Tagovi

Uhitilo Ivicu Babića, a tko je postavio Dijagnozu?

Pojaviše se glasine da je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata uhićen. Također kruže navodne glasine da je to poradi lažne dijagnoze i statusa branitelja.
Postavlja se pitanje, ako je to točno, TKO JE POSTAVLJAO TE DIJAGNOZE.
Prije nekoliko godina u Splitu u akciji DIJAGNOZA su uhićeni neki ljudi pod sumnjom da su davali lažne dijagnoze, a za uzvrat dobijali materijalnu korist. To stoji u ladici godinama pitanje koliko je uopće ročišta održano? Osumnjičeni nastavljaju pod zaštitom svojih mecena raditi na mjestima gdje postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela koje im se stavlja na teret. Dapače napreduju. Unapređuje ih se. Drmaju "strukom" hvale se da određuju budžete farmaceutskih tvrtki u čijim odborima sjede. Oni i njihove mecene pojavljuju se s kvaziintelektualnim istupima u medijima. Kupe po par tisuća kuna za znanstveno upitna predavanja. I nikad im dosta. Postoje li neke crne bilježnice međusobnih usluga. Pravosuđe šuti, strah vlada, čak se ni Nataša Škaričić u zadnje vrijeme ne usuđuje pisati o tome. Stranka kojoj bi mogli pripadati najbolje bi se zvala "Kameleon".
Kad je netko "borben" teško se protiv njega boriti.
S druge strane ako se za sve ovo navodno znalo već dugo vremena zašto baš sad. Možda u cilju interesa privatizacije zdravstva. Pa tko ima para kod Dijagnostičara a tko nema na Arhiret.

Komentari

Jedno pitanje... Mirela Holy

Jedno pitanje...

Mirela Holy je saborska zastupnica tako da njeno osnivanje stranke praktički nema neku vezu s obostranom koristi medija da npr. pišu o njenim viđenjima rada firme Spectrum i hrvatske Vlade. Recimo da je legitimno koristiti medijske minute kako bi se indirektno promovirala nova stranka.

Gdje je "slični ton" s Nikicom Gabrićem? Što si taj umišlja, odnosno što si umišljaju M$ Radman i ostale komunjare? Čovjek je danima, tjednima, non-stop u medijima, i to, pazi sad, DA BI IZNOSIO NELEGALNE I KAŽNJIVE OCJENE SUDSKOG PROCESA KOJI JE U TIJEKU!

Hej, lik predvodi kao neki treći put (zapravo drugi...), Čulić dokazuje da je veći neoliberal od Milanovića i Karamarka, a njegovi uvodni medijski nastupi su KOMPLETNO (osim onog jednodnevno kratkog vezano s osnivanjem stranke) U DOMENI KAZNENOG (sori, ne kužim zapravo, možda i prekršajnog) DJELA!!

To, uz podatke kako net.hr odlazi u vlasništvo EPH, a index.hr lagano u možebitnu povijest, vrlo vjerojatno predstavlja trenutak kad se u RH počinju stvarati ozbiljne terorističke organizacije. Ono, moment je takav, plodonosan.

Tko je glasao

Trebali su ga uhapsiti

nagodinu

ako je rovit za hapšenje

Mislim se da netko podmeće mrtvog pacova kukurikavcima......ali neka, bolje nisu ni zaslužili.

sve dobro...

Tko je glasao

I Šegon, Jakovina i drugi su vodili brojne poslove

Dapače čini se da kad čovjek dođe na vlast bez obzira s koje strane lijeve desne centralne, prednje ili stražnje postaju supermeni. Sposobni vodit mistarstva, privatne tvrtke, napravit doktorate, postat profesori...

Tko je glasao

U svemu ovome, najbizarnija

U svemu ovome, najbizarnija je činjenica, na koju se nitko ne osvrće, da cijenjeni doktor, uz teški invaliditet, pored svog liječničkog posla u javnoj bolnici i hvale vrijednog sindikalnog angažmana, navodno posjeduje i vodi dva kafića.

Mislim da se takva "ubojita" kombinacija ne može pronaći nigdje na svijetu, što jasno govori dokle je došlo u Hrvatskoj.

The Observer

Tko je glasao

BB

bet

bizarno je svašta u hrvatskoj
pa i navika da se o navodnom govori kao o činjenicama

luka

Tko je glasao

Ima još sličnih

Isto rade neki tipovi iz Dijagnoza 1, a oni nisu samo oštetili državu na individualnoj razini već proizveli tko zna koliko Babića, uzevši i svoj dio. Naravno ako im se dokaže krivnja. Al nekako to kao da kupi prašinu u ladici suca Slavine i čeka prašinu. Ja da sam čist bih inzistirao na što bržem sazivanju ročišta da se to što prije više razriješi a ne odgađao.

Tko je glasao

Kako kazu kolege cijenjenog

Kako kazu kolege cijenjenog doktora, doktor je, uz svoj invaliditet, mjesecno pisao po 400 radnih sati u bolnici. To bi znacilo da je radio 10 sati apsolutno svaki dan u bolnici, uz to jos vodio sindikat, 2 kafica i stalno se pojavljivao u medijima. Ne radi se o obicnom doktoru, vec hrvatskom primjeru superdoktora:)

Tko je glasao

A što bi se osvrtali?!

Uštedio čovjek od plaćurina koje su mu isplaćivane, a koje su ponekad prelazile i 30.000 kuna. Dobrim je menadžmentom postavio stvari na noge, tako da se ne mora previše angažirati, a svojim je ugledom osigurao dobre i vjerne goste, te benevolentne uvjete poslovanja. Posve normalno u ovoj našoj Hrvatskoj, tko zna - zna!

Međutim, zbog takvih se stvari dosad nije hapsilo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisam siguran vidim li

Nisam siguran vidim li ironiju u tvom komentaru ili ozbiljno misliš.

Nije stvar u ekonomskim relacijama (makar je i to interesantan pogled), nego u amalgamu sigurne državne službe, politike (doduše, sindikalne) i "poduzetništva", a sve u jednoj osobi koja je dala Hipokratovu zakletvu i odabrala poziv (ne radno mjesto) liječnika . To je nezamislivo u "normalnim" državama. Tamo je liječnik liječnik 24 sata dnevno, sindikalac je sindikalac, a birtaš je birtaš.

Osim toga, kako je moguće uz 40% invaliditeta (ako je stvarni) obavljati zahtjevan posao kao što je liječnički u punom radnom vremenu i istovremeno voditi strukovni sindikat na državnoj razini te voditi razgranat privatni biznis, a da to tako funkcionira kao nešto sasvim normalno.

The Observer

Tko je glasao

te voditi razgranat privatni

te voditi razgranat privatni biznis
Evo te Hitler demantira:
Babić je i poduzetna duha; tako je vodio nekada popularni caffe bar Lav i Kazališnu kavanu u Virovitici, a bio je i vlasnik ljekarne. Ugostiteljski objekti danas su u najmu.

Tko je glasao

OK. Recimo da najam

OK. Recimo da najam funkcionira i da ne traži značajnijeg vremena. Ipak, ostaje nepojmljiva i tragi-komična kombinacija liječnik-birtaš, bez obzira što u osnovi nema razlike da je višak novca uložio na burzi.

Iz citata proizlazi da ranije ipak jest vodio ta dva lokala i bio vlasnik ljekarne, iako je, pretpostavljam, stalno bio liječnik u bolnici, s punim radnim vremenom. A šef sidikata liječnika je već godinama

Hitler ili ne, jedna hrvatska figura dostojna vrhunske satire. Umirem od smijeha.

The Observer

Tko je glasao

Ipak, ostaje nepojmljiva i

Ipak, ostaje nepojmljiva i tragi-komična kombinacija liječnik-birtaš
Ključno u čemu se ne slažemo, tragikomedija je da su tako sjajno nalaze u politici oni koji griješe sa smrtnim posljedicama.

Drage sam volje da svakom tko je u politici uvalimo fićka, sterat ih u tri lepe od politike, sve do jednog... Gamad prokleta, polliječnici...

Tko je glasao

Ma naravno da je ironija

Ipak, ostaje činjenica da je sve to bilo posve prihvatljivo (uostalom, nije od jučer) sve dok se Babić nije počeo pretjerano "s rogatim bosti".

Tek dakle kad postaneš politički opasan, izvlače se džokeri iz rukava - lopovluk, prijevare, neetičnost i slično. Dok si politički bezopasan, a posebno ako si politički partner, navedeno se trpa pod tepih, a često i zagovara, brani i podvaljuje pod vrijednosti Zbog toga nam je društvo duboko nemoralno, na svim razinama.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zbog toga nam je društvo

Zbog toga nam je društvo duboko nemoralno, na svim razinama.

Nije ovo što opisuješ uzrok društvenog nemorala, nego jedna od njegovih manifestacija.

Uzroci visokog nivoa nemorala su brojni i kompleksni, a uključuju, izmedju ostalog, nepostojanje jasne granice izmedju javnog i privatnog, mentalnu lijenost (posebno intelektualne elite), selektivan sudsko-represivni aparat, opću hipokrizuju u važnim temama (hinjeno domoljublje i katoličanstvo, manjak objektivnosti, itd.).

Dr. Babić je samo jedan komični, ali nipošto bezazlen produkt takve stvarnosti.

Iako je evidentno da je njegov progon upravo sada jasno politički motiviran, pod pretpostavkom da optužbe stoje, ipak mislim da predstavljaju potencijal za početak moralnog preporoda. Da bi se to uistinu i dogodilo, sve ovo ne bi trebalo ostati na političkoj razini sukoba Vlade i liječnika, već bi se diskusija o moralu i nemoralu trebala proširiti u sfere civilnog društva i vodećih društvenih ustanova.

Zašto liječnici (službeno) šute? Zašto šute ugledni intelektualci? Zašto mediji izvještavaju usko i senzacionalistički?

The Observer

Tko je glasao

valjda pošten

bet,

babić je bitan jer je

A. sindikalni vođa koji predvodi štrajk liječnika, i koji je potezom da privremeno "zamrzne" štrajk omogućio ministru zdravstva da nam pokaže svu raskoš svoje koncepcije reforme zdravstva

B. jer je jedan od 2 (dva) ratna profitera koje je do sada uspio otkriti DORH

iako je babić zanimljiva pojava, imamo ih, sličnih, i u vladi, i kao savjetnike predsjednika, i u ministarstvima, i oporbi,
nemoralnih
u babićevom slučaju institucije rade svoj posao
pa i malo više od toga
zgražati se nad činjenicom da je na čelu sindikata bio netko tko je optužen za lažiranje invaliditeta nema puno smisla
u državi u kojoj je bivši premijer u zatvoru, bivši predsjednik ne može objasniti od kud mu milijun eura
donedavni pomoćnik ministra ne može objasniti kojim kriterijima oprašta dugove i ima li to kakve veze s kreditom koji je dobio
optužbe su ozbiljne, i babić se mora od optužbi braniti pred nadležnim sudom

činjenica je da se teatralnim hapšenjem babića
pokušava pobjeći od ozbiljne teme
kako rješiti probleme zdravstva
teme koju je štrajk liječnika doveo u fokus javnosti

jasno, ako je o problemu teško razgovarati
ili ga se ne zna riješiti
uvijek postoji mogućnost da se liječnički sindikat, a može i druge strukovne udruge, liječnička komora, zbor liječnika, medicinski fakulteti skupa s asistentima, docentima i profesorima,
proglasi za zločinačku organizaciju
(osim naravno druga gabrića, koji bi valjda spadao u poštenu inteligenciju)

luka

Tko je glasao

B. je jedan od 2 ratna profitera koje je uspio otkriti DORH

Mislim da je ispravniji zaključak: B. jer je jedan od 3 (TRI) ratna profitera za koje je DORH DOBIO DOZVOLU Banskih dvora za pokretanjem postupka. Nisu dvije već uključujući i Antu Jalavića tri su osobe do sada optužene za ratno profiterstvo. http://www.jutarnji.hr/ante-jelavic-optuzen-za-ratno-profiterstvo-uskok-...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

(osim naravno druga gabrića,

(osim naravno druga gabrića, koji bi valjda spadao u poštenu inteligenciju)

Zanimljiva je ova HDZ-ova paljba po 'drugu' Gabricu. Ja sam osobno mislio da ce on vise nastradati od SDP-ovih jurisnika, ali cini se da HDZ sad racuna da ce vise glasova uzet njima nego SDP-u.

Tko je glasao

Komu će Gabrić uzeti glasove?

Ne vidim baš veliku opasnost za HDZ. Gabrić je bliži fikusu sa Pantovčaka. I drugovima iz SDP-a.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Napisala sam

da se osobine ovakvih likova podvaljuju pod vrijednosti. Prihvaćanjem takvih vrijednosti (bez ironije i navodnika) društvo postaje nemoralno. Te su vrijednosti prihvaćene kao vrijednosti jer su potvrđene kao vrijednosti, stoga su uzrok nemorala. Te se vrijednosti dovode u pitanje jedino ako je triger politička nepodobnost, inače ne.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Babica je netko izabrao na

Babica je netko izabrao na celo sindikata- a taj netko su njegove kolege lijecnici. Usprkos tome sto se o njegovom laznom invaliditetu pisalo s dokazima vec prije 10 godina. Usprkos tome sto njegova lijecnicka placa pokazuje da radi 400 sati mjesecno sto je (cak i fizicki) nemoguce uz njegov sindikalni angazman. Znali su i za njegove dodatne poslove. I zasto su bolnicki lijecnici vec godinama izabiru Babica za predsjednika svog sindikata?

Tko je glasao

E da, zašto?

Ja mislim zato što su i liječnici koji ga biraju pokvareni, biraju sebi sličnog,a usput se nadaju da ako je ovaj ušićario toliko za sebe, da će valjda nešto i za njih, jer ovaj predstavlja maketu hrvatskog uspješnika. Ujedno, tu postoji klasična hrvatska (balkanska) fasciniranost barabama, gdje su ovakvi likovi zapravo svima simpa i na neki način uzori. Ne znam glasaju li liječnici tajno, ali ako ne, onda je tu i strah od otvorenog odricanja podrške osvjedočenom moćniku. Uglavnom, ako liječnici ovako funkcioniraju, strah me pomisliti na koji način razmišljaju gluplji i manje utjecajni od njih.

Usput, svugdje su sindikalni vođe već godinama jedni te isti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Birali ga liječnici

Uz dužno štovanje nisu ga birali svi liječnici već nekoliko njih koji se stalno vrte po istim funkcijama.
Isto je s hrvatskom liječničkim komorom i hrvatsimi liječničkim zborom. Doduše onda ipak mislim da bi se veći dio liječnika koji na to ne može utjecati morao potruditi da se to promjeni no zapriječeno im je. A ovi iz provincije ne mogu glavu dignit od posla a i j... im se za neki tamo sindikat koji samo siše novac.

Tko je glasao

Dobro onda

koga taj sindikat uopće zastupa? Ako zastupa šačicu liječnika, onda je on nelegitiman nastupati u ime liječmika-

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kao da se većinu njih išta i pita

Svi bi htjeli (i što je i po zakonu) medicnsku uslugu iz Houstona ali da je pružaju sestre pripravnice i specijalzanti na prijemima.

Tko je glasao

zoki slabo podnosi

babić je nastradao baš sad jer je propao plan vlade o smjenskom radu. Iako o tome ne pišu ni Dražen Gorjanski ni Nataša Škaričić, uvođenje smjenskog rada pokazalo se u nizu hrvatskih bolnica kao katastrofalan potez, o tome su govorili i jonjić i miličić, i lijevi i desni, i karlovac i rijeka, i lijevi i desni.
Vlada se mora povući, jer je realni život pokazao da je hrvatski liječnički sindikat - a tomu je babić vođa bio u pravu,
zoki slabo podnosi da ga hebe običan doktorčić,
dosta mu je da ga guzi angela merkel

luka

Tko je glasao

dosta mu je da ga guzi angela merkel

i Vesna Pusić!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Meni Babić nije simpa

jer je lutka na koncu desnice i aktivira se prema potrebi nalogodavaca, a i dalje ostajem pri mišljenju da liječnici imaju pravo različitih oblika borbe za svoja prava, ali ne i pravo na štrajk kojim se direktno ugrožavaju životi njihovih ni krivih ni dužnih pacijenata. Što nisu poveli u štrajk kad je ova Vlada zajedno s Ostojićem donijela sramotnu odluku o smanjenju doprinosa za zdravstvo - pa nisu valjda mislili da se smanjenje od skoro 20% sredstava zdravstva neće primjetiti?! Ionako se oko 80% sredstava zdravstva troši samo na plaće, dok bolnice nemaju za najosnovnije potrebe.

Međutim, doista je blago rečeno neobično da se nekoga zbog navodno lažne invalidnine, po prijavi staroj dulje od 10 godina, a koji je k tome liječnik i sindikalni vođa - odvodi u bajbukanu! Revnost i energičnost pravne države ponekad doista zapanjuje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

pravo na štrajk

bigulice,

svatko ima svoj krug djelovanja, kompetencije
štrajk liječnika nije i ne bi trebao biti politička aktivnost

odluka o smanjivanju doprinosa za zdravstvo je politička odluka
komentirala ju je hrvatska liječnička komora, i sindikat, ali t akva odluka nije i ne može biti razlog za štrajk

štrajk liječnika, zbog prirode posla ne može biti običan štrajk, obustava rada
štrajk je zadnje sredstvo nakon što su iscrpljeni svi pokušaji da se vlast argumentima uvjeri da joj stavovi ne drže vodu
štrajk liječnika
- nikada se ne prekida rad hitne pomoći
- nikada se ne prekida rad hitne službe, niti jedne službe čiji bi prekid rada mogao ugroziti bolesnika
svi su ostali liječnici, u bolnici, u štrajku ali
NA RASPOLAGANJU
ravnatelju, sanacijskom upravitelju
da ih rasporedi koliko god i kako god on misli da treba, kako ne bi došlo do ugrožavanja života bolesnika
tek nakon takvog rasporeda
oni ostali, neraspoređeni
su u štrajku

takav je zakon, takav je kolektivni ugovor
ministar nije poštovao zakon
nije htio rasporediti liječnike na rad
baš zato
1. da ne bi, potpisujući raspored, morao preuzeti odgovornost za posljedice
2. da ne bi, potpisujući raspored, morao priznati da u hrvatskim bolnicama, za njegov način rada u smjenama, nema dovoljno liječnika, dakle da je sindikat u pravu

tvrdnje da štrajkaši ugrožavaju bolesnike su manipulacija

činjenica je da u hrvatskim bolnicama nedostaje liječnika
odnosno da je za normalan rad bolnica nužan prekovremeni rad/dežurstva
i da taj rad treba i platiti
koliko - to je predmet pregovora ministra i sindikata
nisu liječnici ni ludi ni pohlepni
uglavnom obični ljudi, kao i drugi građani hrvatske
s nešto malo više škole
i nešto više odgovornosti

luka

Tko je glasao

Nekidan odjelu jednog KBC od dvije sestre obje pripravnice

A šta reć na ovo. Tko je kriv ako se nešto dogodi.

Tko je glasao

Nisam objektivna al sam mjerodavna

U zadnjih 8 mjeseci dvije su mi bliske osobe (srećom, ne i iz kruga najbližih) stradale od sepse nakon banalnih zahvata - jedna smrtno, a druga vegetira u hospiciju nepovratno oštećenog mozga. Kad se liječnik žali na plaću i zbog toga štrajka, pljunula bih ga.

I da (luka) - umiru ljudi zbog toga...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ogledalce ogledalce

Tipičan komentar zloćeste babe! Idemo dalje!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

infekcije

u americi godišnje nekoliko molijuma ljudi umre u bolnicama od bolničkig infekcija. Bolnice su mjesta gdje ljudi umiru. Sućut zbog osobnog gubitka.

Tko je glasao

solidarnost a ne otimačina

bigulice,

osim unutrašnje potrebe za pljuvanjem
možeš li prokomentirati komentar
štrajk je legitimno sredstvo borbe za prava radnika
baš zbog specifičnosti posla
pravila koja određuju kako se štrajka vrlo su jasno definirana
kolektivnim ugovorom

ministar zdravstva ima puno pravo
organizirati sustav kako god misli da je najbolje
i bez štrajka
i za vrijeme štrajka
i bez radne obaveze
to mu pravo i dužnost daje kolektivni ugovor
nema apsolutno nikakve potrebe da itko bude oštećen
osim ako to nije želja ili plan ministra zdravstva
i vlade

cijeli štrajk vodi se oko problema
koji, uz niz ostalih problema, postoji
kao činjenica
nedovoljno liječnika da bi se radilo u 48-satnom radnom tjednu
i zadržalo postojeći standard zdravstva

vlada misli problem riješiti tako da
A. ne plati odrađene sate
B. smanji razina zdravstvene zaštite

liječnici su spremni na solidarnost
na manje prihode
na manju plaću
ali nisu spremni prihvatiti otimačinu

ja tebe ne bi

luka

Tko je glasao

Jedan dobar dio liječnika

već je odavna u "štrajku" - ujutro se bave preusmjeravanjem prebukiranih pacijenata u privatne zdravstvene ustanove, a popodne te iste "usmjerene" pregledavaju u tim istim ustanovama. Fenomen nije nov, razvija se i usavršuje od početka privatizacije zdravstva.

Luka, nećemo se oko ovoga složiti jer se razmimoilazimo svjetonazorski. Štrajk kojem je metoda uskraćivanje i sužavanje usluga pacijentima (koji ionako nisu bogznakako usluženi) je za mene apsolutno neprihvatljiv. To je, kako da ti objasnim, kao da svećenik odbija davati posljednju pomast vijernicima jer nije zadovoljan dodijeljenim mu sredstvima i milodarima, eto tako nekako...

To ne znači da ja mislim kako liječnici trebaju biti roblje i raditi od jutra do mraka besplatno, dok u isto vrijeme ova Vlada smanjuje sredstva zdravstva, a tekući ministar se premišlja bi li bio malo ministar, malo gradonačelnik. Jedino, borba za njihova prava ne smije biti uz pomoć ugrožavanja života građana. A tog ugrožavanja itekako ima.

Meni je u ovoj našoj diskusiji možda zanimljivije pozabaviti se fenomenom demonstriranja totalitarizma i ilustracije za debile kako nekoga tko vlasti počinje predstavljati smetnju jednostavno - uhapse - te razmisliti što nam time ovaj sustav (a ne po prvi put) poručuje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zdravstvo joše jedino funkcionira

@Bigulice
Genaraliziranjem ili stavljam naglaska na "privatne poduzetnike" na državnoj plaći baca se ljaga na veliki broj liječnika i sestara koji svoj posao obavlaju kako treba u zadanim uvjetima i pojačan angažman jer pripravnici i specijalizanti dežuraju a ne bi smjeli.
Nekoliko primjera koji ukazuju da zdravstvo jedino funkcionira su:
Dva ljeta zaredom nesreće autobusa na autoputu sa stranim turistima većina ako ne i svi koji su došli u bolnicu su preživjeli.
Isto i s željezničkom nesrećom u Rudinama.
Led i snijeg u Splitu sa više stotina prijeloma.
Djeca i beskućnici koje se negdje pronađe i nema ih se gdje smjestiti obično dobiju topli krevet i obroke u bolnicu umjesto u centrima za socijalnu skrb, gdje bi to trebali dobiti po zakonu.
I da. Za sve gore navedene nesreće velik broj ljudi je dolazio bez poziva i stavljao se na raspolaganje.

Satnica u dežurstvu je prosječno 20 kn 2 radna dana plus dva vikenda. Nazovi neki servis bijele tehnike i pitaj koliko bi uzeli samo za izlazak na teren nedjeljom i subotom. Ili HAK ili autoservis.

Tko je glasao

navodno stručni komentatori

bigulice,

i u ovoj današnjoj hrvatskoj, za koju bismo htjeli da je bolja, ljudskija, sretnija
ipak
imaš pravo na svoje mišljenje,
imaš pravo reći što misliš,
(a da te neće likvidirati neki sindičić po uputi nekog perkovića po nalogu nekog iz CK SKH, čak i ako pobjegneš u daleku, demokratsku, danas prijateljsku zemlju)
zahvaljujući hrvatskim braniteljima i doktoru franji tuđmanu
koji su nas od takve SKJ/SKH/totalitarne države zauvijek oslobodili

ali postoje i važeći zakoni, kolektivni ugovori, međudržavni ugovori
i prema hrvatskim zakonima, međunarodnim ugovorima, obavezama koje smo prihvatili ulaskom u EU
štrajk jest legitiman oblik borbe za prava radnika, pa i liječnika
a hapšenje sindikalnih vođa nije uobičajeno kao način rješavanja radnjih sporova

baš zbog specifičnosti posla vrlo je jasno definirana procedura štrajka
što zamjeram babiću kao sindikalnom vođi
jest što nije jasnije glasnije objasnio javnosti proceduru štrajka

navodim primjer članka 16. iz aktualnog kolektivnog ugovora
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_12_143_3074.html

Poslovi koji se ne smiju prekidati

Članak 16.

Štrajk u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, zavodima za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave i ugovorenim službama hitne medicine zdravstvenih ustanova nije dopušten.

Štrajk u ostalim zdravstvenim djelatnostima zdravstvenih ustanova ne smije započeti prije okončanja postupka mirenja prema općim propisima o štrajku.

Za zdravstvene djelatnosti zdravstvenih ustanova, osim djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, ministarstvo nadležno za zdravlje (u daljnjem tekstu: ministarstvo) uz prethodno mišljenje Sindikata, u roku tri dana od najave štrajka određuje prijeko potrebne poslove koji se moraju neprekidno obavljati radi sprječavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika.

Ako Sindikat ne prihvaća odluku ministarstva iz stavka 3. ovoga članka, može podnijeti pritužbu posebnoj arbitraži u roku 48 sati od primitka odluke.

Arbitraža iz stavka 4. ovoga članka ima pet članova od kojih po dva člana imenuju ministarstvo i Sindikat, a predsjednika arbitraže imenuje predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Arbitraža mora donijeti odluku o pritužbi sindikata u roku tri dana od dana prijma pritužbe. Odluka arbitraže je konačna.

U slučaju da ministarstvo ne odredi prijeko potrebne poslove iz stavka 3. ovoga članka, Sindikat će samostalno utvrditi prijeko potrebne poslove koji se moraju neprekidno obavljati za vrijeme trajanja štrajka.

najvažnije
A. ministarstvo uz prethodno mišljenje Sindikata, u roku tri dana od najave štrajka određuje prijeko potrebne poslove koji se moraju neprekidno obavljati radi sprječavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika.
B. U slučaju da ministarstvo ne odredi prijeko potrebne poslove iz stavka 3. ovoga članka, Sindikat će samostalno utvrditi prijeko potrebne poslove koji se moraju neprekidno obavljati za vrijeme trajanja štrajka.

u pravno staloženijoj i uređenijoj državi, prijepor bi se riješio koristeći kao alat, poluge
stavke označene kao A. i B.
Zadatak je ministra, njegova dužnost prema građanima, njegovo pravo prema kolektivnom ugovoru odrediti prijeko potrebne poslove koji se moraju neprekidno obavljati radi sprječavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika.
U hrvatskoj je, kao što je bet, bizarno uočio, bizarna situacija, da navodno stručni komentatori, kalibra nataše škaričić ili dražena gorjanskog ne znaju, ili se prave da ne znaju za stavak A., pa za eventualne loše posljedice štrajka, optužuju babića, sindikat i liječnike

luka

Tko je glasao

Ajme...

Ja ti govorim o svjetonazornom nesporazumu, a ti me zatrpavaš člancima i paragrafima...

Pričamo o totalitarističkom uklanjanju (doduše kontroverznog) sindikalnog vođe, a ti mi trkeljaš o tome kako mi je doktor Franjo Tuđman i branitelji dopustio slobodu mišljenja...

Ajd spat luka, nedjeljni je ručak bio premasan...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

and now, something completely different

bigulice,

ja sporo pišem, a ti brzo misliš
pa uspiješ preskočiti što ti se ne sviđa
i onda taj nestašni skok nazivaš svjetonazorskim nesporazumom

franjo je, kako si i razumjela, a eto i janus izgleda ukapirao, spomenut samo da te malo razveseli iza nedjeljnog objeda i podsjeti
da se ne bi jadna zabunila da smo prije živjeli u demokraciji i slobodi

glede nesporazuma, niko ti zapravo ozbiljno ne štrajka
valjda si to shvatila
najviše su koristi od štrajka kirurga imali bolesnici od malignih bolesti
jer nisu morali čekati na "hladne" operacije
pa su operirani u ekspresnom roku
vjerovatno će neki zbog toga i bolje proći
i dulje poživjeti

liječnici tvrde da se relativno dobro zdravstvo može organizirati
ali ne na način koji planira ministar i vlada
jednog ćeš dana, kad se slegne masni obrok
možda i razumjeti, da je ovaj štrajk bio posljednja crta obrane zdravstva
javnog zdravstva, onakvog kakvo je bilo i
još boljeg, kakvo je moglo biti
jer liječnici nisu protiv reforme,promjene, unaprijeđenja, poboljšanja
razlikovanja rada i nerada
prepoznavanja dobrog i lošeg rada
nego protiv otimačine

ova će nam vlada ponuditi nešto sasvim drugo
bojim se da se većini građana neće svidjeti

luka

Tko je glasao

Điiizuuus

Da sam liječnik, sad bih ti rekla - nemoj me više braniti :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

apsurdistan

Luka, nećemo se oko ovoga složiti jer se razmimoilazimo svjetonazorski. Štrajk kojem je metoda uskraćivanje i sužavanje usluga pacijentima (koji ionako nisu bogznakako usluženi) je za mene apsolutno neprihvatljiv. To je, kako da ti objasnim, kao da svećenik odbija davati posljednju pomast vijernicima jer nije zadovoljan dodijeljenim mu sredstvima i milodarima, eto tako nekako...

Bigulice, teško mi je povjerovati, ali izgleda da si i ti prihvatila spin.
Nije štrajk taj kojem je: "metoda uskraćivanje i sužavanje usluga pacijentima" već se struka upravo štrajkom bori protiv toga što si ti navela. Konačni cilj je uništavanje javnog zdravstva, fragmentiranje, outsourcing, snižavanje vrijednosti i privatizacija. A tada kako kaže ona stara: ...neće biti nikoga da digne glas za mene..."

Tko je glasao

I zasto to struka nije nikad

I zasto to struka nije nikad jasno rekla? Sindikalni razlozi za strajk nisu ovi koje ti navodis.
Je li to ona ista struka koja je odlucila da Babic i dalje vodi sindikat iz Remetinca i to objasnila ovako: znamo vec odavno da je Babic ratni profiter, ali znamo i da nije jedini, a druge nisu uhapsili, pa nisu trebali ni njega.
Hapsenje Bandica je totalna lakrdija, ali je isto tako lakrdija i pozivanje na struku lijecnika koji tog tipa prihvacaju kao predsjednika svog sindikata. Mislim da bi tu bas tvoja struka mogla dosta toga rec:)

Tko je glasao

Re:

>cite>I zasto to struka nije nikad jasno rekla? Sindikalni razlozi za strajk nisu ovi koje ti navodis.
Je li to ona ista struka koja je odlucila da Babic i dalje vodi sindikat iz Remetinca i to objasnila ovako: znamo vec odavno da je Babic ratni profiter, ali znamo i da nije jedini, a druge nisu uhapsili, pa nisu trebali ni njega.
Hapsenje Bandica je totalna lakrdija, ali je isto tako lakrdija i pozivanje na struku lijecnika koji tog tipa prihvacaju kao predsjednika svog sindikata. Mislim da bi tu bas tvoja struka mogla dosta toga rec:)

Struka itekako reagira, ali prave informacije teško dopiru u javnost. Kako zbog blokade medija tako i zbog poslovične šutnje liječničke komore gdje čuvaju svoje fotelje (u tijeku je peticija za izvanredne izbore u komori, a ista se ne razlikuje po principu rada od HGK tj. ubiru dabžine, ne pružaju nikakvu uslugu, osim što puno manje kradu). U medijima se uvijek radila topnička priprema i kontaminacija građana na problem zdravstva uz hejtersku kampanju prema liječnicima (u čemu se isticao najviše Jutarnji List). Ako pažljivije pogledaš priopćenja liječničkog sindikata (unutar kakofonije svega i svačega) vidjet ćeš da se upravo na to upozoravalo, a isto tako je i HUBOL upozoravao (Hr udruga bolničkih liječnika).

Što se Babića tiče i njegove med. dokumentacije, svakako treba provjeriti navode iz medija. Ukoliko je netko znao (a uvid u takvu dokumentaciju ima nekoliko ljudi) imao je građansku dužnost prijaviti ukoliko je imao saznanja u kazneno djelo. No, svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno pa ti je to odgovor zašto još vodi sindikat. Po mom skromnom mišljenju, postoji osnovana sumnja za provjeru i reviziju invaliditeta, a o političkom pritisku i tajmingu ti ne moram valjda govoriti. Ukoliko se pokaže da je nešto muljao, svakako će letiti.

Tko je glasao

Mora da se šališ?!

Zar ti doista misliš kako se štrajk liječnika nije odrazio na kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga?!

Nije li upravo Babić izjavio da ćete "raditi kao nedjeljom"? - http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Zdravstvo nam tone sve dublje i dublje i s ovim se slažem: "Konačni cilj je uništavanje javnog zdravstva, fragmentiranje, outsourcing, snižavanje vrijednosti i privatizacija.", samo ne znam zašto misliš da će štrajk liječnika u kojem u krajnjoj liniji stradavaju pacijenti unaprijediti stanje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Za bigulicu

Govorimo o razini kvalitete zdravstvene skrbi i njenom padanju ili nepadanju za vrijeme štrajka. A je li itko uopće postavio pitanje koji je to prihvatljivi nivo zdravstvene zaštite?
Možda upravo kvaliteta usluge za vrijeme štrajka je ona kvaliteta koju možemo platiti. Ulaskom u bolnicu većina naših ljudi se osjeća da ima pravo na uslugu iz američke serije. Nikome ne pada na pamet da kad lije gorivo u auto da litra treba koštat 4-5 kuna. Ili da na mobitel internet i slično često potrošimo više nego za vodu i struju skupa.
Koji je tvoj prijedlog da se uskladi ovaj nesrazmjer mogućnosti , želja i prioriteta? Koja je to optimalna razina zdravstvene zaštite s kojom bi ti bila zadovoljna (možda na primjeru neke druge države ako može)?

Tko je glasao

Ulaskom u bolnicu većina

Ulaskom u bolnicu većina naših ljudi je sretna ako iz nje živa izađe :P Kakve američke serije?!

Ja bih kao prvo deprivatizirala privatiziranu primarnu zdravstvenu zaštitu. A ostatak ću ti objasniti sutra...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Za bigulicu

Pa naprimjer za neke stvari kod snimanja mozga osobiti npr epilepsija, Dovoljan je EEG koji je vrlo jeftin, ali oni hoće CT. CT naprimjer iako je puno jeftiniji a neizmjerno bolje pokazuje koštanu strukturu npr lubanje oni hoće višestuko skuplju magnetnu rezonancu koja tu ne može ništa pokazati a PZZ mora pisati jer će ovaj otići kod drugog doktora. Ili curi nos i odmah se ininzistira na antibiotiku. Ili neke grane medicine u proviniciji odgovorno tvrdim da su bolje nego u Zagrebu ali oni hoće Zagreb ipak je to metropola. Ima toga još.

Tko je glasao

@ Bigi

Mora da se šališ?!
Zar ti doista misliš kako se štrajk liječnika nije odrazio na kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga?!
Nije li upravo Babić izjavio da ćete "raditi kao nedjeljom"? - http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...
Zdravstvo nam tone sve dublje i dublje i s ovim se slažem: "Konačni cilj je uništavanje javnog zdravstva, fragmentiranje, outsourcing, snižavanje vrijednosti i privatizacija.", samo ne znam zašto misliš da će štrajk liječnika u kojem u krajnjoj liniji stradavaju pacijenti unaprijediti stanje.

Razumijem tvoje gledanje na stvari i da tvoje pogled je točan ukoliko gledaš samo dio, a ne cijelu sliku. To bi bilo npr. kao da netko izrešeta čovjeka iz kalašnjikova, a onda se na sudu ulove za to tko mu je dao šamar. Poanta je da je smjer uništavanja zdravstva toliko uzeo maha da se legitimno pravo na štrajk koje se konzumira doima kao šamar u odnosu na Ostojićevo i Vladino pražnjenje šaržera AK 47.

I da, konačni smjer uništavanja zdravstva se može promijeniti i zaustaviti i pacijentima unaprijediti stanje ako građani ne nasjednu na spin i usmjere svoju ljutnju na pravu adresu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci