Tagovi

U očekivanju Mandatara: o pravilima igre i rupama u pravilima

Dakle, ako sam dobro shvatio, oslanjajući se koliko je god moguće na same fakte, kakva je sad situacija.

Dvije osobe za jednu osobu, zasad nepoznatu

Dalaj Lama - nestranačka stručna osoba

Karamarko i Petrov bili su kod predsjednice i pokazali joj ukupno 78 potpisa. Ali, to su 63 potpisa za Karamarka i 15 za Petrova (Petrov: Karamarko je donio potpise koji njega definiraju kao mandatatra, a ja koje mene defniraju). Kažu da su se dogovorili za nestranačku osobu kao predsjednika vlade, ali još nema nikakve naznake, koja je to osoba. To je zaista neobična situacija, da javnost mjesec i pol nakon izbora ne zna ni kandidate za mandatara.

Petrov: »Što se tiče tko će biti mandatar, mi težimo da to bude nestranačka stručna osoba. U našim razgovorima postoji nekoliko solucija. Mi ćemo nastaviti u iduća 24 sata o tome razgovarati.«

Karamarko je kazao da njegova koalicija ima svog kandidata za nestranačkog mandatara. Damir Jelić, potpredsjednik HDZ-a, jučer kasno navečer: Razgovara se, a to su osjetljivi razgovori.

Imenovanje mandatara: značajni transfer moći

Ustav kaže da predsjednica povjerava mandat osobi. (čl. 98, st. 3: »Predsjednik Republike (...) povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika«, http://www.zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske).

Ta osoba, kad jednom dobije mandat, ima veliku moć. taj pojedinac ili pojedinka ima od predsjednice dobiveno ovlaštenje osobno sastavljati program buduće Vlade i birati njene članove. Karamarko, Petrov i drugi predsjednici stranaka formalno mogu samo davati prijedloge. Ni sama predsjednica ne može oduzeti mandat do isteka 30 dana ili ako vladi nije izglasano povjerenje.

To može biti vrlo važno u daljem složenom procesu, jer do izražaja mogu doći ne samo različiti interesi koalicijskih stranaka, nego i struja unutar njih i pojedinaca. (Petrov kaže da to nije koalicija nego suradnja, a razlika je u tome što će oni sudjelovati u vladi, ali i biti spremni rušiti njene odluke; ali to je terminološka inovacija koju nismo obavezni prihvatiti.)

Kad jedna osoba dobije mandat, počinje teći rok od 30 dana, po čl. 110 st. 2 ustava, u kojem osoba koja je dobila mandat treba program i sastav Vlade predstaviti Saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru (čl. 110, st. 3).

Predsjednica je rekla, da ta osoba treba biti poznata danas popodne, ili donosi odluku o imenovanju nestranačke vlade i raspisuje nove izbore. Ona može imenovati nestranačkog predsjednika vlade po svom nahođenju i također sve članove vlade (a nije jasno znači li "privremena nestranačka vlada" da svi članovi vlade moraju biti nečlanovi političkih stranaka).

A ako netko dobije mandat, posao time tek počinje. Tada treba sastaviti Vladu i njen sastav i program predočiti Saboru na glasanje o povjerenju.

Pravna rupa u Ustavu

Tu je međutim pravna rupa u Ustavu, jer čl. 111. Ustava kaže da ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana, može dobiti još 30 (st. 1), pa ako ni tada ne uspije, »Predsjednik Republike povjerit će mandat za sastav vlade drugoj osobi« (čl. 111, st. 2).

Tek nakon toga, čl. 112 navodi: »Ako vlada ne bude sastavljena u skladu s člankom 110 i 111. Ustava, Predsjednik Republike će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.«

Mogućnost da predsjednik/predsjednica Republike uopće ne imenuje mandatara nije spomenuta u Ustavu. Ali, naravno, ustavni stručnjaci su već rekli da je to u redu... OK, ne komentiram...

Konstituiranje Sabora: još pravnih rupa

No, dobro. Recimo da se sutra pojavi tajanstvena nestranačka osoba, dobije podršku HDZ-a, Mosta, Bandićevaca, te dvoje zastupnika nacionalnih manjina, i predsjednica toj osobi povjeri mandat.

Slijedeći je problem konstituiranje Sabora. On mora održati konstituirajuću sjednicu - koji bi, po jednom tumačenju, opet trebala sazvati predsjednica, a po drugom, jer je već jednom sazvana pa samo prekinuta, nastavak sjednice treba sazvati Josip Leko.

Ustav kaže, čl. 74, st. 2: »Prvo zasjedanje hrvatskoga Sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.« Zatim, st. 3: »Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.«

ustav ne predviđa mogućnost da Sabor uopće ne bude konstituiran. Ni Poslovnik Hrvatskoga Sabora (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_81_1709.html) ne predviđa takvu mogućnost. Čl. 4 poslovnika navodi:

»Sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik Republike.
Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik.
Privremeni predsjedatelj ima do izbora predsjednika Sabora sva prava i dužnosti predsjednika Sabora u odnosu na predsjedanje sjednicom.
Sabor se konstituira izborom predsjednika Sabora na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina izabranih zastupnika.«

Govori se dakle o jednoj prvoj konstituirajućoj sjednici, ne o dvije.

Predsjednik Republike saziva Hrvatski sabor na prvo zasjedanje. (čl. 98, st. 1 Ustava). E sad, termin za prvo zasjedanje, 20 dana nakom izbora (odnosno, kako se to intepretira, 20 dana nakon objave službenih rezutata) davno je prošao. Tako da KJTV ne može Predsjednica ponovo sazvati prvo zasjedanje. Ali, Ustavni stručnjaci možda kažu drugačije.

Izbor predsjednika Sabora: važnost tajnog glasanja

No, dobro. Recimo da sutra imamo osobu mandatara, i da se za koji dan sastane Sabor. Treba izabrati predsjednika, da bi se Sabor konstituirao. (Također je obavezno na prvoj sjednici da se izabere Mandatno-imunitetno povjerenstvo, po čl. 5, st. 1. Poslovnika, a izbor drugih tijela na prvoj sjednici je moguć, ali nije nužan.)

To je prvi test. Domoljubna koalicija + Most predložit će svojeg kandidata. Ali, Koalicija Hrvatska raste može također predložiti svojeg.

Za njegov izbor ne treba većina svih zastupnika, nego samo većina svih prisutnih na sjednici.

E sad, kako se glasuje? Članak 260 Poslovnika, st. 1, navodi: »Tajno glasovanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje.«

To je "u pravilu". Ali, moguća je iznimka - osim što u ovom slučaju, izgleda da nije moguća. Člna 260, st. 2, navodi: »Na prijedlog najmanje desetine zastupnika Sabor može odlučiti da se javno glasuje i u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka, s tim da se najprije glasuje o prijedlogu koji je podnio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a nakon toga o drugim prijedlozima prema abecednom redu prezimena kandidata.«

Jedno štosno pitanje ovdje jest, glasa li se javno o tome, hoće li se glasati javno ili tajno...

Međutim, za izbor predsjednika Sabora izgleda da iznimka nije moguća, jer još ne postoji navedeni Odbor. Osim ako ustavni stručnjaci ne kažu drugačije.

Dakle, glasa se tajno o predsjedniku Sabora, i sad je test jedinstva Mosta, hoće li svih 15 ostati jedinstveno.

E sad, naravnom, može se dogoditi i to, da se i netko drugi, od onih, koji su izrazili podršku Milanoviću (šest zastupnika manjina, Čačić i Petrina), predomisli.

A tko zna, moglo bi nešto pući i unutar koalicija. Npr. u Skupštini grada zagreba, proračun koji je predložio gradonačelnik podržao je HDZ i tako je proračun prošao znatnom većinom, a dvoje Bandićevih saborskih zastupnika dalo podršku Karamarku, ali HSLS nije dao podršku.

Tu su još tri zastupnika Hridi, dva HDSSB-a i jedan ŽZ-a.

A onda, sastavljanje Vlade, i pisanje programa

Ako uspiju da njihov kandidat/kandidatkinja za predsjednika Sabora bude izabran/izabrana, DK i Most odvalili su lavovski dio posla. Ali još će trebati dosta vremena do sastavljanja Vlade, čiji sastav i program u Saboru mora dobiti apsolutnu većinu (76 glasova). Tu će svakako biti brojnih stresova, preokreta, glasina i spletki.

Zabava se nastavlja! Za sve nas obične ljude: ne sekirajte se! Fotelja, pivo, kokice, zanimacija, zajebancija! Uvijek možete uživati u ruganju na račun oni koji gube i sprdanju na račun onih koji pobjeđuju.

Komentari

Tim Građevina još nema papir o HR državljanstvu

Prije 9 mj Kolinda bila u stanu u koji je uselio Tim Građevina. Kolinda igra prljavu igru Buzina tj trojanskog konja (kobile) u Hrvatskoj. Sve je namještaljka...stoka puši!!!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovdje-zivi-buduci-premijer-za-povrata...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pitali-smo-hdz-i-kolindu-ima-li-oresk...

Tko je glasao
Tko je glasao

Spašavanje vojnika Rajana

Postoji inside info da Tim Gradjevina u trenutku prihvaćanja kolindinog mandatarstva nije bio državljanin RH.
Danas je frka jer Buzin stišće Ostojića i Bauka da žmirećki izdaju antidatirani papir...
Ako se to odmah ne riješi odgađa se "ponedjeljak"!

Tko je glasao

Polako izlazi na vidjelo tko

Polako izlazi na vidjelo tko je zapravo igrao s figom u džepu:
Slaven Dobrović član Nacionalnog vijeća Mosta:
Izrazio je uvjerenje da će svi Mostovci podržati Oreškovića za premijera i priznao da su ga upoznali 48 sati prije negoli su mu dali podršku.

Podršku su mu formalno dali u srijedu poslijepodne, znači da su s Oreškovićem razgovarali u ponedjeljak kada su još bili u tijeku pregovori s SDP-om.

Što se tiče konstituiranja Sabora, pretpostavljam da će sve ići glatko. Vjerojatno nitko od izabranih zastupnika neće htjeti riskirati nove izbore nakon što je dobio najpoželjniji posao u Hrvatskoj pa će se zaboraviti na principe (a vidjeli smo da su ih sve strane ionako već lijepo izgazile) i formirat će se stabilna većina koja će podržati novu vladu.

Tko je glasao

Što se tiče konstituiranja

Što se tiče konstituiranja Sabora, pretpostavljam da će sve ići glatko. Vjerojatno nitko od izabranih zastupnika neće htjeti riskirati nove izbore nakon što je dobio najpoželjniji posao u Hrvatskoj pa će se zaboraviti na principe (a vidjeli smo da su ih sve strane ionako već lijepo izgazile) i formirat će se stabilna većina koja će podržati novu vladu.
Zavisi od Oreškovića. Ako on sam na sastavljanje vlade bude primijenio iste kriterije koje su MOST i DK primijenili na njega, onda če gospodin pokušati sastaviti "ekspertnu" vladu. S time će napraviti kardinalnu grešku, jer on de facto nema mandat za ekspertnu vladu. I Petrov i Karamarko se nadaju cijelomandatnoj vladi od 4 godine, uz manje ili veće potrese koje mogu prevladati. Ekspertne vlade traju kratko, ne više od dvije godine. One imaju karakter stečajnih upravitelja, i moraju imati poseban mandat , vremenski ograničen, koji služi kao gromobran političkim kadrovima, da bi im omogućio da uplove u "normalne" vode.
To znači da će Oreškovic&his orchestra biti brzo žrtvovan, ako u kratkom roku ne uspije instalirati "bolne" reforme. A to će se sigurno i dogoditi, jer, da bi uspio, Tim mora imati svoj tim, a to njegovim mentorima uopće ne pada na pamet.
Moja prognoza je da će vjerojatni koalicijski domoljubni dvojac ostati na vlasti 4 godine, ali uz velike nevere i turbulencije, jer kamatu treba vratiti, trideset milijardi je puno para, za nekoga tko bi htio imati uravnotežen proračun, a ne imati ljude na cesti.

Tko je glasao

Karamarko se sigurno nada

Karamarko se sigurno nada cjelomandatnoj vladi od 4 godine, ali pitanje jest nada li se HDZ. Moglo bi se lako dogoditi, nadje li HDZ osobu koja bi bila sposobna pobjediti na izborima da HDZ u njemu pogodnom trenutku raspusti vladu i parlament (SDP bi se s izborima vjerojatno slozio) i izadje na izbore. Naravno da mozemo ocekivati mnogo turbulencija u HDZ-u jer da bi ovo dogodilo oni bi se morali prvo rijesiti Karamarka.
Ne smijemo zaboraviti da se ovdje ne radi o koaliciji HDZ-Most, vec o koaliciji 10-ak razlicitih stranaka - od filoustasa poput HCSP-Podruga preko trgovackih stranaka tipa HSLS, HSS ili BUZ pa do Mosta. HDZ u cijeloj stvari ima tek nesto vise od polovice glasova. Mislim da nas mandatar ne bi znao ni nabrojati koje stranke ga podrzavaju. A blizu je i Bandic o kojemu ce u stvarnosti ovisiti parlamentarna vecina (a njemu se hebe za vladu jer mu je naglasak na peljesenju zagrebackog proracuna i djelovanju pravosudja odnosno USKOK-a). Tim ce morati namiriti desetak stranaka, izravnati proracun, provoditi Mostove reforme i HDZ-ov gospodarski program s UFO instituta (gdje se to sad izgubilo) s ljudima koje mu drugi uvale i koje prvi put u zivotu vidi i o kojima nista ne zna i sve to uz vecinu koja mu ovisi o Bandicu u Saboru. Morat ce se baviti Srbima, Slovencima i Madjarima o kojima opet nema pojma. Uz to ce morati iskomunicirat sve to s gradjanima na hrvatskom. Covjek mora biti ili beskonacno lud ili beskonacno hrabar. Ja mu uistinu zelim mnogo srece (a mislim da je mnogo bolja opcija od Petrova).
Mnogi ovaj slucaj usporedjuje s Montijem. Usporedba je totalno promasena. Monti je ekonomist, ali i politicar. On je bio 3 mandata talijanski povjerenik u Komisiji prije nego sto je imenovan talijanskim premijerom i mislim da su mu svi aspekti talijanskog drustva bili vrlo dobro poznati i prije nego sto je dosao na celo vlade. Tim izgleda i govori kao da vec barem desetak godina nije procitao jednu hrvatsku novinu ili pogledao jednu hrvatsku emisiju na TV-u.

Tko je glasao

Naravno da mozemo ocekivati

Naravno da mozemo ocekivati mnogo turbulencija u HDZ-u jer da bi ovo dogodilo oni bi se morali prvo rijesiti Karamarka.
Da je Karamarko imao malo političke mudrosti pa prije izbora posložio HDZ bez Sanaderovih ulizica (Šuker, Jandroković, Kalmeta.....) pobjedio bi na izborima
bez pol muke, Most bi se jedva probio do jednog zastupničkog mjesta.
Vjerujem da bi mnogi nezadovoljni glasači SDPa dali takvom HDZu glas a ne Mostu.
Kaj je tu je, idemo delat !

Tko je glasao

I ne zaboraviti, MOST je

I ne zaboraviti, MOST je svoje "ideje" dao drugima kroz one "testove" pristajanja na suradnju ili dobivanje koalicije.
Pa oporba im se bude sa tim papirima krvi napila, doslovno ako to neće provoditi radom u Vladi i Saboru.
Još bi bilo jako zanimljivo da g. Karamarko postane predsjednik Sabora pa da mora prisustvovati svakoj sjednici.
Ipak su ga neki birači kaznili za svoj nerad u Saboru.

Tko je glasao

Vesela kanadska zbrka .-)

Večeras na 2. programu HTV, kanadska romantična komedija "A Very Merry Mix Up".

Navodno u čast našeg novog Mandatara ide bez titlova, da mu ne smetaju. O:)

Tko je glasao

"Mario Monti" na čelu korporacije Hrvatska

Nema veze što "mario" nije sudjelovao u izborima MZ Hlebine, što pojma nema o naivi kao integralnom dijelu korporativnog upravljanja, o socijali, o ustavnom sekularizmu, bla, bla....

Kojoj političkoj opciji "Monti" odgovara za svoje činjenje i nečinjenje, koje ideološke i moralno političke preferencije će taj korporatist primjenjivati dok će tamaniti poreznu kasicu prasicu!

Zašto na oba brega moraju stolovati američki kadrovi, uostalom što će nam bregovi, stazice, putići - imamo Buzin - i Buzin ima nas...

Tko je glasao

CIA ponovo opalila šamarčinu hrvatskom stadu

Lik koji natuca hrvatski jezik, lik koji uopće nije sudjelovao na završenim izborima, lik koji je po zadatku u menađmentu izraelske korporacije, lik koji je odavno bezeciran da bude uz Kolindu druga karika američke dominacije u Hrvatskoj...amerikanac s prebivalištem u Nizozemskoj, alooo!

Gospodo, izdajnici iz Mosta i HDZ-a - ovo je veoma opasno što radite, posljedice mogu biti
jako grde...

Tko je glasao

tihomir in wonderland

u hrvatskoj su amerikanci tradicionalno dobro primljeni
http://www.jutarnji.hr/dragan-lozancic-postaje-novi-sef-tajne-sluzbe-soa...
...bilo bi i zanimljivo vidjeti tko je raškovićev ratni put dojavio novinarima, i imamo zanimljivu situaciju da je sotonizirani srbin radio za hrvatsku stvar, dok sa druge strane postoje dobri srbi koji su bili na četničkoj strani. doduše u zemlji u kojoj predsjednik odvede ekipu strane televizije u bunker sa državnim tajnama nije se čuditi ničemu. češirska mačka, gusjenica koja puši lulu i čudnovati šeširdžija su goli qurac za našu političku svakodnevnicu.
tomislav šeširdžija, ma bio agent mossada, ili agent provocateur, ima prilično nezahvalan zadatak, što se da proguglati u podatcima koji se rijetko pružaju krajnjim korisnicima usluga u hrvatskoj
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6923259/2-22072015-AP-EN....
Compared with the fourth quarter of 2014, fifteen Member States registered an increase in their debt to GDP ratio at the end of the first quarter of 2015 and twelve a decrease. The highest increases in the ratio were recorded in Belgium (+4.5 pp), Italy (+3.0 pp) and Croatia (+2.6 pp).

jer je hrvatska svugdje rasla pa i tu. obzirom da je narodni običaj na ovim prostorima trošiti više od zarađenog, ne treba biti pitija da bi znali što nas čeka.
http://www.tradingeconomics.com/croatia/balance-of-trade

Tko je glasao

Jao jao... Pa da tebe koja

Jao jao... Pa da tebe koja otkrivas sve svjetske zavjere i urote i kojoj je uvijek sve jasno ovako prevesla jedan psihijatar iz Metkovica...Stvarno mi to nije jasno...

Tko je glasao

nikad zadovoljni...

... barem će moći s predsjednicom RH na tečnom engleskom... eto, ljudi, nikad zadovoljni :)

Tko je glasao

Al kako ce razgovarat s

Al kako ce razgovarat s Karamarkom? Tim na jednoj strani, Tomislav na drugoj a Kolinda u sredini prevodi:)
Ovo me podsjeca je kad je Milosevic doveo krajem devedesetih nekog Panica ili Pantica (mislim da isto tako iz neke farmaceutske firme iz SAD ili Kanade) za predsjednika ili premijera Srbije (ili Jugoslavije - stogod su tada imali). Oni su njega na TV-u na pocetku neko vrijeme stvarno titlovali.
Nek Tim objasni svojim gradjevinama zasto je Pliva kad je u njoj bio financijski imala oko 5000 radnika, a danas ih ima nekih 200-300...

Tko je glasao

Ovo me podsjeca je kad je

Ovo me podsjeca je kad je Milosevic doveo krajem devedesetih nekog Panica ili Pantica ...
Čini se da nacionaliste i turbodomoljube fasciniraju tipovi koji su ostvarili poslovne karijere izvan voljene domovine. I dok na domaćem terenu pokreću skupljanje potpisa za referendume kojima bi se ograničilo zagađivanje domovine dvojezičnošću ili božemesačuvaj nekakvom ćirilicom, to im uopće nije prepreka da iz inozemstva na ključnu poziciju u državi uvezu nekoga tko ne zna hrvatski.

Tko je glasao

Radi se o Milanu Paniću koji

Radi se o Milanu Paniću koji je došao iz 1992.godine Amerike i postao prvi premijer Miloševićeve "krnje Jugoslavije", a osim po slabom poznavanju jezika je zapamćen jedino po frazi koju je izgovarao uzdignutih ruku - "Ja sam za mir!".

Mnogi su skečevi proizašli iz toga.

B-52

Tko je glasao

Čudno je i to da

Čudno je i to da jugonostalgičarima ne smeta inozemni kapital, krediti u Švicarcima i strana pisma, pa u saboru separatisti koji su podržavali klanja i protjerivanja Hrvata iz njihovih domova, a smetaju im Hrvati koji su stekli svoja znanja u inozemstvu.

Tko je glasao

Ti si malo maka? Jugoslavija

Ti si malo maka?
Jugoslavija je živjela od američkih kredita i ruskih "klirinških dolara", kakvi sad jugonostalgičari te napadaju?
Za vrijeme Jugoslavije na školovanje u inozemstvo su uglavnom išla djeca visokih partijskih dužnosnika i njihove rodbine,
čak ni djeca od gastarbajtera se nisu školovala u skupim zapadnim školama.
Pravi domoljubi su slali djecu doma, babi i dedi na školovanje.
Naravno da su kasnije gadno zažalili vrativši se u domovinu.

Tko je glasao

Orešković je bio predsjednik

Orešković je bio predsjednik uprave Plive od 2012 do 2014, i onda ga je Teva instalirala u Amsterdam za financijskog cijele generičke grupe. To zvuči spektakularno, ali ne mora mnogo značiti, jer se nizozemski B.V.-i uglavnom koriste za poreznu arbitražu i holdinške malverzacije s eksport-importom i transfernim cijenama.
Neobično je da je tako kratko bio predsjednik uprave Plive, a još neobičnije da kao Hrvat teško govori svoj jezik. Praksa multinacionalki je da se engleski govori u cijeloj mreži zavisnih kompanija, ali to nije isprika. Čovjek je vjerojatno antitalenat za jezike.
Što se tiče srozavanja Plive na malu poslovnicu u vlasništvu stranih kompanija, za to su krivci prvenstveno bivši manageri Plive koji su uspjeli slistiti brdo love od Pfizerovih tantijema. Teva je došla na kraj balade, kad je delistirala Plivu sa burze i pretvorila je u običan mali kotačić u Tevinom generičkom biznisu.
E, tu bi se već nešto moglo priupitati i mistera Oreškovića.
Ipak, nije mali uspjeh kad od Plive, koja je nekada bila relativno velika farmaceutska kompanija, napraviš kompaniju mnogo manju od slovenske Krke.
Baš me zanima, kakve će naš novi novi premijer imati zamisli i planove o razvoju hrvatske farmaceutske industrije.
Uz put, zanimljivo bi bilo doznati kako je i zašto izrazito dobro plaćeno mjesto u Tevi zamijenio za hrvatsku crkavicu, i da li je definitivno raskrstio sa Tevom, ili mu je status zaleđen.

Tko je glasao

Imunološki bi vrlo brzo mogao

Imunološki bi vrlo brzo mogao pod okrilje Teve.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Uz put, zanimljivo bi bilo

Uz put, zanimljivo bi bilo doznati kako je i zašto izrazito dobro plaćeno mjesto u Tevi zamijenio za hrvatsku crkavicu, i da li je definitivno raskrstio sa Tevom, ili mu je status zaleđen.
Jako zanimljivo pitanje, zašto bi jedan dobro plaćeni menadžer velike kompanije preuzeo mjesto premijera te radio za siću od 20 -30 tisuća kuna mjesečno.
Jedan od mogućih odgovora krije se u činjenici da država, iako se percepcira kao siromašna, raspolaže s proračunom većim od 120 milijardi kuna, što je poprilična svota novca ,a dio tog novca se izdvaja za javne nabavke..
Uz to država ima i vrijednu imovinu ( poduzeća, prirodna bogatstva,) a dotični ima veze sa stranim kapitalom, pa se i tu negdje može tražiti razlog zašto bi preuzeo mjesto premijera.
Provizija za takve i slične usluge sigurno nisu male.
A opet tko zna, možda je čovjek veliki humanista, te mu je iz Nizozemske teško gledati kao Hrvatski narod jadno živi, pa je stoga odlučio žrtvovati vlastitu karijeru kako bi svojim radom, znanjem, trudom i zalaganjem pomogao siromašnom Hrvatskom narodu.
Sve je moguće, ne treba ništa unaprijed zaključivati.

A uz ovo gore pitanje ima i još jedno zanimljivo pitanje u vezi novog mandatara i izvjesnog budućeg premijera.
Da li je njegov dolazak samo plod mozganja Karamarka i Petrova, kako nam to prikazuju mediji, ili tu svoje prste imaju Kolinda/NATO/Biden veze.
Tko će ga više znati, neću ići u teorije zavjere, lakše je vjerovati u demokraciju.

Tko je glasao

Politika ne pozna institut slućajnosti

.. a dotični ima veze sa stranim kapitalom, pa se i tu negdje može tražiti razlog zašto bi preuzeo mjesto premijera.

Kompletni represivni aparat pod nadzorom Buzina...

1. Irena Peharda - šefica prislušnog centra (OTC)

2. Kokolinda - šefica oružanih snaga

3. Tim Građevinama - operativac za daljnje pomaganje FED-a

Susret Prgometa s operativcem CIA-e na Zrinjevcu dio je ovog mozaika.

Onako kako sada na kapaljku dolaze info da je CIA krajem 80-tih istovremeno dolarski podmazivala i Čosića i MIloševića i Tuđmana i Mesića.... tako će jednog dana iscuriti i detalji o ovom folkloru u kojem samo čoravi ne vide školski primjer obrasca doktrine šoka!

A glede TEVE i Tima Građevinama - za postati čelnim čovjekom u židovskoj korporaciji nije dovoljno biti stručnjak kemijske tehnologije...
I on i Kolinda odrađuju mandat - al ne za hrvatski narod, kad to ova sirotinja shvati krv će teći 2livadama"...

A tako mi je velika želja da griješim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tko je glasao

O Plivi ima jedan prekrasan

O Plivi ima jedan prekrasan tekst-dnevnik na pollitici:
http://pollitika.com/kako-je-propala-pliva
ili kako "imamo Hrvatsku" !

Tko je glasao

O tome sam i ja razmisljao i

O tome sam i ja razmisljao i mislim da mozemo sa sigurnoscu pretpostaviti da mu je zaledjen. Vjerojatno cemo brzo saznati i zasto je tako brzo napustio Plivu.
Sto se jezika tice, ja to uistinu ne razumijem jer je rodjen u Hrvatskoj i u njoj proveo formativne godine te kasnije i radio i zivio par godina tako da bi hrvatski morao govoriti tecno kao materinji jezik (ovdje ne igra nikakvu ulogu talent za jezike jer onaj svoj prvi jezik svi govorimo kao 'svoj'.
Pogubio se vec na pocetku kad nije znao je li je premijer ili mandatar pa poceo nesto bucati o prvih sto dana mira. Ima jos par tjedana dok dodje do tih prvih sto dana mira, a sigurno cemo u tom vremenu dozivjeti i jos iznenadjenja.

Tko je glasao

Hrvati bijesni na HRT jer je

Hrvati bijesni na HRT jer je govor novog premijera emitirao bez titlova

S Prisavlja su objavili tek šturo priopćenje kako će u večernjem Dnevniku specijalni gost biti najpoznatiji svjetski stručnjak za poluhrvatski, Joe Šimunić, koji će javnosti prevesti što im je poručio prvi čovjek države.

Tko je glasao

taman kad pomislim da sam udario u dno...

... saznah da sam "hrvatska građevina"... dno je još daleko :D

Tko je glasao

S facebook stranice Di su

S facebook stranice Di su pare?:
Stručna vlada: Karamarko ide na tečaj engleskoga, premijer na tečaj hrvatskoga, a predsjednica na faks.
:-)

Tko je glasao

Ima

po netu neloše sprdačine, hvala boži petrovu, najvećem reformatoru od martina luthera
http://m.imgur.com/QItv5q4

Tko je glasao

Dan prije jučerašnjih

Dan prije jučerašnjih konzultacija napisao sam tekst u kojem objašnjavam što bi se dogodilo da je Petrov s Milanovićem odnio najmanje 76 potpisa na Pantovčak. Vjerujem da u tome treba tražiti prave razloge zašto su Petrov i Karamarko, i oni koji stoje iza njih, po svaku cijenu to morali spriječiti:

"Iza kulisa predstave koju gledamo zbiva se nešto posve drugo od onoga što nam glavni protagonisti nude na sceni. Tripartitni sporazum koji je sastavio MOST učinio bi put do nove vlade toliko dugim da ga nijedan mandatar osim Milanovića ne bi mogao prijeći.

Prije nego objasnimo tko bi što dobio ili izgubio sporazumom, utvrdimo da konstituiranjem Hrvatskog sabora prestaje neposredni utjecaj Predsjednice Republike na odluku o eventualnom ponavljanju izbora. Konstituirani Sabor se jedino sam može raspustiti i zato je HDZ otpočetka bio protiv konstituiranja dok se ne dogovori podjela svih funkcija u vlasti, a MOST dok se ne postigne konsenzus o tome tko će biti na čelu najvišeg predstavničkog tijela vlasti. Utvrdimo i da uz konstituirani Sabor izvršnu vlast sve do imenovanja nove Vlade obnaša stara, tehnička, na čelu sa Zoranom Milanovićem, i da bi takvo stanje legalno moglo potrajati sve do sljedećih redovitih izbora.


Tomislav Karamarko bi u najboljem slučaju dobio samo trećinu vlasti, s tim da bi Milanović morao odobriti svakog njegovog kandidata. Istina je, i on bi mogao stopirati svaki Milanovićev prijedlog, ali je ključno vrijeme. Svjestan je Karamarko dobro da članovi HDZ-a ako bi i pristali na trećinu umjesto obećane apsolutne vlasti, sigurno ne bi pristali na čekanje dok im Milanović ne odobri da uzmu svoj komadić. Čekanje na takav konsenzus bi bilo isuviše ponižavajuće za svakog, a kamoli ne za najveću hrvatsku stranku. Zašto se Petrov odlučio za takvu varijantu sporazuma, predmet je za posebnu analizu.


Čelnik MOST-a drži ključ izbora samo do konstituiranja Sabora. Poslije bi sve ovisilo isključivo o tome koliko bi zastupnika bilo spremno odreći se sigurne četverogodišnje apanaže. Mandatar može samo zatražiti povjerenje za svoju vladu, ali ne ovisi od tripartitnog sporazuma hoće li ga dobiti već isključivo od saborske većine. Zbog odredbe o konsenzusu bi mu, rekli smo već, nemoguće bilo uopće sastaviti službeni prijedlog bez pristanka Zorana Milanovića.
Čelnik SDP-a bi u teoriji dobio isto koliko i Karamarko, ali bi u praksi to značilo da ostaje na vlasti sve dok ne bi bio postignut konsenzus koji ovisi (i) o njegovoj volji. Naravno, uz njega bi na pozicijama ostala i cjelokupna struktura dosadašnje vlasti. Tako bi komotno mogao otezati i pune četiri godine, odnosno do novih izbora, pogotovo ako bi on upravljao radom Hrvatskog sabora. Jedan verbalni salto mortale je nikakva cijena za takav rezultat. Hineći kooperativnost, znao je da dolazi u čistu „win-win“ situaciju.


Dođu li Petrov i Milanović na Pantovčak s potpisanim sporazumom o saborskoj većini, Kolinda Grabar Kitarović ga može samo primiti na znanje i imenovati dogovorenog mandatara, ali više ne bi mogla spriječiti Milanovića da se zadrži na vlasti dokle god on ne bi ocijenio da ima većinu za nekakvu svoju vladu ili da je nastupio trenutak za nove izbore.
Ispao bi Milanović tako jedini dobitnik ovih izbora, a Petrov najveći gubitnik. Ostankom u igri Karamarko ne bi dobio ništa, a povlačenjem barem može poboljšati startnu poziciju svoje stranke na eventualno novim izborima. Što god drugo da je pokušao, uz ovakva pravila igre nije mogao više izvući."

Zato će se večeras najvjerojatnije dogoditi da mandatar bude imenovan, bez obzira što to nije garancija da se izbori na kraju neće ponoviti ili da Milanović neće preoteti nekoliko MOST-ovih ruku.

Isto tako, situacija da Milanović jaše još neodređeno vrijeme se može spriječiti jedino ekspresnim imenovanjem nove vlade pa valja očekivati da će desna ekipa biti iznimno kooperativna kako bi što prije Milanovića izbacila iz sedla i imenovala svoje, makar poslije mijenjala ministre kao na pokretnoj traci. Veliki su procesi započeti (Mamić, Bandić, Kalmeta, Rimac, ...) i pravosuđe moraju što prije staviti pod svoju kontrolu.

Uvijek treba promatrati širu sliku, u njoj je Petrov samo pijun kojeg će žrtvovati čim otvori igru kako paše za planiranu kombinaciju. A to je obavio nakon što izruči potpise. Očekivano je da do konstituiranja Sabora prelete još neke ruke čime Petrov prestaje biti presudan za Karamarkovu većinu.

Ako MOST-ovci koji se ne mire s povratkom Karamarka na vlast ne učine nešto već danas, sudbina će im svima biti zapečaćena - u paketu.

B-52

Tko je glasao

sm ali ti lažeš

sm, ali ti lažeš

ne govoriš istinu
ne vraća se na vlast karamarko
vlast ima most + hdz = većinski pobjednik izbora
dokaz?
nestranački kandidat za premijera

luka

Tko je glasao

A jel`, da ne ostaje možda u

A jel`, da ne ostaje možda u oporbi?

Ima ona Bebićeva - "Nije g.... nego se pas p...".

Uz 9 Sanaderovih ministara na listama pričati o nekom drugom i drugačijem HDZ-u je prilično debilno.

B-52

Tko je glasao

degutantno je

koliko cviliš @sm..ajd sačuvaj malo samopoštovanja..

oni koji su glasali za most NISU glasali za Milanovića..stoga...

Ni most ni dk nisu bili na vlasti zadnje 4 g... sdp se nadao dobiti izgubljenu bitku u pripetavanju...tek to bi bilo nepravedno i nepošteno prema biračima

sve dobro...

Tko je glasao

Umjesto birtijaškog argumenta

Umjesto birtijaškog argumenta "ti lažeš", očekivao sam nešto suvislo.

Jednostavno je za shvatiti, ako je netko nakon što je bio ministar i imao vladu proveo 4 godine u oporbi i sad formira novu vladu, i vrtićko dijete bi moglo izvući zaključak kako se taj vraća na vlast.

O tome je bila riječ.

Možemo nagađati zašto je netko glasao za MOST, ali da su htjeli HDZ ili SDP dalje na vlasti, vjerojatno bi svoj glas dali njima. Moji su komentari počivaju uvijek na istim kriterijima, pa kako se tko uklopi u njih.

Sigurno se neće pronaći dijametralno mijenjanje mišljenja o ikome, kao što je kod desničarskih talibana. Isti ljudi, isti nickovi, slavili su ih kad se činilo da će s Karamarkom, pa onda prokleli u ona dva dana dok se činilo da će s Milanovićem i sad im opet pjevaju ode kad su se vratili "matičnom jatu".

Ne govori to puno o MOST-u već jedino o ljudima koji mijenjaju stav prema nekome u ovisnosti uklapaju li se u nekom trenutku u njihov skučeni svjetonazor.

B-52

Tko je glasao

vidi @sm

"ako je netko nakon što je bio ministar i imao vladu proveo 4 godine u oporbi i sad formira novu vladu"...........kažeš...

a ja ti eto upravo to podcrtavam s naglaskom na razdoblje od 4 godine...pa ne moram ti valjda sve baš nacrtati...

no da ponovim..glasači mosta NISU glasali da bi Milanović i ekipa OSTALI na vlasti..treba li jasnije...

to je logika koja ti ne paše pa je proglašavaš birtijašenjem...nemam s tim problem...shvati kako hoćeš...i ..što se mene tiče nastavi se sramotiti..bmk..za tebe i takve..samo kažem

sve dobro...

Tko je glasao

Dostojno je Skvikija otvarati

Dostojno je Skvikija otvarati posve drugu temu od one o kojoj se pričalo, pa i ponavljati ono što je pravim argumentom opovrgnuto..

Umjesto izigravanja babe Vange, jednostavnije je prihvatiti činjenicu da se za bilo koga glasa zato da osvoji mandate i dođe u poziciju sa koje može što više utjecati na to kakva će se politika voditi. Dakle, kao što birači MOST-a nisu glasali za ostanak Milanovića na vlasti, nisu glasali ni za to da se Karamarko vrati na vlast. Da su htjeli bilo koga od njih, vjerojatno bi za njih i glasali.

Birtijaški je argument "ti lažeš", a upotrebljava se kad nemaš išta suvislog za reći i tako dati konstruktivan doprinos raspravi.

Nakon što vidim da je netko limitiran time, ostavljam ga da se naslađuje snagom svojih "argumenata".

B-52

Tko je glasao

aMO SE TI SAMOZADOVOLJAVAJ

@sm

na ovom forumu sam ja jedan od sirovijih....ajmo tako reći...pa kužim što radiš...kuže te i ostali pa rekoh..ajd da mu kažem da se ne sramoti prodajom magle...

prirodno je da se udruže oni koji su bili protiv postojeće vlasti....jer su i ustali protiv sdp-a i kukuriku koalicije...

sve drugo bilo bi muljanje za koje se eto i ti ...zalažeš..

i da...uopće nisi elokventan kako si umišljaš...

sve dobro...

Tko je glasao

bingo...

... pojednostavljeno rečeno - oni koji su željeli da HDZ smijeni SDP su glasali za Most?

Tko je glasao

baš pojednostavljeno @zap

zar sama logika ne kaže da su se kandidirali ..e da bi smjenili sdp...svaki sa svoje strane...

znači..ni hdz ni most nisu bili na vlasti..a sdp jest...

znači da im je polazište bilo slično: smjeniti vlast... sada to i čine...

što je tu sporno...

čudnije bi bilo da idu s onima protiv kojih su krenuli...e to bi bila prevara birača...pored toga što su i svjetonazorski na drugoj..konzervativnoj strani

sve dobro...

Tko je glasao

ono, malo rupe u logici...

Jedno je željeti smjeniti vlast, drugo je tvrditi da je glas za Most bio glas za HDZ.

Po tebi ispada da je glas za HDSSB jednak glasu za SRP - jer obojica nisu SDP. Ili, kada je HDZ na vlasti - da je glas za SDP jednak glasu za HSP.

Sorry, to su gluposti.

Tko je glasao

dobro @zap....ok..

ti si u pravu..ja nisam....uživaj

hehe

tvoje tumačenje za domaćice koje gledaju sapunice je ...ono..

sve dobro...

Tko je glasao

petrov nije budiša

sm

politička situacija zaslužuje malo ozbiljniji razgovor
ali ti pretjeruješ u krivljenju perspektive

milanović je izgubio izbore
sdp je izgubio izbore
većina građana je glasala za promjene
ali
karamarko, hdz nisu dobili izbore
oba su nakon izbora bili gubitnici

ostala su dva problema:
1. nema podjele prvog mjesta, uvijek postoji pobjednik, dakle
tko u postizbornom pregovaranju uspije sastaviti vladu
nije time postao pobjednik, ali je protivnika sigurno učinio gubitnikom
tako karamarko nije postao pobjednik, ali je milanovića učinio poraženim
pa je onda iz toga proizašla pobjeda njegova i hdza
2. most nema mandat mijenjati prvake dvije velike političke stranke, karamarka i milanovića
jer, i karamarko i milanović
dobili su, na demokratski način, unutar svojih stranaka mjesto prvaka
(o tome mogu li unutarstranačke metode izbora biti transparentnije, demokratičnije možemo raspravljati)
svaki na čelu svoje stranke, koalicije, dobili su dvije trećine mandata
ali most ima pravo izbaciti ih s mjesta premijera

tripartitna vlada je bila mogućnost
ali ti si do detalja opisao kako bi je milanović i sdp sabotirali
i tvoj će tekst ući u udžbenike političkog beščašća
kao opis jednog naopakog načina ponašanja i razmišljanja

ono što nisi napisao
ali može se rekonstruirati prateći smisao tvojeg izlaganja
kako bi milanović i sdp sabotirali koaliciju sa mostom
slično kao račan s budišom

iz tvojeg izlaganja nedvojbeno proizlazi da se sa SDPom i Milanovićem
ne može sastaviti suvisla vlast
kako misliš ti, misle i pišu i govore i mnogi drugi lijevo orijentirani u Hrvatskoj
nešto od toga mostovci su ipak razumjeli
sa sdpom se ne može pošteno

luka

Tko je glasao

Ne želim polemizirati s

Ne želim polemizirati s ljudima koji nisu u stanju razlikovati interes za analizu političkih procesa, planova i motiva političara bilo koje opcije da vuku pojedine poteze od jeftinog agitiranja za ovu ili onu političku opciju.

Ne prisiljavam nikoga da uopće čita moje napise, a kamoli da se složi s mojim tezama i argumentacijom. Koristim demokratsko pravo da iznesem vlastite stavove. Ne branim nikome da iznese vrijednosni sud o bilo čemu što sam napisao, ali ću iskoristiti pravo da odgovorim samo onima za koje ocijenim da su pristojni i ozbiljni sugovornici.

Koji notorno osporavaju birtijaškim načinom ophođenja gdje je najjači "argument" reći nekome da laže, ne uklapaju mi se u taj kriterij.

B-52

Tko je glasao

@sm:

Slažem se s tvojom analizom silnica koje su u igri. u dnevniku sam se, kako kažem na početku, maksimalno držao fakata, onog što je vidljivo, nisam se upuštao u analizu onoga što nije vidljivo, motiva i spletki.

Mislim da je jasno da je ekipa oko Petrova i drugih iz Metkovića oduvijek bliža HDZ-u, da su povezani s ljudima koji su opet povezani s HDZ-om (biskupi itd.), iako ne treba ništa apsolutizirati, i tu ima raznih struja. Zato su brzo izbacili one koji su očito bili bliži SDP-u (ii barem manje neskloni SDP-u). Točno je ,predmijevam, što su također mnogo od početka spominjali, da Milanoviću može odgovarti cijepanje u Mostu, a Karamarku treba cijeli.

Sve se nakon toga vrti, rekao bih, od isključenja iz virtualnog "Nacionalnog vijeća" one dvije žene koje su u Hridi, pa i u ovom trenutku, oko toga hoće li 15 preostalih ostati homogeno, pod jednim vodstvom. Da je na svakog od njih velik pritisak sa raznih strana, sigurno je. Koje se sve metode koriste... hm, sve na raspolaganju, pretpostavljam. (Tri su metode, da nekoga nagnaš da radi ono što ti želiš: zavođenje, silovanje ili kupovanje. Normalno je sve tri kombinirati.)

Ako danas Kolida zanemari pedantnost, pa prihvati mandatara, Tihomira Oreškovića ili nekog drugog, kao što pišem, igra ni izdaleka nije završena.

I je, svakako, on je mandatar, ali dok vlada ne dobije povjerenje u Saboru, još uvijek vlada ova aktualna.

A može i ne priznat da on ima podršku, pa onda reć da ga ona u roku odma imenuje za nestranačkog mandatara i proglasi da Milanovića ima da se deložira iz Banskih dvora. Ludilo, brale! :-D

Tko je glasao

Tekst koji sam citirao je

Tekst koji sam citirao je izvorno pisan s ciljem da objasni zašto je Karamarko morao napustiti igru sa tripartitnim sporazumom, odnosno zašto je nakon Milanovićevog potpisa morao izjuriti s pregovora. Mnogima to nije bilo jasno.

Verbalni Milanovićev salto mortale je bio mišljen ne samo da se vrati pregovorima već i da izbaci Karamarka iz igre, znao je da ovaj ne smije potpisati takav sporazum. Petrov da nije otpočetka znao što će jučer napraviti, sigurno ne bi sastavio tekst sporazuma koji ima odredbe o fatalnom konsenzusu pri svim imenovanjima. I za njega bi to bio "pušing" da su svi potpisali. Zato je Karamarko morao na sebe preuzeti da spriječi njegovu eventualnu primjenu.

Kad su ostali sami, MOST i SDP, uz nečuvenu Milanovićevu kooperativnost i popustljivost, Petrov je morao izmisliti neki razlog da se vrati HDZ-u. Mislim da u ovo što je izmislio ne vjeruje nitko tko ima "kliker" za gledanje ispod površine i, moram priznati, mislio sam da je psihijatar sposoban izmisliti nekakav bolji izgovor. Ali nekad se i prevarim u procjeni. :)

B-52

Tko je glasao

Konsenzus

Osobno se i dalje nadam da će sad, kad Patrov nije uspio izvježbat konsenzus niti u vlastitoj stranci, neki časni ljudi iz Mosta odstupiti iz ove šarade...jedan već je! Iiako nije zastupnik i to je neki putokaz...

Statistička pogreška

Tko je glasao

Taj nestranački kandidat oko

Taj nestranački kandidat oko kojega se Dk i Most još nisu usuglasili mora ponoviti proces skupljanja potpisa od ovih 78 zastupnika. Osoba koja treba uvjeriti Predsjednicu da ima većinsku potporu zastupnika ne može doći s potpisima za Karamarka i Petrova već isključivo za sebe. To znači da je nakon 5 tjedana taktike "hoću li piškit ili kakit" Petrov ubacio u petu brzinu. U nešto više od 24 sata uspio je sklopiti suradnju (ne koaliciju ;-) ) s Dk, usuglasit će se Karamarkom oko imena mandatara, a budući mandatar prihvatit će ponudu i prikupiti potpise od svih tih zastupnika. Ne znamo sjede li ti svi zastupnici koji su iz svih dijelova Hrvatske u nekoj od središnjica i čekaju da im netko pod nos stavi papir na potpis kako bi Presjednica danas u 18,00 napravila ono što je jučer najavila.
Sve u svemu, vrlo impresivna organizacija i brzina.

A s obzirom na sve politološke inovacije kojih smo se do sada nagledali, možda Predsjednica prihvati uvjeravanje dvojice da treći ima podršku sedamdeset osmorice i na temelju toga dodijeli mandat.

Tko je glasao

Potpisi su nebitni. Nigdje

Potpisi su nebitni. Nigdje nisu propisani.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Točno, ali su do sada bili

Točno, ali su do sada bili uobičajeni kao najvjerodostojniji način dokazivanja potpore. S obzirom da je ovo postizborno vrijeme puno inovacija u političkom životu zemlje, ne bi me čudilo da Predsjednicu zadovolji "časna riječ, majke mi" ako bude izrečeno od prave osobe.

Tko je glasao

Mislim da reformska

Mislim da reformska suradnja, a ne koalicija HDZ+Most+Bandic nece imati problema brzinski skupiti dovoljan broj potpisa, odnosno da je sigurno da do do novih izbora nece doci. Most je politicki mrtav projekt (i to ne zbog koalicije s HDZ-om, vec nacina na koji je dosao do te koalicije). Mostovi buduci zastupnici u Saboru sigurno ne zele nove izbore. Ne bi vise bili zastupnici, jel' tako? HDZ je u pregovorima s Mostom u puno boljoj poziciji jer Most mora sastaviti ovu vladu, a HDZ moze ici i na nove izbore.
Ova vlada ce biti slaba vlada. Odmah nakon izbora sam ovdje napisao - jadan onaj tko na kraju sastavi koaliciju s Mostom - ne gine mu nakon toga mandat ili dva u debeloj opoziciji. Predsjednica izgleda to i shvaca i ne zeli HDZ u ovakvoj vladi. Zato i stalno govori o novim izborima. Karamarku ova vlada treba da bi politicki prezivio (njemu, ali ne i HDZ-u).
Dobro je to sto Petrov nece biti mandatar (odnosno premijer). Mislim da je u zadnja dva mjeseca, a posebno zadnja dva dana, pokazao sve svoje potencijale u svoj krasoti i ljepoti i ja mu ne bih dao ni da vodi kucni savjet, a kamoli vladu. Nije dobro sto ce hrvatski glasaci saznati ime kandidata za mandatara tek dva mjeseca prije izbora. To se nigdje u normalnom svijetu ne dogadja. Most i HDZ su time stvar doveli do apsurda - na izbore se izlazi reda radi, a onda se mandatar dobiva na nekakvoj tomboli dva mjeseca prije izbora.
U svemu tomu su se negdje izgubile i 'reforme'. Zna li bilotko o kojim 'reformama' su se usuglasili uopce HDZ i Most?
Na kraju, 'reformskoj' vladi koja ce ovisiti o potpori Bandicevih zastupnika u Saboru mozemo pozeljeti samo puno srece, a HDZ-u i Mostu predloziti da Bandica imenuje ministrom pravosudja i tako provede i pravosudnu reformu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci