Tagovi

Udba i kos zajedno protiv naoružavanja Hrvatske

Uoči demokratskih izbora koje je Račan i njegovi iz SKH eto ipak dopustili pred prijetećim naletom velikosrpstva..gdje su na mitinzima istine i on i Stipe Šuvar proglašavani ustašama, kad je JNA jasno zveckala oružjem i kad su doslovce oteli (preuzeli) oružje hrvatske TO ( teritorijalne obrane) iz skladišta i stavili pod svoj nadzor, pa poslije podijelili pobunjenim Srbima za balvan revoluciju...ukazala se sama od sebe potreba da se nekako naoružamo.

Naravno...Račan i njegovi su valjda mislili , nadali se da će JNA održati stabilnost...a za demokratizaciju su se odlučili da izbjegnu rumunjski scenarij..pa i moguću sudbinu Čaušeskua i njegove sekuritate. Tako mislim, jer po vokaciji demokrate garant nisu bili.

Pošto sam sudjelovao od prvih dana..nešto oko tog oružja..
imam jednu pričicu koja je možebitno interesantna za čitetelje...a može se shvatiti kao drugi dio priče o udbi i gastarbeiterima, eto idem je podjeliti i kontekstu Tite i titoizma.

Znači..ja sam s još nekima eto, prebacivao, transportirao ili bolje reći osiguravao to oružje. Iskreno rečeno..moj zadatak je bio da se pobrinem s još nekolicinom da oružje stigne od točke a do točke b. Po svaku cjenu.Služili smo se kojekakvim trikovima...primjerice..okolnim ili poprijekim putevima gdje nema tadašnje milicije...ako se u miliciji imalo svog čovjeka u smjeni..a ponekad se imalo..znači podmićivanjem...to su obavljali drugi.. jedan auto ispred gdje će po potrebi glumiti pijanog vozača...jedan iza koji ..ukoliko se baš bude moralo...pobiti milicajce..što se mora mora se.. maskirano u neke druge terete i sl.

Oružje su preuzimali i dijelili drugi.

Pred same prve demokratske izbore u jednom mjestu živio je jedan ...poznati viđeniji, ugledni drug...najbogatiji u mjestu..onaj koji je mogao, sjećate se- vratiti oduzetu putovnicu gastarbeiteru..meni poznat kao dojavnik i suradnik tadašnje sds (službe državne sigurnosti)..drapao je plakate koji građane pozivaju na izbore..liste i to.. prijetio sumještanima . Glavno mu je bilo; vidit će te kad vojska dođe. Na neke je to djelovalo.

Znao sam da ima brata u Zagrebu koji je rijetko dolazio u rodni kraj..a taj je radio u jednom vojnom odsjeku ( danas bi se reklo Uredu za obranu).

E ovaj prvi je preko ovog drugog sređivao poznatima i onima koji plate gdje će regrut ići služiti i koji rod. Recimo, tamo sedamdesetih ako služiš u - autojedinici- izlaziš kao vozač i možeš se zaposliti u nekom poduzeću..a i nije isto služiti u Strumici ili u npr. Jastrebarskom. Plus toga dužan si...uslugu ili već što..

Poslije prvih izbora malo se primirio..a kad su se svi ( većina )hrvatskih udbaša priključili Tuđmanu..i kada se vidjelo da četnici pale okolna sela bez nekog pitanja...i on se najednom poHrvatio. Valjda je dobio mig odozgo.

No međutim, štete je već napravio.

Poslije izbora neki naši su ušli na rukovodeća mjesta u miliciji koja se polako pretvarala u policiju...i u Vojne odsjeke tj. Urede za obranu.

Tako jednom mene i još par njih iz ekipe zovne, zvat će mo ga "glavni" i kaže... " Neki -ime i prezime- iz mjesta tog i tog dojavio je KOS-u da u mjestu ima ..kalašnjikova..daj to nekako sredite...riješite..neka ljudi sakriju. Podsjećam da su bile prjetnje da će vojska -jna- po kućama tražiti oružje.

Pošto znam kraj, palo je na mene, odem s još jednim u mjesto..uzbunimo ljude..preko onih koji su preuzeli i podjelili..

da sakriju...preko noći su traktorima orali i u brazde zaoravali oružje.

Sad moja, ajmo tako reći grupa..ima vjećanje...što učiniti..

Ime i prezime imamo...razglabamo...nije nama zbog nas..mi smo bili spremni suprostaviti se oružjem ...kod bilo kakve ugroze od bilo čije strane.

Četvorica su za to da ga jednostavno likvidiramo - to ime i prezime- dok sam ja protiv i pozivam se na to da sam čuo Tuđmana na TV-u da se treba izbjeći da Hrvat bude protiv Hrvata. Dajmo mu vremena da se opredjeli...a i ja ću se malo raspitati pošto sam imao neku sumnju.

Za tog sam - ime i prezime- znao da je , onako ne baš nešto i nekako mi se nije uklapao da bi bio baš-kosovac- ni manje ni više.

Naime, kad sam se uvjerio da u tom mjestu postoje čak petorica istog imena i prezimena..od kojih je jedan zaposlen u Vojnom odsjeku u Zagrebu..o tome sam izvjestio svog " glavnog" i on već gdje je trebalo..taj je izoliran i ubrzo poslan u mirovinu. Valjda ga je grizlo iznutra pa je umro za koju godinu u Zagrebu, a mlađi si je od brata udbaša koji mu je i dostavio informaciju da je u mjesto stiglo oružje, a on po navici izvjestio pretpostavljenog oficira KOS-a.
Jedan KOS ovac manje.

Kod ekipe meni je porastao ugled..jer da se nisam suprostavio..ubili bi..istina komunjaru..ali krivog ..nevinog čovjeka.Samo zato što se stalno družio s ovim prvim..udbašom..i ovaj je njime manipulirao..a isto se zvao kao njegov brat u Zagrebu.

Poslije nekog vremena..kad se već uveliko ratovalo... u jesen 91.ministar MUP-a je bio Boljkovac...vidim ja našeg udbaša..kako organizira neke pregovore o nenapadanju sa susjednim mjestom, hehe.

Već je u odori ZNG-a. Organizira nešto/svašta..nameće se ljudima..kao čovjek od ranijeg autoriteta. Poznaje one preko i dobar je s većinom srpskih kolovođa...kao i ja uostalom.

Pošto sam se upravo bio vratio sa snimanja tog terena ..okolica Hrv. Dubice- Hrv. Kostajnice..pred cijelom tom grupom..gdje je vodio glavnu riječ...kažem mu da od primirja i pregovora ne bude ništa..da se grupiraju i organiziraju baš za napad na to mjesto..da pristižu i dobrovoljci iz Bosne preko Une..razvije se diskusija..gdje on izleti s " argumentom" da on ima garancije od tog i tog da se njihovo mjesto neće dirati..da samo traže slobodan prolaz kroz mjesto..jer vojsku zanima isključivo mjesto " S" ..slijedeće veće mjesto..za koje imaju informacije da su došle " ustaše sa strane".

Vidim, ljulja nazočnima moral.

Zovnem ga da na trenutak izađe van samnom...da mu želim reći nešto u 4 oka.

Upoznam ga sa svim gore navedenim. Da znam da je on...i preko koga..saznao da su došli kalaši u njihovo mjesto..nisi znao..ali sad ti kažem..ja sam ih dopratio..znam da si burazu dostavio informaciju i da je on alarmirao KOS... to je bilo prije godinu dana..što sad opet ruješ..zar se nisi opametio..napast će ti mjesto..sve će vas pomlatiti i popaliti...već su neki iz Bosne dovezli traktore s prikolicama za prevoz opljačkanog.

Slušaj, možeš birati da te ja sada odmah priteram Savi..ili da ovima unutra ispričam ovu priču..pa da te linčuju..zvat ću i "glavnog" da posvjedoči.

Mislio sam da će ga srce drapnut.

Onda počinje; pa čuj, takva su vremena bila..bolje tri godine pregovarat nego tri sata ratovati, ko bi rekao da će vojska (jna) to dopustit, izbore i to.. muc.muc.petlj.petlj., pa nemoj tako i ja sam Hrvat.. Naravno..nit sam ga pritjerao Savi nit sam ga cinkao ostalima..samo sam mu rekao: smatraj se upozorenim, izvjestit ću KOGA TREBA i bude li pizdarija nećeš dobro proći...

Da skratim, napali su im selo gdje su imali jednog mještana mrtvog i par ranjenih..a oni su njih nekoliko pobili..s tim da čejeni nisu jednog uspjeli odvući jer sam bio i ja s nekom ekipom stigao u međuzonu, pa su ga ostavili kad su skužili da su stigle "prave ustaše".

Naime, tako su se poslije opravdavali svojima..i nas 15 (petnaest) narasli smo u njihovim pričama na 150-oricu.

Naravno da smo na njihovo mjesto potrošili nekoliko zolja i tromblona...

Poslije fajta u centru mjesta vidim svog poznanika udbaša..pozdravim ga podignute obrve. Veli, "jebiga bio si u pravu".

Taj čovac je bolesni homo politikus. Tih godina upisao se u HDZ e da bi dobio vojni čin..kad je onomadne Stipe Mesić postao predsjednik...hop..eto ga u HNS-u...e kad je Marina Lovrić Merzel postala županica..hop..eto ga u sdp-u...tu je muljao s nekim novcima..pa ga lokalni sdp izbacio...sad je opet u hdz-u...

Naravno..i dalje je ugledan čovjek HRVI..PTSP ...okolo je prodavao tj. sređivao nekima da im rješi mirovine..ima veze... svašta je mogao srediti...sad već manje...uvijek je imao veza..oš kod doktora oš kod političara..svuda ga zovu..on zove druge.. mene zaobilazi u širokom luku..ako je u birtiji kad ja banem..odmah se stiša...inače sam ljubazan prema njemu danas, što ja znam..možda zatrebam vezu)))

Inače simpatičan čovjek..rekli bi dobroćudan..debeljuca..sad već dijed s ugrađenim stentovima i dr...

Manipulira s neupućenim seljacima..stara škola..

Zapitajmo se koliko je takvih raspoređenih po svim strankama.

Komentari

Hvala Drvosjek

Vjerujem da bi istina o svemu ovome pomogla. Da nije bilo lazi o partizanima i ustasama iz WWII,
mozda bismo imali Drzavu bez rata.
Partizani=andjeli, ustase=djavoli, je velika neistina i ostala je mrznja izmedju Lijevih i Desnih.
Primjer je ovo o legalnom i nelegalnom.
Je li ZNG bio legalan i kada. Je li demokratski izabrana vlada dr. Tudjmana bila legalna.
Je li JNA bila legalna i do kada.
Da se niste na vrijeme naoruzali, Tudjman bi vjerojatno bio ubijen a demokracija " u krvi ugusena".
Ali se uvijek pitam sto bi bilo da je Markovic ostao na vlasti.
Ako razumijemo razvoj dogadjaja, nadam se da pri novoj " smjeni" nece biti krvi.
Kako prepoznati neprijatelja i koga ubiti a koga ne, to si ovdje lijepo opisao.
Oni su bili jaci i mi smo pobijedili. Bez Tudjmana nema sanse.
Hvala Ti.

Tko je glasao

Ne bih imao ništa protiv

da je Ante Marković uspio i da smo se mirno demokratizirali i dogovorili kako dalje poslije pada berlinskog zida.

Imao sam mladu ženicu i sitno potomstvo...taman sam dogradio kuću..solidno VKV radno mjesto..a pucao sam jedino u lovu... i na glinene golubove..

Danas bih bio siromašniji za iskustvo ubijanja i spriječavanja da me ubiju...

bio bih siromašniji za iskustvo leševa i virećih kostiju iz udova, za gledanje mrtve djece bio bih siromašniji i tako...

No, prokletnici , srpski nacisti su htijeli po svaku cijenu otkinuti teritorije, ovdje kod mene ..do ušća Kupe u Savu.. i Une u Savu..pa praviti neku Veliku Srbiju..

Na tvoje pitanje o legalnosti...ne mogu za druge mogu za sebe..faktički sam bio nelegalan do 29.06.1991. kad sam prvi put formalizirao svoj naoružani status. Ovo ranije bih trebao dokazivati svjedocima ono kad je trebalo..da mi je trebalo više ratnog ili radnog staža...ali nije mi trebalo...
Netko je morao nešto i riskirati.

sve dobro...

Tko je glasao

Oprosti Drvosjek

Ispričavam se svim policajcima; izjava da policajci treniraju mišiće i oko da ubiju i ne budu ubijeni; je polulaž, tj. više od 90% laž. Poznato mi je da se situacija pokujšava smiriti i riješiti mirnim putem; primjena oružja je rijetka a ubijanje još rjeđe.
Biti policajac je plemeniti posao i kad je najopasnije tražimo pomoć policajca.
Bio sam iritiran primjenom riječi SANU.
sjećam se 1983 su dr. Paar i jedan dr. iz Beograda branili atomsku ili sunčevu energiju.

VKrsnik i MKn pišu negativno o SANU. Ja znam uglavnom pozitivno.

Vratimo se KOS u i UDBI, morao sam tražiti objašnjenje za KontraObavještajnuSlužbu.
Htjeli su po svaku cijenu spasiti JNA i YU.
Nije Vam bilo lako.

Tko je glasao

Ma naravno

da ne mislim ni ja na policajce u miru ..tema je znači pred rat i u ratu.

Premalo se o tome piše...ali da nije bilo milicije ( Hrvata u miliciji) ne bi bilo ni policije.

Dragovoljci su najprije bili formalizirani u sklopu MUP RH-a...kao pričuvni i kao specijalci.. od njih je postala aktivna garda..primjerice..pok. pukovnik Matanović i negov brat Drago, današnji aktivni časnik...najprije su bili policajci specijalci... prva vatrena krštenja i ranjavanja imali su kao specijalci u okolici Petrinje...

Prvi udar jugovojske primila je aktivna i pričuvna policija- dragovoljci.

Tek kasnije se pojavio ZNG i HV.

Npr. jedan moj kolega je bio u Legiji stranaca još kad su Francuzi čuvali Gadafija. Poslije ugovora napustio je Legiju i imao neki obrt u Švici.

Naravno da je dolazio kući na urlaube...naravno da se povezao kad je trebalo i s kim je trebalo..naravno da je činio što treba...

Znači...govorimo o vremenu kad smo bili ilegala 100% i da smo pali..a da naša opcija nije pobjedila..morao bih ili u emigraciju ili na robiju po jugoslavenskim zakonima.

Naravno da su nam jugoslavenski KOS i UDBA puhali za vratom..pa i hrvatski odjeli...dok se nisu odlučili za stranu...

Mala zgoda: kako saznati tko radi za njih..kome se nije smijelo vjerovati:

Još prije pada berlinskog zida....prije preokreta u Rumunjskoj....negdje u proljeće 1989..izrezao sam zvijezdu petokraku sa zastave na jednom objektu...

onda samo saznaš tko se sve i kod koga raspituje ...tko bi to mogao napraviti....

staviš to u određeni kontekst i..voila...

sve dobro...

Tko je glasao

Slicno

je i moj otac izrezao petokraku na zastavi u mojim svatovima 1988.
Ljudima je bilo previse lazi, mijenjanja dinara u marke, velicanstvenih slika sa zapada, nasih
skromnih fica i stojadina.
Zeljeli su promjenu, izlaz iz krize i naravno imali su nadu i vjeru u HDZ.
Neki su znali sto nas ocekuje.
Vjerujem da je moralo tako biti, moglo je biti i gore.
Nasa generacija je jos ponajteze prosla.
Nadam se da kad ostarimo, budemo oprezniji.
Sretno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci