Tagovi

U Navarri se umiralo od srama

30. kolovoza 1991.

Ja vas volim i ja se s vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt. Jer davno već u onom svijetu postoji jedan divni stih jednog velikog pjesnika koji kaže: „U Navarri se umiralo od srama." Mi Hrvati kada ne bi imali ovo dostojanstvo i kada ne bi imali ovu ljubav mi bi umirali od srama, ali ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi.

Da, rekao je to Vlado Gotovac, covjek vizionar, covjek utopist.

28. Travanj 2008.

Gledam burne dogadjaje proteklih dana i ovo “U Navarri se umiralo od srama.” nikako da mi izadje iz glave... (Navarra je mjesto u Španjolskoj koje su tijekom građanskog rata zauzeli Francovi pristase.)

U zemlji u kojoj premijer (dr. science bla,bla gospodin) Ivo Sanader na vlastitom stranackom izboru biva izabran jednoglasno (bez protukandidata naravno) i nakon toga govori kako je njegova stranka najdemokraticnija u Hrvata;
u zemlji u kojoj je iluzija pravne drzave, odnosno bilokakve drzave na vrhuncu;
u zemlji u kojoj vodstvo drzave (tj. “drzave”) gotovo cijeli radni dan provodi na domjenku u vezi s reizdanjem knjige o povjesti Hrvata (autor: ministar prosvjete i obrazovanja);
u zemlji u kojoj premijer trosi novce poreznih obveznika kako bi, zajedno s ministrom kulture proslavio 70. rodjendan doticnog;
u zemlji u kojoj gradonacelnik najveceg mjesta na otoku obavlja svoju duznost 2 puta tjedno;
u zemlji u kojoj novinari laziraju atentate;
u zemlji u kojoj vladajuci uredjuju novine;
u zemlji u kojoj ministar vanjskih poslova prica jedan strani jezik;
u zemlji u kojoj ljudi prosvjeduju jer su gladni:

NETKO JE ODLUCIO PODIGNUTI GLAS!

Nisu valjda sindikati?! Ma ne... Imaju oni pametnijeg posla...
Nisu valjda studenti?! Ma ne... Oni nemaju vremena, moraju osigurati egzistenciju...

17 godisnjaci, da, oni “golobradi”, oni koji su do jucer bili djeca... ONI SU DIGLI GLAS.

Sam razlog je, po mojem misljenju - nebitan...

Bitna je jedna jedina stvar: vlast se uplasila, nasmrt. “Nezelimo biti pokusni kunici!” “Smrt maturi! Oda znanju i učenicima!” I slicni transparenti osinuli su ih poput groma iz vedra neba.

Bas su mislili da su uspjeli hipnotizirati sve pore drustva, umrtiviti i zadnje zivo tkivo, kad ih je skupina srednjoskolaca “internet generacije” (kojoj, hvala Bogu, i sam pripadam) obicnom “forvardusom” natjerala da pogaze vlastita misljenja.

E, da - a gdje su oni koji bi trebali brinuti? Jojjjjj... Pa pijuckaju Zlatan Plavac i slusaju o Hrvatima iz Irana, ili Iraka?! Mah, kao da je bitno...

Istu vecer nas dragi ministar, shvativsi da je vrag odnio salu, vidno izgubljen i uplasen, izjavljuje kako je OBMANUT: “Pet državnih institucija i agencija trebalo je skrbiti o državnoj maturi, a ne ministarstvo - upozorio je Primorac. Čak je otvoreno priznao kako su ga neki od njegovih suradnika obmanuli jer su mu govorili je situacija s učenicima oko državne mature vrlo dobra.”
I dodaje: “ Zato je bilo ključno čuti što misle učenici. ”
Da ministre, bilo bi kad nebi morali izlaziti na ulicu da ih Vi cujete...
Kako imate obraza od sebe raditi zrtvu, kako vas nije SRAM krivnju svaljivati na svoje suradnike, kako niste vidjeli UPOZORENJA?
Ne prije mjesec , nego godinu ???

(...mi Hrvati kada ne bi imali ovo dostojanstvo i kada ne bi imali ovu ljubav mi bi umirali od srama...)

No, da se vratimo na pocetak... Vlado Gotovac... Kakve veze on ima s ovim?!

Njegov govor je ponovno ozivljen... Budi se... DOSLI SU VJESNICI PROLJECA! (nakon 40 godina...) Ovaj dogadjaj samo je manifest necega sta se pomalo, ali sigurno, pocelo dogadjati, iskra je frcnula, zabokrecina je pokrenuta...

Mi Hrvati kada ne bi imali ovo dostojanstvo i kada ne bi imali ovu ljubav mi bi umirali od srama, ali ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi.

Umrli bi davno da imaju i traga čovjeka u sebi. Umrli bi od srama, umrli bi od poniženja, umrli bi od onoga od čega svaki pošten čovjek umire kad je pogriješio. ... Ali neka ne zaborave da je smrt koja im je došla definitivna.

Živa je, bila je živa i živjet će Hrvatska! Živjeli!

Vlado Gotovac 18.9.1930. - 7.12.2000.

Komentari

Od samog početka uvođenja

Od samog početka uvođenja nacionalnih ispita i državne mature, ministarstvo je upozoravano od strane prosvjetara da su stvar okrenuli naopako.
Prvo je trebao ujednačiti standarde i predavače, a tek onda završne ispite. Tehnološki unaprijediti škole i školovati nastavnike u tom smjeru. međutim, sustav, zapravo aktivno otežava obuku nastavnika i profesora.
Sveučilišta nisu prihvatila koncept državne mature, pa se onda ukupno postavlja pitanje, čemu ta matura i maltretiranje učenika.
Jer se netko sjetio svoje mature prije 40 ili 30 godina. Neozbiljno. KAo i ostalo u državi. Samo ovaj problem određuje njihov cijeli život, i zato moraju da se bore.
Mladost je vrijeme za revoluciju.

Tko je glasao

Svaka čast, klinci su nam

Svaka čast, klinci su nam očitali lekciju demokracije, valjda ih nismo loše odgojili, vječno pitanje roditelja. Pitam se kad bi svi oni koji ne primaju plaće,šikanirani na poslu,omalovažavani i ostali radnici podigli glas kako su to učinila naša djeca,što bi se desilo. Bojim se da je taj dan vrlo blizu,zapravo drago mi je. Očito je vrijeme sazrilo. PaPa skidam kapu oteo si mi ideju ali nije važno, napisao si odlično.

Tko je glasao

Živa je, bila je živa i

Živa je, bila je živa i živjet će Hrvatska! Živjeli!.
Dao vam Bog snage da to provedete u djelo!
Nisam jako star (35 god.) ali bih uredio ovu državu na naćin na nitko preko 40 godina ne bi smio obnašati bilo kakvu, za državne interese, ključnu dužnost.
Na taj način bismo se rješili svih povijesnih okova koji sputavaju napredak nacije.
Priliku dati mladim, obrazovanim i ambicioznim ljudima koji će, uz pravi gospodarski program, neopterećeni prošlošću, voditi nas u društvo demokratskih svjetskih država.
Poštivajući pri tom svijest o vlastitom identitetu, podrijetlu, kulturi; veličajući i jačajuci svoje istodobno poštivajući tuđe voditi naciju i državu u bolju i svijetliju budućnost.
Amen.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Njegov govor je ponovno

Njegov govor je ponovno ozivljen... Budi se... DOSLI SU VJESNICI PROLJECA! (nakon 40 godina...) Ovaj dogadjaj samo je manifest necega sta se pomalo, ali sigurno, pocelo dogadjati, iskra je frcnula, zabokrecina je pokrenuta...
Bravooo PaPa!
A sad se upitaj zašto su se današnji liberali odrekli Gotovčevih govora...morali bi se duboko posramiti svojih riječi i djela.

Tko je glasao

Vise je nego uobicajeno u

Vise je nego uobicajeno u govoru okititi se necim sto vecina smatra neprikosnovenim i cije spominjanje izazove sve samu milinu, a u nastavku dotakniti se i ostalog sto vecina isto tako smatra strasnim, i ha malo je rec nistavnim i sto u prethodno razdraganim izazove ljutu uspjenjenost i gorcinu. To su em uobicajeni nacini prosjecnih govornika koji to rade po inerciji vecine, em vrlo snazno oruzje u onih govornika koji ovo zlatno pravilo svjesno koriste za svoje govornicke efekte te ostale probitke s tim u svezi. Znam da je danas r101 po ovom principu uobicajeno resetao po rodendanu, Zamorcu, Jadnikovicu,... Medutim sta? Nista se nije reklo niti o prvom pjesniku kojega ne bi trebalo niti spominjati u sumnjivom drustvu, niti o drugom besramnom vlastodrscu i njegovim vrlim derivatima, dakle nista se nije reklo osim napravio snap-shot trenutacnih zgrazanja spram onih kojima to toliko uobicajeno ide.

Svatko onaj koji se tako smjerno zalaze za boljitak ovog drustva, a vec u slijedecoj recenici zapocinje sa beskonacnim spiskom svih mogucih i nemogucih bjesomucnih zamjerki i prigovora o svim oblicima i ne tako jednostavnih organiziranja upravo tih institucija za koje bi trebale biti boljitak drustva samo dokazuje svoju pripadnost indoktriniranoj vecini koju opsluzuje medijska masinerija koja te teme postavlja na beskonacnoj traci.
Ta vecina koja se u biti klati uobicajeno, koja se zgraza kad god se za to ukaze bilo kakva prilika, koja se zgraza i kad se vec toliko puta izzgrazala u prethodnim zgrazanjima da se vise i ne sjeca cemu se sve zgrazala, ta vecina posve siguran je garant da je situacija i vise nego uobicajena, premda zivot ide svojim tijekom. Bjesomucno se nastoji zivjeti demokracija i kao kod carevog novog ruha samo sa negiranom premisom, svi se boje da netko ne primjeti da mozda ne proturjece dovoljno dobro i da nisu u trendu.
Ova jadna drzavica je i vise nego efikasna u sizofrenom zadovoljavanju i ugodi ovakvoj konstantnoj kanonadi zgrazanja i zahtijeva koji spram toga nastaju, ali to je efikasnost zbog koje bi se trebalo posteno sramiti, a ne se njome ponositi. Ova jadna drzava i nije nista drugo nego bas ta kanonada zgrazanja o samoj sebi i to je uglavnom jedini razlog njezine bijedne bilance koja se iznova tako bijednom dozivljava.
Nema uopce ljudske fizionomije i konstitucije koja to bjesomucno sibanje po vlasti moze dugo izdrzavati. Ovaj sustav psiholoskog linca normalne koji bi se i primili cega postenog pretvara u izgubljene, a jedini opstaju dovoljno debelokozni i dovoljno egotripni da do njihovog srama niti ne mozes doci, a kamoli da bi od njega umrli, stoga vise nego je badava prizivati pjesnika vec se valja uhvatiti sebe sama, strpljenja, stalozenosti i paznje. U danasnjem svijetu to su glavni deficiti.

Tko je glasao

Nema uopce ljudske

Nema uopce ljudske fizionomije i konstitucije koja to bjesomucno sibanje po vlasti moze dugo izdrzavati.
Ovo dugo jeste a jeste i sasvim suprotno, da je za bljsnuti na raznim pozicijama vlasti više nego dovoljno ništa a nešto kao krpanje kakvih većih i duljih rupa je već više nego dovoljno da u Zagrebu nemaš konkurencije.

Npr. sada se složenost zbilje približava jakim akademskim strukturama i infartsrukturama, fakultetima, sveučilištima i udarnim akademicima, gdje vlada veća strava od nemoći pred tim bjesomučnim snagama problema, škripe, ulice i svega, pre čim ništa ne pomaže, nužnost veća nego kada drug Tito i drug Mao, zajedno sa svim snagama, nisu mogli ništa, iako im je bilo jako žao (Milka Planinc, Koča Popović), pa su i zadnji nešto misleći morali odletjeti.

S druge strane nužnost nužnosti nije nužna, a obavljanje nužde još manje u smislu sveobuhvatnog, to su individualnije radnje od sex-a, pa je za njih pojedinac sam i više nogo dovoljan i uopće nije nužno da se itko drugi tim bavi, iz čega nedvojbeno matematički precizno proizilazi da za niz toga ne treba ništa, u vezi predmetnih fakulteta samo da se glave opuste i nužnost nužnosti zamjene ničim oko toga da su turbo turbo sposobni i nezamjenjivi ingeniozni Jure Radić Građevinski fakultet, Kregar (Barbić, Josipović) Pravni fakultet, akademici Kincl i Neindhart Arhitektonski ... i divizije koje slijede snažno napregnute vječnost, kao što se to vidi u svim političkim strankama i po raznim područjima .... i nakon toga slijede čuda sama od sebe.

Ili na 2 druga jednostavna načina:
- sve te nemoguće probleme do zavidnog stupnja u svim područjima puno lakše i bolje rješi i rješava samo jedan pojedinac, po pravilu posla, naručiš ga i platiš za to, obična narudžebnica ili ugovorčić, cijena i opća pravila, jer se radi o tome da je većina toga posao sa nešto malo znanja i rada a ne maoizam;
- ili bliže i razumljivije uhodanom poslovanju, kao degradirani Holjevac, samo govoriti da nakon kratkog razmišljanja o eventualnim razlozima za ne, i onda ide samo od sebe;
- ili u krajnjoj nuždi u obavljanju nužde iskamčiti besplatni kratki savjet ili platiti kratki savjet, i držati se savjeta, kao što se to inače radi u mehaničarskim pitanjima, oko zdravlja, bilo čega.

Ali naravno, to su putevi bez povratka ... pa u tom smislu ništa nije ništa, nego ...

P.S. Oko dionica Magme i raznih je najbolje da svatko za sebe misli, nije teško i prilično je estradna, zabavna tema, po želji i izboru.

Tko je glasao

Zapravo istina. Naša vlast

Zapravo istina.
Naša vlast nema ideje ni koncepcije. Ona je sama sebi svrha. Jedini cilj je ostati na vlasti. Pa tako se udovoljava svakom protestu zahtjevu primjedbi. Ali to udovoljavanje je kratkoročno, da drži vodu, do slijedeće krivine.
Ponekad i ne treba udovoljiti, ali tad treba biti siguran da će nakon nekog vrmena to odbijanje donijeti korist onima koji su imali primjedbi, jer je planirano tako dugoročno rješenje.
Ali kod nas nema dugoročnog planiranja, zapravo nema planiranja kao takvog, a vlast nema cijene.

Tko je glasao

Vrlo zaniimljivo

Vrlo zaniimljivo razmisljanje, premda se velikim djelom kosi s mojim...

Napisite dnevnik ;)
_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

Tko je glasao

Dobro je da si se sjetio

Dobro je da si se sjetio Gotovca i citirao njegove riječi.
Vrijedi se češće sjetiti 'čovjeka vizionara, čovjeka utopista'.
Da se lakše shvati koliko smo daleko od jučerašnjih ideala.

Unatoč onoj znanoj 'Budale ginu za ideale'.
I bez obzira na to što su i onda bili utopija.
Jer bez 'budala' i ideala ne bi bili pobijedili.

Možda se u Navarri i umiralo od srama,
ali u Hrvatskoj za sram važi 'No pasaran'.

ragusa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci