Tagovi

Ustašoidi stalno verglaju svoje, uvijek isto

Vidim da je večeras opet bila neka ustašoidno-revizionistička emisija na HTV, mnogo mojih fb prijatelja je reagiralo. Televiziju gotovo nikad ne gledam već godinama, pa ne znam koji je točno povod, ali pojava je jasna. Nešto što kontinuirano traje već 25 godina.

ustaše i četnici, ratni savezniciSuvremeni poklonici ustaškoga pokreta, ljudi koji smatraju da je sustav koji su ustaše uspostavili bio sasvim dobar i imaju potajnu želju za obnovom istoga, ali se to ne usude priznati, mahnito uvijek iznova ama baš svaku diskusiju o Drogom svjetskom ratu svedu na jadikovanje zbog Bleiburga, kao da je to bio singularni čin nezapamćenog terora, bez ikakvog povoda, konteksta i uvjetovanja.

O Bleiburgu sam sve bitno naučio u razdoblju 1989.-1991., kad se o tome kod nas počelo pisati (između ostaloga u časopisu "Start" u kojem sam i ja bio stalni suradnik - cijela serija razgovora s preživjelima je bila). Usprkos tome i danas rutinski jamraju kako se o tome dovoljno ne govori.

I ono što me tada i kasnijih godina frapiralo u svjedočenjima i analizama, desetljeća nakon događaja, jest da uvijek počinju prikaz negdje od početka svibnja 1945. u Zagrebu, koji je miran i radostan grad kao Ženeva, proljeće, djevojke u ljetnim haljinama, dečki i cure idu u kino... sve super, samo s istoka stižu neke mračne horde, kao Tatari, iznikle niotkuda i bez ikakve veze s onim, što se u prethodne četiri godine u tom Zagrebu događalo (30.000 Zagrepčana - žrtve fašističkog terora...). I tako i danas, ideološki pokušaji promocije Bleiburga u simbol singularnog zla bez presedana, "hrvatski Holokaust", najgori zločin otkad je Kain ubio Abela...

Pročitao sam preko stotinu iskaza svjedoka i ne sjećam se nijednog, koji je negdje spomenuo da je ono što su ustaše te četiri godine činile možda malkice utjecalo na zbivanja. Ne - složna je ocjena da nikakvog povoda nije bilo, da je to ubijanje bilo isključivo rezultat ničim izazvane mržnje na nacionalnoj i ideološkoj osnovi.

Evo pogledao sam naknadno, to je valjda ova serija.. Komentira jedan moj prijatelj: »Sad im je i Staljin dobar.«

Tito i politbiro KPJ u svojoj politici prema svijetu nastupaju kao avangarda revolucije. Agresivnom politikom prema Zapadu dovode Staljina u sukob s dojučerašnjim saveznicima antifašističke koalicije, SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom. Staljin se ograđuje od Tita i on ostaje sam.

Eto, dakle, Tito i Politbiro KPJ krivi su za "hladni rat". To bulažnjenje se objavljuje na Dalekovidnici...

S druge strane, u izdanju kompanije u vlasništvu Rimokatoličke crkve, počinje serija napisa o plemenitim njemačkim generalima, koji su branili red i mir protiv bandita: Slavljenički broj kojim je obilježena treća godina izlaženja Vojne povijesti

»U "partizanskoj historiografiji", pa i u različitim filmovima ili serijama koji su opisivali događaje iz "partizanske povijesti", svi njemački generali prikazivani su na isti način: uglavnom kao više-manje nesposobni i poremećeni likovi «

Nisu (s ogradom da ne znam koju točno historiografiju autori označavaju kao "partizansku"). Mnogo historiografskih djela normalno ih opisuje, bez moralističkog zgražanja. Neki su bili i pred sudom u komunističkoj Jugoslaviji i oslobođeni optužbi za ratne zločine ili dobili blage kazne. Čak i u filmovima, nipošto nije "sve na isti način". Sjetite se npr. u filmu "Bitka na Neretvi" Curta Jürgensa u ulozi generala Lohringa.

»Međutim, njemački "način" razmišljanja i shvaćanja partizanskog rata nosio je u sebi "klicu" ultimativnog neuspjeha. Naime, u njemačkoj vojnoj tradiciji partizanski rat smatrao se izrazito podlim i nedostojnim profesionalnog vojnika«

Aha, to je znači! Ustanak je uvrijedio visoke moralne standarde njemačkih generala! I još autori bulazne kako eto gerilski otpor okupatorima Njemačke nije uspio zbog tih istih visokih moralnih standarda. (Ne spominju zašto nisu uspjeli pokušaji ustaša i njihovih saveznika četnika da isto organiziraju u komunističkoj Jugoslaviji.) Evala, davno se tako dobro ne nasmijah!

Komentari

loše, loše ..e da je bilo

loše, loše

..e da je bilo pogledati epizodu i po izvršenom uvidu napisati štogod, a ne kao meritornu bazu kritike dokumentarca uzeti (subjektivne) žalbe uvrijeđenih "fb prijatelja",dakle interpretatora iz druge ruke - postupak koji metodološki nije, niti može biti svojstven istraživaču, već odaje popriličan dilentatizam autora u pristupu problematici, u okviru kakvog bi mnogi od nas rijetko kad usudili takvu kritiku otvoreno i javno potpisati vlastitim imenom i prezimenom.

..a i argumentacija je gotovo na istom nivou :)

Prijateljevo kako je "Staljin sad dobar" je jednako tako pokazatelj da i taj prijatelj, a nama ostalima inače veleuvaženi izvor, kao i "fb prijatelji, ima problema sa razumijevanjem pogledanoga (ako je uopće gledao), jer uopće nije riječ o uprezanju Staljina u antititovsku propagandu i isticanje pozitive na strani Staljina spram Tita, ... već demitologizacija Titovog poviejsnog NE, onakvog kakvo je građeno 50ak godina, memorirano u kolektivnoj memoriji i u javnom govoru (ne nužno i u dosezima profesionalnih historiografskih istraživanja, čiji je ionako utjecaj na širu javnost minoran)

Na stranu očigledne kognitivne pristranosti vaših izvora, dakle fb prijatelja, interpretacija razlaza na relaciji Staljin-Tito je osvježavajuća, kontra uvriježene "službene verzije" Titovog hrabrog NE ekspanzionističkom Staljinu.
Upravo je Tito ta svjetsko-revolucionarna "svadljiva baba" koji 45-47 ima ekspanzionističke tendencije, koketira sa Balkanskom federacijom, upliće se u planove zapada, pomaže Grke kontra UK, šuruje sa talijanskim komunistima, kocka sa Trstom i Koruškom, ruši zapadnjačke zrakoplove i minira prolaze kod Krfa i Valone .. i dovodi SSSR i Staljina u neprilike pred zapadnjacima.... i ne kuži geopolitičke odnose nakon rata, stvarnost u kojoj je izmoždeni SSSR i Crvena armija na rubu prenapregnuća i pucanja, te se okreće aposultnoj defenzivi, a Zapad ima bombu i sprema "containment".

ali, očito je ono što čini kvalitetnog i trezvenog povjesničara jest da vjeruje friziranim verzijama događaja produciranim u kabinetu autokracije i totalitarizma sa 50godišnjim stažom... a ne kritičkom aparatu i sagledavanju u širem povijesnom geopolitčkom kontekstu,a u ovom slučaju, začetka i razvoja hladnog rata, pa stoga, samo naprijed... u tom poledu, fb prijatelji su pravi orjentir

i kroz epizodu o kojoj govorimo kad se spominje osveta nad poraženima, kad se dotaknulo Bleiburga, nije priča započela u svibnju 1945, jer je jedan od komentatora u dokumentarcu jasno spomenuo zlodjela i zločine osovinskih snaga koja su počinjena 41-45, i istaknuo ih kao povijesnu činjenicu - ali da se ne može osveta pravdati kao pravedan čin, već zločin, dakle obračun izvan pravnih regula i civilizacijskih normi, što i jest.
A što ovdje pokušavate suptilno progurati aludirajući na slučaj Zagreb.

Iako u narativu dominira fokusiranje na samo povačenje i svibanj 1945, te posljedice, što je zbilja istina jer je antikomunistički i antipartijski diskurs očigledan, potrebno je napomenuti i to da u ovom "ustaško-revizionističkom" pamletu ono što se događalo prije 45. nije potpuno izbrisano.

(i naravno tu je neizbježna fotka iz 42, za koju 90% onih koji ju interpretiraju kao dokaz ortakluka ustaškog režima i domaćih četnika ni ne znaju pozadinu događanja, ni o čem se radi, nit što je dogovoreno za tim stolom...)

Tko je glasao

@skewerovski Loše, loše!

Da je bilo pročitati dnevnik do kraja prije pisanja, vidio bi da citiram opis sadržaja na mrežnom sjedištu HRT, http://hrtprikazuje.hrt.hr/zlocini-komunizma-u-hrvatskoj . Dalje tvoje blebetanje da je Tito bio nekakva "svadljiva baba" pokazuje da van ove primitivne propagande nemaš ni minimalna znanja iz povijesti.

očito je ono što čini kvalitetnog i trezvenog povjesničara jest da vjeruje friziranim verzijama događaja produciranim u kabinetu autokracije i totalitarizma
Pošteno da otvoreno kažeš kako ti to zamišljaš. S druge strane, možda bi mogao probati sa čitanjem knjiga povjesničara. Citiranje dokumenata itd.. Naravno, možeš uzeti zapadnjačke povjesničare, pa čak i ruske. Ja sam ih čitao (počeo sam ozbiljno čitati povijesne knjige 1970-ih i pratio sve mijene), ti nisi - čitao si samo propagandu, produciranu među političkom emigracijom i u posljednje 24 godine u Hrvatskoj.

Tko je glasao

no pročitati opis sadržaja,

no pročitati opis sadržaja, kakav god on bio, i dalje nije dovoljno da bi se stekao potpun uvid u materiju o kojoj se namjerava izraditi kritički osvrt.
Ako vam to nije metodološki problematično, a izgleda nije, onda ni ne čudi da su stavovi fb prijatelja uzeti kao vjerodostojna interpretacija (ako su i oni uopće gledali emisiju) i mjerodavni argument u ocjeni predmeta disuksije :((
...a tu ne pomaže ni gutanje knjiga od 70ih na ovamo.

Kad se već osvrćete na moje blebetanje, onda vjerojatno blebeću i raznorazni (strani) autori čije se viđenje raskola Tito-Staljin ne uklapa u (kod nas ukorijejnen) diskurs o agresivnom i zapjenjenom Staljinu koji je odlučio uništiti miroljubivog i tihog defenzivca Tita, pa stoga blebeću i oni neki u Wilson centru za hladnoratovske studije, npr., ili oni koji su svojevremeno iznosili opservacije o Titu u CIAinim izvještajima 40ih i 50ih.

Jasno, sve je to "preko bare" emigrantsko-ustaška žgadija... jer Tito jadan se držao na državnim granicama YU i čekao raspisivanje slobodnih izbora kako bi predao vlast izabranim predstavnicima naroda.
To što je u očima Zapada do 48. bio nasvježiji akter međunardonog revolucionarnog komunizma (valjda zbog svog pacifizma, a ne uplitanja u stvari van granica Jugoslavije i potpirivanja komunističkih subverzivaca, naročito onih van "komunističkog" lagera tipa Austrije,Grčke i Italije), i prijetnja za sigurnost veća od realpolitičara Staljina, to su ustaške priče iz Foreign officea i State departmenta.

Tito jest 45-47 bio svadljiva baba i osoba sa izraženim ekspanzionističkim apetitom, bilo po pitanju političkog utjecaja ili čak teritorijalne politike; ako se o tom nije pisalo u periodu prosvijećenosti, prije tih famoznih 24 godine, hebiga, tomu i služi znanost kao takva, reinterpretacija i revizija interpretiranoga.
Piše se sada.

Tko je glasao

@skewerovski: U pravu si, naravno.

no pročitati opis sadržaja, kakav god on bio, i dalje nije dovoljno da bi se stekao potpun uvid u materiju o kojoj se namjerava izraditi kritički osvrt.
U pravu si, naravno. Ne bih na osnovu toga pisao, kad moj "uvid u materiju" ne bi bio zasnovan na stotinjak pročitanih knjiga (i to vrlo razlličitih!) u posljednjih 30-ak godina.

Naravno, sasvim sam svjestan toga da se to ne može usporediti s vrtoglavim dubinama spoznaje koju imaju oni, koji su čitali isključivo ovu ili onu propagandu. :-(

Tko je glasao

U pravu si, naravno. Ne bih

U pravu si, naravno. Ne bih na osnovu toga pisao, kad moj "uvid u materiju" ne bi bio zasnovan na stotinjak pročitanih knjiga (i to vrlo razlličitih!) u posljednjih 30-ak godina.

sudeći po tvojim upisima mala ti je korist od tvojih kniga.

Tko je glasao

opet patologija.

Tko je glasao

Ti bi mogao dati svoj

Ti bi mogao dati svoj doprinos oporavku Hrvatske tako da prestaneš pisati ovakve dnevnike i ostaviš to za neka druga vremena kada ljudi budu siti a ne gladni. Ovako, loš dnevnik, prežvakana tema.

Neznam ako si primjetio ali Hrvatska je u deflaciji, što znači da pada potrošnja, što znači da će padati porezni prihodi i da imamo prilično šanse da završimo kao Grčka pa i još gore jer tamo postoje neke blage naznake oporavka. Imamo puno veće društvene probleme. Mladi se iseljavaju, školstvo i zdravstvno nam se doslovno raspadaju. nema zaposlenosti, svaki tjedan se povećava neki porez a nekompetentnost je postala normalana, standard. Postajemo društvo bez perspektive. Napiši nešto o tome.

Tko je glasao

Zlo društvo proizvodi zle ljude

Zanimljivo kako te u ovo vrijeme deflacije, da ne velim depresije, ne smeta bavljenje pljuvačinom po partizanima, a valjda te ne brine niti Markićka niti stožerlije, niti HRTovo uvlakaštvo - to po mjeri mnogih ovaj narod zapravo podiže iz depresije, pa manje primjećuju kako "Mladi se iseljavaju, školstvo i zdravstvno nam se doslovno raspadaju. nema zaposlenosti, svaki tjedan se povećava neki porez a nekompetentnost je postala normalana, standard. Postajemo društvo bez perspektive.". S druge strane, reagiranje na gornje proglašavaš irelevantnim, prežvakanim, rekla bih pomalo i dosadnim.

Preporučam pogledati ovaj obrazovni video - The psychology of evil - http://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil .

A ako te je to bacilo u depru, razveseli se ovim sretnim brojem - https://www.youtube.com/watch?v=qSJLgohUod4 .

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Točno, ne brine me ništa od

Točno, ne brine me ništa od gore navedenog. Brine me ekonomija. Ali, ne sekiraj se, ja sam manjina.

Tko je glasao

Zanimljivo...

vama koji uvijek na ove teme podastrete frazu bez sadržaja kako "imamo mi i važnijih problema", nikada, ali baš nikada ne proradi sličan brižan nerv kad su ustašoidi u ofanzivi, što će reći da vam je to normalno, prihvatljivo i samorazumljivo, čime se doista vjerno oslikava sva bijeda, siromaštvo, pa i zloćudnost vašeg mentalnog sklopa.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne bi blejili da ima ustašoida!

nikada, ali baš nikada ne proradi sličan brižan nerv kad su ustašoidi u ofanzivi,da su ustašoidi u akciji ne bi blejili ni ti ni Oštrić.

Imate vi, na vašu sreću, kulturne, plemenite ljude, strpljive ljude- Hrvate koji čak i svojim neprijateljima, zlim ljudima, ljudima bez savjesti i osjećaja za pravdu i pravednost, žele dobro, pa će vas ostaviti da se ugušite u svojoj mržnji, kada Hrvatsku okrenu u smjeru dalje od jugonekrofiličara i četnikofila!

Tko je glasao

@ppetra: razlika između "ustašoid" i "ustaša"

da su ustašoidi u akciji ne bi blejili ni ti ni Oštrić.
Zapravo, ono ćšto si htjela reći jest "da su ustaše u akciji (...)". Da, naravno, svjesni smo toga. O tome se i radi, da ti idioti i krvoloci, koji su mahnito mrzili nas Hrvate, svoj narod, nas domoljube, zato jer nismo apsolutno prihvatili njihovu verziju "hrvatstva", imaju i danas sljebenika. "Ustašoidi", kao što si ti samo blebeću po netu, šire svoju mržnju prema Srbima, Europskoj uniji, SAD, Engleskoj... (a zadnjih dana i veliku ljubav prema braći Rusima!) ali najviše svoju mržnju prema Hrvatima.

Blebetati svatko može, što hoće. Nažalost, poučeni povijesnim iskustvima, moramo imati na umu mogućnost da krenete "u akciju", kao što su vaši uzori učinili 1941..Moramo biti spremni braniti se, kao i onda, ako bude potrebno. Nadam se da neće. Danas nema fašista i nacista da vas dovedu na vlast mimo volje većine, koja na sreću dobro pamti kakvi su tvoji uzori bili. Hrvati su ih odbacili.

Kad pričaš o mržnji - projeciraš ono što je u tebi samoj. Mržnja prema svojem narodu, koja te guši.

Tko je glasao

Brate domoljube, ikono

Brate domoljube, ikono dobrog, časnog i plemenitog, daj reci, kako to da su ustaše zabranjene i zabranjene, toga si i sam svjestan pa ih nazivaš "ustašoidima", a istovremeno oličenje domoljublja poput tebe, poput svih "oličenih" "socijaldemokratskih" pročetničkih lufopartizanskih Todoroslavena, ni riječ, ni rječce o jedinom relevantnom fašizmu u RH zadnjih 25 godina, onom nezabranjenom i gospodarski propagiranom fašizmu upregnutog u cilj zamajavanja tragova pomoću historiografskih korektora kojim ćete pokušati uvesti "vuk sit koze na broju" svetosavsko konačno rješenje problema prošlosti i budućnosti vas domoljubnih Todoroslavena: izjednačavanja partizana i četnika.

Tko je glasao

Nakaze iz prošlosti- u prošlost!

Blebetati svatko može, što hoće. Nažalost, poučeni povijesnim iskustvima, moramo imati na umu mogućnost da krenete "u akciju", kao što su vaši uzori učinili 1941..Moramo biti spremni braniti se, kao i onda, ako bude potrebno. Tako su blebetali i "krajišnici"- a ti si poznati ljubitelj Načertanija- Načertanijanac, pa svakako da si uvijek spreman za obranu načertanijanstva- četnikofilstva.

Nadam se da neće. Ovi odlaze s vlasti, a dolaze drugačiji. Nikada više četnikofila na vlasti, a narod u RH ne voli ni četnike, ni četnikofile.

Danas nema fašista i nacista da vas dovedu na vlast mimo volje većine, koja na sreću dobro pamti kakvi su tvoji uzori bili. Hrvati su ih odbacili.Očito misliš na branitelje iz DR. Probudili su se i doći će kraj onima koji su ovaj puta napali iznutra- tvojim načertanijancima.

Mržnja prema svojem narodu, koja te guši.Cijelu Hrvatsku guši crvena aždaja, divlja i bjesni, razara i uništava sve , bjesomučno zadužuje, vrijeđa branitelje i narod,....,a ipak dolazi joj kraj. Nee želi mirno u povijest, nego još bjesni kao i devedesetih, samo je sada otkrila svoju pravu prirodu- lažno europsku i svjetsku, a stvarno jugočetnikofilnu i hrvatofobnu.

Vrijeme je da se Hrvati okrenu Hrvatima i svojoj državi, a sve ove natruhe jugosrbočetnikofilije odbace zauvijek u prošlost, kamo takve nakaze i pripadaju.

Srbi su se oslobodili svojih nakaza, gorih od četnika, a Hrvati će se osloboditi isto takvih svojih nakaza iz prošlosti, koje tako duboko mrze Hrvatsku i Hrvate, kao i ti i tvoji načertanijskofilni drugari!

Samo se ti tješi, ali tvoje vrijeme prolazi (mislim na tvoju političku opciju koja se pokazala tako pogubnom za RH, da je narod konačno progledao i vidio da su RH pretvorili u četnikofilnu nakazu, a to je preduvjet da ih odbace od sebe u prošlost)!
Ponovo vaši imaginarni strahovi iz devedesetih, ali proći ćete kao i devedesetih- sami ćete uništiti sebe!

Tko je glasao

nova perspektiva ludila...

Zoran: "Danas nema fašista i nacista...."

ppetra: "Očito misliš na branitelje iz DR."

Brilijantno.

Tko je glasao

Da bi razumio, trebaš imati zrnce soli

Tko je glasao

nemoj tako...

... nije ppetra kriva što se cca 90% njenog naroda ne uklapa u njezinu sliku tog istog naroda.

Tko je glasao

Bog i bogme...

da su antifašisti dovršili posao na način na koji im ustašoidi poput tebe pripisuju, ne bi ni ti ovako lajala.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Antifašisti" u kolu s četnicima- "antifašistima" iz ww2!

da su antifašisti dovršili posao na način na koji im ustašoidi poput tebe pripisuju, ne bi ni ti ovako lajala.Dovršavali su ga nakon rata, po Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, za vrijeme DR,...
Samo, četnici su postali antifašisti, pa se oni uhvatili u kolo s njima, da im pomognu uništiti Hrvatsku!

Tko je glasao

Da...

baš eto, gdje god pogledaš, mediji, društvene mreže, kontejneri u ulici, na roditeljskim sastancima, u Lidlu i Konzumu - sve sami četnici u 3PM u svom pohodu na uništenje Hrvatske :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako "dobro upućeni" lažu, ne lažu liste!

Ne tu gdje pričaš, među običnim ljudima: nego,
"dobro upućeni" kažu-
u Vladi,
u Saboru,
u MVP,
po veleposlanstvima,
na mnogim bitnim državnim funkcijama,
na HRT-u,
na izbornoj listi za EU Parlament (šteta što Srbija nije u EU- preko Hrvatske bi dobila preko 50% kandidata s liste stranke bliske četničkome programzu- "Vukovar je srpski grad" ili ne moraju ni žuriti SDP će im dati dovoljno mejsta na svojoj listi!

Ako "dobro upućeni" lažu, ne lažu liste!

Tko je glasao

@chaos99: dakle, po tebi, prilog oporavku Hrvatske bio bi....

,,, pustiti lažljivce da i dalje lažu, ljude s psihičkim problemima da zasipaju cijelo društvo svoojim frustracijama, zastupnike fašizma da šire svoju ideologiju - a da mi ostali šutimo i čekamo neke dane kad će "ljudi biti siti" pa da možda nešto kažemo?

Ne slažem se s tom tezom.

Glede tema o kojima pišem, pogledaj popis mojih dnevnika ovdje: http://pollitika.com/blog/zoran-ostric . Ima tu PMSM dosta i o perspektivama (energetika, tehnologije, električni automobili, Europska unija, koncepcije demokracije...). Zapravo, to je jedan od fokusa mojeg pisanja: sagledavati trendove, perspektive i vizije. Jesl li nekad nešto od toga komentirao? Jesi li objavio neki tekst o perspektivama?

Tko je glasao

ovaj...

... napiši ti! :)

p.s. Nije li upravo i neraščišćenost nekih problema iz prošlosti jedan od uzroka takvog stanja? To što ljude uvijek možeš napaliti na "ustaše i partizane", umjesto da se bave stvarnim sadašnjim problemima.

Tko je glasao

ustaše i partizani to je

ustaše i partizani to je osiromašivanje i reduciranje povijesti. ko da samo oni postoje i samo se njih može birati.

između partizana i ustaša, tita i pavelića ja biram mariju gupca, matiju ivanića i labinske rudare.

Tko je glasao

pravi problem

zorane,

problem je što je bleiburg, ipak zločin. I da bismo mogli ići dalje, u budućnost, rješavati probleme koji će inače čekati našu djecu i unuke, treba prihvatiti konzistentan, dosljedan, jasan sustav vrijednosti.
Treba iskorijeniti sve neprijatelje jugoslavenske države, sve protivnike sovjetske i jugoslavenske komunističke partije, sve koji posumnjaju u vlast partije i druga tita i suprotstave se bilo čime i na bilo koji način apsolutnoj vlasti tita i partije; govorom, dogovorima, političkim organiziranjem, oružanim otporom. Iskorijeniti ako treba i u drugim, inozemnim državama, svim sredstvima.
To jest bio plan vladajuće elite.
Taj plan nije bio demokratski, i ne može ga se braniti, ni danas.
Može ga se razumjeti, staviti u povijesni kontekst, ali ga se ne može prihvatiti.
Pravi problem s tzv ustašijom u hrvatskoj jest što u hrvatskoj još uvijek postoje ljudi spremni javno braniti nedemokratske vrijednosti jugoslavenskog totalitarizma.

luka

Tko je glasao

@Luka: ne, nije to problem.

Da je "Blaiburg" zloćin - svi su iole značajni, koji danas javno djeluju i imaju neke povijesne ili idejne, ma kako slabe, veze s KPJ, rekli i ponovili otprilike dva milijuna puta. Pojedinci koji i dalje baljezgaju kako je to bilo čovjekoljubivo djelo nisu relevantni.

Ovi drugi, međutim, fašistička govna, i danas mahnito urlaju svoju "istinu", ponekad se i organiziraju u jurišne odrede (kojima sam ja osobno dvaput bio žrtva). Oni u beskonačnost rigaju smrad svojih laži, i mahnito traže od svih nas da povjerujemo kako je laž istina, a smrad miomiris.

Zato mi obični ljudi i prosječni domoljubi, nažalost, moramo biti na oprezu. Događaji iz 1941. ili 1945. bili su davno i akteri su mrtvi, ali događaji iz 1999, kad su u Zagrebu organizirani fašistički razbijači napali antifašiste (jer su smatrali da je imenovati jedan trg "Trg žrava fašizma" antihrvatski, a izvršitelji napada bili su plaćeni 100 DEM po čovjeku), nije tako daleko i mnogi akteri su još tu.

Za mene osobno više nije važno, ali mlađi ljudi moraju biti spremni na mogućnost da će se od tih manijaka morati braniti, kao što su morali 1941.-1945..

Ne možemo "ići dalje" s lažima, kao što su u dnevniku navedena dva primjera.

Tko je glasao

Pojedinci koji i dalje

Pojedinci koji i dalje baljezgaju kako je to bilo čovjekoljubivo djelo nisu relevantni.
KOSK (kako Oštrić sere kvake).

Ovi drugi, međutim, fašistička govna,
Će ba da svatiš i @luku i ostatak kozmosa točno u onom trenu kad ne budeš birao ćup s govnima dok "analiziraš", da je vnogo i komunističko i fašističko pravo isto.

Jest ba...

Zato mi obični ljudi i prosječni domoljubi,
Osnov povijesne analize moraju biti potvrđeno istinite činjenice, padaš u tri čina: nisi običan, nisi prosječan i nisi domoljub.

Tko je glasao

NDH i civili

pokojna mama je bila djevojka za vrijeme NDH i živjela je u Zagrebu,. tata joj je bio domobranski pukovnik - stradao u neuspjeloj uroti Vokić-Lorković. njezino sjećanje na NDH je bilo povezano sa svlačenjem odjeće na zagrađenom balkonu kako se ne bi buhe unije u stan. znači idilično vrijeme NDH je bilo vrijeme i manjuak nekih namirnica bez kojih nam je danas nezamisliv svakodnevni život a tu spadaju u sredstva za pranje.

w. ;)

Tko je glasao

Onaj tko se divi "Načertaniju", tome su ustaše svi Hrvati

Što boli četnike i Načertanijance, velikosrbe-: samostalna i suverena država Hrfvatska na političkoj karti Europe.
Svi protivnici Hrvatske ubijali su s ciljem uništenja svih koji su željeli samostalnu Hrvatsku: nakon ww2 napravili su strašan pokolj hrvatskoga stanovništva, a što još čeka suđenja za te zločine, jer je nomenklatura koja je u RH na vlasti velikim dijelom iznikla od ljudi koji su sudjelovali, naređivali, bili uključeni u te zločine; pa ubojstva i proganjanja u vrijeme SFRJ-širom svijeta, pa u DR -isti scenarij-genocid u Vukovaru i svim mjestima koja su mogli okupirati.
Nakon što su izgubili rat devedesetih, isti su se povukli po kojekakvim vladinim udrugama, partijama, i nastavili po planovima Memorandum2.

Nije slučajno da je u vrhu vlasti u RH, preko 40% takvih kadrova- koji mrze samostalnu RH i čije političko djelovanje pokušava poništiti rezultate DR, koji su inzisttirali na povlačenju optužbe za genocid, koji malo-malo trče u Beograd ljubiti se čak i s ubojicom Hrvata , i pravoiti planove s četnicima u Srbiji.

Onaj tko se divi Načertaniju i težnje jednoga maloga naroda, vječito gladnoga tuđih teritorija smatra nekakvim dosegom -kulturnim, političkim , društveni, protiv je svih naroda na koje su se isti planirali širiti:
Zoran Oštrić — Sri, 27/10/2010 - 06:10.

http://pollitika.com/ilija-garasanin-nacertanije#comment-268908

...

Garašaninov tekst je izvanredan povijesni dokument. Sadrži vizionarske ali i vrlo trezvene, racionalne i lako shvatljive poglede na nacionalni interes njegove domovine i njegovog naroda. Naravno, da je država težila teritorijalnom širenju - to je normalno, otkad države postoje. Pritom izaziva udivljenje, da Garašanin nije ustuknuo pred činjenicom da je tada malecka država Srbija opkoljena s dva moćna carstva. Izvanredna vizija i samopouzdanje!

Mnogo nakon njegove smrti, Srbija je u spektakularnoj seriji ratnih pobjeda 1912.-1918. prerasla u Kraljevinu SHS, peterostruko veće površine i stanovništva!

Odmah nakon toga promašenom politikompočela je prokockavati sve dobijeno, što je završilo gubitkom Kosova 1999..

Ovdje si rekao svoj odnos prema velikosrpskom korijenu, a time i prema svima koji su joj bili na putu!

I ovim dnevnikom pokazao si kako ne možeš podnijeti hrvatsku Hrvatsku, a vrijeme je da bude takva: da označi i svoje grješke, ali i da partizanske masovne zločince osudi za masovna ubijanja i pokaže kako su se i najgori zločinci ogrtali antifašizmom, kako bi ubijali u interesu velikosrpskih planova, planova KPJ, planova njihovih zaštitnika.

I ti opet po starome- nije ti ovo 1945., ni SFRJ, iako ima iz SFRJ previše ljudi na pogrješnim mjestima- u hrvatskoj vlasti!

Morat ćete se pomiriti sa životom u hrvatskoj Hrvatskoj, a ne u srpskoj pokrajini u kojoj vlada srpska manjina i jugoprišipetlje kojizajednički rade protiv interesa RH, a za "regiju", i vraćanje povijesti unazad.

Vtrijeme je za hrvatsku Hrvatsku, izvan šapa starih kadrova, koji ne znaju ništa drugo nego trčati u Beograd i London po nove naputke!

Možeš se ti smijati, jer si "divitelj Načertaniju"- ali dolaze nova vremena za RH, jer posao u DR -oslobađanje Hrvatske, još je potrebno dovršiti!

Tko je glasao

Imam osjecaj da ce ovaj

Imam osjecaj da ce ovaj dnevnik izazvati mnostvo komentara. Mnogo vise nego recimo dnevnik o izmjenama zakona o radu ili recimo dnevnici o sukobima interesa i korupciji. To samo govori da smo drustvo koje jos nije izislo iz svoje proslosti i koje vjestom manipulacijom i stalnim podgrijavanjem istih tema drze okovanima u 1945. godini.

Tko je glasao

"društvo koje još nije izišlo iz svoje prošlosti "

@bosancero mislim da je pogrešno paranoju nekolicine ovdje nazočnih pojedinaca pripisivati kao opsjednutost cijelog društva!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Pa da...

Kad je Francek s ekipicom ponovno pobio sve narodne heroje i preimenovao ulice i trgove u "Ulicu guslara Pere" i Trg hrvatskog koponosa", mislio je da je opsjednutost naprosto gotova. U toj su ga ideji podržavali razni zrakomlati kojima se okužio, al se ipak malo zajebo jer da bi narodnog heroja ubio drugi put, moraš biti malo veća faca nego što su Francek i zrakomlati...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulice tvoja paranoja ne

@Bigulice tvoja paranoja ne spada u opsjednutost, već je to već neizlječiva manija gonjenja!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ustašoidi...

ko govna na cipeli - kad-tad se osuše i otpadnu... Tako će biti i ubuduće.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kad-tad se osuše i otpadnu, ali njihov smrad ostaje!

@Bigulice ne, ne, neka se govna htio to čovjek ili ne stalno lijepe na cipelu, i smrde, smrde, užasno smrde! Kao što iz tvog primjera vidimo za pranje nekih ovdje nazočnih ...... mudroserki ne pomaže ni konstantno puštanje vode! One se jednostavne lijepe i lijepe i lijepe, a u hrvanju s govnima makar i pobijediš ostaneš zasran!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zaboravila sam spomenuti...

...i "Školu Blaženog Pokrštavatelja"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zaboravila sam spomenuti...

Nije problem u tomu što si zaboravila spomenuti, već u glupostima koje si napisala! No to je tvoj zaštitni znak i po tomu te treba "cijeniti"! No bilo kako bilo, nisi moj tip i zato vrijedi mani se lude babe i čorava posla i ne trati u ludo vrijeme, pa se nećeš pokajali. http://www.youtube.com/watch?v=C9MklWvs1Uo
http://www.youtube.com/watch?v=HK-jk5Tbq3s

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zaboravila sam spomenuti...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@bosancero: možda i ne ovaj posebni dnevnik..

... ali znatnom broju ljudi, zaista, te teme snažno podižu tenzije i želju da se uključe u diskusiju (a možda i u organizirane fizičke napade - kao što je bio napad dobro organiziranih fašista na antifašiste 1999). Nevolja je da u politici postoji samo-referencijalnost: ako znatan dio polisa smatra da je nešto za polis kao takav važno - onda i jest.

Moji naslovi "Politički raskol o klimatskim promjenama u SAD", "Korisnost i opasnost cijepljenja: kako o tome govoriti", "Opaske o direktnoj i predstavničkoj demokraciji, vladavini stručnjaka i diktaturi", "Znanost, biznis, ekologija i društvene borbe oko čiste energije", pa čak i "Bi li nam bilo bolje bez Europske unije?" posvećene su temama koje puno manji broj ljudi smata zanimljivim.

Moj najkometiraniji članak (na mom osobnom blogu) bio je o tome da su hrvatski i srpski isti jezik. :-)

drustvo koje jos nije izislo iz svoje proslosti i koje vjestom manipulacijom i stalnim podgrijavanjem istih tema drze okovanima u 1945. godini
Slažem se, ali se pitam je li ovo "manipulacija i podgrijavanje" dovoljno objašnjenje? Kad k tome dodamo i neke ljude koji su očito naprosto mentalno poremećeni?

Mislim da objašnjenje koje ide na to da manji broj ljudi manipulira većinom? Ali zašto uspijevaju tako manipulirati? Mislim da se radi o nekim dubljim uzrocima u, hm, "psihi naroda", da su Hrvati, kao i Srbi, što reće Jovan Rašković, "lud narod". Ta im je tema nekako važna na razini velikih simbola (ne "simbolička", nego "simbolska", imajući na umu moćne simbole kao zastava, križ, petokrata zvijezda isl., koji simboliziraju velike ideje), na razini nečeg "arhetipskog" u društvu. U tom smislu "Bleiburg" kao "singularni događaj" u psihičkoj ekonomiji: promovira se u artetip, događaj bez presedana, primordijalno...

Za izlazak iz neurotskog kruga koji se hrani sam sobom, trebala bi dakle neka vrsta psihoterapije. Racionalna rasprava nije dovoljna; zapravo, fiksacije se pred "vanjskim izazovom" mogu čak i pojačati. Priznajem, nemam ideju kako bi to trebalo izgledati; psihijatar Jovan Rašković koristio je svoje stručne vještine da narod učini još luđim, umjesto da ga liječi.

Tko je glasao

a tvoji će ostati na per

a tvoji će ostati na per komentara ili bez njih, što ipak ne znači daih se ne čita i ne poštuje.
važno je da ima različitosti pa kad ljudima dosade ustaše okrenuti će se ono što imaju cijelo vrijeme uz sebe a nije se previše pratilo.

druga stvar je ta što o ustašama i partizanima svatko misli da ima nešto za reći, to je kao komentiranje vremena ili sporta, susjedova novog auta i slično.
a kad o nečemu svatko imam mišljenje vjerojatno značći da o tome nitko ništa ne misli već ponavlja uvik jedno te isto.

Tko je glasao

E moji bleiburgeri, ...

... ja za "Bleiburg" i za "kolone" znam otkad znam za sebe, razgovarao sam s desetinama onih iz "kolona" kao i onih iz njihove pratnje, najveći broj ih danas nije među živima ...

Sjećam se I. Ž., natporučnika "Legije", koji je osuđen na 15 godina teškog zatvora s prisilnim radom i trajni gubitak građanskih prava, da je po izlasku iz zatvora tamo negdje 1962. u jednom razgovoru na tu temu jednom bivšem pripadniku ustaške vojnice, sudioniku "kolona", na njegovu primjedbu kako su ih partizani "raskrojili" odbrusio: "Mi smo bar ostali živi, a i ti dobro znaš da su naši pobijedili, da nijedan "crveni" ne bi preživio, zato ti je bolje da šutiš."

Tko je glasao

Za razliku

Za razliku od uštašoida koji stalno verglaju svoje, četnici nikad nisu odustali od komadanja Hrvatske.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci