Tagovi

Ugovori, ah ti ugovori ...

Počelo je jednim malim komentarom , ali razmišljajući o njemu zaključio sam da je usporedba Crkve s trgovačkim lancem puno bolja od usporedbe s udrugama civilnog društva koja se često poteže. Vjerujem da prispodoba svedena na svima nam znan ovozemaljski primjer može slikovito prikazati svu ludost i apsurdnost ugovora RH sa Svetom Stolicom.

U državi H postoji trgovački lanac C-mart. Njegova je tradicija najduža, a uspio se održati i u vrijeme socijalizma kada je trpio nepoštenu i agresivnu konkurenciju državnog lanca A-mart. C-martu u to vrijeme nije išlo sjajno, ali uspio je poslovati «u plusu» i nije propao jer je bio i dio velikog i prilično bogatog međunarodnog lanca.

Kad je došlo vrijeme demokratskih promjena, kupovina u C-martu postala je «in», uglavnom kao rezultat revolta prema nepoštenom i agresivnom državnom A-martu koji je gotovo propao.
Predsjednik države H koji je ranije bio vjeran, čak i fanatičan kupac A-marta, također je slijedio taj trend, a kako bi još više pokazao svoje preobraćenje na C-mart i privrženost njegovim proizvodima, ničim izazvan odlučio je s centralom C-marta koja ima sjedište izvan H sklopiti ugovore. Kao iskonski demokrat, uspio je nekako saborske zastupnike privoljeti da na trenutak zažmire na odredbe zakona o ravnopravnoj tržišnoj utakmici i da potvrde ugovore.

Koristeći se posebnim vještinama mudrog pregovarača Đej Ara, Predsjednik je uspio državu H usrećiti veličanstvenim ugovorima koji će još dugo biti predmetom proučavanja na svjetskim pravnim fakultetima, a još duže obveza koje se država H neće moći riješiti. Sva ova mudrost ima za cilj povećati (ili barem stabilizirati) broj konzumenata C-martovih usluga, a proizašla je iz činjenice da je isti i do sada (navodno) imao najviše kupaca. (?!?!)

Evo što je Đej Ar uspješno ispregovarao:

U sve osnovne i srednje škole C-mart će postaviti svoja prodajna mjesta. Tako će se djeca odmalena navikavati na logo i brend ovoga lanca. Asortiman robe koja će se prodavati određivat će menadžment C-marta. Prodavače će birati na temelju svojih kriterija menadžment firme koji će im moći davati i otkaze, ali plaće i ostale materijalne obveze će se isplaćivati iz državnog proračuna.
Država se također obvezuje o svome trošku tiskati promidžbene materijale koje će C-mart koristiti u školskim kantinama.

Ugovorima nije određeno, ali za djecu koja žele kupovati u C-martu dodana je i obveza odlaska jednom tjedno u suprotnom turnusu u najbližu poslovnicu gdje se dodatno uči o prednostima ovoga lanca. Djeca su također obvezna nedjeljom dolaziti u poslovnicu i za to skupljaju bodove. Nakon što prođu sve faze skupljanja bodova dobit će karticu koja će im omogućiti da jednoga dana, kada odrastu, mogu koristiti i dodatne usluge C-marta koje se plaćaju po posebnom cjeniku i nisu oporezovane (a što je uređeno ugovorom).

C-mart ima pravo graditi i supermarkete izvan škola, a u tome će im financijski pomagati država. Također će snositi i dio troškova za plaće zaposlenika.

Država se također obavezuje da će materijalno pomagati održavanje objekata i imovine C-marta.

Za vojsku i policiju ustrojit će se poseban upravni ured. Službenike će zapošljavati i po potrebi otpuštati menadžment C-marta, ali plaće će se osiguravati iz državnog proračuna.
C-mart će za vojnike i policajce organizirati promidžbene izlete u zemlji i inozemstvu i to o trošku državnog proračuna.

Ako netko od zaposlenika prekrši zakone države H, prije poduzimanja pravnih radnji državni organi o tome će prvo obavijestiti menadžment C-marta.

Kako bi država H bila sigurna da će i usprkos tome C-mart biti uspješna firma, još će mu svake godine iz državnog proračuna isplatiti tristotinjak milijuna kuna, a iznos ovisi o broju poslovnica C-marta koji on može samostalno određivati.

Sada će zlobnik pitati: a na što se obvezao C-mart?
Pa obvezao se da će i dalje prodavati svoju robu. Kao što je činio i prije sklapanja ugovora.

Komentari

Ugovori, uff ti ugovori...

zgodna usporedba, plus.

iskoristit cu ovaj svoj komentar da jos nesto pripomenem.
ne volim prazna teoretiziranja pa samo ukratko:

** vec je ovdje receno i nabrojano zasto ce se hrvatska krajnje tesko osloboditi ovog doslovce UDAVSKOG zagrljaja KC, tu mislim na raskid pa cak i reviziju.
nesto sam razmisljala o tim vrazjim ugovorima i sjetila se da
ima jos nesto sto vec i zbog same ljudske prirode igra veliku ulogu u mijenjanju necega,
u promjeni stvari.
- to je VRIJEME, ono koje protice i ono tzv. PRAVO vrijeme.
nije isto mijenjati nesto nakon godinu dana ili nakon 10 i vise godina.
naime, kad se nesto cvrsto ukorijeni onda se to vrlo tesko dade iscupati.
- to je navika.
(ovo radi male usporedbe- poznato je da se svaka navika i ovisnost puno teze napusta u kasnijoj fazi nakon vise/puno godina prakticiranja, nego u ranoj fazi, tim vise kad se to voli i pricinjava zadovoljstvo.)

** hocu reci ovo; pitanje Ugovora trebalo je pokrenuti davno, tamo negdje 2001-2002.
dakle, otprilike 2 godine nakon pocetka sprovodjenja, jer nakon tog vremena vec se lijepo moglo vidjeti kako i gdje KC ulupava pare koje joj daje drzava i kako djeluje.
"gvozdje se kuje dok je vruce"
"siba se savija dok je mlada"
koalicija na vlasti je trebala pokrenuti pitanje revizije ugovora, jer vec i sama promjena vlasti znaci promjenjene okolnosti. (kolike su vlade po dolasku na vlast mijenjale sporazume i ugovore prethodnih vlada !)
sada nakon vise od 10 godina to je neusporedivo teze iz vise razloga, a o tome je vec pisano ovdje pa necu ponavljati.
i da skratim, vjerujem da su radnje poput pregovora trebale zapoceti prije 10-tak godina.

** a sto se tice 'pravog vremena' vjerujem da je sadasnje vrijeme 'krivo vrijeme'.
ponajvise zbog EU, eventualnog pristupa Uniji slijedece godine. ..i tako tih caka.
prije 10 godina hrv. je bila jos jako daleko od ulaska i mogla si je priustiti malo samostalnog odlucivanja o unutarnjim stvarima.
sve ima svoje vrijeme!
"Svemu ima doba i svakom poslu pod nebom ima vrijeme!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
---- Ima vrijeme kad se siva (ugovara) i vrijeme kad se pori (razvrgava) ".(Propovjednik)

** zbog svih tih razloga ja sam veliki skeptik po tom pitanju, kao i da ce se ista napraviti i promijeniti.
ugovori su prakticki zacementirani za nepoznato dugo vrijeme i dok postoji hrvatska drzava.... pogotovo s takvim niskoristi vlastodrscima koji, umjesto da malo pokazu vatikanu zube, ili da se barem drze rezervirano, jos idu klanjati papi i moljakati kojesta.
skeptik sam i zbog OPCEG raspolozenja i klime u katolickom hrvatskom drustvu koje generalno NIJE protiv takvih ugovora i takvog financiranja Crkve.
no, ja vjerujem da se moze sve sto se hoce, ali s pravim ljudima koji znaju sto uciniti i kako to uciniti.

** i jos cu reci ovo,
medjutim, dakle, ovako, ima samo jedan nacin koji bi drasticno ubrzao rijesavanje tog pitanja'
to je 'jezik' koji razumije svako ljudsko bice.
jezik kojim ne treba puno govoriti, al ga svako razumuje, ostar je i ekstremno ucinkovit.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tko je glasao

Revizija ...

koalicija na vlasti je trebala pokrenuti pitanje revizije ugovora, jer vec i sama promjena vlasti znaci promjenjene okolnosti.
Ako ikada dođe do revizije, predviđam da će se to dogoditi slično kao i kod izručenja generala Haagu: to će moći učiniti tek neka buduća desna vlada!
SDP i ova vlada bi si time stvorili previše nepotrebnih problema (ili tako barem kalkuliraju).
Osim ako se ne dogodi nešto drastično kao npr. pad broja vjernika u popisu stanovništva za dvadesetak posto ili ako netko ne uspije provesti referendum čiji rezultati ne bi vladi dopustili ignoriranje ovoga pitanja, ali to je malo vjerojatno.

Tko je glasao

"to će moći učiniti tek neka buduća desna vlada"??

kako to mislis desna vlada?

vidim da nisam bila dovoljno jasna,
-recenica "koalicija na vlasti je trebala pokrenuti pitanje revizije ugovora, jer vec i sama promjena vlasti znaci promjenjene okolnosti",
odnosi se na koaliciju koja je preuzela vlast 2000.- Racan i partneri.

ma, kristalno jasno je meni zasto se ni ona iz 2000. a ni ova koalicija nisu i nece petljati u to!
naravno da izbjegavaju nevolje i probleme, zamjeranja... itd. prevruc je to kesten.

hrvatsko drustvo je previse 'isklerikalizirano' i 'brainwashed', a KC je infiltrirana u svemu i maksimalno isprepletena s drzavom.
tako da mi je tesko i zamisliti da bi jedna jaka stranka (valjda lijeva' kao KP?) mogla vecinski pobijediti i formirati vladu koja bi 'rusila' ugovore s crkvenom drzavom Vatikan.
tim vise, sto takva stranka, a niti takve snage u hrvatskoj niti ne postoje.
a sve stranke i strancice se blagonaklono priklanjaju religiji, odnosno KC.

gdje bih mogla naci rezultate Popisa iz kojih se vidi koliko posto stanovnistva se izjasnilo katolicima? pokusavam bez uspjeha

Tko je glasao

plaćamo pranje i peglanje (ako je pohađamo nedjeljom plaćamo 2x)

Ugovori sa kc možda i ne bi bili tako na tapeti da se kc bavi onim poslom koji joj je iskonski i bez kojeg će joj biti teško opstati uz svu vjeru (u zlatno tele :)) : brigom o starima, bolesnima, socijalno ugroženima .... svaki kvart nakitio se novom crkvom. Ali u njenoj blizini nema onoga što se nekad zvalo ubožnica, nema javne kuhinje, stvarnih jaslica, staračkog doma.... a što je potpuno katastrofalno - ni naznaka nečeg sa palijativnom skrbi za pripadajući joj kvart.

identično se dešava crkvama i đamijama u susjedstvu

Tko je glasao

Ajd malo o

Anglikancima

gdje je svjetovni vladar i vjerski poglavar i o njihovom načinu financiranja.

Onda malo o svetosavlju i pravoslavlju (pop ljubi Putinovu ruku ),

.....svi se oni nekako financiraju.

Ponavljam se.
Kad želim nešto negativno pročitati o "vatikansko belosvetskoj zaveri" odem na srbijanske forume.

Što se tiče naših popova ,ma da su od govana -naši su ,s nama su u dobru i u zlu.

Neka nama naših fratara i sestara ,a vi -crknite od zavisti.

sve dobro...

Tko je glasao

Nas i rusa . . .

Ajd malo o Anglikancima
A kad si ti to vidio ikakve anglikance?

leddevet

Tko je glasao

Prošle godine bio kod šogora u

Manchesteru ,6 dana.

Na kraju krajeva nije to tako daleko.

Onda ,nešto i čitamo.

Znamo da se kraljevske obitelji međusobno žene i udaju u mnogim koljenima ,tako je i naš bivši monarh imao rodbine u GB iz čega možemo izvući neke zaključke ,a i ne moramo.

Hoćem da kažem: Ortodoksi ,anglikanci ,protestanti i još poneki ne priznaju Papu.

Ovdje doživljavamo već drugi dnevnik u par dana koji napada NAŠU crkvu kojoj je papa poglavar.

Sada je Njemac ,bio je Poljak itd. , bira se ma što tko tvrdio o tome ,dok se kod nekih (GB) poglavarstvo naslijeđuje rođenjem.-u 21 stoljeću.

Anglikanska poglavarica daje plemićku titulu deklariranom homoseksualcu koji se "vjenčao" s drugim homoseksualcem.

Znači , ovo nije samo pitanje novca nego je malo šire pitanje.

sve dobro...

Tko je glasao

ajoj!! drvo

bilo u manchesteru! cak 6 dana!!!
i sad sve znas o anglikancima i kraljevskoj obitelji.
ajd' ne pisi takve kojestarije da se vise ne sramotis.
presiroki su to horizonti, mislim teme, za te i tvoje mogucnosti.

Tko je glasao

Zašto ti misliš

@Kermpuh

da ja nisam mogao isto kao i ti napabirčiti svoje znanje o ovoj temi čitajući.

Ako se netko sramoti ,onda su to oni koji pod fol napadaju KC ,a zapravo im je meta negdje drugdje ,a među takvima si i ti.

Samo idete metodom : "Da se Vlasi ne dosjete"

Gledaj ,kod Pravoslavaca ,naročito u Hrvatskoj je pola stoljeća provođena dekristijanizacija ,jer je bilo vrlo lukrativno biti komunist i ateist. To s jedne strane. S druge strane ,pravoslavni pop kad ga krsti ,krsti ga kao Srbina.

Naš Kuharić na TV-u priča o oprostu ,ljubavi i miru ,pojašnjava da se u tenk smije pucati ,a ako se posada tenka preda ,onda se ne smije pucati po posadi.

Fra. Duka stavlja pištolj za pojas,mi ga doživljavamo kao redikula ,dok pravoslavni popovi nose mitraljeze i daju se slikati s istima.

Upravo ta dekristijanizacija je od ljudi napravila -zvjeri ,kako vidimo na primjerima Srebrenice, Vukovara i šire.

Jer....

"Ako nema Boga sve je dopušteno"

Da nije bilo KC ,danas se ime Hrvat ne bi spominjalo nego samo u udžbenicima ,nešto kao Vizigoti,Iliri i sl.

Narod je toga svjestan ,ma koliko se vi neki trudili to izokrenuti.

Što se tiče mojih mogućnosti ,ehh ,ne kudi konja kojeg nisi jahala.

sve dobro...

Tko je glasao

Iz ovih tvojih narodskih doskočica...

da se isčitati kako ti sumnjaš da bi KC opstala ako bi joj se smanjila sredstva. Ne znam samo kako to da je opstala u "nemilosti" bivše sekularne Juge... Bit će da je kvaliteta vjernika u padu u odnosu na stara vremena, ili možda kvaliteta same Crkve, Bog bi ga znao... Ili možda i nije, ali ti u to duboko sumnjaš...

Ovo "Ako nema Boga sve je dopušteno" pada u vodu čim se čovjek prisjeti koliki su se zločini činili i čine upravo u ime Boga, ali to nije tema...

A upravo ta "kristijanizacija" koju vidimo po Balkanu od devedesetih naovamo, napravila je od ljudi što je napravila... Nije li sve i počelo raznašanjem Lazarovih kostiju, pa nadalje?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne,ne,ne i ne

@Bigi

isto mislim,vjerovatno si i pročitala pokoju moju u tom smislu ,da su nam popovi sada dosta otuđeni od naroda a slizani s vlašću.

Više sam ih volio za Yuge.

Jedino mislim da ovi napadi i napisi ne idu na crkvu. Ona bi opstala i s manje novaca.

Ugovorima se plaćaju neke usluge tj. odnosi se na te usluge ,vjeronauk ,ordiniranje u vojsci i policiji.

Mnogo više je tu politike nego ekonomije.

Kosti cara Lazara je počela SPC nosati i ona je upregnuta u velikosrbijansku politiku ,za koju se pokazalo da je poražena do kostiju na svim poljima.

KC je u nedavnoj povjesti igrala pozitivnu ulogu za narod i državu i baš zbog toga idu ovi napadi na istu -u intervalima.

sve dobro...

Tko je glasao

Politički...

Hrvatska je po Ustavu sekularna država, a sloboda vjere je zajamčena.

Ugovorima se ne plaćaju nikakve usluge. Usluge vjeronauka plaćaju se 12% izdvajanjima za vjeronauk iz školstva (za plaće), a ti troškovi nisu dio spomenutih 300tinjak milijuna koji se odvajaju za državu na osnovu ugovora. Da je po meni, vjeronauka ne bi bilo u školama, već kao nekad, pri crkvi.

KC je možda igrala pozitivnu ulogu po tebi, jer je dizala nacionalne tenzije koje su bile u suglasju s bubnjevima rata. Ne mislim da je crkveno poslanje biti sinkroniziran s ratnim ritmovima, ali to crkvi nije prvi put...

Ne da mi se ovu diskusiju nastavljati s tobom, jer ti poput prosječnog vjernika uzimaš što ti paše, a ostalo zanemaruješ. Posljedica toga je degradacija izvornih učenja vjere i profanizacija crkve, a čemu svakodnevno svjedočimo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sekularna država

dašta je nego

@Bigi

ponavljaš /te to kao papige.

Znači ,kad se urušavao monopol komunista na vlast ,ponuđen je program u kojem je bilo i ovo što imamo ,vezano za crkvu. Manje više doslovno. Ugovori su samo operacionalizacija volje većine.

Narod je velikom većinom to prihvatio .

Znači ,vi kojima se to ne sviđa ste u manjini , a ako ste demokrate prihvatit će te volju većine .

Jedino ako niste za to da iz demokracije uzmete samo ono što vam se sviđa.

sve dobro...

Tko je glasao

volja većine vs. ljudska prava

Pozivanje na "volju većine", kolikogod zvučalo vrlo demokratski je često - potpuno promašena.

Većina može poželjeti "mrzimo Srbe" npr., no nemoguće je - čak i refrenduomom - donijeti npr. Zakon o nepoželjnosti srpske manjine - pa kolikogod to većina željela.

Tako da ovu vrstu ugovora (kao i recimo ne-raspisivanje referenduma o ulasku u NATO) smatram izrugivanjem demokraciji.

p.s. @drvo, jesi li baš siguran da bi većina, uz precizno postavljeno referendumsko pitanje - pristala na baš taj i takav ugovor?

Tko je glasao

Uz psa idu i buhe

@zap

Nakon ispiranja mozga ,nakon što su se desničari pokazali kao lopovi a ljevičari kao nesposobni ,nakon harange na crkvu i kler ,u uvjetima pada standarda i mnogim sl. promjenjivim dnevnopolitičkim uvjetima postoji mogućnost da većina ne bi razumjela ugovore i sve detalje ,na kraju krajeva da raja zna čitati ugovore ne bi kod banaka dizali kredite u francima sa kliznom kamatom koja nikako ne klizi nego se penje,hehe.

Upravo zbog tih politika koje se periodično mjenjaju - sklapaju se ugovori , a ugovori kao što znamo-obvezuju.

Da @zap ,na jednostavno pitanje : Da li ste za to da djeca uče vjeronauk u crkvi ,da vojnici i policajci imaju dušobrižnike ,siguran sam da bi velika većina naroda odgovorila pozitivno ,naravno nakon nekoliko tjedana prijereferendumske javne rasprave.

Zar ti ne misliš tako.....?

sve dobro...

Tko je glasao

hmm...

Na ovakvo pitanje bih očekivao takav odgovor. No ovdje govorimo i o financiranju oko kojega nije bilo javne rasprave te o vjeronauku u školama.

Tko je glasao

Nevježom

se pravimo.

Kada se urušavao socijalizam i kada je avangarda postala demokratska ,neke stranke su u program umetnule i -povratak vjeronauka u škole.

Pobjedile uvjerljivo.

Ugovori su posljedica ,a financiranje "buhe".

E sad , ako si ti nezadovoljan ,okupi istomišljenike ,osnuj stranku ,stavi u program i : ukidanje vjeronauka ,ostalo što već zastupaš ( gay brakove , gay posvojenja djece i sl ) ,osvoji vlast i--

- opiči.

sve dobro...

Tko je glasao

mrtvo slovo na papiru

Dakle - ti mi predlažeš da ne vjerujem u Ustav svoje zemlje.

Naime - u Ustavu može pisati da smo sekularna država, može pisati da su muškarci i žene ravnopravni, da se nikoga ne smije razlikovati na temelju vjere, spola, rase i nacije... ali je dovoljno da neka stranka ugradi "protuustavni element" u svoj politički program, pobijedi na izborima - i onda je to u redu?

Upravo je to ono što govorim u vezi referenduma - tko će odgovarati ako se postavi pitanje koje se koči sa nekom građanskom slobodom - ali će je većina s lakoćom izglasati zbog kratkoročne koristi, ili zato jer joj se može.

Može to biti "uvedimo carinu na strane poljoprivredne proizvode", "limitirajmo broj građana srpske nacionalnosti među ministrima"... ali pritom je teško biti članica UN-a, članica WTO-a i slično, razumiješ problem? Ne možeš sjediti na dvije stolice. Ja nemam ništa protiv, ako je većina građana RH za to da postanemo "vjerska država" - da to i postanemo. Može se (i mora) promijeniti Ustav... ali se moraju prihvatiti i posljedice, koje god to bile.

Tko je glasao

Ne možeš sve

predvidjeti @zap

ti misliš da je nešto protuustavno ,a netko drugi drži da je u skladu s ustavom.

Onda ,zainteresirana strana ustane sa tužbom ustavnom sudu i isti da pravorijek .

Podrazumijeva se da smo legalisti koji budemo prihvatili odluku suda.

Tako to funkcionira. To je filter za protuustavne referendume i prijedloge.

Ne može se svaka životna ,praktična situacija predvidjeti niti ustavom niti zakonima.

Zato se --- presuđuje--- već prema situaciji.

Nezadovoljne strane uvjek mogu poduzeti revolucionarne metode.

Problem je s tim što su većinom zabranjene i predviđa se kaznenopravna sankcija za iste.

Ovo protuvatikansko jamranje je zaista potpuno besplodno i nije pravi put , pravi način za postignuće cilja kome se navodno teži.

Dobro je u tome što se preko toga otkrivaju vojnici specijalnog rata ,njihova peta kolona i sl. koji sada prikriveni ,maskirani u tzv.nevladine udruge -napadaju po bokovima.

Stvar je prosta ,ogoljena do kosti i samo potpuno neupućeni to ne kuže,

sve dobro...

Tko je glasao

nešto tu ne štima

Prvo, Ustavi i slični dokumenti se pišu što općenitije, baš zato da obuhvate moguće nove situacije, kolikogod je to moguće.

Drugo, neka ljudska prava su relativno nova - od ravnopravnosti spolova (glasanje, plaće), do osuđivanja govora mržnje i slično. Dakle, to su mladi zakoni koje još ne treba mijenjati već se prvo naučiti živjeti po njima.

Treće, uopće nisam siguran je li Ustavni sud pravo mjesto za žaliti se na neki međudržavni ugovor. Nisam pravnik, ali mislim da taj sud nema jurisdikciju nad tim pitanjima. Mi smo se kao država nešto obvezali poštivati i to je to.

Da li je taj način ugovaranja stvari sam po sebi protuustavan, kao i odluka državnog vrha o uključivanju u NATO bez referenduma - to bi se moglo ispitati, sam postupak. No, odluke su već donesene i ne znam kako ih promijeniti.

No, mislim da je "jamranje" sasvim ok, budući se moramo naučiti da ne postoje tabu teme, pogotovo one koje financiramo iz vlastitog poreza - i da je dozvoljeno pitati gdje se i kako troši zajednički novac. Mene i dalje čudi da KC nema obvezu podnošenja financijskih izvješća kakve moraju podnositi razne druge udruge koje dobivaju novac iz budžeta. OK, nije im propisano da moraju - ali valjda je dozvoljeno pitati "zašto?". Dakle, jamranje, ako je kvalitetno - u većem broju ljudi budi želju da nešto pitaju, saznaju i razmisle je li to najbolji način.

A moje privatno mišljenje je da su crkve i vjere koje se "kale u problemima" 10x kvalitetnije i zdravije od onih koje svoje članstvo proglašavaju skoro pa nekim automatizmom, ali to je drugi par cipela.

Tko je glasao

Vurot, Bačuga i Taborište priznali kraljicu

Prošle godine bio kod šogora u Manchesteru ,6 dana.
Ajd falatigabože, već sam mislio da su Angli, Sasi i Juti okupirali Baniju :)

leddevet

Tko je glasao

Drvosjek, mislim da se

Drvosjek, mislim da se pitanje o anglikancima odnosilo na Hrvatsku. Znamo i da hindusa ima u Indiji, budista na Tibetu ... ali oni nemaju utjecaja na naš svakodnevni život, kao ni anglikanci.

napada NAŠU crkvu kojoj je papa poglavar.
Ovdje se ne napada Crkvu već ukazuje na "ludost i apsurdnost ugovora sa Svetom Stolicom" kao što piše u uvodu. U g o v o r a!
Crkvi se tu baš i nema što zamjeriti jer je samo uzela ono što joj je velikodušno poklonjeno, a uzimanje joj je u defaultu (sjećaš se one priče: "daj pope ruku"?).

Što se tiče NAŠE crkve ... (ovo nije replika tebi već usputno općenito zapažanje o "dosljednim" kriterijima kada je u pitanju NAŠE): kako je nekima lako prihvatiti NAŠU crkvu kojoj je na čelu Poljak ili Nijemac u drugoj državi, a teško prihvatiti NAŠU vladu u kojoj sjede Srbi, lojalni građani rođeni u Hrvatskoj. Kako se lako ponekad prepoznaje sluganstvo Bruxellesu koji nam ipak nešto i daje, a ne prepoznaje se sluganstvo Vatikanu koji samo uzima! Kako se ponekad nečija lojalnost dovodi u pitanje zbog "tuđinskog" državljanstva (Lozančić - američko), a nekoliko dana kasnije euforično se želi predsjednika koji također ima "tuđinsko" državljanstvo (Gotovina - francusko).

dok se kod nekih (GB) poglavarstvo naslijeđuje rođenjem.-u 21 stoljeću.

Ovo mi je antologijski! Pozivati se na 21. stoljeće kako bi se branilo instituciju koja je svjetonazorski i organizacijski zacementirana u dalekoj prošlosti! :-) Genijalno!

Tko je glasao

Poanta

"""Ovo mi je antologijski! Pozivati se na 21. stoljeće kako bi se branilo instituciju koja je svjetonazorski i organizacijski zacementirana u dalekoj prošlosti! :-) Genijalno!""

@ruperte

jest u tome da se Papa bira ,znači kakva takva demokracija ,teoretski može se i Hrvat izabrati ,zar ne,
dok se kod ovih poglavar crkve postaje rođenjem ,znači monarhizam u religiji.

Ok legitimno ,za njih tradicijski i ako njima paše ,meni svejedno ,samo poredbe radi.

Znači ,tako je kod svih ,sve ih se financira.

sve dobro...

Tko je glasao

Kuženje šireg pitanja...

To ti je malo šire pitanje jedino za Kerempuhicu. Ili baš misliš da su svi ostali koji rogobore protiv crkve pristalice anglosaksonskin svećenika homoseksualaca, kojima bi rado dali svoje pare, za razliku od ovim našim čednim katolicima :P Ili bismo možda željele biti "poglavarice", pa smo ljute ?

Možeš ti biti i dalje naivan i imati moto "ne damo mi naše popove", ali ti popovi više nisu popovi iz naroda i za narod. Naprotiv, za razliku od nekad, kad je u svećenstvo odlazila pretežno sirotinja (jedan sin svećenik, jedan vojnik, a jedan u policiju) koja bi posjedično urodila svećenikom iz naroda i za narod, svećenićko je "zanimanje" postalo prilično propulzivno i privlačno za osobni biznis, što se može zaključiti iz raznih "poslovnih" afera koje krase moderno svećenstvo.

KC je postala međunarodna korporacija koja se ponaša potpuno po modelu neoliberalnog kapitalizma, tj. širi svoje carstvo uštekana na državnu sisu. KC je nešto poput Todorića - njemu se daju ogromni poticaji i otpisuju porezi, tako i crkvi... Znimljiv je i ovaj slučaj, koji nije previše uzburkao domaću javnost - http://www.nezavisne.com/komentari/kolumne/O-popovimma-i-lopovima-85319.... - Bog ih je kaznio bankrotom Mariborske nadbiskupije i propašću NLB, a nagradio šutnjom Vatikana... A što se nas tiče - pa Zadar ionako ne pripada Hrvatskoj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kuzenje sireg pitanja...

big-ulica bil' ti malo i rekla sta ti ovo znaci:
""To ti je malo šire pitanje jedino za Kerempuhicu""

naravno da imam svoje stajaliste (kriticko) o anglikanskoj crkvi (The Church Of England) utemeljeno na poznavanju ovdasnje situacije.

kao sto je i moje kriticko stajaliste o KC u hrvatskoj (kojeg redovito iznosim i upozoravam na opasnosti jos od 1998.) izgradjeno temeljem mog znanja o istoj i vrlo dobrog poznavanja stanja u hrvatskoj.
..s ovim tvojim komentarom se slazem.. ocito nas dve se mozemo sloziti po pitanju -
predmet KC. ; )
.. biti katolicki klerik nije postalo prilicno propulzivno, nego vrlo popularno i profitabilno.
a ne treba bit narocito bistar pa dokuciti i zasto.
dokaz je mnostvo mladih rumenih bucmastih misnika, redovnika/ca....
nikada Crkva nije manje oskudijevala u svom kadru nego unazad 10-tak godina.
..KC nije postala, ona kao jedna opca svjetska religiozna organizacija jeste oduvijek bila medunarodna korporacija

Tko je glasao

do 2008 godine Vojvodina je

do 2008 godine Vojvodina je pripada Đakovačko srijemskoj biskupiji a od 2008 godine je Srijemska biskupija unutar Đakovačko osiješke nadbiskupije i što to znači? Ništa.
Slično je i sa Zadrom.

Organizacija Katoličkih biskupija i nadbiskupija ne poklapa se s državnim granicama i što je u tome problem?

Također ti je pogrešna teorija da je svećebnikčki poziv privlačan jer je starosna struktura svećenstva loša i mnogi rade i s više od 65 godina jer ih nema tko zamijeniti.

Tko je glasao

Okej...

a sad reci nešto o bitnom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A uostalom...

nisi ni u pravu!

"− Ne osjećamo smanjenje, nego smo u posljednjih desetak godina osjetili i blagi porast. Sada je tendencija da kandidati dolaze iz većih centara, ove je godine većina novih iz Slavonskog Broda. Uglavnom nam dolaze iz drugih srednjih škola, a ne iz “malog sjemeništa”, a prijavila su se i dvojica kandidata koja imaju već završen fakultet.

Što se promijenilo

Sve je više kandidata iz većih nego iz manjih sredina; sve je više kandidata iz drugih zajednica nego iz “malog sjemeništa”; dolaze i stariji kandidati."

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/ar...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ipak sam u pravu jer je

Ipak sam u pravu jer je stanje prije blagog poboljšanja bilo katastrofalno i nije se do danas nešto bitno popravilo.

Kad već voliš pisati o tim temama ili bar komentirati obiđi nekoliko župa, Caritas i popričaj s svećenicima biti će ti lakše i kritizirati ako si se već odlučila samo za kritiku .

Dobro namjerna kritika je poticajna i sve oplenjuje a zlo namjerna vodi u nepotrebne sukobe i nerazumijevanja bitnog u pogledu vjere i crkve.

Tko je glasao

Koja razina crkvene bahatosti

parazitizma i kriminalnih djelatnosti se treba dostići da bi ti to postalo bitno?

Inače, moje su kritike u potpunosti odraz iskustva sa župama s kojima se susrećem, a Caritas sam već izdvojila kao pozitivno iskustvo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisi ni napisala ništa bitno

Nisi ni napisala ništa bitno pa te samo malo ispravljam u činjenicama.

Tko je glasao

Obično ti komentari...

nisu tako jadni i bespomoćni :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Od autora "200 bogatih obitelji"

Ovo je samo opis još jednog inovativnog ekonomskog koncepta, tzv. antikoncesijskog ugovora.
Nadam se da će netko od onih koji ga podržavaju i sam pristupiti takvom modelu. Npr. može dati zemlju u (anti)zakup tako da zakupcu osim uroda daje i plaću te da mu održava traktor i kupuje naftu.
A može probati i obratno: i sam se oprobati u ulozi takvog zakupca ako uspije sklopiti ugovor s nekim koga takva genijalnost neće "boljeti". Za savjet kako se takvi pronalaze može pitati predsjednika uprave IGH.

Tko je glasao

Don Perignon i sveta vodica

Negdje na istom tragu je i tekst o najpoznatijem fratru u ovim krajevima i šire izašlog iz paklene ćirilične Underwood-ice najomraženijeg pisca za svakog ispravnog Hrvata, nezasitnog svemrzitelja svega s prvim slovom H, Feralovca Borisa Dežulovića (MKn jesi li se naježio na taj pomen?):

Velika pljačka poslovnice za otkup grijeha
- -
Fra Šime je jednostavno upao u “poslovnicu za otkup grijeha”, pokupio milijun eura u gotovini, sve ih spičkao - ili se barem tome toplo nadamo - na skupa muška odijela i ženske parfeme, i nikome zbog toga nimalo nije žao. Što bi, jebiga, bilo drugačije da je milijun eura od prodaje zemlje u Baškoj Vodi završilo u kasi Nadbiskupije, i da su luksuzne automobile i ženske parfeme umjesto jednog seoskog župnika pokupovali debeli bonvivani iz Biskupske konferencije?
- -

leddevet

Tko je glasao

dvojim

tko mi se više gadi u ovom protunarodnom incestu, crkva ili država.

Tko je glasao

z vš prvc

z vš prvc s npd Hrvt. Jdn j npd n Ktlčk crkv "brg" z nvc. N stm psl Tm grbr ptklnš n vm prtl.

Tko je glasao

Pridruži se ovima

"„Kada dođem u Mostar i pogledam u taj toranj i križ nad Mostarom, zastidim se kao kršćanin i vjernik“, zapisao je fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu, razmišljajući o gigantskom tornju franjevačke crkve i golemom osvijetljenom križu postavljenom iznad grada." - http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=6888

"Golemi 26-metarski križ na brdu Zlatište iznad Sarajeva, s kojega je ovaj grad granatiran tijekom opsade, mogao bi biti sagrađen sljedećih mjeseci." - http://www.jutarnji.hr/divovski-kriz-na-brdu-s-kojega-je-napadano-saraje...

"Proporcionalno s brojem vjerskih objekata u državama nastalim na području bivše Jugoslavije raste količina mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem. Ovaj svojevrsni oksimoron nije teško objasniti kad u obzir uzmemo gore spomenutu činjenicu da su pastiri vjere u minulim ratnim vremenima uglavnom služili kao glasnogovornici mržnje" - http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=5830...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Što ću

Što ću. Brz sam na pisanju. Neki brane svoje vjerovanje križem od 25 metara, a neki pisanjem na politika.com. Svakakvih nas ima. Neki su s krunicom oko vrata obranili i oslobodili ovu zemlju. A postoje i neki koji žive u prošlosti i koče uzbrdo. To je Sizifov posao.
A ovo miksanje onog gore što sam napisao dovoljno govori o mogućnosti različitog mišljenja na ovom portalu.

Tko je glasao

Je, je...

Neki su s krunicom oko vrata rušili tvornice... dapače, većina takvih ih je i bila s krunicom oko vrata...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Opažanje Ti je dobro

Bigulice opažanje Ti je dobro, istina je što si napisala, ali nije sad riječ o tome, a zbog nekih se ne može napadati svih. Generalizirati je pogubno za istinu, pa i za demokraciju.

Tko je glasao

je,je...

što kaže @Bigulica...
ovdje:
"Generalizirati je pogubno za istinu, pa i za demokraciju." kaže fantom iz četr'est sedme;
na susjednom dnevniku:
"A da dodam gospodarska stagnacija Hrvatske se događa zbog ljudi koji je vode u ove 22.godine, a svi su vezani za Jugoslaviju, članstvom u Partiji." kaže fantom iz četr'est sedme
dosljedan si čudo jedno :)
ja bih dodao, narafski, brez generaliziranja, svi 'rvati vezani su uz partiju i jugoslaviju, osim onih koji su se rodili iza 90-te :)))))
profesor

Tko je glasao

višepravčani napad petokolanša? :)

Vanjski neprijatelji nadiru izvana, unutrašnji petokolonaši grickaju iznutra.

Srećom "na ovom portalu" ima zdravih snaga koje će se tome, kao i uvijek do sada znati pametno oduprijeti (zato nam valjda i jest tako).

Fantom47, umjesto da se nasmiješ dobro napisanom dnevniku, pokušaš shvatiti što autor želi reći - tebi je lakše priljepiti etiketu i pičiti dalje. Naravno, tako se mozak ne umara razmišljanjem. Ali nije baš najpametniji postupak.

Tko je glasao

:-)

Srećom "na ovom portalu" ima zdravih snaga koje će se tome, kao i uvijek do sada znati pametno oduprijeti (zato nam valjda i jest tako).

Da, zanimljiv je ovaj portal. Neki dan me Feniks svrstao u desničarsko "domoljubno" društvo koje podržava katoličku crkvu i ugovore, a danas sam srbočetnički petokolonaš. :-)

Tko je glasao

promijeni nick...

... u Rupert von Haag

Tako bi se valjda i Haag osjećao da je donio drukčiju presudu. Jedan tren si srbokomunističkonametnuti sud, a drugi tren pronositelj istine... kolo sreće se okreće i vrtiti ne prestaje... :)

Tko je glasao

Uvozna roba

Pa obvezao se da će i dalje prodavati svoju robu. Kao što je činio i prije sklapanja ugovora.

Zapravo ta obveza i nije obveza već više dobra volja i sažaljenje da se dio ostarjele robe kojoj je odavno istekao rok valjanosti, a najviše se tu radi o prani koju će na temelju stare franšize uvoziti bez carine i uz nultu stopu poreza, proda domaćim potrošaćima kao strateški proizvod od nacionalne važnosti posebno za one koji očekuju da nakon rikavele ne završe kao ložaći kotla...

Tko je glasao

hehe

zaboravio si napomenuti da C-smart osigurava privilegirana mjesta na višem nivou svijesti zaslužnim pregaocima države H koji su nesebično (novcem pućanstva, narafski) pomogli C-smartu ostvariti ovakav status :)
profesor

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci