Tagovi

Uče hrvatski, a hrvatski ne postoji...

Današnji Večernji list donosi zanimljivu vijest (možda samo meni kao starijem) koja glasi:

Kad je Stanko Smoljanović, član uprave Hrvatskog kulturnog centra u Banjoj Luci, putem obične obavijesti obznanio da će njihov centar održavati tečaj hrvatskog jezika, ostao je nemalo iznenađen. Za nekoliko dana među onima koji žele učiti hrvatski jezik bilo je i tridesetak 'đaka’ srpske nacionalnosti.

Dakle, Srbi u Banja Luci počinju učiti hrvatski. Bilo bi najljepše kad bi to bilo nešto posve obično i normalno. Ali nije. Desetljećima smo sa Srbima vodili rat oko jezika. Sa srpske strane se pokušalo ama baš sve da se negira i samo postojanje hrvatskog jezika te da se stvori jedan novi „zajednički“ jezik, na bazi srpskog dakako, koji bi se onda zvao jugoslavenski, hrvatsko-srpski ili obratno itd. Desetljećima u kraljevskoj i komunističkoj Jugoslaviji srpski političari, znanstvenici, novinari nastojali su nam nametnuti svoje jezične standarde pa čak i ćirilicu. Podrugljivo su nam dobacivali da smo narod bez povijesti i bez vlastita jezika.

Moj otac je polazio Drugu mušku gimnaziju u Zagrebu negdje od 1933. do 1941. Svih njegovih 8 razrednih i maturalna svjedodžba izdane su na ćirilici. Ćirilica usred Zagreba. Vjerujem da mnogi mlađi o takvim stvarima ništa ne znaju.

Slične neprilike s jezikom doživljavali smo svi mi stariji, koji smo doživjeli komunističku Jugoslaviju.

I sad evo, Srbi u Banja Luci uče strani jezik – hrvatski. Ova je vijest neobična i nama starijima gotovo senzacionalna. Ali, nadajmo se da će postati svakodnevna i normalna. Onim tempom kojim se budu normalizirali odnosi Hrvata i Srba.

Komentari

Šira sustavna situacija sve

Šira sustavna situacija sve jače srpsku kampanju u BiH za Hrvate, što naravno nije radi Hrvata nego ukupnih delikatnih problema. Hrvatska i Hrvati bi trebali koristiti bogato iskustvo da ne nasjedaju igranju takvim eksplozivima. Pogotovu kad u istoj Banja Luci srpski akademici opet drže paradne skupove u kojem ne postoji ništa osim milijunskih žrtava u Jasenovcu i kad je tamo sjediište za Balkan, cijelu Italiju i sve prekomorske zemlje premjestio Denis Kuljiš, te razni naši i njihovi "poduzetnici" igraju razno, što sve skupa ukazuje na upitne igre. Neka Srbi uče hrvatski jezik i Hrvati srpski i sve drugo, ali nikakve igre osim minimalističkih nisu zgodne, da ne bi opet "Gotovina" morao voditi neke uzaludne prodore na Banja Luku.

Tko je glasao

licemjerje i ništa drugo,

licemjerje i ništa drugo, kako se školuju hrvati, vraćaju li se, obnavljaju li se kuće, kad su tako brižni što ne spominju i bošnjake i ostale u rs

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci