Tagovi

Ugroženi politički i društveni minimumi

Hrvatska politička pozicija i praksa su profilirane, sukladne svjetskim procesima i otporne na bitne promjene. Unutar toga su logično i sustavno ugroženi politički i društveni minimumi, oni osnovni i donji djelovi stvari bez kojih je teško održavati i dosegnutu razinu hrvatske prakse. Ovdje se to prikazuje kroz karakteristike, teme, praksu i aktualije.

Ekonomski i društveni smo fenomen.
Plaćamo najveće zarade financijskih poslova, najveće cijene telekomunikacijskih usluga i većine roba, pa i benzina i hrane i posebno robnih rezervi, najskuplje autoceste, najviše trošimo za brodogradnju i druge subvencionirane djelatnosti, najviše i za kulturu pa čak i za turizam kao pojam zarade.
Svaku promjenu imovine u jednom i drugom smjeru platimo bar 10 % više nego igdje.
Imamo najnesređenije osnovne državne podatke, čak i nakon naoko velikih koraka u sređivanju - katastar, zemljišna knjiga, komunalni sustav, državni poslovi.
Svi naši bitni projekti se već od početka vode sa elementima troška iznad svjetskih kriterija za rezultate ispod naše prakse i mogućnosti.
Fenomen se sastoji u tome da se s time nosimo bez naročitih osvrtanja i uzbuđenja, još držimo nivo i ne popuštamo.

U općeprihvaćenim temama usklađivanja sa svijetom, u fizičkom smislu su nam aktualna razna sređivanja stanja, razne reforme i postizanja raznih rezultata a život sam donosi tekuće i nove stvari. Gdje god pipneš sve je u igri, samo su minimumi ugroženi.

Npr. još nekog prostora za upravljanje imamo u prirodnim resursima i preostaloj imovini. Zbog vanjskih i unutarnjih zahtjeva se vraćamo u staru primitivnu igru sređenih podataka oko toga i s time u vezi vlasništva, prava i obveza. To sve ide i javno je pod lupom. Da li smo sigurni u osnovne minimume s tim u vezi? Možemo bolje provjeriti putem interneta. Međutim, šta ako su skenirani krivi podaci, šta ako struktura podataka koji valjaju sadrži cca 30 % više blokada i vezane zbrke, šta ako su linije malo protočnije samo za nešto a bitno sporije za pretežno. Onda je to ne samo gore nego bilo kada, jer se i prije 100 godina nešto moglo za dan, nego se tek sada radi o tome da su minimumi još ugroženiji.
Sređujemo državu pa će državni ustroj ipak nešto napraviti a i stranke su prisiljene i svjesnije s tim u vezi. Da, samo koliko znamo o strukturi mogućnosti za to. Ona je smoždena dugim procesima i uz najbolju volju nije u stanju održavati postojeću razinu. Tko će onda sređivati desetljećima nagomilane probleme i hrvati se novima. To će morati biti nove snage. Da, ali te nove snage su se već iskazale i bježe, nisu tako ludi da ne shvate takvu ekskluzivu.
Ima ih koji nude rješenja. Da, ali s kojim pedigreom. Ta to su problemi od kojih stenje Njemačka, a njih ipak ne možemo potcijeniti i pouzdati se u ove koji nam nude. I znamo ponuđače, to su naši isluženi igrači, koji ni u najboljoj formi nisu igrali kako se prikazuje.

Novac. Otkud ćemo nabaviti puno novca za razno.
Kad se uskoro dovrše glavni ciklusi oko imovine, trebati će nam svake godine najmanje po 5 milijardi EUR-a samo za minuse u vezi imovine. Mi smo jedinstveni jer je sav kapital preraspodjeljen u mrtvi i izvan ekonomije, tako da i ako ništa ne radimo ili ne budemo morali, tekući minusi u vezi imovine će biti najmanje toliki.
Slično je po raznim pozicijama. Vjerojatno će trebati za razno cca 30-40 mlrd EUR-a godišnje.

Gdje su odgovori. Odgovori se smješe. Kao prvo sve na sceni će morati davati odgovore, međusobno i samo sebi, pa se nije uputno gurati u odgovore, do mjere pola građanstva. Čak su i pitanja pretjerana, više nisu potrebna i nije im mijesto. Masovne zabave mora moderirati sama masa.

Komentari

Samo da još jednom

Samo da još jednom istaknem:

Mi smo jedinstveni jer je sav kapital preraspodjeljen u mrtvi i izvan ekonomije

Tko je glasao

Imamo sustav koji potiče

Imamo sustav koji potiče korupciju na svim razinama i naprosto se čini nemogućim da bilo koja ideja koja bi doprinijela ozdravljenju sustava bude primijenjena. Gdje ste vidjeli da odvjetnik koji je zastupao mafiju, postane sudac Vrhovnog suda, pa daje odobrenja za prisluškivanje onih koji progone mafiju ili o njoj kritički pišu, pa da se ista osoba sastaje sa šefom tajne službe koji je javno prozvan s odgovornog mjesta da štiti mafiju te da isti sudac bude u prilici odlučivati o žalbi na presudu mafijašu. Toga ima samo u nas. Više na: Sudačko-špijunski ručak i Les juges et les espions  ____________________________________________________________ Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci