Tagovi

Ustavna obaveza?

Zlorabeći stavak drugi članka 10. Ustava RH koji glasi:
„Dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske.“
hrvatske vlasti, od Tuđmana naovamo, poticanjem nerealnih očekivanja koriste za unošenje nemira među Hrvate BiH, a time i nereda u ionako mnogobrojnim problemima bremenitu BiH.
Ne znam zašto, odnosno ja znam, se neprekidno BiH Hrvate gura u status nacionalne manjne u državi u kojoj su konstitutivni narod, postupak je ravan onome kojim se RH duže od desetljeća neprekidno guralo na optuženičku klupu Haaškog suda.

Ta „posebna skrb“ je bila posebno izražena za vrijeme Tuđmanovog života i to tako da se u HR HB svakodnevo iz Hrvatske odlijevalo 8 milijuna DEM, jer je HR HB bila uređena kao država, sa svim državnim institucijama osim proračuna, taj je bio hrvatski.

Ponašanje posttuđmanovskih hrvatskih vlasti prema BiH, pa i ovih aktualnih, je nastavak one Tuđmanove politike, kojom se nikad nije odustalo od podjele susjedne države i pripajanja jednog njenog dijela RH.
Takvim to ponašanje doživljavaju i u strukturama EU i ne gledaju na to blagonaklono, jer to dodatno otežava nastojanja na stabilizaciji prilika u BiH.

Hrvatski premijer svako toliko „flikne“ u BiH, ovaj puta povodom popisa stanovništva, nagađajući kako se broj Hrvata u toj državi rapidno smanjio, zaboravljakjući pritom kao posljedica čije politike je do tog značajnog smanjenja broja Hrvata u BiH došlo, zaboravlja se da su njima kao „najkvalitetbnijim biološkim materijalom“ trebala biti popunjena ona područja u RH s kojih su istjerani Srbi.
Samo BiH Hrvati, koji su se trajno naselili u RH, izbjegavali su koliko god su mogli područja koja su napustili Srbi usprkos mogućnosti parazitiranja na račun hrvatskih poreskih obveznika, radije su birali mjesta bliža većim centrima, a posebno Zagrebu, „gurajući“ se u državne službe ili koristeći socijalnu pomoć i druge vidove socijalne skrbi, ostvarujući san svakog Hrvata, život bez rada.
A na hrvatskoj javnoj i poilitičkoj sceni se javno kuka o spriječavanju povratka Hrvata u BiH, posebno u RS, premda tamošnje vlasti već odavno povratak ne spriječavaju.

I sad, evo pacijenta gdje u Bugojnu obećava tamošnjim Hrvatima sagraditi školu za nastavu na hrvatskom jeziku, jer naravno ne mogu Hrvati u istu školu zajedno sa Srbima, a kamo li Bošnjacima, pa i kako bi kad svaki od tri naroda govori svojim jezikom potpuno nerazumljivim pripadnicima ona druga dva naroda.

A onda naravno, ne može pacijent zaobići ni one koji su kroz povijest „uvijek bili uz svoj hrvatski narod i čuvali njegov identitet“ u čemu su se posebno isticali franjevci iz hercegovačke provincije koji su „čuvali hrvatski nacionalni identitet“ tako što su 1790. potpisali sporazum s Mostarskim pašom prema kojemu su u zamjenu za odavanje imena svih Hrvata protivnika osmanlijske vlasti, kako onih iz redova klera, tako i laika, dolbili u zamjenu položaj dahija, sakupljača poreza za Visoku portu.

U Francuskoj se odvija buržoaska revolucija koja mijenja svijet, a u Hercegovini franjevci pristaju uz osmanlijesku vlast, sad doduše i u Francuskoj je katolički kler u revolucionarnim previranjima bio na strani plemstva.

„Bard“ s Pantovčaka laprda BiH Hrvatima o dvije domovine, sugerirajući im tako da svoje probleme mogu rješavati u Zagrebu ili preko Zagreba, umjesto da ih se uputi da svoje probleme rješavaju tamo gdje ih jedino i mogu rješiti, a to je u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

Od silne brige za Hrvate tamo gdje su konstitutivni narod, hrvatske vlasti ne vide dijelove hrvatskog naroda u državama u kojima predstavljaju nacionalnu manjinu i gdje im prijeti asimilcija, pa bi im i pomoć i skrb matične države bila i dobrodošla i potrebna, puno potrebnija nego Hrvatima u BiH.

Što Milanović primjerice ne ode malo u Suboticu tamošnjim Hrvatima, što ne ode u Gradišće, pa onda kod Moliških Hrvata, posjeti Hrvate u Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Argentini, Čileu, Australiji, Novom Zelandu ... što tamo ne gradi škole na hrvatskom jeziku?

Ili se na te Hrvate ne odnosi ustavna odredba o „osobitoj skrbi i zaštiti RH“?
Ta skrb i zaštita Hrvatima tamo gdje su nacinalna manjina ne treba, ali im zato treba tamo gdje su konstitutivni narod!?

Ono što hrvatske vlasti rade s Hrvatinma u BiH je rad u korist njihove štete, jer je očito da ih se okreće protiv njihove domovine BiH, nemaju oni nikakve dvije domovine, nema ih nitko i podgrijava kod njih separatističke težnje, što izaziva podozrenje kod Bošnjaka u F BiH i umjesto zajedništva širi jaz između dvaju naroda.

I na kraju, duh hrvatstva među iseljenicima održavao se i bez „osobite skrbi i zaštite RH“, prvenstveno zahvaljujući njihovoj dobroj organiziranosti, aktivistima i entuzijastima iz iseljeničkih redova, a veze iseljenika s domovinom bile su jače onda, dok nije bilo takve ustavne obaveze, nego što su danas.
Posebno snažne su bile veze između HBZ i „stare domovine“ koje su uspostavili a potom, ne pristajući uz ustaštvo, održavali John Badovinac i Bernard Luketich. Ali to je već materija za posebnu temu.

Komentari

cedo mrs u kucicu

cedo mrs u kucicu

Tko je glasao

vječno ptico

obzirom kako vladina politika vodi daljnjem iseljavanju hrvatskih građana iz Hrvatske daljnji dolazak Hrvata iz BiH odgovara jpj. tko će plačati privatne letove državnim avionom?

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Daj se saberi, zlo je počinjeno prije Milanovića, on je samo pristao nastaviti farsu i dograđivati Tuđmanovo remek-djelo, nacional-socijalističku državu u srcu Evrope u 21. stoljeću, projekt unaprijed osuđen na propast.

Radi toga da kosturi ne ispadnu iz ormara Milanović ne izručuje Perkovića, jer kako to kaže hrvatski filozof u egzilu, Boris Buden, koji živi i radi u Njemačkoj:
Perkovića ne smiju predati Njemačkoj jer bi on mogao reći stravičnu istinu koja bi srušila mit o borbi Hrvata za samostalnost. A to je saznanje da je samostalna hrvatska država ustaško-udbaška tvorevina u suprotnosti s najvitalnijim interesima hrvatskoga naroda. Zvuči strašno, no takva bi mogla biti istina, kao i suočavanje s njom.
Na ovakve "zablude" Borisa Budena nadovezao se i jedan domaći politolog s pitanjem:
Da li je Hrvatska doživjela agresiju ili su paravojne Tuđmanove postrojbe napale SFRJ?! Rat je počeo prije nego je Republika Hrvatska priznata kao neovisna država?“

Vožnja ili ne-vožnja vladinim avionom je u usporedbi s navedenim ipak samo pičkin dim.

Tko je glasao

Perkovića ne smiju predati

Perkovića ne smiju predati Njemačkoj jer bi on mogao reći stravičnu istinu koja bi srušila mit o borbi Hrvata za samostalnost. A to je saznanje da je samostalna hrvatska država ustaško-udbaška tvorevina u suprotnosti s najvitalnijim interesima hrvatskoga naroda. Zvuči strašno, no takva bi mogla biti istina, kao i suočavanje s njom.

Buden je slične kriptočetničke žvake pisao još 1996, usred "Tuđmanovog mraka" - samo bez ovog "udbaška":

"Oluja nije bila legitimna!"

"Udbaška" je dodao tek nedavno, u slabašnom pokušaju damage control, kad ste se konačno pokazali svijetu tko ste i što ste. I nema više natrag... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Jesam vam rekao :-) Kao i

Jesam vam rekao :-)

Kao i uvijek, jednostavno je razumjeti što posrbice kriptočetnici žele - u ovom slučaju, da Hrvata u BiH bude što je moguće manje.

Posrbice se ponašaju posve identično kao i Slobodan Milošević, čiju su politiku nekad više-manje prikriveno, a danas posve otvoreno, obožavali, promicali i ponavljali: najbolje cijela SFRJ, ako to bude moguće; ako ne, pustimo Slovence van, oni ionako ne govore "jednim jezikom", a zadržimo Hrvate; ako ne, onda barem što veći dio Hrvatske, tzv. "krajinu"; ako ni to ne ide, onda barem Bosnu... ili što veći njezin dio; itakodalje.

Pritom jednostavno morate krepati od smijeha na ove ofucane "detuđmanizatorske" žvake o tome kako je "Bosna druga država" itd - one, naime, uopće nisu vrijedile kad se osamostaljivalo Kosovo. Sjećate se kako je Pupovac tada šizio i ludovao? Ma što se, pobogu, njega tiče hoće li Kosovo biti dio Srbije, ili ne? To je druga država, zar ne? A Pupovčeva domovina je Hrvatska, zar ne?

Moš' mislit. I naravno, nitko od naših posrbica "detuđmanizatora" tada nije ni pisnuo :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Ma naravno, Bosna nije druga država, kad je za vas tuđmanizatore i sama RH tek dio Velike BiH kojoj ste tepali NDH.

I tko je izagnao dio Hrvata iz BiH, kad se prije Tuđmanovog presizanja prema BiH nisu otamo iseljavali, niti su ih Srbi otamo izgonili.

Srbi ih nisu nagnali ni na to da zarate s A BiH odnosno Bošnjacima, kao što to nisu učinili ni Briti ni Francuzi, učinio je to "tvorac hrvatske države", kojega je MZ prisilila da "uvuče rogove" i potpiše najprije Washingtonski, a potom i Daytonski sporazum.

I na kraju, nikakve agresije na Hrvatsku nije bilo, radilo se o napadu hrvstske fukare, vas kokošara i jajara, na SFRJ, vi ste srušili ustavni poredak RH, jednako kao što ga ruše i ovi što skidaju dvojezične ploče po Vukovaru.
Da, vaše "uzimanje pušaka" bilo je nasrtaj na ustavni poredak RH i ono je uzrokovalo i rat i svo ovo beznađe, sav jad, ćemer i bijedu koja je obuzela hrvatski narod.

Tko je glasao

Meni je simptomatično da se

Meni je simptomatično da se osvjedečenog protuustašu kao što je Mikan napada za grijehe kojima su se na vrijeme suprostavili samo proustaški elementi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci