Tagovi

U travnju sijali od sreće a sada svrstani u smeće

Nije se baš teško prisjetiti Vladine, a posebno Linićeve euforije kada je u travnju mjesecu kreditna agencija Fitch rejting Hrvatske ipak ostavila izvan one najniže, dakle onu „smeće“ koju nam je sada dodijelila jedna druga isto tako u svjetskim okvirima poznata i utjecajna agencija Standard & Poor's. Natjecali su se tada u demonstraciji bahaćenja Čačić i Linić u prosipanju raznih obećanja o nekim velikim investicijama koje će biti zamašnjak za pokretanje gospodarstva. Da od svih najavljivanih investicija nema ništa bilo je mnogima jasno još i tada, a nedavno su i sami jasno kazali kako su u tom segmentu zatajili, ali zato nisu u povećanju porezne presije, bildanju cijena svega i svačega, otpuštanju radnika, ukidanju prava djelatnicima, daljnjem urušavanju gospodarstva…. i sve to pravdajući nekim općim stanjem koji je navodno i u svim drugim zemljama naše regije isti ili sličan ne shvaćajući ili pak ne prihvaćajući da je stanje u Hrvatskoj produkt isključivo njihovog neznanja i nesposobnosti.

Ova ocjena kreditne agencije Standard & Poor's je u stvari i jedna od međunarodnih ocjena rada ove Vlade u prethodnom periodu koji je vrlo sličan i ocjeni koju istoj toj Vladi za dosadašnji rad daju i sami građani Hrvatske. Dakle rad Kukuriku Vlade RH je za ocjenu smeće što drugačijim rječnikom znači da Milanovićeva Vlada nije niti će biti u stanju išta riješiti u interesu svojih građana što znači da joj je rok trajanja istekao. Da je tomu tako svjedoči i nedavno premašena brojka od 350 tisuća nezaposlenih koji će i po samom ministru Mrsiću rasti i u slijedećoj godini, te činjenica da u ovom trenutku nekog ozbiljnog ili čak ikakvog investitora nema na vidiku. Kada prethodnom dodamo i sve slabiju kupovnu moć građana koje će rezultirati daljnjim padom potrošnje, a time i proizvodnje što znači još više otpuštenih radnika onda je jasno da je sveopća katastrofa doslovno pred vratima.

Kako u svakom zlu ima i nešto dobrog, svrstavajući nas sa kreditnim rejtingom „smeće“ svjetsko financijsko tržište nam postaje skoro pa nedostupno odnosno preskupo stoga je krajnje vrijeme da se konačno okrenemo i vlastitim izvorima financiranja. Naravno da će sada sve uči biti uprte u Narodnu banku koja ima priliku pokazati štiti li svojom monetarnom politikom interese Hrvatske ili možda interese nekih drugih centara financijske moći. Sada bi se konačno moglo vidjeti i gdje je sve štednja naših građana, a posebno što se to radi sa tim ogromnim kapitalom kao i kapitalom više mirovinskih fondova.

Zamislite da je bilo dovoljno „pameti“ što smo do sada mogli uraditi sa navedenim, a radi o neiskorištenom domaćem kapitalu od preko 150 milijardi kuna!?

Komentari

Ti baš ne kužiš. Uvjet da

Ti baš ne kužiš.
Uvjet da kreditni rejting ne bude smeće jest smanjenje davanja za plaće. Bi li ti radije to?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nekoliko tekstova na istu

Nekoliko tekstova na istu temu. Reći ću isto ono što sam rekao i u prethodnom slučaju zadržavanja ratinga: radi se ne o objektivnoj ocjeni, nego o sredstvu političkog pritiska. Rating agencies, please fuck off, tnx you.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ostani đubre do kraja

Možda bi bilo dobro se pitati što bi trebalo napraviti da nam dotična agencija "Standard & Poor's" (ovi "Uobičajeno Siromašni" zvuče kao neka Monty Pythonovska zajebancija) podigne rejting iz smeća?

Vjerujem da bi trebali smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, smanjiti plaće i penzije, smanjiti socialna prava, skresati zdravstvo, skresati i privatizirati školstvo, opoćenito smanjiti cijenu rada (čitaj smanjiti plaće) i postati jeftina radna marva za isto takvu jeftinu industriju te privatizirati sve ono što još nismo privatizirali, odnosno rasprodati poštenim nedosanjanim stranim investitorima. Eto odmah pozitivne ocjena koje nas izvlači iz smeća i smještava ravno među zvijezdama kojima će se odmah udijeliti novi posebno povoljni krediti kako bi se izmuzle i one posljednje "judine škude" koje su dobivene prodajom posljednjeg bakinog zlatnog zuba.

Sve i više nego savršeno gdje u prebacivanju nekih nekontroliranih količina love će se "Sanaderizirati" koji miljunček za potrebe "zna se" koga i pripadnih im pilića.

Jer to želimo i dokle želimo živjeti od kredita?

leddevet

Tko je glasao

Milanović s Janšom razgovaro

Milanović s Janšom razgovaro o Božiću, biciklu, skijanju...
Hrvatska 14.12.2012. 16:27 Poslovni.hr/Hina

Hrvatska je ispunila sve svoje obveze i očekuje i od drugih da ispune svoje kada je riječ o ratifikaciji pristupnog ugovora, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović. Na upit novinara je li tijekom summita EU-a, koji je završio u petak, razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o ratifikaciji pristupnog ugovora i Ljubljanskoj banci, Milanović je rekao da je, kao i svaki put, razgovarao sa svima, malo više sa susjedima, pa tako i s Janšom.

"Razgovarali smo, više onako, o Božiću, biciklu, skijanju i takvim stvarima, a što se tiče ovoga drugog (ratifikacije) mi smatramo da je sve riješeno"Razgovarali smo, više onako, o Božiću, biciklu, skijanju i takvim stvarima, a što se tiče ratifikacije - mi smatramo da je sve riješeno", kaže Milanović.

.

vjetarsjuga

Tko je glasao

može li mi netko odgovoriti na pitanje

koja je razlika između politike koju je provodila HDZ-ova vlada i politike koju provodi Kukuriku koalicija? ja ju ne vidim.

w. ;)

Tko je glasao

ista bagra..

walpurga, ista je to bagra. i to je ono što je najgore. tj. još gore je što se od milanovića očekivalo da ipak nije TOLIKO smeće od čovjeka.

da još dodam, njega nije pretjerano briga za nekakav boljitak hrvatske; tj, nije da on želi loše ovoj zemlji, daleko od toga, ali ga zapraff sve to skupa ne dodiruje bogzna koliko. on je postigao svoj glavni cilj (a to je postati premijer) da si nabilda CV a on ide dalje..u diplomaciju. i to je to.(možete mi i ne morate vjerovat, baš me briga)

usput, koliko god ogroman ego imao, zna on jako dobro da nema pojma o tom poslu, a kao što čujem (iz svojih privat izvora, opet dodajem ne morate vjerovat....) u zadnje vrijeme je pomalo svjestan (konačno! ovo sam ja dodala) da se gadno zajebo s HNS-om. no, bila mu je tolika frka da slučajno opet ne porauha izbore da nije htio ići sam. i usput, još ovo: zbilja je mislio da čačić kuži posao i da će ga izvuć iz dreka, a ne uvuć u isti.

samo to što on sad polako dolazi do tih spoznaja, mi, naravno, nemamo od toga ništa...

CC

Tko je glasao

Kad smo vec kod dreka ima ona

Kad smo vec kod dreka ima ona prica o malenom vrapcicu koji se smrzavao na cesti. I naidje krava i posere se po vrapcicu te ne njemu postalo toplo. i onda jezivnuo. Kako je poceo lepetati krilima naidje macak i kad ga spazi izvadi ga iz balege ubije i pojede.
Poucak price. Nije ti svatko neprijatelj tko se posere po tebi niti ti je svatko prijatelj tko te izvuce iz govana.

Tko je glasao

E, Bosančero. Izostavio si jedan.

Da, da. Ako te neko baci u govna, ne znači da ti želi loše. Ako te izvadi iz govana, ne znači da ti želi dobro.

I treći, a najbitniji poučak - kad si već u govnima, bolje šuti.

:)

Tko je glasao

da si nabilda CV a on ide

da si nabilda CV a on ide dalje..u diplomaciju
On je došao iz diplomacije u politiku.

Tko je glasao

Biti savjetnik u Hrvatskoj

Biti savjetnik u Hrvatskoj misiji pri EU i NATO je diplomacija u jako širokom smislu. Biti član misije u Nagornem Karabahu je to u još širem. Razumljivo je da čovjeka njegovog profila i ambicija to nije moglo zadovoljiti.

Pa je odlučio malo ubrzati stvari, a nije više ni mlad kao jutarnja rosa.

B-52

Tko je glasao

Pusti, pusti...

Lova je sigurno puno bolja pri NATOu ili UNu, nego što je premijerska plaća...

Kad se samo sjetim one pravosudne uzdanice Šimonovića, koji je otperjao u UN s ministarske pozicije... i to kao kakti neki maher za ljudska prava (iz zemlje kao što je Hrvatska, eeej). Uglavnom, više nismo čuli za njega ni o njemu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Naravno da više gotovo nismo

Naravno da više gotovo nismo čuli kad ni njegovo ni Kolindino mjesto nemaju nikakve veze s Hrvatskom. A da je tamo lova, jest.

Na to Zoka puca a ne na našu diplomaciju. :)

Uostalom, tko bi iz Hrvatske sad njemu i mogao davati naputke i instrukcije. Ipak je on...najpametniji u zemlji. I šire. :)

B-52

Tko je glasao

rupert...

..naravno da ja to znam, tj. svi mi. samo zaboravio si jedan detalj (ili ja nisam baš bila dovoljno precizna); nije DIPLOMACIJA sjediti tamo u officeu u Brux. gdje se TEK pripremao naš ulazak u NATO (neću sad o tome kako se navodno Zokica više volio šetkarati po hodnicima i šarmirat - tj tako je ON mislio - tamo razne koke i EU štakore) ajd, uz to je, istina, spremao je ispite za magisterij, a drugo je PRAVA DIPLOMACIJA...recimo, biti ambassador u kakvoj dobroj državi, ili biti čelnik kakve komisije EU ili u UN, ili pak neka dobra pozicija u NATO-u (recimo, nasljedi Kolindu) itd.

na TAKVU diplomaciju sam mislila, i takvom nečemu teži naš Zoka.

CC

Tko je glasao

na TAKVU diplomaciju sam

na TAKVU diplomaciju sam mislila, i takvom nečemu teži naš Zoka.
Karijerni diplomati u MVP-u napreduju kroz razna zvanja do ranga ambasadora. Dečki iz Zokine generacije koji su također sjedili prvo u Zagrebu, a zatim u raznim officeima sada su već veleposlanici.
Malo je neobično da se Zoka odlučio na zaobilazan put (napustiti diplomaciju da bi se preko politike vratio u diplomaciju), ali vidim da si u sve odlično upućena preko intimusa bliskih visokoj politici pa ću ti onda vjerovati. :-)

Tko je glasao

zaobilazni put

@rupertu,

bojim se kako je CC u pravu. svi dosadašnji zokijevi postupci idu u prilog tome. očito mu je bio predugi put za napredovanje kroz razna zvanja, ovaj preko politike je puno kaći i sigurniji. ako se sjetimo načina na koji je ušao u politiku, pa kako je napravio sjeću račanovih kadrova a tu je i sukob sa onima koji misle svojim glavom - Komadina, Holy, Bernardić. također nemojmo zaboraviti i njegovo skijanje u stranoj državi u koje je bilo uključeno i osiguranje, dok je država u krizi i broj nezaposlenih raste iz dana u dan.
sjetimo se pretprošlih izbora u kojima je Zoki izgubio jer se je navukao na sanaderov tanki led. poslije blamaže koju je doživio HDZ ovi su mu izbori lijepo pali u krilo. što se tiče koalicije čudno je kako je stranka koja samostalno jedva prelazi izborni prag, ako bi ga i prešla dobiva dva važna ministarstva - ministarstvo gospodarstva i ministarstvo vanjiskih poslova. ne radi li se o dogovoru oko osiguravanja sigurne fotelje u EU parlamentu tamo negdje za 4 godine?

w. ;)

Tko je glasao

Milanović nije bio karijerni

Milanović nije bio karijerni diplomat nego službenik ministarstva vanjskih. Nisu svi koji tamo rade ni diplomati a kamoli da su još i karijerni.

B-52

Tko je glasao

e sad...

...ja ti zbilja na ovo pitanje ne mogu odgovorit, tj. ne precizno

btw. već i ovo (opanjkavanje) koje sam odigrala, malko sam prećerala, hehe....ne mislim reć'da mi je frka ili nešto slično, ali da više kažem onda bi se možda skužila veza...itd. a to ipak ne želim (ne zbog sebe)..

CC

Tko je glasao

Malo je neobično da se Zoka

Malo je neobično da se Zoka odlučio na zaobilazan put ...
Predsjednik vlade ima veliku želju postati veleposlanik pri NATO-u?
Kao da Modrić misli da će iz Reala lakše u Zadra?

Tko je glasao

Kad je riječ o NATO, Kolinda

Kad je riječ o NATO, Kolinda tamo nije naša veleposlanica već mnogo više. Ni Šimonović u UN nije naš veleposlanik već puno više. Nemaju oni nikakve veze s našom diplomacijom, to je svjetska liga.

Ta i takva mjesta su više nego primamljiva za ljude Milanovićevih ambicija. Naravno da bivšem predsjedniku vlade ne priliči ići na mjesto gdje će mu instrukcije i naloge davati bilo tko iz Hrvatske.

To ti je otprilike kao da Modrić iz Reala ode u reprezentaciju Svijeta. Usput, mislim da Modrić ima daleko veće šanse jer je majstor svoga posla. :)

B-52

Tko je glasao

@DEMOS Poštedi me, ko B-a te molim...!

Najapsurdnije je da Ti i BUZ, zajedno s većinom kriminalnih članova HDZ-a, koji ste također doprinijeli da dobijemo status SMEĆA, likujete nad time! Jest, Čačić, Milanović i Linić, i druga kompanija sjebali su stvar megalomanskim obećanjima, a nikakvim učinkom, no tu ste im vi prethdnioci dobro utabali pogrešan put. Na tvom mjestu pokrio bih se po ušima i zavukao u mišju rupu, a ne naricao nad mirovinskim fondovima.
Pruži ruku Hrelji, i što manje lamentiraj nad mirovinskim fondovima i umirovljenicima. I ja sam to, i povraća mi se od tvojih demagoških dnevnika i političkog djelovanja. Jednako kao i Vladi, u biti, jebe ti se za nas umirovljenike i hrpu mojih (naših) neplaćenih računa kraj kompjutera! (Koliko postotaka je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću u RH??? I još k tome onaj briselski bonvivan, koji je više u Bruxellesu nego u Zagrebu, spominje neko kresanje mirovina?? A Sanader, pa i Kosorica su bili bolji??? I Karamarko -"retuđmanizator" i "novi HDZ" bit će bolji??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kako sada stvari stoje

Kako sada stvari stoje Kosoričina Vlada je bila puno bolja. Samo što smo od cijelog bijesa protiv Sanaderovog HDZa, uz EPH spinove i događanja tzv. građana pod Kosorinim i Hebrangovim prozorima izgubili mjeru.
Hoće li ti isti sada doći pod Milanovićev i Linićev prozor. Da imaju obraza možda bi i došli.
Mogli bi opet pokriti lica obrazinom.

vjetarsjuga

Tko je glasao

A neeee

"""Hoće li ti isti sada doći pod Milanovićev i Linićev prozor. Da imaju obraza možda bi i došli.
Mogli bi opet pokriti lica obrazinom.""

Pod njihove prozore doći će malo žešći momci .

Barem im ja to priželjkujem i to ne samo zbog ekonomije.

sve dobro...

Tko je glasao

problem podjele lijevo/desno

Ja ne... jer će biti pogrešno politički obojeno, zaprljano starom podjelom lijevo-desno, a to s ovom situacijom nema nikakve veze.

Još pamtim jedne nedavne prosvjede (mislim Gredelj) gdje se vikalo "Bando crvena" (????)

Tko je glasao

Problem Linića i Čačića kao naš problem

Problem ove Vlade jest Linić i Čačić, jer Oni su ušli u vladu da bi riješili neke svoje interese, a ne interese većine građana. I nisu samo Oni trljali ruke, već i svaki normalni građanin kad nam rejting nije pao, ali Oni su vlast i Oni su trebali djelovati kao takvi, a ne nastaviti po svome. Dobro Čačić je otpao svojom krivicom, no, ostao je Linić i njegovi interesi (i krupnog kapitala iza njega) kao što je gradnja bolnice u Rijeci od 500 milijuna eura, bez realne potrebe građana koji gravitiraju Rijeci(ljudima treba doktor i sestra, a ne zidovi i megalomanije).
I sad kad je rejting pao i kad to povuče za sobom sve građane, gospodi u vlasti ni vlas s glave neće pasti, e to je tragedija, a koja neće politiku ni političare zahvatiti.

Tko je glasao

pusti tu bolnicu, nije to

pusti tu bolnicu, nije to najvazniji posao.. ima ih i desetke puta vecih.. kao napr. sanacija privatnog domaceg bankarskog sektora drzavnim novcem (ca 5% bankarskog uddjela u hrvatskoj) .. uljanik-3.maj... pa onda ima i dalje i sire i bolje... al nesmin kaz't

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Iako je tekst pamflet iz

Iako je tekst pamflet iz kuhine demosovog koalicionog partnera pokusat cu napisati par rijeci o svemu.
Sve sto se dogadja samo je voznja u istom smjeru kojim je vozio Sanader, pa za njim Kosorica a nema sumnje da bi vozio i Karamarko. Smjer je potpuno pogresan ali nema snage zaustaviti se i promijeniti smjer voznje u dobrom pravcu. Naravno da oni koji su panih devedesatih sa lopovskom privatizacijom i oni koji su sredinom dvije tisucitih smjer utabali s pljackom nevidjenih razmjera ne bi smjeli svemu tome prigovarati jer Milanovic gospodo iz BUZ-a i HDZ-a ide upravo vasim smjerom a ne smjerom kojim bi trebao. Vi bi trebali biti sretni i zadovoljni jer se ostvaruje sve ono sto je HDZ zacrtao a cemu vi danas dajete potporu.
P.S. ako organizirate prosvjede protiv vlade hocete li Milanovica gadjati gebisima?

Tko je glasao

Ne trebaju prosvjedi

Ne trebaju prosvjedi protiv Milanovićeve vlade, već protiv svih dosadašnjih vlasti. Milanovićeva vlast je samo nastavak agonije države, pa ako ode Milanović, evo opet HDZ-a, i tako u potpuni kaos.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci