Tagovi

Unatoć Bandićevom obećanju, problemi ne da nisu rješeni nego su se nagomilali


Foto: Nina Đurđević/cropix

22. rujna 2007 Milan Bandić izjavio je samouvjereno da će problem zatrovane vode na Vrbanima III biti riješen u roku od 7 dana. Taj rok istekao je u ovu subotu, no problem nije ni blizu rješenja. I ne samo da problem nije blizu rješenja već se u proteklih tjedan dana dogodilo urušavanje Kupske ulice, urušavanje Kvaternikove ulice i puknuće magistralnog cjevovoda kod robnih terminala starog ni dvije godine. Svi ti događaji logična su posljedica zanemarivanja struke i kršenja pravila.

Za urušavanje ulica krivi su bez sumnje građevinari i investitori koji nisu poštovali pravila struke, ali i gradska uprava koja bez ikakvih kriterija prenamijenjuje zemljišta u građevinska ili izdaje dozvole svakome tko želi nešto izgraditi. Jednom kad se dozvola izda građevinar praktički može raditi što god želi jer inspekcije uopće ne obilaze gradilišta. Da je samo jednom građevinska inspekcija izašla na gradilište u Kupskoj ili Kvaternikovoj ulici odmah bi bilo jasno da se radovi izvode protivno projektu.

Puknuće pak magistralnog cjevovoda spada u loše obavljene radove, a krivica za takve radove nije samo na Vodoopskrbi koja je izvodila radove, već i na samome Milanu Bandiću koji je prije dvije godine mahnito marširao gradom i izdavao zapovijedi da se kor za izradu radova treba skratiti. To što su Bandića pokušali upozoriti da se neke stvari ne mogu skratiti, njega jednostavno nije bilo briga. Tada je Milan Bandić bio najveći stručnjak i razumio se u sve. Nije bilo pitanja na koje Bandić nije znao odgovor ili kako se što radi.

Danas kad smo počeli osjećati rezultate Bandićizma, on mijenja ploču i izjavljuje da nije stručnjak i da pustimo institucije da rade svoj posao. Ako nije stručnjak, zašto onda nije pustio stručnjacima da rade svoj posao i prije? Umjesto toga, Bandić je najurio sve stručnjake iz gradske uprave koji su mu se suprotstavili jer nisu željeli preuzeti odgovornost za Bandićeve nesuvisle zamisli. Sad kad više nema na koga svaliti krivicu, Bandić se obrušava na novinare i unosi im se u lice izjavljujući da nitko nije toliko s građanima Zagreba, kao on… Milan Bandić.

U međuvremenu, navodno stručno i nezavisno tijelo Zavoda za zaštitu spomenika kulture postupilo je po željama Bandića i Horvatinčića te čak 200 kuća na potezu od Kvatrića do Tuđmanovog trga uvrstilo u kategoriju kuća koje se smiju srušit. Koliko će još usput kuća biti slučajno porušeno kad počnu i ta rušenja, nije poznato.

cnn.blog.hr

Komentari

CNN, samo tako - po Bandiću

CNN, samo tako - po Bandiću i SDP-u treba iskreno i argumentima - nema tu moralnih vrijednosti i poštenja. Samo interesi Horvatinčića i drugih investitora koji "obnavljaju" grad pod kontrolom Bandićevih financija i dogovorenih omjera zadovoljstva svih strana...

Ovo je moja nova podrška CNN blogu jer smo sada našli zajedničkog neprijatelja, ja samo proširujem problem na nacionalni nivo jer je očigledno da to što radi Bandić sasvim podržava Milanović i cijelo vodstvo SDP-a. Dapače, NITI jednom se nitko od njih nije ogradio od Bandićevih metoda. Konstatiram s žalošću, nemoralnost i korupciju su ušli u SDP i izmreženi su kao hobotnica do samog vrha... Šteta, a bila je to u marksovim bilješkama jedna potencijalno moralna, stručna i nadasve socijalna politička opcija.... Ideja savršena, ali implementacija po Račanu/Milanoviću/Liniću/Bandiću/Antunovički/Opačički nažalost podbacila i nepotrebno baca nemoral i kriminal na velikog Marksa i Lenjina

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Evo, vi ste objasnili neka

Evo, vi ste objasnili neka pitanja koja meni na mom dnevniku postavljaju komentari a ja nisam u njih ulazio, prije svega odgovornost Bandića.

Tko je glasao

Nezgodna je varijanta da je

Nezgodna je varijanta da je Bandić (ili tko slično) stručnjak za sve. Ali je varijanta da "stručnjaci" to rješavaju još opasnija, ne samo kad su stručnjaci ovi oko njega nego i veoma razvikani kao cijela galerija u Kupskoj - to je poznata elita kojoj se sve urušava, samo je nekako skrpano od većih havarija. Čak je i Građevinski faultet pred slom mjerio i ocijenio da nema problema, dok su običnio radnici i susjedi javljali da se ruši. Najelitiniji nadzor je i nakon loma uredno pričao gluposti a i svi drugi se veoma reniomirani, sa svim prestižnim stručnim ovlaštenjima i sa najvećim udjelom velikih i elitnih poslova za državu, gradove itd. - CONEX. Tehnika, IGH, vještak Pilski itd.

Struke ima, samo to je neka druga. Dakle, ako preekskluzivna javnost i strukture nastave kao i do sada - biti će sve veselije, ovo su samo blage naznake. Sve opcije samo naprijed - neka cvijeta stotinu cvijetova i neka se stotinu škola natječe (Mao).

Tko je glasao

Nekako mi se čini da je

Nekako mi se čini da je došlo do rasapa sustava, dugogodišnjeg. Ili samo malopretjeruje u nadanju.

Tko je glasao

Sada nije vrijeme rasapa tog

Sada nije vrijeme rasapa tog dugog sustava nego je na vrhuncu. Ove slabosti to potvrđuju. Osnove sustava su službeno projektirane i do velikih visina dovedene sedamdesetih, kada su u uvjetima obnove stege otvoreni kanali za financiranje i razvoj na dugove i kredite te veze sa zapadom, u okviru igri smirivanja opasnosti hladnog rata. Osnova sustava su široko udružene snage, do tzv. običnih, skoro sve snage. Takva nagrada se mora platiti. Sustav je tada bio i do danas ostao nadgradnja dviju razina - normalne i političke. Dakle, dok tzv. normalni svijet ima taj neki normalni sustav, mi uz to imamo dodatno politički (i za komunalije i građevinarstvo) te nadgradnju koja je kardeljizam višeg stupnja = dogovorna ekonomija i šira praksa na račun dugova i imovine svega do sada.

Sada je sustav na logičnom vrhuncu. Već od sedamdesetih je stvorena široka platforma, paradigma, na svjetskoj razini, a nakon raznih dodatnih iskustava veoma široke snage daju gas do daske, nema se šta čekati, protivnika gotovo nema, nešto milijardi duga manje više, kad se svi guraju nitko nema ni izbora jer nećeš rješiti ništa - uspjeh ti pruža šansu za bolje i oslobađa od neizvjesnosti rješenja bilo čega. Kao što čuveni g-news kaže, dali su opet kreditne linije i sve praši, dok ne promjene.

Sve snage su iskusne, do zadnjeg sela i zabiti, uključujući tzv. najnaprednije građanske i akademske koje su sve stekle na toj paradigmi, a formalno i materijalno iznad evropskog nivoa. U tom vrhnuncu uspjeha, koji pregrijava i raste, je logično da se pojavljuju male slabosti.

Te male slabosti bi se mogle pokazati i kao malo veće pa i velike, ali ne kao nešto novo. Struktura uspjeha nije samo na dug i hapanje svega nasljeđenog. U strukturi su još slabije karike one gdje su uspjesi najvći, u intelektualnim i imovinskim piramidama, u moći i inerciji, u svemu. Karikirano, ne znamo tko je ekonomski moćniji i sposobniji za nova iskušenja - kakva prefrigana baba ili najmoćniji sustavi. To se vidi po ovim osvjetljenim primjerima a oni koji impresivno teku su još nestabilniji. Iako se razne snage i iste osobe drže preko 30 godina, zaboravlja se da je toga još više na "smetlištu historije".

Ni veliki rasap koji slijedi neće biti ništa posebno, samo uobičajeni klimatski ciklus na evropskom jugoistoku, val otrježnjenja nakon vala infekcija. Snage su iskusne i već počinju verglati kako su znale, upozoravale itd.

Tko je glasao

Zapravo da. Sustav je na

Zapravo da. Sustav je na vrhuncu, a rezultati su očekivani. Malo sam se krivo izrazila. Da li iza ovih vrhunaca slijedi rasplet i katarza, ili još veći vrhunci? Sve je ipak otvoreno. a jedini način koji već generacijama znamo su na dugove. Izaista su loše prošli oni koji su se bojali dugova.

Tko je glasao

Zato Jurčić sa svojim

Zato Jurčić sa svojim verglanjem o proizvodnji prvenstveno za izvoz i ostalom izaziva nervozu a ponekad i paniku. Investicije u ono što stvara novu vrijednost se ismijavaju kao relikt prošlosti i planska ekonomija.
Najlakše je zadužit državu, JLS ili koga bilo pa potrošiti, važno da se nešto radi i gradi a lova teče ustaljenim i duboko izbrazdanim koritima.

Kamen bačen u baruštinu izaziva svašta, najviše prekida kontinuitet one zelene glatke površine koja izgleda lijepo a u stvari je sazdana od trulih ostataka starog bilja. Poplaši se kakva žaba ili ptica a i poneki som trgne iz mira koji vlada na dnu.

Neki bi duboki mir i prividnu ljepotu htjeli sačuvali po svaku cijenu. Pa kažu da bi svaki poseg u to uništio sustav prirodne ravnoteže.

B-52

Tko je glasao

Što se podrazumjeva pod

Što se podrazumjeva pod Bandićem? Tko je predložio Bandića i na čijoj je listi Bandić bio?
Ima li oporbe u tom Zagrebu? Zašto HDZ šuti?
Možda bi trebalo bolje definirati problem Zagreba. Prozivanjem Bandića a ne i SDP zamagljuje se istina. Mislim da bi umjesto Bandić trebalo pisati SDP Zagreb. Sam Bandić bez SDP-ove podrške je nula.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci