Tagovi

Uspjeh pučana i neuspjeh Podemosa na izborima u Španjolskom : je li Brexit utjecao?

Jučerašnji izvanredni parlamentarni izbori u Španjolskoj, održani zato jer se nakon redovnih izbora u prosincu 2015. nije uspjelo formirati vladajuću većinu, donijeli su veselje pučanima (PP; stranka desnog centra, kojoj je na čelu Mariano Rajoy, također na čelu tehničke vlade, na osnovu izborne pobjede 2011.). Povećali su postotak glasova sa 28,7% na 33,0% (+4,3%) i mandata sa 124 na 137 (od 350 u Congreso de los Diputados).

Veći dio birača je, kako izgleda, sada prihvatio njihove poruke da su ekonomski pokazatelji uglavnom dobri i da se situacija poboljšava, usprkos velikoj nezaposlenosti i socijalnim problemima koje donose austerity mjere.

Veliko razočaranje doživjela je lijeva koalicija "Unidos Podemos". Osvojili su, suprotno rezultatima predizbornih anketa, samo 21,1% glasova, što je manje nego što su "Podemos" (španjolska inačica Sirize) i "Ujedinjena ljevica", nastupajući odvojeno, osvojili u prosincu (24,4%, dakle sada -3,3%). To im je donijelo 71 mandat, točno isto kao u prosincu (relativno poboljšanje zbog zajedničke liste). Tako su potonule nade da će biti na drugom mjestu, ispred socijalista.

Posljednje predizborne ankete najavljivale su oko 24 do 26% glasova, a čak i izlazne ankete najavljivale su oko 25%. Također je glasovanje nakon TV debata davalo pobjedu njihovom lideru Pablu Inglesiasu.

S druge stranek, kako u predizbornim anketama, tako i u izlaznim anketama, PP je dobivala oko 29-30% glasova.

Nemali utjecaj na rezultate mogao je imati i strah od raspada Španjolske, jer Podemos zastupa legalnost referenduma o otcjepljenju; osvojili su relativnu većinu glasova u nekim izbornim okruzima u Kataloniji i Baskiji. Brexit je možda imao veliki utjecaj, povećavajući taj strah od raspa i od nestabilnosti generalno.. PP je u petak poruku da zemlja treba stabilnost suočena s "radikalizmom" i "populizmom".

Socijalistička stranka (PSOE) osvojila je 22,7% glasova (+0,7%) i 85 mandata (pet mandata manje, što je učinak D'Hondovog sustava da najjače liste dobiju relativno više, što je išlo u korist PP).

Opala je i stranka "Ciudadanos" (Građani), koja je nova snaga kao i Podemos, ali orijentirana liberalno, te za cjelovitu Španjolsku (protiv referenduma u Kataloniji). Osvojili su 13,1% što je 0,8% manje nego u prosincu, te 32 mandata, osam manje nego u prosincu.

Porast daje znatnu moralnu prednost PP, ali brojke su upitne kao i prije pola godine. Prvi mogući kalicijski partner su Ciudadanos, ali zajedno imaju 169 mandata, sedam manje od apsolutne većine. A preostale mandata u donjem domu parlamenta drže regionalističke stranke (dvije katalonske stranke 17 mandata, dvije bankijske 7, te jedan mandat stranka s Kanarskih otoka. Teško zamislivo da bi među njima mogli naći partnere.

Ostaje ponoviti pokušaj, sada s pozicije veće snage, da se uvjeri socijaliste da uđu u vladu, ili podrže manjinsku vladu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_general_election,_2016

Komentari

Brexit jest utjecao! Mislim

Brexit jest utjecao!
Mislim ovako: Nakon izlaska UK iz EU za očekivati je ponovni referendum u Škotskoj oko ostati ili ne u UK.

Španjolska desnica je ddobila izbore upravo na tome da očuva Španjolsku cjelovitom. Svi znamo kakva je tamo situacija već godinama i da se Španjolska jedva drži skupa.

Narod je očito procijenio da im desnica osigurava granice i cjelovitost, bez odcjepljenja djela Španjolske.

Belgija i vjerojatno Italija će biti slijedeći korak u atomiziranju EU, tj. pretvaranje EU u hrpu regija ...

Eh, tada slijedi neki Otto von Bismarck ali ne samo za područje germansko već za cijelu sadašnju EU.

Zato će "desnica" jačati u svim EU članicama kako bi održala svoje zemlje "u komadu".

Tko je glasao

Zato će "desnica" jačati u

Zato će "desnica" jačati u svim EU članicama kako bi održala svoje zemlje "u komadu".
što i neće biti neki problem, jer "ljevica" ne nudi uglavnom - ništa,osim što se predstavlja kao ljevica. To u Europi kuži kompletna politička scena - osim HDZ-a.

Tko je glasao

vrlo dobro

vrlo dobro primjećeno,
pseudoljevica je od ljevičarenja zadržala samo ekstremno progresivistički image bez lijevog sadržaja
...a pseudodesnica se je cijelo vrijeme utrkivala s njima u progresivizmu, i napustila svoj osnovni sadržaj,- konzervativizam,
i naravno, izgubila sve bitke u progresivizmu, a ništa nije niti pokušala, pa ni uspjela konzervirati od onoga vrijednog čuvanja.
i sada je svoj evropskoj pseudodesnici jasno gdje su fulali, osim, naravno, HDZu,

Tko je glasao

To u Europi kuži kompletna

To u Europi kuži kompletna politička scena - osim HDZ-a.
Ispričavam se @hlad na pojednostavljenom komentaru, ali...
Ja HDZ više ne doživljavam kao nekakvu stranku koja misli i koja bi znala čitati znakove vremena.
Tradedija je što ni SDP nije ništa bolji već je zapravo i gori.
Ostalih nema.

Hrvatske stranke uopće ništa drugo ne rade osim što se međusobno takmiče koja će se više i bolje dodvoriti krojačima svijeta. Novog vrlog svijeta! Mi nemamo hrvatske stranke u smislu one koja bi radila za dobrobit svojih građana već izričito rade za svoje strane mecene.

Možda sam pesimist, možda sam prestar, možda sam previše toga preživio i previše zla vidio ali sve sam uvjereniji da ovo u RH a posebno u EU pa i planeti čitavoj vodi nečem strašnom i teškom zlu se nadati možemo.

Npr. EU je vjerojatno gotova, Srednji istok plamti ...
Istovremeno, proizvodnja, novac te politička i vojna moć se seli na Daleki istok.
Europa i USA tonu u svakom pogledu..
To na dobro neće stići i dobru nikako ne sliči.

Tko je glasao

spušta se roleta na izlog šarenih slatkiša,

: je li Brexit utjecao?
po meni,...nije Brexit utjecao,
ali, Brexit je dao misliti mnogima, pa i Španjolcima
Zadnjih 50-60 godina je društveni narativ bio iluzionistički uspješan u propagiranju okrupnjavanja, globalizacije i financijalizacije,
i taj neoetatizam je pogurala euroamerička (uvjetno) ljevica, a prihvatila kao uspješan smjer i euroamerička (uvjetno) desnica.
e, da bi se jedni iz pragmatičkih razloga odrekli radničke klase kao imanento vječno nezadovoljene baze, i zamjenili ju mlađom populacijom kao baze imanentno nezadovoljne per definitionem,
...te kao svaka ljevica u povijesti vladala upravljanjem bijesom i nezadovoljsstvom koji za te potrebe vladanja i sami produciraju,
a drugi su se, opet, odrekli suverenizma kao svog političkog sadržaja dok god je okrupnjavanje, globalizacija i financijalizacija izgledalo kao uspješan koncept,
no, kroz sve godine su baze i jednih i drugih očekivale da će i oni od okrupnjavanja, globalizacije i financijalizacije imati nešto slično onom što su u medijskim izlozima šarenih slatkiša okrupnjavanja, globalizacije i financijalizacije mogli vidjeti,
a dobili su samo poruku da su se vrhu socijalne piramide priključili samo i jedino vrhunski obrazovani profesionalci, socijalno mobilni, i oni direktno prikopčani na dotacije iz zajedničke kase,
i tako,
oni mlađi više nisu baš mladi da bi brinuli o socijalnoj pravdi, već bi i sami nešto od nje rado imali,
a oni suverenisti koji su se odrekli suverenizma, zauzvrat su dobili malo ili ništa,
----
i sada im se ukazuje nova mogućnost,
...poslije za njih neuspjelog eksperimenta, snagom onog jedinog što još imaju vratiti proces tamo gdje su se zajebali,
a elitisti se upravo toga užasavaju.
moglo bi se desiti da su im skakavci pojeli četvrt stoljeća truda.
Mada, neće praviti neki problem od toga. Utjehu će naći u privatnim računima i portfolijima koje su stigli natuć za to vrijeme.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci