Tagovi

Uber i globalizacjia

Zanimljivo je promatrati kako proces globalizacije sve više i više utječe na naše svakodnevne živote. Dva mladića, sjedeći u Parizu i ispijajući kavu , došli su na odličnu ideju te pokrenuli potpuno novi i inovativni sustav pružanja taksi usluga.

Poslovni plan te dvojice mladića osvojio je svijet , stigao je u Hrvatsku,  te  sada ima veliki utjecaj na svakodnevne živote zagrebački taksista, taksi poduzeća te korisnika taksi usluga.
Dakle vidimo kako inovacija iz jednoga dijela svijeta iz korijena mijenja načine poslovanja tisućama ili milijunima ljudi  širom svijeta.

Riječ je naravno o Uberu.
Dolazak Ubera u lijepu našu izazvao je veliku pažnju medija  a time i javnosti Je li u pitanju plaćeno reklamiranje, ili su pak naši internet portali procijenili da je dolazak Ubera velika i važna vijest za javnost?, to procijenite sami.
Ostaje činjenica da su svi portali na naslovnicama pisali o Uberu, što znači da je Uber uspio barem na jedan dan potisnuti lijepo oblikovane guze i beskorisna naklapanja domaćih političara s naslovnica internet portala.

Uber nije ništa drugo nego li jedna vrsta suvremenog produkta , odnosno proizvoda/usluge globaliziranoga svijeta. Ali ono što kod Ubera privlači medijsku pažnju je činjenica da je Uber istovremeno i proizvod/usluga ali i nova platforma, ( kao što su uostalom i facebook, google, you tube, itd, ), koja omogućava nove načine poslovanja, privređivanja i  zarađivanja.
Ono što razlikuje Uber od primjerice facebooka, je to što je Uber specijaliziran samo na  jednu vrstu poslovanja te time zbog svoje specijalizacije on značajno i direktno utječe na načine poslovanja taksista, dok facebook utječe na načine poslovanja gotovo svih poduzeća, ali ne toliko vidljivo, direktno i izravno kao što to čini Uber u slučaju taksista.

Nove platforme za poslovanje i zarađivanje,općenito su pozitivna stvar, zato što potiču ustajalu društvenu dinamiku i na taj način pridonose gospodarskom rastu i razvoju
Jer dolazak novih platformi za poslovanje i zarađivanje s jedne strane znači i dolazak novih mogućnosti poslovanja za one koji u starom sustavu nisu bili uspješni te nisu uspjeli naći svoje mjesto pod suncem. Za njih nove platforme znače i nove prilike a nove okolnosti i nove mogućnosti.
S druge strane za one koji su u starom sustavu poslovanja bili uspješni i zadovoljni, dolazak novih platformi i novih načina poslovanja, znači da će se oni morati stalno truditi i iznova prilagođavati novim okolnostima i načinima poslovanja a sve to kako bi zadržali svoj dio tržišnog kolača.
Dakle i jedni i drugi postaju dinamičniji kako bi se prilagodili novoj stvarnosti.

Tako će i sada biti s Uberom, oni što nisu bili uspješni ili uopće nisu bili taksisti, nastojati će sada iskoristit priliku te povećati svoj dio kolača, oni što su bili uspješni nastojati će se prilagoditi kako bi zadržali svoj postojeći dio kolača.
Građani bi zbog jače konkurencije trebali profitirati dobivajući kvalitetniju i povoljniju taksi uslugu.

Dolazak Ubera je samo doka kao je globalizacija već stigla u sve dijelove svijeta te kako više nego li ikada prije utječe na sve sfere naših života.
Stoga je ogromna šteta što naše domaće političke i poslovne elite nisu učinile ništa kako bi naše društvo prilagodile globalizacijskim trendovima Zbog loše administracije i obrazovanja naša poduzeća i građani nemaju sposobnosti i znanja stvarati suvremene proizvode prilagođene zahtjevima globaliziranoga svijeta.

Globalizacija  je poput moćne mašine, ona melje sve pred sobom. Poduzeća i pojedinci koji se ne prilagode novim platformama i novim načinima poslovanja doživjeti će sudbinu sličnu plemićima i feudalcima koji se nisu htjeli prilagoditi ranom kapitalizmu, dakle završiti će na smetlištu povijesti.
Kod nas plemića i feudalaca, odnosno poslovnih dinosaurusa ima na pretek, što ih prije pošaljemo na smetlište  povijest to ćemo brže i napredovati.
Ne možemo se na svjetskom trkalištu, ( tržištu ) natjecati sa starim konjima,  tako nećemo nigdje stići, tako možemo jedino  zaostajati i gutati prašinu onih što su sposobniji od nas.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Komentari

Znao sam, bilo je pitanje

Znao sam, bilo je pitanje sata kada će taksisti premlatiti Uberovce !
nije prošlo nezabilježeno
http://news-bar.rtl.hr/vijesti/zagreb/zagrebachki-taksisti-napali-na-uli...

Tko je glasao

Uber U Hrvata

Moram priznati da sam malo skeptična oko modela u Hrvatskoj s licenciranim taksisitima...varijanta vozi tko želi mi je puno revolucionarnijaa

Doduše, moja mladež, koja se ne odvaja od svojih smart telefona, je oduševljena! A osnovni razlog im je uvijek prisutan način plaćanja i izostanak komunikacije s operaterima??!!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Izračunajmo svu dobit i sve

Izračunajmo svu dobit i sve gubitke takvog poslovanja i vjerujem da će se pokazati kako u proračun i plaće našim ljudima stiže, manje nego od taksi prijevoza preko ubera.

Zašto onda domaćim taksistima postavljati stroge uvjete, polaganje poznavanja grada i ostalih ispita, zatim vlasniku to i to, plaćanje raznih nameta državi, kada za stranu kompaniju koja ne plaća porez kod nas, nema nikakvih uvjeta.

Ima stručnajka koji će sve izračunati, pa trebamo primijeniti ono što se nama kao društvu više isplati.

Budući "Uber-ovi zaposlenici" nemaju mirovinsko, zdravstveno,..., nemaju te obveze, možda da toga oslobodimo i sve naše prijavljene taksiste, pa će imati mogućnosti povećati čiste nadnice.

Dakle, može Uber, samo ako ima i iste obveze prema državi i zaposlenicima, pa da je onda jeftiniji, a ne da ima povlaštene uvjete, manje obveza, ..., pa je zbog toga jeftiniji.

Neki gradovi i države zabranili su takvo poslovanje, jer im odnosi daleko više nego što donosi.

Tko je glasao

totalno gluparanje i nepoznavanje teme

Najveće taxi udruženje u Hrvatskoj (Radio taxi Zagreb) - nije pravna osoba, već udruženje obrtnika. Svatko si sam određuje koliko će uplaćivati u mirovinsko i zdravstveno (uz minimalnu osnovicu).

"Budući uberovi zaposlenici" su plaćeni na bijelo - te im se to računa kao bruto prihod, na koji sami uplaćuju potrebne mirovinske i ostale doprinose.

Ono, zašto pišeš o temama o kojima pojma nemaš?

Tko je glasao

Ne treba se puno previše

Ne treba se puno previše zanositi tim business-modelom.
Niti čisto matematički ne može biti dugoročan...kao ni mnogi drugi,
Ta priča s tim unicorn startupom je samo lijepi prikaz iracionalnosti financijskih tržišta iako formalno nije u javnoj ponudi
Istina je da je to tek softwerski program s minimalnim troškovima, ali je i istina da rast koji najavljuju nije održiv,
...neto prihod 2013te je imao 213milijuna$ što je bruto prihod negdje oko 1milijarde$, uz svoju procjenu vrijednosti 18milijardi$, ili 85X godišnji neto prihod.
...2014te završavaju s 400milijuna$ prihoda
...a najavljuju da će ovu godinu završiti s 4X većim prihodom uz sadašnju tržišnu valuaciju od cca 50milijardi $...što znači da će za to trebati bruto obrat od 10milijardi$
...e da bi optimistično očekivali daljnji rast od 300% u sljedećoj godini...što valjda treba značiti svjetski bruto prihod od 30milijardi$
...ehm,
...a cijelokupno svjetsko tržište taxi prijevoza se procjenjuje da vrijedi oko 50milijardi$ godišnje, ili samo Američko tržište taxi transporta ima vrijednost 11milijardi$ godišnje
...to otprilike znači da bi do kraja sljedeće godine sam taj startup, koji za financiranje uz ´vaku popularnost među investitorima ne treba niti biti na burzi, bi trebao preuzeti 60% svjetskog tržišta...a ima i konkurenciju koja jača, poput Lyft, Sidecar, Ola Cabs, Haxi.
...i još živahne klasične taksiste s licencama, jel´, i bijesom,
Meni se to, ´vakom skeptičnom, ne čini realnim
Zato se ne bih nešto žurio sa sociološkim analizama.
A niti oduševljavao takvim "tržišnim" natjecanjem...

Tko je glasao

Priznajem da se nisam bavio

Priznajem da se nisam bavio matematikom glede Ubera, niti me točno zanima koliki im je tržišni potencijal i koliku maksimalnu dobit mogu izvući. O tome neka brinu njihovi vlasnici i menadžeri.
Uber je softwerski program, ali isto tako i google, facebook, you tube, sve su to Softwerski programi, sustavi,ili što već jesu.
U kombinaciji s široko dostupnim pametnim telefonima i računalima, odnosno hardwerom, ti sustavi nude konkretnu uslugu ili platformu za plasiranje proizvoda i usluga, te na taj način bitno utječu na sve sfere ljudskih života, uključujući i načine poslovanja i zarađivanja.
Koliko mi je poznato, Uber je izazvao prosvjede taksista u Francuskoj, a gdje god da dođe izaziva veliku medijsku pažnju te ga prate brojne kontroverze.
Primjerice, s pravnog aspekta tu je pitanje legalnosti poslovanja, te prava i odgovornosti koje iz poslovanja proizlaze. U slučaju Uber se jasno vidi da pravni sustavi imaju problema kako definirati i regulirati nove načine i mogućnosti poslovanja.
S ekonomskog aspekta tu je pitanje lojalne odnosno ne lojalne konkurencije, što se opet na neki način veže uz pravni sustav, i pravno reguliranje određene grane poslovanja u slučaju Ubera taksi usluga.

Zato se ne bih nešto žurio sa sociološkim analizama.
A niti oduševljavao takvim "tržišnim" natjecanjem...

Sociološka analiza ne odnosi se samo na Uber već općenito na globalizaciju i digitalne proizvode, koji zasigurno sve više i više utječu na naše svakodnevne živote.
Uber je samo uzet kao primjer i kao povod pisanju, naravno da je samo njego utjecaj na društvo neznatan i ograničen.
Ali općeniti utjecaj svih tih novih softwera i globalizacije je itekako vidljiv i zahtjeva puno ozbiljnije sociološke analize

Glede tržišnog natjecanja, ono je takvo kakvo je, u postojećem trenutku i postojećem političko -tržišnom sustavu, svaki pojedinac tjera ono što njemu odgovara i onda to što mu odgovara nastoji prikazati kao opće društveni interes te kao neupitnu zakonitost tog istog sustava. A taj sustav zvan kapitalizam, temelji se na mješavini, privatnog vlasništva, nesavršene konkurencije te državnog intervencionizma, dakle svatko za sebe može tumačiti da su njegove metode tržišnog natjecanja u skladu s tim sustavom.
Odluka na kraju opet pada na politiku, tako je i u slučaju Ubera, na kraju politika odluči može li Uber na tržište ili ne, te ako može u kojim i pod kakvim uvjetima može.

Tko je glasao

...u dnevniku primjećuješ

...u dnevniku primjećuješ Stoga je ogromna šteta što naše domaće političke i poslovne elite nisu učinile ništa kako bi naše društvo prilagodile globalizacijskim trendovima i to jest i nije tako. Ovog časa nisu ništa učinile, istina,
...ali su svih ovih godina stotinama regulacija učinile sve moguće da prilagodba bude što bolnija,
...i ne samo bolna, već i nemoguća.
...imamo tu sad´ višedesetljetni državni intervencionizam sa svim naplavinama regulacija sa ciljem da se zauzda i stavi pod kontrolu politike osobna i poduzetnička inicijativa...i to uspješni državni intervencionizam, dakle,
...i imamo iznenada i poduzetničku nakanu da iskoristi sva dostupna sredstva da zaradi. A pod sva dostupna sredstva misli stvarno sva, i financijska, jer je dijete samog tog financijskog kapitala...sa svim znanjima i predatorstvom koji uz to ide,
...i naša društvena licemjerja kojim sebe nazivamo slobodnim tržištem, naravno, kako ga mi vidimo, uz sve moguće dozvole certifikate, licence,...a oni mogu nevino samo tražiti potpunu slobodu poduzetništva u zemlji sloboda, jel´, pa ti reci da dá, ali ne, ali da,
...i mogu koristiti svoju tehnološku superiornost, i ne samo informatičku, ali i organizacijsku
...i mogu platiti i osigurati najbolju legalističku podršku, jer taj isti financijski kapital kojim se koriste je već odavno prisutan u svim zemljama u kojim se pojavljuju, i to na najvišim razinama...pa im tako nije strana niti jedna specifična situacija, pa tako i u nas...
...i tako imamo iznenada i poduzetničku nakanu koja se ne mora obazirati na socijalnu cijenu te iste nakane...
Tako da prilagodbe neće biti. Samo će se prešutno ostaviti kako jest.
Možda, ali, neće ostaviti kako jest pojedinci? kojima je to kruv?...ali političari će se pokriti ušima, sigurno...
U komentaru veliš U slučaju Uber se jasno vidi da pravni sustavi imaju problema kako definirati i regulirati nove načine i mogućnosti poslovanja....a to nisu novi načini i mogućnosti poslovanja. Samo je informatička platforma tu nova.
Sve ostalo je staro, samo dovedeno do krajnjih mogućnosti.
To je ono poduzetništvo koje koristi sve svoje prednosti i sva znanja kojima raspolaže, a i sve slabosti ciljanog tržišta i okoliša, bez kompromisa.
Potpuno samouvjereno. I može se pojaviti kad´ hoće, i može nestati kad´ mu se prohtije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci