Tagovi

Urbanističko-arhitektonski natječaji

Natječaji su neki oblik samog vrha stručne ETIKE u sklopu urbanističkog planiranja, dolaženja do najboljeg mogućeg rješenja. Vrlo često su javni, što znači da u njemu može sudjelovati bilo tko od građana jer prostor je zajednički svima, samo u ekipi koja se natječe mora biti minimalno jedan arhitekt. Važna napomena je i da su nagrađeni radovi stvarno i novčano nagrađeni, a prvi ima nade ugledati svjetlost dana kroz realizaciju projekta...

.... iz Pravilnika o natječajima s područja arhitekture i urbanizma:

Članak 2.
Svrha i cilj
Natječaji trebaju omogućiti pronalaženje dobrih rješenja putem različitih prijedloga. Rješenja moraju u jednakoj mjeri zadovoljiti različite zahtjeve, a naročito oblikovanje, ekonomičnost, funkcionalnost i zaštitu okoliša. U isto vrijeme natječaji služe pronalaženju sposobnih arhitekata i urbanista, krajobraznih arhitekata i arhitekata unutarnjeg uređenja.

http://www.arhitekti-hka.hr/hr/natjecaji-nadmetanja/pravilnik/

Dobro da djeca odrastaju na Harry Potteru
Pomoću tog serijala i meni je podnošljivije bilo sagledati situaciju sa gledišta natjecatelja prvog sudjelovanja u natječaju, gdje sam ja u grupi u ulozi onog jednog od arhitekata, ostali članovi su svjetski ugledan umjetnik, građevinski inžinjer sa područja organizacije građenja, jedna studentica arhitekture, i još dvije suradnice arhitektice

iz GUPa Grada Zagreba:

12.1. Obveza donošenja provedbenih dokumenata prostornog uređenja, provedbe urbanističko-arhitektonskih natječaja i izrade studija
Članak 99.
Provedbeni dokumenti prostornog uređenja
Obveza donošenja provedbenih dokumenata prostornog uređenja određena je urbanim pravilima ove odluke, a prema grafičkom prikazu 4. UVJETI ZA KORIŠTENJE, UREĐENJE I ZAŠTITU PROSTORA, 4b) Procedure urbano-prostornog uređenja.
Program provedbenog dokumenta prostornog uređenja izrađuje ili verificira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
Programske smjernice za izradu provedbenih dokumenata prostornog uređenja su usmjeravajuće. Nositelj izrade provedbenih dokumenata prostornog uređenja je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
...
(a ima i dalje oko toga, pa koga zanima neka potraži po GUP-u, a ovo je copy-pastano radi boljeg razumijevanja teme dnevnika)

Nakon objavljenih rezultata, javni uvid i razgovor sa učesnicma natječaja JAMČE sigurnost u potvrdu ocjene ocjenjivačkog suda kao najkvalitetnijeg mogućeg rješenja

Ocjenjivački sud sastoji se od:

1. pretstavnika raspisivača natječaja (investitora, koji je dužan platiti natječaj onome tko ga provodi, u ovom slučaju UHA-I – negdje 5x više nego li je sam fond novaca koji se dijeli natjecateljima)
2. stručnog ocjenjivačkog dijela (arhitekti)
3. predsjednika ocjenjivačkog suda (arhitekt/ica)

Natječaj na kojem sudjeluje moja grupa bio je velik, puno veći nego li je za rok koji je dodijeljen dovoljan da se napravi traženo rješenje u sklopu elementarnih pravila struke za toliko veliki i opsežan posao. Pogotovo je to tako teško mladima koji su manjeg iskustva, ali ne rijetko vrlo svježih zamisli (kad nisu copy-paste). Ukratko, nama koji smo iskusni, izrada natječajnog rada je izuzetno velika sreća i zadovoljstvo kada se to stvarno radi, jedino stiska vremenska teško dopušta dati sve od sebe. Ali ipak i drugi su u tom problem, pa eto….

Pa što se desilo...

Stiglo je jako puno radova, puno više nego li bi se i mnogobrojniji ocjenjivački sud mogao pozabaviti i pogledati ih i da nije još uz put bio na fakultetu ispitni rok, kao i rok predaje diploma, pa jedina dva sposobna člana ocjenjivačkog suda, profesori na fakultetu, nisu mogli niti baciti pogled na radove. Ispravljam se , bacilli su pogled, ali ne na radove, nego na makete koje su bile obavezni dio rada, makete u mjerilu – I zbilja na izložbi su makete daleko prelazile sadržajnost uradaka. Po mojoj procjeni zbog svega gore navedenog razni su se bacilli na copy-pastanje sa stranice http://skyscraperpage.com/ ... i tako doskočili pomankanju ideja, volje, iskustva te vremena (i prostora).
Neki pak stariji kolege sa velikim iskustvom na taj rad su se “bacilli” 5 dana prije predaje radova, a pokušaji intervencije kod ocjenjivačkog suda bio je takođe zamjetan ali i dobro poznat unutar kruga struke.

Bilo je i nekoliko zanimljivih momenata kod stizanja u javni prostor na javni uvid, kada predsjednik ocjenjivačkog suda veli naglas jednoj od nagrađenih učesnica: “Ti si u sljedećem natječaju u komisiji, a ja ću se natjecati”.(ovim dnevnikom, direktnom demokracijom na internetu, dijelim ovu rečenicu iz ipak zatvorenog okruženja, pa se nadam da će njezin učinak biti potpuniji.)

Ta šala mogla se shvatiti na razne načine. Moje viđenje te izgovorene rečenice, dok okolo šeta pedesetak učesnika i sluša, je da malo rastjera toliku kvantitetu sa natječaja, jer htjeli ili ne kvantiteta će kad tad ipak iznjedriti kvalitetu, a onda uhodana igra prestaje biti igra.

Drugi dio javnog uvida protekao je u izlaganju predsjednika ocjenjivačkog suda oko procedure koja je bila na najvišem mogućem nivou od kada on sudjeluje u ocjenjivačkim sudovima. Niti jedne zamjerke nije imao.

Bio je i rastužen činjenicom da je 200 arhitekata svoje ljeto provelo u radu na natječaju, što je jasan znak da nemju od čega živjeti.
Obzirom da su mi njegovi stavovi daleki što se tiče procjene kvalitete, nije mi bitno što evidentno nije bio sklon prvonagrađenom radu.

Nakon toga je objasnio zašto je jedan dio radova iako jako dobroih otpao: otpao je zato jer je bio ZAHTJEV INVESTITORA da kvadratura ne bude manja od 40.000 m2.
Na stranu to što time krši procedure natječaja, jer broj kvadrata nije bio natječajni zadatak, nego je zadatak da pače, onako kako piše u pravilniku o natječajima: traženja najkvalitetnijeg urbanističko-arhitektonskog, racionalnog i fleksibilnog rješenja, ovim je jasno dao do znanja da URBANISTIČKOG PLANIRANJA NEMA u gradu Zgrebu (ni okolici), a da je institucija natječaja jedan vid sa jedne strane uspješnog mazanja očiju javnosti, sa druge uspješno izvlačenje lovice od investitora vrhovima arhitektonskih institucija, a sa treće investitoru se daje potpuna sloboda da od bilo koje parcele u gradu napravi bilo što, koji kupuje na taj način svoju slobodi za kreativno developersko vizionarstvo, kako bi kriza brže i uspješnije eskalirala.

Za pohvalu je bilo što je ocjenjivački sud našao toliko duha da pismeno pohvali jedan od radova koji je na toj parceli uspio ugurati 9 nebodera.

Guru današnje neo-fašističke arhitetura je svjetski slavljen Rem Koolhaas kojem je glavna teoretska odrednica i viđenje urbanizma kao nečeg čega više nema.

S te strane, moram pohvaliti urbaniste grada Zagreba, da su u trendu, čak donekle i preteče svjetskih arhitektonskih, urbanističkih i planskih stremljenja.

Komentari

Danas ja tebi a sutra ti meni

Paralelno s ovim i sličnim fiktivnim natječajima već niz desetljeća traje jedan i zapravo jedini pravi a taj je da se uđe u krug unutar kojeg se raspisuje, odlučuje i dijeli. Samo taj jedan je važan da se dobije, da bi danas odlučivali o tebi ali sutra ti o drugima pa ti je unaprijed zagarantirana nekakva nagrada u vidu javnog novca ili sličnog.

Za taj jedan i jedini pravi se ne prijavljuje jer je pozivni i samo za zatvoreni krug pa upasti možeš jedino ako se povežeš rodbinski, zavičajno ili drugačije s tim da to drugačije je u svakom slučaju drugačije od stručnog, umjetničkog i raznog normalnog za normalan svijet.

U dnevniku opisan natječaj je samo demonstracija, vježbica u maniri nekadašnjih "NNI", tek toliko da se vidi da je ekipa i dalje u formi, da nije zahrđala i da nema posustajanja i propusta u držanju prokušanog "sve nama a drugima ništa". Za uspjeh je nužno jačati konkurenciju, pače, što više natjecatelja to bolje, jer je "danas ja tebi a sutra ti meni" onda puno slađe budući je sve sprovedeno po zakonima i pravilnicima.

Tako višedesetljetno iskustvo još više dolazi do izražaja jer u moru toga, zakona i pravilnika, već je umjetnost sama po sebi uvijek biti morski pas, plivati sigurno i pojesti sve što želiš pojesti a drugima ostaviti samo ono što te ne zanima. Drugim vrstama umjetnosti, ili ne daj bože struke, u blizini takve umjetnosti nema mjesta, još uvijek.

Perpetum mobile sistema je osiguran pripuštanjem u krug nešto mlađih, da uče i održavaju, pa je daljnja vožnja i preživljavanje sigurno sve dok ima goriva u vidu javnog novca. Kriza će doći tek kada taj presuši, što se čini da počinje i hoće. Do tada, dok je i zadnje kune u proračunu, ...

B-52

Tko je glasao

to je bila moja preuranjena pretpostavka

Kriza će doći tek kada taj presuši, što se čini da počinje i hoće.
koja me navela da pristupim natječaju

samo jasan znak da će još jaaako eskalirati do izbora, a obzirom da i sam hdz zna da će pobijediti sdp, zanimljivo je dokle će ići.
Sigurno dotle dok ne dođu još veće morske nemani, a nismo zaštitili svoj prostor.
sada to jako dobro znaju i kreatori tako projektirane ksenofobno-hapačke pojave

ali očito im saznanje ne pomaže

bio je još jedan morbidan element u govoru predsjednika ocjenjivačkog suda, toliko morbidan da ga teško tu mogu ponoviti. Kako dole pišem u komentaru,, da ne reklamiram previše.

bilo kome tko dolazi na vlast, pa i sdpu, molba da ovo odmah rasturi - to je jedini način

Tko je glasao

Povratak doba naivne umjetnosti i domacih rukotvorina

Nasa arhitektura je najbolja na planeti.
1.To se najbolje vidi po tome sto su nasi majstori samo tako deklasirali 5 od 10 najrazvikaijih arhitekata na svijetu slucaju novog Plesa. (ne bu nas nitko j..... u nasoj kuruzi!)
2.Ingeniozna ploveca hrdjava kremsnita za venecijanski bijenale koja se "rastopila" na pola puta do prezentacije je djelo ni mane ni vise nego 14 nasih genijalaca.
3. Na kraju narod koji je poznat kao "snalazljiv" ima razlicite talente za sve i svasta pa tako i gradnju.
Tzv 150,000 divljih gradnji treba u svijetu brandirati kao nasu autohtonu kvalitetu.
Tuv. gradjevinska neposredna demokracija.
Svatko gradi sto, gdje i kako hoce.
Bez urbanisticke diktature.
Inace nam je toliko jaka kulturna bastina da ce od njene tezine netko ili vise njih - poginuti!

Tko je glasao

Nitko ne zna broja nelegalnim, osim da je veći od toga što pišeš

Imaš legalnih koji uza sebe imaju još od garaže napravlje apartmane, stanove na katovima a u prizemlju poslovne....dograđena nije malo koja, nadograđenih ima koliko ti duša želi.
Nije problem možda niti u politici kako provoditi ili prisiliti ljude da plaćaju ono što nisu pola stoljeća, problem je što to neće donijeti ništa ako se naši narkomani ne skinu s heroina. Koliku su štetu napravili dilanjem vidi se broju divlje gradnje. Lako što su divlji graditelji krali od nas da bi uživali u snovima, problem je što će ono što im se sada izreketari opet otići za narko kartel

Tko je glasao

Građevinska mafija

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić smatra da je nekada regionalno poznati Zagrebački velesajam namjerno devastiran kako bi se njegovi atraktivni prostori prepustili u ruke privatnicima.
Osobno sam vidjela planove za gradnju sportsko-rekreacionog centra na glavnom ulazu u velesajam, iz pravca Avenije Dubrovnik. Sumnjam da će dio atraktivnog prostora biti prepušten u ruke privatnicima koji će tamo podignuti stambene zgrade. Sve to ne bi bilo moguće da velesajam nije godinama namjerno uništavan, kako bi se jeftino rasparcelirao i prodao podobnima, tvrdi Mišeljić.

http://www.dnevno.hr/vijesti/zagreb/na_mjestu_namjerno_devastiranog_zagr...

Tko je glasao

Velesajam je radjen po mjeri

Velesajam je radjen po mjeri ex, drzave + zadivljene nesvrstane druzine.
Od Ugande pa do Burundija ili Obale Slonovace.
Tu i tam je dosao kakav Honecker i sl.
Afrcki veledostojnici rjedje.
Ionako su kad nekud putuju radi vlastitog mirnog sna dali posjeckati oporbu ili sumljivce.
Tako se mirnije spava. ( tko lezi, ne bjezi)

Ne vjerujem da ikoga zanima devastirani velesajam.
Adaptacije su skuplje od gradnje novog.
Kad gradis. radis za odredjene namjene, a kad adaptiras polurusevunu moras se ti uklapati, a kosta te jos vise.

Tko je glasao

strojarska?

da li se radi o ovom natječaju?

rezultati:
http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/rezultati-natjecaja-kazete-mjesovite-namj...

raspis istog:
http://www.d-a-z.hr/hr/natjecaji/arhiva/natjecaj-za-izradu-idejnog-urban...
na dnu stranice su opći uvjeti i program natječaja

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

da, ali nije bit

bit je u vrsti takvih natječaja
i u tome što zahtjev investitora nije u programu
odnosno program je napisan da izgleda kao da je sve u duhu najviših vrijednosti brige za prostor, racionalnost, fleksibilnost, promet, analiza šireg i užeg urbanog prostora i bla...
a zapravo uvjet je bio minimum mega projekt po zahtjevu, što je na javnom uvidu javno rečeno, a to bi se kosilo sa projektnim zadatkom, ali nema osnove za žalbu, ovaj je samo bio iskren, a time i otvorio temu

Tko je glasao

bit je

da ste se zajedno s velikim brojem timova nazalost ukljucili (i time dali legitimitet) natjecaju koji je raspisan po mjeri investitora s nekompetentnim ocjenjivackim sudom a posebno s predsjednikom i jednim clanom koji je takodjer sa fakulteta.
Uz to to dvoje su notorni predstavnici prodaje struke politici i investitorima makar je poziv arhitekta ujedno i javni poziv tj osim investitoru arhitekt je po defaultu odgovoran i drustvenoj zajednici radeci na odredjenoj lokaciji pa i sire.
Kad se na to preklopi zelja investitora neizrecena u programu (btto m2) naravski da ova dva dicna clana ne reagiraju kako bi trebali vec kako se od njih ocekuje (pa zato i jesu u ziriju). I tu nastaje problem.
Poziciju za zalbu imate: ako su nagradjeni radovi koji prelaze programom postavljene zahtjeve zalba je u potpunosti valjana i vjerujem da ce biti razmotrena.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

to je pojava koja dugo traje

znači ne samo ovaj natječaj

svako pojedinačno šuti, a to dugo traje

malo malo pa se sruši tako po koji natječaj, ali bit ostaje ista, umrežavanje i interesi tzv građevinskih lobija koji developerski imaju vizije, a arhitekti su tu da to spremno dočekaju, nema urbanizma, nema ništa.

To je i u ostalim strukama, ali je problem što ova većina nema način normalizirati stvar.
Imaš opciju legitimno kroz komoru, daz ili uha-u... onda ti se ponudi osnutak grupe koja treba imati 20 članova i dobiješ raspored po kojem se može sastajati i dogovarati. Ali i zakon o komori i način funkcioniranja je jako zatvoren. najbanalnija stvar, recimo običan forum ne da komora na svojoj stranici. čak i građevinari su tu čista demokratska skupina.
Ovdje je sve under the control.

Onda važno općenito: komore osniva država, odnosno ministarstvo pa su prirodno produžena ruka ovakve politike. kroz ovakav saziv komore i uhe ne može se ništa. Može im se eventualno dodavati po koja ideja koju će koristiti, ali da bi se pomakli od služenja ovakvoj politici kakva traje brat bratu 3 do 4 desetljeća - e to je teško.

sa druge strane si ucijenjen izbacivanjem i oduzimanjem licence za rad ako si subverzivni element.
novi je moment što sada ulaze u zemlju još veći igrači. Kompletna stuka će biti pometena ako se ne uspostavi neki minimalni dignitet. A arhitekti imaju moć zaštititi prostor i zaštititi daljnju eskalaciju krize.

Znači u ovom i svim ostalim slučajevima nema: to je tako tražio investitor, ili hep ili neznam tko, podvaljivati "javni interes" pod javni interes i slično.
.
Tko je onemogućio uspostavi digniteta i zaštite prostora?

oni isti koji su odavno odustali od toga:
HKA, UHA, AF, urbanistički zavodi, ministarstva - odnosno "perjanice" struke umrežene sa "developerima". Čelni ljudi koji su tamo su odgovorni za sve što se zbiva.

Ali mi smo mala zemljica, svako svakoga zna, stvar je jako osjetljiva, neugodna - i tu počinje šutnja koja traje desetljećima.

Tko je glasao

malene zemlje...

Bilo bi zanimljivo čuti iskustva iz raznih branši iz zemalja sličnog broja stanovnika - jel' i tamo toliku ulogu igraju poznanstva - ili ipak postoji dignitet struke i opći interes društva.

Tko je glasao

nema niti jedna ovoliku zbrku

pa se iskustva ne mogu koristiti

1. dugotrajno nakupljanje nesređenih i neusklađenih katasatara (od Austro-Ugarske i Venecije, kad su rađeni) sa gruntovnicom, hrpe vlasnika, podjela, prodaja, međa...
2. promijena sustava, nacionalizirano, pa vraćeno, onda kome vraćeno?
3.njegovana divlja gradnja, podržavana bar tri puta do sada raznim oblicima legalizacije

sve to je jedan krš koji dobro dođe za potpunu katastrofu u prostoru pod nazivom "privatno vlasništvo". Ono je postalo naglo toliko važno, kao da u povijesti nikada prije nije postojalo. kao da nije prije bilo parkova ili ulica, kao da to ne postoji u zapadnim zemljama. U istočnim je pak bila jača diktatura i nije bilo uzgajanja divlje gradnje. Privatno je uvijek moglo postati javno, ali obrnuto nikako.

Tako da se ne može tražiti neko drugo iskustvo

primjer je jasan kod ljudi koji sa radili i živjeli vani, rrecimo u Njemačkoj. Tamo im ne bi na pamet palo da dvije cigle sazidaju a da ne traže dozvolu. Vole pričati kako je tamo sve sređeno, ali ovdje, kod sebe u svom rodnom kraju, neće mu pak na pamet pasti tražiti građevinsku dozvolu kad se jednog dana vrati. Ili ako je i zatraži, sigurno će odstupiti od nje bar za 30%. Zna da može isto kao što u Njemačkoj zna da ne može. Ali tamo je duga tradicija sređenih katastara, građevinskih parcela sa infrastrukturom i prostornih planova.

onda se često koristi namjerno netočni argument. Tako je i uz ovaj natječaj predsjednik ocjenjivačkog suda branio visinu nebodera na način da je eto i u Parizu skinuta zabrana gradnje nebodera (bila je zbog vizure grada sa Eifelovim tornjem). Jedino što nije rekao da je to dozvoljeno u kvartovima koji su dvadeset kilometara daleko. U svakom slučaju, da više ne reklamiram uspješne stručnjake, pa bolje da tu stanem

Tko je glasao

Svaki početak je težak. Nakon

Svaki početak je težak. Nakon što odradiš još par natječaja biti će ti štošta jasnije. Nakon trećeg već ne moraš ni sudjelovati sve znaš unaprijed. Nestati će ti i taj neobični osjećaj da su ti uši narasle.

Tko je glasao

nemam taj osjećaj u ušima,

ovo je bilo jedno očekivano, ali i vrlo zanimljivo iskustvo
doduše bila je nada da se nešto promijenilo jer je jasno da se mora mijenjati
ali opet je preuranjeno
kako se vidi u filmu na koji @luna prisjeća
predugotrajne navike koje su se demokratizirale

u svakom slučaju je zanimljivo raditi natječaj

Tko je glasao

Ja sam ga imao. Možda i tebi

Ja sam ga imao. Možda i tebi dođe kasnije. Naravno da je zanimljivo sudjelovati na natječajima, ali se tu sudjeluje da se pobjedi ili dobije nagrada, a ne kao na olimpijadi.
Kako živimo u malim sredinama i kontaktiramo sa ograničenim brojem ljudi onda kasnije svako malo naletiš na još poneku dodatnu informaciju koja ti opet vrati taj osjećaj.
Nakon trećeg natječaja to prekineš odlukom da to više ne radiš.

Tko je glasao

koliko vidiš, moj natječajni rad je vrlo živahan

moglo bi se reći da je ostvario realizaciju
a za same nade:
To je vjerovatno uobičajeno, jer znam puno ljudi čije iskustvo odgovara opisu koji si dao.
Da je bilo drugoga posla ne bi se radilo
Ali onako je kako je predsjednik ocjenivačkog suda rekao: nema se posla pa se rade natječaji, možda upali. Tvoj je izbor kako ćeš pristupiti

Tko je glasao

Veliki trud, veliki rad,

Veliki trud, veliki rad, veliko očekivanje, i konačno veliko razočarenje. Onda ti se počnu otvarat oči. Poslije 6 mjeseci shvatiš da se to zove natječaj ali da to ustvari nije. Ja sam od tri puta čak uspio dobiti jednu nagradu ali time se to s ušima nije smanjilo. Nisam mislio ništa loše, samo pišem po vlastitom iskustvu. Kasnije preko oka pratiš i druge natječaje u kojima ne sudjeluješ. Bljak.

Tko je glasao

mislim da je ovako bolje kako se odvija u ovom trenutku

moja je jedina procijena bila kriva a to je da se više potrošio isti model
to samo znači da je i dalje najbolji biznis izvlačenje i propadanje...ipak mi je onda bolje da svoj projekt imam kod sebe pospremljen
ovako kako jest sada je on neki blagi oblik mekog terorizma spram pojave koja traje pola stoljeća. To mu je vjerovatno i bilo poslanje

Tko je glasao

moja je jedina procijena bila

moja je jedina procijena bila kriva a to je da se više potrošio isti model

Većina onih koji idu na sve vrste javnih natječaja se samo nada da se model potrošio (jer kad bi zbilja išli ozbiljno procjenjivati, ne bi se ni javljali) .... i onda se uvjere da nije. Kad je u pitanju zaposlenje, ne mogu si priuštiti luksuz da se ne "natječu" usprkos svim izjalovljenim nadama i svim točnim procjenama. Iz perspektive jedne mnogo puta razočarane "natjecateljice" gledano, uvjerena sam (to bi me kakti trebalo tješiti) da je većina toga fiktivno. Međutim, iz sociologijske perspektive, čini mi se da ta fiktivnost ima vrlo bitnu manifestnu funkciju u održavanju privida normalnosti i nekakve fer igre. Latentna funkcija je sugeriranje osobne nesposobnosti i zaslužene sudbine neuspješnog preživljavanja u svijetu gdje kao pobjeđuju najbolji. Ova posljednja funkcija je u uvjetima neo-liberalnog socijalnog darvinizma generirala novu društvenu klasu - prekarijat. Ali kako se u stvari radi o društvenoj patologiji (izrasloj na pogrešnom uvjerenju da je društvo analogno prirodi), sistem koji je na njoj izgrađen neminovno mora propasti.

nemesis

Tko je glasao

Đekna još nije umrla....., a

Đekna još nije umrla....., a čini se da je i standard pokvario ljude. Oni koji bi se trebali buniti, nerijetko šute. Kritiziraju. I čekaju da "to" netko drugi za njh napravi ( mijenja ).

Tko je glasao

Ako uzmemo zdravo za gotovo

Ako uzmemo zdravo za gotovo da su natječaji samo manekenskog tipa, tj. namješteni i pro forma (što, čini mi se, načelno - možemo), oni imaju i svoju zločinačku dimenziju koja služi javnom obezvređivanju i "ubijanju u pojam" bilo kakve suvisle kvalitetne konkurencije (koja to zapravo ne može biti).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

gradovi trebaju gradske

gradovi trebaju gradske arhitekte.. zagreb ga nema. to je obicno covjek koji svoj profesionalni rad posvecuje jednom gradu .. za koji ima dugogodisnju viziju, koja je i javna

kad bi grad zagreb imao gradskog arhitektu onda ne bi bile moguce silne malverzacije sa terenima jer ne bi bilo moguce prenamjenjivati i raditi sto se nekom sprdne

bez suvislog sistema urbanisticke organizacije grada natjecaji stvarno postaju besmilseni i samo krinka prevare koja se odvija "ispod"

gradski arhitekt bi takoder smanjio utjecaj svakog novog politicara sa "najnovijim i najmorskijim" idejama .. koje se cesto radaju u politickom djelovanju te usmjerio politiku tamo gdje spada a ne u regulaciju prometa i prodaju zemljista

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

živi bili pa vidili

što se urbanizma i prostornog planiranja tiče, gdje su natječaji trebali biti sam vrh stručnog autoruteta, kruna, gdje je ne samo uključena javnost, nego joj je i otvoren put uplivu u urbano - farsa i manipuliranje je gotovo potpuno

kod zapošljavanja u državna ii gardska tijela i institucije je sada s krizom naraslo da i zadnji zaposlenik je u nekoj pripadajućoj stranci, naravno sami natječaji izgledaju potpuno besprijekorno provedeni

svejedno, jasno je da se to mora mijenjati

za urbanističko arhitektonske natječaje tražit će se racionalna i isplativa rješenja
za zapošljavanje pak na proračunu bi se mogao desiti stampedo bijega jer će neminovno biti da us plaće puno niže od proizvodnog i privatnog

Tko je glasao

Jako je pogrešno vući

Jako je pogrešno vući paralele između nekakvih natječaja za radno mjesto i ovih natječaja. Ovo su natječaji gdje se mora stvoriti tim od nekoliko osoba koje će nekoliko mjeseci predano svakodnevno raditi, da bi pobjedili i tako zaradili dobre novce, ili bar osvojili nagradu s kojom će pokriti troškove i nešto malo zaraditi. Ovdje natjecatelji bukvalno ulažu dio života u natječaj. Poslije takvog napora minimum minimuma je očekivanje da je tu sve krajnje fer, korektno i pošteno. A mi baš živimo u okruženju gdje se to ne može očekivati. Naše okruženje izgrađeno je na filozofiji tko će koga bolje prevariti. I to se mjenja iz dana u dan nagore. Sada je prevara već toliko javna da taj član žirija to što govori javno govori i to čak ispred natjecatelja. Ako dobro razumijem radova je bilo toliko da ih žiri nije sve ni pregledao. Pa zamislite se kao natjecatelj koji je dva tri mjeseca nešto predano stvarao da konačno žiri njegov rad nije pošteno ni pogledao.
U Splitu za koji dan očekujemo veliki natječaj za istočnu obalu. Prema najavama izgleda idemo na jedan još viši nivo prevare. Naime Gup-om je određeno da za istočnu obalu treba provesti arhitektonsko urbanistički natječaj. Baš kao i za zapadnu. Na zapadnoj je gradonačelnik jako kritiziran da od rješenja provedenog natječaja nije ostalo ništa, naime u realizaciji je sve što je davalo osobnost pobjedničkom radu potpuno izbrisano i praktično je ostala jednostavna betonska ploča duga 592 metra sa redom palmi i tri manja kafića. Sada na istočnoj taj se problem rješava tako što se radi anketni natječaj sa 5 jednakovrijednih nagrada. Anketni natječaj je više kao neka vrsta istraživanja, a rezultate nije potrebno provesti. Biti će pet pobjednika. Nakon njega "struka" će odlučiti kako će ta obala konačno izgledati, uzimajući iz svakog rada ono što joj se svidi.

Tko je glasao

Nije potpuno neutemeljen razgovor o zapošljavanju

Moglo bi se reći da zapošljavanje obiteljsko, kumsko, ekipno a onda na kraju i diskriminatorasko po raznim osnovama, osigurava žilavost i ukorijenjenost raznih retardacija, prvenstveno onih koji služe za isisavanje društva.
To je poznato jako dugo,
Kad kažeš živimo u okruženju,znači svima je normalno....onda je to na svim razinama i jasno je da počinje upravo sa zapošljavanjem po institucijama, u ovom slučaju su to AF, UHA, HKA, MZOPPIG, GZ

Osim što osigurava bolji prosperitet i sigurnost „odabranog kandidata“ obiteljsko zapošljavanje osigurava u potpunosti sigurnost provedbe ovakve pojave. Obitelj nije prevelika, stižu dalje kumovi rodjaci, partijski podobnici. A kada je i to iscrpljeno uvijek postoji klasični oblik korupcije ili pogodovanja. Odgovornosti nema, zadržana je ona kolektivna koja se izgubi u paragrafima.

Drugima se na sve moguće načine onemogućava ulazak u te kontrolne sfere.

To je uzrok retardacije društva i produbljavanjj krize. Ovim ratom upalo se zbog toga samo u još dublje od onoga što je uzrokovalo rat a to je materijalno iscrpljivanje društva. Gradnje su klasičan oblik iscrpljivanja. Kod nas one ne znače prosperitet nego obrnuto – samo izgledaju kao prosperitet, što ne znači da građevinski sektor ne može biti zaposlen. On bi cijeli mogao raditi kada se novci ne bi hrpimice izvlačili privatno i stranački, nego usmjeravali u bitno. Za to je potrebna potpuna smjena sustava i to na način da ne dođu ponovo murte i kurte, nego oni koji su mogli ali nisu birali takav put. Ti se vrlo lako prepoznaju. Island je sada sastavio takvu vladu: od ljudi koji nisu bili po strankama i koji skupe preporuke i dokažu etično društveno uvažavanje.

Tko je glasao

To je sve pet, ali ja pišem o

To je sve pet, ali ja pišem o paraleli između natječaja u koji treba ulužiti pola sata, pa ako što budu dobro bude i natječaja u kojega se ulaže dio života.

Tko je glasao

natječaj kao oblik zamagljivanja pojave

slažem se, ali

slično je i sa zapošljavanjem
traži se sve veći stupanj izvrsnosti, recimo za ministarstvo ili grad:

par jezika
znanja upravnih postupaka
poznavanje ustava
bar par zakona
poznavanje odrednica iz GUPova, PPova je naravno minimum (iako se ovi često mijenjaju i normalna je stvar stalno čitanje iz njih)
....
sve su to zapravo zapreke normalnom zapošljavanju
jer obitelj, kumovi, partijaneri, rodjaci dobiju testove i unaprijed popune odgovore
ostali trebaju puno više potrošiti od pola sata da zadovolje toliko visoki stupanj izvrsnosti

tako je upravo i sa ovako velikim urbanističkim natječajima
nitko ne može ispoštivati rok i zadovoljiti toliko visoke zahtjeve
naprosto jer se iz idejnog projekta ne mogu izčitati sve detaljne neto površine
a bruto površina i za zakonodavca je u ovom trenutku čisti SF

projektni zadatak je bio idejni sa širim osvrtom na prugu, uže i šire sagledavanje urbaniteta
a tražio se detaljan iskaz bruto i neto površina????

već samim tim je jasno da se stvar nikako ne može zadovoljiti
može je zadovoljiti samo onaj tko je bar godinu dana spremao taj projekt, što je i u ovom slučaju
bezprijekorno

natječaji u javnim nabavama tipa kako je Zubak dobio poslove jer je jedino njegov tip auta kojeg je već imao na lageru, odgovarao decilitrima kubnim volumena portapaka

znači natječaji definitivno kao oblik diskvalifikacije
zapravo

ZLOČIN S PREDUMIŠLJAJEM

a ne kao oblik stvarnog natjecanja

Tko je glasao

može je zadovoljiti samo onaj

može je zadovoljiti samo onaj tko je bar godinu dana spremao taj projekt, što je i u ovom slučaju bezprijekorno

Jesu neki radovi o ipak zadovoljili sve uvjete natječaja? Razmišljajući o natječajima puno puta misao krene u smjeru da se čovjek zapita nije li natječaj organiziran da bi rad koji je napravljen prije natječaja pobjedio. Naravno takvu misao treba u korijenu prekinuti.

Tko je glasao

to je ta suptilna nit

i potka
kod urbanističko-arhitektonskih natječaja koji je i ovaj o kojem pišem, svakako

jer za DETALJNI iskaz netto i bruto površina i maketu u mjerilu, trebalo je za ovoliki rad bar 6 mjeseci ili više
naime DETALJNA obrada ovih površina može se uredno i stvarno napraviti samo iz glavnog, čak izvedbenog projekta, uz napomenu da je izračun što to je bruto površina jedna složena stva i upravo se ponovo mijenjalo tumačenja toga, onda postoji više vrsta tih bruto površina

a iz idejnog
može samo OKVIRNO dati obračun tih površina i usput nagađati o kojim bruto se misli
i dali smo taj okvirni pod detaljni, jer da je itko gledao mogao je naći stotine grešaka i dokazati da 95% radova ne odgovara
u tome je stvar
a maketa se može napraviti samo kada je projekt gotov
za takvu maketu treba vremena
tako da se vrijeme za projektiranje cca 60 000 m2 koliko je imala većina svodi na manje od mjesec dana, a to je nemoguća misija ako misliš zadovoljiti sve uvjete koji su se tražili, ujedno obezvrijeđuje do maksimuma stvarni trud oko projektiranja i rezultira pod normalno copy-paste uratcima

slično je sa uvjetima za zapošljavanje
rekao bi čovjek da najizvrsniji građani Hrvatske danas sje de na mjestima koji vode razne segmente ovog društva

rezultate te izvrsnosti upravo pratimo

Tko je glasao

Katastrofa...

Tako je navodno nastalo i urbano nedjelo uređenja Kvaternikovog trga, koje veze nema s izvornim idejama autora, pa smo dobili nehuman i otuđen nekad javni prostor jednog od najživotnijih zagrebačkih trgova, gdje sad samo možeš plakati za smradom trulog povrća i gomilom golubova koji su nekad tu postojali kao živopisni dokaz života...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

boja breskve

@3103,
a kud si navrla s novim rješenjima?
s čime to ljudi mogu usporedit´, kako će znat´ da je to tvoje
vjerno originalu? i sigurno nisi koristila boju breskve, to ti je
danas najtraženija.

Tko je glasao

Natjecaji i Investitori

opet ja o onom filmu koji sam jucer gledala.. Zivi bili pa vidjeli, 1979 (toplo preporucujem ponovno gledanje)

film zavrsvava odgovorom na pitanje, Gdje da vas vozim? Kaze Arhitekt, samo ravno.. to je najbolje..

Ah da ne zaboravim, batina ili dosta dugacak stap je pozeljan kod razgledavanja maketa.. cisto kao pomoc izrazavanju misljenja o predlozenom rjesenju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

Jel to onaj simpatičan crno-bijeli film (hm, ili sam ja tada imao crno-bijeli tv) gdje od "Modernog stambenog naselja za naše radnike - s kino-dvoranom, bazenom i sl." nastaje - betonska spavaonica, ali zato direktor dobije novu lijepu vilu u Zagorju? I ona scena kada rabija maketu (mislim da je mjerilo isto 1:500) nije loša, slažem se :)

Tko je glasao

aha .. tak mi je nekak bilo

aha .. tak mi je nekak bilo toplo pri dusi kad sam ga jucer gledala.. sjecanja na mladost, bit ce valjda :))

evo ovdje sam nastancala par komentara, ima i link na drugom odozgora

http://pollitika.com/glasovanje-za-kukuriku-koaliciju-pitanje-je-domolju...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

svaka čast...

Najteže (i najhrabrije, pa time i najopasnije) je pisati o struci koju poznaješ...

p.s. Samo me zbunjuje kako nisi shvatila da je upravo zahtjev da nešto ima što veću kvadraturu znak kvalitete :)

Tko je glasao

i nije neka hrabrost

radi se o banalnoj stvari koju svi znaju unutar struke
problem se donekle demokratizirao, odnosno ima više učesnika koji zapošljavaju neke druge
tako da širem krugu odgovara ta naša famozna šutnja

Tko je glasao
Tko je glasao

ne se uzrujavati...

I čovjek s IQ-om 165 ima ograničen IQ. I to točno na 165.

Tko je glasao

već smo ustanovili da je kod nas maximalno dozvoljen 82

a ovdje je poznat jer ga je tommy uzeo za zaštitni znak :)
sve ostalo je mana

Tko je glasao

ma nije samo to.. nego imas

ma nije samo to..

nego imas "feudalne ideale" uredenja prostora, a to je jos od 1979 nepozeljno

:)))

ako drustvo zeli kokosinjac, gradimo kokosinjac... dosta je onih kojima sve smeta (takoder iz filma, kao i oni ideali )

:)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

vidi scenu kod 3.33 minute ..

vidi scenu kod 3.33 minute .. :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Naravoučenije

Zato on ne piše o svojoj struci...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci