Tagovi

U - svima najmilije slovo

Slovo “U” – koje je u vrijeme “jugokomunističkog mraka” prisiljavalo organizatore zagrebačke Univerzijade na nezaboravna kreativna rješenja zaštitnog znaka te manifestacije – posljednjih je tjedana i mjeseci steklo popularnost čak i među lijevim i liberalnim krugovima koji ni pod prijetnjom smrću ne bi zalutali na Thompsonov koncert.

Razlog za to je u onome što se donedavno nazivalo najvećom ekonomskom kataklizmom u novijoj povijesti, Velikom depresijom 2.0, debaklom kapitalizma i krajem svijeta kakvog poznajemo, a koji se danas banalno zove “recesija”. Naime, mediji, a pogotovo oni američki, su počeli govoriti kako bi ova teška vremena trebala biti iza nas daleko prije nego što se misli. Spominje se da su se burze stabilizirala, odnosno kako indeksi rastu, da je usporen pad proizvodnje i privrednog rasta, da tu i tamo počinju rasti cijene nekretnina, da se usporava rast nezaposlenosti. Danas je daleko manje onih koji su se spremni smijati Davoru Butkoviću zbog toga što u svojim kolumnama u Jutarnjem listu odbija priznati propast suvremenog neoliberalnog kapitalizma, odnosno kao krunski argument citira to što CNN svoje ekonomske vijesti i reportaže prati telopom “Put do oporavka” (Road to Recovery).

Ono što je u svemu tome zanimljivo jest da ekonomski pokazatelji zapravo i nisu daleko od predviđanja koje su radili vodeći ekonomisti kada se kriza prvi put manifestirala. I tada se govorilo kako bi recesija trebala završiti negdje na jesen ove godine. Jedino se na ta predviđanja nije baš previše obraćala pažnja u moru apokaliptičkih naslovnica.

Sada je, pak, došlo do potpunog zaokreta u praćenju ekonomske krize. Ono što je u vrijeme dok je u Bijeloj kući stolovao Bush izgledalo kao Sumrak bogova, u doba mesijanskog Baracka Obame počinje izgledati tek kao sitni i privremeni problemčić koji bi se možda čak mogao riješiti sam od sebe. I zato se plasiraju sve pozitivnije i pozitivnije priče o krizi, a neki mediji su u tome Los Angeles Timesa koji je stvorio novu kovanicu funemployment, nastojeći pokazati kako nezaposlenost može zapravo biti zabavna.

Naravno, treba uzeti u obzir i da će ova ekonomska kriza, kao i sve prije nje, jednom završiti. Jedini problem je u tome kada će se to dogoditi i kakva će se cijena za to platiti. Slovo “U” je sada postalo simbol svih onih koji na takva pitanja daju optimistične odgovore. Oporavak koji sugeriraju CNN-ovi telopi bi trebao biti brz i munjevit, isto onako kao što je krah burzi izgledao zaštrašujuć. Takav model izlaska iz krize na većini grafikona koji se tiču burzovnih indeksa i drugih pokazatelja daje upravo danas svima tako drago slovo.

Optimizam koji se tako uporno servira s naslovnica, pak, ima i motive koji nisu vezani isključivo uz američku dnevnu politiku. Naime, ako se stalno govori kako će kriza uskoro završiti, prije ili kasnije će mnogi koje je u jesen prestravila burzovna apokalipsa ne samo zaključiti da je najgore prošlo, nego se i početi ponašati u skladu s time. Tako će biti sve manje skrivanja novca u čarapi, a sve više pokušaja da se isti oplodi investicijama, isto kao što će biti sve manje štednje i odricanja, a sve više trošenja na “lijepe stvari” koje bi prije ili kasnije trebalo pokrenuti novi ekonomski ciklus.

I sve to ima smisla – kao što iza kišnih dana dolaze sunčani, tako će i recesiju zamijeniti rast. Međutim, taj proces bi vrlo lako mogao biti daleko teži, kompliciraniji i bolniji nego što to itko pretpostavlja. Tako se tu pojavljuju dežurne Kasandre, poput Nouriela Roubinija, ekonomista koji je predvidio sadašnju krizu. Roubini, naime, tvrdi da američka ekonomija, a s njom i ostatak svijeta, umjesto trajnog oporavka može iskusiti tek privremeni predah nakon koga će kola ponovno krenuti nizbrdo. Oporavak bi trebao biti spor i dugotrajan, a Roubini upozorava kako zbog nepokrivenosti sredstava kojima su Obamina i druge vlade nastojale poticajima spasiti svoje ekonomije prijeti opasnost da rast – koji će biti nizak – bude praćen razgoropađenom inflacijom, prilično nalik na onu zbog koje su 1970-e ostale u lošem sjećanju mnogim svjetskim ekonomistima.

Da ironija bude veća, Roubinijev model izlaska iz recesije na grafikonima umjesto slova “U” nudi “W” – slovo koje se zbog prethodnog stanovnika Bijele kuće danas u svijetu mrzi isto onako kao što se danas voli nekoć u Hrvatskoj problematičan samoglasnik. “W” bi tako i nakon odlaska Dubye mogla zaživjeti kao svjetska babaroga, ali to, na žalost, nije najgori scenarij koji nam prijeti.

Naime, nije isključeno da bi vrlo brzo Bushove godine mogle početi izgledati kao arturijansko zlatno doba, ako se ispostavi da grafikoni ne pokazuju ni slovo “U” ni slovo “W”, nego slovo “L”.

Komentari

ono što se čini sasvim

ono što se čini sasvim sasvim izglednim i vjerojatnim jesu godine nižeg rasta, ono što Mohamed El-Erian zove "new normal" kad govori o Americi no rekao bih da isto vrijedi i za Svijet u cjelini. Trend kakav smo vidjelo godinama prije izbijanja krize nećemo tako skoro, iako realno, ta letvica je prilično visoko postavljena i možda je ne bi trebalo uzimati kao mjerilo.
Što se Hrvatske tiče, ona je čini se u gorem položaju. Ili će biti varijanta Argentina/Rusija sa dubljim padom pa onda slijedi pristojan oporavak ili duže razdoblje mršavog rasta( u ekstremnijoj varijanti Jugoslavija 80-ih kad je kroz cijelo desetljeće zabilježen i gospodarski pad) dok se debalansi ne izravnaju. Standard će pasti bilo deprecijacijom kune ili postepenom deflacijom plaća sa svim reperkusijama koje idu uz to. Najsvjetliji scenarij bi zapravo bio jak rast produktivnosti bez rasta plaća.

Tko je glasao

Sjetio sam se jednog

Sjetio sam se jednog komentara iz dnevnika: Sloboda govora: što je to zapravo? Čet, 22/01/2009 - 23:19 — opinioiuris

Komentar kolege HDZ ekonomije: Ned, 25/01/2009 - 20:46 (na drugoj stranici ako ga budete potražili)

a slika je bila:
http://farm3.static.flickr.com/2258/2227971081_b36faf2159.jpg?v=0

Izgleda meni kako je i "Barney" nastrojen na t"U" stranu!

:)

Enough said.... I can't keep a straight face after this.... sorry... but I just had to.. I wouldn't be me if I didn't add fuel to the fire!

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

prisiljavalo organizatore

prisiljavalo organizatore zagrebačke Univerzijade na nezaboravna kreativna rješenja

Pa smo imali IPSILONIJADU umjesto univerzijade. :) Ali sjećam se jedne fotografije Celestina Sardelića (za mlađe - tada jedan od najviših političkih funkcionara. ne sjećeam se točno na kojoj je funkciji bio) ispod originalne zastave univerzijade, tako da je golemo U točno iznad njegove glave. :))

Uostalom je taj događaj dosta dobra donio Zagrebu. Čak je objavljen nedavno jedan znastveni rad s naslovom "Univerzijada '87 - drugi ilirski preporod".

Mene su pak preventivno saslušavali i nadgledali da ne napravim neku pizdariju, gay pride ili tako nešto, što i danas činim. ;->

A glede svjetske ekonomske recesije: eto, proći će. A bilo je i jeftino - samo trilijun dolara i nešto siće. :( Do idućeg sloma, za par godina.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

rOubini je debelo zajahao na

rOubini

je debelo zajahao na valu financijskoga kraha. samo ono o cemu on govori je pokazalo dosta znacaja u posljednje vrijem, a cova zivi od toga ta je zagovarao recesiju.

poanta je u tome da kada se stanje stabilizira, on gubi svoju vaznost i ulogu, te njegove price prestaju biti zanimljive svima koji profesionalno prate ekonomku diskusiju.

postoje naravno i zli jezici koji govore da bi se situacija mogla razvijati stepenastim putem nizbrdo

probao sam to nacrtati, ali mi neda ovi html. stvar bi mogla kaskadno ici nadolje. L___pa onda opet pad, pa L____, pa opet pad pa L____

Eto je najgori moguci scenarij
;-)

http://gawker.com/5063337/the-secret-pleasures-of-dr-doom

Tko je glasao

postoje naravno i zli

postoje naravno i zli jezici koji govore da bi se situacija mogla razvijati stepenastim putem nizbrdo

probao sam to nacrtati, ali mi neda ovi html. stvar bi mogla kaskadno ici nadolje. L___pa onda opet pad, pa L____, pa opet pad pa L____

Eto je najgori moguci scenarij

Slažem se s predviđanjima, no ipak mislim da bi pred kraj godine mogla jedna oštra uzlazna kosao crta potaknuta (namjerno) optimizmom od svih relevantnih čimbenika ovog cirkusa, a nakon iskrcaja pri dnu slova V pokupovanih derivata i ostalog od strane istih čimbenika, slijedi oštri pad i zatim kaskadno tonemo sve dublje i dublje kako i navodiš. dakle:
VL_ pa opet pad l_... i moguće za nekih 5 godina krene opet uzlazna putanja.

:)

Tko je glasao

najgori scenraij koji nam

najgori scenraij koji nam prijeti je WW3, a koji je napisan i trenutno u produkciji

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe, ako sve prođe bez

@Debe, ako sve prođe bez WWW3.... E tada smo stvarno imali sreće!
Bojim se da su nam šanse za proći "lišo" vrlo malešne ali ipak moguće.
Nastavi li Rusija, Kina, Indija ... rušiti $ dolar sa "trona Boga svjetskog novca" - šanse za izbjeći WWW3 su ravne nuli.

P.S. Pitam se hoće li Ameri odgovoriti aktiviranjem svoje "unije": USA+Meksiko+Kanada jer imaju sve gotovo; tajni (ili skoro tajni) dogovor, napisanu proceduru i popratne dokumente i što je najvažnije - NOVU zajedničku valutu!

Tko je glasao

Ameri sami ruše dolar već

Ameri sami ruše dolar već 20 godina..

Gdje točno stoje Kinezi, a gdje Rusi.. to ja i ti ne možemo znati..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci