Tagovi

Umro je Šime Đodan – i kakve to veze ima s Miljenkom Smojom

Prije nekoliko dana umro je Šime Đodan.
I kako to već biva, dobio je nekrolog na Dnevniku. U kojem su o njemu jako lipo pričali. Ko nije pratio zbivanja u Hrvatskoj 90-tih, rekao bi da je čovik bio neki svetac – hrvatski proljećar, politički zatvorenik, sa standardnom transformacijom u uglednog HDZovca i saborskog zastupnika 90-tih – jednom rječju, velikan hrvatske povijesti, ma uz bok Franji stoji na Olimpu hrvatskih veličnika.

Je je, stvarno su lipo o njemu pričali. Valjda po onoj „o mrtvima sve najbolje“.

Ipak, ja ga najviše pamtim po legendarnoj sintagmi koju je izbacio u kontekstu neke priče koliko je važna pamet/znanost/obrazovanje a u kojoj je (otprilike – citiram po sjećanju) rekao „kilo mozga jednu marku (DEM, op Z.R.) – mozak vrijedi dvije marke“ (očekivao sam da će Google točan citat izbaciti k'o od šale, ali začudo, bio sam neuspješan u traženju – pomoć je uvijek dobrodošla ;-).

U svakom slučaju, to je bila LEGENDARNA IZJAVA !!!!!!!!!!!!

Za antologiju hrvatske gluposti !

Jest da je to poduža antologija, ali ova definitivno spada u sam vrh. Živući (dobro, ne više) dokaz koliko pametan čovik može biti glup. Al', to je ipak bilo „drugo vrijeme“ kad je posjedovanje mozga u Hrvatskoj definitivno predstavljalo samo uteg na bilo kakvim aspiracijama za sudjelovanjem u javno-političkom životu. Doba Velikih Hrvatina i Velikih Lopova. I doba Pravih Heroja, ali oni su ionako popušili. Tako je to valjda u životu ...

I ne bi taj nekrolog Zvonu Radikalnog potaknuo na pisanje posta, ma nema šanse, da me cijela ta litanija hvale, ušminkanog i steriliziranog iznošenja povijesti nije onako pošteno „ubola u oko“ .

Jer, sjetio se Zvone Radikalni još jednog velikana hrvatske povijesti. Koji, doduše, nije djelovao politički (barem ne izravno!), ali je bio neosporna ikona moderne hrvatske (a svakako i bivše jugoslavenske !) kulture.

Ali, on u Dnevniku nije dobio riječi hvale i zahvale za svoje djelovanje. Nije dobio čak ni nekrolog. Jer kad je tog 25. listopada 1995. umro Miljenko Smoje, sve što je voditelj Dnevnika na kraju emisije rekao je bilo „Danas je u Splitu umro Miljenko Smoje“.

I to je bilo to. Odjavna špica i ćao đaci.

SRAMOTNO !!! Koliko smo samo beštima tada izrekli ćaća i ja ... I puno puta nakon toga ...

Autor scenarija za antologijske hrvatske tv-serije „Naše malo misto“ i „Velo misto“ nije „zaslužio“ više od toga. Jer, po mjerilima Tuđmanovog režima, čiji je jedan od najoštrijih i najbritkijih kritičara bio upravo Miljenko Smoje sa svojim kolumnama u Feral Tribuneu, bilo je „dovoljno“ samo obavijestiti svekoliko pučansto da je Miljenko Smoje, eto, umro.

Stvari su se odonda ipak (dosta ?) promijenile, „Velo misto“ je izvađeno iz cenzorskih bunkera i prikazano na televiziji, uostalom, sad imamo i „privatne“ televizije koje HTVu pušu za vrat, i sve je to nekako bolje ...

Ali, Zvone Radikalni dugo pamti ...

A isto tako pamtim da je nekako baš u to vrijeme na HTVu harala upravo današnja glavna urednica, Hloverka Novak-Srzić. Neustrašivi i nepokolebljivi apologeta Tuđmanove politike, i njegovog cjelokupnog lika i djela. Ko tada nije gledao emisije koje je vodila, ne može znati o čemu pričam :-)))). Pravi „režimski novinar“.

Heh, ljudi se mijenjaju !?

Ako ništa, danas barem zvuči drugačije :-). A hoće li Informativni program HTV-a pomaknuti u pravom smjeru, profesionalizirati ga i učiniti ga (koliko toliko) neovisnim od političkih utjecaja ?

Sumnjam. Ali, dok mi ne dira Šprajca, ja koliko-toliko zadovoljan ;-)

U svakom slučaju, da je Miljenko Smoje poživio još desetak godina, vjerujem da bi, bez obzira na Hloverku, danas u Dnevniku dobio nekrolog kakav zaslužuje. Što čovjeka ipak nekako čini zadovoljnim ...

A Zvone Radikalni će samo reći – počivao u miru Miljenko Smoje, i hvala ti od srca ...

UPDATE: Greška, grješka, grješka ... Potkrala se. Naime, autor izjave o "dvije marke za mozak" NIJE Šime Đodan, već Ivan Milas Veličanstveni, nadaleko poznati "čuvar državnog pečata" (toga više nema, jel'da ;-). Tješim se izrekom koju sam jednom pročitao na blogu kod Daniela Drezdnera: "Nikad od tebe bloger, ako nisi spreman da ponekad i pogriješiš". Osim toga, ovo je u stvari post o Miljenku Smoji, pa mi, nadam se, nećete previše zamjeriti.

Hvala svim komentatorima koji su ukazali na pogrešku ...

Komentari

nisam tako star, ali

nisam tako star, ali prilicno dobro pamtim da je Sime Djodan jedini politicar koji je u Hrvatskom saboru, sa saborske govornice, opsovao Boga. u vrijeme dok je na vlasti bio HDZ, stranka koja za sebe tvrdi da je demokrscanska, a Djodan je bio nezin clan. tako da, iako nije umotvorac izreke o vrijdenosti mozga, ipak se uspio upisati u anale hrvatske, politicke gluposti.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Zvone, dobio si minus za

Zvone, dobio si minus za traljavi research. :)

Zapravo, da si istražio pošteno lik i djelo pokojnog Đodana, našao bi još bolju izjavu od ove za mozak. Đodan je naime imao teoriju prema kojoj Srbi genetski imaju "manje mozgove" i "šiljate glave" koju je čak spomenuo i u Saboru, tom "najvišem" tijelu.

Spikom na spiku
predstava kazališta Kerempuh
nastala na predlošku emisije HTV-a "Slikom na sliku"

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Da imam imalo mozga (koji je

Da imam imalo mozga (koji je očigledno bio na dopustu tijekom pisanja ovog posta), činjenicu da mi Google NIJE DAO NIKAKV LINK ZA "Đodan mozak marka" sam trebao shvatiti kao upozorenje da tu nešto ne štima.

Ali avaj, zeznuo sam ...

Jedino mi žao zbog Smoje :-(. Sad ću morati napisati još jedan post kao proper hommage.

DEBAKL !!!

I baš da mi se ovakav post desi kad mrak (konačno) uvodi sustav karme. Aj, aj, aj, silnih (zasluženih) jedinica ...

Tko je glasao

Treba ti bit žao i zbog

Treba ti bit žao i zbog Đodana, zaslužio je i posthumno pranje zbog otvorenog rasizma, bez sumnje.

Kolovoz je 1991. godine, i oružana se svesrpska pobuna u Hrvatskoj polako pretvara u rat, agresiju i zločine. Srpski jastrebovi, posebice Milan Paroški, Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, Željko Ražnjatović - Arkan, Milan Babić i ostali ne samo što potiču na rat i zlodjela nego najavljuju masovna progonstva i ubojstva Hrvata (Imaš ga pravo ubiti ko kera.).

U toj i takvoj atmosferi dr. Šime Đodan, kao posebni izaslanik predsjednika Republike, dobiva priliku govoriti u Sinju na otvaranju Alke. Sunčan je i vruć dan. Okupljeno mnoštvo, koje se priprema pratiti viteško nadmetanje, ali iz misli teško otklanja rat koji već traje, od njega očekuje utjehu i ohrabrenje, plameni, junački govor, koji bi, barem retorički, korespondirao s militantnošću srpske strane.

On, kao i obično, napojen energijom mnoštva, pristupa mikrofonu, pridržava ga desnicom, te, koristeći se stereotipnim slikama, stihovima iz junačkih nacionalnih deseteraca i mitologema o nadmoći hrvatskoj, progovara: San o Garašaninovu nacrtanju (namjerice se ne koristi izvornim "načertanije"), koji nije ni bio neki naročito pametni program, san Vuka Karadžića, koji je bio primitivac, i brbljarije Dobrice Ćosića - a ovdje je i moj prijatelj Brković (besjednik se uz osmijeh okreće ulijevo i otraga, tražeći pogledom Jevrema Brkovića), koji je napisao da oni Dobricama u Crnoj Gori rade one stvari. I tako, neka se oni koji su po rastu manji od nas u prosjeku petnaest centimetara i imaju šiljate glave - vjerojatno imaju i manji mozak - okane nas Dinaraca, jer smo mi jači od njih i kad nemamo dinara, a to je jednostavno zato jer imamo maraka i dolara.

Bio je i ekspanzionist.

Znamo mi gdje je granica drevne hrvatske države. Neće ona vječno biti na Uni. Poručujemo to ne komunistima, jer ih nema, nego četnicima (...) Neće proći ni pet godina, a ovaj će se barjak vijoriti navrh gore Romanije. (Večernji list, 4. svibnja 1990.)

A ni stranci mu nisi bili dragi pa je lordu Carringtonu u Saboru poručio da "Kad taj Carrington dođe ponovo u Hrvatsku, treba ga objesiti o rep konja bana Jelačića, jer to je razbojnik jedan".

Izvor

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Koliko se ja sjećam, izjavu

Koliko se ja sjećam, izjavu o "kilo mozga dvije marke" izrekao je u Saboru Ivan Milas - legendarni čuvar državnog pečata. Ovo je samo kao "ispravak netočnog navoda" (ako i mene nije izdalo pamćenje pa mene ispravi netko drugi), a ne Đodanova obrana. Njega sam upamtio po izjavama o ljudima niska čela, hrvatskom barjaku na Romaniji ... koliko se sjećam, svaki njegov javni nastup bio začinjen velikim dozama "tolerancije i mirotvorstva".

Tko je glasao

A to kako su postupili prema

A to kako su postupili prema Miljenku Smoji je dakako teška svinjarija. No Šime Đodan s time nema ništa. Ali imaju neokomunistički kadrovi koji su u ono doba drmali HTV-om (Vrdoljak,Lilić,Hloverka).

Tko je glasao

Zvone Radikalni možda pamti

Zvone Radikalni možda pamti dugo, ali pamti krivo. Izjavu o cijeni dvije kile mozga dao je Ivan Milas a ne Šime Đodan. O tome kakav je bio Šime Đodan možda napišem za koji dan dnevnik. Ne mora biti po onoj "o mrtvima samo najbolje" ali im se ne treba uvaljivati ni ono što nisu rekli. Da gospon Zvone Radikalni provede ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSSSSSSTTTTTTTTTTTTT godina u Staroj Gradiški u uvjetima u kojima je tamo bio Šime Đodan, vidio bi sam Zvone Radikalni što bi ostalo od njega samoga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci