Tagovi

Uskrs infantilne politike

Bozanić je prije nekoliko dana lansirao svoju uskršnju poruku. Pokušavajući nadmašiti svoju famoznu rečenicu o "grijehu struktura" (za što sam saznao da uopće nije njegova rečenica, nego malo preuređeni stav jednog drugog našeg teologa) ovoga uskrsa Bozanić je spomenuo "infantilnost" naše politike.

Nisam se previše trudio pronaći originalni tekst poruke da vidim da li je upravo ta riječ upotrijebljena ili je to nešto što su novinari sami zaključili, no sklon sam se složiti da je naša politika krenula u neke totalno čudne vode i da se mnoge odluke koje naša vlada donosi doista čine infantilnima.

PlaniranjePrije dvadesetak dana, imali smo cijelu priču i sagu o ZERPu. Dakle već četvrto ukidanje (suspenzija, neprimjenjivanje ili kako god to želite nazvati) govori samo o tome da mi u stvari pojma nemamo što želimo, a još manje su nam jasne konsekvence naših vlastitih poteza (što bi Sanader rekao ne znamo bili piškili ili kakili). Eto primjerice, imamo svima već dobro poznatu situaciju s HSSom koji je odbio glasati za ukidanje ZERPa (vrijedi primjetiti kako je HSS od izborne večeri do danas odustao od apsolutno svake točke njihovog predizbornog programa, neće biti niti referenduma za NATO, ništa od ZERPa, a i novci za seljake su se negdje po putu istopili), a da bi samo dan kasnije Ivica Sanader u dalekom i prijateljskom nam Briselu ustvrdio kako je oporba pokušala srušiti vladu - kako to da nije primjetio da su dva člana njegove vlade glasali protiv, a zastupnici HSSa u saboru također, totalno je nejasno. Nejasno je također i da li su HSSovi ministri dali mandat na raspolaganje, a Ivica ih je potom odlučno odbio ili su jednostavno rekli da nema potrebe za daljnjim dramatiziranjem ove ionako tragikomične situacije.

Sve to skupa bi bila anomalija na političkom radaru da se ista situacija nije ponovila prije nekoliko dana kada je potpredsjednik vlade iz redova SDSSa glasao protiv odluke o priznanju Kosova. Lik je uredno dao mandat na raspolaganje, Ivica ga je odlučno odbio, a lokalni ogranci SDSSa kažu kako priznanje Kosova "nije dovoljno dobar razlog" za napuštanje vlade. Dakle, osim što ti tamo neka Amerika podijeli zemlju iz koje potječeš na pola (ili na trećinu, kako već hoćete) doista nema nekakve posebne drame u tome, takve stvari se događaju svaki dan (ako nigdje drugdje u svijetu, onda je to barem u Srbiji postalo normalno jer su se u posljednjih petnaest godina dijelili kao ameba svakih godinu-dvije).

Ovo gore su čudnovati presedani, jer imamo situaciju u kojoj postaje dozvoljeno da u vlasti imamo ljude koji glasaju protiv odluka zbog kojih su na vlast došli i da pritom misle kako su sačuvali obraz. A po mlakoj reakciji javnosti, čini se da će im to i poći za rukom. Pitanje odgovornosti, principa, etike i morala odavno su što bi neki rekli "misaona imenica" makar je nedokazano da u našoj vladi itko misli. Da li je to uopće vlada, ili interesna skupina, ili ekipa baraba (eto napokon jedne uskršnje metafore) koja se eto dokopala vlasti pa su uletili na Markov trg i dok su kamere isključene tumaraju besciljno po onim hodnicima i razbijaju zatečeni inventar.

Nije stoga niti čudo da kada naiđete na bilo koga tko ima imalo principijelan i iskren stav, da on ispadne ne samo totalno neprihvatljiv, nego i party breaker. Što se onaj Milanović uopće tamo pjeni, pravila igre određuju oni koji su na vlasti, a oni kažu da su pravila nebitna. Forsirati isti stav dva tjedna uzastopce je (barem u hrvatskom svemiru) tako retro. Sjedi, ljudi smo i dogovoriti ćemo se (ili ćemo dati u najgorem slučaju dojam da smo se nešto dogovorili).

Vjerodostojnost, etika, moral, odgovornost, principijelnost su pojmovi koje je potrebno izbrisati iz hrvatskog riječnika jer oni ovdje više ne postoje, novohrvatski jezik ne poznaje više te arhaizme, napustili smo doba kada su se takvi koncepti koristili, nadišli smo i najcrnje prognoze.

Sretan svima Uskrs, trebati će nam.

Misao dana:
While many people believe that lemmings commit mass suicide when they migrate, this is not the case. Driven by strong biological urges, they will migrate in large groups when population density becomes too great. Lemmings can and do swim and may choose to cross a body of water in search of a new habitat[5]. On occasion, and particularly in the case of the Norway lemmings in Scandinavia, large migrating groups will reach a cliff overlooking the ocean. They will stop until the urge to press on causes them to jump off the cliff and start swimming, sometimes to exhaustion and death. Lemmings are also often pushed into the sea as more and more lemmings arrive at the shore.

Komentari

tko želi, evo Bozanićeve

tko želi, evo Bozanićeve poruke...

Tko je glasao

Oni na vlasti imaju pravo

Oni na vlasti imaju pravo glasovati protiv, a oporba nema to pravo, nego bi za svoj postupak valjda trebala odgovarati.
Demokracija je proces, nešto što se stalno razvija. Budimo ponosni što smo dali doprinos razvitku demokracije u svjetskim razmjerima, makar i infantilan! Idemo dolje, kako kaže neposredni svjedok tih povjesnih zbivanja u susjednom dnevniku!

ragusa

Tko je glasao
Tko je glasao

i Bozanićev prijatelj

i Bozanićev prijatelj poslao uskršnju poruku (Slobodna) :

I.Grubišić
CRKVA SE MORA OPRATI OD GRIJEHA
piše : Divna Zenić
Hrvatskoj je potrebno moralno i socijalno obraćenje koje ne isključuje nikoga jer previše je laži i kriminala. Obratiti se treba od nepravde, posebno socijalne, od etičko-moralne erozije koja je uzela maha, od terora podobnih nad sposobnima, od režimskog klijentelizma, te od isključenosti sve većega dijela građana od rada i samoupravnog odlučivanja u bitnim stvarima za društvo, kao što je referendum o NATO-u. U demokraciji je suveren narod, a ne političke stranke.
Poručuje to uoči Uskrsa splitski svećenik i sociolog dr. don Ivan Grubišić, naglašavajući kako bi se u Hrvatskoj moglo nabrojiti više od sedam grijeha struktura koje proizvodi sama struktura ili su posljedica toga što se strukture ne poštuju.
Iz grijeha struktura, potvrđuje, nije izuzeta ni Crkva, koja se definira i kao grešna jer je bezgrešan samo Bog. Crkvi su, ističe, potrebne neke promjene jer se kršćanstvo ne živi i ne promovira se duhovnost, nego se igraju neki igrokazi. - Za Crkvu nije dobro da je na strani bogatih, a grijesi struktura Crkve uzrokuju i neke pojedinačne grijehe koji se trebaju osuditi - ističe don Ivan Grubišić.
U nas se razvija partitokracija umjesto demokracije, politikantstvo umjesto politike, podobnost umjesto sposobnosti, izokrenut odnos da je narod radi vlasti, a ne vlast radi naroda, bogaćenje pojedinca i osiromašenje većine. O grešnosti struktura govore oni koji su i sami akteri tog grijeha. Mi imamo profesiju licemjera, visokih dužnosnika koji jedno govore, u oči lažu cijeloj naciji, drugo misle, a treće rade, govore o slobodi, a uveli su cenzuru i zatvorili sve pipke slobodne i kritičke misli. Demokratske procese ne može zamijeniti autokratska ličnost - poručuje don Grubišić.

Biznisu je sve podređeno :
Uskrs je postao podređen potrošačkom mentalitetu i uživanju bez morala. Narod je dobio igračke, ne slavi se istina o životu, nego je sve podređeno biznisu

Celibat je kontra Biblije :
O ubijenom župniku znam jedino što piše u medijima. Taj slučaj otvara pitanje o tome koliko je celibat u skladu s objavom Krista, jer je pravilo celibata doneseno crkvenim zakonom i nije utemeljeno na Bibliji.

Tko je glasao

Kad je to tako ocijenio

Kad je to tako ocijenio kardinal Bozanić, onda nema potrebe gubiti koncentraciju na to je li ili nije, nego šta je u vezi toga izostavio.

U grijehu struktura je u najmanje izostavio infrastrukture, a i još toga. On je očigledno osoba koja ne istrčava pred rudo a i čovjek Vatikana koji vrši misije sjedinjavanja crkvi i religija radi naleta novih jakih religija, pa je inače stalna politika ne talasaj i dobrih odnosa sa svim državama i vlastima još važnija.

Treba imati na umu da je i on mislio šire od samog vrha državne vlasti, pa djelom na vlastite redove.

Ali, važnije je šta mrak piše, pa i pitanje - zar si ti mrak do sada mislio da je bilo tko bilo kada bilo gdje drukčije poslovao i zamišljao poslovanje u RH? Iskustva smo da bi se baš svi šokirali kada bi se čulo da ide bar neka minimalna količina poslova koji se ne namještaju, gdje se ne uzimaju nedozvoljene provizije i slično.

Siguran šok do infarktnih stanja bi nastupio kada bi se samo pro forma uvela praksa određenja svih sastavnih djelova složenih poslova te odgovornost za to, ne samo državnih nego i onih velikih tvrtki gdje je također najvažnije kako se novac oslobađa iz ralja okova poslovanja i "elita" utega brige oko tih prljavih djelova napretka. Da se to uvede samo dva dana i pro forma sve bi se raspalo na sitne čestice manje od prašine.

Tko je glasao

kako to da nije primjetio da

kako to da nije primjetio da su dva člana njegove vlade glasali protiv, a zastupnici HSSa u saboru također, totalno je nejasno.
Kako će ih primjetiti kad su u sjeni. Njegovoj.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci