Tagovi

Ubi decu

Zbog aktualnosti donosim danas iznimno i ovaj moj post s http://ivancerovac.mojblog.hr

U blizini Novog groblja u Dugom Selu, nalazi se poljski put na koji se skreće kojih 10 metara od ograde groblja. Kojih pedesetak metara dalje nalazi se mala ali lijepa kuća. Nekad sam se tu često šetao sa psom i svaki puta zastao da razgledam kuću. Mala ali lijepa, taman bi bila dovoljno velika za moju suprugu i mene, jer ova u kojoj živimo nama je definitivno prevelika.

Neko vrijeme nisam išao tim putem jer ima toliko krpelji da smo s psom šetali drugim putevima. Izbjegavali smo travu, grmlje, šumarke itd. No, jučer, sam ipak krenuo tim putem i već izdaleka vidio da je netko, do tada bijele i uredne zidove kuće „uresio“ grafitima.

Kad sam se približio, tek tada sam se zaprepastio. Kuća je sva unakažena ustaškim simbolima, slovom U onakvog oblika kakav je korišten u NDH. A iznad svakog takvoh U još je nacrtan, Bože mi prosti, križ. Za nekoga očito zlokobni simbol U ide uz križ – simbol ljubavi i praštanja. Tu je i valjda obvezna črčkarija Bad Blue Boys.

A kad sam se sasvim približio onda sam se tek zaprepastio. Ucrtani su strašni, grozni stihovi:

Srpska deca love zeca,
ubi decu da pomogneš zecu.

Nemogu doći k sebi. Dobro, ova ikonografija i ovi stihovi sigurno nisu djelo neke političke opcije u Dugom Selu, a nije ni neka provokacija, jer za to je kuća previše na osami. Dakle zaključujem da je to djelo neodgovornih tinejđera. Balavardije viših razreda osmogodišnje škole ili slično.

No tu se tek otvaraju pitanja. Otkud ti mladi znadu crtati slovo U onako kako je upotrebljavano u NDH? Odakle tim mladim osobama ti stihovi? Sigurno ih nisu sami izmislili. Jesu li svijesni što ti stihovi znače i da li su svijesni da smo se borili za to da na ovim prostorima nikad nitko više ne ubija nikoga, pogotovo ne djecu. Jesu li ti mladi svjesni moralne, krščanske odvratnosti takvih „grafita“ takvih „stihova“?

A kako ti mladi nisu to mogli naučiti sami nego od starijih, pitam se tko su i gdje su njihovi roditelji? Da li roditelji znadu što im djeca rade i nisu li to djeca čula, nedaj Bože, od svojih roditelja. Ako nisu od roditelja, od koga onda?

Neznam odgovor. Ali ostaje gorak okus u ustima. Tragično, jedino to mogu još dodati.

Komentari

Nemogu doći k sebi. Dobro,

Nemogu doći k sebi. Dobro, ova ikonografija i ovi stihovi sigurno nisu djelo neke političke opcije u Dugom Selu, a nije ni neka provokacija, jer za to je kuća previše na osami. Dakle zaključujem da je to djelo neodgovornih tinejđera. Balavardije viših razreda osmogodišnje škole ili slično.
No tu se tek otvaraju pitanja. Otkud ti mladi znadu crtati slovo U onako kako je upotrebljavano u NDH? Odakle tim mladim osobama ti stihovi? Sigurno ih nisu sami izmislili. Jesu li svijesni što ti stihovi znače i da li su svijesni da smo se borili za to da na ovim prostorima nikad nitko više ne ubija nikoga, pogotovo ne djecu. Jesu li ti mladi svjesni moralne, krščanske odvratnosti takvih „grafita“ takvih „stihova“?

A što reći na ovo? Sam postaviš tezu i onda pljuješ po mladim ljudima! Iako ne znaš rezultate istrage! Jesi li vidio možda tko je to pisao? Ako nisi, kako možeš insinuirati?

Ja npr. mislim da je te simbole stavio na tu kuću neprijatelj hrvatske države, neki jugonostalgičar, koji jako dobro zna čime može naštetiti ugledu Lijepe naše!

Koja li si ti hrvatska naiva! Zbog takvih desetljećima i nismo imali svoje države!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Gospođo baš ste vražja

Gospođo baš ste vražja baba.

Tko je glasao

Procitamo li donje komentare

Procitamo li donje komentare primjetit cemo da se vecina slozila s time da su grafiti djelo nestasne djece. No, na osnovu cega su komentatori utemeljili svoje zakljucke? Na osnovu pretpostavki. A zar nije, recimo, moguce da su oni djelo (pro)jugoslavenskih provokatora? To sto je objekt na osami nema nema nikakvu podlogu da ih se izuzme iz (pred)istraznog fokusa. Zar bas nitko ne moze odgovoriti lavici na izrazene sumnje? Mozda radi oga sto su svi, cini mi se, uvjereni da (pro)jugoslavena ne postoji u Hrvatskoj! Ako su, doista cudnovato.

Tko je glasao

Vama ću odgovoriti jer ste

Vama ću odgovoriti jer ste pristojan čovjek. Kuća je potpuno na osami i zbog toga bilo kakva provokacija otpada. Provokatori su mogli, da su bili na djelu provokatori, tkao uresiti usred noći zgradu općine ili crkvu ili sl.

Tko je glasao

Ja vas moram pitati: I što

Ja vas moram pitati:

I što onda?

Da li podatak tko je autor/autorica grafita bilo što mijenja u njegovu sadržaju i poruci?

Kad bismo saznali tko ga je napisao, o čemu bismo mladim ljudima govorili? O sadržaju grafita ili o vjekovnoj zavjeri protiv Hrvatske, Hrvata i svega hrvatskog?

Dokle mogu ići teorije zavjere? Recimo, netko bi mogao postaviti i sljedeću tezu: takve se poruke pišu da bi se osnažile sumnje u postojanje "(pro)jugoslavenskih provokatora". I to ide u beskraj: oni sumnjiče nas da bismo mi sumnjičili njih da oni sumnjiče nas da mi sumnjičimo njih da oni sumnjiče nas... ad nauseam... Na posljetku, koliko su one uopće smislene?

Takve teorije zavjere karakteristične su za totalitarne sustave u kojima se svaki znak slabosti tumači kao rezultat djelavanja neprijatelja, a nikada kao izraz eventualne defektnosti sistema. U individualnoj psihologiji to se obično dijagnosticira kao paranoidnost....

Umjesto da tako nevješto pokušavamo izaći na kraj s nečistom društvenom savješću, bilo bi bolje razmisliti kako kreirati društvo koje će se temeljiti na univerzalnim ljudskim vrijednostima kao što su jednakost, sloboda i pravednost. To nam do sada baš i nije išlo od ruke, sudeći prema dosta proširenom uvjerenju da se sustav vrednota u suvremenoj Hrvatskoj raspao. Štoviše, realni odnosi u društvu svakodnevno pokazuju da su dominantne vrijednosne orjentacije upravo suprotne općeprihvaćenim humanističkim načelima.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Cini mi se da mi idemo po

Cini mi se da mi idemo po onoj: Baba sumom, a djed drumom. Nitko ne znamo tko je napisao sporne grafite, ne znamo ni zasto. Jer, grafite nekada rezultira bunt, nekada primitivizam, a nekada se bogme bez povoda i razloga pisu. I sto sada? Voditi skolsku djecu, pokazivati im grafite i drzati predavanja o njihovom znacenju. Pa u svakome mjestu u Hrvatskoj ima provokativnih grafita. Zar bismo trebali sve razrede svih skola upoznavati sa "opasnoscu" grafita? Ja mislim da se ovdje previse i nepotrebno sablonizira i senzacionilizira. Umjesto toga, potrebnije bi bilo ako bi se intelektualci i strucnjaci vise angazirali oko gorucih problema koji destabiliziraju drzavu. Oni se umaraju i vrijeme trose na ismijavanje Kire, Milanovica, ili pak nekoga drugog, a ne mogu smoci ni vremena ni strucnosti pa se potruditi za smanjenje nezaposlenih, povecanje zaposlenih, buduci drzave u kojima je omjer jednih prema drugima 1:1 ne mogu (za)koraknuti u bolje sutra. U takvim drzavama univerzalne ljudske vrijednosti nikada ne sazrijevaju. U njima induvidualna paranoja prerasta u opcu. Tako, svrsishodnije bi bilo kada bi se intelektualne sposobnosti koristile za osmisljavanje proizvodnje, a ne za kreiranje beskonacnih intriga. Cio svijet, znamo, osudjuje isticanje nacistickih simbola. Iako nije, ali neka bude i slovo "U". No, zar taj isti svijet nije osudio i crvene zvijezde?! A, eto, mnogi se i ovdje natjecu tko ce ih vise zgrnuti. Budi Bog s nama!

Tko je glasao

Ne bi trebalo grafite iz

Ne bi trebalo grafite iz teksta trpati baš u isti koš s onima poput "Naprijed Dinamo", "Canjuga pederu"(ispričavam se na izrazu), "Zagreb je naš" i raznim. Relativizacija nije dobra.

Cio svijet, znamo, osudjuje isticanje nacistickih simbola. Iako nije, ali neka bude i slovo "U". No, zar taj isti svijet nije osudio i crvene zvijezde?!

Slovo "U" jest jedan od nacističkih simbola.

A taj isti svijet nije osudio crvene zvijezde već zločine komunizma. Razlika postoji iako se od nekih nastojalo da je ne bude.

B-52

Tko je glasao

Pavao mislim da sam u jednom

Pavao mislim da sam u jednom odgovoru objasnio zasto je danas projugoslavenstvo u Hrvatskoj minorna pojava. Takodjer nema vise niti potrebe da se kroz pisanja ovakovih stvari po zidovima siri dojam da je Hrvatska neonacisticka zemlja. Oni iz labradora i opera to su cinili dok Hrvatska nije priznata. Danas je to passe.
No da ponovim svoju tezu o jugoslavenstvu medju Hrvatima.
Ideja jugoslavenstva bila je izraz teznje Hrvata da u jednoj slavenskoj federaciji dojdu do pune afirmacije kao nacija. Ne zaboravimo da su nam glavni protivnici sredinom devetnaestog stoljeca bili ugari i austrijanci uz stalne Italijanske teznje za obalom. No krvava represija kraljevine pokazala je da Srbiji jugoslavenstvo znaci sirenje srpstva. Vrijeme NDH sa svim grijeskama rezima koji su pocinjeni doveo je do toga da pored rezima propadne i drzava i opet smo se nasli u Jugoslaviji koja je trebala biti sazdana na pravednijim odnosima. No i ta praksa a narocito nakon Titova odlaska pokazala je da ta drzava nije sposobna opstati kao zajednica ravnopravnih naroda. Krvavim epilogom postojanja SFRJ i onaj zadnji nostalgicar morao je bjezati u podrum pred bombama onih u cije se ime do nedavno zaklinjao. Sve je to otrijeznilo i posljednjeg jugonostalgicara. Medju ljudima postoji zal za proslim mirnim vremenima ali to je prije svega zato sto vlasti nakon 1990 nisu uspjele napraviti od Hrvatske drzavu blagostanja sto Hrvatska po svojim karakteristikama i osobinama stanovnistva moze lako postati da nema stetocina koji crpe sva pregnuca nacije. Samim time kod nas nema dvojbe "tko nas bre zavadi" jer mi znamo tko je taj i zbog cega.

Tko je glasao

Poceo sam ti pisati odgovor

Poceo sam ti pisati odgovor i odustao od njega. Cim smognem vremena odgovorit cu ti zasebnim postom.

Tko je glasao

Ono sto bi se konkretno

Ono sto bi se konkretno moglo napraviti je svojevrsni hepening sa nekoliko kanti jupola ili vec cega i prebojavanja tih simbola i natpisa. U akciji bih se mogao i ja pridruziti. Mislim na neki vid akcije s kojom bi se pokazao odmak od onih koji na ovakav nacin zagadjuju okolinu. Uz put bi mogao na kuci osvanuti natpis "djaba ste pisali"I u mojem gradu na nekoliko mjesta postoje "grafiti" sa slicnim natpisima. i na crkvi je neka budala narisala kukasti kriz.

Tko je glasao

Apsolutno, zalosno. A kad

Apsolutno, zalosno. A kad smo vec kod Dugog Sela, evo i mene s jednim zalosnim slucajem. Naime, mislim da je bilo cetvrtog ili petog sijecnja 2003-ce, vrijeme je bilo prohladno, ali suncano i bez vjetra. Pri povratku iz Zagreba za Slavoniju, skrenuo sam u Dugo Selo i potom produzio do obliznjeg mjesta Kriz. Na tamosnjem mjesnom groblju je sahranjen jedan moj bivsi surobijas, sudionik diverzantske grupe "kamikaze" prispjele iz Australije u bivsu Jugoslaviju 1963-ce. Necu o tome da li se slazem ili ne slazem s njegovim djelom, jer je to, barem za ovu zgodu, nebitno nego cu se osvrnuti na neke druge cinjenice.
Prosetavsi grobljem spazio sam na jednoj ploci prezime Oblak. Medjutim, ime nije odgovaralo onomu koje sam trazio, stoga sam otisao u obliznju cvjecarnicu pa me vlasnica upoznala da su u zajednickoj grobnici sahranjeni majka i sin. Otisao sam na grob, polozio cvijece, pomolio se, a potom potrazio pokojnikovu sestru. Razgovarajuci s njom, kroz suze mi je kazala: "Pavle, ti su prvi bratov surobijas koji me je posjetio". Pokojni Josip Oblak je bio osudjen na dvadeset godina robije, potom mu je smanjena na petnaest. Za vrijeme robijanja, posebno istrazna postupka, bio je svakodnevno batinan. Sigurnosno osoblje robijasnice je na njemu usavrsavalo borilacke vjestine. Zbog cestog batinjanja, neka mi Bog oprosti, "prolup'o" je.
Njegova sestra mi je takodjer kazala da je u snu skoro svake noci znao zapomagati i vristati: Zasto me tucete, nemojte me stalno tuci, nisam nikoga ni ubio ni ranio, ni ostetio". Radi toga im se mati cesto molila Bogu da ga primi k Sebi.
I sada, niti cu braniti, niti osudjivati pok. Oblaka, vec samo konstatirati da nije lijepo sto njegovi bivsi surobijasi nisu ni sucut nikomu izrazili, iako su brojni s njime podijelili mnostvo paketa i popili bezbroj kava, te prosetali uza nj tisuce kilometara zatvorskim krugom.

Tko je glasao

Ni meni to nikako nije

Ni meni to nikako nije jasno, dragi moj gospon Cerovac. Naprosto mi neide u glavu kako takve stvari djeci mogu biti bliže od recimo simbola nekakve pop-kulture, buntovnih stihova suvremene glazbe, grafičke identifikacije popularnih grupa, otkačenih likova iz stripova ... Sasvim mi je jasan taj mladenački bunt, izazov da se učini neka nepodopština ili nešto zabranjeno - ali sam izbor toga čime se iskazuje nekakav bunt, to mi neide u glavu da ovo uopće prolazi, a kamoli u današnje vrijeme.
Jedino je stvarno za zapitati se tko i gdje su roditelji?

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Nažalost, takvi grafiti

Nažalost, takvi grafiti jesu posljedica politike. Koja nije specifična za Dugo Selo, nego prožima cijelu Hrvatsku (a i okolicu).

Ustaško "U" (i to sa križem u otvoru, koji predstavlja dio simbolike) su ti klinci vjerujem spoznali u kontekstu "antikomunizma", simbola koji je suprotan crvenoj petokraki. U pojednostavljenom sustavu vrijednosti (o kojem govorim kada govorim o podijelama na "naše" i "njihove"), ako je zvijezda zlo, "U" automatizmom predstavlja dobro. I ako se na to doda teza kako Hrvat predstavlja aposlutno dobro a Srbin apsolutno zlo, ti "stihovi" su neposredna posljedica. I nisam toliko skeptičan prema ideji da su sami došli do tih "stihova", na temelju onoga što sam i čuo i pročitao o Glazbenom studiju, vjerujem da si upoznat sa kreativnim mogućnostima mladih i da si se sreo i sa pozitivnim primjerima te kreativnosti do sada. A na koji će se način ta kreativnost ispoljiti, to ovisi upravo o tim okolnostima u koje se ti klinci stave.

Da ne radim sada paralele sa drugim temama kojima ovdje nije mjesto, samo ću konstatirati kako je odgovornost na nama, pogotovo na nama sa neposrednim iskustvima, da ne prikazujemo svijet crno-bijelo. Ako nisam bio jasan u nekom drugom kontekstu, upravo zbog ovakvih poruka koje su došle do tih klinaca koji su napisali taj grafit, smatram bitnim odvojiti zločine i zločince od toga jesu li ih počinili prijatelji ili neprijatelji, "naši" ili "njihovi". Jer možemo pretpostaviti kako u glavi autora ovaj poziv na zločin nije zločin jer se radi o "njima" a to onda ne može biti loše. A taj poziv na zločin bi bio jednako strašan i da je pozivao na ubijanje hrvatske, nigerijske, ustaške, partizanske, hadezeovske ili bilo koje druge djece. I ono pitanje koje me muči kad saznam za bilo koji takav natpis jest kako da poruku iz prethodne rečenice približimo autoru.

Tko je glasao

Kad donašam tekstove o

Kad donašam tekstove o kreativnosti djece na blogu http://glazbenistudiocerovac.blog.hr onda dakako mislim na drugačiju kreativnost nego ovo. Ovo za mene nije kreativnost nego "kreativnost" i to prostačka. I iako to nisu moja djeca nacrtala osjećam se ipak odgovornim.

Tko je glasao

Imam jedan prijedlog za vas,

Imam jedan prijedlog za vas, gospodine Cerovac. Zašto ne biste posjetili mjesnu osnovnu školu i u dogovoru s ravnateljem/ravnateljicom organizirali za djecu ono što se u današnjoj nastavi zove "škola u prirodi" pa ih odveli na to mjesto, pokazali im tu kuću i taj grafit. Pokrenite razgovor s djecom i ispričajte im na zanimljiv način tko ste vi, što vi o takvim stvarima mislite i zašto. Sigurna sam da bi djeca taj sat s vama pamtila cijeli život i da bismo makar za njih mogli biti sigurni da u život kreću jasno razlikujući dobro i zlo. Ja bih to napravila. Vodila bih djecu na takva mjesta i omogućila im da razgovaraju s akterima koji zbiljski zastupaju univerzalne ljudske vrijednosti. Sigurna sam da bi barem jedna djevojčica ili jedan dječak došli na ideju da prebojaju natpis i umjesto njega (ali tamo gdje bi to bilo prikladno) napišu nešto drugo.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Imate potpuno pravo. Ali

Imate potpuno pravo. Ali kraj je školske godine. Još samo tri dana. Koji će ravnatelj pristati na tako nešto?

Tko je glasao

Nije samo stvar u kraju

Nije samo stvar u kraju školske godine. Teško da će ikoji ravnatelj pristati na tako nešto jer se i nastava u prirodi planira, gdje, tko, zašto, kada, vezano uz koju nastavnu jedinicu i teško da bi ikome "sa strane" dozvolili "da uleti". Izgleda apsurdno, no tako funkcionira sustav. Sumnjam da bi ja kao mama učenika škole mogla doći ravnateljici i predložiti da samoinicijativno odvedem klince nekud. Moram naglasiti da se radi o izuzetno naprednoj i liberalnoj školi. Drugi problem je u tome što za praktički svaki izlazak iz školskog dvorišta škola MORA dražiti suglasnost i potpis roditelja da se s time slažu. Dobre ideje na žalost padaju na banalnostima, a ponekad niti banalnosti nisu tako bezazlene kako se čini na prvi pogled. Recimo, slučajno, slučajno nedaj Bože se na toj kratkoj šetnji nekome desi da ugane gležanj. Naletite li na "teškog" roditelja (a ima ih, škole to dobro znaju), eto 100 problema za sve.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Teško da će ikoji

Teško da će ikoji ravnatelj pristati na tako nešto jer se i nastava u prirodi planira, gdje, tko, zašto, kada, vezano uz koju nastavnu jedinicu i teško da bi ikome "sa strane" dozvolili "da uleti". Izgleda apsurdno, no tako funkcionira sustav.
A kako Berislav Rončević može?
Zar je Berislav Rončević bolji od drugih?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

LOL Vi'š da i u članku

LOL

Vi'š da i u članku piše "da su roditelji zamoljeni". Neš' ti po školi raditi nešto što nisi zamoljen, pravi tata :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci