Tagovi

«Ukrast ću lovu, ali mogu i odustati ako se javnost i mediji ne slažu» - nastavak stare prakse?

Gostujući u RTL-ovom talk showu, prema pisanju VL, premijer Sanader je najavio mogućnost da odustane od prijedloga (poznato?) tzv. rukometnog zakona prema kojem bi se ogromna lova namijenjena izgradnji i uređenju sportskih dvorana dijelila izvođačima i dobavljačima po nečijim diskrecijskim odlukama.

Tim potezom nas nastoji uvjeriti kako on osluškuje mišljenja i drži do toga što narod misli. Dan prije je pustio priču u medije kako vrata mogućoj korupciji nije htio otvoriti on, već da to čini «na zahtjev gradova». Da bismo povjerovali u to, morali bi postojati i drugi primjeri u kojima je postupao po zahtjevima jedinica lokalne samouprave. Kako to nije slučaj, osobno ne vjerujem da su gradovi imali prste u namjeravanim mutnim poslovima. Osim toga, većina gradova je opovrgla premijerovu tvrdnju.

Puštena je i priča da se izgradnja sportskih dvorana i njihovo opremanje neće financirati novcem poreznih obveznika već privatnim kapitalom prema modelu javno-privatnog partnerstva (opet JPP). Na primjeru JPP u slučaju Sunčanog Hvara smo imali priliku vidjeti kako Sanadr i njegova vlada vrlo rastezljivo poimaju model JPP, a posljedica je da će na Hvar otići brdo državnog novca. Dakle, nije vladi ni u ovom slučaju za vjerovati kako državni novac ne bi otišao u privatne džepove.

Nadalje, javnost se nakon najnovijeg obrata može s pravom zapitati gdje je nestao vremenski tjesnac na koji se premijer tako bahato pozivao i njime pravdao odustajanje od primjene zakona ove države. Zar se odjedamput stvorilo više vremena za pripremu i gradnju dvorana? Zar je svjetsko rukometno prvenstvo odgođeno za neko kasnije vrijeme? Ili nam više nije tako stalo da budemo dobri domaćini? U kojem grmu leži zec premijerove prevrtljivosti?

Kao i nebrojeno puta do sada, razloge premijerovog predomišljanja ne treba tražiti tamo gdje ih nema, odnosno na domaćoj sceni. Pa kad je to premijer stvarno osluškivao mišljenja i potrebe građana ove zemlje. Mislim da su njegovi radari okrenuti na drugu stranu.
Ako svjetsko prvenstvo nije odgođeno i ako broj dvorana koje treba izgraditi nije smanjen i ako se zakoni koji reguliraju javnu nabavu nisu preko vikenda promijenili, ostaje samo jedno.
Samo se je jedna nova stvar dogodila u cijeloj toj priči. Dogodilo se ono na što je premijer trebao računati. Kad mu već nije bila dovoljna obveza da poštuje zakone svoje zemlje. Javila se Evropa.
Javio se jedini faktor kojeg se premijer boji i na čiji je mig spreman učiniti i puno veće ustupke. Ovaj puta je Evropa stala u zaštitu zakonitosti i postavila se kao brana mogućem kriminalu i korupciji. U krajnjem, preuzela je ulogu koja po našem Ustavu pripada premijeru i njegovoj vladi. U tome vidim najveću buduću korist za Hrvatsku. Kad jednom postanemo dio te zajednice, znatno će se smanjiti mogućnost da nas vara i potkrada vlastita vlast.

Hvala Evropi, ovaj ste puta učinili pravu stvar!

A nama ostaje da na sljedećim parlamentarnim izborima učinimo isto.

Komentari

E,sad! Priznajmo si da je

E,sad! Priznajmo si da je nas premijer uvijek znao kad treba podviti rep. Onda kad postane opasno (sjeti se Bechtela, Suncanog Hvara u prvom pokusaju, a bilo je toga jos). I sad vidi da ga je pretjerao, da ce dobiti po repu, pa se povlaci. Zgodno, a temeljna je ideja bila da se organizira direktna pogodba (nikakav natjecajm zbog visih interesa efikasnosti. A kako je to lijepo i dobro poznato. Bili su visi interesi radnicke klase zbog kojih se nije trebalo postovati zakone, pa smo to suzili na vise interese hrvatskog naroda, pa nema zlocina kad in branis, a sad smo dosli do visih interesa efikasnosti. Malo zvuci jeftino, ali takav nam je i premijer, osim kad se radi o satovima.

Tko je glasao

Javne investicije su uvijek

Javne investicije su uvijek više od polovine kapitala ovisnog o političkim i javnim odlukama, pa su veoma bitno političko i javno pitanje.
Oko njih u potpunosti dominiraju pretpostavke, koje ničim i nikad nisu osvjetljene, koje nisu ni minimalno prikazane.
I javno poznate krupne pljačke i greške u tome su podvedene pod zakon, i kad nisu, pa se može reći da su enormne pljačke, greške i drugo čvrsto zaštićene poimanjem zakona i pretpostavkama o zakonitosti. Ovakvi povodi služe da to potpuno učvrste.
Ilustracije radi, da li netko zna i jednu javnu investiciju koja nije koštala do 30% više od tržišnih cijena, u kojoj su cjelovito provedena rješenja do 30% slabije od hrvatske prakse i o kojoj uopće postoje podaci do 30% slabije od hrvatske prakse? Toga sa primjerenih 30% lošije od hrvatske prakse ima zanemarivo i u biti nema, uz ostalo jer se upućena većina još nije odlučila spustiti na tako niske grane da je to zanima, jer je to ugrožava i spremna je svim sredstvima spriječiti takvo eventualno zanimanje.
Zato bi bilo zanimljivo povod koristiti za minimum informacija o investicijama, npr. da li uopće postoje, da li ih netko misli početi praviti, da li to ima smisla kad nikog ne zanima (par mlrd EUR-a duga više manje).

Tko je glasao

Nisam gledao na TV,

Nisam gledao na TV, pročitao sam samo u Večernjem i slažem se s ovim komentarom. Nadam se da će netko prokomentirati i ovo:"Premijer Sanader kazao je kako će za ulazak u Europsku uniju biti raspisan referendum, ali ne i za ulazak u NATO jer to nije potrebno."

Tko je glasao

sve parlamentarne stranke su

sve parlamentarne stranke su za ulazak u NATO, tako da ako postoji ustavna mogućnost da se uđe u NATO bez referenduma to će se sasvim sigurno učiniti jer nikome se ne ide na referendum kojeg će izgubiti

potpise za obvezujući referendum bi morale organizirati NGO organizacije, no one pak velikim dijelom ovise o sredstvima koje im pružaju razni s vladama povezani donatori (osobito USAID) tako da su barem u ovom slučaju u malom konfliktu interesa

dakle ako se ne pojavi neka treća ekipa, ne vidim kako bi se referendum mogao dogoditi

Tko je glasao

sve parlamentarne stranke su

sve parlamentarne stranke su za ulazak u NATO, tako da ako postoji ustavna mogućnost da se uđe u NATO bez referenduma to će se sasvim sigurno učiniti jer nikome se ne ide na referendum kojeg će izgubiti

kaj su oni tu zato jer smo ih mi biralii ili zato kaj nam trebaju sluziti? mozda je vreme da se okupi neka fakin gradjanska inicijativa i skupi potpise za referendum oko NATA i inim gluparija.....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Izgledi da se pojavi neka

Izgledi da se pojavi neka treća ekipa ne moraju biti mali.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci