Tagovi

Umirovljenici su budućnost hrvatskog Interneta???

30. svibanj 2004
U Nedjeljnom vjesniku, pod rubrikom Računala i Internet objavljen je tekst o hrvatskim umirovljenicima na Internetu:


Umirovljenici su budućnost hrvatskog Interneta.
Stari su, žive od mirovine i visoka ih tehnologija plaši.
Ipak, 60.000 hrvatskih umirovljenika prebrodilo je sve te prepreke i koristi internet.
Iako živi od mirovine, R. Š. nije tipičan hrvatski umirovljenik. On ima 90 godina i za razliku od većine svojih vršnjaka vodi uzbudljiv virtualni život. Strah od računala, Šram je pobijedio u svojoj 82. godini života, a na internet se prvi put spojio godinu dana kasnije. Od tada gotovo svaki dan boravi na internetu. Nesanica mu pritom pomaže da uštedi, jer se probudi prije sedam sati ujutro kada su internet impulsi jeftiniji i prelista svoje najomiljenije web portale posvećene prirodnim znanostima. Nedavno je nagovorio svog prijatelja i vršnjaka da si i on nabavi računalo i da se spoji na internet pa se sada, iako žive u istom gradu, najčešće čuju putem e-maila.
...osobe treće i četvrte životne dobi čine četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske ili oko milijun građana. IskonInternet je za čitatelje »Vjesnika« proveo istraživanje o svojim korisnicima umirovljenicima i došao do zapanjujućih podataka. U pravilu svi umirovljenici surfaju, a neki i jako napredno. Tako osim internet bankarstva, umirovljenici preferiraju pretraživanje interneta na Googleu i drugim internet tražilicama, skidaju demo verzije programa s interneta, čitaju vijesti na web portalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te web izdanja uglednih stranih novinskih kuća. Uz to, umirovljenici su vjerni pretplatnici domaćih internet servisa.
Popis želja jednog umirovljenika-surfera jednak je popisu želja jednog dvadesetogodišnjaka. Tako jedan umirovljenik iz Iskonovog istraživanja želi prijenosno računalo, jer bi na taj način mogao raditi na računalu i na terasi, pogotovo sada kada je lijepo vrijeme i kada mu se ne da boraviti u zatvorenom prostoru. Drugi pak žele jeftinije računalne programe, jer si licencirane verzije programa ne mogu priuštiti. Dio ih želi softver za prevođenje,...

Pročitani tekst vam vjerojatno kao i meni izaziva osmijeh na licu, no riječ je o ozbiljnom tisku, rubrici koja nema veze s humorom.
Izvor:
http://www.vjesnik.hr/Pdf/2004%5C05%5C30%5C39A39.PDF

14. svibanj 2007

HSU za bolju budućnost

Komentari

HSU je najbolja hrvatska

HSU je najbolja hrvatska stranka. Gledano sa pozicije njihovih glasaca.Ako ne vjerujete zapitajte se koliko je od obecanog bila koja druga stranka ostvarila svojim glasacima, a koliko je to ucinio HSU.Nije to islo lako, jer su ih izvarali prvo HDZ, a poslije i SDP. Sad su odlucili svoj dio glasova uvjetovati ispunjenjem interesa svog clanstva.Pa nije HSU kriv sto su ostali prema umirovljenicima ispali lazljivi, kradljivi i nedosljedni.

Tko je glasao

Imao sam prilike na javnoj

Imao sam prilike na javnoj tribini čuti da su perjanice HSU svoj dio glasova odlučili uvjetovati ispunjenjem interesa, ali u prvome redu svojih. Da reguliraju pitanje vlastitih mirovina. Recimo da je Jordan mirovinu zaradio u BG i da je kod nas bila vrlo mala. Makon ulaska u koaliciju sa Sanaderom, ona je postala velika.

Krivi su prije svega ato što svoju potporu nisu uskratili još u prvoj godini mandata ove vlade kad ih je prvi puta prevarila. I zato što ih do kraja vuče za nos. A oni ne reagiraju kao prevareni partner. Milije im je biti u poziciji, makar što to značilo.

No, o temi. Bilo bi lijepo da Jordan i njegovi počnu pisati ovdje pa da kroz raspravu ustanovimo tko je kakve i čije interese zadovoljio, te koliko vrijede nova obećanja.

B-52

Tko je glasao

izračun kaže da je padom

izračun kaže da je padom prosječne mirovine s 43 na 40% prosječne plaće umirovljenicima uzeto više nego što sud dobili povratom duga

meni nije jasno kako umirovljenici ne reagiraju na tu činjenicu?

može biti da su i njihovi izaslanici negdje po putu promijenili lojalnost?

Tko je glasao

Stara pjesma, mislim Ljupke

Stara pjesma, mislim Ljupke Dimitrovske, se zvala "Godine nisu važne" i iako nije bila o internetu, njen naslov mu najviše odgovara.

Gornji članak, pa ni spot, nisam shvatio kao porugu. Simpatičan mi je i nadimak "penzići", a ima i logike u tome da onaj tko ima puno slobodnog vremena više sjedi za računalom, ako slobodno vrijeme ne troši većinom na djecu i unuke ili s računalom nije najspretniji ako ga uopće i ima.
Tu ne vidim ništa loše, ni za mlade ni za starije.

Velja je u pravu, ovdje (kao i drugdje na netu) imamo svoje nickove i sudimo se po onome što pišemo. I to je pošteno.
Netko je negdje lijepo obrazložio zašto godine nisu važne. Zato jer neki u godinama imaju mladalački duh, polet i energiju veći i jaču od kojeg mladića, a neki od mladih se više uklapaju u stereotip o penzićima.

Tu doista pravila nema, osim onog s početka teksta, da godine (doista) nisu važne.

Rečenica oko spota. Humor može biti raznih boja i nijansi, a osobno preferiram engleski tako da su mi Monty Paytonovci zakon. Bilo da se šale na svoj ili tuđi račun. Ako je humor dobar, to je i svejedno.

A pravi lavovi doista riču, zar ne?

(pa i rikavaju :))

B-52

Tko je glasao

Kom si se ti zameril?

Kom si se ti zameril?

Tko je glasao

Lavica očito izvodi svoj

Lavica očito izvodi svoj "Labuđi pijev" i zadnjim snagama nastoji degradirati one čiji joj tekstovi najviše smetaju i s kojima nije bila sposobna raspravljati i eventualno se pokazati boljim polemičarom. To je izraz jada i nemoćnog bijesa.

Ne znam da li je administrator predvidio zaštitu digniteta cjelokupnog servisa, ali ovakav bi bezobrazluk onih koji nisu sposobni raspravljati iznad nivoa pijanih kočijaša tebalo suzbijati.

Očito je namjerila umjetno i po svome ukusu smanjiti broj onih s karmom preko 3,00 (samo večeras mi je uspjela smanjiti karmu sa 3,97 na trenutno 3,o7).

Kad ne može biti nadmoćna u polemici, očito želi sabotirati.

Nitko ne piše radi bodova i karme, ali ovo što ona radi je krajnji bezobrazluk i ismijavanje cijelog sustava.

No, ja tu ne mogu ništa. Možda može administrator?

B-52

Tko je glasao

A zašto ne. Zašto ja, samo

A zašto ne. Zašto ja, samo zato što sam "treća dob" ne bih mogao biti budućnost nečega, pa makar to bio internet. A kako vi mlađi imate sve manje djece, nas starijih je sve više i postajemo sve važnijih. Baš mi se sviđa pomisao pripadati onima koji su budućnost interneta.

Tko je glasao

I meni se sviđa biti

I meni se sviđa biti budućnost.
Povući ću svoj negativni bod ako me netko uvjeri da je ta šala bila dobronamjerna.A još više bi me zanimalo stvarno mišljenje autora ,a i ostalih sudionika ovih polemika, o nama penzionerima na internetu.

cvjetići

Tko je glasao

Evo jednog mišljenja o

Evo jednog mišljenja o penzionerima na internetu, od nekog tko je otprilike "na pola puta"...

Smatram da net treba biti otvoren za svakoga i da godine života na njemu ne igraju ulogu. Ni to što netko tipka brže ili vještije. Za razliku od "stvarnog života" ovaj "virtualni" ima jednu prednost u startu, svatko od nas svoj sud od drugima prije svega donosi po mislima i stavovima koje ti drugi iznose jer se s time (zbog prirode samog medija) upozna prije nego sa društvenim okolnostima i normama koje prate određenog pojedinca i nerijetko dovode do predrasuda. Zato se i događa da se političarima koji net smatraju samo još jednim sredstvom za PR to nerijetko obije o glavu.

Ista ta otvorenost samog medija nerijetko dovodi do toga da stariji ljudi nerijetko dožive one mlađe kao neprijateljski nastrojene. Smatram da se to događa jer je lako pobrkati neko životno iskustvo sa online iskustvom - iako postoji korelacija ne preslikava se direktno (i nitko ne vidi broj sijedih u frizuri). Nemali broj korisnika koji je konkretno ovdje i još uvijek u tridesetima ima gotovo dvadeset godina ovakvog ili onakvog online iskustva (od BBSova nadalje), rijetki su oni preko 60 koji imaju preko pet godina iskustva "na žici".

Načela komunikacije su se usavršavala tokom godina, no neki obrasci ljudskog ponašanja se uvijek ponovno vide (bili to boardovi, usenet, forumi, blogovi...). Konkretno, i klinac od 16 i gospodin u najboljim godinama sa trenutkom ulogiravanja kreću od nule i trebaju naučiti pravila društva s kojim su se spojili i izgraditi svoj online kredibilitet. Naravno, ako netko iskoristi svoje bogato životno iskustvo u tome, za taj će mu proces trebati manje vremena nego onome tko tog iskustva nema. Nažalost, čest je problem kad netko ne želi počinjati od nule i tada je to samo po sebi nerijetko uzrok konfrontacija.

Postoji jedna uzrečica koja pogotovo vrijedi za svakoga od nas na netu, bez obzira na godine. Poštovanje treba zaslužiti a povjerenje opravdati. Ni jedno ni drugo se ne podrazumjeva samo po sebi - i to nije ni nekultura ni bezobrazluk, nego otvorenost i direktnost samog medija. Bez obzira na godine.

I na kraju usputna napomena, šala može biti dobra ili loša, a da li je dobronamjerna ili ne obično ovisi o tome znamo li primiti šalu na svoj račun ili ne...

Tko je glasao

Dakle malo više poštivanja

Dakle malo više poštivanja prema starijima. Ja sam ne star, nego prastar, a prvi kompjuter sam kupio 1988. god. i to Comodore sa 20 mb harddiscom. I svi su mi govorili, budalo što će ti tako jak kompjuter. Ne, Hrvati, nego moji prijatelji Nijemci.

Tko je glasao

Dakle malo više poštivanja

Dakle malo više poštivanja prema starijima.Znači li to da je netko tko je prvi kompjuter imao 1984. stariji ili mlađi u tom kontekstu i zaslužuje li tom kupovinom veće poštovanje?

Ponoviti ću, jer sam možda bio nejasan: smatram irelevantnim to što je netko po godinama stariji i da svatko poštovanje treba zaslužiti razinom dijaloga koju vodi. A ako se netko poziva na svoje godine i eksplicitno traži da ga se zbog toga poštuje, to je u najmanju ruku žalosno. Jer ako godine nisu bitne, ni ne mogu se koristiti kao džoker. I samim time gornji citat ne mogu prihvatiti kao zaključak na moj komentar (što ono "dakle" implicira) - starijima ni više ni manje od onog koliko zasluže svojim nastupom.

Tko je glasao

Moj prvi je bil Sinclair ZX

Moj prvi je bil Sinclair ZX Spectrum. Još ga imam i funktionira.

Tko je glasao

Pozdravljam sve sadašnje i

Pozdravljam sve sadašnje i buduće korisnike Interneta, bez obzira na dob, spol i vjersku pripadnost. Dakle, samo naprijed!
Što se tiče bodovanja, više preferiram opisne ocjene.

Tko je glasao

Opisna ocjena Kriterij za

Opisna ocjena
Kriterij za ocjenu je jasnoća poruke .Staviti tri upitnika , prekopirati neki članak i konstatirati da je trebao biti uvršten u humorističke stranice ne daje jasan odgovor na pitanje:Što je smiješno? Da li je to naslov,nesklad između naslova i sadržaja,ili su smiješni penzioneri na internetu?
Nema objektivnog tumačenja ,nema novih činjenica izvan kopiranog članka,a nema ni obrazloženja osobnog stava autora.
Kako je izbor ocjene sveden na plus i minus ,za ovaj članak dajem minus.

cvjetići

Tko je glasao

Svi smo mi budučnost,samo

Svi smo mi budučnost,samo kakva. Najviše se je stvorilo kad se je mladost s iskustvom ujedinila. U firmi sam se uvjek boril za to i pred penziju mi je konačno uspjelo uvjerit one prave da je to tak. Jedno vrjrme su svu nadu polagali u mlade i pokazalo se nerazumno.

Tko je glasao

Ovo je dobro, skoro sam

Ovo je dobro, skoro sam riknuo od smjeha.

Tko je glasao

Samo ti rikavaj. Kad dođeš

Samo ti rikavaj. Kad dođeš u naše godine, u zlatnu "treću dob" definitivno češ riknuti.

Tko je glasao

Ovo sam shvatio kao šalu,

Ovo sam shvatio kao šalu, inaće imam preko 50 godina

Tko je glasao

Dakako da je bila šala. I

Dakako da je bila šala. I ja se šalim. Pa valjda ne mislip da nekom želim da rikne, ozbiljno ne.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci