Tagovi

UPLAŠENI UČITELJI I GOLOBRADI NASILNICI

U članku „Nastavnici plaču zbog nediscipline učenika“ objavljenom u Novom listu od 5. siječnja, po tko zna koji put, problematizira se pitanje (ne)discipline učenika, a temeljem otvorenog pisma učiteljice matematike iz Ivanić-Grada odaslanom novom ministru obrazovanja Želju Jovanoviću.
Ogorčena učiteljica traži odgovor od ministra i promptno djelovanje u cilju zaštite učitelja od razularenih učenika zbog kojih učitelji plaču, ne mogu održavati nastavu, očajni su i nezaštićeni. Ona navodi kako problemi počinju već u prvom razredu i onda samo kulminiraju. Tvrdi da je škola prestala biti mjesto gdje se može očekivati pristojno ponašanje učenika, trud rad i poštovanje učitelja.
Ono što je indikativno u „otvorenom pismu“ učiteljice jest osebujno definiranje nasilja, upućivanje na rješavanje „problema“ učenika tj. njihovo privođenje redu i inzistiranje na propisima i pravilnicima koji bi, navodno, regulirali stvari.
Kao argumenti navodi se, opetovano, nemogućnost realiziranja odgojno –obrazovnih ciljeva nastave kao i zlouporaba prava djece te kršenje prava ostale djece koja bi htjela učiti.
Čitavo lamentiranje u otvorenom pismu upućuje na prizivanje empatije i solidarnosti sa zlostavljanima – učiteljima, koje ni više ni manje zlostavljaju oni koje bi trebali obrazovati i odgajati – njihovi učenici. I sama ta činjenica ukazuje da nešto duboko – nije u redu.
Ono što u startu predstavlja problem jest potpuno pogrešna hipoteza od koje ogorčena učiteljica polazi. Ona naime polazi od pretpostavke da su svi učitelji korektni, profesionalni, dobronamjerni, kompetentni i radišni, a učenici ti koji su „problem“, koji ometaju, zlostavljaju, ne poštuju ih i tjeraju u plač i očaj. Uplašeni učitelji kontra golobradih nasilnika!
I upravo ovo radikaliziranje pozicija na „mi“ jadni učitelji i „oni“ neodgojeni i zloglasni učenici onemogućava kvalitetno promišljanje odnosa u školama, a onda i njihovo rješavanje.
Ako smo na dvije strane barikade onda nema riječi o suradnji nego o ratu. Često i do istrebljenja.
Mudri Solomon, trebao bi biti Ministar koji će na riječ vjerovati rasplakanim učiteljima i strogim, zakonskim propisima, pravilnicima, kaznama i sličnim „rješenjima“ odstraniti sve one balavce koji ne poštuju svoje učitelje, zlorabe svoja prava i ometaju one koji su dobri i poslušni!
Očekuje se da Ministar povuče poteze koji će učiteljima osigurati red i mir u učionicama i ostvarivanje „odgojno-obrazovnih ciljeva“ koji su, očito, sami sebi svrha jer oni se, naime, ostvaruju s učenicima, a ne usprkos njima!
U čemu je, zapravo, problem?
Odgojno-obrazovne potrebe djece i mladih u 21. stoljeću dramatično se razlikuju od onih od prije samo nekoliko desetljeća. Međutim, dogodio se, i još se uvijek događa strašan jaz između potreba učenika i očekivanja i namjera učitelja. Metode i oblici rada iz prošlog, pa i pretprošlog stoljeća, daju slabe učinke i ne impresioniraju djecu današnjice pa ih ona odbijaju prihvatiti. To je jedan od uzroka „nediscipline“ u školama.
Drugi razlog leži i vrlo složenim socio-ekonomskim i obiteljskim kontekstima u kojima danas djeca žive. Frontalni pristup i rad po principu „svima isto“ daje suprotne učinke. Individualni pristup i razumijevanje potreba svakog djeteta, a onda i prilagodba pristupa, metoda te iscrpljujući angažman učitelja uvjet je napredovanja, ali i odgojnog te na koncu obrazovnog postignuća svakoga ponaosob.
Pitanje poštivanja autoriteta leži u činjenici da se autoritet ne dobiva diplomom po završenom fakultetu. Ni jedna vam diploma neće jamčiti poštovanje. Ono se, naime, - mora zaslužiti.
Uočavanje porasta nasilja i neprihvatljivog ponašanja djece i mladih treba preformulirati na način da se zapitamo: „ Što mi u školama možemo učiniti da im pomognemo?“ , umjesto „ Učinite nešto da nas zaštitite od učenika!¨
Zadovoljavanje potreba učitelja usko je povezano sa zadovoljavanjem potreba učenika iako je to mnogima teško dokučiti.
Učitelji su profesionalci, plaćeni novcima poreznih obveznika da skrbe o kvaliteti odgoja i obrazovanja djece i ta im pozicija onemogućava da se deklariraju kao žrtve. Jer, ako imaju diplome one bi im trebale garantirati da znaju raditi posao za kojeg su školovani. Kako su za to i plaćeni oni posao moraju moći obaviti. Ova vrsta kuknjave dovodi u pitanje kompetencije diplomiranih, ali i učinkovitost za koju su plaćeni. I što ćemo s tim?
Potrebno je preformulirati početne zahtjeve i postaviti pitanje: „ Kako možemo pomoći učenicima da se bolje osjećaju i budu uspješniji te što je moguće manje frustrirani i agresivni?“ i tek onda možemo krenuti s promišljanjem što nam to doista treba i tek tada, možemo pisati ministru pismo.
Takvo jedno pismo moglo bi glasiti: „ Što nam je sve potrebno da odgovorimo na potrebe svojih učenika!“ Možda je to više stručnjaka u školama, manje inzistiranje na reprodukciji, a više na kreaciji, integriranje predmetnih područja ili prostor za autonomiju škole kako bi mogla kreirati sadržaje po mjeri učenika o kojima skrbi.
Možda je to pojačana edukacija i „alati“ koji bi pomogli učiteljima da se mogu kompetentnije suočiti sa svakodnevnim izazovima u razredu? Što je to što nam treba?
Predstavljanje djece kao uzročnika svekolikog nereda u školama potpuno je deplasirano i pogrešno.
Djeca nisu uzrok, oni su posljedica!

Komentari

i, koje je konačno rješenje

i, koje je konačno rješenje za tu nasilnu ustašoidnu, homofobnu i netolerantnu djecu?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Najprije

u savez pionira a onda na omladinske radne akcije.

sve dobro...

Tko je glasao

A potom u vojsku

Jer tko nije za vojsku, nije ni za ženidbu!
Tko se ne ženi, ne smije imati djece!
Tko nema djece, neprijatelj je Hrvatske!
Jer tko će nas hraniti i za nas ratovati ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hvala bogu,

povijest se baš nikada ne ponavlja na dlaku.... Ali ono što je Drvosjek naznačio, tj. neki oblik radne terapije - to nije ideja za odbaciti. Ja bih sigurno razmislila....

Postoje volonterske organizacije.....Dovoljan bi bio jedan dekret iz središnjice, kojim se svaki tinejdđer obavezuje na, recimo, jedan sat tjedno volonterskog rada.....

Kad radim na izborima, onda se odlazi u kuće starcima, bolesnicima, koji ne mogu izaći na biralište. .. Znaš li koje je to iskustvo? U kakvim uvjetima žive stari, napušteni ljudi, a sve u centru grada Zagreba?! Ima "interijera" u kojima ti se diže želudac od smrada....

Da ima nekoga tko bi tim ljudima samo dva puta godišnje, ono pred Uskrs i Božić, očistio stan, besplatno, iz sućuti - to bi bilo veliko djelo!

Tko je glasao

prvo jedan, onda dva, pa vrlo

prvo jedan, onda dva, pa vrlo brzo svi skupa gradimo novoga čovjeka, asfaltiramo moša pijade, a tko prekrši "društveni ugovor" ide u lepoglavu..

nego, nije li čitava ideja "socijalne države" u tome da se kao država brine za to? mislim, zbog tog kao plaćamo porez?

a da bi nekom počistio stan iz sućuti,nije ti potrebna prisila..

kako da to ilustriram, recimo ovako: vođenje ljubavi je lijepo, a silovanje?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

koje ulizivanje

Wow, kako divna i dirljiva priča. Foma jednom u dvije godine ode u nečiji stan neke starije osobe i onda se jadna šokira. I onda se pita ZAŠTO DRUGI ne bi išli malo čistiti te stanove.

Iz mnogih tvojih upisa pršti spoznaja da živiš pod staklenim zvonom - i da nemaš pojma o stvarnim problemima svojih sugrađana, svih godišta. Zato i imaš tako rezolutne, crno-bijele stavove.

Samo za tvoju informaciju, služenje vojnog roka (čitaj čuvanje neke bezvezne čuke) se moglo zamijeniti radom u udrugama upravo ovog tipa kojeg opisuješ. (sad će drvo dodati da su to ionako pederčići, a ne pravi muškarci)...

Također, postoji velika tendencija da se za manje prekršaje i manje zatvorske kazne izriče upravo mjera "društveno korisnog rada" među koje spadaju i aktivnosti koje si nabrojala. Međutim, najveću zapreku tome su upravo osobe poput tebe - koje onda ustanu na zadnje noge i viču "kaznite mlade nasilnike" - čime dobijemo nasilnika u kaznenom domu koji tamo nauči kako postati bolji nasilnik.

Tko je glasao

Muška Ppetro!

Ja imam 55 godina, nisam tinejdžerica u formativnim godinama.

Kad čitaš neki komentar, onda po mogućnosti pročitaj i ono na što se taj komentar referira - da se ne bi vrtio u bezizlaznim krugovima, u kojima se vrti ženska Ppetra.

Ako kod mene priznaješ kao jedini uvjerljivi dokaz ono što potvrđujem svojim životom (to je ono: ZAŠTO DRUGI ne bi išli....), onda to pošteno primijeni i na sebe, pa više NIKADA, NIKADA nemoj meni davati poduku o roditeljstvu.

MANJI PREKRŠAJI, kao što je krađa Životinjskog carstva iz samoposluge, to nije nikakav argument za VELIKE PREKRŠAJE kao što je ubojstvo maloljetnika od ruke maloljetnika. Ono što sam ti linkala, a za što si rekao: "Wow, ubio sebe, pa ženu!", to je zaista "manje" od ubojstva, ali je ipak znatno "veće" od krađe Životinjskog carstva.

Tim svojim "wow" pokazao si mjeru svoje IGNORANCIJE koja ti oduzima svaki kredibilitet za daljnje preseravanje po ovom pitanju.

Akteri tog događaja o kojem smo nekidan mogli pročitati u Večernjaku sasvim sigurno više nisu primjereni za volonterski rad čišćenja stanova starih i nemoćnih ljudi. Društvo je njih manje-više izgubilo.

Ono što sam navela u svom komentaru je, da tako kažem, vizija preventivnog djelovanja, na koje je, uvjerena sam, ovo društvo pozvano, i to hitno. Preventivno djelovanje znači djelovanje s ciljem da onakvih "junaka" o kojima je pisalo u članku Večernjeg lista, bude što manje. Preventivno djelovanje se poduzima PRIJE nego što se zlo dogodi. Primjenjuje se na onima koji JOŠ NISU izgubljeni.

Ali, s obzirom da ti ne vidiš nikakav PROBLEM, obzirom da je pismo one nastavnice budalaština, moji upisi u kojima iznosim mišljenje da to jest društveni problem ove zemlje - još veća budalaština.... onda je svaka tvoja riječ ovdje - budalaština na kvadrat.

A to se iz tvojih upisa i vidi.

Tko je glasao

Ne lijepi mi se za cipelu

Muška Ppetro!
Ne lijepi mi se za cipelu, tu je već @zaphod zalijepljen..)))

Tko je glasao

ženska ppetro

Ja znam da je ovo teško shvatiti - ali ja se ne miješam u tvoje roditeljstvo. Miješam se kada se ti počneš miješati u tuđa roditeljstva i kada počneš pametovati o odgoju i školstvu u RH - te kada se pozivaš na svoje roditeljsko - kao neki argument u poznavanju pedagogije - što ni pas s maslom ne bi pojeo...

Zatim, fakat si loša u raspravama - ja kažem da je intencija da se za manje prekršaje propisuje "društveno koristan rad" a ti kreneš s ubojstvima. A vidim da ne razlikuješ niti preventivno niti penalno djelovanje. Što napraviti sa zapišankom koji se sa 18 godina popiša po kontejneru za stari papir, naiđe policajac i odredi mu kaznu od 500 kn ili 10 dana zatvora? Tu nema preventivnog djelovanja - već napraviš takav sustav kazni - baš tipa "društveno koristan rad" A ne zgražavaš se kao ti - kako je to dijete, zaboga, odgojeno, jamačno nije pročitalo "Rat i mir". Kao moje dijete.

Da nema puno osoba kao ti - crna kronika nikada ne bi bila prepuna takvih glupih senzacionalističkih članaka o nasiljima (bilo koje vrste). Čitaj malo, uči se - nema porasta nasilja, svaki stručnjak će ti to reći. Već ima porast evidentiranog nasilja. A to su dvije ogromne stvari.

Svi koji se bavi delinkventima znaju da je Švedska zemlja s najviše "seksualnog zlostavljanja" na svijetu. Ali što nam govori taj podatak. Tebi bi to značilo - Šveđani su životinje. Ne, to znači da je ta zemlja toliko senzibilizirana za seksualne delikte (po mnogima - i pretjerano) da se sve živo tretira kao takav i evidentira. Za razliku od zemalja koje to jako loše vode - pa eto, onda nemaju ni seksualnih delikata.

A zašto raste broj osoba koje sladostrasno uživaju u takvim tekstovima - to ima svoje korijene, ali stvarno ne bih o tome. Iskreno - "prelaka" si za to iščitavanje, a rezultat baš i ne bi bio ugodan. Zapamti, da nema čitatelja takvih vijesti, one se ne bi niti objavljivale.

Ajmo sada... alko-hol-...

Tko je glasao

Otpadni s cipele

ženska ppetro
Otpadni s cipele, vidiš da se @foma lijepi, pa da ima mjesta:)))

Tko je glasao

Kad ja kažem

"Zatim, fakat si loša u raspravama - ja kažem da je intencija da se za manje prekršaje propisuje "društveno koristan rad" a ti kreneš s ubojstvima. "

Dijalog, niti počinje tek tamo gdje "ti kažeš", niti se sastoji isključivo od toga što "ti kažeš".

Rasprava se nijednog trenutka nije vodila o "manjim prekršajima".

Rasprava se vodi o nasilju među mladima. O nasilnom i agresivnom ozračju koje je, prema svjedočenju citiranje nastavnice, uzelo toliko maha da je vidno otežano održavanje nastave u školama.

Ja mislim da je dijagnoza te nastavnice istinita.

Ti misliš da su to pizdarije.

Da bi to dokazao, staneš trabunjati o bilo čemu, pa tako i o "manjim prekršajima", a kada ti ni to nije dosta, onda kreneš mene "čitati", premda ti je to, zapravo, nezanimljivo, jer sam "prelaka za čitanje". No, istinu govoreći, ipak ti je zanimljivo....

Tko je glasao

Tvojoj nesuvislosti

nema kraja. Da ja sladostrasno ne uživam u čitanju crnih kronika, u kojima piše da je ubijen Luka Ritz, na pravdi boga, rukom maloljetnika koji za taj čin nisu imali nikakvog POSEBNOG MOTIVA, tada se to ne bi ni dogodilo.

Da nema čitatelja takvih vijesti, one se ne bi ni objavljivale. A u tom slučaju bi bilo posve irelevantno što se one one ipak događaju - mi ne bismo za to znali, pa ne bismo imali o čemu pizditi u ugodnom ozračju liberalnog salona gospodina Zaphoda.

Tko je glasao

razumijem što čitam...

Slučaj "Luka Ritz" bio bi objavljen u svim zemljama, u svim novinama, čak i onima koje nemaju crnu kroniku, ne lupaj bezveze. Problem je što ti linkaš članke "otac doveo svog kiipana na ispumpavanje želuca", što vijest može biti samo nekome tko nema pojma o životu. I koga pale takvi članci.

Bez premca si u podmetanju, ffoma, kako si uvalila jadnog Luku sada u ovo. Budući sam nešto radio na tome... ovo samo za njega, jer ga "vadiš kao argument" u raspravi što je neviđeno podlo od tebe...

http://www.youtube.com/watch?v=NgFPr9gCzyo
(Adastra: Surovi grade...)

http://www.youtube.com/watch?v=_splJGZVrRQ
(ista grupa, uživo,Zagreb, manifestacija "Svačije je pravo živjeti")

Tko je glasao

Dakle, čekaš

da CNN objavi da se u tvojoj čaršiji dogodilo neko sranje - da bi ti vidio to sranje? Bravo, majstore! Samo naprijed - logično i psihoanalitično!

Tko je glasao

Baš lijepo

što na svemu "nešto radiš"....

Ne da mi se otvarati tvoje linkove. Imam negdje spisak imena prebijenih i ubijenih maloljetnika u posljednjih nekoliko godina, pa ću ti to možda predočiti. Tek toliko da bi ti do tupavog mozga stiglo da unutar mog horizonta ima dovoljno prostora za asociranje, uopćavanje i slične mentalne radnje, tako da "jadnog" Luku Ritza spominjem kao SIMBOL nečega, kao zajedničko ime za nešto što nipošto nije usamljen slučaj, ili napuhavanje novinarčića koji zarađuju plaću puneći crne kronike bilo čime.

Ti "nešto radiš", a ja sam, bit će, sakupila imena tih prebijenih i ubijenih, iz pukog sladostrašća. Udruži se s Ppetrom, krajnji je čas! Možda se zajedno dovinete najboljem načinu na koji bi me se stavilo u neki park, noću, iza grma, sa spuštenim hlačama i razgrnutim mantilom.....

Tko je glasao

isuseimarijo!

O čemu ti pričaš? :))

Tko je glasao

O tvom sladostrašću

u psihoanaliziranju moje skromne osobe.

Da li uopće ne znaš što psihoanaliza jest, ili si virgo intaktan, pa nisi u stanju čuti krajnje konzekvence svojih vlastitih bezobraznih "psihoalnalitičkih" aluzija na neviđeno?

Ja sam izravna osoba, pa na tvoje salonsko psihoanaliziranje i "prelako čitanje" izravno i odgovaram.

Ako ne želiš biti prejudiciran, nemoj ni sam prejudicirati. A činiš to opet i opet - od svog prvog upisa.

Ako ne možeš drugačije, okani me se. Svima će biti ugodnije da ne moraju čitati između jednog salonsko-liberalnog logičara i............. ovo ostavljam velikodušno tebi na dopunu.

Tko je glasao

.... čitati

svađe između....

Tko je glasao
Tko je glasao

Ali. Foma, kako možemo

Ali. Foma, kako možemo govoriti o volonterskom tj. dobrovoljnom radu ako bi tinejdžere na to prisiljavali? Ja bih rekao da se onda ipak radi o satu prisilnog rada:)

Tko je glasao

Imam blagi osjećaj da se Foma

Imam blagi osjećaj da se Foma kojim slučajem zatekla u Njemačkoj u Hitlerovo doba, da bi mu bila od velike pomoći. Ako ne ministrica obrazovanja, onda sigurno desna ruka nekom od njegovih ministara.

RRD :)

Tko je glasao

To je ugodan osjećaj,

pa ga nemoj ostaviti tek "blagim"! Iskoristi ga!

Tko je glasao

sat prisilnog čitanja...

... jedino bi se čitali njemački, umjesto ruskih klasika...

Tko je glasao

Koja fascinantna dosjetka!

U onoj raspravi o intelektualcima, znanju i obrazovanju - sjećaš li se? - koji si tamo salonski stav zauzeo?

Tko je glasao

Ma, imaš pravo!

Da te mama u nekom trenutku nije "prisilila da dobrovoljno" obaviš nuždu na zahodu, tko zna dokle bi, dragi moj, srao u gaće!

Tko je glasao

Uz dragovoljno preuzimanje

Uz dragovoljno preuzimanje rizika da na mene ispalite gomilu negativnih strelica, moram reći da me tirade @Fome Fomič o discipliniranju djece navode na pomisao da je jedno vrijeme ili bila totalno permisivna prema "svojem djetetu" ili ju je zlostavljala. Iz iskustva, naime, znam da su ljudi s isključivim stajalištima obično veliki grešnici koji su se pokajali ili "pokrstili" pa nakon toga krajnje revno svima, stalno i svugdje dokazuju svoju novostečenu "pravovjernost". Mi ostali znamo da u životu treba zadržati otvoreni um (um je kao padobran: najbolje funkcionira kad je otvoren :-) i fleksibilnost za prilagodbu promjenama koje se oko nas i u nama događaju. Imala je tu osobinu i @Foma nekad davno, sigurna sam. Samo je u jednom trenutku pomislila da će svijet propasti, ako izgubi kontrolu nad "svojim djetetom" pa je postala ovako zadrta.

nemesis

Tko je glasao

Djelomično si posve u pravu, draga.

Samo se ne radi ni o kakvom "jednom trenutku", ni o kakvom revolucionarnom "pokrštavanju". Radi se o razvoju tijekom sticanja iskustva, i učenja nekih lekcija na temelju toga.

Ono što je prema djetetu od 3, 5, 6, 7, itd. godina bilo zapravo permisivan odnos (koji je uvijek, naravno, opravdan ljubavlju), to kasnije u ovom ili onom obliku dolazi na naplatu. Kada se shvati da je neki odnos bio permisivan, kada ukapiraš da si popuštao, a nisi smio - tada je kasno da se kaješ, jer već imaš djelatne posljedice tog i takvog odnosa.

To je prilično normalno. Ti subjektivno imaš osjećaj ljubavi, a kasnije, sa vremenske distance, kada ovladaš sposobnošću objektivnijeg pogleda, vidiš onu dimenziju permisivnosti, i shvatiš tek po posljedicama koliko je to bilo loše, ili ne-dobro.

Tako se uči. Tako se nauči i to da "biti roditelj" i "biti frend sa svojim djetetom" uopće nisu, niti smiju biti - ista stvar. Roditelj nije "frend".

Itd. (Moram sada van iz kuće, pa završavam. Moglo bi se štošta još o ovome što si naznačila. No, ne brini, mislim da sasvim u granicama "zdravoga" obavljam postupak "gubitka kontrole" nad "svojim djetetom" - koji je prirodan i nužan za razvoj te ličnosti koju si stvorio i za koju si odgovoran.)

Tko je glasao

@nemesis

Ovo je baš ono što ja pokušavam cijelo vrijeme izbjeći :))) No, valjda će i Foma shvatiti da ne "analiziraš" nju kao stvarnu osobu - već njezine upise... Inače se slažem s tobom, dapače, mislim da si samo površno zagrebala, tu ima još nekoliko stvari koje se lako iščitaju...

Tko je glasao

to ti je draga, ili tito

to ti je draga, ili tito draga, i ne znajući, ponavljaš komunističke stihove, kad se služilo 2 godine u jna

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

(naravno da znam)

Što ti je, malo te pere senilnost, pa ne kužiš više niti najtričavije fore? Bit će da je senilnost, ako si iz doba kad se vojska služila 2 godine... Dobro da nisi bio mornarica!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

eto napokon da se netko

eto napokon da se netko glasno i jasno izjasni

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Priznajem da mi tek sad ništa

Priznajem da mi tek sad ništa ne ide u glavu. Pa di nam je sad naša Foma, da baci kakvo prokletstvo na ovu pizdu od čovjeka, koji se odaziva na prezime Lučin? Pa što ta budala sad tu filozofira? Kakvi problemi? Kakve đinde i pizde materine? Neš ti stručnjaka. Da ima mozga i navodnih sposobnosti, zašto onda riječko sveučilište ne učini prvim u Europi, a ne jednim od 500 najboljih? A koliko Europa uopće ima sveučilišta? Ako ih je manje od 500....?

E, a vidite vi našega legendarnog Skansija. Mudar sportaš u pet materinih. Nema sumnje. A uskoro će biti desna ruka ministru obrazovanja. Našla krpa zakrpu. Ministar kompetentan za fotelju koliko i igrač biljara jajima, a desna ruka mu osušena i drhtava. Koji cirkus! Garantirano tvrdim da je u ovakvom rasporedu obrazovnih snaga, Foma kvalificirana bar za pomoćnicu ovih vedeta.

Tko je glasao

Iz perspektive učitelja...

Autoru gornjeg članka očito nedostaje direktno iskustvo iz nastave.

Dakle, autoru preporučujem:
ubaciti se u redove nastavnika, biti "moderan" nastavnik koji koristi modernu tehnologiju, koji se trudi motivirati učenika, koji poštuje učenika i želi na njih i odgojno (svojim primjerom) djelovati, i naučiti ih svojh predmet i prenijeti ljubav prema tom predmetu,
a da vam onda u razred u kojem jeste ubace i pokojeg učenika koji će vam na razne načine minirati nastavu, u vezi kojeg ćete pokušati svašta poduzeti, ali, bez obzira na sve što poduzmete (i bez obzira na to tko će sve pomagati, uključujući i neke vanjske službe, psihologe...), dakle, taj isti učenik će vam i dalje iz sata u sat biti prisutan na satu i minirati nastavu.
I tako cijelu školsku godinu.
A onda i onu iduću.

I što mislite, hože li se možda još tko od učenika povesti za njim?

Koje je vaše rješenje za to?
(Zamislite da vaše dijete ide u taj razred...)

Mislite da je to nemoguća situacija, ako je nastavnik onakav kakvim sam ga gore opisala?

A o tome kakva sam ja nastavnica, pokušajte iščitati odavde
http://www.antonija-horvatek.from.hr/

I pitam se jeste li pročitali sadržaj cijelog javnog pisma ili sudite na osnovu članka iz Novog lista,
http://www.antonija-horvatek.from.hr/javno-pismo-ministru.htm .

Antonija Horvatek,
autorica javnog pisma ministru Jovanoviću

Tko je glasao

da, da trebalo bi te

da, da trebalo bi te nedisciplirane malo u konc. logore, da se nauče disciplini. Neće oni valjda sprečavati nastavnike u obavljanju njihovog posla? Dječje pitanje vrlo je aktualno, no svom srećom finalno rješenje već je pokrenuto..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Neki su "probleme" rješavali

Neki su "probleme" rješavali slanjem u konc. logore, a neki na gole otoke. Pitam se ima li razlike izmedju njih.

Tko je glasao

Ovo je tragična priča o

Ovo je tragična priča o ljudskom bezumlju i primitivizmu. Prokleta bagra navodnih prosvjetnih manijaka bi htjela da im drugi osiguraju poštovanje, a nisu sposobni poštivati sami sebe. Kako to misle? Da su kvalitetni kao ljudi i stručnjaci, da znaju smisleno raditi najljepši i najhumaniji posao na svijetu ne bi im djeca bila frustracija, nego veselje i vrijednost.

Međutim nije problem u nastavnom kadru, nego u promašenom obrazovnom sustavu. Prosvjetne vlasti zajedno sa šefovski nastrojenim nastavnim kadrom, u bezumnom nastojanju da sve kontroliraju, uporno nastoje u školi zadržati odnose i metode kojima se školskim sistemom upravljalo prije sto ili dvjesto godina. Naravno, nekvalitetno upravljanje nastavnicima, neminovno vodi tome da oni nekvalitetno upravljaju nastavnim procesom i učenicima. Logično je da u takvom, nasilnom okruženju, najslabija karika mora puknuti. To su učenici. Oni ne mogu podnijeti dosadu i besmisao onoga što se od njih zahtjeva. Ulomljena i udrobljena znanja oni ne mogu primjeniti u životu, a jedini razlog iz kojega im se besmisleno znanje nameće je mogućnost da se takvo navodno znanje može mjeriti standardiziranim i šabloniziranim testovima. Ustvari, tim testovima se jedino mjeri postotak neuspješnosti učenika. Na taj način se učenike odbija od škole, učenja i kvalitetnog rada. Danas, manje od 10% učenika u školama uopće nešto uči, dok svi ostali umiru od dosade.

Da je samo malo mozga, tada bi ministar obrazovanja pod hitno u školskom sustavu stvorio atmosferu potpune odsutnosti prisile, prema uputama Edwards Deminga, tvorca japasnkog ekonomskog čuda poslije II svjetskog rata i William Glassera, autora kvalitetne škole i realitetne terapije, odnosno teorije izbora. Njihove postavke su toliko prirodne i jednostavne, da čovjek ostaje bez teksta, a u isto vrijeme proizvode fenomenalne učinke. Zbilja ne može biti ništa ljepše: djecu se jedino može motivirati na kvalitetno učenje zadovoljavanjem njihovih osnovnih životnih potreba za moći, ljubavi, preživljavanjem, zabavom i slobodom. Što im se u školi više potreba zadovoljava, oni su više motivirani i više odgovorni. Brojni su primjeri škola u svijetu, ali i u nas, koje su metodom kvalitetne škole i zadovoljavanjem učenikovih , pa time i nastavnikovih, potreba, postigle nevjerojatne rezultate. Poznata je škola Summerhill u Engleskoj i srednja škola Apollo u Simi Valleyu u Kaliforniji. U obje škole su upisivana najviše djeca koja su bila već izbačena iz drugih škola i praktično već bez životne perspetive.. Razumijevanjem postavki svijeta kvalitete, poštivanjem učenika i nenasilnom komunikacijom, takve škole i njihovo osposobljeno osoblje stvaraju fenomenalno konstruktivne i odgovorne mlade ljude. Najdjelotvorniji i najekonomičniji način da se poboljša gospodarsko i ekonomsko stanje svake države je kvalitetan školski sustav.

Djeca se rađaju formirana i sa svim vrijednostima u sebi. Stoga je zločin odgojem ih reformirati i te vrijednosti i sposobnosti, koje imaju, uništiti, umjesto da im se razviju. Osim toga, pitanje obrazovanja je isključivo pitanje vremena koje se djeci daje da bi nešto naučili ili savladali određene vještine. Upravo na tome obrazovni sustavi padaju, jer nikome to vrijeme sazrijevanja ne daju, a ono je neobično važno za ljudski uspjeh. U konačnici, uopće nije važno da li je netko nešto postigao u godinu ili dvije, ali baš zato što netko nije imao na raspolaganju dovoljno vremena da nešto uspješno savlada, stvaraju se strašne i doživotne traume. Zašto? Kome to treba i čemu to koristi? Da bi se djecu cijeli život držalo u lažnom uvjerenju kako su glupi i nesposobni? A istina je sasvim obrnuta: svatko je i sposoban i pametan toliko da može postati sve što god može zamisliti i povjerovati.

Tko je glasao

Teroija ili praksa zavjere !?

Čitam @povezniče tvoj koment kod @golgote u kojem analiziraš ponašanje "političara", otkomentiram svoje, dođem ovdje kad evo @Fome :)))
Taman kako si to opisao u onom komentu kod @golgote.
Zbog toga jednostavno nemam volje mnogo puta ili pak i ja podlegnem chatanju ...

No da se vratimo na temu ...

Zbilja ne može biti ništa ljepše: djecu se jedino može motivirati na kvalitetno učenje zadovoljavanjem njihovih osnovnih životnih potreba za moći, ljubavi, preživljavanjem, zabavom i slobodom. Što im se u školi više potreba zadovoljava, oni su više motivirani i više odgovorni.

Dnevnik je odličan, otvoreno pismo također ( ako je takvo kakvim ga opisuje autorica Dnevnika ) jer sam dojma da je autorica otvorenog pisma vrlo odmjereno, ujereno pa time i mudro aktualizirala polarizaciju između učenika i učitelja jer ta je polarizacija realna s obzirom da učenici primaju, a učitelji daju znanje...Idealizam ili bolje rečeno modifikaciju tog odnosa moguće je postići jer pametan čovjek ( pretpostavimo da to svi učitelji jesu ) može naučiti i od najglupljeg učenika...

No međutim problem je upravo u nemogućnosti realizacije kopiranog dijela tvog komentara, a to i jest bit ovog Dnevnika tj.otvorenog pisma...
Na stranu pritom analiza svih okolnosti koje utječu na smanjenu mogućnost realizacije, ali ima jedna temeljna, a vezana je uz "red, rad i disciplinu"...
Dojma sam ( ispravi me ako griješim ) da je tvoj komentar utoliko negativan spram potrebe učitelja za istim, ali ja sam uvjeren da je takvo razmišljanje nedovoljno kvalitetno....
Potpuno pritom podržavam ostatak tvog komentara, ali očekivati sve ovo iz kopiranog dijela, a istovremeno apostrofirati "jadne učenike kao najslabiju kariku u lancu" jednostavno je kontradiktorno...
Poanta je u tome da sam ja svoju djecu odgojio da ( barem su one prihvatile moja promišljanja ) da poštuju učitelje i da sad ne nabrajam svu tu iznimno tešku borbu usmjeravanja i prilagodbu djece spram realnih okvira u kojima se školuju i svjet koji ih okružuje i izvan nastave, a utječe jedno na drugo tj.sve je povezano, ali mi se mnogo puta djeca žale na agresivne učenike koji jednostavno ometaju nastavu, a da pritom ne spominjemo nasilja izvan nastave ...

E... Da bi se postigla sinergija potrebo je uvesti reda... Utoliko učenici nisu jadna i najslabija karika u lancu već su to profesori kojima su ruke vezane i opet agresivna manjina terorizira većinu...
Stoga učiteljima treba dati aktivne mehanizme za suzbijanje nereda :)) ...

Kako volim ponuditi riješenja tako ću reći - svi u plave kute ( u Dalmaciji mogu i bijele :)) ... ) i zepe na noge ! Agresivce odvojiti od mirnih i posebno raditi sa njima, a razni dušebrižici nek se steraju u 100pm jer se ne bune kada slijepe ili invalidne odvajamo... Nek si bolje odgoje djecu pa neće biti odvojeni od ostatka svijeta ...
Sve ostalo se svodi na kreativnost nastave i uopće temeljite promjene u Pristupu obrazovanju no preteška je to tema s obzirom na znatne probleme koji su uz obrazovanje vezani, a riječ je uopće o kulturi življenja, standardu, medijima i sličnom...

Kapitalizmu paše ovo kako je sada jer od malih nogu djecu se uči na razilke pa ako nema Bentton majicu svi mu se rugaju i slično... Agreisni crtići, filmovi i uopće cijeli svijet koji ih okružuje također ide u prilog Kapitalizmu pa se sve više i više odgajaju mali monstrumi spremni da u svakom trenu zgaze sve oko sebe ...

Imam 2 kćeri i najveća dilema mi je dali da im kažem da budu PIONIRKE ( poštene , iskrene, odane ... ) ili da budu SPONZORUŠE ...
Naravno da ih usmjeravam ( i ponosan sam na njih po tom pitanju ) da budu dobre, da se ne rugaju nikome, da nije bitno tko što ima nego tko je kakav u duši, da ole prirodu i poštuju je i čuvaju, da poštuju učitelje i budu im zahvalne jer mama i tata moraju Raditi pa im učitelji daju znanje i čuvaju ih umjesto mame i tate itd ...
Ali se pitam dali time za njih Radim dobro ili zlo !? :(((
Mislim... Pitao sam se i odlučio da ću ih tako odgojiti pa makar bile zadnja sirotinja kruha gladna, ali neke stvari se ipak ne mogu kupiti novcem ...

Dakle ... Onaj tko misli da je sve OK i da ne treba jništa mjenjati griješi baš kao i onaj tko misli da su učenici jadni , a učitelji zlo... Obrnuto je ... Sustav sputava učitelje, a učenicima otvara neslućene mogućnosti terora manjine nad većinom ...

Provinciopolis

Tko je glasao

E jebiga sad se moram ispravljati :)))

Ispričavam se ovaj put @fomi jer sam nakon prvog njenog komentara kojeg sam pročitao dobio pogrešan dojam sveukupnosti njezinog promišljanja na ovu temu ... Riječ je o ovom komentu ispod, ali čitajući kompletnu raspravu vidim da svi pušemo u isti rog i to mi je drago ukoliko bismo imali priliku time pomoći školstvu i djeci... Na neki način možda malkice to i činimo čak i ovdje, ali znatno ivše doma ili poput @ptofe u školi ...

Svaka čast za koment da profesori imaju milijun pravila zbog kojih se nebi smjeli obračunati sa agresivcima, a tenkre mu veli " neću i kaj mi možeš !? "
Žalsono je pritom i slušati roditeljske ( moja bivša je znala bit pametnija od svih pedagoga ) priče i napadanja profesora ...

Za mene su učitelji stupovi društva. Ja ih poštujem i tako odgajam svoju djecu. Dok ja Radim oni ne samo da se brinu o mojoj djeci već im daju i znanje koje im ja ne bih imao kada ili kako dati. To govorim i svojoj djeci.
Satram da se učiteljima mora osigurati kvalitetne mehanizme za sprovedbu njihovog poslanja pa čak i u vidu "batine" ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Baš sam se upitala

što znači ono: "...kad evo Fome..."! Čitam tekst i nikako ne razumijem.... :))

Tko je glasao

Osjećati se bolje

Potrebno je preformulirati početne zahtjeve i postaviti pitanje: „ Kako možemo pomoći učenicima da se bolje osjećaju i budu uspješniji te što je moguće manje frustrirani i agresivni?“

Mislim da je i ovo pitanje pogrešno formulirano!

Djeca se najbolje osjećaju kada - ne moraju raditi! (Uostalom, zar samo djeca?)

Svaki rad, kako fizički, tako i intelektualni, podrazumijeva muku, znojenje, "loš osjećaj", frustraciju.....

"Dobar osjećaj" dolazi tek nakon toga - kada dođu rezultati....

Pitanje bi, dakle, trebalo glasiti: što učiniti da svoju djecu naučimo na društveno prihvatljiv način podnositi tegobu, trud, "loš osjećaj" od sjedenja u razredu, frustraciju.....

S jedne strane imamo zastrašujuću afirmaciju nasilja kroz sve društvene kanale: kroz medije, kroz društvenu zbilju, takvu kakva jest, kroz poremećenu obitelj.... Djeci je sve to dostupno. Treba zaista biti blaženo indiferentan prema dječjoj psihi, pa misliti da se to ne utiskuje i ne ostavlja posljedice... Put od upravo zastrašujućeg virtualnog nasilja kojim se djeca šopaju kroz "igrice" (ako ste ikada vidjeli nešto od tih "dječjih igara" onda znate o čemu govorim), do zbiljskog nasilja - nije uopće tako kompliciran, apstraktan i nemoguć, kako se to čini odraslom čovjeku.

Generacija koja praktički u kolijevku dobiva kompjutor, mobitel, televizor sa nebrojenim programima, dakle, cijelo čudo tehnoloških mogućnosti prema svemu što u većoj mjeri nije, nego jest, primjereno djetetu, a koje prosječni roditelj ni uz najbolju volju ne može 24 sata dnevno držati pod nadzorom (pogotovo onaj roditelj kojega je već sedmogodišnjak pretekao u vještini baratanja tim tehnologijama) - ta generacija razvija, rekla bih, svojevrsnu "novu neurozu".

Snažne vizualne senzacije i - brzina, brzina, brzina.... Čim to pofali - nastupa tihi ubojica koji se zove: dosada! Dosada je "loš osjećaj", dosada je "frustracija"....

Nepojmljiv je normalan ljudski život bez trenutaka "lošeg osjećaja", trenutaka frustracije, nezadovoljstva, suočavanja s obavezama koje deprimiraju.... Ali, s tim se u procesu odrastanja i socijalizacije učimo nositi na primjerene načine - a ne da se uzajamno mlatimo i ubijamo....

Nove generacije 21. stoljeća sve nedvosmislenije dobivaju upravo nasilje kao najučinkovitiji recept za saniranje dosade, frustracije i "lošeg osjećaja".....

Imajući nekog uvida u stanje u školama, obzirom da mi dijete ide u gimnaziju, ne bih mogla reći da je vapaj ove nastavnice promašena stvar. Znam i ja za nastavnicu koja je u suzama pobjegla iz razreda, jer nije imala načina da zaustavi zlostavljanje od strane nekog 17-godišnjaka.

Mislim da je jako naivno, i unaprijed osuđeno na propast - ići samo u tom smjeru da se "prilagodimo" tom 17-godišnjem neurotiku, tj. da ga "pitamo" koje su njegove "potrebe", "očekivanja" od škole, što da činimo da bi se on "bolje osjećao" i slično.

Bude li iskren, on će sigurno odgovoriti: "Dajte mi svjedodžbu da sam završio školu, ali me nemojte maltretirati sa tom matematikom, sa tom lektirom, sa tom kemijom..... Koji će mi kua to u životu?"

(Neki od maloljetnih ubojica što smo ih u lijepom broju prikupili posljednjih godina, ne mogu uopće artikulirati motive i razloge za zločin koji su počinili. Najviše što mogu reći jest to da im je bilo - dosadno!)

Tko je glasao

Bilo bi najbolje, Foma, da

Bilo bi najbolje, Foma, da sve ono što promislite napisati, napišete dijametralno suprotno. I garant ćete pogoditi. Ovako, žali Bože logike.

Tko je glasao

ajoj...

Čitajući ovakve upise ponekad ne mogu vjerovati koliko se osobe koje očito nisu ništa pročitale o modernoj pedagogiji u zadnjih ne znam koliko godina (ili ikada) usuđuju ovako mudrovati.

Tekst pun frazetina tipa "on će sigurno odgovoriti", "djeca se najbolje osjećaju kada ne moraju raditi" i slične - koje su sve, jedna za drugom, laž - odaje jedno nevjerojatno neznanje iz ovog područja, kao i potpuno nepoznavanje tematike i stvari koje se događaju čak i RH.

Nekoliko članova ovog portala je opisivalo vrlo pozitivna iskustva - od nekih smjerova kojima su pojedine škole krenule, pa do dječjih zborova i slično. Mislim da bi se oni jako začudili ovom tvom upisu gdje djecu gledaš kao na lijena posesivna čudovišta.

Tko je glasao

wow...

Takvih vijesti ima svaki dan... u svakom uzrastu... što time želiš reći uopće?

Tko je glasao

Uopće,

želim reći da takvih vijesti ima svaki dan. A dnevnik je potaknula neka priča o OVOM uzrastu.

Jesi li ti uopće svjestan koliko mjeru odurnog CINIZMA ispoljavaš ovakvim svojim "wow" pitanjima?

Ako je motiv za to samo tvoja potreba da se sa mnom positno nadjebavaš, onda je to tužno.

Ako je motiv tvoja istinska cinična ravnodušnost prema problemu o kojemu se raspravlja - onda je to još tužnije.

Biti cinično ravnodušan, i kliktati prezrive "wow", a istodobno iznositi nekakva svoja "mišljenja" i "stavove" o predmetu svoje cinične ravnodušnosti.... to je doista bijedno.

Tko je glasao

cinizam & problematika

Moj posao je izrazito vezan za tzv. rizičnu populaciju mladih - pogotovo problematičnom ponašanju, ovisnosti sve vrste, obiteljskom nasilju, etc.

Tako da mogu reći da djelatno radim na tome - i u smislu prevencije i obrazovanja - što na razini udruga koje se time bave, što preko Gradskih ureda, što Ministarstava koje vode određene projekte.

Dakle - radim na tome. Susrećem se s time. A ti laprdaš i prenosiš svoje roditeljsko iskustvo kao općevažeće - i koristiš svaku priliku da se kao zgražavš i moraliziraš tuđoj djeci i tuđim roditeljima, a sve na temelju bezveznih članaka koje napabirčiš nabrzaka.

A argumente tipa "ja znam jednog alkoholičara", "ja znam jednog homoseksualca" i tome slične ostavi za svoje kavice dok s ostalim mudracima raspravljaš o važnosti prisilnog čitanja ruskih klasika.

Tko je glasao

Wow!

"On radi na tome!" Jadni oni "na kojima on radi", kada mu sve učestalije nasilje među mladima, mobing i zlostavljanja u školama koje se tolerira, i tome slično, pobuđuju tek jedno posprdno: "Wow!"

Tko je glasao

ser kenj...

Netko radi s takvima, a netko doma sladostrasno čita crnu kroniku i naslađuje se... Ti si izgleda od svog obrazovanja i kulture koju si trebala upiti - dobila samo ono što su te na silu natjerali da pročitaš na satovima lektire. A razina svega ostaloga - na razini Arene i "Zaklao sebe pa ženu"...

Slatko mi je koliko živiš u izmaštanom svijetu kada te jedna vijest o nekom klincu koji se napio može toliko napaliti. Očito nemaš blagog pojma kakve sve probleme ljudi (djeca) imaju. Uživaj...

Tko je glasao

Wow!

Ovo nije prvi puta da sam ti linkala ovakvu vijest. I prije nekoliko mjeseci se razvila diskusija o istom problemu, pa sam ti također citirala neku tadašnju vijest dana, pa si također reagirao na isti način. Između ta dva citata nije trajalo zatišje, naprotiv, praktički se svaki dan dobiva novi materijal za citiranje.

Nije mi uopće jasno zašto dolaziš čitati dnevnik s ovom temom, zašto se uopće upuštaš u raspravu o nečemu što je tako nisko, trivijalno i nevrijedno pažnje kao što je problem sve učestalijeg nasilja među mladima.

Zašto brbljaš, zašto prosipaš svoju pamet na teme koje su na razini "Arene" i "Zaklao sebe pa ženu"?

Ako ta tema tebi spada u kategoriju "wow, big deal!", onda ti to očito ne doživljavaš kao problem u ovoj zemlji, i onda svi koji o tome ovdje pišu, uključujući i autora dnevnika, gube vrijeme na trivijalne pizdarije.

A ti tome daješ svoj vrijedni obol!

Zašto, zaista?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci