Tagovi

U vidokrugu: "Patuljci" koji drže ključeve Banskih dvora

Popularnost i utjecaj centrističkih stranaka poput HSS-a, HNS-a i HSLS-a iz jednoga u drugi parlamentarni ciklus u ciklus nezaustavljivo je slabio - što zbog nepredvidivih udaraca sudbine, što zbog loših ili neshvaćenih političkih procjena i poteza / Za razliku od HNS-a i IDS-a, koji su ideološki opredijeljeni za koaliciju s SDP-om, seljaci mogu i s lijevima i s desnima, što njihovu poziciju u očima birača čini nejasnom i dvoličnom / Dok je Milanović zagušio HNS, Sanader polako steže HSP. Odnos s pravašima je danas toliko nategnut da sam Đapić govori kako ne bi trebalo nikoga iznenaditi ako oni poslije izbora podrže Milanovićevu vladu, ako zbog ničega, onda zato da zapapri Sanaderu.
Dok brojimo sitno do parlamentarnih izbora sve je vidljivije koliko je teško preživjeti stiješnjen između HDZ-a i SDP-a. Ti politički mastodonti gutaju sve na ljevici i desnici, sužavaju prostor centra toliko da onima koji na njemu pokušavaju opstati polako počinje nestajati zrak iz pluća. Popularnost i utjecaj centrističkih stranaka poput HSS-a, HNS-a i HSLS-a iz jednoga u drugi parlamentarni ciklus u ciklus nezaustavljivo je slabio - što zbog nepredvidivih udaraca sudbine, poput smrti pomirljivog socijaldemokratskog lidera Ivice Račana, što zbog loših ili neshvaćenih političkih procjena i poteza koji su, kao u slučaju liberala, ostavljati dojam da je riječ o stranci krivudavaca koja nema ni stava ni opredjeljenja. Nekad jake stranke do danas su se pretvorile u manje ili više žilave patuljke, od kojih neki igraju u ligi za
opstanak.

"Cijeđenje limuna do zadnje kore" i ministar gospodarstva - umirovljenik
No, kako god prošli 25. studenoga, ti junaci iz drugog reda odlučivat će sutra o tome tko će vladati Banskim dvorima. Naravno, neće biti sami. Zajedno s tim trolistom ključeve vlasti drže HSU, HSP, IDS i zastupnici nacionalnih manjina. Politolozi često upozoravaju da tako fragmentirana postizborna scena, na kojoj uz dva jaka igrača kruže slabi sateliti koji služe jedino matematičkom zaokruživanju parlamentarne
većine, ne omogućava sastavljanje stabilne koalicijske vlade jer «mališani» saveze sklapaju isključivo na temelju trgovanja i netransparentnih ustupaka, što u vlast unosi značajan koruptivni element. U sadašnjem mandatu često se debatiralo o partnerskim ucjenama na koje je Ivo Sanader morao pristajati da bi održao vlast. HSU je, uostalom, svoj stil koaliranja s HDZ-om otvoreno opisao kao cijeđenje limuna do zadnje kapi soka. Da se to sasvim sigurno neće promijeniti ni u sljedećem mandatu, bez obzira na to hoće li nastaviti koalirati sa Sanaderom ili će im partner postati Zoran Milanović, vidi se iz svojedobnih izjava kako će za umirovljeničke projekte ta stranka tražiti 20 milijardi kuna te iz najnovije najave da će za umirovljeničke kadrove tražiti Ministarstvo gospodarstva.
I nekad snažni HSS može se barem djelomice opisati kao interesna stranka, koja zastupanjem sela i seljaka unaprijed stavlja goleme zahtjeve pred potencijalne partnere. Za razliku od HNS-a i IDS-a, koji su ideološki opredijeljeni za koaliciju s SDP-om, seljaci mogu i s lijevima i s desnima, što njihovu poziciju u očima birača čini nejasnom i dvoličnom. Savezništvo u koje su ušli s HSLS-om nije donijelo sinergiju, pa bi HSS mogao u toj kombinaciji proći lošije nego kad je pred birače izlazio sam. Skeptika u pogledu potrebe da se osnuje zeleno-žuti ansambl ima u obje stranke. Među liberalima drže da bi svoja tri zastupnika osvojili i sami, a u HSS-u da je kombinacija i smišljena samo radi spašavanja liberala koji bi da idu sami mogli nestati sa scene.

"Koaliranje zbog programske sličnosti", drugim riječima "novac za vlastitu bazu i uhljebljenja"
Trenutačno je najveći gubitnik političkih procesa HNS, kojemu je smrt Ivice Račana pala teže nego SDP-u. Grubo je reći, ali takva zna biti istina, SDP-u je Račanova smrt donijela procvat. Milanović je pokupio golemu količinu glasova na lijevom spektru, pretvorivši preko noći narodnjake u potencijalno najveće izborne gubitnike. HNS je igrao na jednu kartu, svog premijerskog kandidata Radimira Čačića. Utrošeno je vrijeme, uložen je i velik novac, da bi se projekt, barem naizgled, ispuhao kao balon jer HNS, prema zadnjim istraživanjima, jedva prelazi izborni prag. Dok je Milanović zagušio HNS, Sanader polako steže HSP. Odnos s pravašima je danas toliko nategnut da sam Đapić govori kako ne bi trebalo nikoga iznenaditi ako oni poslije izbora podrže Milanovićevu vladu, ako zbog ničega, onda zato da zapapri Sanaderu.
Uglavnom, u izbornu utakmicu ulaze svi sa svojim očekivanjima. Kad se sluša manje stranke, ambicije koje iskazuju u pogledu broja zastupnika koje će osvojiti ne mogu ne izazivati čuđenje. Sabor bi trebao imati najmanje 300 zastupnika da bi svi «mališani» osvojili svojih od 10 do 20 stolaca. No, Hrvatska se po intenzitetu predizbornih očekivanja i postizbornih trgovačkih sporazuma ne razlikuje previše od drugih tranzicijskih država, ali i starih demokracija. Svuda se u politici svi glasno pozivaju na načela i programske
sličnosti, a na kraju ulaze potajno u pragmatične kombinacije koje podrazumijevaju novac za njihovu bazu, sinekure za njihove ljude, tu i tamo uhljebljenje supružnika u kakvom vladinu uredu ili agenciji… Naravno, u svemu tome se nešto napravi i za državu. No, pitanje je može li napravljeno zadovoljiti birače koji redovito poslije izbora kao da se probude iz dubokog sna i ne vjeruju što su zatekli na javi, jer ih svaki put ispočetka udari u glavu spoznaja da su njihovi glasovi ponovno bili temelj za unosnu trgovinu.

Komentari

Trenutačno je najveći

Trenutačno je najveći gubitnik političkih procesa HNS, kojemu je smrt Ivice Račana pala teže nego SDP-u. Grubo je reći, ali takva zna biti istina, SDP-u je Račanova smrt donijela procvat.

Pad rejtinga HNS-a nema nikakve veze sa smrću Ivice Račana. Ja razloge vidim u pogrešno definiranoj predizbornoj strategiji te stranke i predugom upornom insistiranju na premijerskom mjestu po svaku cijenu.

Jednako tako, za "procvat" SDP-a zaslužno je jedinstvo i potezi te stranke nakon što je Račan umro.

Rast biračke potpore SDP-u nije zbog toga što je Račan umro.

Između te dvije formulacije je velika i bitna razlika u sadržaju.

B-52

Tko je glasao

Mislim da će na duži rok

Mislim da će na duži rok broj parlamentarnih stranaka opadati, da mnoge neće izdržati parlamentarne i izborne bitke, da će se mnogima osuti vodstva pa će se sve svesti na dvije do tri stranke u Saboru.

Tko je glasao

Iako svođenje političkih

Iako svođenje političkih rasporeda po shvaćanju pokojnih Tuđmana i Račana na dvije veće političke stranke i nešto interesne trgovine za popunu načelno nije dobar razvoj događaja, iz pozicije hrvatskih građana/birača je primjeren.

Birači su od 1990.g. bili i više nego strpljivi i isprobavali su sve. Od nabrojanih stranaka jedino je nekadašnji HSLS bio dosljedan u pokušajima da opstane kao stvarna stranka, ali je raznim razlozima koji nisu bili plod volje birača, internim i vanjskim, to destruirano. Stranke HSP, HSS i HNS su birači puno puta pokušavali držati u igri, ali je praksa uskointeresnog vodstva, svedeno na mali broj ljudi, instaliranog izvana (HSP, HSS) ili iznutra (HNS), uprkos trudu birača dugo održala te stranke kao alat za jednu od više interesnih potreba tako preelitnih instaliranih vodstava.

Zato je tzv. interesnost i trgovački interes od strane birača unaprijeđen, pa su se, uz stalni IDS i logični HSU, sada održali i primjerenije (skromnije) interesno postavljeni HSS (nema velikih zahtjeva za novcima od građevinarstva) i ostaci HSLS-a.

Davež napretka i interesa još ne dozvoljava disati ostalim opcijama, ali baš zbog takvog razvoja događaja je pitanje trenutka kada će interesno doći do izražaja žene, zeleni i neke krajnje praktične opcije kao npr. stranke 50 milijardi kuna manje za puno više toga.

Birači nisu mogli bolje, ali sada već kasne u prevelikoj strpljivosti i razumijevanju za razno. I dalje se vodi sustavna bitka za uspjeh i ekstra profite na račun dugova. Nije moguće to promjeniti a glupo bi bilo sve te uspjehe prepustiti samo malobrojnim stručnjacima za trgovinu s Tuđmanom, Račanom i inozemnim ceentrima moći. Ali je krajnje vrijeme bar za manje zamjene, gdje bi spomenute manje stranke mogle redom nestati, a potom i puno toga nepotrebnog, onog što se nikad ne bi trošilo i radilo da nisu bile režirane takve okolnosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci