Tagovi

Uoči rasprave o tužbi protiv Srbije za genocid Vlada znakovito šuti

Zašto Milanovićeva Vlada šuti uoči početka rasprave o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije. Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu 3. ožujka počinje rasprava po hrvatskoj tužbi za genocid koja je podignuta 1999. godine. To je i te kako važan događaj jer se radi o ključnoj pravnoj definiciji Domovinskog, odnosno hrvatsko-srpskog rata. O tome kakvu će strategiju pred sudom zastupati hrvatski pravnički tim znakovito se šuti.

Za razliku od Hrvatske, Srbija je objavila s kakvom će strategijom nastupiti da se hrvatska tužba za genocid pobije. Hrvatska javnost je još uvijek uskraćena informacija o hrvatskom natupu u Haagu, pa se tako, kojeg li apsurda, iz srbijanske strategije saznaje kako će teći proces pred sudcima Međunarodnog suda pravde pod predsjedanjem Slovaka Petera Tomke. Prema tom izvoru, hrvatski pravnički tim obrazlagat će tužbu četiri dana, a onda će na scenu stupiti srbijanski. Srbijanski pravnici unakrsno će ispitivati svjedoke hrvatske strane. O njima hrvatska javnost još ne zna ništa, osim podatka da će među svjedocima biti i Sonja Biserko predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora za ljudska prava. Nakon toga opet će riječ imati hrvatski pravnički tim s iznošenjem dokaza. Tek nakon te procedure na dnevni red u trećem tjednu rasprave dolazi srbijanska protutužba za genocid.

Srbijanski tim predovodi Saša Obradović koji će pokušati dokazati da je Hrvatska počinila zločin genocida za vrijeme „Oluje“. Poslije toga opet će riječ dobiti hrvatska strana da bi uzvratila na srbijanske optužbe, a njoj će pripasti i posljednja riječ na suđenju. Što je najvažnije, a to pokazuje slabiju poziciju Srbije u ovom slučaju, Beograd će pokušati pred sudom dokazati kako se Srbiji uopće ne može suditi za djela počinjena u ratu u Hrvatskoj, jer po njihovoj procjeni Srbija kao država 1991. godine uopće nije postojala. Tada bi hrvatska tužba automatski bila odbijena

Skandalozno je za koalicijsku Vladu Zorana Milanovića da skriva od javnosti strategiju nastupa hrvatskog pravničkog tima kojega vodi profesorica međunarodnog prava s Riječkog sveučilišta Vesna Crnić-Grotić, malo poznata u hrvatskoj stručnoj i široj javnosti. Već sama činjenica da je ona imenovana na mjesto koje je dotad držao ugledni profesor s američkog sveuulilišta Yale Mirjam Damaška ukazuje na opasne tendencije koje o tužbi za genocid postoje u Vladi. Glavna zastupnica tih tendencija je gospođa ministarka Vesna Pusić za koju se ovih dana otkriva da nema ni završenu srednju školu. Treba se samo sjetiti njezine više puta izražene spremnosti da Hrvatska povuče svoju tužbu, od čega je pod moralnim i humanitarnim pritiskom zbog nestalih civila i branitelja ipak morala odustati. Ako se tome doda da međusobno povlačenje tužbe zagovara i predsjednik Republike Ivo Josipović, a da premijer Zoran Milanović smatra kako je Hrvatska imala građanski rat, onda se može naslutiti da u Vladi tužba za genocid protiv Srbije teško pada. Ova šutnja uoči otvaranja rasprave pred Međunarodnim sudom pravde dokazuje kako bi najsretniji bili da do tužbe uopće nije došlo. Po dosadašnjem ponašanju očito je da će Hrvatska pred sud u Haagu ući s teretom Vladine politike koja samu tužbu zdušno ne podržava, pa se po svemu sudeći može očekivati nova blamaža u obrani dostojanstva Republike Hrvatske.

Komentari

Ovo

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nobilo-u-hrvatskoj-nije-bilo-genocida... - potpisujem od riječi do riječi.

Glupe vlade su se zaletile i nemaju hrabrosti "izist govno", ali će zato biti dosta prostora za kojekakve desničarske predstave koje će se financirati narodi, uključujući i sudski proces. Profitirati će jedino haška administracija, koja si je kupila još par godina ...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pola je istinito- ovo:u RH Srbi su napravili genocid i bježaniju

Nobilo uvijek govori polovičnu istinu, pa je tako i u tome tekstu. Ovaj dio je istinit: nad Srbima su Hrvati izvršili toliko genocida koliko su Židovi izvršili nad nacistima, a Srbi su ponovili ono što su nacisti činili Židovima.

Našla si autoritet, sličan samoj sebi!

Ta ti si od samobježanije vidjela genocid i sada pišeš "Glupe vlade su se zaletjele".

Generali su oslobođeni, Srbi su na okupiranome području izvršili genocid- čak i u UNPA-zonama su poubijali gotovo sve Hrvate koji su ostali, protjerivali,...

Da smo mi napravili tvojima, ono što su oni našima, ti bi pisala kako je ono što se dogodilo Židovima, bilo samo nevina predigra, onome što smo mi napravili Srbima.

Dobrica vas je tako dobro opisao, a od takvih su gori samo Hrvati upregnuti u ista kola!

Tko je glasao

Luda babetina bila i ostala

Mislila sam da smo to davno raspravile - "bežanija" nije bila genocid, ali je bila etničko čišćenje - to tvrdim principijelno, iza toga stojim i to mogu dobro argumentirati - http://pollitika.com/boze-mislim-da-sanjam-ruzan-san-vukovar-kao-srpska-.... Svojom jalovom argumentacijom nema šanse da ćeš promijeniti moje mišljenje, a još manje činjenice.

Što se tiče pak tvog bezumnog razbacivanja pojmovima koje slabo razumiješ, osim što vrijeđaš zdravi razum, vrijeđaš i žrtve istinskih genocida.

Pored 250.000 prognanih Srba, nema šanse da Hrvatska dobije ovaj spor protiv Srbije. Pored satranog Vukovara, a u svjetlu Srebrenice i Prijedora, nema šanse da ovaj spor dobije Srbija. Amen. Točka. Tačka.

Svrha ovog spora je samo da bi se "ppetre" ogrijale mržnjom još sljedećih 5-10 godina.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Svrha tužbe je da se Srbe i Srbiju kazni za genocid nad Hrvatima

"bežanija" nije bila genocid, ali je bila etničko čišćenje - Samoetničko čišćenje, zbog prljave savjesti- zaprljane genocidom nad Hrvatima.

Pored 250.000 prognanih Srba, nema šanse da Hrvatska dobije ovaj spor protiv Srbije.Oslobođeni generali, nije bilo nikakvoga proganjanja, osim što je Srbe prognala vlastita im okrvavljena ruka i strah zbog genocida i zločina koje su činili.
Da su Hrvati postupali poput njih, onda bi bilo genocida. Ali Hrvati su miran narod, a ne divljaci poput njih!

Pored satranog Vukovara, a u svjetlu Srebrenice i Prijedora, nema šanse da ovaj spor dobije Srbija. Amen. Točka. Tačka.Nije bilo šanse ni da oslobode naše generale, nakon prvostupanjeske presude. Pa se dogodili. Tako ima velikih šansi da ono što se dogodilo Sud označi baš takvime- genocidom koji su Srbi izvršili nad Hrvatima na okupiranome području.
To ti je isto kao s uplatom za Loto- "ako ne uplatiš, šanse su ti 0%". Dakle, imamo šanse i to velike, pa su se zato upregli svi jugofilni i velikosrbofilni političari u RH, da bi umanjivali te šanse, a jednoga si i linkala!
U obrnutome slučaju, ne bi bilo prvi puta da je ljudska pravda pogriješila, ali mi nismo pogriješili što smo tužili za genocid koji su Srbi napravili.

Hrvati znaju da su Srbi napravili genocid, a to znaju i Srbi, pa su Srbi svoju tužbu podnijeli, ne bi li nešto izmuljali u suradnji sa svojim političkim zaštitnicima- najvećim muljatorima na svijetu! Čisti blef, ali da ga ne naprave, Srbi ne bi bili Srbi- onakvi kakvima ih je opisao njihov akademik D.Ćosić!

Svrha ovog spora je samo da bi se "ppetre" ogrijale mržnjom još sljedećih 5-10 godina.Svrha tužbe je da se kazni Srbe za genocid koji su izvršili u RH i da se naplati ratna šteta koju su uzrokovali, te da se obeštete obitelji žrtava, te da ljudi odvedeni u logore po Srbiji dobiju odštete za zla koja su im činili.

Samo se ti pjeni.
Jasna je vaša panika nakon presude generalima. Hrvatgske šanse su ogromne, nakon presude generalima, a srpske su jednostavno smiješne- to i sami znaju, ali ovi kod nas ih preuveličavaju kako bi stvarali plodno tlo za povlačenje.
pripadaš narodu koji je izvršio genocid i zaprljao se takvim zločinima o kojima će se pričati stoljećima, a pogotovo kada ovi hrvatski zataškivači i provoditelji velikosrbofilne politike odstupe- a ovaj narod će ih izlustrirati već na sljedećim izborima!

Jasno je da su Srbi napravili genocid, a velika je šansa da se to utvrdi na sudu, ako bude pošten i objektivan, a ne kao što su bili oni suci koji su donijeli prvu presuda našim generalima i pričali o glupostima poput "prekomjernom granatiranju i granici od 200m u topničkoj paljbi!

Biti lažljiv i pokvaren, nekome je državna politika- tako razrađena da dobro lažu i sami sebe.

Dobro si se nalagala o ZZP-u, pa još govoriš o progonstvu, a ono Srbi otišli "biti svi Srbi u jednoj državi!"- po vlastitoj volji i na traktorima, kada im već tenkovi nisu osigurali da tuđu zemlju naprave svojom!

Luda babetina bila i ostalaSavršeno si se opisla.

Što bi drugo mogla biti osoba koja je od legalne akcije oslobađanja RH i od bježanja zločinaca i ubojica, te njihovih simpatizera, vidjela ZZP, ili progon; Jadni fašisti, jednako su bili prognani, iz država koej su okupirali. Međutim Hrvati nisu potjerali srpske-"folksdojčere", nego su oni sami otišli- po zapovijedi "Svi Srbi u jkednoj državi"!

Što bi drugo mogla biti osoba koja velikosrpski blef uvažava i predstavlja važnom, vjerodostojnom i teškom kao što je optužbu Hrvatske, protiv Srbije, za genocid u okupiranim područjima?

Tko je glasao

Hoces li sad nakon presude,

Hoces li sad nakon presude, koja je utvrdila da genocida nije bilo i da je Nobilo bio u pravu, pojesti svoje rijeci ili ces se okrenuti teorijama zavjere? Ja se kladim na ovo drugo.

Tko je glasao

Priznajem, dobivaš okladu sa

Priznajem, dobivaš okladu sa samim sobom!
Međutim ja sam zadovoljna i s ovime što donosi ova presuda- zadržava odbojnost Hrvata prema Srbima koji to i zaslužuju zbog zla koje su nam nanijeli, i zbog potrebe da se držimo što dalje od njih.
Jednostavno, oni su nam najgori neprijatelji, već skoro cijelo stoljeće!

Sudovi poput Haaškoga ne donose pravdu nego vode politiku- nažalost nakaradnu.

Nisam očekivala od zaštitnika zločinaca (ZZP kojime su našim generalima upropastili tolike godine života, a i svima nama posljedično, bez ikakve odgovornosti i odštete optuženima) iz država koje su nam proglasile embargo,..., ništa dobroga, ali dobro je da smo podigli optužnicu protiv Srbije.

Mi smo svoje napravili, istina ne baš dobro,a ti imaš tu svoje zasluge.
Nismo mi izgubili, izgubio je međunarodni sud na svojoj vjerodostojnosti.

Uostalom da je sve odrađeno perfekcionistički, oni bi dosudili u korist svojih država koje provode svoju politiku putem toga suda-dakel isto ovako!

Pročitaj moj zadnji dnevnik i razmisli o nekim daljim koracima. Jasno je tko je izgubio.

Dobit je i podsjetiti se na Srbiju kakva je, a nije loše ni što će nakon ovakve presude ostati zauvijek odbojna i ružna, neprihvatljiva za Hrvate!

Slično, kao kada su Srbi izabrali T. Nikolića, umjesto Tadića- za nas je bila dobit, a za tebe strašan gubitak!

Tko je glasao

to je slučajno

g. Krsnik, ali nije naodmet pripomenuti i povući paralelu o slijedećem

Ante Gotovina i ostali izručeni su i transferirani kad su bili na vlasti ajmo uvjetno reć- desni ( ono Sanader, Karamarko ,sjetimo se Šeksa.

Ovi mlađahni komunisti su na vlasti kad su eto došli kući.

Na nivou simbolike.

Uspjeh ili neuspjeh tužbe, po mom skromnom mišljenju uopće nije u našim, a ni srbijanskim rukama.

sve dobro...

Tko je glasao

Singidunum

Skandalozno je za koalicijsku Vladu Zorana Milanovića da skriva od javnosti strategiju nastupa hrvatskog pravničkog tima

Krsnik, beogradski Hrvat i beogradski pravnik, postaje još i plići u svojim sitnim provokatorskim aktivnostima, garniranima njegovim uobičajenim neznanjem i nerazumijevanjem pojmova kojima se koristi.

Strategija je valjda dobiti proces, to bi i analitičar Krsnik morao moći razumjeti, a taktika je skup procesnih radnji kojima je svrha postići taj strateški cilj.

Taktiku Vlada ne objavljuje, po Krsniku, jer je, dabome, jugosrbokomunističkoudbaška, ili nešto slično.

A da Vlada objavi procesnu taktiku, kako to valjda rade beogradski pravnici Krsnikova kalibra, pa potom i zbog toga izgubi postupak (a ne samo zbog besmislenosti naslijeđene tužbe), onda bi rekao da ju je, naravno, objavila namjerno, ne bi li izgubila proces, zato što je jugosrbokomunističkoudbaška, ili nešto slično.

Zaista svašta.

Tko je glasao

odgovor

argus,

vi ste u svojoj komunističko jugoslavenskoj partijsnosti toliko glupi da s vama stvarno nema smisla raspravljati.

Tko je glasao

"ZNA SE"

O tome kakvu će strategiju pred sudom zastupati hrvatski pravnički tim znakovito se šuti.

Ma da, najbolje bi bilo napraviti cirkus na ulici, pa da "stručnjaci" i mlatimudani svih vrsta mogu mlatiti praznu slamu i lupetati gluposti.
Ti što (kao) "brane" Hrvatsku su nam i nanijeli najveću štetu.

Na svim poljima.

Tko je glasao

argus

laufer,

da ne bih trošio riječi pogledajte što sam napisao argusu.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

Možda

Možda vladi i pomogne da u zadnji čas odbaci tužbu za genocid Srbije, i najava iz Srbije da će obznaniti sva dosjea UDB-e Jugoslavije. Bilo bi interesantno doznati i tu istinu, pa i u svjetlu novijih tezi kako je UDBA kadrirala u državi Hrvatskoj?

Tko je glasao

Svojom politikom prema Vukovaru ne samo opstruiraju

nego i aktivno potpomažu srpsku stranu na sudu

Zašto Milanovićeva Vlada šuti uoči početka rasprave o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije. Ne šuti, nego govori na druge načine: pokušava Vukovar označiti ćirilicom, čime ukazuju da u Vukovaru nije bilo ništa što bi se previše zamjerilo Srbiji i Srbima, jer da je- koji bi narod dozvolio na mjestu genocida stavljanje pisma genocidnih ubojica.

Koja bi država otvarala konzulat države u nekome gradu u kojoj je ta druga država izvršila genocid?
Samo ona čija je politika protiv same države koju predstavlja!

Kao da u nekome nacističkome logoru, otvore njemački konzulat!

Nije slučajnost da je naša vlada u kojoj su najveće pristalice povlačenja optužbe za genocid u Vukovaru, napravila "ćirilični napad na Vukovar", da su poveli Pupovca na Dan sjećanja, da je nedavno otvorila konzulat države koju je tužila za genocid u mjestu na kojem je izvršen genocid i to baš u kući jednoga od Srba- pripadnika pobunjenih snaga.

Ne moraju Srbi i Srbija puno dokazivati, njima je najbolja obrana u hrvatskoj vladi, na raznoraznim mjestima hrvatgske politike i to je hrvatska žalost i nesreća- jer u njoj rade mnogi ljudi koji ne vole Hrvatsku, niti imaju poštovanja prema hrvatskim žrtvama.
Vrijeme je za političare koji vole Hrvatsku, i žele raditi za njenu dobrobit, a ne protiv nje!

Da imaju poštovanja prema hrvatskim žrtvama podigli bi optužnicu protiv srbijanskoga predsjednika, o kojemu i sami Srbi govore (B-92) kao o strašnome zločincu.

I svi šute na to, i prihvaćaju izvješća državnoga odvjetnika, koji ni malim nožnim prstom nije, već toliko godina, ni mrdnuo da bi se taj slučaj ubojstva 10-15 hrvatskih građana u Antinu rasvijetlio, nego vjerojatno koči ono što su niži sudovi- županijski pokrenuli.
Bi li Srbi šutjeli i primali u posjet hrvatskoga političara, koji je dobio naslov "ustaškoga vojvode", jer je pobio nekih desetak-petnaest baba i dedova negdje u Srbiji?
Ne vjerujem, jer oni ipak više cijene živote svojih građana!

S jedne strane hrvatske institucije na čudan način štite srpske zločince, čak ih i uvažavaju kao političare s kojima treba surađivati ( s ubojicama nema i ne treba biti nikakve suradnje osim optužbe),a s druge namjerno pokreću i vode procese protiv hrvatskih branitelja, za zločine s daleko manjim brojem žrtava, kako bi ojačali srpsku stranu- kao da su zaduženi za provođenje Memoranduma 2 SANU, a ne hrvatske nacionalne politike.

Govore i previše suradnjom s ovime:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UfMijGa1GNs
Zatim
- otvaranjem srskoga konzulata u Vukovaru, kao da je Zagreb udaljen tisućama kilometara, a ne par sati vožnje- i to još u kući jednoga od uključenih u pobunu (jesu li pregledali tu kuću- kako je građena, ima li nekih bunkera u njoj, skrivenih mjesta za pohranjivanje oružja ,...)
- divljačkim napadom na Darka Pajčića
http://pollitika.com/darko-pajcic-zrtva-quotantifasistaquot-u-opereti-qu...

-namjernim neustavnim ponašanjem i omalovažavanjem stotina tisuća potpisa građana RH za referendumom ( tvrde da su se opredijelili " za poštivanje manjinskih prava"? Tko? Njihova Partija?

Ta nije ona iznad ovoga naroda čija volja ne ugrožava manjinska prava, nego ih vraća u normalu, nakon što je nečija Partija odlučila nagraditi pobunjenike, namjernim spuštanjem europski prihvatljive i normalne granice za dvojezičnost.
Ma sve to i odrađuju, baš zbog tužbe za genocid- kako bi povećali srpske šanse da izbjegnu odgovornost.

Zato ne proccesuiraju srpske zločine nad Hrvatima i pričaju priče koje idu u korist srpskoj strani, i namjerno slabe hrvatsku!

Tko je glasao

Pored Zokija i ovakve

Pored Zokija i ovakve ministrice spoljnih poslova Srbija ne treba brinuti o tužbi!
http://www.dnevno.hr/humor/karikature/102361-gospoda-ministarka.html

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci