Tagovi

Uhapsite Benedikta!

Papin posjet Ujedinjenom kraljevstvu umjesto euforije i narodnih nosnji docekuje jedino rastuci gnjev i opca apatija.

Prodaja ulaznica za evente s papom toliko je niska da izjave nadbiskupa Nicholsa o tome kako se katolici “izrazito“ vesele dolasku velikog vodje ne djeluju nimalo uvjerljivo. Aktivisti su upozorili pontifa da ce ga na njegovoj “povijesnoj“ posjeti docekati prosvjedi. Ono sto je u Hrvatskoj nezamslivo – jer ona docekuje papu iskljucivo s enormnom kolicinom opce patetike i idolopoklonstva, kao hodajuce bozanstvo, bez rijeci kritike i opozicije – potpuno je ocekivano i normalno u drustvu koje od malena djecu uci da razmisljaju za i protiv, kriticki misle i ne prihvacaju zdravo za gotovo propagandu medija, vlasti, religije ili nekog treceg. Na dan smrti Ivana Pavla II, BBC je prenosio niz emisija u kojima se raspravljala ostavstina dugovjecnog pape, ukljucujuci ostru kritiku politike prema kontracepciji koja pogoduje sirenju HIVa u Africi ili pravima homoseksualnih osoba. Kritika crkve u Velikoj Britaniji je prirodna refleksija sekularnog drustva sklonog javnoj raspravi.

Peter Thatchell, dugogodisnji aktivist i glas pokreta “Protestirajte protiv Pape“, elaborirao je kako smatra da je licemjerno da vlada razvije crveni tepih za dolazak poglavara ciji stavovi o svecenicima zlostavljacima, sigurnom seksu, tretmanima neplodnosti i pravima homoseksualnih osoba nisu u skladu s britanskim civilizacijskim normama. Ne samo da se s Benediktom ne slaze sekularni dio drustva – prema aktivistima, znacajni broj katolika u Britaniji ne dijeli stavove poglavara Katolicke crkve.

Nedavni Benediktov napad na britanske zakone o jednakosti i zabrani diskriminacije proglasen je licemjerjem u svjetlu cinjenice da je vrlo spremno prihvatio gostoprimstvo i financije od tog istog britanskog naroda i vlade koja je te zakone donijela. Makar je premijer David Cameron lansirao video uradak u kojem katolickom vodji nudi “toplu dobrodoslicu u Britaniju“, Peter Thatchell je papi porucio da se spremi na neprijateljski docek. Makar ce prosvjednici sigurno prosvjedovati zbog siroke lepeze razloga, osnova pokreta je prosvjed protiv korumpirane jezgre vlasti u katolickoj crkvi i pape koji je konzistentno okretao obraz od jednog slucaja zlostavljanja djece do drugog dok je istovremeno spremno krivio sve druge (zene, homoseksualce, ateiste) za raspad drustvenih vrijednosti.

Cameron, koji ce pokopati svog nedavno preminulog oca samo dan prije papine posjete, je drzavnicki i diplomatski izjavio kako je posjet “izrazito bitan“, ne samo za 6 milijuna katolika nego i druge vjernike diljem zemlje, ali je i priznao kako nisu svi sretni zbog njegovog dolaska. Taj eufemizam sazima stav znatnog dijela stanovnistva da je papa predstojnik katolicke religije koja siri opasne predrasude i nejednakost podjednako zestoko i napadno kao i druge religije, poput islama te da mu stoga ne treba dopustiti drzavnicki posjet koji se financira novcima poreznih obveznika. To naravno ne znaci da se ikome brani prakticiranje vjere ili katolicanstvo vec jednostavno da se novcima poreznih obveznika ne treba financirati posjet onih koji sire politicke poruke koje su suprotne centralnim vrijednostima demokratskog drustva, kao sto je jednakost.

Inicijalno, intelektualac izrazito svjetovne provinijencije i vatreni darvinist Richard Dawkins pokrenuo je inicijativu za hapsenje Benedikta odmah po slijetanju na britansko tlo temeljen presedana u slucaju Pinochet koji negira drzavnicki imunitet za ozbiljne zlocine, u ovom slucaju prikrivanje rasirenog zlostavljanja djece. Makar se od toga odustalo (izvrsitelj je trebao biti Thatchell, koji je vec pokusao napraviti gradjansko uhicenje Mugabea u Belgiji), Dawkins i dalje potice prosvjede protiv ne samo pape nego i religije kao takve, u skladu sa svojim solidno argumentiranim stavovima da je religija zasticena od kritike na nacin na koji niti jedan drugi segment drustva nije i da to nije opravdano. Dopusteno je, nekad i pozeljno, kritizirati necije politicke stavove, hobije ili seksualno ponasanje, porijeklo ili nacin na koji odgajaju djecu. Ali cim se osudi necija vjera raspravi je kraj i pocinju pljustati optuzbe o negiranju prava na slobodno prakticiranje religije ili “vrijedjanje vjerskih osjecaja“, sto je nerazumno. Prosvjedi protiv pape nisu prosvjedi protiv vjere nego zloupotrebe vlasti u Vatikanu koji rutinski mete kriminalno ponasanje svojih podredjenih pod tepih (zlostavljanje djece) odnosno instituciji ciji visi hijerarhijski sloj redovito daje politicke smjernice za koje nije kompetentan (reproduktivna prava), a koje utjecu na zdravlje milijuna ljudi (upotreba kondoma u sprecavanju sirenja side u Africi).

Nema sumnje da je ribanje katolika britanski nacionalni sport za koji su Englezi imali pet stoljeca za treniranje pa se moderna Engleska utoliko ne razlikuje puno od one iz 1533 (vise u clanku na dnu dnevnika). Ali anti-papinski aktivizam koje je isprovocirao Benediktov posjet doista dugo nije vidjen na otoku. Dokaz je potez britanska javne (!) televizije Channel 4 koja je emitirala dokumentarac The Trouble with the Pope (Problem pape) – vjerojatno svojevrsnu Bibliju za one koji se zele ukljuciti u ozbiljnu ciljanu raspravu u komentrima ispod ovog dnevnika, a ne zele ispasti djetinje neinformirani.

Doduse, onoliko koliko su otocani apaticni glede dolaska pontifa kojeg katolici zovu “Sveti Otac” toliko je hrvatska javnost, ukljucujuci internetsku, obicno apaticna kad treba kritizirati svete krave hrvatskog identiteta (od kojih je Crkva vjerojatno jedna od prominentnijih) dok je obrana “svetinja”, koja nije nista drugo nego nemusti pokusaj stvaranja imuniteta na kritiku, poprilicno glasna. Slicno vrijedi i za one koji ce, nema sumnje i u namjeri odvlacenja s fokusa rasprave, s nama podijeliti niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim kolonijalistima i koljacima englezima koji su relevantni za ovu raspravu koliko i hrvatsko divljacko gusarenje po Jadranu u 9tom stoljecu ili nacisticka proslost za raspravu o danasnjim vrijednostima (nominalno) demokratskog hrvatskog drustva.

* * * * *

www.protest-the-pope.org.uk

Britain has no divine right to bash Catholics (Britanija nema nikakvog bozanskog prava pljuvati katolike)

Vatican official urges Christians to have more children as Europe becomes ‘Islamized’ (Vatikanski duznosnik pozvao katolike da imaju vise djece jer se Europa "islamizira")

Debata: Stephen Fry protiv katolicke crkve

How the New Atheists are abusing the truth (Kako novi ateisti zloupotrebljavaju istinu)

"Papino pismo" - BBC izvjestaj i reakcije o Benediktovom pismu u kojem 1985. usprkos dokazima odbija ukloniti svecenika zlostavljaca

Richard Dawkins calls for arrest of Pope Benedict XVI (Richard Dawkins pozvao na uhicenje pape Benedikta XVI)

Tapes reignite Catholic sex abuse scandal (Snimke ponovno zapalile katolicki skandal seksualnog zlostavljanja)

Pope song (Fuck the Motherfucker) - uvredljivi sadrzaj

Komentari

10+

Doduse, onoliko koliko su otocani apaticni glede dolaska pontifa kojeg katolici zovu “Sveti Otac” toliko je hrvatska javnost, ukljucujuci internetsku, obicno apaticna kad treba kritizirati svete krave hrvatskog identiteta (od kojih je Crkva vjerojatno jedna od prominentnijih) dok je obrana “svetinja”, koja nije nista drugo nego nemusti pokusaj stvaranja imuniteta na kritiku, poprilicno glasna.

općenito nisam pobornica religija, posebno ne crkve kao institucije koja kroz stoljeća manipulira ljudima namećući im kolektivni osjećaj krivnje i straha od boga. a bog svjetlost, toplina, ugoda i dobrota.

čuj, nek i dalje kleče na koljenima i sklapaju "čudesne" ugovore s Vatikanom. njima će biti dobro u raju, a ja se trudim da mi bude bolje sad i ovdje.

Viva!

Tko je glasao

općenito nisam pobornica

općenito nisam pobornica religija, posebno ne crkve kao institucije koja kroz stoljeća manipulira ljudima namećući im kolektivni osjećaj krivnje i straha od boga. a bog svjetlost, toplina, ugoda i dobrota.

dobro je to znati. još jedna izborna luzerica koja nije svjesna među kojim narodom živi.

Tko je glasao

Uhapsite Benedikta! - pustite Barabu!

Glupljeg teksta već odavna ne viđah ovđe. Mora da je taj @editor dobio "slobodan dan" kod @seneke.

Tko je glasao

Avro

Autor knjige prevedene na zadnjem linku je, ma zamisli ti to,
prema Wikipediji:
"Born in Milan, Italy on April 6, 1914 to American and Swiss/Dutch parents of Jewish extraction, Manhattan was ..."

Bert

Tko je glasao

? I -

I - sta ti to uopce znaci "Autor knjige ............. ma zamisli ti to, prema Wikipediji................??

Tko je glasao

Rubna!

Franki se taj komentar neće svidit ali će razumit.
A ti si nevažna.

Bert

Tko je glasao

Taj tvoj dnevnik su

Taj tvoj dnevnik su niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim katolicima.

Bert

Tko je glasao

Taj tvoj dnevnik su

Taj tvoj dnevnik su niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim katolicima.

Oli su katolici rasa ??? Vidija sam neke crnce i indijce katolike .
Katolik sam , ne svojom voljom, none me tajno pokatoličila i
nekako mi glupo djeluje tomy - rasni katolik. .

Tko je glasao

Tomy, A ko tebi brani izači

Tomy,

A ko tebi brani izači iz jedne zajednice? To barem danas nije problem.

Tko je glasao

Kad si kršten onda si kršten

Kad si kršten onda si kršten i više nemoš bit nekrst. Ostaješ
kršten zauvik.
Recimo obrezan si ka musliman ili židov. Kako ćeš se vratit
i bit neobrezan. Moš ti i prišit doli komad ali to nije taj komad.
Nisan ja zadovoljan ni sa ženom pa je ne mjenjam. Sa državom sam još manje zadovoljan pa je neminjam.

Nisu to stranke pa da ih minjaš ka auta.

Tko je glasao

krsten, obrezan...

upravo sam procitala ovaj tvoj komentar.... i, usporedba "krsten - obrezan" ti bas ne stoji cvrsto. na tvoj saljivi komentar reagirat cu malo ozbiljnije.
krsten zauvijek - pogresno! kad si krsten, ne znaci da si krsten zauvijek, jer koliki usprkos krstenju postaju gori od "nekrstova"!
zamisli samo da te roditelji, ili netko drugi, upisu u neku stranku (hdz napr.) kao malesno dijete.... dal' to znaci da si zauvijek njihov pripadnik i sljedbenik? i da kao odrastao covjek ne mozes to prestati biti ako shvatis da to nije ono pravo?
jer, prava vjera se bira svojom voljom i razumom, ona se ne nasljedjuje od roditelja k'o kuca, njiva....
no, obrezan jednom - obrezan zauvijek!

Tko je glasao

Misliš li ti da se nitko ne

Misliš li ti da se nitko ne sjeća tvojih niskointeligentnih rasističkih generalizacija o zlim Židovima?

Pometi pred svojim vratima i konfrontiraj se argumentima, a ne cvili ko neko razmaženo derište!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

B.Kovac dobri katolik...

A ta tvoja recenica je tipicna niskointeligentna sovinisticka obrana "dobrih katolika".

de prosvijetli me i pokazi gdje se to sto tvrdis u tekstu nalazi?

Tko je glasao

Rubna pameti !

Nije riječ o kritici teme dnevnika koji je gadljivo nabacio nekoliko razloga za hapšenje
Pape, katoličkog autoriteta! Pa onda valjda i sve katolike koji ga se ne odreknu ?
Moj komentar je parafraza iz editorovog teksta.
A glavni razlog pisanja komentara je da mi je gnusan postao običaj
unaprijednog amnestiranja vlastitog bezobrazluka
načinom napada i difamacije AUTORA MOGUĆIH negativnih komentara. Jel to zastrašivanje nas niskointeligentnih (skraćenica je- glupih!).
editor:
"....Slicno vrijedi i za one koji ce, nema sumnje i u namjeri odvlacenja s fokusa rasprave, s nama podijeliti niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim kolonijalistima i koljacima englezima koji su relevantni za ovu raspravu koliko i hrvatsko divljacko gusarenje po Jadranu u 9tom stoljecu ili nacisticka proslost za raspravu o danasnjim vrijednostima (nominalno) demokratskog hrvatskog drustva....."
Usput o englezima i gusarenju- Francis Drake je najveći gusar svih vremena, Engleskoj je priskrbio mnogo opljačkanog zlata i udario temelje njene pomorske a time i globalne moći!
Ta moć danas doslovno počiva na leševima! I njihova Krunska Demokracija!
Usput i o "Na rubu pameti"- jesi li platila autorska prava na taj časni Krležin Naslov?

Bert

Tko je glasao

minus ti je zbog gluposti

minus ti je zbog gluposti koje si naskrabao.....
a u tom prednjace "visokointeligentne" 1,2 i zadnja recenica....
nisam advokat Editorov, no, napisao je istinu.... tako je ovdje u Britaniji.
a sto je to tebi mrsko, tvoj je problem.
gledala sam docek pape i njegov "mimohod u papamobilu" (ulicama prijestolnice katolicke Skotske) -i usporedila s onim nevidjenim cirkusijadama koje su se odvijale u Hrvatskoj... par mjeseci specijalnih skupih priprema....i narocito od trenutka kad je Karol Wojtyla stupio na hrv. tlo pa dok nije odletio.... a u koje je ulupan ogroman novac prebogate Hrvatske.
a ovdje se porezni platise bune i zbog trosenja njihovog novca za pojacanu policijsku i sigurnosnu zastitu papinu!
a sto se tice engleskog osvajanja, kolonizacije... razvitka i prerastanja u svojevremeno prvu svjetsku silu.... pa lipi moj sjor, kaze se "tko umije njemu dvije".
da, i sad vec par desetljeca, ti zlikovci i koljaci s britanskog otoka se bakcu s milijunima doseljenika, a njih je najvise upravo iz kolonija kojima su englezi najduze vladali.
a koji su vrlo brzo nakon osamostaljenja pohrlili za njima, u zemlju svojih izrabljivaca, da im opet budu podanici.
vrlo neobicno!
engleska moc je pocivala na solidnim temeljima.....o cemu ti pojma nemas, a da bih ti to malo objasnila .. za to bi trebala barem dva prosjecna dnevnika.
a hrvatski animoziteti spram Engleza su dobro poznati......

Ps. nisam nikakav anglofil, ali im vrline cijenim.

Tko je glasao

Na-Rubu-Pameti, da, i sad vec

Na-Rubu-Pameti,

da, i sad vec par desetljeca, ti zlikovci i koljaci s britanskog otoka se bakcu s milijunima doseljenika, a njih je najvise upravo iz kolonija kojima su englezi najduze vladali.

Nije ni čudo da su domači pomagači u tlačenju stanovništva, krenuli za njima. Da su ostali u svojoj domovini, bili bi osuđeni za suradnju sa kolonijalnom silom.

Tko je glasao

Skviki..

bolje da se ne javljas...samo se sramotis!
kad ne budes pisao 1,2- recenicne gluposti onda cu odgovoriti.

Tko je glasao

Rubna pameti !

"....a sto se tice engleskog osvajanja, kolonizacije... razvitka i prerastanja u svojevremeno prvu svjetsku silu.... pa lipi moj sjor, kaze se "tko umije njemu dvije"."
A zašto ovdje gubiš vrime kad imaš tako krasnu politmoralnu platformu ?

Bert

Tko je glasao

misliš?

"Prosvjedi protiv pape nisu prosvjedi protiv vjere nego zloupotrebe vlasti u Vatikanu koji rutinski mete kriminalno ponasanje svojih podredjenih pod tepih (zlostavljanje djece) odnosno instituciji ciji visi hijerarhijski sloj redovito daje politicke smjernice za koje nije kompetentan (reproduktivna prava), a koje utjecu na zdravlje milijuna ljudi (upotreba kondoma u sprecavanju sirenja side u Africi)."

"To naravno ne znaci da se ikome brani prakticiranje vjere ili katolicanstvo vec jednostavno da se novcima poreznih obveznika ne treba financirati posjet onih koji sire politicke poruke koje su suprotne centralnim vrijednostima demokratskog drustva, kao sto je jednakost."

Tko je glasao

Vlast

Zbilja mi je nejasan ovaj pojam zloupotrebe vlasti!?
Da bi netko mogao zloupotrebiti vlast treba je prvo imati. Ne znam kakvu to točno vlast ima Benedikt XVI!? Pogotovo izvan Vatikana!?
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

Doista!

Papa? Vlast? Koji papa? Koja vlast?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne razumijem što si ovim

Ne razumijem što si ovim citatima željela dokazati.

Prosvijetli me nekim protuargumentom!

Editor nije napisao ništa o čemu ne bruje više manje svi domaći i svjetski mediji.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

neslaganje s izjavom

"Taj tvoj dnevnik su niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim katolicima."

jer smatram da nije baš niskointeligentno zaključiti kako nije u redu da se dolazak vjerskog vođe plaća iz državnog proračuna

a kritika dvoličnosti crkve kao organizacije, nema puno veze sa generalizacijom zlih katolika

Tko je glasao

Slažem se!

Slažem se!

(Krivo sam skužila, misleći da se tvoj komentar odnosi na Na-Rubu-Pameti, a ne na Berta)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma ne u krivu si, bitno je

Ma ne u krivu si, bitno je podržati prosvjede protiv Katoličke crkve i naravno te prosvjede gledati kao univerzalne van svakog konteksta, pogotovo ne uzimati u obzir i ne gledati svo licemjerje britanske aristrokracije koja je u ime vlastitih interesa spremna zdušno podržati genocidne radnje u zemljama trećeg svijeta te koja će se eto sada isto tako zdušno zgražati i suosjećati nad pedofilijom i žrtvama pedofilije za koju je Papa po zapovjednoj liniji odgovoran.

Tko je glasao

opet

ništa novo pod suncem, ovako bi samo malo neukije napisao post dežurni branilac ateističke vjere drug feniks. autor je vjerojatno napisao desetke postova na dawkinsovom forumu u kojem se na razne načine izruguju vjeri, a praktikante nekog oblika religije izjednačavaju sa osobama sa posebnim potrebama. počevši od autobusa na kojima se pisalo da nema boga, pa do emisija u kojima se izruguju vjeri na najvulgarniji način, najčešće metodom manipulacije, otprilike kao što je i pisan ovaj post. autoru nije bitna činjenica da će prvi put nakon henrika 8 na britansko tlo stupiti najviši pripadnik jedne od najvećih svjetskih konfesija, sa kojom je bila u 500-godišnjoj prikrivenoj zavadi, već iskorištava činjenicu da će stotine raznih političkih i životnih marginalaca iskoristiti priliku i obući majicu sa likom pape u nekoj uvredljivoj pozi i talambasati po ulicama londona, jer je za njih papa sinonim za svo zlo ovoga svijeta. možeš misliti, kao da benedikt bombardirao vijetnam, irak.... tu će se svakako prišlepati i majka svih ateista r. dawkins koji očito više nema što reći sa katedre na kojoj bi trebao raditi, pa onda u cilju vlastite samopromocije pronalazi lakše teme tipa sujevjerje i religija, baš kao i neki naši znanstvenici ateisti. malo bolja verzija onog jamesa randija, koji nudi milijun dolara i traži da mu se paranormalne pojave ponove pod nekakvim znanstvenim uvjetima. tip je inače po zanimanju cirkusant i sa znanošću i diplomom bilo kojeg fakulteta, a pogotovo nekakvom katedrom ima veze koliko al kaida sa križem.
na tom putu je izgleda počeo koračati i hawking koji je u poodmaklim godinama zaključio da premda je svemir nastao big bangom iz ničega, on je siguran da u tome nije sudjelovao bog. nije nam doduše podnio nikakvo znanstveno istraživanje ili dokaz kojim bi potvrdio tu svoju tvrdnju, tako da se moramo držati one latinske "magister dixit". kada ti ponestane argumenata i konkretnih rezultata, a htio bi ostati u žiži javnosti jer ako nisi u medijima ne postojiš, opet je najlakše opaliti po bogu.
inače dawkinsu, kada je već toliko žedan pravde, bih radije preporučio da na old bailey podnese tužbu protiv svojega bivšeg premijera tony blaira koji je lagao svom narodu da irački diktator saddam hussein posjeduje oružja masovnog uništenja, jer je tom svojom radnjom u saučesništvu sa američkim predsjednikom bushom prouzročio smrt više stotina tisuća ljudi, štete u milijardama dolara i činjenicu da je država irak vraćena u kameno doba. to će dawkins puno lakše dobiti od tužbe protiv benedikta zbog zapovjedne odgovornosti. doduše ako mu na sudu bude tužitelj alan tiger, papi se ne piše dobro, taj bi podnio tužbu protiv majke tereze za podvođenje.

posljednja rečenica
"
Slicno vrijedi i za one koji ce, nema sumnje i u namjeri odvlacenja s fokusa rasprave, s nama podijeliti niskointeligentne rasisticke generalizacije o zlim kolonijalistima i koljacima englezima koji su relevantni za ovu raspravu koliko i hrvatsko divljacko gusarenje po Jadranu u 9tom stoljecu ili nacisticka proslost za raspravu o danasnjim vrijednostima (nominalno) demokratskog hrvatskog drustva.
"
ovo ne bi bolje formulirao niti niži službenik foregien officea, sada bi se svi trebali dignuti, staviti ruke na srca i otpjevati "god save the queen". odakle nam samo takva drskost za sve posljednje ratove na ovoj planeti optužiti par desetaka milijuna otočana koje jedino interesira ispijanje piva u pubovima i vikanje na okruglim građevinama u čijem se centru nalazi livada na kojoj 22 muškarca nabija kožni mijeh? nečuveno, inače u velikoj britaniji su poznati po velikoj toleranciji prema katolicima, posebito u londonderryju..
http://www.youtube.com/watch?v=JFM7Ty1EEvs ;)
gusari i nacisti za kraj to ni tarantino ne bi udrobio, da nije tragično bilo bi smiješno...ukratko
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pamflet

Tko je glasao

Jedan od prvih komentara na

Jedan od prvih komentara na dnevnik sadrzavao je ovu tvrdnju

...već iskorištava činjenicu da će stotine raznih političkih i životnih marginalaca iskoristiti priliku i obući majicu sa likom pape u nekoj uvredljivoj pozi i talambasati po ulicama londona, jer je za njih papa sinonim za svo zlo ovoga svijeta.

Evo reportaze Jutarnjeg.

http://www.jutarnji.hr/-bila-sam-zrtva-trojice-svecenika--sveti-oce--zas...

Današnji dan mnogi Londončani su proveli na ulicama ; ovoga puta ne da bi uživali u sunčanom poslije podnevu, nego da bi izrekli svoje neslaganje s posjetom pape Benedikta XVI. Ujedinjenom Kraljevstvu

Prosvjed u kojem se, prema prvim podacima, okupilo gotovo deset tisuća ljudi, započeo je u ranim poslije podnevnim satima i nastavio se do navečer. Tisuće su marširale uz rub Hyde parka u kojem su se počeli sakupljati vjernici uoči velike papine mise koja je trebala okupiti 80 tisuća ljudi.

- Bilo bi posve nenormalno da se nisam priključio prosvjedu! To bi značilo da se ne protivim pedofiliji?! Papa bi zbog svih skandala trebao dati otkaz, a svi optuženi svećenici bi trebali biti iza rešetaka - komentirao je Michael Culver, 72-godišnji glumac iz Londona

- Jako me uzrujavaju njegova gledišta i mislim da treba znati da nije dobrodošao u ovome gradu. - odlučan je Dan Richards, 27-godišnji bankar iz Londona. Vidno uzrujana bila je 28-godišnja učiteljica Lucy Duckworth iz Londona.

- Od moje pete do jedanaeste godine bila sam seksualno iskorištavana od trojice svećenika. Dvojica od njih još uvijek su svećenici i imaju obraza nazivati se slugama Božjim - za Jutarnji list je izjavila Lucy Duckworth. Tvrdi da je jedina iz skupine djevojaka koje su u djetinjstvu seksualno iskorištavane imala hrabrosti progovoriti.

U preko 47 komentara na ovom dnevniku ostavljenih do sada niti jedan nije ostavljen na temu onih pitanja koja su centralna za raspravu o opravdanosti prosvjeda.

Nitko nista nije rekao o reproduktivnim pravima zena i crkvenoj politici prema tome, u protivljenu istazivanja maticnih stanica, o neadekvatnoj reakciji Vatikana na zlostavljanje djece (isprika umjesto sudskog procesuiranja). Umjesto toga, napadan je autor, zrtve zlostavljanja su etiketirane kao "marginalci", napadana tema kao takva, a spominjane su i naveliko irelevantnosti poput komunisticke partije i engleske vanjske politike.

Zasto je to tako valjda znaju oni koji ovaj site nazivaju mjestom rasprave i razmjene misljenja - valjda o svemu, osim o temi.

Tko je glasao

verbalno razvlačenje kožice

šjor @editor tvoj post je obični verbalni egzibicionizam poput onih nesretnika koji rastežu po parkovima svojeg veseljka. razumije se da je čopor ateista, agnostika, druida, woodoo priestsa, wicca i sličnih kauboja tvoj post prihvatio kao melem na rane, što se prilično očito vidi u plusominosnom knjigovodstvu sitea "mrak i sinovi" .
u zemlji kojoj je crkvu stvorio sifilitični vladar iz kaprica, koji bi pored žena mogao zarediti i jorkširske svinje ako bi mu to bio hir, kao što je caligula senatorom imenovao konja, nisu čudni napadi na prvog čovjeka jedne od najvećih svjetskih religija, kojima se zamjera pedofilija, homoseksualnost, bogatstvo i politički oportunizam. da li je riječ pedofilija, homoseksualnost i bogatstvo sinonim za vatikan?
u današnje vrijeme kada prostitucija caruje u siromašnim zemljama, kada postoje turistički anranžmani gdje se pedofilski turizam de facto javno reklamira (recimo seks turizam u tajlandu). da li je moderna modna industrija (kojoj je jedan od centara london) paravan u kojoj se organizirano propagira i prakticira pedofilija i homoseksualizam (pogledajte kako se danas oblače djevojčice po školama, i tko promiče kult lolite-usput znate li koliko je godina imala u toj nabokovljevoj knjizi?...
a)12
b)16
c)18
*za točni odgovor dobijete zahvalnicu nesvrstanog pokreta "ne dajimo im minuse")
.nadalje, ovdje se beskrajno kuka o bogatstvu crkve, institucije koja je de facto izmislila ček, moderno bankovno poslovanje i investicijsko ulaganje u nekretnine. institucije pod čijem je zastavom otkriven novi svijet i njegova bogatstva. paralelno tome zaboravlja se tko je jedna od najbogatijih žena na svijetu i na koji način su te saxe coburg gothe stekle svoje bogatstvo. treba li njih uhapsiti...
razumije se da o problemu pedofilije treba razgovarati otvoreno i da krivce treba kazniti, i kao što vam je poznato američka katolička crkva je gotovo bankrotirala zbog isplata šteta oštećenima u pedofilskim skandalima, a papa benedikt je uvijek otvoreno ukazivao na tu problematiku.
da nije bilo pape koji mu je prethodio, još bi na ovim terenima gledali sjednice centralnog komiteta skj iz beograda, što očito teško pada velikom dijelu pollitikinog stada.
što se tiče pitanja potpognute oplodnje, da ste malo pažljivije pratili ovaj website, onda biste zapazili da sam se oštro protivio idiotskom milinovićevom zakonu (premda osobno smatram da bi trebalo zabraniti zamrzavanje oplođenih stanica, osim u posebnim slučajevima i pod drastičnom kontrolom, a dozvolio bih zamrzavanje spermija i jajašaca, recimo. no očekivati od crkve čija je sporost legendarna da se prilagodi modernom svijetu je iluzorno).
nadalje, vi od tamo percipirate da smo " mi " ovdje čopor neukih dinarskih majmuna kojima su trećerazredni prepisivači povijesti intelektualni uzori, koji engleze promatraju kao neprijatelje i smutljivce po defaultu. u pravilu se potom vade engdahlove knjige, jer dinarski majmuni čitaju bez razumijevanja opet po defaultu. engdahl je nijemac, i nije čudno što priču smješta u englesko njemačke okvire, a ratove u kompleksnoj geostrateškoj igri zvanoj pruga bagdad-berlin.
mnogi su zaboravili ključnu tezu engdahlove knjige koja se svodi da je engleska zbog svoje otočke geografije uvijek svoje bogatstvo trošila na mornaricu, špijunažu i politički utjecaj, umjesto na kopnenu vojsku. tome treba dodati nevjerojatnu sreću u slučaju oluje i armade; duljine lukova zbog kojih nisu pali pod francuze i konačno gluposti hitlera koji u bitci za britaniju nije uništio njihove radarske stanice. lokalni pametnjakovići zborit će kako britanci nikada nisu ubijali kao neki, i to je točno, za njih su ubijali drugi, kao što to rade gurkhe. oni su pošteni kao oni što su naoružavali dva plemena da se mlate međusobno. njihov utjecaj na balkanu je ključan u samo da spomenem tri slučaja- rušenju obrenovića i dovođenju karađorđevića odnosno skretanje srbije od austrougarske prema godom albionu, vojni puč i dovođenje generala simovića, i uključivanje neutralne jugoslavije u drugi svjetski rat i poznata priča o bleiburgu gdje su kao poznati ljubitelji fair playa postupili protivno ženevskoj konvenciji i izručili civile koji su se povlačili pokraj vojske u sigurnu smrt.
razumni čitatelji foruma će razlučiti tko ovdje iznosi činjenice u raspravi a tko plasira žutilo.

Tko je glasao

uzroci

Kod katoličke crkve je problem celibat koji je osmišljen kao način da se akumulira bogatstvo i ostane u rukama uvijek istih.

S druge strane, kako su svećenici samo ljudi, a celibat neprirodan, nije čudno što se događaju tragedije u smislu pedofilije i koječega. I zato o tome treba pisati i denuncirati tu bolesnu instituciju u čijoj se pozadini krije samo i isključivo "hapački" nagon po muškom principu SVE MENI.

Tu dolazimo do ženskog pitanja u katoličkom svijetu: kriva si za sve - šuti i trpi, rađaj nam robove koje ćemo mi odgajati u svojim izopačenim institucijama da što bolje služe sistemu. I to je politika u zadnjih 3000 godina, a koje je katoličanstvo samo kapitalistički oblik.

Što se tiče abortusa: važna je prevencija i na tome treba raditi. U trenutku kada se spoje stanice, potencijal je zadan, čovjek je zadan. Po meni, PREVENCIJA.

In vitro oplodnja: pitajmo se zašto smo došli do toga da sve više parova ne može imati djecu? Da nije možda stres i silne brige i automatizam svakodnevice , te kupovanje našeg vremena za sitne pare - dakle, otuđenje čovjeka od samog sebe - uzrok što postajemo "bolesni"?

Društveno uređenje po mjeri čovjeka i smiren život znatno bi smanjio potrebu za posezanjem za skupim metodama koje nam nude kao rješenje, a sami su stvorili uzrok, opet, da bi netko zaradio.

No, u svakom slučaju, pravo je svakoga čovjeka da ima potomstvo i ako vitro može pomoći, dobrodošlo! Ali to nije rješavanje problema. Problem se rješava otkrivanjem uzroka, a uzrok je upravo krajnje nedljudski globalni kapitalizam.

Čovjeka treba vratiti čovjeku (internet je odličan alat)

Tko je glasao

Pojavnost

Pogledaj http://www.catholic.com/thisrock/2002/0211fea2.asp ili neku dugu stranicu ako su ti ove s prefiksom katoliče mrske.
Pojavnost pedofilije je manja među svećenstvom nego među ostalom muškom populacijom (čak je teško shvatiti no http://www.minddisorders.com/Ob-Ps/Pedophilia.html većina pedofila (uzimaju se pravomoćne presude) su OŽENJENI.
Dakle bilo kakva korelacija između celibata ili pedofilije je netočna.

->Pointer

Tko je glasao

Pointer

"većina pedofila (uzimaju se pravomoćne presude) su OŽENJENI"

pa naravno da vecina osudjenih pedofila nisu pripadnici katolickog klera.... jer KC izbjegava blamazna sudjenja pa zrtvama i obiteljima isplacuje velike iznose -dogovorno.
(u pravnim drzavama, naravno, sto se u Hrvatskoj nikad nece dogoditi)

apologeto, a sto znas o korelaciji izmedju celibata i homoseksualnosti?

Tko je glasao

Statistika

Baš me zanima zašto si mi dao "-", kada sam iznio gole činjenice!?
Znaš li koliko je odšteta isplaćeno ili koliko je njihov udio u općoj statistici?
Za korelaciju između celibata i homosexulanosti, ne znam, reci šti misliš i pokušaj potkrijepiti nekakvim linkom, rado ću pročitati.
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer...bas me zanima

Ostala sam ti duzna odgovor, jer moj obicaj je da odgovorim.
Dala sam ti minus jer iznosis jednostrane "cinjenice" onako kako ih KC prikazuje, a sto je uvijek neistina, relativiziranje i generaliziranje problema.
Reci cu ti ukratko ono sto znam i vjerujem da je tocno. Ne volim opsirne "elaborate", jer su oni najcesce samo gubljenje vremena.
Vidis, krscanski psiholozi i psihijatri (nekatolicki) su istrazivali odnos izmedju celibata, pedofilije i homoseksualnosti. I dosli do saznanja da:
postoji korelacija izmedju te tri neprirodnosti - celibat>homoseksualnost>pedofilija
a). postoji korelacija izmedju katolickog prisilnog (nametnutog) celibata i homoseksualizma
b). a postoji i korelacija izmedju takvog celibata i pedofilije

Zajednicki nazivnik bi bio: - SVE STO JE PRIRODNO A ZABRANJUJE SE, PROIZVODI TO ISTO U NEPRIRODNOM OBLIKU.
Da pojasnim:
1) - prisilno nezenstvo -katolicki celibat je apsolutno neprirodno stanje koje onda generira i neprirodne "zamjene" (istospolni odnosi/radnje i seksualno iskoristavanje djece).
Katolicka crkva (kler) je upravo idealno tlo za seksualna zastranjenja zbog muskih samostana, seminara, "oltarskih djecaka" tzv. ministranata, skola koje drze redovnici (fratri) zenskih samostana (lezbijstvo).. Poznato je iz srednjevjekovnih zapisa, da je u samostanima homoseksualnost bila vrlo rasirena i gotovo "normalna".
Vrlo je zanimljiva knjiga "Redovnica" od D.Diderota, pa ju procitaj....
2) - prisilno nezenstvo onemogucava ispunjenje prirodne covjekove zelje za obitelji i potomstvom. osobe kojima je zabranjeno imati vlastitu obitelj (katolicki kler) i nedostaju im vlastita djeca, u pedofiliji nalaze dvostruko ispunjenje - izrazavanje ocinskih osjecaja spram tudje djece, a u isto vrijeme vlastito seksualno zadovoljavanje.
Tako te bolesne izopacenosti imaju zapravo korijen u nemogucnosti ispunjavanja prirodnih nagona, uz jos neke faktore .....

Dakle, sve sto je prirodno/ normalno a zabranjuje se, proizvodi to isto u neprirodnoj formi!
Ili krscanski receno: - Sve sto je BOG stvorio ima svoju svrhu i sto On zapovijeda ili zabranjuje, ima takodjer svrhu. Svako krsenje i narusavanje tog Bozjeg reda neizbjezno donosi i tragicne posljedice.
Tako je i sa ljudskom seksualnoscu.

Ovdje na Zapadu se puno pise i govori pedofiliji, pogotovo o svecenickoj (toboze "sveti ljudi") a sto u Hrvatskoj nije slucaj. Svaki cas isplivavaju na povrsinu zataskivani skandali, afere, nove optuzbe.... Neuvjerljive "isprike i obrane" katolickog vrha (a i dijela kat. vjernika), odvracanje paznje od tih crkvenih perverzija, pokrivanje i sticenje svecenika-seksualnih kriminalaca... samo raspaljuju bijes javnosti.
Mnogi smatraju, da KC nema nikakvog moralnog autoriteta davati bilokakove lekcije o seksu.

Naravno da ne znam napamet koliko je odsteta isplaceno, ali puno sam citala o tome prije neke 2-3 godine. Na internetu mozes naci mnostvo podataka.
Zadovoljan odgovorom?

Tko je glasao

Činenice, ne dojam

Nažalost ne samo da sam nezadovoljan odgovorom, nego smatram ovo jako nekorektnim.

„Dala sam ti minus jer iznosis jednostrane "cinjenice" onako kako ih KC prikazuje, a sto je uvijek neistina, relativiziranje i generaliziranje problema.“

Ovo „činjenice“ u navodnicima sam namjerno želio izbjeći pa sam naveo i stručan „nekatolički“ link.

„Naravno da ne znam napamet koliko je odsteta isplaceno, ali puno sam citala o tome prije neke 2-3 godine. Na internetu mozes naci mnostvo podataka.
Zadovoljan odgovorom?“

Volio bi kada se ne bi baratalo općim dojmovima „puno sam čitala prije 2-3 godine“, nego ako je na internet-u mnoštvo podataka kao što si napisala onda se referenciraj na nešto.
Ako to učiniš onda ću replicirati i na ostale tvrdnje.
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer..

.
duplo :<(

Tko je glasao

@Pointer..

1. Ne znam zasto ti je ovo citirano nekorektno.
Znas, u slobodnom svijetu gdje nema religijskih tabua i cenzura, to ti je poznata stvar.

2. Sta znaci jedan nekatolicki link?

3. Prije 2-3 godine puno se pisalo o tim pedofilskim gadostima u globalnoj KC, hocu reci u raznim zemljama. A posto ja imam komp. oko 2 godine, to sam citala u novinama i slusala na TV gdje su bile zanimljive diskusije o temi.
Par puta sam pogledala na internetu neke stranice o tome....a ima ih kolko hoces....i to je to.
Sad bih ja morala traziti po netu o pedofiliji.....sto mi se bas nimalo neda.
Mozes to i sam naci, sigurna sam da si bolji kompjuteras od mene.

Ne trebas mi replicirati....znam iz svog dugogodisnjeg iskustva, da rasprave s katolicima (pogotovo o tzv. vrucim ili spornim pitanjima) nikud ne vode....i da im se dade stotinu dokaza ne vrijedi, posto oni-vi-ti slijepo vjerujete svojoj Crkvi. I vidite ono sto vam ona kaze da vidite!
Stoga, zaboravi diskusiju. Odgovorila sam ti i ukratko obrazlozila ono sto vjerujem da je tocno, jer si me pitao.
Toliko

Tko je glasao

Rasprava

Da nisam otvoren za raspravu ne bi bio na forumu.

1. Zato bi te i zamolio, ako je to poznata stvar, da navedeš neki izvor, studiju koja to potvrđuje, kao što sam to i ja učinio.
2. pogledaj 1. stručna studija.
3. Tražio sam, jer ste me baš izazvali u upravo sam i našao ono što sam više puta napisao: pojavnost pedofilije među službenicima Crkve-celibatarcima je manja nego kod ostale populacije.

Od tih stotina dokaza, daj mi za početak jedan.
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

neprilična usporedba

http://www.childrenofleningradsky.com/

nakon pada berlinskog zida u zemljama bivšeg sovjetskog saveza na ulicama "živi" prepušteno sebi oko 4.000.000 djece ( četiri milijuna ) samo u moskvi 30.000 ( trideset tisuća ) koji su izloženi drogi, prostituciji, bolestima. tko ima želudac odgledati taj potresni dokumentarac do kraja ( ja nisam mogao ) shvatit će apsurdnosti pojma "moderna civilizacija".
ne opravdavajući pedofilske zločine katoličke crkve, koja je to platila gubitkom pastve, milijunskim kaznama i stotinama presuda, a cijela svjetska javnost je nabrijana na kažnjavanje "popa pedofila". ovo gore ostaje na savjesti čovječanstva.

Tko je glasao

Pedofilija

Na Rubu Pameti,

Puno toga napisano, no jednu stvar zaboravljaš a to je da pedofili izabiru zvanja gdje se radi sa djecom. U Crkvi nema procentualno više pedofila, nego u drugim društvenim i kulturelnim ustanovama.

Tko je glasao

ma daj, ne pričaj gluposti.

ma daj, ne pričaj gluposti. kao da su hrvati maloumni pa će davati svoju djecu pedofilima na korištenje. pa šta misliš da roditelji ne znaju gdje su im djeca i s kim su i što rade. to su najobičnije vražje floskule i ti si izgleda u službi samog crnog vraga, kad ovdje forsiraš takvo smeće od vražje demagogije. već je postalo degutantno slušati takve gluposti. daj, izvoli izaći s dokazima, ili prestani blebetati. koliko ti to imaš znanaca čija su djeca žrtve pedofilije. i gdje su oni bili i što su radili dok su im djeca bila u rukama pedofila. naprosto, glupost nad glupostima. više nitko ni svog psa ne pusti izvan svog nadzora, da kojim slučajem ne ugrize nekoga, a roditelji ne smiju ni mrdnut od djeteta, da ih netko nadobudan ne bi optužio za zanemarivanje djece, a ti ovdje uporno bacaš floskule.

Tko je glasao

Celibat

"Kod katoličke crkve je problem celibat koji je osmišljen kao način da se akumulira bogatstvo i ostane u rukama uvijek istih.

S druge strane, kako su svećenici samo ljudi, a celibat neprirodan, nije čudno što se događaju tragedije u smislu pedofilije i koječega. I zato o tome treba pisati i denuncirati tu bolesnu instituciju u čijoj se pozadini krije samo i isključivo "hapački" nagon po muškom principu SVE MENI".

Vrlo zanimljiva i uvjerljiva teza, nisam nikada o tome tako razmišljala!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Krivo

U prethodnom postu sam iznio podatke koji demantiraju taj mit o pedofiliji.
Imaš krivu percepciju jer podlježeš medijskoj slici, kada je počinitelj pedofilije svećenik to će se objaviti na naslovnici, a kada je netko drugi, to nije toliko medijski exponirano, tako da se dobiva potpuno netočna slika.
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

Posebno mi je zanimljiv bio prvi dio citiranog komentara...

...koji je na, za mene, novi način predstavio samu ideju celibata u katolika.

Ali, kad smo već kod pedofilije, čak kad bi tvoja tvrnja bila i točna, da li ti to doista uspoređuješ puk koji se sastoji od normalnih, bolestih, izopačenih, školovanih, neškolovanih, alkoholičara, vjernika, nevjernika, da ne nabrajam, sa moralnom vertikalom kakvi bi trebali biti svećenici?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica,

ne samo da bi trebali, nego bi takvi morali i biti prema ucenju Crkve o njenoj svetosti...pa i sam njezin naziv - "sveta majka crkva "!
a ne zovu li se i njeni glavni sluzbenici "velecasni, njihove svetosti, uznositosti... " isl.

ima tu par velikih trnova sto bodu oci, usi i mozak svakog imalo razumnog covjeka. spomenut cu dva:

- 1) velik i ostar trn i ne manje licemjerstvo je to, sto se KC (kler) uzdize iznad obicnih ljudi kad se tice njihovog povlastenog polozaja i svega sto uz to vec ide, ali se izjednacava s tim obicnim ljudima kad je u pitanju grijeh, porok, nevaljalstvo... i sve sto ne valja.
onda su ti i oni "samo ljudi koji grijese"!
ma da ne bi, na stotine katolickih "velecasnih" gadova napastuje djecu (i tako odjednom krse 3 Bozje zapovijedi, gaze svoje zavjete..itd.) uz pravdanje, da su i "oni samo ljudi".
pedofilske afere i skandali potresaju "svetu majku crkvu" kao nikad u povijesti i kao ni jednu drugu kategoriju, profesiju, ustanovu....
pa onda ono njihovo ogavno jadno izgovaranje da "pedofila ima svugdje, a eto, samo se u njih upire prstom i zigose"....sto je opet ista papagajska prica -"ocita mrznja, napad na KC i njezina diskvalifikacija..."

-2) jako gadna stvar za KC (ali i njezine sljedbenike) je to, sto se proglasila moralnim autoritetom drustva, pa je medju ostalim i stoga u zizi pozornosti, a sama je vrlo daleko od moralnih standarda. no, ljudi je kao takvu gledaju i dozivljavaju, pa je onda stoput gore kad takvi moralci i "sluge Bozje" rade bezbozne stvari.

Svojom pozicijom "moralne vertikale" drustva KC si je sama iskopala jamu u koju je i upala, pa se sad na svoj, vrlo specifican nacin, pokusava iskobeljati iz nje.
i nije to samo pedofilija...ima toga i kojecega drugoga...ohoho!
I paz'te sad, ta i takva crkva se zdusno "zalaze i brani pravo na zivot" nerodjene djece!
S toliko ubudjalog putra na glavi bolje da suti i ne petlja se u sveisvasta!!!

Tko je glasao

Dopuna

Vidim da is dopunila svoj komenta pa ću pokušati sistematično odgovoriti:
1.) Kakav to povlašteni polažaj tično ima kler pred "ostalim" vjernicima.
Upravo sam ti dao linkove, ali ću još jednom ponoviti, pedofilija je prirodna deformacija (na http://pedophileophobia.com čak se barata o 1% muške populacije), koja se manje practicira kod crkvenih službenika nego kod "ostalih" muškaraca, dakle tvoj citat o "stotine katolickih "velecasnih" gadova napastuje djecu" je maliciozan i neutemeljen. "svetu majku crkvu" najviše razaraju mediji koji ističu samo loše strane.

2.) Ima u tome istine što si napisala, no što je riješenje? Pustiti sve k vragu?

NEMA PREDAJE
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

NEMA PREDAJE

Bigulica kaže:

ne samo da bi trebali, nego bi takvi morali i biti prema ucenju Crkve o njenoj svetosti...pa i sam njezin naziv - "sveta majka crkva "!
a ne zovu li se i njeni glavni sluzbenici "velecasni, njihove svetosti, uznositosti... " isl.

Svaka crkva izvlači svoju svetost i svoj povlašten položaj iz samoproglašenog položaja posrednika između vjernika i Boga. Oni su sveti jer su posrednici i zastupnici Boga.

A punomoć ?

Kada i gdje je Bog dao ovlasti punomoćnika Crkvi (bilo kojoj)

Tko je glasao

Biblija

Ako si vjernik, tj. ako prihvaćaš Bibiju, onda ti mogu lako odgovoriti.

->Pointer

Tko je glasao

Zašto to ne možeš objasniti

Zašto to ne možeš objasniti nevjerniku koji je pročitao i stari i novi zavjet ? I Kuran ?

Vjeru možeš objasniti samo Vjerniku ?

Tko je glasao

Prvenstvo

Ovdje sam se referencirao na Papino prvenstvo.
Naaravno: Vjeru ću rado pokušati objasniti bilo koje tko ima volje saslušati.
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci