Tagovi

Ustavna kriza na čekanju

Ovo je tekst o događaju koji se nije dogodio u sklopu događaja koji se jest dogodio. Događaj koji se jest dogodio je taj da je Ustavni sud ove srijede održao prvu ovogodišnju plenarnu sjednicu. Događaj koji se nije dogodio jest rasprava o (ne)ustavnosti posljednje verzije izbornog zakona. Ok, zašto bi Ustavni sud trebao raspravljati o izbornom zakonu, i zašto baš sad?

Vrlo jednostavno. O izbornom zakonu Ustavni sud treba dati pravorijek zbog toga što s jedne strane postoji ozbiljna sumnja u ustavnost tog zakona, i zato što postoje formalni zahtjevi za ocjenom ustavnosti. Štoviše, koliko je meni poznato, podnrsena su barem četiri takva (nezavisna) zahtjeva – od strane GONG-a, HHO-a, Srpskog demokratskog foruma i moj.

Da podsjetim. Sabor je u studenom 2010. promijenio izborni zakon na način da je uvedeno dvostruko pravo glasa za manjine čiji je udio u populaciji manji od 1.5%. Za srpsku nacionalnu manjinu složen frankenstain izborni model kojim se na proporcionalni izborni sustav, kakav imamo u Hrvatskoj, nakalemila neka čudna modifikacija većinskog izbornog modela kojom bi se tri mjesta rezervirana za srpsku nacionalnu manjinu dodjelila najjačoj manjinskoj listi. Time je de facto HDZ platio SDSS-ovu podršku ovoj truloj vladi. Da se previše ne ponavljam, evo linka na tekst u kojem sam pisao o tome.

Iako već tu izbornu konstrukciju neki od podnosioca zahtjeva smatraju neustavnom, osobno mislim da se neustavnost krije u kolateralnim, provedbenim, dijelovima zakona.

 • Prvo, tu je razlika koju zakon uvodi između srpske i ostalih nacionalnih manjina.

  Ustav prepoznaje manjine kao nosioce pozitivne diskriminacije, ali nigdje u Ustavu se ne radi distinkcija među manjinama. Utoliko se zakonskim razdvajanjem manjina na one s manje od 1.5% udjela u stanovništvu i one s više, narušava ustavna kategorija jednakosti pred zakonom. Tek se međusobnom jednakošću manjina može postići jednakost (i zaštita) manjina sa većinskim narodom, što je cilj koncepta pozitivne diskriminacije.

 • Drugo, izborni zakon narušava temelje demokratskog procesa. Kako?

  Zakonom je propisano da liste za izbor predstavnika srpske manjine u istom sastavu izlaze u svih deset izbornih jedinica. Tek ako se normalnim izborima po jedinicama ne osigura zajamčeni broj predstavnika srpske manjine, prelazi se na dodjelu zajamčenih mjesta. Ključno narušavanje ustavnosti nalazi se u položaju nezavisnih nestranačkih lista.

  Naime, prema izbornom zakonu nezavisne liste se na izborima označavaju isključivo nazivom "Nezavisna lista" i imenom i prezimenom nositelja liste. Na taj je način onemogućena identifikacija nezavisnih lista koje izlaze na izbore s namjerom zastupanja pripadnika srpske nacionalne manjine. To stvara dvije vrste neustavnosti.

  Prvo, tu je nejednakost između nezavisnih i stranačkih srpskih lista. Za razliku od stranaka, iz čijeg je imena u pravilu jasno da izlaze na izbore za predstavnike srpske manjine (poput SDSS-a), birači srpske manjine ne mogu iz samog imena nezavisne liste prepoznati da se radi o listi koja izlazi na izbore za srpsku manjinu. Time se nezavisne liste dovode u izrazito nepovoljan položaj u usporedbi sa srpskim strankama, što je ozbiljan udar u same temelje demokracije.

  Druga nejednakost koja generira neustavnost jest položaj u koji se stavljaju nezavisne liste koje izlaze na izbore za srpsku manjinu i nezavisne liste koje izlaze na redovne izbore.

  I tu je korijen problema u neprepoznatljivosti nezavisnih lista, no sada se jednakost izbornog položaja nezavisnih lista nalazi u činjenici da srpska nezavisna lista izlazi na izbore u svih deset jedinica, a "obična" nezavisna lista samo u jednoj.

U svakom slučaju, zakon generira niz nejednakosti na izrazito osjetljivom području - jednakosti izbornih takmaca u samom izbornom procesu, čime se ne riskira samo neustavnost, već i ocjena o (ne)demokratičnosti samog izbornog procesa.

Drugo pitanje s početka ovog teksta odnosi se na timing. Zašto bi Ustavni sud trebao to pitanje raspraviti baš sada?

U biti - već je jučer bilo kasno. U ožujku 2012. Ističe ustavom propisani rok za raspisivanje parlamentarnih izbora. Ustav također propisuje da se izborni zakon ne smije mijenjati u zadnjoj godini pred održavanje izbora. Što nas - u slučaju proglašavanja posljednje izmjene izbornog zakona - dovodi u ustavnu krizu.

S tim na pameti, kako ne primjetiti da Ustavni sud već tri mjeseca nije održao plenarnu sjednicu. A i sad kad ju je konačno održao, prebacio raspravu o izbornom zakonu (prema pisanju Novog lista) na travanj. Kako ne primjetiti da se u istom tom periodu sud imao vremena baviti, primjerice, detaljnim specifikacijama poništenog natječaj za nabavu namještaja od tikovine?

U konačnici, nakon što je Sabor (čitaj: Vladimir Šeks) odradio svoje, te nakon što je Ustavni sud (čitaj: Vladimir Šeks... ups, hoću reći Jasna Omejec) od(ne)radio svoje, Hrvatska je dovoedena pred stanje ustavne krize. Jedino ostaje vidjeti kako će se ta priča pokušati zapakirati u neki sjajni papir na slijedećoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda zakazanoj ua 11. travanj. Ili će ustavni suci u izbornoj godini naći hrabrosti da "smrdljivi proizvod predugo zamatan u celofan" nazove pravim imenom?

Komentari

"Pozitivna diskriminacija"

"Pozitivna diskriminacija" (kao još jedna novokomponirana riječ političkih elita za manipulaciju masa) nije jednakost pred zakonom, nego povlaštenost pred zakonom.

Tko je glasao

Argumentacija zahtjeva za

Argumentacija zahtjeva za ocjenu ustavnosti tog dijela izbornog zakona stoji ali ne i ocjena da će zakašnjelim reagiranjem Ustavnog suda doći do ustavne krize. Ne postoji naime ni ustavna niti zakonska odredba prema kojoj ne bi bilo dozvoljeno mijenjanje izbornog zakona i pravila godinu dana prije izbora.

Ta je "odredba" zapravo "dobar običaj", a nepoštivanje dobrih običaja ne može dovesti do ustavne krize.

Isto je i s prekrajanjem izbornih jedinica.

B-52

Tko je glasao

formalizirani "dobar običaj"

Ta je "odredba" zapravo "dobar običaj"

ta "odredba" je zapravo zapisana u Ustavnom zakonu za provedbu Ustava RH, članak 5., NN 121/2010:

Zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor donijet će se najkasnije godinu dana prije održavanja redovitih izbora za zastupnike Hrvatskoga sabora.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ps: pod "Zakoni kojima se

ps: pod "Zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika..." spada i zakon o izbornim jedinicama.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

"Zakoni kojima se uređuje

"Zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika ..." su već donešeni, ako se ne varam.

Dovođenje u sklad sa zakonom i Ustavom, razlika do najviše 5%), teško da može biti proglašeno neustavnim a još manje izazivanjem ustavne krize.

Stoji da je to trebalo i moralo prije, zato čudi da oporba na tome nije insisitirala.

Godinama tolerirati nezakonita i neustavna rješenja, potom se pomiriti i s njima računati na predstojećim izborima, a potom se buniti kad ih se konačno rješava je čudno.

Ovdje ne govorim o tebi već o onima kojih se to najizravnije tiče.

Koliko stoji da je HDZ to bio dužan napraviti puno ranije, stoji i da je o tome trebalo ranije misliti. I učinkovito poduzimati.

B-52

Tko je glasao

"Zakoni kojima se uređuje

"Zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika ..." su već donešeni, ako se ne varam.

ne razumijem.

zar smatras da se:
1. Zakonom o izbornim jedinicama ne uređuje izbor zastupnika?
2. mijenjanjem Zakona o izbornim jedinicama ne krsi clanak 5. Ustavnog zakona o provedbi Ustava RH?
3. krsenjem Ustavnog zakona o provedbi Ustava RH (bilo kroz izmjenu Zakona o izbornim jedinicama, bilo kroz izmjenu Zakona o izboru zastupnika - ukoliko posljednje promjene padnu na Ustavnom sudu) ne moze karakterizirati "ustavnom krizom"?

eto, konkretna pitanja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ne, zakonom o izbornim

ne, zakonom o izbornim jedinicama se ne uređuje izbor zastupnika (barem ja ne vidim da se uređuje), čak i po hijerarhiji zakona zakon o izbornim jedinicama je podređen zakonu o izboru zastupnika pa je valjda samim time to i zakon nižeg reda

p.s. uostalom, ajmo malo proaktivno, KAKO bi se trebao riješiti problem koji imamo? (a da bude u okviru ustava po tvom tumačenju; jer ako to ne riješimo onda su izbori nelegalni)

Tko je glasao

ne, zakonom o izbornim

ne, zakonom o izbornim jedinicama se ne uređuje izbor zastupnika (barem ja ne vidim da se uređuje)

po tom su pitanju ocigledno podijeljena misljenja. eto, smerdel primjerice smatra da zakon o izbornim jedinicama spada pod izborne zakone koji se spominju u ustavnom zakonu o provodjenju ustava.

Zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor donijet će se najkasnije godinu dana prije održavanja redovitih izbora za zastupnike Hrvatskoga sabora.

no ako je tako kao sto ti kazes, na sto se odnosi mnozina u toj formulaciji?
koji to onda zakon, pored zakona o izboru zastupnika, uredjuje izbor zastupnika u sabor?

ili da malo karikiram. kada bi se recimo zakonom o izbornim jedinicama propisalo da npr. devet izbornih jedinica pokriva podrucje like, a jedna jedina citvau preostalu hrvatsku - da li bi se takvim zakonom o ozbornim jedinicama utjecalo na sastav sabora - ili u drugoj formulaciji, da li bi se njime "uredjivao" izbor zastupnika?

sto se zakonske hijerarhije tice, ne vidim kakve one ima veze sa temom?

p.s. uostalom, ajmo malo proaktivno, KAKO bi se trebao riješiti problem koji imamo? (a da bude u okviru ustava po tvom tumačenju; jer ako to ne riješimo onda su izbori nelegalni)

jedino rjesenje u okviru ustava je formalno priznati da biracki popisi ne daju pravu sliku, te da je bilo kakvo prekrajanje izbornih jedinica na temelju laznih brojeva neustavno - sto i jest - buduci birace birace dovodi u nejadnak polozaj pred zakonom. glas stvarnih biraca koji zive na podrucju na kojemu je produkcija laznih biraca najveca (9. i 10. izborna jedinica) u toj situaciji ima vecu tezinu od glasova biraca po ostalim izbornim jedinicama.

stovise, ako se u saboru izglasa promjena izbornih jedinica pripremam zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona, bas na temelju visestruko potvrdjene nerealnosti birackih popisa - cak i u dokumentima vlade.

formalno zadovoljavanje zakona o izboru zastupnika, koje se provodi prekrajanjem izbornih jedinica vodi ka neustavnom rjesenju koje zadire u temelje demokratskog procesa - jednakom tezinom svakog glasa u izbornom procesu. btw, i posljednji su izbori provedeni na izbornim jedinicama koje su nominalno (ali ne i fakticno!) svojim brojem krsile zakon o izboru zastupnika, pa su izbori svejedno (opce) prihvaceni kao legalni i legitimni.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ne vidim otkuda ideja da će

ne vidim otkuda ideja da će raščišćavanje biračkih popisa (btw. nije li istom analogijom i zakon o biračkim popisima također dio izbornog zakonodavstva) rezultirati stanjem u kojem je broj birača +-5% od prosjeka i unutar zakona o izbornim jedinicama

koja je garancija toga i zašto bi se to podrazumijevalo?

p.s. glede gornjeg, ja doista nisam pravnik i to je samo moje skromno mišljenje s kojim sam očito u manjini

Tko je glasao

ne vidim otkuda ideja da će

ne vidim otkuda ideja da će raščišćavanje biračkih popisa rezultirati stanjem u kojem je broj birača +-5% od prosjeka i unutar zakona o izbornim jedinicama

iz statistickih podataka koje svake godine proizvodi DZS.
to su u svakom slucaju puno vjerodostojniji podaci od (trenutnog) birackog popisa

(btw. nije li istom analogijom i zakon o biračkim popisima također dio izbornog zakonodavstva)

je.
zato taj zakon treba mijenjati nakon izbora.

jedini zakljucak koji se o provodjenju izbora moze u dobroj vjeri donjeti na temelju dostupnih vjerodostojnih podataka (sto biracki popisi nisu, a statistika DZS-a jest) je taj da se najmanja steta radi odrzavanjem izbora po postojecim izbornim jedinicama (buduci je ta steta formalne prirode, kroz formu narusavanja nominalnog broja biraca), dok bi se izmjenama izbornih jedinica radila i steta formalne prirode (zbog krsenja ustavnog zakona o provedbi ustava) i fakticne prirode (buduci bi se konstruirale izborne jedinice koje uvode nejednaku tezinu glasa), cime bi se ozbilno narusio legitimitet izbornog procesa.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nadopuna

ne vidim otkuda ideja da će raščišćavanje biračkih popisa rezultirati stanjem u kojem je broj birača +-5% od prosjeka i unutar zakona o izbornim jedinicama

evo malo da podkrijepim podacima.
prema statistickom ljetopisu 2010 - koji procjene broja stanovnika temelji na popisu 2001 + precizni statisticki podaci o rodjenima / umrlima / imigracijskim kretanjima. (http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/ljetopis/2010/SLJH2010.pdf ) stanovnistvo se ovako kretalo (strana 108):

2001: 4 440 000 stanovnika
2009: 4 429 000 stanovnika

mislim da je taj podatak sam za sebe dovoljan za opravdano ocekivanje da se stvarni broj biraca u hrvatskoj nije drasticno mijenjao, te je za ocekivati da su sadasnje izborne jedinice u skladu sa stvarnim brojem biraca u RH.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ali to i dalje nije garancija

ali to i dalje nije garancija bilo čega, izborne jedinice su bile definirane zakonom iz 1998 ili 1999 i bazirale su se (valjda) na popisu iz 1991

imamo unutarnjih migracija koje su bile značajne, uzmi samo zagreb, -+ 40.000 ljudi u deset godina je više nego realno u gradu za kojeg znamo da bjesomučno centralizira sve državne resurse, ti ljudi su od nekud morali doći...

the point is: nema nijednog dovoljno čvrstog parametra koji bi garantirao da bi samo raščiščavanjem biračkih popisa došli do ispravnog broja ljudi u izbornim jedinicama tj. da i kada bi to napravili čak i kada taj proces ne bi trajao godinama (a bude) da opet ne bi došli do istog problema

Tko je glasao

ako hoces bas zagreb, evo ti

ako hoces bas zagreb, evo ti podaci:

popis 1991: 777 826
popis 2001: 779 145
procjena 2009: 790 300

dakle postoje znanstveno utemeljeni statisticki parametri koji daju granice u kojima se s velikom vjerojatnoscu nalazi broj stanovnistva. ako popis biraca od tih brojeva (ciji je trend potvrdjen kroz desetljeca statisticke obrade) znacajno odskace, onda imho postoji dovoljno cvrsti parametar za ocjenu da su "stare" izborne jedinice blize realnom stanju od "novih".

uostalom u lipnju cemo imati i prve podatke sa ovogodisnjeg popisa, pa ce postojati neosporan podatak o broju stanovnika iz kojeg se neosporno moze izvuci priblizno tocan broj glasaca (usprkos manjim razlikama u metodologiji formiranja ta dva popisa)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kad bi bilo da bi bilo

Oni već jesu nelegalni obzirom na čl 72. Ustava.

Tko je glasao

ne vidim kako članak 72 ima

ne vidim kako članak 72 ima utjecaj na nelagalnost (vidi pročišćeni tekst http://www.usud.hr/uploads/Procisceni%20tekst%20Ustava%20Republike%20Hrv...)

ma sve pet, ali me zanima koji je izlaz iz svega toga?
ako situacija nije predviđena, svejedno nekako moramo izaći iz toga i treba odabrati manje zlo

Tko je glasao

Smatram da je stanje po

Smatram da je stanje po pitanju veličine izbornih jedinica godinama nezakonito i neustavno, razlike u broju birača su bile veće od 5%.

Smatram da pozvani tome nisu obraćali dovoljno pažnje i na vrijeme učinkovito djelovali da se nezakonitost ispravi.

Smatram da dovođenje broja birača po izbornim jedinicama u zakonske okvire nije nezakonito, makar se radilo i unutar godinu dana.

Shvaćam probleme koje to izaziva matematičarima i onima unutar stranaka koji procjenjuju i planiraju broj mandata koje će osvojiti po pojedinim izbornim jedinicama, kao i planerima izbornih kampanja.

No međutim, držim i političkim pucnjem u prazno dizanje larme sada, pogotovo kada dobro znamo, a ovdje se puno upozoravalo na to, da se neažurnim popisima birača i veličini izbornih jedinica protivnoj zakonu godinama nije posvećivalo dovoljno pažnje. Činjenica da je trenutno stanje nezakonito nije nova.

Kao i po mnogim drugim pitanjima, oporba nije koristila sva sredstva koja su joj stajala na raspolaganju. Utoliko sadašnja larma nije više od politikantskog prenemaganja.

P.S.

Zašto "ustavna kriza" nije proglašena i trajala svih ovih godina u kojima su izborne jedinice bile nezakonito oblikovane?

Zašto se "ustavnom krizom" proglašava dovođenje veličine izbornih jedinica u ustavne i zakonske okvire?

Ne znam hoće li prijedlog vladajućih obuhvatiti još nešto, ali uravnoteživanje broja birača je ne samo zakonito već i poželjno. Impotentna oporba je kriva što se to nije dogodilo ranije.

B-52

Tko je glasao

bistrenje vode

ova rasprava je izgubila glavu i rep, pa cu kao domacin pokusati uvesti malo reda.

krenimo od ps-a
prvo, ovo je dnevnik u kojem se bavim pitanjem izmjene izbornog zakona o izboru zastupnika. formulacije u dnevniku se odnose na tu temu.

Zašto "ustavna kriza" nije proglašena i trajala svih ovih godina u kojima su izborne jedinice bile nezakonito oblikovane?
Zašto se "ustavnom krizom" proglašava dovođenje veličine izbornih jedinica u ustavne i zakonske okvire?

utoliko su ova pitanja promasena.

o promjenama izbornih jedinica pisem u tekstu "Izmjena izbornih jedinica - legalizacija pljačke", pa cu na djelove tvog komentara koji se bave tom tematikom odgovoriti ovdje. Za primjetiti je da proces izmjene izbornih jedinica ni u ovom, ni u onom dnevniku nisam nazvao "ustavnom krizom".

na ovom mjestu bih samo jos primjetio kako si od tri eksplicitno postavljena pitanja, odgovorio samo na drugo, i to bez navodjenja argumenata.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, kad se nema argumenata

Da, kad se nema argumenata ili je neugodno odgovarati na pitanja, najlakše je reći da se tema tiče nečeg drugog.

Ti se u dnevniku baviš promjenama veličine izbornih jedinica koje će HDZ navodno predložiti.

Na stranu sad činjenica da službenog prijedloga još nema, niti se zna hoće li ga i kada biti, ali je bit svega da najavljuješ "ustavnu krizu". Kako će navodni prijedlog navodno ujednačiti broj birača po izbornim jedinicama, logički je zaključiti da bi upravo taj potez, po tebi, predstavljao početak ustavne krize.

Argumentirao sam zašto za mene ne bi, i pitam da zašto ustavna kriza nije proglašena odmah po saznavanju činjenice da se broj birača po izbornim jedinicama razlikuje za više od 5%.

Ti jesi pisao o toj nepravilnosti, ali fakat, nisi to stanje nazivao ustavnom krizom. Nazvao si ga tako tek sada, koincidencija ili ne, kada su ju tako nazvali i proglasili kukurikaši.

Moja primjedba tebi i njima se svodi na to da nezakonito i neustavno stanje niste nazivali ustavnom krizom, dok navodni pokušaj da se ono svede u zakonske i ustavne okvire sada nazivate baš tako. Pitam zašto.

Ako je tvoj jedini odgovor da to nije tema, onda ok, no bilo mi je zanimljivo doznati kako to da klizanje u pravcu nezakonitog i neustavnog nije kriza a povratak od tamo jest.

Sliči mi to na paradoks jer po tebi i kukurikašima se godinu dana prije izbora ne bi smjele otklanjati postojeće, više puta i od više autoriteta detektirane nezakonitosti i nepravilnosti. Teško mi je shvatljivo da ikome može više odgovarati da se s nezakonitostima i nepravilnostima nastavi nego da se te otklone, poželjno koncenzusom ali nije uvjet.

Utoliko niti jedno slovo mojih komentara nije promašeno.

B-52

Tko je glasao

Da, kad se nema argumenata

Da, kad se nema argumenata ili je neugodno odgovarati na pitanja, najlakše je reći da se tema tiče nečeg drugog.

iznenadjuje me ova kolicina tvoje povrsnosti, kao i brzina na obaracu.
kaj ti se negdje zuri sa vrijedjanjem?

u odgovoru sam ti naveo link na kojemu sam odgovorio na sve tvoje primjedbe vezane uz promjenu izbornih jedinica.

sto se tice pojma "ustavne krize", duboko udahni, procitaj jos jednom moj odgovor.
ja niti u jednom dnevniku mijenjanje izbornih jedinica nisam nazvao ustavnom krizom.
pjenis se svadjajuci se sam sa sobom.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nikad sličniji Skvikiju

Ne znam gdje ti se pričinila uvreda, ali odgovor na ovo tvoje znam:

sto se tice pojma "ustavne krize", duboko udahni, procitaj jos jednom moj odgovor.
ja niti u jednom dnevniku mijenjanje izbornih jedinica nisam nazvao ustavnom krizom.

I bez puno udisanja, svakom iole pismenom je jasno što ovdje piše:

Ustav također propisuje da se izborni zakon ne smije mijenjati u zadnjoj godini pred održavanje izbora. Što nas - u slučaju proglašavanja posljednje izmjene izbornog zakona - dovodi u ustavnu krizu.

Samo da još podsjetim, zadnji citat je iz tvog dnevnika.

Moji komentari se odnose na baš tu, navodno namjeravanu, "posljednju izmjenu izbornog zakona" pa slijedom toga nisu off topic. To što si pisao i o drugome ne mijenja činjenicu da si pogriješio oko kvalifikacije mojih komentara.

Ne postoji naime obveza komentatora da se osvrću na baš sve što piše u dnevniku koji komentiraju. Čudi s toga ne samo brzopletost tvoje reakcije već i očita nervoza zbog koje moje komentare nazivaš "pjenjenjem" i "sam sa sobom svađom".

B-52

Tko je glasao

obojica imate sreće što sam ispucala mogućnost

ocjenjivanja jer bih vam obojici zabiberila debele minuse zbog intelektualne taštine
koju u svojim komentarima trenutno iskazujete a to od vas dvojice ne očekujem
i ljuta sam, iznenadjena i uvredjena ;)

preporučujem obojici autogeni trening u kojem sami sebe gledate u špigl dok vam ne dojadi. Mnogi su pali kao žrtve 'friendly fire'. A ja bih vas obojicu zadržala ovdje žive i zdrave ;)

P.S. Ako vježba sa špiglom ne urodi plodom, slobodno zaključite da ništa ne kužim, bleasava sam i subjektivna i (bat ofkors) kriva za sve ;)

Tko je glasao

@nausikaya

imam neki empatijski tik, koji se manifestira da vremenom ljude pocinjem tretirati na nacin na koji me sami tretiraju. @sm mi se vec toliko puta obracao sa visine, omalovazavajuci i sitno podmecuci, provocirajuci i vrijedjajuci, da u komunikaciji s njim imam automatski podignut gard.
no anyway, ne mislim vise trositi vrijeme na to. fakat ne patim od toga da moja uvijek bude zadnja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nezgodno je kad nakon osam

Nezgodno je kad nakon osam dana pauze napišeš suvisao komentar a netko ga paušalo proglasi pljuvačinom, vrijeđanjem i da se svađaš sam sa sobom, te da si pritom još i brz na obaraču. :)

Asocijaciji na Skvikija nisam mogao odoliti jer je specijalist za ustvrditi kako "nigdje nije napisao" ono što svi vide da jest.

Evo, i na drugom sam dnevniku napisao komentar, također suvisao, pa ćemo vidjeti reakciju autora tamo. :)

B-52

Tko je glasao

minus zbog podmetanja. tri

minus zbog podmetanja.

tri puta sam ti napisao istu stvar:
"ja niti u jednom dnevniku mijenjanje izbornih jedinica nisam nazvao ustavnom krizom."

to je cisto tvoja konstrukcija na kojoj temeljis sva kasnija omalovazavanja. ako suvislim komantarom nazivas proglasavanje pisanja drugih osoba "larmom koja nije nista vise od politikantskog prenemaganja", onda hvala lijepo, meni takvi suvisli komentari nisu potrebni. doduse, jos nisam siguran da to ipak nisi pisao o sebi samome, buduci si ti, a ne ja, mijenjanje izbornih jedinica prozvao ustavnom krizom.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Hebrang bi se složio

tri puta sam ti napisao istu stvar:
"ja niti u jednom dnevniku mijenjanje izbornih jedinica nisam nazvao ustavnom krizom."

Što nas - u slučaju proglašavanja posljednje izmjene izbornog zakona - dovodi u ustavnu krizu.

Točno je, nisi napisao da je kriza "mijenjanje izbornih jedinica" već "posljednja izmjena zakona".

Kojom se izborne jedinice mijenjaju.

Nazdravlje!

B-52

Tko je glasao

lako je vidjeti da li sam ja blizi hebrangu ili ti mačeku

Točno je, nisi napisao da je kriza "mijenjanje izbornih jedinica" već "posljednja izmjena zakona".

opet minus zbog podmetanja

izraz "posljednja izmjena zakona" u ovom dnevniku se odnosi na vec provedenu izmjenu Zakona o izboru zastupnika. Zakon o izbornim jedinicama se nitijednom rjecju spomninje, bilo eksplicitno, bilo implicitno. Cijeli dnevnik se bavi iskljucivo Zakonom o izboru zastupnika, i ovakva vrsta podmetanja je stvarno ispod nivoa - a sve da bi sam sebi stvorio podlogu na osnovu koje ces plasirati podcjenjivacke komentare. Way to go. :-(


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, nisi ni blizu

Sudeći prema reakcijama na tuđe komentare, izgleda kako bi ti ozbiljno trebao poraditi na jasnoći izražavanja.

Oni i kad lažu, jasno se izražavaju. Zato se uvijek zna gdje im je glava a gdje rep.

B-52

Tko je glasao

Evo, Ispricavam se zbog

Evo, Ispricavam se zbog nejasno napisanog dnevnika. Ispricavam se i zbog podcjenjivackih komentara koje si mi morao uputiti baziranih na mom nejasnom pisanju. Ispricavam se što sam te samo dva puta (očigledno nejasno) upozorio na stvarnu (nejasnu) temu dnevnika. Ispricavam se i što si me zbog moje nejasnoće bio prisiljen usporediti sa Hebrangom. Ako nista drugo, bar sam se svojim nejasnim izražavanjem pokazao nedostojnim Hebrangove razine


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Evo pedigre jednog od Ustavnih sudaca:

Ovih dana imamo novi sudački skandal. Sucu Ustavnog suda Marku Babiću otpisano je 270.686,15 kuna poreznog duga na ime PDV-a koji je "skupio" kada je još bio odvjetnik u Vinkovcima. Neke informacije govore o čak 970.000 kuna otpisanog duga Marku Babiću. Vidljivo je to iz dokumenata Porezne ispostave Vinkovci. Babiću dug nije nikad naplaćen jer je nastupila apsolutna zastara. Ona nastupa ukoliko se kroz šest godina ne poduzmu nikakve radnje prisilne naplate po kojima bi dužnik morao podmiriti dugove, što nije bio posebni problem jer je sudac Babića imao otvorena dva u Zagrebačkoj banci koji mu zbog duga nisu bila blokirani.

Da ne mora platiti PDV, Marku Babiću proknjiženo je 30. kolovoza prošle godine, mjesec i pol nakon što je imenovan u Ustavni sud, u koji je ušao sa 80 glasova članova saborskog Odbora za ustav. Glasovanje su tada "bojkotirali" zastupnici SDP-a i HNS-a nezadovoljni brzinom procesa imenovanja. Sudac Ustavnog suda Marko Babić je tako nakon otpisa PDV-a i nekih uplata 31. prosinca prošle godine bio gotovo bez duga - ostalo mu je navodno platiti 3.472,03 kuna.

Slučaj ustavnog suca Marka Babića nitko nije želio komentirati. Šuti Porezna uprava, Ministarstvo financija, ali i predsjednik Ustavnog suda koji bi, mišljenja sam, trebao progovoriti o još jednom kukolju više u svojim redovima.

Tako sada ispada da oni koji uredno plaćaju porez ispadaju budale, a oni koji uspijevaju izvrdavati godinama, cijene se kao sposobni i pošteni članovi ovog društva i zajednice, koje se za nagradu postavlja na najviši podest pravosuđa, i postane sudac Ustavnog suda.

Naravno postavlja se pitanje kako se je to moglo dogoditi. Poznato je da poreznici dužnicima koji imaju više od 10.000 kuna duga šalju tri opomene, a ako se dužnici na njih ogluše, blokiraju im račun i dug se tako naplati. Kompjutori su i u poreznoj upravi programirani da svakih petnaest dana sami izbacuju listu dužnika, što znači da je sve ovo vrijeme sve izlistane opomene, neko revnosno morao pospremiti u ladicu. A to obični referent siguran sam ne može napraviti sam na svoju ruku!

No postavlja se i drugo pitanje, a to je može li se takvom jednom čovjeku povjeriti da odlučuje na Ustavnom sudu koji je najviša sudbena instanca jedne države. Ja odgovorno tvrdima da se u pravnoj državi to ne bi moglo dogoditi, ali u Hrvatska koja je politička prćevina političke oligarhije koja je pokrala i opljačkala narod i državu, takvi su sudci, s putrom na glavi, garancija da će i njihov putar na glavi i otisci prstiju ostati nekažnjeni, jer sudac Marko Babić i njegovi kumpanji sigurno neće stavljati lisnice na ruke onih s čijom su pomoći zasjeli na svoje sudačke i druge pozicije. Ovo je još jedna potvrda da su mito, kriminal i korupcija smješteni na tri strane Markovog trga, kojeg su oligarsi i suci Ustavnog suda, da budu sigurniji, proglasili zonom zabranjenom za prosvjede.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Gornji komentar je trebalo

Gornji komentar je trebalo objaviti kao dnevnik. Marko Babić je samo jedno ime s liste onih koje je zaulario Vlado Šeks.

Tko je glasao

Nažalost za pisanje dnevnika

Nažalost za pisanje dnevnika na pollitika.com treba imati kritičnu masu koja je spremna aktivno se uključiti u borbu protiv onoga o čemu se ovdje rekao bi plebiscitarno piše.

A na pollitika.com se prvenstveno piše se o borbi protiv lupeža na vlasti i njihovih kolimavaca i aparatčika koji su sami sebi postala svrha i koja je nametnula jaram narodu kao da državu čini banda lopovska s Markovog trga, Banskih dvora i stranačkih centrala, a ne narod koji se je izborio za neovisnost i osamostaljenje ove države i na čijoj grbači živi Jaca, Zoki, i ostatak političkih smutljađija i janjičara u službi mita, kriminala, korupcije i političkog kupleraja. Ovdje je ta kritična masa već odavno postala talac žabokrečine koju nije na vrijeme prepoznala da se širi i preuzima pollitika.com.

Čast šačici dosljednih pojedinaca, naravno kako ovdje nazočnih gospođa, tako i gospode. Ostatak su lajavci na mjesec, Don Quihoti, pseudo borci i salonski jogurt revolucioneri, koji u principu čekaju da drugi za njih vadi kestenje iz vatre.

To je glavni razlog zašto ne participiram u pisanju dnevnika na pollitika.com, ali kapa dolje i čast svima koji to čine, i pružaju mi mogućnost da komentarima izrazim svoje mišljenje i stavove o zlu koje je opljačkalo narod i državu i koje treba poput karcinom odstraniti iz Banskih dvora, Markovog trga i svih institucija u koje ih je postavila lupeška vlast koja je već odavno izgubila svaki demokratski legitimitet.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Znajući da je Ustavni sud

Znajući da je Ustavni sud peti ortak i puki izvršitelj naloga lupeža koji su opljačkali državu i narod, ne vidim apsolutno nikakvog razloga za čuđenje ponašanjem Ustavnog suda.

Treba samo pogledati sastav Ustavnog suda i logično zaključiti da je taj i takav sud u službi onih kojima su pravda i pravednost zadnja rupa na svirali.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Znajući da je Ustavni sud

Znajući da je Ustavni sud peti ortak i puki izvršitelj naloga lupeža koji su opljačkali državu i narod, ne vidim apsolutno nikakvog razloga za čuđenje ponašanjem Ustavnog suda.

kukljica, ne radi se o cudjenju, vec o naglasavanju.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Problem tzv.

Problem tzv. "neprepoznatljivosti" malih i nezavisnih je zbog medijske marginalizacije, blacenja i ismijavanja od ovih tzv. velikih i vrlo navodno sposobnih sto sam odveli u bankrot a da njima nikad nije bilo bolje.
Nema zaista smisla uopce pricati o Ustavu dok je vlast neustavno krseci 1 clan i osnovni, sama sebi uzorpilana pravo ba budu jednakiji imuniteniji i mirovinski bolje zbrinuti za svega par godina zijevanja u parlamentu.
Nama treba sad vise prijeki sud nego ista drugo. A sto se tice izbora, prezivjeti cemo i do 2012 ako treba, ali mi nikako nije jasno zasto se Milanovic ne rijesi Cacica koji je grozno bahat i osim sto se vec 5-8 mjeseci prije izbora sa 0,5% glasova vise od stranke prof. dr. Lesara, samoproglasava za potpredsjednika Vlade jos razmatra i neku ministarsku fotelju.
Ako je SDP u tolikoj prednosti moze pobijediti i sa Laburistima koji nemaju fleka za velike enciklopedije, i takodjer bez IDS-a za koje u Istri kazu da je daleko gori i od HDZ-a.
Friscic je izvrsio harakiri HSS-a i nema izgleda da ih vidimo igdje slijedecih 20 godina, pa se ni sa njima koji su uvijek uz vlast ne treba zamarati.
Koalicija SDP,Laburisti i HSLS bi bila dovoljna ako ankete ne lazu vise od 5%.
Pa nek si Cacic napravi od novina i soboslikarsku kapu, okrene je na sredinu i samoroglasi se i za Napoleona, a ne samo ministra & potpredsjednika vlade.

Opet staro trkeljanje za sitnozubane:
http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/radimir-cacic-moramo-vra...

Mogao je za 4 godine nesto bolje smisliti...

Tko je glasao

Samo Vi i dalje ne

Samo Vi i dalje ne prosvjedujte imat ćete koaliciju HDZ i možda SDP poduprutu novim izbornim zakonom...

Rekao sam ja lijepo jedini način da se ovu bandu sruši je ulica i prijevremeni izbori (pritisak na vlast i birokracija koja ih štiti će se razbiti , već smo ih ovim prosvjedima dobro uzdrmali...) , ako to ne bude slijedi nam daljnje ropstvo u namještenim slijedećim izborima... Svijet će sigurno zažmiriti , jer šta je JAca sve potpisala to tek budemo vidjeli nakon tih izbora (HEP, vode, zatvaranje brodogradilišta...)

Justice for all !

Tko je glasao

Samo Vi i dalje ne

Samo Vi i dalje ne prosvjedujte imat ćete koaliciju HDZ i možda SDP poduprutu novim izbornim zakonom...

Rekao sam ja lijepo jedini način da se ovu bandu sruši je ulica i prijevremeni izbori (pritisak na vlast i birokracija koja ih štiti će se razbiti , već smo ih ovim prosvjedima dobro uzdrmali...) , ako to ne bude slijedi nam daljnje ropstvo u namještenim slijedećim izborima... Svijet će sigurno zažmiriti , jer šta je JAca sve potpisala to tek budemo vidjeli nakon tih izbora (HEP, vode, zatvaranje brodogradilišta...)

Justice for all !

Tko je glasao

Samo Vi i dalje ne

Samo Vi i dalje ne prosvjedujte

tko to "Vi". mislis na mene, buduci je pisano velikim slovom?
sto se mene tice, ne trebas mi se obracati na taj nacin. ja se drzim nekih nepisanih pravila da je u direktnoj komunikaciji na netu obracanje sa "ti" (i malim slovom) znak normalne i jednakopravne komunikacije. kad se nekome obratim sa "vi", to bar meni znaci da sam dignuo obrambeni zid i komunikaciju preselio na formalnu razinu. s druge strane, mozda se i ti tako osjecas (prema meni). mozda te vrijedja moje "ti-kanje". ako da, reci, ne zelim biti nepristojan.

imat ćete koaliciju HDZ i možda SDP poduprutu novim izbornim zakonom...

ja u to ne vjerujem ni pola posto, a ako se kojim (astronomskim) slucajem desi, vise ne namjeravam biti clan SDP-a.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Jadrankin legitimitet

Odličan tekst. Ponekad pokušavam ne dopustiti stvarima da ih pojede amnezija - znate li tko je autor usporedbe: izborne liste = pandorina kutija? Na posljednjim predsjedničkim izborima, kada je pandorina kutija radila protiv HDZ-ova kandidata, odjednom je prepoznata kao problem.

Međutim, Premijerka samouvjereno najavljuje kako će sljedeći izbori potvrditi njen legitimitet. Kako potpisi protiv ZOR-aništa ne govore, jer jedino izbori imaju pravo odlučiti. Kako prosvjedi ništa ne govore jer jedino izbori... itd.

U međuvremenu ništa nije učinjeno na toj Premijerkinoj pandorinoj kutiji.

Ali Premijerka će ipak tražiti od pandorine kutije da joj na sljedećim izborima potvrdi legitimitet. HDZ-u su očito namješteni jedino oni izbori u kojima oni ne pobjeđuju.

Tko je glasao

Argumenti

Možda se varam, no čini mi se da ovakve stvari vladajući rade više zbog svoje bahatosti nego neznanja. Bez grča na licu serviraju takve argumente koji su nažalost vrlo rijetko prepoznati i korišteni u raspravama o njihovom legitimitetu. Jednim dijelom to i nije slučajno, no ovaj dnevnik pokazuje da ne mora biti tako. Šteta što je riječ o neprepoznatim iznimkama...

Tko je glasao

...da, dalje? ima još toga,

...da, dalje? ima još toga, znaš...( :))) provokacija)

Tko je glasao

...da, dalje? ima još toga,

...da, dalje? ima još toga, znaš...

u pravilu se koncentriram (i pisem) na jedan po jedan problem / temu.

zasto?
1. zato jer se oko specificne teme moze naci siri koncenzus. sirenjem price, smanjuje se podrska.
2. zato jer natrpavanje svih problema na jedno mjesto ne vodi ka rjesenju, vec ka rezigniranoj i cinicnoj depresiji
3. zato jer koncentracijom na jedan problem mogu artikulirati suvisli argumenti, kao i rjesenja.

netko ce reci da od drveca ne vidim sumu. ja bih pak rekao da se i krcenje cijele sume (ili nekog potrebnog dijela) moze izvesti jedno - drvo po drvo.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Još, npr:

1. "mrtvi" birači, a tako životni kad zatreba
2. ili npr. prekrajanje izbornih jedinica - Naprid, Likote! - "http://www.jutarnji.hr/izborni-zakon--prekrojena-9--izborna-jedinica--lika-u-zagrebu-/934373/" - Milinovića za prijedcidnika! Živilo "Kino Lika"!

Svi se nekako jako brinu za tih nekoliko srpskih saborskih mjesta, u kako u demokratske težnje naših parlamentarnih stranaka baš i ne vjerujem, čini mi se da je briga usmjerena u pravcu - kako dobiti "svoje" Srbe.

Ali, da ne bismo bili nepravedni, Hadzi je već i o prvoj temi dosta pisao, ovo je samo mali podsjetnik ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@ bigulica da to su bitne i

@ bigulica

da to su bitne i vezane teme, ali im nije mjesto (imho) u istom dnevniku.
bolje je to sustavnije razraditi u novom. cilj mi nije nabacivanje svih problema na jednu hrpu, vec po mogucnosti sustavna analiza koja moze voditi ka javnom prepoznavanju uzroka i nacina rjesavanja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

i toooo, ali zna on moju

i toooo, ali zna on moju pilanu... :)), evo mu je malo i Tatjana nešto rekla...

Tko je glasao

...malo zlobe, al` je domaća...

...veseli me samo što je i to jedan od razloga da nećemo
baš odmah u legendarnu EU; stvarno nam treba malo
vremena da uredimo vlastito dvorište...

Tko je glasao

@darkpoint nažalost ni

@darkpoint nažalost ni dvorište te tobožnje legendarnu EU, nije puno uređenije od našeg dvorišta.

Razlika je samo u količini govana i smeća koje se je u našem dvorištu godinama nakupilo.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci