Tagovi

Ukrajina pokazala srednji prst

Na današnji dan Ukrajina je dokazala ono što mi smatramo nemogućim:S Europskom unijom se je moglo pregovarati tokom pristupnih pregovora.

Skraćena verzija priče o ovom događaju bi bila:
Europska unija je postavila Ukrajini uvjete koje ona mora ispuniti kako bi slijedeći tjedan počeli pregovori o bližoj ekonomskoj i političkoj vezi EU i Ukrajine.

Za razliku od Hrvatske čija cijena pregovora je bilo izručenje generala i odustajanje od gospodarskog pojasa cijena Ukrajine je pored ostalog bila donošenje zakona kojim bi se svim zatvorenicima koji boluju omogućilo liječenje u inostranstvu. Taj zakon držeći se "hrvatskih običaja" možemo slobodno nazvati Lex Timošenko pošto postoji mogućnost da je inspiracija za njega došla iz Lex Perković.

Normalno Rusija je ucijenila Ukrajinu, ali to je potpuno nevažno za ovaj tekst. Ukrajinska vlada je na kraju danas stavila Lex Timošenko na glasovanje dok je istovremeno njihova parlamentarna većina odbila pristupiti glasovanju.

Rezultat:
Lex Timošenko nije prošao

i što se na kraju dogodilo ?

Povjerenik za proširenje EU se upravo sada priprema za sjedanje u avion kako bi doletio u Kijev na nove pregovore nudeći vrlo vjerovatno puno bolje uvjete Ukrajini kako bi se izbjegao diplomatski debakl EU.

Sve u svemu što je do sada EU nudila Ukrajini:

Bliske političke i ekonomske odnose, ali NE i pristup u EU,

što je Ukrajina trebala platiti svađom s Rusijom i puštanjem iz zatvora EU (i SAD) ljubimice.

Nemam uopće namjeru ulaziti u raspravu o krivnji ili nevinosti Timošenko jer mi u Hrvatskoj vrlo dobro znamo da praktički nitko nije u zadnjih dvadeset godina na zakonit i pravičan način postao milijuner ili još bolje milijarder nego samo ukazujem na činjenicu da je EU proglasila osobu nevinom iako Europski sud za ljudska prava još uvijek nije donio odluku o tome bez obzira na sve EU pritiske.

Sam EU ultimatum po pitanju Timošenko je bio nepravedan ili možda čak protuzakonit pošto je Europski sud za ljudska prava presudio da Timošenko u zatvoru ima zdravstvenu njegu koju obični zatvorenici ne mogu niti sanjati

Sve u svemu Ukrajina je rekla ne nelegalnim ultimatumima EU i što se dogodilo ? EU trči u Kijev moleći da dogovor ipak bude potpisan.

Tako smo mi trebali pregovarati s EU

Komentari

Ukrajina i europa

Jedna od većih vanjskopolitičkih inicijativa Europske unije je Eastern Partnership, inicijativa za eventualno proširenje unije na zemlje istočne europe Ukrajinu i Moldovu, i zemlje južnog Kavkaza.
Rezultat te višegodišnje inicijative je trebao biti potpisivanje raznih trgovinskih ugovora i sporazuma o početku pregovora za pristupanje uniji idućeg tjedna u Tallinu, u Estoniji.
Treba znati da je primarni inicijator ubrzanog pregovaranja s Ukrajinom bila Poljska, u bliskoj suradnji sa Švedskom, a najmoćnija zemlja Unije, Njemačka, se vidljivo drži po strani, i zato je uspjeh sumita u Tallinu unaprijed doveden u pitanje.
Lakmus test uključivanja u Eastern Partnership je dubina i čvrstina veze sa Gazpromom. Poljaci sve veze sa Rusima doživljavaju kao neprijateljske i ucjenjivačke, a Nijemci vide u Rusima idealnog partnera za bilateralnu suradnju izgradnje zajedničkih rusko-njemačkih plinovoda na Baltiku.
Ukrajina je u tom smislu važna zemlja jer preko nje ide skoro sav plin za europu, i u Ukrajni je skoncentriran sav interes ruskog državnog plinskog carstva, uobličenog u imperiji zvanoj Gazprom.
Njemačka je namjerno inzistirala da je uvjet početka pregovora s Ukrajinom oslobađanje Julije Timošenko, jer su znali da Janukovič ne može na to pristati. I to se i dogodilo.
Ukrajinsko-EU balon se brzo ispuhao, a pouke koje treba izvući iz toga su sljedeće:

- zajednička eu vanjska politika je za sada nemoguća, zato, jer je
- zajednička energetska politika europske unije isto tako nemoguća, sve dok najjača i najmoćnija zemlja europe ima svoj vlastiti interes u dizajniranju energetske politike bazirane na ruskom plinu.
Neuspjeh talinskog summita ima određene implikacije i na Hrvatsku, jer smo mi na sjednici Vlade 24.listopada ovlastili premijera da potpiše memoradum o razumijevanju za izgradnju Jadranskog plinskog koridora Hrvatska-Mađarska_Ukrajina, a početna karika tog koridora bi bio LNG Krk. Plin bi strujao u smjeru prema Ukrajini, obrnutom od smjera Gazpromovog plina prema europi.
Vrlo vjerojatno od LNG-Krk neće biti ništa, a sada je jasnije zašto su njemačke kompanije napustile Adria-LNG-Krk.
Iz ove partije Gazprom će po mom mišljenju izaći još jači,a europska vanjska politika još uvijek, lagano uči...... ne igraj šah s Rusima.

Tko je glasao

...skoro da i nije moglo biti

...skoro da i nije moglo biti drugačije...
...skoro da Ruski Predsjednik i nije mogao išta drugačije reći osim: "kada bi Ukrajina potpuno otvorila vrata Evropskoj Uniji, tada mi ne možemo ostaviti svoja vrata na Ukrajinu ostaviti otvorenima kao do sada"...
...što Ukrajini sa cca 7300 USD proizvoda po stanovniku, s pretpostavljenih 500 milijardi USD u 10 budućih godina manjka prihoda u slučaju Ruskog nezadovoljstva prisustvom EU na granicama, a samo s garancijama da će se moći tržišno natjecati s razvijenijim evropskim ekonomijama...
s ugovorom o boravku Ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu do 2042ge godine,
...i starim teritorijalnim razmiricama s Poljskom i Slovačkom...
Ukrajinskom Predsjedniku i ne ostaje puno manevarskog prostora već da pokuša i EU i Rusiju uvući u tripartitnu suradnju u kojoj bi kao središnja zainteresirana strana pokušao iskamčiti benefite za sebe i svoju zemlju od obje strane lavirajući u budućim promjenama odnosa snaga...ako uspije, jasno...

Tko je glasao

kako rekoh, probao je i uspio, brza i dobra procjena

2013/11/22 / / 16:19
Predstavnica Ashton: EU će nastaviti pregovore s Ukrajinom i Rusijom
Europska unija će nastaviti pregovore o integraciji s Ukrajinom spremna je razgovarati o trgovini i gospodarskoj suradnju s Rusijom, rekla je Maja Kocijančič, predstavnica šefice diplomacije EU. Prema njezinim riječima, Europska komisija ističe inicijativu mogućih trosmjernih razgovora u Bruxellesu, Moskvi i Kijevu o gospodarskom partnerstvu.

Tko je glasao

Tako smo mi trebali

Tako smo mi trebali pregovarati s EU
"Mi" smo još '89.-te ili '90.-te stvorili općedruštveni konsenzus političkih elita kako će se svaki zahtjev EU prihvatiti u ponuđenom obliku, a da će se interes elita provesti kroz lex Perković.

Mojih 0,02€.

Tko je glasao

Mentalitet našeg naroda je

Mentalitet našeg naroda je sluganstvo , a u ovih 25 godina mi nismo imali ni cilj ni bilo kakvu strategiju u vanjskoj politici. Nešto je pokušao Tuđman , a sve ostalo iza je bilo prodaj se za lovu i boli me briga... Gdje bi mi bio kraj, kada bi krenuo nabrajati ljude koji su Hrvatsku dali doslovno na pladnju.

PS. I dan danas mi možemo izboriti bolji položaj , ali ova vlast (i opozicija - ništa se ne razlikuju u mišljenjima oko vanjske politike...) misli si kupiti slijedeće 4 godine daljnjim ulizivanjem što je dokazano sa velikom SRAMOTOM OKO LIBIJE I POSEBNO SIRIJE. Obavezno sa Amerima bi trebalo stati za stol i reći , u redu može da mi u prosjeku ko jedna od najmanjih članica NATO-a pošaljemo najviše vojnika u npr. Afganistan , ali za uzvrat nam dajte besplatno 5-10

f-16

http://hr.wikipedia.org/wiki/F-16_Fighting_Falcon

ili

starih Harriera
http://en.wikipedia.org/wiki/Harrier_Jump_Jet

(ali za naš teritorij odličnih...). Isto tako izričito bi tražio da se Zapad ne plete u ekonomska pitanja oko Hrvatske sa IStokom (pruga Rijeka-Zagreb, zračni prostor i nadgledanje, naftovodi, plinovodi, riječne luke...).

Ukrajina pravilnim vaganjem će izvući korist od obadvije strane - već sada polako diže standard... Što se tiče Timošenko , znam da je Ukrajinska narančasta revolucija bila inicirana od strane Zapada , ali pošto nisam upućen u tamošnje malverzacije ne bih je unaprijed osuđivao. Oko liječenja se dešava karneval potaknut od strane Zapada ...

Kako bih bolje ljude uputio koliko Zapad je ljut na Istok posebno nakon Sirije dajem link na najavu vojne vježbe blizu Rusije...

http://www.advance.hr/vijesti/40-000-nato-vojnika-sudjelovati-ce-u-masov...

Justice for all !

Tko je glasao

Ne bi govorio

Ne bi govorio o "mentalitetu našeg naroda" već o našim političarima koji su negativnom selekcijom došli do vlasti u strankama, pa potom do vođenja države. Ti političari nisu nikad imali interes Hrvatske na prvom mjestu, već samo svoje osobne i kruga ljudi oko njih. Građane nikad ništa nije pitano.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci