Tagovi

umro je drug Tito (DANAS)

UMRO JE DRUG TITO (DANAS)

tv-kalendar HT-a DANAS (4.5.2013)
objavio je prilog o smrti i sprovodu druga Tita

prilog NIJE - pisao komunist,
vjerujem da NIJE - pisao anti-komunist,

uvodno
SVE je vrijedno o Titu spomenuo

ONO najVrednije
209 delegacija iz 172 države
došlo je na sprovod državnika Tita

podatak 209 delegacija iz 172 države
iznova budi poštovanje prema Josipu Brozu iz Kumrovca (naročito nakon nedavna senzacionalnoga sprovoda premijerke Thatcher u Velikoj Britaniji)

državnik Tito
bio je planetarno znana činjenica

Hrvati su bili ponosni
u bilo kojoj stranoj državi svoje državljanstvo legitimirati imenom Tito, bili su blagoNaklono pozdravljeni, toliko je državnik Tito bio blagoNaklono slavljen u drugim državama

a potom?
ponavljam,

prilog NIJE - pisao komunist,
vjerujem da NIJE - pisao anti-komunist,

pisac priče o državniku Titu
ipak neće u povodu obljetnice smrti druga Tita kurtoazno preskočiti, nego baš hoće naglasiti SVE grijehe državnika Tita,

a to znači?

Hrvat Tito u Hrvatskoj
NEMA pravo na čuvenu narodnu poslovicu - o umrlima govorimo najljepše,

usporedite

državnik Napoleon u Francuskoj
IMA pravo na čuvenu narodnu poslovicu - o umrlima govorimo najljepše,

državnik Napoleon
gazio je Europu i ubijao, imperijalistički ubijao i vojnike i civile i kraljeve i kreljevine

državnik Napoleon
Hrvatima je ubio (zauvijek) biser hrvatske državnosti - stoljećima staru Dubrovačku Republiku

državnik Napoleon
godinama i godinama iza sebe je ostavljao groblja i invalide i siročad BEZ roditelja

državnik Napoleon
NIJE - veličanstveno sahranjen

ipak
ipak
ipak

državnik Napoleon
ipak IMA svoj veličanstven grob u Parizu
ipak IMA svoje Francuze koji ponosno slave državnika Napoleona,

ALI ALI ALI -

državnik Tito
JEST - veličanstveno sahranjen

209 delegacija iz 172 države
došlo je na sprovod državnika Tita

državnik Tito
Hrvat Josip Broz

ipak NEMA svoj veličanstven grob u Zagrebu
ipak NEMA svoje Hrvate koji ponosno slave državnika Tita

jer
Zvonimirovo kraljevsko prokletstvo još uvijek mrači um Hrvata

adfilantrop

Komentari

Tko je glasao

To je ekipa s kojom si ti na

To je ekipa s kojom si ti na istoj valnoj, da ne kazem talasnoj duzini :)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

stara

kome to kazes.ako meni,zasto?

Tko je glasao

Pa valjda drvosjeku ako je

Pa valjda drvosjeku ako je ispod njegova posta.
Ekipa su oni koji su snimili video koji je ostavio.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao
Tko je glasao

Zločinac a ne heroj

Vid vraga ima ih još koji misle kao ja , ma zasigurno ustaše i fašisti s dva razreda škole i dva zuba u glavi ;-)))))

Predsjednik Hrvatskog sabora, Boris Šprem (SDP), otvorio je u Kumrovcu izložbu povodom 120. obljetnice rođenja Josipa Broza koji je, inače, u povijest ušao pod samozvanim nadimkom “Tito“, i samozvanim naslovom „maršal“, a u dossierima sovjetske staljinističke tajne policije N.K.V.D. kao njezin doušnik “Valter“. Boris Šprem, na položaju predsjednika Hrvatskog sabora, dopustio si je nedopustivo, dajući placet za pozitivno povijesno vrednovanje Josipa Broza – Tita, iako se radi o vođi jugoslavenskog komunističkog pokreta u partizanima u Drugom svjetskom ratu, i masovnom ubojici kao što je četnički vođa Draža Mihailović također masovni ubojica i ratni zločinac kao i tzv. Tito.

Josip Broz – Tito je prijeporna povijesna ličnost, zbog čega predsjednik hrvatskog parlamenta koji predstavlja hrvatski narod, ne bi smio vis a vi hrvatskih žrtava komunizma/titoizma, i “Bleiburga i Križnog puta“, koji je u hrvatsku povijest ušao kao Danteov pakao, davati legitimitet zlu.

Davno je u Republici Hrvatskoj skinuta krinka s perfidne politike ekstremne ljevice (titoisti) koja nakon sloma komunističke Jugoslavije komunizam pretvara u antifašizam, i time legitimira jugoslavenskog diktatora i komunističkog tiranina “Tita“, i masovna ubojstva i diktaturu KPJ nad Hrvatima.

Hrvatski državni sabor je 1999. godine Josipa Broza – Tita označio kao glavnog zapovjednika genocida nad Hrvatima, te Kukuriku-koalicija, SDP, Boris Šprem, predsjednik Josipović i drugi titoisti ne mogu preuzimanjem povijesnih laži iz repertoara jugoslavenske titoističke historiografije vratiti točak povijesti natrag, bez obzira koliko se trude kako bi opravdali biografije svojih predaka koji su služili totalitarnom komunističkom režimu, odnosno “Titu“, i time dokazali promašenost svojih životnih svjetonazorskih ideoloških opredjeljenja.

Titov partizan Maksimilijan Baće, zvan “Maks“, koji je bio Titov krvnik, rekao je u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom, prije nego je taj list pao u ralje EPH, da je život partizana bio “drek“. Prema tome, drugovi i drugarice, izvucite pouku iz povijesti, i prestanite živjeti u iluziji, pogotovo stoga što sramotna rehabilitacija titoizma služi bacanju pijeska u oči, jer dok sinovi Titovih partizana rehabilitiraju vrhovnog komandanta svojih očeva, neoliberalističkom politikom privatizacije svega i svačega u Hrvatskoj služe jedino i isključivo vlasnicima krupnog kapitala koji su od Manifesta komunističke partije Karla Marxa označeni kao neprijatelji proletera svih zemalja.

Poanta rođenja Josipa Broza jeste, da je rođen kao slobodni čovjek, a umro, ne samo kao zločinac par excellence, nego kao nepopravljivi rob staljinizma, ideologije marksizma, i vlastitih laži. Umro je kao balkanski krvnik čije se životno djelo – komunistička Jugoslavija raspala u krvi kako je i rođena, jer kao masovna grobnica ubijenih Hrvata, i tamnica živih, bila je unaprijed osuđena na propast zato što propada sve što je utemeljno na nepravdi!

Konstatacija pak predsjednika Josipovića na Plitvicama povodom 21. obljetnice pogibije prvog hrvatskg redarstvenika Josipa Jovića, koji je pao u velikosrpskoj pobuni potaknuta od Miloševićeve Srbije, i Kontraobavještajne službe Titove JNA, da se kotač povijesti neće vratiti natrag, odnosno da poraženo četništvo neće ponoviti svoj krvavi pir, nema uporišta u njegovoj prijetvornoj politici “Pravde za Hrvatsku“ koja je nepravda za Hrvatsku, jer svake godine unatrag nekoliko godina bivši komunisti/titoisti iz Hrvatske obilježavaju četnički ustanak u Srbu od 27. srpnja 1941. godine kada je prva srpska fašistička puška opalila u hrvatske civile, a nakon Drugog svjetskog rata Tito četnicima ukrao ustanak iz Srba, i naknadno ga predstavio kao partizansko-komunistički ustanak kojeg je partizanska šumska skupština ZAVNOH, koja nije imala demokratski legitimitet, na sramotu svih jugoslavenskih komunista iz Hrvatske, odredila za državni praznik koji se na mala vrata pokušava silom vratiti natrag (u isto vrijeme predlažu ukidanje hrvatskog dana državnosti), ali za te i slične pokušaje vrijedi ona narodna poslovica: Tko drugome jamu kopa, sam u nju pada!

Predsjednik Josipović je zloupotrijebio komemoraciju na Plitvicama, jer je hrvatsku obranu protiv velikosrpske agresije iz 1991. godine predstavio kao nastavak partizanskog rata iz Drugog svjetskog rata, sugerirajući da su partizani pružali otpor četnicima iako je povijesna istina da se Tito dva puta sastajao sa četničkim vođom Dražom Mihailovićem, i s njim sklopio vojno-političku suradnju, i pred konac rata, 1944. godine, u redove partizanske vojske masovno primio četnike s kojima je zajedno 1945. masovno ubijao hrvatske ratne zarobljenike i zarobljene hrvatske civile.

Rehabilitacija Draže Mihailovića u Srbiji, koji je, pored Tita, jedan od dvojice velikih ratnih zločinaca koji su najviše pridonijeli da se hrvatski narod našao u poslustoljetnoj jugoslavenskoj tamnici naroda bez prava na samoopredjeljenje naroda, neće proći, ali ne zato što je navodno predsjednik Josipović protiv toga, nego zato što je hrvatski narod davno prozreo suradnju i spregu četnika i komunista na rušenju hrvatske države, posljednji puta u velikosrpskoj agresiji ili Domovinskom ratu 1991. – 1995.

Uništenje Vukovara 1991. predstavlja corpus delicti u sprezi crvene zvijezde petokrake i četničke kokarde, a Vuk Drašković sa svojim srpskim paravojnim jedinicima, koje su klale po Hrvatskoj, posljednji je na svijetu koji Hrvatskoj smije predbacivati miješanje u srbijanske unutarnje stvari glede rehabilitacije zločinca nad Hrvatima, Draže Mihailovića, jer to nije samo stvar Srbije nego prije svega hrvatskih žrtava četničkih masovnih zločina u 20. stoljeću.

Hrvatska povijest pamti, da su srpski pobunjenici – četnici, u savezništvu s talijanskim fašistima, pobili Hrvate u ličkom Srbu, 27. srpnja 1941. i drugdje po Lici, i u bosanskim selima Krnjeuša i Vrtoče od 2. i 9. kolovoza 1941. godine, sravnivši oba ova hrvatska sela u Bosanskoj krajini sa zemljom, i zatrvši bilo koji trag Hrvata. Time su se četnici legitimirali, ne samo kao najprljavija para-vojska u svjetskoj povijesti, nego su svoju prljavu politiku etničkog čišćenja i genocida ponovili pred cijelim svijetom u Škabrnji i Vukovaru 1991., u Prijedoru, Banjaluki, Zvorniku i Bijeljini i dr. 1992., te u Srebrenici 1995., a bili su spremni to isto zlodjelo ponoviti u opkoljenom Bihaću kojeg je general Gotovina, i HV u savezništvu s HVO i Armijom BiH, spasio u Oluji od genocida za veliku Srbiju.

Rehabilitacija “đenerala“ Draže Mihailovića u Srbiji služi rehabilitaciji “đenerala“ Ratka Mladića, i legitimiranju genocidne tzv. Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, odnosno planiranom priključenju osvojenih područja u BiH Srbiji, i stvaranju velike Srbije – san svih četnika od Draže Mihailovića do Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ali i san svih srpskih komunista od Đoke Jovanića do Slobodana Miloševića.

Hrvatska povijest također bilježi i pamti zločine srpskih partizana s Kozare, pod vodstvom “Tita“, nad hrvatskim civilima u Prijedoru, svibnja i lipnja 1942. godine koje su sakrili u četiri jame, i pripremili dvije daljnje jame, koji su svoju kulminaciju imali bleiburškim zločinima 1945. godine sa preko dvije tisuće jama s pobijenima od Triglava do Vardara, a pošto partizanski zločini nisu kažnjeni, ponovljeni su zločini u Prijedoru nad Hrvatima i Muslimanima, 1992. godine, od strane Titove JNA, i četnika!

Ista koalicija Titovih partizana i Mihailovićevih četnika koja je klala u Teznom i na Kočevskom rogu 1945. godine, počinila je stravične zločine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu 1991./1992. – 1995., s tom razlikom što je 1945. završila 1995. pobjedonosnom Olujom nad srpskim pobunjenicima u Hrvatskoj, i slomom četničke tzv. Republike Srpske Krajine i Martićeve milicije. To je bio uspješan dovršetak sloma Titove JNA kojoj su hrvatski branitelji u Vukovaru 1991. slomili kičmu. Tada su titoisti ostali, ne samo bez države i “Partije“, nego iz bez “Armije“. Od tada lutaju hrvatskom politikom kao muhe bez glave.

Autor: prof: Goran Jurišić

Moje je mišljenje da ovi kukurikavci potiču podjelu u narodu jer kao političari nisu dorasli trenutnom stanju ,pa se okreću dobrim starim podjelama na ustaše i partizane ,dok se brinu isključivo za svoju guzicu.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

svaki novi komentar me iznenadi.do jucer sam bio zabrinut za tvoje zdravlje.poslije ovoga i ovakvih komentara,postaje zabavno.covjece vidis li da si ostavljen od svojih suboraca iz g.jelenske,sttutgarta,makarske,rijeke,osijeka,da se "boris"sam protiv istine.cak te i notorni skviki ne podrzava.neka ti je dragi Bog na pomoci.

Tko je glasao

Zašto misliš

da treba neka podrška za reći istinu ,svoje mišljenje i stav da je Tito zločinac par exelance što uostalom misli sav uljuđeni svijet.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

kazes "..stav da je Tito zlocinacpar exelance sto uostalom misli sav uljudeni svijet."
koji to svijet,osim tebe skvikija,onog makaranina kojem ne smijem pominjati ime jer ce me pojesti,pa onog 47(zaboravio sam mu prvo ime),pa ppetre(a i nje nema u zadnje vrijeme)pa .........ma da i lunaprof itd.e bas ste mi uljudjeni.milina.

Tko je glasao
Tko je glasao

U clanku koji je pisao Raseta

U clanku koji je pisao Raseta o talijanskom povjesnicaru koji je sastavio listu zlocinaca, jasno je naznaceno zasto Raseta misli da se na litti nasao i Tito:

TALIJAN STAVLJA I TITA NA LISTU GENOCIDNIH
Josip Broz Tito odgovoran je za ratne zločine počinjene nad oko 570.000 ljudi, smatra Scaruffi, inače povjesničar. Vjerojatno je Tito na ovoj listi završio zbog progona Talijana iz Istre. Josip Broz Tito protjerao je Nijemce i Talijane s područja tadašnje Jugoslavije, što bi se danas na sudu u Haagu opisalo terminom etničko čišćenje.

Za razliku od Rasete koji je jasno naznacio razloge zbog kojih se Tito nasao na toj listi (u gornjem tekstu boldano) tvoj navod "mnogi autori pa i ovaj" je cista manipulacija" - jer to "pa i ovaj" znaci da je to misljenje autora clanka, tj Rasete - sto citatelj naravno kada procita clanak vidi da je netocno.
Za razliku od tebe koji u starom dobrom komunjarskom obicaju manipuliras - Raseta je napisao prilicno objektivnu vijest iz koje se vide uzrocbo-posljedicni razlozi zasto se Tito nasao na Scaruffijevoj listi.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Tito je potrpao njemačku

Tito je potrpao njemačku djecu i žene u koncentracijske logore, gdje su masovno umirali od gladi i bolesti.
One koji su bili malo otporniji i preživjeli te strahote je na kraju protjeral u Njemačku.

Trebala si čuti one, koji su ko djeca to proživjeli, ja jesam.

Osobno poznam ženu koja se je udala za Srbijanca i još danas su živi (Žive u Srbiji), rekla mi je da je bila osoba drugog reda još 60-te godine.

Tko je glasao

...

A ti prenošenjem ovakvih sranja potičeš što?

Tko je glasao

A ti prenošenjem ovakvih

A ti prenošenjem ovakvih sranja potičeš što?

Istinu!

Tko je glasao

...

Skviki, vidiš da znaš pričati viceve :)

Tko je glasao

Svi se služe s Wiki ,pa da i ja malo..

Jugokomunistički zločini nakon završetka Drugog svjetskog rata ili Partizanski zločini nakon završetka Drugog svjetskog rata označavaju niz zločina genocidarnog razmjera nad zarobljenim Hrvatima, Muslimanima, Slovencima, Srbima i pripadnicima drugih naroda bivše Jugoslavije od strane totalitarnog režima pod Titovim vrhovnim zapovjedništvom.

Bez suđenja masovno su ubijani vojnici i civili, među kojima je bilo najviše Hrvata ali i brojnih pripadnika drugih naroda iz svih bivših jugoslavenskih republika. Veliki broj intelektualaca, uglednika, državnih službenika bivše NDH i osoba koje su bili nepodobne zbog vjerskog ili nacionalnog opredjeljenja jugokomunisti su oduzeli pravo na život. Jugoslavenska komunistička nomenklatura desetlječima je skrivala i relativizirala svoje strašne zločine. Javne rasprave i istrage bile su zabranjene. Na području Slovenije evidentirano je preko 600 masovnih prikrivenih grobišta različite veličine s preko 100 tisuća ubijenih ljudi a u Hrvatskoj preko 900 s mogućih 90.000 žrtava.

U poraću je ubijeno i više od 50.000 pripadnika njemačke manjine.

Pobjednički komunistički partizani smatrali su paušalno protukomuniste kolaboracioniste, s kojima se po završetku rata moglo po volji postupati. Ćinjenicu da su protukomunističke izbjeglice bile žrtve komunističkog partizanskog nasilja (Jugoslavenske armije) sve do raspada Jugoslavije službena državna strana je nijekala. .[1]

Procesom demokratizacije i osamostaljenja Hrvatske i Slovenije bio je popraćen raspravom o pomirbi, kojom je bio razbijen titoistički tabu koji je prešućivao zločine titoizma i štitio Titove zločince. Iako nije došlo do njihove osude, ipak je ponekim miroljubljivim gestama prije svega misama ili komemoracijama postignuta osnovna suglasnost u osudi titoističkih pokolja ratnih zarobljenika i civila.

Raspadom Jugoslavije i nakon sto je režim izgubio svaki legitimitet dobila su na snazi kazivanja o vlastitom identitetu njegovana i inozmstvu u izbjegličkim krugovima..[2].
Od svojeg osnivanja (1919.g.) bila je podružnica ("sekcija") kominterne, koja je bila jedan od međunarodnih instrumenata Sovjetskog Saveza. Osnovna ideja i politika komunističkoga bloka bilo je provođenje svjetske revolucije s ciljem nasilnog rušenja svih režima i vlasti i uspostavljanje komunističkog svjetskog poretka. Komunizam nije dopuštao mogućnost da se uspostava komunizma može dogoditi mirnim putem, nego samo neograničenim revolucionarnim nasiljem.Diktaturu proletarijata su komunisti nazivali "najžešćim i najnemilosrdnijim ratom u povijesti". Takvim ekstremnim ideološkim temeljima komunističke partije su odgajale svoje članove, kojisu s golemom mržnjom provodili revolucionarno nasilje. Tijekom rata komunisti su prikupljali podatke i o običnim, u rat neuključenim građanima, koji su im mogli biti politička konkurencija nakon rata. U komunizmu je bilo nepoželjno i neprijateljsko sve što nije komunizam. Sve su ih jednostavno označili pojmom "narodni neprijatelji" te su svoju političku strukturu pripremali za konačni i odlučni poratni boj u kojem će fizički pogubiti sve komunističkom režimu nepoželjne osobe. .[3].

KPJ se u Drugi svjetski rat uključila s jasnim komunističkim ciljevima. Tome su bili podređeni svi vojni i politički potezi jugoslavenskih komunista.

Pod imenom Križni put (1945.) podrazumjevaju se marševi smrti i komunistički teror uglavno nad Hrvatima 1945. i kasnije. Većina zarobljenika ubijena je tjekom marševa kroz SFR Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom slijedećih mjeseci.

Zbog strategije prešućivanja samo je mali dio tih grobišta istražen i obilježen.

Komunistička vlast je nakon završetka rata uz njemačku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, i Vojvodini Hrvate izlagala sustavnoj represiji. U prvim mjesecima nakon preuzimanja vlasti (koje su komunisti eufemistički nazvali "oslobođenje") uhitili ili likvidirali velik broj intelektualaca i drugih ne-komunista. Partizanska vojska u Hrvatskoj je od rujna 1944. do svibnja 1945. upravljala u Hrvatskoj s 19 zarobljeničkih i koncentracijskih logora, u kojima je Titov režim držao zatočeno desetke tisuča hrvatskih civila i manji dio vojnih ratnih zarobljenika. Među nazloglasnije logore spadaju Logor Knićanin, Radni logor Valpovo, Sabirni logor Josipovac i dr.

Postojali su i politički zatvorenici, koji su bili zatvarani zbog djelovanja koja su označena kao suprotna onima jugokomunističkih i titoističkih podobnika. Primjer je Politički logor Goli otok, gdje su često završavali i ljudi koji nisu djelovali protiv jugokomunističkoga režima, već su zasmetali uspinjanju pojedinih komunista unutar partije i državnih režimskih struktura.

Jugoslavenski su komunisti od 1941. do 1990. pod tzv. antifašističkom pokretom podrazumjevali i socijalističku revoluciju. Nakon zavšetka rata provedena je nacionalizacija privatne imovine. Konfiscirana je imovina osoba koje su bile povezane s institucijama NDH, ratnih zločinaca, poljoprivrednih gospodarstva gotovo cijele njemačke nacionalne manjine te oduzimanjem kapitala jugoslavenske industrije metalurgije, kemijske industrije, tekstilne industrije, drvne industrije itd.

Do kraja 1945. država je oduzela gotovo cijelu imovinu na području industrije, rudarstva, metalurgije i naftnu industriju bivšim vlasnicima.

28. travnja 1948. ukinut je privatni sektor u sitnoj trgovini, ugostiteljstvu i ostalim granama sitne proizvodnje i na području usluga.

Komunisti su likvidirali velik broj intelektualaca, pisaca, gospodarstvenika. Izmedu ostalih, to su bili pisci: Ivan Softa, Marijan Marijašević, Marijan Blažić, Bonaventura Radonić, Kerubin Šegvić,[4] Jerko Skračić, Vladimir Jurčić; pjesnici: Stanko Vitković, Branko Klarić, Gabrijel Cvitan, Petar Perica; novinari: Mijo Bzik, Agathe von Hausberger, Ivan Maronić, Vilim Peros, Danijel Uvanović, Tias Mortigjija, Stanislav Polonijo… Tu je bilo i brojnih hrvatskih inženjera, tehničara, časnika, svećenika itd.

Unutar zapadnoeuropskih suočavanja, poseban problem predstavljaju države nastale raspadom bivše komunističke Jugoslavije jer je ta država tijekom hladnog rata igrala posebnu ulogu. Iz tog razloga je komunistička Jugoslavija od zapadnog svijeta dobivala gospodarsku i drugačiju pomoć, a na Zapadu je Jugoslavija prikazivana krajnje neobjektivno, poput rajske oaze u paklu ostalog komunističkog svijeta. Taj neobjektivni refleks zadržao se u zapadnoj Europi i dvadesetak godina nako raspada Jugoslavije.[5]. Primjerice u crnoj knjizi komunizma je prešućena samo komunistička Jugoslavija unatoč činjenici da je u odnosu na broj stanovnika Titov režim pogubio veći postotak ljudi nego šsto je to bio slučaj u drugom europskim komunističkim državama. To se najjasnije vidi iz točnih poimenačkih podataka za svećenstvo: jugokomunisti su na hrvatskim područjima ubili 664 svećenika, časnih sestara i sjemeništaraca. To je više nego što su bila ukupna pogubljenja svećenika u svim europskim komunističkim zemljama zajedno.

Zbog golemih ratnih i poratnih zločina , te dugogodišne represije totalitarnog režima komunističke Jugoslavije , Tito je od niza istraživača svrstan među deset najvećih megaubojica u 20. stoljeću..[6].

sve dobro...

Tko je glasao

Wiki my ass...

Koji ti je to wiki - molim link!

(Bigulica)

Tko je glasao
Tko je glasao

Prema stilu, čini mi se

Prema stilu, čini mi se Bujanecwiki. Možda i Jurčevićwiki.

Tko je glasao

Da ,da

sad napadnimo autore. Zašto bih ja ,obična seljačina iz Posavine trebao vjerovati jednom mladom junoši ,recimo Jakovini a ne npr. Jurčeviću.

Naravno ,uporabom zdravog razuma (bez obzira na vrstu vina ) ;-)) ono što oni svi govore ili pišu dovedem u nekakvu korelaciju s onim što sam slušao od ćaće ,pa što su pričala njegova dva druga ,inače su jedni drugima još onda bili jamci za kredite ,hehe ,Srbina iz susjednog sela s kojima je bio u "borbi". Priče su bile 60-tih ,otprilike iza rata koliko i sada iza ovog zadnjeg.
Onda imaš ispovjed Sime Dubajića ,pa Šiblov ratni dnevnik ...i tako to.

Kao dječak sam čuvao krave s jednim koji je gol golcat ruku svezanih žicom nekako preživio streljanje kod Bjelovara-zvao se Petar Filar ,a ustaša je postao tako da su ( nije humoreska) mobilizirali 17 .godišnjake 1944. Kad su ih skupili u Sisku par stotina ,dok su ih sve popisali i sl.procedure ,bilo vrijeme ručka. Dva reda za ručak ,kazani. Doznao je da se u jednom redu djeli grah s mesom a drugom kupus bez mesa.

Prirodno ,kao seosko dijete stao je u red gdje se djeli grah s mesom. Odmah s porcijom ulaze u hangar gdje im djele uniforme ustaške vojnice.
Ustaše su dobijale bolju opremu ,bolju hranu i odjeću.

Tada sam prvi put čuo pjesmicu rugalicu kojom su zezali domobrane:

"Domobrani kupus jedu jebe im se za pobijedu."

Poslije neke obuke služio je na vlakopratnji. Nije bio u borbenom dodiru s partizanima .

Nikad nije vidio mrtvog do kraja rata.

Poslije ,kako kaže "preokreta" postrojilo ih i pješice je stigao do Zidanog mosta ,gdje ga je zatekla predaja. Po zapovjedi su predali oružje.

Iz njegove jedinice samo je on preživio. Slučajno. Gol se krio u šumi dva dana ,uspio ukrasti neku odjeću koja se sušila na plotu i pješice doći kući.

Poslije je još služio u KNOJ-u tri godine i hvatao tzv."križare" i "četnike " po Bosni.

sve dobro...

Tko je glasao

grah s partijskom knjižicom...

Ah, povijest je puna individua koji sa 17 godina ne znaju u kojem redu stoje... ili ih drug stariji vodnik potapše po ramenu i kaže "vidim ja da si ti momčina s onom stvari do koljena, ti bi sigurno bio dobar partijac", pa oni, neznajuć, potpišu i ostanu tamo par desetljeća...

Hoće li doći komentar u kojem će se naslutiti tvoje shvaćanje da oni koji ocjenjuju Tita kao pozitivnu povijesnu ličnost - NE podržavaju zločine koji su se dogodili pri kraju i nakon završetka rata?

A hoće li netko najzad uočiti da imamo vrlo vrlo vrlo malo preživjelih zatvorenika konc-logora tipa Jasenovac i Gradiška. Ali zato imamo bezbroj, ali stvarno bezbroj priča "jedini sam ja preživio"... i to uvijek sa ne-partizanske strane.

Ti partizani su stvarno bili šaka jada, em su ih svi mogli pobijediti (ali, eto, nisu), em su im svi izmicali i curili iz njihovih krvožednih zločinačkih prstiju da je to strašno...

"I tako, unuci moji, zarobe nas partizani i kažu... e.... domobrani, jebali ste ježa... možete birati... ili ćemo vas jebati ili ćemo vas streljati... da, tako je to bilo..." "Djede, djede, a što si ti izabrao, što se tebi dogodilo?" "Meni? Mene su streljali."

Tko je glasao

Hulja bio ,hulja ostao

od 45 -90 nije se smjelo pisnuti ni slovca protiv komunista ili partizana ,a priče o herojstvu tipa Mirka i Slavka ,Boška Buhe i filmovi gdje hrabra žena "ćebetom "onesposobi švapski Pancer već su svima išle na uši i izazivale podsmjeh kod samih sudionika NOB-a.

Hitler kad je umirao ,navodno je zavapio : Dajte već jednom uhvatite Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića.

Ocjenjivati nečije povjesno djelo nije švedski stol ,pa ovo hoću ovo neću.
Komunističke zločine ,boljševičke metode, poslijeratnu rigidnu boljševizaciju ne može se prekriti oblandom ,zaista tankim premazom antifašizma. Znaš ,doprinos jugoslavenskih partizana je priličan obzirom na teritorij ,ali gledano ukupno na antihitlerovsku koaliciju-minoran.

Tito je na prvom mjestu imao-kako prigrabiti vlast i biti kalif umjesto kalifa. Čak je zajebao i svog mentora -Staljina ,što mu eto uzimamo kao plus.

Pojednostavljeno,ti si primjerice ispravan i uredan građanin i uspješan čovjek ,altruist ,humanitarac ,dobrovoljni davatelj krvi ,omiljen kod susjeda i starijih osoba ,dobar sin ,suprug i otac i tako to ,pa saznamo da si u međuvremenu silovao zbog pohote neke klince na Zrinjevcu.

Sigurno te ukupno nećemo ocjeniti pozitivnim kad saznamo za to.

sve dobro...

Tko je glasao

od 45 -90 nije se smjelo

od 45 -90 nije se smjelo pisnuti ni slovca protiv komunista ili partizana
ja sam pisnjavala od negdje 74-5 do 88-9 jer su mi isli na klinac ovi koji su se busali u partizanska prsa i jebali mlade u glavu kako imaju drzavu "jer smo vam je mi osobodili".
Osobito su mi takvi isli na klinac kad sam pocela raditi i cesto sam se s njima sukobila.
Nakon izbora isli su mi na klinac svi odjednom probudjeni hrabri pojedinci koji su nahrupili u crkve i poceli prosipati tezu kako prije nisu smjeli pisnuti.
Posebno mi idu na klinac bivsi clanovi partije koji danas seru kako prije nisu smjeli ovo ili ono....

zato - ne izvlaci se. Bio si kukavica kao i vecina ljudi, gledao si svoj interes takodjer kao i vecina ljudi, a glasno si se za Hrvatsku poceo zalagati tek kada si shvatio da ti to donosi poene. Drustvene - politicke i slicne.
Ponekad mi je jako zap sto u ono vrijeme nije bilo internerta i foruma - cisto da nekim danasnjim hrvatinama prezentiram sta su onda pricali i radili....

btw - da je 50-tih i 60-tih bilo ovoliku hrvatina koliko ih se danas busa u hrvatska prsa mi bi vec odavno proslavili 50-godina samostalnosti.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Krokodilske suze za drugom Titom

@stara

Neću se ispovjedati ,a na ovo tvoje gore ,kao i ostalih krvnikovih fanova priupitajete Veselicu ,Budišu ,Čička ,Dodiga .... koji su eto nešto pokušavali popravljati socijalizam glede ravnopravnosti republika i naroda ,pa onu finu gospođu iz Bgd-a ,nadam se da je još živa Latinku Perović i dr.

Već sam bio napisao da moja stara nije rodila budalu a ti me možeš nazivati kukavicom koliko hoćeš ,ali puna ladica odlikovanja iz 91.-96 kažu da eto nisam kukavica .

Budaletine koje su se znale napiti pa pjevati zabranjene pjesme i sl. su samo to.

Tito je uveo zvjezdu petokraku a mi (moja generacija ) ju je porazila,Bogu hvala.

Sada poražene snage kmeče ,cijuču uvijek nekim povodom ,ali -što bi rekli komunisti: nema povratka na staro.

malo vas je

sve dobro...

Tko je glasao

Pa tesko da su komunisti u

Pa tesko da su komunisti u osamdesetima bilokoga poslali u gulag. Kazna je tada bilo izbacivanje iz partije. Oporbena scena je od sredine osamdesetih bila jako ziva, al mozda ti nisi primijetio na partijskim sastancima:) Generacija koja je kaznjena sedamdesetih takodjer nije poslana u konc logore, vec su je udaljili iz javnog zivota, a to je znacilo ili penzija ili direktorsko mjesto u nekoj izdavackoj kuci, muzeju, institutu i slicno. Dok su npr. ceski disidenti doslovno bjezali preko minskog polja u Austriju ili Njemacku, hrvatski disidenti su zivjeli u nacionaliziranim zidovskim vilama i radili na direktorskim radnim mjestima. Nisu bili cak ni prebaceni u npr. garsonjeru u Novom Zagrebu.
Tako da tesko da bi ti se osobno bilo sto dogodilo da si u osamdesetima kritizirao Partiju. Ne bi te poslali u kaznjenicku koloniju u Vranje, ali bi ti vjerojatno uzeli partijsku knjizicu. Bio bi na istom kao i 90% hrvatskih gradjana tada koji je takodjer nisu imali, al su svejedno studirali, radili i napredovali. I vjerojatno danas ne pljucaju po Titu tvojom zestinom.

Tko je glasao

Kakiš @Martine

znam čovjeka koji je radio u Hidrotehni i pijani su negdje u Dalmatinskoj zagori pjevali ,zamisli pjesmu "Marijane ,Marijane " ,pa su dodali na kraju " i još jedno slovo ime Isusovo".

Pozvali miliciju jer su se nazočni osjetili uvrijeđeni ,pa im je sud u Šibeniku odrezao mjesec dana zatvora.

Naravno da se poslije smrti tog zlotvora sve opustilo i hrvatski komunisti nisu se više usudili ići protiv svog naroda jer su znali i vidjeli što se sprema ,pa su nastojali izbjeći linč.

Stali su uz svoj narod iz kojeg su ponikli i tako-preživjeli.

Samo vi neki to baš i ne kužite ,vidim.

Osjećaj pripadnosti naciji je jači od ideologije.

sve dobro...

Tko je glasao

Pa ak je netko ovdje

Pa ak je netko ovdje opsjednut ideologijom, onda si to ti:) Zar ne primjecujes da ljudima ne smeta tvoj antititoizam, vec cinjenica da si bio u partiji, nisi nikad beknuo (i to pokrio floskulama- eto moralo se, takva vremena he he he isl), a sad pljucas lijevo i desno. 4 milijuna ljudi u Hrvatskoj nije bilo u partiji, i sad ti kao bivsi partijas (a kolko sam shvatio u nju si isao iskljucivo iz nekakvog koristoljublja) ljudima koji nisu bili u partiji zamjeras zal za Titom i nekakvim pozicijama. Vjerojatno bi ti vise od ovih komentara koristilo samobicevanje i istjerivanje komunistickog zloduha iz samog sebe.

Tko je glasao

pa pa paranojica...

...hrvatski komunisti nisu se više usudili ići protiv svog naroda

Bilo vas je strah, ha? Eto, izbjegao si linč...

Tko je glasao

Veselicu ,Budišu ,Čička

Veselicu ,Budišu ,Čička ,Dodiga i natravno latinku Perović je zlostavljala organizacija kojoj si pripadao.
Valjda ste na taj način pokušavali obračunati s mrskom zvijezdom
Tito je uveo zvjezdu petokraku a mi (moja generacija ) ju je porazila,Bogu hvala.
11 godina nakon njegove smrti,
Vrlo hrabro i nadasve pošteno.

Kaže Foma dolje "stisnut i prdnut pitanje je sad?"
E da nije toliko onih koji su u socijalizmu stiskali iz svojih vlastitih sitno koristoljubljivih razloga, iako ih je tjeralo da prdnu ne bi danas bilo toliko smrada okolo.
A ti ne bi imao tolike frustracije na spomen Titova imena da nemas vlastiti osjecaj krivice.

http://www.youtube.com/watch?v=-F-xC5ByIRo

D:)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Jebe mi se za Tita i

titoiste.

Nemam frustracije ,ja sam svoje frustracije rješio 91-95 pomuću AK 47 i "zolja".

Samo kad vidim da frustirani pacovi izviruju iz rupa u đubrištu osvrnem se na isto da eto ,ne bi ode Titi ostale bez suprotnog mišljenja.

Žal za Jugom i pozicijama goni ih da pjevaju pjesmice dragom drugu Titi . Nema više toga ,možete se na glavu postaviti , ali s tim je gotovo. Jalov vam posao.

Ni 500 Jakovina ne može lažima i manipulacijom izbrisati povjesno sjećanje naroda.

sve dobro...

Tko je glasao

Ignorirat cu tboje pausalne

Ignorirat cu tboje pausalne uvrede i optuzbe, jer ocito ne mozes drugacije....

Žal za Jugom i pozicijama goni ih da pjevaju pjesmice dragom drugu Titi . Nema više toga ,možete se na glavu postaviti , ali s tim je gotovo. Jalov vam posao.

otkrit cu ti jednu malu tajnu:
Covjek je mrtav vec 33 godine.
Cak i da se svih 7 milijardi ljudi na zemlji zavije u crno i udari ovog trenutka u kuknjavu i naricanje - to ga ne moze vratiti.
Naprosto zato jer je umro.
Njega nema i ne moze se vratiti, ne zato jer si ga ti pobijedio od 91-95, vec zato jer je covjek umro od starosti tricavih 11 godina prije nego si se ti uopce usudio uzeti pusku da bi s njim (sic!) obracunao.

Ti sada ne obracunavas s Titom. Obracunavas sa uspomenama koje tebi nepoznati ljudi imaju na Tita.
Obracunavas sa sjecanijma tih ljudi, na isti nacin kako se tvoja partija svojevremeno dok si ti bio njen clan, obracunavala sa sjećanjima osjecajima i usponemana rodbine i prijatelja ljudi koje je pobila.
Obracunavas s tim sjecanjima jer su ona za tebe osobno neugodna.
Podsjecaju te na vrijeme u kojem si mozda imao potrebu prdnuti (hvala Foma) ali nisi imao hrabrosti pa si stiskao i stiskao.
Zato sada prdis i gdje treba i gdje ne treba. I to odvratno smrdi.

Uspomene, sjecanja i osjecaji nikada nikoga nisu doveli na vlast.
Osobito ne uspomene koje su vezane za ljude kojih vise nema.
Zato ohani i prestani ratovati sa sjecanjima i uspomenama jer time samo dokazujes da si promjenio stranku, promjenio si "neprijatelja" ali ne i nacin obracuna koji si usvojio davno, bas u pariji po kojoj pljujes.
Na vlast, naime, nekoga moze dovesti samo lova i interes.
Unatoc tome sto to tvoj jednoumni mozak bas i ne moze procesuirati.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ne obračunavam se ja

s pokojnim Titom ,tom crkotinom.

Nisam ja napisao dnevnik u njegovu čast i slavu ( imamo ih čak dva ) ja sam iznio svoje mišljenje o njemu i njegovom političkom djelovanju i doživio grupnjak minusa i napada od titoljubaca.

Tvoje analize i konstrukcije dirkaju me i golicaju otprilike koliko i prdac u gaćama ,kad smo već prđenje uveli u korespodenciju.

Prava je šteta što Tile nije bio mlađi i dočekao devedesete pa da prođe kao Čaušesku i Elena sasječen rafalima.

Ukoliko čita netko iz Srbije koristim priliku da priupitam ., zar vam nije mučno imati tog zlotvora u tzv. kući cvijeća. Što to bagerima ne porušite ,pa on vam je najodgovorniji što ste ostali bez Kosmeta. Njegova igra na nacionalnu netrpeljivost vas je dovela tu gdje jeste.
Mislim ,osobno mi vas nije žao ,ali samo se čudim.

sve dobro...

Tko je glasao

A konstrukcija je? sto? Da si

A konstrukcija je? sto?
Da si bio u partiji?
Da nisi imao muda za Titova zivota (dok si bio u partiji) izreci svoje misljenje?
Pa to si ti sam ovdje napisao....

Usredotoci se procitati ono sto pise.
Ja sam napisala da se ti ne obracunavas s Titom, vec sa uspomenama u ljudima - isto ono sto sto si radio i kao clan partije, no onda su ti neprijatelji bili ustase i oni koji su pjevali "neprijateljske pjesme".

Ja ti nisam stavljala minuse - samo diskutiram s tobom.
Ti samnom pricas u mnozini, optuzujes me da zelim nazad Jugu i da ne nabrajam dalje.

Dakle, promjenio si knjizicu, "neprijatelja" ali od svoga komunjarskog jednoumnog mozga nisi uspio pobjeci.

Prava je steta sto Tito nije bio mladji i docekao 90-te?
Da je Tito bio mladji i docekao 90-te, za razliku od vas miseva i kukavica imao bi hrabrosti smjeniti Milosevica jos 87-me a vi misevi bi ostali u rupama dokle god on ne bi umro jer da ste imali muda napraviti bilo sta - napravili bi to dok je bio ziv a ne bi cekali 10 godina da se odista uvjerite kako je mrtav pa tek podigli glavu.

A i tu glavu 90-tih niste podigli zbog zrtava nakon WW2, vec da bi podijelili nasljedstvo i razgrabili i protrajbali imovinu - sto ste u konacnici i napravili.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Tito je stvorio Miloševića i

Tito je stvorio Miloševića i kompaniju, jel se je srbijanski šovinizam i busanje u srbijanska prsa tolerilalo.

Tko je glasao

Tito je ocito neka

Tito je ocito neka nadprirodna sila kad je mogao politicki stvoriti Milosevica 3 godine nakon smrti :D
(stara)

Tko je glasao

Nijemci su cigle

s Berlinskog zida pospremili u muzej! A u centru centra grada dežura lik odjeven u žandara i udara vam "vizu" za prijelaz preko granice - ako vam je stalo, i ako ste voljni platiti taj turistički suvenir! Zatim se sjećam onog predivnog, do suza duhovitog filma s naslovom "Good by Lenin"...

Zatim sam zamijetila da komunističku arhitekturu Istočnog Berlina nisu sravnili sa zemljom i popišali se po njoj, nego su obnovili fasade, stavili nove prozore i vrata, uredili balkone..... I nijedna od tih sjajnih fasada nije zasrana kretenskim grafitima.....

Ako se ne varam, ni Karlu Marxu nisu oteli ulicu.....

Možda se u tim i takvim stvarima krije razlog zbog kojega je njemačka nacija nešto jača od nacije koju se vi osjećate pozvanim tako strastveno braniti.....

Od koga vi to branite, dragi Drvosječo, tako strastveno?

Tko je glasao

U Njemačkoj i još

gdjegdje je poštovana Foma ,provedena denacifikacija i dekomunizacija .

Kod nas je provedena denacifikacija ( ne jednom sam ja npr. napisao da ustaše nisu donijele ništa dobro bez obzira na početnu pozitivnu ideju stvaranja hrvatske države ) i defašizacija i toga se u Hrvatskoj jedva mikroskopom da naći u primjesama i tragovima.

Međutim ,nažalost još nije provedena dekomunizacija i deboljševizacija . Boljševizam vidimo kod ovih trenutno na vlasti u načinu obnašanja vlasti ,nametanju rješenja koja narod ne prihvaća ,potpaljivanjem novih zavada i podjela na djecu partizana i djecu ustaša i sl. ( oh ,tako svojstveno komunistima - zavađati narod),a titoizam je prisutan iz raznoraznih razloga što primjećujemo evo i na ovom forumu.

sve dobro...

Tko je glasao

Hm, gomile

devastiranih i porušenih spomenika NOB-u, a za što nitko nije odgovarao i snosio sankcije - to se vidi i bez mikroskopa..... Pa mise zadušnice za Pavelića....Itd. itd.....Ne znam što mislite kad kažete "denacifikacija", zato jer mi nismo bili domovina nacističke stranke i nacističke vlasti..... Ali smo zato bili domovina ustaške stranke i ustaške vlasti..... A nisam baš zamijetila da je provedena nekakva "deustašizacija"..... Naprotiv, imala sam dojam da se na početku 90-ih ustaška "ideja" prilično razbudila, zahvaljujući, između ostaloga, i nizu čudnovatih Tuđmanovih izjava.......

Druga je stvar, Drvosječe, što narod, generalno gledano, ne prianja u masovnim razmjerima uz ekstremne ideologije, pa su zahvaljujući tome ekstremno desne, ustašoidne političke snage ostale relativno marginalne..... Na isti način su i ekstremno lijeve ideologije ostale marginalne, odnosno, to možemo reći samo ako, na primjer, Šuvarovu stranku nazovemo ekstremnom, inače uopće ne vidim ekstremno lijevih političkih snaga......

Zato zaista ne razumijem što mislite kada kažete da je kod nas provedena "denacifikacija", ali nije provedena "dekomunizacija"!

Nadam se da pod "dekomunizacijom" ne mislite da bi vama trebala biti oduzeta mirovina zato jer ste formalno-pravno bili komunist! Ili da bi vašem sinu trebalo biti zakonom zabranjeno da se takmiči na izborima zato jer je - sin komunjare!

Kako se to trebala obaviti "dekomunizacija" kada je "otac samostalne Hrvatske" - komunistički general?

Po kojem biste vi to kriteriju neke članove SK amnestirali od "dekomunizacije", a neke druge ljude, koji nikada i nisu bili članovi SK želite podvrći "dekomunizaciji"????

Ne čini li vam se to jako, jako, jako proizvoljnim? I ne osjećate li da to tako jednostavno ne ide?

Tko je glasao

Spomenike se rušilo

u ratu a rat ima neke svoje zakonitosti i spirale.

Mnogo toga se ovdje osobno kao predbacuje ,pa bio si komunist ( haha ,član partije ali neka) ,pa ćaća partizan-čime se ponosim .

Pa koliki su 90-tih bili komunisti pa se odrekli Tita ,Yugoslavije ,tzv.bratstva i jedinstva i ostalih trica i kučina.

Vi titoisti zaboravljate da su se tzv.komunisti prvi odrekli najvećeg sina ... i okrenuli se svaki svom narodu.

Sad oni koji su u svemu tome prošli nešto lošije i kojima je šećer bio slađi dok su bili mlađi kukumavče za tim satrapom.

Simboliku titoizma treba suzbijati jer se pokazalo da je to nešto jaaako loše.

Ustaša nema ,ali koliko vidimo moglo bi ih zatrebati ,a upravo intencije dnevnika poput ovog i veličanje tog satrapa naprosto zaziva pojavu istih.

Protiv toga ja pišem .

sve dobro...

Tko je glasao

"Ustaša nema":

morali bismo najprije vrlo precizno pojasniti pojmove!

Kao što vi mislite da "ustaša nema", tako i ja mislim da "titoista nema"!

Letimično sam zapazila da ima neki koji se takmiči na predstojećim lokalnim izborima, a koji u svom programu traži smrtnu kaznu za "izdajnike"..... Kao i za njihove "pomoćnike"..... "Izdajnike" je navodno taksativno nabrojao: Mesić, Sanader, Josipović, Milanović.... Ako je svaki od ovih imao, recimo, trideset "pomoćnika" u svojoj političkoj karijeri, onda je to već u prvoj rundi sto dvadeset otkotrljanih glava.....

Ako uzmete da su i pomoćnici imali svoje pomoćnike, i ako želite biti dosljedni i ići do kraja....... S koliko glava, otkotrljanih na giljotini, bi taj gospodin bio zadovoljan? Kada bi taj gospodin rekao: "Dobro, sada je dosta, sada imam čistu Hrvatsku!" ????

E, sad, u koju skupinu biste vi stavili tog gospodina takmičara na lokalnim izborima: u "ustašoide" ili u "komunjare"?

Nekamo ga moramo staviti, zar ne!? Ne možemo kako nam se sprdne: danas ovamo, sutra onamo!.....

Kao što vi mislite i tvrdite da "ustaša nema", tako i ja mislim i tvrdim da još više "titoista" i "komunjara" - nema! Jer, onaj folklor što se jednom godišnje okupi u Kumrovcu - ne mislite valjda da je to neka ozbiljna prijetnja poretku???!!!

Jedino što mi, Drvosječe, imamo svih ovih dvadeset godina, to je nemušto batrganje u vrlo uskom manevarskom prostoru, označenom ispranim, ofucanim oznakama "HDZ" i "SDP"!

To je toliko uzak manevarski prostor da se nerijetko razlika jedva razaznaje! A ono što se batrga izvan tih gabarita, još je jadnije!

A krivicu za to ne snosimo mi, Hrvati, nego je to u najvećem postotku logika dekadencije i silazne putanje ovoga svijeta u cjelini..... Jer, kad se Pandorina kutija jednom otvori, ona se više ne može zatvoriti - nema teorije da se zatvori!.....

U tom okviru "ustaše" i "komunisti" već odavno ne postoje! To je samo vaša, naša, moja..... preglupa, prezaostala, prestupidna nostalgija za nečim čega više nema......

Naprosto, nemoguće je da u svom umu održavate na životu "komunjare", a da pritom ne rađate nove "ustaše"!

I obratno, dakako!

Tko je glasao

Djelom se slažem

zato se žestoko suprostavljam "titoistima".

U trenutnoj vlasti da se prepoznati sklonost boljševičkim metodama ,hapšenje zbog izgovorene riječi ,nametanje rješenja i sl.

Naša tzv. ljevica izgubila je svoju bazu ,radničku klasu pa se okreće tzv. manjinama i građanima.

Pošto su izdali radnike ( to ne kažem ja nego sindikati) okreću se pederima , raznoraznim kakti ugroženim manjinama a ideološku podršku traže u povjesno poraženim idejama i osobama (marksizam ,titoizam ) ,dok se istovremeno povezuju s rigidnim neoliberalnim kapitalistima tako da možemo zaključiti da uzimaju ono najgore iz povjesti , nešto od fašizma a nešto od komunizma.

Ovaj

http://www.youtube.com/watch?v=gYqR-bPG-HE

nije vrijedan spomena ,ali dobro je da netko bude babaroga mainstreamu.

sve dobro...

Tko je glasao

Djelomično se i ja s vama slažem,

kao što znate...

Samo u okolnostima ovako "šarf" govora imam potrebu nadopuniti: koliko su "komunisti" ili "titoisti" izdali radnike, toliko su jednako "domoljubi" izdali domovinu, odnosno "nacionalisti" - naciju...... To je izvan svake, svake, svake sumnje......

Pa ako je klicu jedne izdaje zasijao Tito, onda je klicu druge izdaje bez ikakve sumnje zasijao Franjo Tuđman......

Hoću reći, to su toliko spojene posude da nastojanje da se povuče neka granica koja bi još uvijek bila racionalna i za bilo što upotrebljiva - nema nikakvog smisla.....

Naše nostalgije su - i "vaše" i "naše" - povijesni škart!

Pritom ja uopće nemam loše mišljenje o "nostalgiji"..... Nostalgija je legitimno ljudsko emotivno stanje..... Samo što to emotivno stanje ne bismo trebali shvaćati smrtno ozbiljno, nego s dozom humora i ironije.....

Tko je glasao

(Ali, pravo govoreći,

veliko je pitanje da li uopće može stajati ta tvrdnja da su "titoisti, ili komunisti, izdali radničku klasu". Jer, što je uopće "klasa" ako je netko može "izdati", pa ona onda ostane jadna, nemoćna i napuštena zato jer je od nekoga "izdana"?

Ako je netko "subjekt povijesti", onda on to jest, i onda ga nitko ne može "izdati"!

To isto bi trebalo analogno vrijediti i za "naciju", "domovinu"....

Zato možda i ne treba napinjati moždane vijuge na pitanju "tko je i zašto je izdao radničku klasu, ili pak naciju i domovinu", nego se treba pitati: što je u hodu ove povijesti koju svjedočimo maknulo sa scene radničku klasu, ili pak naciju i domovinu, i što je to što je zauzelo njihovo mjesto na pozornici našeg života?

Hoću reći: ne radi se o tome da otkrijemo "krivce" i otfikarimo im glave na giljotini, nego da uopće SHVATIMO što nam se zbiva!

Tko je glasao

To o spojenim posudama je

floskula.

To kad "partizani " ili ovi wanabee antifašisti ,poput Jelene Lovrić izjednačavaju četnike u Srbiji i ustaše u Hrvatskoj ,vide ih i gdje ih nema. Dobar primjer na ovom forumu je naša draga @Bigulica ,zarobljena u osamdesetim.

Primjer :Franjo i Slobo su isti , nisu.

Sad i Vi ,nostalgija za Titom ili Franjom ,a tomu nije tako.

Ponavljam ,nacija je jača ,prirodna je u odnosu na klasu koja je konstrukt.

Kao recimo izraz "građanin". Konstrukt ,floskula. Valjda prije moraš nekom / nečem pripadati da bi se iznad toga mogao izdići.

Tito je bio za Yugu a protiv Hrvatske kao države. Franjo i mnogi drugi hrvatski antifašisti ,pa i sam Račan i Šuvar kad se došlo do zida ,okrenuli su se naciji. Onom prirodnom što se uzme s materine sise.
Svaka ptica svome jatu. Za mene je to tako jednostavno da mi nije jasno da neki misle ljude ubjeđivati da je drugačije.

Znači ,za mene je Tito negativac a Franjo pozitivac i tko tvrdi drugačije nije mu mila današnja Hrvatska koju su Hrvati plebiscitarno željeli , znači neki petokolonaš i sl. kojeg treba nabiti u rupu iz koje je izmigoljio.

Jest da je to oštro ,ali tako se jednostavno mora.

sve dobro...

Tko je glasao

Baš mi je super ćaskati

s vama, a bez ikakve potrebe da se svađamo! Mislim da je to jako u redu!...

Teško mi je ubrati po čemu je to nacija "jača" od "klase"......

Ono što do sada znamo (a znamo da je naše znanje jako krhko!), to je da "u početku bijaše čopor".....

Kako i zašto nastaje "čopor" - to nije teško razumjeti: zato jer se u čoporu lakše preživi!.... Jedna čovjekolika životinja će teško ubiti bizona i dočepati se obroka, dočim će sto čovjekolikih životinja puno lakše obaviti taj zadatak.....

Daljnjim logičnim razvojem stvari, čopor se organizira u nešto što nazovemo "plemenom", pa onda "kastom", pa onda "klanom", pa onda "narodom", pa onda "nacijom" ili "klasom"...... Ili konačno "klubom", "političkom strankom", "grupom građana", "neprofitnom udrugom"..... :))))

Gledajući iz te perspektive, ni "klasa", ni "nacija" nisu "prirodne" pojave! To su samo neka naša mentalna razvrstavanja do kojih je došlo u trenutku kada smo postali mentalno sposobni da takvo razvrstavanje učinimo..... A jedino što je "prirodno", to je da smo svako malo gladni, da nam je na nula stupnjeva zima, a na trideset pet stupnjeva vruće.....

"Klasno" razvrstavanje na "kmetove" i "plemiće" zapravo je starije od "nacionalnog" razvrstavanja na "Hrvate" i "Srbe"!...... Zašto onda mislite da je nacija "jača" i "prirodnija" stvar od klase?

Mi smo, zato jer nam je tako lakše, i zato jer nam je to dobro zvučalo, prije 20 godina zajahali na nečiju ideju da "sanjamo vlastitu državu od stoljeća sedmog"!

Međutim, u stoljeću sedmom nitko nije pojma imao što bi to bila "nacija"! O tome u stoljeću sedmom pojma nisu imali ni Francuzi, ni Nijemci, ni Hrvati!

U stoljeću sedmom ono što se eventualno nazivalo "državom" - to nije imalo nikakve veze s državom kako je mi danas razumijemo!

Da ne duljim: zaista ne znam što vam znači vjera u to da je nacija "jača" od klase, ili od bilo kojeg drugog "čoporativnog" oblika ljudskih udružvanja.....

(Inače, danas sam se potpisala na ovu listu za referendum o definiciji obitelji kao zajednici muškarca i žene! Dakle, potpisala sam nešto što se vrlo glupavo svrstava kao "konzervativni", "desničarski" stav - a ipak ne mislim da sam dovela u pitanje svoje uvjerenje da sam "komunjara"!

A grižnju savjesti, ili osjećaj nedosljednosti, nemam zato jer uopće ne vidim po kojoj osnovi bi stav prema "komunizmu" ili stav prema Titu i Tuđmanu, morao dovesti do nekog neumitnog stava prema ideji da homoseksulci sklapaju građanske brakove i uzimaju nečiju tuđu djecu, i nazivaju je svojom djecom!

To su, po mom mišljenju, vulgarna uopćavanja i simplifikacije! To su mentalne radnje s kojima ne želim imati nikakve veze!)

Tko je glasao

Fomička, Teško mi je ubrati

Fomička,

Teško mi je ubrati po čemu je to nacija "jača" od "klase"......

Čisto jednostavno.

Nacija je kompaktna, dok je podjela na klase razbijanje zajednice.

Tko je glasao

kompaktnost :)

Skoro sam napisao što je još kompaktno, ali o tome je već @Rebel...

Argument ti je traljav, da ne kažem nikakav. Koliko ja vidim upravo je klasna podjela puno primjerenija - naime, sirotinja uvijek ratuje i gine, a bogati bježe iz vlastite zemlje.

Ta tvoja "kompaknost" je samo utočište uplašenih ljudi koji se boje širine svijeta... pa onda traže granu za koju će se primiti... otprilike kao kad si negdje vani pa tražiš slične sebi, po ponašanju, odjeći i slično - jer se nadaš zaštiti.

Tko je glasao

Skviki,

ovo bi bio sjajan odgovor - kad bi to što si rekao o kompaktnosti nacije bilo istina! Recimo, Hrvati - ustaše i Hrvati - partizani baš i nisu neki primjer i dokaz "kompaktnosti"...... Čini se da je nacija "kompaktna" samo uz jedan uvjet: da one pripadnike nacije koji misle, žele i čine različito ili suprotno od onoga što mislim, želim i činim ja, jednostavno isključim iz članstva! Da ih nazovem "izdajnicima", da ih "lustriram", da im ne priznam da su i oni Hrvati i slično.....

Tko je glasao

Fomicka, Kolko pratim

Fomicka,

Kolko pratim pollitiku i politiku u Hrvatskoj, je do sad ljevica i njihovipuleni, djelila Hrvatske drzavljane na sve moguce podjele, koje moze bolestan um izmislit.
Kad se je krenulo istim stilom, onda cmizdre ko stare babe.

Zato ti je trud uzaludan opravdavat tu opciju.

Tko je glasao

Pa prejednostavno @Foma

klasa je promjenjiva kategorija. Tito je od proletera dotjerao do crvenog cara pričajući o klasi.

Mnogi ljevičari kad se obogate postanu teške konzerve.

Naciju dobiješ od tate i mame ako su oni iste nacije ili malo udrobljeno ako nisu pa se odlučiš ili se neodlučiš ,svejedno.

Naciju čini mnogo više od same pripadnosti čoporu.

Možda nacija danas sutra odumre ,ali sačekajmo da se to desi u okruženju ,hehe ,pa se budemo pridružili.

Pripadnost ,recimo radničkoj klasi -što je to osim jednog konstrukta ,dok je pripadnost naciji nešto ipak malo više. Počneš od obitelji pa nadalje .

Vjerujem da ni Vi ne želite da Vam netko vrijeđa obitelj ,kao takvu.

Veličanje Tite koji je bio protiv hrvatske države ,protiv prava mog naroda da ima svoju državu a znamo da je narod bez države kao ( da prostite) govno na kiši, doživljavam danas kao uvredu i tako se onda uglavnom i ophodim prema tima koji ga veličaju.

Kao da me namjerno vrijeđaju.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci