RPiPP-a. To se u prvom redu odnosi na
"nesrazmjernu" imovinsku korist koja, zajedno s drugim obilježjima iz članka 7. stavka 1.
ZoNKD-RPiPP-a, čini bitno obilježje kaznenog djela ratnog profiterstva.

3. "Nesrazmjernost" ostvarene imovinske koristi mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja
ratnog stanja, i to tako da je uvijek ostvarena na teret ili na štetu materijalnih uvjeta
života stanovništva u ratu, gospodarskih potencijala društva odnosno na teret ili na štetu
državne imovine odnosno drugih imovinskih interesa ili probitaka države u ratu. Naime,
kada se pravnim ili faktičnim poslovima, pothvatima ili postupanjima u smislu članka 7.
stavka 1. ZoNKD-RPiPP-a počini djelo/31-1 i njime ostvari znatna imovinska korist
iskorištavanjem ratnog stanja (što dovodi do otežavanja materijalnih uvjeta života
stanovništva, uništavanja gospodarskih potencijala društva ili slabljenja imovinskog
supstrata države), onda tako ostvarena znatna protupravna imovinska korist još
(dodatno) mora biti i "nesrazmjerna" da bi došlo do ostvarenja bića kaznenog djela
ratnog profiterstva. U odnosu prema kojim vrijednostima se ta nerazmjernost pribavljene
imovinske koristi mjeri i ispituje ovisi o okolnostima svakog konkretnog slučaja, što u
sudskim postupcima utvrđuju kazneni sudovi.

4. ZoNKD-RPiPP propisao je u članku 7. stavku 1. da se nerazmjerna imovinska korist
može ostvariti i "na drugi način" (osim onih načina koji su u toj odredbi izrijekom
navedeni). Stoga inkriminirani pravni ili faktični poslovi, pothvati ili postupanja uvijek moraju biti stavljeni u korelaciju sa zahtijevanom nerazmjernošću ostvarene protupravno
pribavljene koristi.

Kazneni sud protumačio je tu odredbu tako da taj "drugi način" nije stavio ni u kakvu
korelaciju sa zahtijevanom nerazmjernošću same ostvarene koristi (koja, kao što je
prethodno rečeno, uvijek mora biti rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja na teret
ili na štetu materijalnih uvjeta života stanovništva, gospodarstva ili probitaka države u
ratu).

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Novosti/C12570D30061CE54C1257E8F0...

jebiga, prvo turudićev zajeb, a onda i vrhovnog suda...valjda na ponovljenom suđenju neće praviti tolike proceduralne pogreške...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus

misliš ti ti doista da je to Turudičev zajeb?
Ili Vrhovnog suda.
Ja bi se tu dobro zamislio.
Zar Nije upravo Sanader gurao Turudića u sami vrh?
Proceduralna greška kod ovakvih predmete mi se čini upravo smiješna.

Tko je glasao

grdi,

a gle, iz sažetka odluke ustavnog suda vidi se da nije samo jedna proceduralna greška, već ih ima poprilično, što u slučaju hypo, što ina-mol...ustavni sud je u obrazloženju odluke konkretno naveo koje su to greške i tko ih je napravio...znači, prvo je županijski sud (turudić) napravio proceduralne greške, a poslije je to isto ponovio i vrhovni sud...sad se može postaviti pitanje zašto vrhovni sud nije te greške skužio i vratio predmet natrag županijskom sudu...ja tu ne bih potencirao nekakve urote, već bi to pripisao brzopletosti da što prije osude sanadera i da zatvorimo poglavlje 23 pravosuđe i temeljna prava i što prije uđemo u eu...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci